Arena Invingatorilor – Monica Mateescu (ITsMAGIC), despre tricourile cu realitate augmentata
0Arena Invingatorilor – Monica Mateescu (ITsMAGIC), despre tricourile cu realitate augmentata
Invitat: Monica Mateescu, fondator ITsMAGIC, (www.itsmagic.ro, 0730.557.078, www.facebook.com/romexim)
Realizator: Cecilia Caragea
Cecilia Caragea: Dragii nostri, in acest an al pandemiei am asistat la o digitalizare accelerata, in domeniul medicinei, in domeniul educatiei, in domeniul administratiei publice, in domeniul productiei, bineinteles. Si am asistat la discutii din ce in ce mai multe, mai intense, mai aprinse despre realitatea augmentata. Ce este realitatea augmentata? Prin ce difera de realitatea virtuala, despre care se vorbea foarte mult anii trecuti? Despre toate acestea ne-am gandit sa vorbim astazi cu doamna Monica Mateescu, pe care dumneavoastra o cunoasteti dintr-o alta emisiune a noastra, mai veche, pentru ca este initiatoarea proiectului It’s Magic, acele cursuri de programare pentru copii. As vrea sa vorbim astazi, insa, despre acest an al pandemiei, ce ati facut dumneavoastra in acest an al pandemiei si… sa plecam de la preocuparile dumneavoastra despre realitatea augmentata. Inainte de toate: ce este realitatea augmentata?
Monica Mateescu, fondator ITsMAGIC: Realitatea augmentata este acea realitate care suprapune obiecte digitale peste realitate. Lumea reala de mediu sau realitatea reala este augmentata (incarcata) cu elemente generate de intrari senzoriale, cum ar fi de sunet, video, grafice sau date GPS.… Este un nou termen: „realitatea reala”. Sunt multe implementari, de exemplu in jocul Pokemon Go, care a fost jucat la scara larga, internationala, timp de multi ani. A fost implementat cu realitate augmentata. Este un domeniu emergent, tehnologia inca este in crestere… Sunt multe aplicatii deja pe piata. De exemplu, avem aplicatii cu realitate augmentata folosite in sistem medical, foarte interesant. Si in industrie se foloseste foarte mult realitatea augmentata, in special industria care presupune riscuri, la sonde petroliere… Se fac traininguri cu realitate augmentata, nu se mai fac traininguri pe teren, pentru a nu risca vietile oamenilor… Zilele trecute am vazut o aplicatie foarte draguta cu realitate augmentata: un coleg de-al nostru si-a achizitionat un astfel de dispozitiv, cu care poti sa vezi cablurile pe care le-ai inserat intr-un router… unde se duc, carui nod apartin si, astfel, nu mai trebuie sa le etichetezi – pur si simplu pui camera video si ti se spune exact carui echipament apartin.
Cecilia Caragea: Asadar, exista realitatea reala, realitatea virtuala si realitatea augmentata, care este o combinatie intre realitatea reala si realitatea virtuala, inteleg… Adica e o suprapunere, cumva. Adica in spatiul real sunt puse niste inscriptii, sa le zic, pe care le citesc cu o camera, cu telefonul si asa mai departe, si am niste informatii suplimentare.
Monica Mateescu, fondator ITsMAGIC: Avem realitatea virtuala si, da, avem si realitatea augmentata. Peste realitatea reala se adauga elemente de tip 3D. Noi, de exemplu, avem anumite elemente pe care le numim „target images”. Camera focuseaza acea imagine si putem sa interactionam cu imaginile: sa redimensionam, sa mutam personajele. Deci avem o conversatie cu acele personaje…
Cecilia Caragea: O interactiune!
Monica Mateescu, fondator ITsMAGIC: Da… desi nu sunt in plan real, sunt in plan virtual… Si, intr-adevar, realitatea virtuala este o imersiune totala, cu ochelari… Intri acolo in realitatea virtuala si ai o gramada de provocari, sa spunem.
Cecilia Caragea: Dar sa vedem care pot fi aplicatiile acestei realitati augmentate! Si spuneati, foarte bine, acel exemplu cu un router unde, daca scanezi cablurile, pe fiecare cablu vezi… unde duce, ce e cu el, ce ofera… Nu mai trebuie sa stai sa lipesti etichete, unde duce cablul respectiv si ce e cu el!
