Academia de Ayurveda – Remedii ayurvedice pentru zile caniculare
1Academia de Ayurveda – Remedii ayurvedice pentru zile caniculare
Luni, 6 august 2018.
Proiect susținut de Ayurmed.
Invitat permanent: Doamna doctor Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda.
Realizator: Cecilia Caragea.
Cecilia Caragea: Dragii nostri, astazi, la Academia de Ayurveda, vorbim despre vara, despre zilele calduroase de vara care ne bucura pe toti. Insa, din pacate, nici prea multa caldura nu ne face bine, mai ales cand ne confruntam cu zile caniculare una dupa alta, consecutive! De la un moment dat, parca simtim ca nu mai putem! Asa ca trebuie sa luam masuri! Haideti sa aflam, bineinteles, de la doamna doctor Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda, care sunt remediile din fitoterapia indiana care ne pot ajuta! Dar, inainte de toate, as vrea sa va intreb care sunt persoanele care se confrunta cel mai des cu aceste probleme ale zilelor foarte calduroase de vara?
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Persoanele care suporta mai greu caldura sunt persoanele care au deja o componenta de foc foarte puternica in fiinta lor si, din punct de vedere al tipologiei ayurvedice, acestea sunt persoanele la care predomina Pitta Dosha. Pitta Dosha este singura Dosha care are aceasta calitate de fierbinte in compozitia ei si, datorita acestui lucru, acest exces de fierbinte cu care noi ne confruntam in zilele caniculare ar putea sa-i perturbe pe cei care deja au suficient de mult prezenta aceasta calitate in structura lor!
Cecilia Caragea: Asadar, exista, intr-adevar, persoane care au probleme mult mai mari in a se confrunta cu aceste zile caniculare!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Da, in functie de Dosha predominanta a persoanei si in functie de aceasta pereche de calitati rece-fierbinte (pentru ca despre ea este vorba in momentul in care vorbim de adaptarea la anotimpuri)… ii face pe cei Pitta sa suporte mai greu vara. Dar ei, in schimb, suporta foarte bine toamna, iarna si inceputul primaverii. In schimb, persoanele care au predominant in structura Doshele Vata si Kapha, care sunt niste Dosha-uri reci in comparatie cu Pitta, suporta caldura fara niciun fel de problema. Poti sa-i expui la oricata caldura, niciodata nu vor suferi din cauza aceasta!
Cecilia Caragea: Vata sunt acele persoane mai uscative, mai slabute si care rezista bine la caldura!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Ele rezista foarte bine la caldura, pentru ca au o deficienta foarte mare a acestui element si a acestei calitati si, atunci, ele acumuleaza, se folosesc de zilele calduroase si insorite ca sa acumuleze cat mai multa caldura in structura lor… desi el nu este capabil sa isi faca foarte multe rezerve, un Vata Dosha, asa cum isi face nici rezerve vitale, pentru ca Vata este slabut. In schimb, Kapha, care este o tipologie, fizic vorbind, mai masiva, mai proeminenta, dar rece… are si “bateriile” in care sa acumuleze o foarte mare cantitate de caldura si tocmai de aceea este foarte greu sa ajunga sa se supraincalzeasca!
Cecilia Caragea: Totusi, este foarte interesant, deoarece persoanele din tipologia Kapha, care fac parte din Dosha Kapha, sunt persoane greoaie, masive, poate cu un exces de greutate… nu ele sufera la caldura? Pentru ca, atunci cand ai cateva kilograme in plus, parca iti e mai greu sa faci fata zilelor caniculare!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Este mai greu, datorita acestei inertii pe care ei o au, dar, din punct de vedere al nevoilor de caldura… problema este ca, din cauza focului lor digestiv lent, ei nu sunt capabili sa metabolizeze si sa integreze in mod armonios aceasta caldura din exterior in mediul intern. Pentru ca este foarte important: toate elementele din mediul nostu exterior, ca sa putem sa le asimilam foarte bine in interiorul nostru, trebuie, intr-un fel, supuse unui proces de transformare. Asta inseamna participarea elementului foc! In momentul in care un Kapha, care are un foc lenes, care este dizarmonios si are niste kilograme in plus, ceea ce inseamna ca el este si sedentar, ca are un regim de viata dizarmonios, si are acest excedent de masa corporala, care inseamna si excedent de toxine, in acelasi timp, bineinteles ca aceasta reflecta si incapacitatea focului lui digestiv sau capacitatea scazuta de a se adapta la caldura. Dar el nu este deranjat neaparat de faptul ca este cald, este deranjat de propriile lui kilograme in plus, care il deranjeaza si cand este cald, si cand este mai putin cald!
