Arena Invingatorilor – Alina Mates, APIDAVA
0De vorba cu Alina Mates, director Marketing APIDAVA
www.apidava.ro
www.facebook.com/Apidava
Cecilia Caragea: Bine v-am regasit! Asa cum stiti, vorbim destul de des despre sanatate, dar astazi ne-am gandit sa vorbim despre sanatate cu apicole de calitate. Asadar, suntem la sediul firmei Apidava si stam de vorba cu doamna Alina Mates, ca sa aflam cum se fac apicolele de calitate!
Alina Mates, director marketing Apidava: Bine v-am gasit! Bine ati venit la Blaj, in inima Transilvaniei!
Cecilia Caragea: Multumesc mult de invitatie! Si, ca sa intram direct in subiect, repede, as vrea sa va intreb, inainte de toate, firma Apidava de cand exista si de cand a inceput sa se impuna, intr-adevar, pe piata ca producator de apicole de calitate?
Alina Mates, director marketing Apidava: Facem anul acesta 25 de ani de la infiintare. Datorita pasiunii domnului Mates pentru apicultura a pornit aceasta firma, in bucataria familiei! Si primele etichete cu Roua florilor au fost puse de mama mea! Ea fiind profesoara de franceza, a si gasit acest nume dulce, potrivit cu produsele noastre, fiind primul brand privat de miere din Romania, Roua florilor. Si a fost ideea tatalui meu de a promova un produs care sa-l reprezinte. De multe ori, spunea ca bunicul lui, prin pasiunea pentru apicultura, i-a insuflat aceasta placere de a lucra cu albinele. Fiind profesor de fizica, i-a placut ordinea, i-a placut inteligenta albinelor, modul in care se organizau in stup si si-a dorit ca, in vacantele lungi de vara, sa-si petreca timpul cu familia si sa aiba, pe langa timpul in aer liber, si un produs pe masa familiei noastre. Asa a luat fiinta Roua florilor, fiind astazi un brand care a devenit cunoscut, sa spunem, printr-o calitate constanta. In cei 25 de ani de cand oferim produsul pe masa consumatorilor din Romania, putem spune ca am avut 99% din clienti care au avut timp si ne-au dat un feedback pozitiv legat de calitatea produselor noastre.
Cecilia Caragea: Este vorba, asadar, de o firma de familie, care a crescut frumos, sanatos… Si, astazi, pe langa mierea Roua florilor, le oferiti consumatorilor o multitudine de produse apicole si oferiti aceste produse din cadrul firmei Apidava. Si acesta este un nume cu profunde rezonante traditionale, atat latine, cat si dacice. Despre ce este vorba?
Alina Mates, director marketing Apidava: Intr-adevar, numele ne reprezinta, ne reprezinta zona si traditia. Fiind din Blaj, mica Roma, asa cum a numit-o Eminescu, am vrut un nume cu rezonanta dacica – dava inseamna “cetate” dacica si api vine de la apis, “albina”. Exact aceasta intrepatrundere intre viata albinelor si traditia romaneasca dorim sa o promovam.
Cecilia Caragea: Da, pentru ca, atunci cand am fost la scoala, am invatat de Sucidava, de Capidava si de atatea cetati dacice. Si, atunci, suntem parca in cetatea albinelor atunci cand vorbim de Apidava, dar ne duce acest nume si cu gandul la stupul albinelor, la aceasta cetate a albinelor, pe care ele stiu sa o organizeze si sa o gestioneze foarte bine. Si inteleg ca si in firma dumneavoastra lucrurile sunt foarte bine gestionate, foarte bine organizate si acesta este si motivul pentru care ati crescut atat de frumos si de sanatos!
Alina Mates, director marketing Apidava: Este adevarat ca am reusit, de-a lungul timpului, cetatea Apidava sa o transformam in cetatea familiei noastre. Si am sarbatorit 25 de ani impreuna cu angajatii nostri, in stil traditional romanesc, punctand faptul ca ajutorul familiei noastre si ajutorul lor, ca angajati, ne-au sustinut in cei 25 de ani… Si, in prezent, tatal meu conduce compania cu aceeasi pasiune cu care acum 25 de ani isi urmarea albinutele. Are stupi, ii ingrijeste impreuna cu sotul meu si inca avem pe masa familiei miere, in fiecare zi, din stupii familiei Mates.
Cecilia Caragea: Dar, ca sa puteti oferi o miere de calitate atator si atator consumatori, bineinteles, colaborati si cu alti apicultori. Prima intrebare este cum va selectati apicultorii?