Monica Mateescu, fondator ITsMAGIC: O aplicatie simpla si totusi foarte folositoare…
Cecilia Caragea: Dar alte aplicatii? Vorbeati de medicina, vorbeati de domeniul militar…
Monica Mateescu, fondator ITsMAGIC: Intr-adevar, la foarte multe capitole putem sa aplicam realitatea augmentata. Medicina, domeniul militar, industrie, in special industria grea, pentru a elimina riscurile – se fac traininguri cu astfel de aplicatii, carti cu realitate augmentata, mai ales pentru copii… Sunt o sumedenie de carti pentru copii si este o alta abordare… Asteptam acum cu nerabdare sa implementam in cadrul scolilor astfel de carti. Exista – nu am acum la mine – anumite cuburi, unde pui camera de la telefon si poti sa vezi biologie, poti sa vezi chimie… si sa interactionezi. Poti sa-ti faci tu experimentele tale, cu eprubete, sa muti substantele… deci eliminam laboratoarele din scoli. Iar acum, in vremea aceasta „pandemica”, este necesara o astfel de abordare. Copiii ar putea sa interactioneze si sa inteleaga foarte bine toate aceste lectii de laborator dintr-o implementare cu realitate augmentata. La muzee se foloseste foarte mult – vezi tablourile si ti se explica, in telefon deja apar informatii despre acel tablou, o istorie a tablourilor…
Cecilia Caragea: Asadar, in domeniul educatiei se foloseste din ce in ce mai mult. La noi, presupun ca inca nu, dar va urma. Insa in domeniul medicinei cum se foloseste realitatea augmentata? Am inteles ca se poate folosi inclusiv in interventii chirurgicale.
Monica Mateescu, fondator ITsMAGIC: Categoric! Sunt tot felul de aparate pe care tu vezi corpul uman si stii exact unde sa aduci instrumentele tale fizice. Tu le vezi virtual, poti sa simulezi anumite operatii in cadrul softului…
Cecilia Caragea: Deci, iarasi, in procesul de invatare…
Monica Mateescu, fondator ITsMAGIC: Da… Si tot mi-ati adus la fileu cum se foloseste in partea aceasta medicala, foarte mult se foloseste si in partea aeronautica, pentru a avea traininguri, pentru a lua diplome, sa zicem, inainte sa intre pilotii in partea fizica, sa puna mana pe avioane, ei se antreneaza cu realitate augmentata.
Cecilia Caragea: Si am inteles ca se foloseste mult si in industria auto…
Monica Mateescu, fondator ITsMAGIC: Da, categoric! Avem si prieteni care deja au folosit acest tip de realitate augmentata. Bine, in special la expozitii au folosit, pentru a atrage, a capta publicul… Ne-au dat idei, cu ocazia asta. Noi a vazut acum 3-4 ani astfel de aplicatii implementate (nu la noi in tara) si de atunci tot studiem. Studiem cum putem sa implementam… idei avem, tehnologia trebuia sa o asimilam… Si suntem la nivelul la care spunem ca suntem experti acum. Asteptam sa creasca, totusi, tehnologia. Este instabila din anumite puncte de vedere. Crestem odata cu ea! E fascinant, oricum!
Cecilia Caragea: Asadar, cu aceasta realitate augmentata noi ar trebui sa incepem sa ne obisnuim, sa o includem in vietile noastre, sa vedem cum ne poate ajuta. Inteleg ca ne poate ajuta inclusiv la cum ne aranjam lucrurile in casa, nu mai avem etichete pe cabluri, poate sa ajute si la design, adica pot sa am un perete unde sa vad ceea ce vreau eu si sa schimb acolo lucrurile cum vreau eu… Poate sa ajute procesul de invatare a copiilor, e utila in industria auto, in medicina si asa mai departe. Dar, ca sa revenim la partea de educatie, pentru ca in aceasta perioada si scoala mai mult s-a facut online… Spuneati, foarte bine, a in domeniul educatiei e foarte utila aceasta realitate augmentata si stiu ca si proiectul pe care l-ati dezvoltat in aceste luni de pandemie tine si de educatia copiilor.