Cecilia Caragea: Asadar, nu este vorba de o persoana Kapha armonioasa, cea care are probleme cu vara, ci de o persoana Kapha dizrmonioasa, care s-a ingrasat, a pus cateva kilograme in plus si asa mai departe! Kapha armonios nu se satura de caldura!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Un Kapha armonios, dimpotriva, iubeste caldura si, pentru a se mentine in starea de armonie, profita de faptul ca soarele rasare mai devreme, se trezeste dimineata devreme, face sport, alearga, gimnastica… Este foarte indicat pentru el sa se mentina intr-o stare buna, este important sa nu aiba un mic dejun copios – am mai discutat noi despre aceste aspecte! Deci trebuie sa faca sport, trebuie sa se hidrateze, dimineata trebuie sa manance legume, fructe, salate, sucuri, alimente usoare, pentru ca asta il ajuta sa depaseasca inertia orelor Kapha ale diminetii, care pe el l-ar ingreuna, el avand specifica calitatea de greu… Si, atunci, adaptarea lui dimineata, chiar daca este vara, este totusi putin mai racoare, putem sa ne permitem sa facem putina miscare, sa alergam in parc sau sa facem niste exercitii de inviorare mai dinamice acasa si, dupa aceea, sa consumam apa simpla sau sucuri de fructe, care, neintamplator, in aceasta perioada sunt multe si sunt foarte binevenite ca sa ne adaptam la caldura. Apoi, la ore mai potrivite, la orele Pitta (si focul lui digestiv este influentat de aceste ore „focoase“ ale zilei), va putea sa consume alimente mai consistente si, in felul acesta, sa se hraneasca corespunzator, dar are capacitatea sa-si digere alimentele si sa si foloseasca energia care rezulta din digestia lor.
Cecilia Caragea: Sa inteleg ca vara este anotimpul preferat de persoanele din tipologia Kapha, pentru ca spuneati ca le este mai usor sa se trezeasca dimineata mai repede de 6, asa cum ne-ati recomandat in emisiunile noastre, si sa fie mult mai energice toata ziua!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Din punctul acesta de vedere, au un foarte mare avantaj in acest anotimp. Si Vata ar avea un mare avantaj daca ar avea un program de viata armonios si ordonat, pentru ca, in cazul tipologiei Kapha, tocmai aceasta nevoie de a fi in permanenta stimulat si activ, atat fizic, cat si mental, cat si dinamic… constitutia dinamica este cea care il ajuta sa se pastreze in starea de echilibru. Deci starea de dinamism si de stimulare este cheia echilibrului pentru Kapha! Un program ritmic este cheia echilibrului pentru Vata Dosha, pentru predominanta Vata Dosha in tipologie, iar aspectul de moderatie pe toate planurile este cel care asigura echilibrul lui Pitta!
Cecilia Caragea: Deci Pitta trebuie sa invete ca masura este cea mai buna in toate!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Da! Asa este! Buna masura este cheia echilibrului pentru el!