Alina Mates, director marketing Apidava: Intr-adevar, colaboram cu foarte multi apicultori din Romania, in special din zona noastra, a Transilvaniei, dar si din celelelalte zone, iar multi dintre ei sunt furnizorii nostri de peste 20 de ani. Dar selectia produselor apicole este un lucru pe care l-am pus la punct prin laboratorul propriu din cadrul firmei noastre, pentru ca este pucntul de pornire in a oferi produse de calitate. Este obligatoriu sa testezi, nu doar sa spui ca oferi produse de calitate. Si ceea ce noi ne dorim este ca, prin procesul tehnologic de prelucrare a mierii, sa reusim sa mentinem toate proprietatile deosebite ale mierii, printr-o urmarire exacta a temperaturii de procesare a mierii, prin verificarea, prin analize, a valorii enzimatice a mierii la finalul procesului de productie, pentru ca toti ne dorim sa consumam produse suta la suta naturale.
Cecilia Caragea: Inteleg ca exista o analiza foarte clara a mierii pe care o aduc apicultorii. Este foarte bogata in vitamine, minerale, enzime s.a.m.d., iar in cadrul procesului tehnologic acestea nu se deterioreaza, nu se distrug! Aici este o intreaga discutie: daca mierea se incalzeste sau nu se incalzeste la peste 40-45 de grade Celsius, in cadrul procesului de productie, ambalare, livrare catre consumator! La dumneavoastra cum stau lucrurile in aceasta privinta?
Alina Mates, director marketing Apidava: Este foarte important ca, in timpul procesului de omogenizare a mierii, a cupajarii, care are loc exact ca la vin… Trebuie sa existe un degustator de miere care hotaraste aceasta cupajare. Este o meserie de care putina lume stie ca poate exista! Degustatorul de miere este cel care stabileste, tot timpul, calitatea mierii, in primul rand dupa gust, pana sa ajunga la analiza de polen, umiditate… Si, prin reteta pe care el o stabileste, se asigura, in primul rand, ca va oferi acelasi gust consumatorilor. Si trebuie sa tina cont, de la un an la altul, de faptul ca productia de miere poate suferi modificari. Nu in fiecare an vom avea o miere de salcam cu un continut de salcam de 30%! Daca este un an ploios, va fi poate numai 15%, din cauza faptului ca albina nu a putut culege doar polen din flori de salcam, doar nectar de la florile de salcam. Rolul analizelor este de a-ti confirma faptul ca oferi in permanenta calitate produslui finit, iar rolul de a urmari procesul tehnologic este de a nu compromite valoarea enzimatica a mierii. Nu se incalzeste mierea in timpul procesului de omogenizare mai mult de 45 de grade, iar un alt factor este perioada de timp alocata la aceasta temperatura. Etse important sa nu se depaseasca o perioada de 12-18 ore in acest proces de omogenizare, tocmai pentru a nu deteriora in niciun fel proprietatile naturale ale mierii. Sigur ca, si vara, in stup, mierea, uneori, poate sa ajunga la 40 de grade, dar doar pentru cele 6-8 ore din miezul zilei, dupa care temperatura scade. Acelasi lucru trebuie urmarit si in procesul tehnologic de procesare a mierii pe care noi il numim, mult mai poetic, cupajare.
Cecilia Caragea: Am inteles! Ce tipuri de miere oferiti consumatorilor?
Alina Mates, director marketing Apidava: In prezent, avem o gama destul de larga! Pana acum cativa ani, romanii cunosteau doar mierea poliflora, pe cea de salcam si pe cea de tei. Ele sunt mierile preferate pe masa romanilor. Pot spune ca, de-a lungul anilor, romanii si-au pastrat in topul preferintelor mierea de salcam, ea fiind considerata miere de calitate superioara, care nu cristalizeaza. Este preferata copiilor si noi o recomandam datorita proprietatilor deosebite pe care le are, fiind o miere de primavara, cu un pH mai neutru si care poate fi utilizata si de persoanele cu diabet, dar intr-o masura mult mai mica. Celelelalte mieri, care vin in perioada urmatoare, in iunie, iulie, august, au o valoare enzimatica mai mare, dar au si o aciditate mai mare si nu toate persoanele pot sa consume, de exemplu, mierea de tei, pentru aceasta sensibilitate a tubului digestiv… Dar ea este recomandata in stari gripale, in tuse, chiar calmant – daca este consumata impreuna cu un ceai de tei, seara, inainte de culcare, va avea un efect calmant. Insa, din punctul nostru de vedere, cele mai mari vanzari le avem pe mierea poliflora, mierea din toate florile, Romania fiind cunoscuta ca avand o bogatie florala deosebita. Ne invidiaza toata Europa pentru faptul ca inca avem zone necultivate, de unde se culege o miere poliflora de faneata. Sigur ca apicultorii merg, in pastoral, si la floarea-soarelui si obtinem o cupajare naturala a acestor sortimente… Dar gustul si aroma florala deosebita a mierii din Romania de multe ori nu pot fi comparate cu niciun alt sortiment de miere poliflora din alte tari.