Monica Mateescu, fondator ITsMAGIC: Putem sa extrapolam. Asta a fost intentia noastra – sa introducem anumite elemente de realitate augmentata si proiecte de realitate augmentata pentru grupa de varsta 6 – 18 ani, pentru ca ii avem langa noi.
Cecilia Caragea: Faceati cursuri cu ei, ii invatati sa programeze!
Monica Mateescu, fondator ITsMAGIC: Exact! Ii aveam langa noi si… ne-au inspirat. Pe langa prietenii nostri care au avut la expozitie, acum 3-4 ani, o astfel de aplicatie, ne-am gandit ca putem sa implementam… sa ii ajutam sa invete programare mai usor. Si, pentru aceasta, am realizat un tricou cu realitate augmentata, care ii ajuta in domeniul informaticii – programare, in special. A fost al doilea tricou, pentru ca am inceput cu ceva mai simplu (am crezut noi!). Pentru ca tot a venit vorba de pandemie, inspiratia a fost acolo…
Cecilia Caragea: Virusii!
Monica Mateescu, fondator ITsMAGIC: Virusii, da, exact! Tot am stat acasa – a trebuit sa stam acasa, cursurile le-am mutat pe online, am avut un pic mai mult timp, nu ne-am mai pierdut timpul in trafic… Si am zis OK: vrem sa implementam… Incepusem din ianuarie – nu era inca pandemia – cu alt target: programare pentru copii, dar, venind pandemia, am zis OK, schimbam un pic, facem ceva mai simplu (cum am spus, asa am crezut noi!), facem un antidot! Noi suntem cei care gasim antidotul si il si folosim. Asa a aparut primul nostru tricou!
Cecilia Caragea: Asa ati lansat tricourile cu realitate augmentata! As vrea sa explicam ce inseamna, concret, tricou cu realitate augmentata, cum se foloseste… Deci este un tricou de acest gen, asa…
Monica Mateescu, fondator ITsMAGIC: Aveti o miniatura acolo!
Cecilia Caragea: Un tricou pentru copii, pentru ca spuneati ca aveti pentru copii de la 6 ani in sus.
Monica Mateescu, fondator ITsMAGIC: Pana la 99 de ani!
Cecilia Caragea: Oricui ii place sa se joace! Ce se intampla cu un asemenea tricou?
Monica Mateescu, fondator ITsMAGIC: Ei bine, cand un copil sau un adult isi doreste un asemenea tricou, primul pas pe care trebuie sa il faca este sa intre la noi pe site, pe www.itsmagic.ro, si sa achizitioneze, bineinteles, acest tricou. Fara el nu se poate duce tot procesul. Exista si o aplicatie de tip Android, in curand o sa apara si pentru iPhone… dar, inca o data, trebuie tricoul! Este, sa zicem, produsul, trebuie acest produs! Dupa ce avem acest tricou, descarcam aplicatia de pe Google Play in telefon si vom putea accesa acea aplicatie, se numeste AdShirt, si, cu telefonul indreptat catre tricou, putem sa incepem sa ne jucam.
Cecilia Caragea: Camera telefonului focuseaza imaginea de pe tricou…
Monica Mateescu, fondator ITsMAGIC: Exact! Acolo vor aparea, la primul nivel, trei virusi, de culori diferite, o arma, pe care trebuie sa o dotam cu antidotul special pentru virus – adica avem virusul rosu, ne trebuie antivirusul rosu… Si, din acea realitate augmentata, luam cu manuta si punem antivirusul in arma, in injectie… Arata chiar ca o arma, ii spunem si injectie pentru ca are o terminatie in forma de seringa… Si incepem sa intepam virusi. Si trecem la nivelul urmator abia dupa ce am scapat de virusii de pe primul nivel. Urmatorul nivel bineinteles ca este mult mai complicat, apar mai multi virusi… Uite-asa ajungem pana la nivelul 3, cu acelasi tip de actiuni: incarcam arma, cu antidotul de culoarea virusului si intepam virusii, ii distrugem. Si ajungem la nivelul final, unde castigam… ceva. Nu va spun ce, este surpriza!