Cecilia Caragea: Si un Pitta dizarmonios suporta si mai greu vara!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Bineinteles, pentru ca excesul de foc in fiinta lui nu se repartizeaza in mod uniform, pentru ca este un exces care… de obicei, aceasta calitate o gasim prezenta in toate structurile acestei tipologii, acestei persoane care are acest exces. In mod normal, un foc digestiv armonios ne ajuta sa ne adaptam la caldura. Din cauza aceasta, vara este indicat sa folosim condimente aromate in mancare, deci nu picante, intense. Desi, asa cum se stie, in tarile cu temperaturi foarte ridicate, vara, mancarurile sunt foarte condimentate, atat pentru a le putea digera corespunzator, cat si in scop preventiv antibiotic, antiinfectios. Deci, in zonele foarte calde, riscul de contaminare a alimentelor este foarte mare din cauza caldurii, germenii se dezvolta foarte bine in conditii de temperatura ridicata si umiditate si, atunci, alimentele foarte picante ne ajuta, ne protejeaza intr-un fel fata de aceste infectii care pot sa apara la nivel digestiv! La Pitta, in schimb, este important sa isi tempereze focul digestiv in perioada de vara, nu sa il stinga. Foarte important: Pitta are tendinta sa bea apa rece de la frigider, ceea ce este o mare greseala, pentru ca in momentul acela stinge focul si nu mai reuseste sa digere corespunzator mancarea. Nevoia de a manca este mare, mananca, in general, vara, mai putin, dar un Pitta are un foc digestiv acut, pe care, daca il stinge la momemtul nepotrivit (a mancat o mancare picanta dupa care a baut jumatate de litru de apa rece de la frigider), digestia este compromisa. Se produc toxine care apoi circula prin corp, care apoi ne creeaza o gramada de neplaceri!
Cecilia Caragea: Am constatat ca, de foarte multe ori, ne vorbiti despre focul digestiv! Indiferent de afectiunea pe care o abordam, de remediile pentru diferite tulburari, ajungeti sa ne povestiti despre acest foc digestiv la persoanele din tipologia Kapha, Pitta, Vata! De ce este atat de important acest foc digestiv si cam ce subsumeaza acest concept?
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Focul digestiv este esential pentru buna sanatate a organismului si pentru sanatatea fiintei umane, pentru ca, datorita focului digestiv, noi reusim sa asimilam din alimente toate principiile nutritive de care corpul nostru are nevoie pentru buna lui functionare. In momentul in care acest foc digestiv nu functioneaza bine, se produc toxine care incep sa circule in corp, care incep sa se depuna in diverse zone vulnerabile si incep sa apara problemele! Ca sa putem sa facem o comparatie, ganditi-va la o soba de teracota! Daca soba noastra de teracota nu este bine conceputa, bine construita si nu primeste un combustibil corespunzator, un lemn de calitate buna, n-o sa produca suficienta caldura si o sa se infunde foarte des, pentru ca o sa genereze foarte multe reziduuri.
Cecilia Caragea: Asadar, alimentele pe care le consumam trebuie sa fie de calitate, dar mai conteaza ceva! Conteaza focul!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Cu care noi digeram aceste alimente si este foarte important sa ne adaptam, in functie de tipologia pe care o avem, focul la anotimpul in care suntem pentru ca focul digestic reprezinta cheia noastra de adaptare la variatiile mediului inconjurator!
Cecilia Caragea: Se si spune ca o buna digestie este, de fapt, cheia catre o viata sanatoasa!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Bineinteles! Pentru ca, in felul acesta, noi beneficiem de toate principiile nutritive din hrana pe care le asimilam corespunzator, ele sunt distribuite uniform in corp si isi realizeaza fiecare menirea acolo unde trebuie sa ajunga si se produc mult mai putine deseuri decat in situatia in care noi consumam alimente de calitate proasta sau cat focul nostru digestiv este slab!
Cecilia Caragea: Asadar, daca vrem sa facem fata cu brio zilelor caniculare sau zilelor friguroase, diferitelor conditii meteo trebuie sa fim atenti si la ceea ce mancam!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Asa cum, de exemplu, iarna, este important sa avem mancaruri mai consistente, mai calorigene, pe care trebuie sa le condimentam corespunzator, vara, vom folosi foarte multe plante aromate, pentru ca este sezonul in care apar toate plantele aromate pe care le putem folosi in salate, in mancaruri, care trebuie sa fie foarte usoare… Adica trebuie sa evitam sa prajim, sa coacem foarte mult, adica alimentele care sunt foarte mult gatite, exagerat de mult gatite si transformate termic o sa ajunga sa isi piarda principiile nutritive si chiar din enzimele pe care le au si care sunt tot particule de foc, sunt elemente de foc care ar veni si ne-ar ajuta, sa stimulam focul nostru digestiv. De asta este important sa mancam vara cruditati, salate, sucuri, in care putem sa adaugam in permanenta plante aromatice sau condimente. De exemplu, ghimbir. Putem sa il folosim foarte bine in sucuri, in salatele de fructe, ajuta sa digeram foarte bine pepenele, ajuta sa digeram foarte bine toate fructele care au foarte multa apa si pe care, de multe ori, le digeram mai greu sau in functie de focul digestiv pe care il avem.