Cecilia Caragea: Dar stiu ca aveti si miere de zmeura, miere de cimbrisor, miere de menta si atatea si atatea sortimente! Cum se obtin aceste mieri?
Alina Mates, director marketing Apidava: Sunt specialitati pentru care apicultorul trebuie sa mearga cu albinele in zone unde exista o bogatie florala de genul acesta. De exemplu, pentru mierea de mana de munte… aceasta se obtine doar toamna, la sfarsitul lunii august, in septembrie, cand albinele nu mai culeg flori, pentru ca nu mai au atat de multe flori, si se orienteaza spre zona de munte, unde anumite flori salbatice infloresc mai tarziu. Dar exista si acea seva de pe frunzele copacilor si de pe conifere, si in special de pe conifere, pe care albina o culege si face aceasta miere de mana de padure, care este considerata de 20 de ori mai bogata in vitamine fata de oricare alt sortiment. Este, intr-adevar, mai putin cunoscuta la noi, fiindca productia este limitata in fiecare an, dar poate fi comparata oricand cu mieri deosebite din lume, cum e mierea de Manuka, tocmai prin faptul ca are niste proprietati deosebite. Si este recomandata persoanelor anemice, in convalescenta, sportivilor, celor care doresc sa vina cu un aport de vitamine natural, astfel incat organismul sa asimileze mai repede vitaminele respective. Sortimentele florale de menta, de coriandru se pot obtine, sa spunem, prin modul in care apicultorul reuseste ca, dupa fiecare inflorire, sa extraga acea miere din stup, separat, si atunci concentratia florala va fi mult mai mare. Sigur ca si in mierea poliflora, uneori, sunt urme de la cimbrisor, care infloreste dupa salcam, dar nu este preponderent. Cimbrisorul este o planta renumita pentru proprietatile antiseptice si foarte multi apicultori reusesc sa obtina aceasta miere in zona Transilvania, pentru ca este o regiune cu multe zone necultivate, unde cimbrisorul creste salbatic si albina prefera aceasta floare fiindca ii ofera mult nectar si polen.
Cecilia Caragea: Si mierea de zmeura?
Alina Mates, director marketing Apidava: Mierea de zmeura este cea mai rara, sa spunem, si este considerata a avea proprietati benefice in special pentru femei. In multe tratamente se recomanda sa se consume flori si frunze de zmeura pentru reglarea activitatii ovariene a doamnelor. Si mierea poseda o parte din aceste proprietati, dar, ca sa-ti faci tratament cu adevarat, ar trebui sa iti faci tot timpul un cocktail sau un ceai din frunze si flori de zmeura la care sa adaugi mierea de zmeura.
Cecilia Caragea: Inteleg, asadar, ca toate aceste sortimente de miere au si efecte benefice intr-o serie intreaga de afectiuni, dar stiu ca mai aveti inca anumite tipuri, niste borcanase cu totul si cu totul grozave, in care am vazut nuci in miere sau goji in miere. Acestea sunt doar pentru gust sau nu?
Alina Mates, director marketing Apidava: Am pornit, initial, doar de la gust si de la dorinta de a avea o combinatie perfecta pentru cadourile de nunta. Prima comanda de miere cu nuci a fost pentru o nunta. Dar, ulterior, din prezentarile de la congresele de apiterapie, am constatat ca foarte multi medici apiterapeuti recomanda ca fructele uscate, cum sunt cele de goji, sa fie hidratate in avans. Si noi am gasit aceasta solutie de a fi hidratate in miere, mierea avand o umiditate naturala intre 18 si 19%, suficient de mare astfel incat sa hidrateze natural aceste fructe, iar organismul apoi sa le poata digera mult mai usor, fara a fi nevoie de atatea sucuri gastrice. Acesta este scopul pentru care dorim sa largim aceasta gama de nuci cu miere, de goji cu miere si alte ingrediente, in care sa consumi fructele deshidratate, dar intr-o forma in care ele si-au reluat o parte din umiditatea necesara pentru a fi usor procesate de catre organism.
Cecilia Caragea: Am inteles! Si toate aceste lucruri sunt grozave pentru sanatatea noastra, mai ales ca provin din zone putin poluate, din zone bogate din punct de vedere floral, din inima Transilvaniei, ca sa spunem asa!