Cecilia Caragea: Oricum, este un joc educativ, in sensul in care copiii invata ca un virus poate fi anihilat cu antidotul potrivit…
Monica Mateescu, fondator ITsMAGIC: Da! Cum asteptam si noi, zilele acestea…
Cecilia Caragea: Potrivit pentru aceasta perioada a pandemiei… Si se obisnuiesc si cu realitatea augmentata. Dar spuneati ca, pe langa acest tricou mai simplu, cu trei niveluri, ati mai lansat un tricou, un tricou pentru programatori, care arata deja ceva mai complicat.
Monica Mateescu, fondator ITsMAGIC: Ati constatat foarte bine ca e mai complicat! Am avut o serie de probleme la el, nu neaparat pe partea tehnica (deja incepuseram sa stapanim foarte bine partea asta cand am terminat primul tricou), cat pe partea grafica. Am vrut sa exprime foarte mult ceea ce facem noi. Bineinteles ca au aparut acei 010101… foarte multi… designul este foarte complicat (multumim designerului nostru, te salut, Dragos!)… Noi am fost incantati, la testare a mers foarte bine, a trebuit sa-l punem in practica la firmele cu care colaboram noi pe partea de printare… si a fost un fiasco total, pentru ca designul este foarte complicat si n-au putut sa-l printeze. Am avut o serie intreaga de rebuturi, sa zicem asa, cred ca au trecut vreo trei saptamani pana ne-am hotarat la versiunea finala, desi, cand am vazut designul, am fost extrem de entuziasmati si am zis: Acesta este!
Cecilia Caragea: Dar implementarea lui a fost foarte problematica, inteleg, pentru ca are foarte multe nuante, greu de imprimat… Si pana la urma unde se imprima si cum ati rezolvat aceasta problema a imprimarii tricourilor?
Monica Mateescu, fondator ITsMAGIC: Dupa mai multe incercari, am descoperit chiar… un vecin! Un vecin care ne-a ajutat, are un atelier foarte bine dotat, extraordinar de bine dotat si, dupa mai multe incercari, a reusit sa scoata produsul asa cum l-am vazut noi initial. Si ne-am linistit! Ne-am linistit si am trecut la partea de fine-tuning, pentru ca a trebuit sa mai corectam. Una este ce se vede pe foaie si alta e ce se vede pe tricou, dupa cum se poate intelege foarte clar. Sunt anumite probleme, nu mai e totul plan. Si am reusit sa adaptam si proiectul nostru, partea de softulware cu partea de hardware – zicem exagerat hardware, dar pentru noi este un hardware, tricoul este un hardware!
Cecilia Caragea: Oricum, este o tesatura foarte buna si o imprimare… se vede ca e de calitate! Adica, atunci cand pui mana pe el, se simte.
Monica Mateescu, fondator ITsMAGIC: Si la tricouri am avut o gama intreaga de furnizori, a trebuit sa testam si acolo, sa fie pe placul nostru, sa fie calitatea, intr-adevar, foarte buna… Suntem perfectionisti! Si am ajuns, in final, sa ne alegem colaboratorii, de care suntem mandri… fac ceea ce trebuie si ceea ce vrem noi, de fapt!
Cecilia Caragea: Deci fiecare, pe bucatica lui, face ceea ce trebuie…
Monica Mateescu, fondator ITsMAGIC: Sunt foarte multe parti implicate… nu ne asteptam. Noi suntem oameni tehnici si am descoperit, desi avem si management de proiect de ani de zile la activ… a fost un traseu foarte dificil. Nu ne-am asteptat. Viziunea era, dar la fiecare pas am avut obstacole, obstacole peste obstacole… si n-au tinut de pandemie, culmea! Nu au fost de pandemie, pandemia ne-a ajutat, ca am fost mai linistiti si am putut…
Cecilia Caragea: Ai putut sa te concentrezi pe proiect…
Monica Mateescu, fondator ITsMAGIC: Clar!
Cecilia Caragea: Si cum au fost primite aceste tricouri de catre copii, acum, in aceasta perioada a pandemiei?