Cecilia Caragea: Fructele cu multa apa se digera greu?
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: De multe ori, pot sa creeze anumite probleme de asimilare, pentru ca exista o particularitate a acestor fructe care sunt apoase si dulci. Ele au o componenta racoritoare Kapha si atunci trebuie sa combinam!
Cecilia Caragea: Eu, de exemplu, folosesc vara pepenele verde! Imi este arhisuficient o zi intreaga, zile intregi si nu am simtit sa imi creeze vreo problema! Nu este un bun remediu sa mananci pepene verde cand e cald afara?
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: E un bun remediu, dar sunt persoane care au nevoie sa manance pepenele impreuna cu ghimbir proaspat sau cu ghimbir uscat, pentru ca, in felul acesta, pot sa-l asimileze mult mai bine!
Cecilia Caragea: Deci, exista trucuri in functie de cum iti simti tu organismul!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Da, bineinteles! Sunt persoane care nu pot sa manance capsuni daca nu adauga pulbere de cardamom sau putina scortisoara sau chiar putin ghimbir in amestecul pe care il fac in fructul respectiv, mai ales daca avem obiceiul sa mancam capsuni cu frisca sau cu smantana si cu miere. Este foarte indicat sa adaugam si un condiment aromat, care face toata aceasta combinatie mult mai usor de digerat si de asimilat!
Cecilia Caragea: Si, atunci, pe langa aceste recomandari generale de salate de fructe, salate de cruditati, bineinteles, sa ne hidratam bine cu apa, cu sucuri de fructe… care ar fi recomandarile tintite pentru Doshe? Pentru Pitta, Kapha si Vata! Exista ceva special si pentru fiecare Dosha in privinta alimentatiei?
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Exista in privinta alimentatiei, vara. De exemplu, Pitta Dosha ar fi bine sa nu manance mancaruri foarte grele si foarte consistente! De fapt, aceste alimente nu sunt recomandate niciunei Dosha in perioada de vara!
Cecilia Caragea: Dar cu atat mai mult celor din tipologia Pitta!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Da, pentru ca o sa le incarce foarte tare organismul! De asemenea, nici pentru Kapha nu este foarte indicat sa manance foarte greu. In schimb, este foarte important sa isi aleaga foarte bine orele de alimentatie si este important sa condimenteze alimentele astfel incat sa le poata digera si asimila corespunzator. Vata Dosha, de asemenea, chiar daca tendinta lor este, in orice anotimp, sa sara peste mese, ar fi bine sa evite acest obicei, pentru ca, de multe ori, focul lor oscilant o sa-i faca sa nu poata sa se adapteze foarte bine la caldura si, in momentul in care isi si incarca stomacul cu foarte multe alimente, acest proces de adaptare la temperatura poate sa fie si mai dificil.
Cecilia Caragea: Da, scade rezistenta, te deshidratezi… Asadar, este foarte important ca, in primul rand, sa fim atenti la alimentatie ca sa facem fata zilelor caniculare! Atunci cand, totusi, ne simtim sfarsiti, obositi de atata caldura, ce ne face cel mai repde bine? Ceva dulce?