Monica Mateescu, fondator ITsMAGIC: Am avut mare noroc, mare, mare noroc, pentru ca noi am tinut cursurile online si am fost atat de entuziasmati de ceea ce lucram incat le-am aratat fiecare pas pe care l-am facut. Si am avut, sa zicem, micii nostri testeri aproape de noi! I-am intrebat, au fost cu noi, i-am intrebat de niveluri, daca sunt multumiti, daca mai vor sa adaugam asset-uri, asa se numesc in realitatea augmentata, daca mai vor sa adaugam anumite asset-uri, culori, sa schimbam culori, gradul de complexitate… Si au fost cu noi, alaturi de noi pana cand am pregatit sa lansam produsul. Dar, desi am vrut sa lansam undeva in mai, am avut un obstacol, care a tinut strict de software, si a trebuit sa facem o migrare pe o tehnologie noua, iar migrarea a mai durat inca doua luni… Iunie, iulie, au venit vacantele, a trebuit sa ne odihnim si noi, ca eram extenuati, iar in septembrie am reusit sa lansam produsul. Iar cei mici, ca m-ati intrebat, efectiv, nici n-am apucat sa le spunem ca am pus produsul pe site ca au si inceput sa cumpere, entuziasmati. Ne-au trimis poze cu felul in care reactioneaza aparatura lor cu tricourile noastre…
Cecilia Caragea: Si cum reactioneaza?
Monica Mateescu, fondator ITsMAGIC: Ce mai amuzanta poza… au fost multe amuzante, sa nu se supere ceilalti copilasi, care nu se simt reprezentati aici, dar cea mai amuzanta poza a fost a unei fetite care vine la noi de trei ani (daca nu mai mult, sa nu gresesc), Elvira. Ne-a trimis o poza, incantata, cu tricoul, dar nu pe ea, ci pe sora ei! A prins-o ca obiect de studiu, a imbracat-o cu tricoul… Fiind mai mica, a stat ca obiect de studiu, a imbracat tricoul, care ii era pana la glezne… Si ea se juca, isi facea traseele ca sa ajunga pana la final – si-a luat un tricou cu antidot, desi e o foarte buna programatoare, chiar e o foarte buna programatoare…
Cecilia Caragea: Dar tricoul pentru programatori, tricoul mai complicat, mai sofisticat? Cum a fost primit si ce face el?
Monica Mateescu, fondator ITsMAGIC: Tricoul mai sofisticat a fost ales de catre programatorii nostri de top, care s-au regasit in acel tricou. Tricoul invata programare. Nu are elemente foarte complicate de programare, sunt baze de programare. Deocamdata sunt 7 niveluri, dar planificam sa tot creasca, sa adaugam si sa adaugam, sa ajungem la un produs, cumva, nu doar pentru basic, ci si pentru avansati. Deocamdata, pentru programatori incepatori, e foarte bun. Sau pentru cei care vor sa-i invete pe altii programare, pentru ca iti pui tricoul si poti sa le explici anumite elemente de programare.
Cecilia Caragea: Altor colegi de-ai tai… Deci e si interactiv.
Monica Mateescu, fondator ITsMAGIC: Esti profesor! Devii profesor! Te transformi in profesor, folosind tricoul… dupa ce inveti tu ce face tricoul! Sunt cele 7 niveluri. In primul nivel invatam ce inseamna, de exemplu, sisteme de operare si unde se regasesc… Invatam cu acest tricou limbaje de programare… Un foarte bun exemplu este un quiz – avem si quizuri – in care gasiti implementat limbajul Java. Bineinteles, majoritatea n-o sa stie, dar o sa fie curiosi. Avem un semn de intrebare, in partea stanga, unde ei, daca fac click, pot avea informatii despre cine a inventat cuvantul bug, de exemplu, ce limbaj de programare foloseste Minecraft, pentru ca asta era discutia… si multe alte lucruri interesante. Bineinteles ca au si o intrebare – daca raspund corect, trec la urmatorul nivel; daca nu raspund corect, au sansa fie sa intrebe Google, fie sa intrebe chiar tricoul! Informatia se gaseste pe tricou, nu-l lasam asa, doar cu intrebari, bineinteles.
Cecilia Caragea: Dati si raspunsurile! Sau posibilitatea sa le descopere!
Monica Mateescu, fondator ITsMAGIC: Raspunsuri nu le dam! Am gresit eu! Nu le dam raspunsuri, doar ii invatam sa caute. Si noi… si eu, ca programator, poate n-am mai programat in Java de mai multi ani. Daca ma pui acum sa programez in Java, o sa-mi ia ceva timp sa ma actualizez. O sa ma descurc, dar intai trebuie sa studiez iarasi putin. Asa si ei, ii invatam sa nu depinda de altcineva, sa gaseasca ei raspunsuri la intrebari. Asta e foarte important pentru ei.
Cecilia Caragea: Deci, pana la urma, e un mod de a face educatie pentru generatia actuala.
Monica Mateescu, fondator ITsMAGIC: Categoric! Si prinde foarte bine, sunt entuziasmati…
Cecilia Caragea: Si spuneati de cursurile pe care le-ati tinut online in aceasta perioada, pentru ca noi am mai vorbit de cursurile pe care le tineti, de copiii care veneau, programau, faceau robotei si asa mai departe… Si acum, in pandemie, spuneati ca ati tinut cursurile online. Cum au fost aceste cursuri online?
Monica Mateescu, fondator ITsMAGIC: O sa ramaneti surprinsa: au fost extraordinar de bine din punctul de vedere al profesorului. Din punctul de vedere al copilului, va explic un pic mai tarziu… Deci noi, ca profesori, prima oara am avut un delay, o intarziere de doua saptamani, cand s-a anuntat pandemie, inchidem tot, stam acasa… Wow! Ce facem? Unde au ramas copiii nostri si ce facem noi? Si prima saptamana a fost plina de intrebari, la toata „gasca” noastra de programatori si de profesori totodata. In a doua saptamana am inceput sa cautam cum putem sa intram pe online si sa ne „trainuim” intre noi, am facut tot felul de teste intre noi… Iar urmatoarea saptamana i-am intrebat pe copii daca vor sa intre online si au fost toti de acord… si am migrat totul pe online. Deci am avut un delay de doua saptamani – nu il reprosam! A fost soc! Dupa care am inceput cu ei online, iar pentru noi a fost mult mai usor. Ca profesori, a fost mult mai usor, pentru ca au fost mai cuminti si au fost foarte „responsivi”, adica intrebarile au avut raspuns instant, pentru ca era liniste! La noi la cursuri – si la toate cursurile de informatica – exista o energie foarte mare, pentru ca copiii vad laptopuri, vad roboti… si se entuziasmeaza foarte tare si intra, asa, intr-o stare de agitatie.
Cecilia Caragea: Asa… de euforie!
Monica Mateescu, fondator ITsMAGIC: Da! Sunt si de un grad de inteligenta foarte mare… si vor acum, sa se intample lucruri… Gasesc cursul de informatica foarte energizant. Si, avand posibilitatea sa oprim microfonul, s-a tinut cursul foarte bine, primele cursuri… Dupa care… noi, de exemplu, acum mai facem hibrid – ii mai aducem la sala, sa fim mai putini in sala ,cand online, cand la sala… Dar noi emitem si online cand suntem la sala, ca sa putem sa acoperim cat mai multi copii. Deci am intrat online, din punctul nostru de vedere este foarte usor, e mult mai usor decat cu ei la sala, dar eisimt nevoia, nu putem sa neglijam aceasta nevoie de a socializa. Simt nevoia clar…
Cecilia Caragea: Simt nevoia sa puna mana pe roboti, sa vada…
Monica Mateescu, fondator ITsMAGIC: Da. Avem acum un curs cu Robomaster, chiar e prietenul nostru. Un robot foarte inteligent, cu o camera video extraordinar de buna – firma care face acest robot e cea mai populara printre constructorii de drone si a pus camera video de acolo… Putem sa tinem cursurile cu ei, se plimba prin incaperi, trag, au competitii intre ei cu robotii acestia – programati de ei, bineinteles, nu ii lasam sa nu ii programeze, doar sa se joace… Si, tot asa, ii aducem si la sala, ca sa inteleaga, totusi… OK, ii vezi online, dar e altceva cand pui mana pe el, cand il fugaresti tu, te duci dupa el… Da, incercam sa imbinam, suntem in echilibru acum – sala cu online.
Cecilia Caragea: Dar cu colegii, cu echipa cum ati lucrat? Adultii cum s-au obisnuit cu aceasta perioada?