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Poate sa ne ajute ceva dulce, pentru ca dulcele este un gust racoritor, un gust rece. De asemenea, gustul amar este un gust rece. Si gustul astringent. In momentul in care noi o sa folosim in alimentatia noastra de vara si pentru perioadele calde si putin amar, si mai mult dulce, o sa putem sa suportam mai bine, pentru ca, totusi, efortul de adaptare a organismului la caldura necesita multa energie din partea corpului si, de aceea, este important sa aducem rezerve din acestea de energie care sunt foarte usor accesibile, adica gust dulce. Tocmai din acest motiv, in perioada de vara exista foarte multe fructe dulci si este foarte bine sa beneficiem de aportul lor, sa le consumam ca atare, simple sau sub forma de sucuri combinate sau sub forma de salate de fructe. Este important sa nu facem eforturi fizice mari la orele la care temperatura este foarte ridicata, sa evitam pe cat posibil sa umblam mult pe jos cand soarele este foarte puternic sau sa facem activitati fizice solicitante. In perioada respectiva, este bine sa ne odihnim, sa facem activitati mai putin solicitante din punct de vedere energetic si sa ne plasam activitatile principale la ore cu temperaturi mai rezonabile. Neintamplator, in tarile foarte calde, in perioadele de maxim de caldura de peste zi, activitatile se opresc, oamenii sunt la siesta, pentru ca este foarte greu sa se adapteze si, in felul acesta, in prima parte a zilei si in partea a doua a dupa-amiezii ei reusesc sa isi desfasoare toate activitatile.
Cecilia Caragea: Cu toate acestea, exista anumite persoane care, desi respecta toate aceste recomandari, au probleme vara! Si aici ma refer la persoanele mai in varsta, la persoanele care pot sa aiba afectiuni cardiace sau probleme cu tensiunea. Pentru ele care ar fi remediile ayurvedice care le-ar putea fi de ajutor?
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Bineinteles ca, in momentul in care exista aceste probleme la nivelul aparatului cardiovascular, indiferent ca vorbim de cardiopatie ischemica manifestata sub forma de angina, tulburari de ritm sau manifestarile vasculare, hipertensiune, este foarte important sa tinem cont de temperatura de afara si de adaptarea noastra la anotimp, pentru ca tot acest ansamblu, acest sistem cardiovascular, trebuie sa se adapteze in mod corespunzator. Si putem sa folosim cu maxima eficienta plantele medicinale, care ne ajuta sa evitam variatiile mari de tensiune in aceasta perioada. Pentru ca, se stie, datorita caldurii se produce vasodilatatie, asta poate sa duca la scaderi bruste ale tensiunii arteriale la persoanele care deja s-au obisnuit cu o anumita tensiune mai mare. Sau poate sa apara, din cauza unei alimentatii dezechilibrate, tendinta la retentie de lichide, care, de asemnea, poate sa duca la cresterea tensiunii. Deci pot sa existe variatii ale tensiunii si, in felul acesta, cu ajutorul remediilor pe baza de plante, trebuie sa pastram un echilbru al aparatului cardiovascular!
Cecilia Caragea: Deci, vara, exista foarte mari sansa sa iti creasca tensiunea si daca esti o persoana normala, si daca ai o problema in privinta tensiunii arteriale!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Exista si posibilitatea de crestere, si posibilitatea de scadere!
Cecilia Caragea: Si posibilitatea de scadere?
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Da, pentru ca, datorita caldurii si vasodilatatiei, poate sa scada tensiunea si, atunci, problema o reprezinta, de fapt, aceste variatii ale tensiunii. Din acest motiv, este important ca persoanele care au genul acesta de afectiuni cardiace sau vasculare sa foloseasca, pe langa tratamentele pe care le au pentru o mai buna adaptare la caldura, si remediile pe baza de plante. Sau persoanele care sunt la debut cu genul acesta de afectiuni pot sa opteze de la inceput pentru remediile pe baza de plante, pentru ca in felul acesta o sa fie mult mai usor pentru ele sa evite efectele secundare ale medicatiei alopate!
Cecilia Caragea: Si persoanele care iau deja medicamente pentru reglarea tensiunii, pot sa ia si aceste suplimente alimentare din plante?
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Da!
Cecilia Caragea: In acelasi timp cu medicatia alopata?
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Bineinteles, pot sa asocieze aceste suplimente pe baza de plante, care sunt de foarte mare ajutor, pentru ca aceste suplimente contin Tribulus terrestris sau coltii-babei, care este o planta care are un efect de mentinere a activitatii normale a inimii, are o actiune diuretica si, in felul acesta, regleaza volumul sanguin din patul vascular, acesta fiind unul dintre mecanismele prin care contribuie la reglarea tensiunii arteriale. De asemenea, ajuta la mentinerea profilului lipidic sanguin, pentru ca genul acesta de persoane cu patologie cardiovasculara este foarte important sa isi supravegheze profilul lipidic – nivelul de grasimi din sange, grasimi care pot sa ingreuneze foarte mult circulatia sau sa creeze binecunoscutele probleme legate de depunerile de colesterol pe vase, care, de asemenea, sunt una dintre cauzele aparitiei hipertensiunii arteriale. De asemenea, Withania somnifera sau Ashwaganda, de care am vorbit si cu alta ocazie, are un efect tonic si, de asemenea, un efect de adaptare la stres, care poate sa previna puseele de crestere ale tensiunii pe fond de stres. Leptadenia reticulata sau Jivanti este, de asemenea, o planta care este un reglator al intregii activitati a aparatului cardiovascular. De asemenea, usturoiul, pe care il folosim cu succes si in medicina traditionala romaneasca, datorita proprietatilor lui diuretice, datorita proprietatilor vasodilatatoare si datorita proprietatilor lui de mentinere a nivelului oprim al grasimilor in sange. In momentul in care noi facem o combinatie din aceste remedii intr-un supliment pe baza de plante pentru controlul tensiunii, putem sa ne ajutam foarte bine organismul sa se adapteze la variatiile de tensiune care pot sa apara in perioadele calde.
Cecilia Caragea: Si toate aceste plante se gasesc combinate in produsul Pressure Down de la Ayurmed!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Da!
Cecilia Caragea: Tradus, numele produsului ar insemna o scadere a tensiunii!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: O presiune scazuta, dar, de fapt, el este un reglator!
Cecilia Caragea: Deci nu este recomandat doar persoanelor care au probleme cu hipertensiunea, pentru scaderea tensiunii arteriale, ci in general pentru reglarea tensiunii arteriale!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Da, pentru ca actioneaza in ambele sensuri!
Cecilia Caragea: Adica, daca ai tensiunea prea mica, o mai creste, daca o ai prea mare, o scade, iar daca ai tensiune oscilanta, iarasi este de ajutor!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Da!
Cecilia Caragea: Si acest produs cum se ia, cat timp se ia? Trebuie sa incepem sa il luam cu cat timp inainte de vara?
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: In general, genul acesta de suplimente care se adreseaza sanatatii aparatului cardiovascular este bine sa fie luate preventiv doar in momentul in care avem anumite semne, din cand in cand, ca urmeaza sa dezvoltam o anumita patologie cardiovasculara. Deci nu putem sa facem genul de preventie cardiovasculara cu suplimente asa cum facem, de exemplu, preventia racelilor prin stimularea imunitatii sau aspecte de genul acesta! La buna functionare a sistemului cardiovascular contribuie si aceste remedii, dar, preventiv, stilul de viata este cel care ne ajuta cel mai mult!
Cecilia Caragea: Deci este vorba de suplimente alimentare care se recomanda celor care stiu ca sunt predispusi la aceste afectiuni cardiovasculare!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Mai degraba! Nu sunt genul de suplimente care sa fie necesar sa fie luate preventiv de intreaga populatie, indiferent de existenta riscului aparitiei acestei patologii. In conditiile in care avem antecedente familiale legate de boli cardiovasculare, in momentul in care stilul nostru de viata ne predispune la asa ceva, in momentul in care chiar ne-am confruntat episodic sau sporadic cu tulburari de ritm cardiac sau cresteri bruste ale tensiunii arteriale, dar care nu sunt stabile, este bine sa incepem sa luam aceste remedii special ca sa prevenim instalarea unei asemenea patologii!
Cecilia Caragea: Si aceste remedii, chiar daca sunt remedii naturale, ar fi bine sa fie luate cu recomandarea unui medic specialist in apifitoterapie, inteleg! Adica exista suplimente nutritive pe care poti sa le iei tu, pur si simplu, ca sa iti intaresti imunitatea, dar si suplimente nutritve pe care e bine sa le iei dupa ce ti-au fost recomandate de medic!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Da, pentru ca medicul apifitoterapeut si, in special, practicianul ayurvedic este cel care poate sa faca recomandarea pentru aceste produse, in functie de tipologia pacientului, si poate sa ii indice pacinetului si anumite asocieri de remedii pe care sa le faca astfel incat sa evite instalarea bolii.