Monica Mateescu, fondator ITsMAGIC: Eu plec de la premisa… o sa spun in engleza, dar mi-e foarte drag: „A leader is the one who finds the way, shows the way and goes the way”… Cel care gaseste calea, arata calea si merge pe calea respectiva. Cam asa s-a intamplat in proiectul acesta. Am vrut neaparat, dupa cursurile facute de realitate augmentata, sa implementam un proiect, iar pentru aceasta am avut nevoie de echipa, cu un grad de cunostinte mai avansat si cu abilitati de adaptare, pentru ca este o tehnologie noua. Si a trebuit sa se adapteze. Asa ca pot sa spun ca am echipa ideala! Am alaturi de mine un dezvoltator… ii spun guru, guru programmer. E nickname guru programmer pentru ca, pe langa faptul ca a fost olimpic, pe partea de programare, vine si spune: „Monica, ce mai vrei sa implementam astazi?” Zic: „Am ideea asta!” „Nicio problema!” Deci, cand simti ca oamenii de langa tine iti zic ca nu e nicio problema sa implementeze viziunea ta, normal ca vrei sa ii ajuti sa le fie bine, sa le fie cat mai multumiti…
Cecilia Caragea: Da, e foarte important ce oameni ai langa tine… sa simti ca vin cu tot elanul si cu tot entuziasmul in acele proiecte, adica vor sa faca si sa puna in practica toate ideile, nu… un alt gen de personalitate…
Monica Mateescu, fondator ITsMAGIC: Absolut! Am avut, normal, pe parcursul carierei mele, tot felul de oameni si am ajuns la concluzia asta, de curand, ca este mult mai bine sa angajezi un om mai destept decat tine… Pentru a duce firma mai departe iti trebuie oameni mai destepti decat tine. Si care sa traga cot la cot, sa ducem barca in aceeasi directie.
Cecilia Caragea: Si, pe langa asta, sa aiba si atitudinea constructiva potrivita… Deci si inteligenta, dar si atitudinea. Mi se pare ca si atitudinea este foarte importanta.
Monica Mateescu, fondator ITsMAGIC: Sunt la momentul la care zic ca da, sunt acei oameni la mine in echipa… Si nu numai la partea de dezvoltare am o echipa fantastica, ci si la partea de cursuri IT am colegi foarte implicati, nu renunta… Cu pandemia, a trebuit sa stea acasa un pic…
Cecilia Caragea: Si sa faca cursuri online…
Monica Mateescu, fondator ITsMAGIC: Da, noi n-am mai avut… Au facut si online, dar avem o directie care merge si pe scoli si afterschools, iar acolo chiar n-am putut sa mergem in directia aceea. Si au avut rabdarea necesara sa treaca peste aceste probleme si sa fie in continuare alaturi de noi. Le multumesc foarte mult ca au inteles momentul si ca n-au plecat in alte parti si sunt in continuare… S-a dat drumul iarasi la scoli si suntem… back in business, sa spunem, pe partea aceasta. Da, deci si echipa este foarte importanta, iar noi avem echipa care trebuie. Si vrem sa dezvoltam si mai multe proiecte, ca acum poti sa dezvolti, cand stii ca oamenii sunt langa tine…
Cecilia Caragea: Da, dupa ce ti-ai stabilizat echipa, echipa pe care o vrei si pe care te poti baza oricand, poti sa incepi sa construiesti chiar asa cum vrei. Apropo de asta: ce proiecte mai aveti legate de realitatea augmentata?
Monica Mateescu, fondator ITsMAGIC: Noi am realizat primele produse pentru a stabiliza flow-ul, sa stim exact cum decurg pasii, de la programare, testare… pasii tipici: analiza de business, programare, testare, implementare, pana la produsul final… Si, cunoscand acesti pasi si cat dureaza, sa avem acea libertate de a implementa alte proiecte de realitate augmentata, mult mai complexe. Intr-adevar, avem un noi proiect, care va fi lansat cam intr-o luna, asa ne dorim. Nu putem da mai multe detalii inca, dar o sa fie un proiect cu impact pe educatie, in zona aceasta ne-am orientat. Bineinteles ca am devenit specialisti, de atatia ani de zile lucrand cu copiii… Si vrem sa-I ajutam sa creasca, sa creasca frumos si… actual.
Cecilia Caragea: Dar, pe langa aplicatiile in domeniul educatiei, celelalte aplicatii? De exemplu, in domeniul productiei, in domeniul publicitatii, sa spunem, pentru ca poti sa te duci intr-un magazin, sa vezi pe raft un produs, il iei cu telefonul si vezi mai multe detalii…
Monica Mateescu, fondator ITsMAGIC: Poate te vezi pe tine, in tricou deja!