Cecilia Caragea: Si in functie si de afectiunile pe care le are si poate risca sa le aiba intr-un viitor apropiat!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Bineinteles, si genul acesta de persoane care se adreseaza practicienilor ayurvedici sau medicilor cu specialitate sau competenta in apifitoterapie sunt deja persoane cre au fost diagnosticate de ceva timp cu patologie cardiovasculara, care deja au o schema de tratament alopata, dar care totusi doresc sa suplimenteze aceste medicamente de sinteza si cu remediile pe baza de plante care le sunt, de altfel, foarte folositoare!
Cecilia Caragea: Pentru ca presupun ca si intarzie evolutia bolii sau fac ca aceasta evolutie a bolii sa fie ceva mai lenta!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Da! De asemenea, se poate ajunge, prin asocierea acestor remedii, la scaderea dozei de medicatie alopata, care, dupa cum stim, are efecte secundare si este bine sa evitam aparitia lor.
Cecilia Caragea: Asadar, vara, trebuie sa fie toata lumea, dar mai ales persoanele care au afectiuni cardiovasculare foarte atente la aceste afectiuni, cum evolueaza, cum le tin sub control… Deci, sa fie foarte atenti sa aiba o inima sanatoasa! Si chiar am vazut ca Ayurmed are un produs care se numeste Inima de leu (Lyon Heart), un nume fantastic!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Da, este un nume foarte inspirat, tocmai datorita faptului ca acest supliment contribuie foarte mult la buna functionare a inimii! Contine plante care au efect tonic cardiac, cum ar fi, de exemplu, Terminalia arjuna, cum ar fi paducelul, cum ar fi trandafirul, de asemenea, Ashwaganda, care, asa cum spuneam, este un tonic cardiac, coltii-babei sau Tribulus terrestris si rasina de Gugul, care ajuta la mentinerea de lipide in sange! Toate aceste plante ajuta la buna functionare a inimii prin faptul ca regleaza puterea de contractie a inimii, regleaza ritmul batailor inimii, asigura o foarte buna vascularizatie a inimii… pentru ca si inima este vascularizata, la randul ei, e un organ care functioneaza in permanenta intr-un mod foarte ritmic. Deci alternanta dintre contractii si relaxari este cea care ne da ritmul cardiac. In momentul in care incepem sa avem palpitatii (asa-numitele palpitatii, care sunt, de fapt, niste tulburari de ritm cardiac), asta inseamna ca muschiul nostru cardiac (inima noastra, de fapt) ne da, de fapt, niste semne cum ca ceva nu este in regula acolo. Si atunci trebuie sa fim atenti ca ea sa fie foarte bine vascularizata. Iar asta inseamna ca vasele coronare, care sunt cele care hranesc muschiul cardiac, trebuie sa primeasca o cantitate corespunzatoare de sange – ele nu trebuie sa fie obturate de depuneri de colesterol. Si, in felul acesta, muschiul cardiac fiind foarte bine irigat si oxigenat, poate sa functioneze a la longue fara niciun fel de problema!
Cecilia Caragea: Asadar, persoanele care stiu ca au predispozitie pentru afectiuni cardiovasculare sau au deja afectiuni cardiovasculare este indicat sa ia si acest produs, Lyon Heart de la Ayurmed, pentru a le fi mai usor in zilele caniculare, vara! Dar nu numai!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Nu numai! Pentru ca acest remediu este eficient pentru bolnavii cardiaci in orice anotimp. Dar bineinteles ca vara o sa se simta ca inima trebuie sa faca un efort suplimentar de adaptare la temperaturile ridicate!
Cecilia Caragea: Asadar, vara, cu totii trebuie sa fim atenti la alimentatie, la hidratare, iar persoanele care deja se stiu cu afectiuni cardiovasculare sau ca au predispozitie pentru afectiuni cardiovasculare este bine sa ia si o serie de suplimente alimentare care sunt prescrise de un medic specialist in apifitoterapie. Dar, daca totusi se intampla sa avem grija, dar uitam de noi doua zile si ne trezim cu o insolatie, ce facem rapid ca sa scapam de insolatie?
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: In momentul in care ne-am expus prea mult la soare si am facut insolatie, in primul rand este important sa ne retragem undeva la umbra, este foarte important sa ne hidratam corespunzator, pentru ca datorita acestei expuneri prelungite la soare ne deshidratam foarte tare. De asemenea, putem sa aplicam pe zona scalpului o compresa pe care o preparam din pulberea Heena, care contine, pe langa aceasta planta, si alte plante cu efect calmant asupra scalpului. Aceasta pulbere, deci, o amestecam cu otet balsamic si realizam aceasta compresa pe toata zona scalpului. In felul acesta, in jumatate de ora, o ora, se linisteste foarte bine toata zona capului si simptomele insolatiei dispar mult mai repede!
Cecilia Caragea: Este foarte interesant, deoarece Heena este cunoscuta pentru vopsirea parului! Aceasta pasta, daca ne-o punem pe cap, nu ni se coloreaza parul?
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Nu, pentru ca, in momentul in care folosim acest amestec pentru colorarea parului, trebuie sa o preparam putin altfel! Ea trebuie mai mult timp infuzata cu apa fierbinte sau cu cafea sau cu ceai negru (depinde de nuanta pe care dorim sa o obtinem), ea se infuzeaza cateva ore, iar dupa aceea se aplica pe pielea capului, se mai tine si acolo cateva ore si dupa aceea se obtin efectele de colorare. Deci, in momentul in care aplicam aceasta compresa de Heena cu otet balsamic pentru o jumatate de ora, o ora, nu exista un risc major de colorare a parului!
Cecilia Caragea: Asadar, avem remedii la indemana ca sa facem fata zilelor caniculare si sa ne bucuram cu adevarat de vara! Cu totii stim ca, daca avem predispozitie pentru afectiuni cardiovasculare sau deja avem afectiuni cardiovasculare, este bine sa ne ajutam si cu remedii naturale, dar pentru aceasta trebuie sa apelam la un medic specialist in apifitoterapie, pentru o recomandare cat mai exacta, cat mai precisa. Si, in cazul suplimentelor alimentare, trebuie sa spunem ca pe dumneavoastra pacientii va gasesc la Centrul Ayurmed din Bd. Nicolae Balcescu nr. 35. Pentru o consultatie, se pot programa telefonic si, in urma acestei consultatii, pot sa primeasca o prescriptie de remedii naturale care le vor face foarte bine – deci nu e bine sa le ia de capul lor, nici remediile naturale!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: In principiu, este bine ca aceste remedii sa fie recomandate de o persoana competenta, pentru ca, in felul acesta, aceste remedii sunt adaptate pacientului respectiv. Chiar daca, de exemplu, in catalogul de produse exista anumite indicatii, ele sunt totusi niste indicatii generale si este foarte important sa particularizam acest tratament in functie de pacient. De asemenea, pe langa recomandarea de remedii pe baza de plante, pacientul respectiv sau persoana care se adreseaza practicianului ayurvedic si apifitoterapeut poate sa primeasca si foarte multe indicatii legate de armonizarea stilului de viata personal, care este cea mai buna metoda de preventie pentru boli!
Cecilia Caragea: Va multumi tare mult!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Cu mare drag!
Cecilia Caragea: Asa cum v-am obisnuit, va invitam si la concursul emisiunii Academia de Ayurveda! Cinci dintre dumneavoastra vor putea castiga cate un set de produse ayurvedice de la Ayurmed. Este vorba de produsele Lyon Heart si Pressure Down. Iata ce trebuie sa faceti ca sa participati la concursul nostru! La prezenta emisiune online, va invitam sa inserati un comentariu cu textul „Vara frumoasa cu Ayurmed!” si peste trei zile de la prezenta postare (in 9 august 2018), vom extrage la sorti cei cinci castigatori! Vara frumoasa cu Ayurmed!
Vara frumoasa cu Ayurmed !