Cecilia Caragea: … In relatia cu acel produs! Deci poate sa aiba foarte multe aplicatii, dupa cum spuneam, si in domeniul publicitatii. Si sa schimbe modul de a vinde un produs, modul de a alege un produs atunci cand te duci in magazin… Cum vedeti si cand vedeti ca s-ar schimba lucrurile in aceasta privinta? Care ar fi momentul, peste cat timp, cand aceasta realitate augmentata chiar ne va modifica vietile la acest mod?
Monica Mateescu, fondator ITsMAGIC: Exact ca in modelul pe care l-am avut cu cursurile IT, cand am intrat pe piata cu acest produs lumea nu era pregatita sa ii duca pe copii la cursuri de IT. Chiar am avut reactii de la prietenii nostri IT-isi. „Cum sa pui copilul… eu nu mi-as da copilul sa invete IT de la varsta asta!” Noi a trebuit sa educam piata. A trebuit sa educam piata, nu era lumea constienta de nevoia acestor lucruri la momentul la care am dat drumul la produs… La fel se intampla si cu acest produs. Realitatea augmentata o sa devina o realitate zilnica pentru fiecare dintre noi. Pesemne ca urmatoarele frigidere vor avea si aceste implementari. Suntem temerari, am intrat in acest nou capitol si din viata noastra stiind ca avem de ridicat foarte multe bariere, dar este atat de… Suntem foarte entuziasmati, este fascinant! Este fascinant pentru noi tot ce facem acolo, fiind si nou – noua ne place ca totul sa fie nou, sa aducem un aport… Si, intr-adevar, trebuie sa educam piata. Suntem la momentul la care educam piata. Si multumesc ca ati fost langa mine sa incercam sa explicam ce inseamna realitatea augmentata, ce inseamna realitate virtuala, ce inseamna realitate mixta, mai nou… Deci cam asta trebuie sa facem, sa educam publicul.
Cecilia Caragea: Deci pana la urma o sa traim intr-o realitate mixta!
Monica Mateescu, fondator ITsMAGIC: Categoric! E chiar infricosator… Cateodata… cand am descoperit aceasta tehnologie, cand efectiv am pus mana pe ea, pentru ca de stiut normal ca stiam, dar cand am inceput sa lucrez cu ea, am avut, asa, cumva, o teama, o viziune mai departe. A fost… o sa ajungem in ziua in care n-o sa mai distingem ca ghiveciul de langa noi este real sau virtual. Si, atunci, mi-am zis… unde se merge, in ce directie se va merge? Nu stiu cand vom ajunge la nivelul acesta, dar cred ca o sa se ajunga acolo. Cu holograme aruncate in fata noastra…
Cecilia Caragea: Clar ca o sa se ajunga acolo!
Monica Mateescu, fondator ITsMAGIC: … Sa fie folositoare!
Cecilia Caragea: Intrebarea mea era… cum credeti ca ne modifica, cum credeti ca ne va modifica?
Monica Mateescu, fondator ITsMAGIC: La momentul acesta, in bine. Clar ca in bine. O sa fie de ajutor, o sa fie ca robotii pe care ii folosim la bucatarie. In loc sa mai tinem noi minte anumite lucruri, o sa ne ajute foarte clar.
Cecilia Caragea: Ne spun ei ce avem de facut!
Monica Mateescu, fondator ITsMAGIC: Absolut!
Cecilia Caragea: Dar spuneati ca a fost putin infricosator la inceput, de aceea va intreb…
Monica Mateescu, fondator ITsMAGIC: Cand mi-am dat seama unde se poate ajunge… Poate s-a si ajuns deja si noi nu stim… Dar in lume intotdeauna o sa fie echilibru. E si bine, e si rau. Si o sa se gaseasca acel echilibru. Deocamdata eu vad partea frumoasa, partea buna! Ne ajuta sa invatam mult mai repede… ne ajuta sa taiem din costuri…
Cecilia Caragea: Da, intr-adevar, si costurile cu productia, sa spunem, vor scadea foarte mult. Se si spune ca in foarte multe domenii prezenta omului nu va mai fi necesara. Oamenii nu vor mai fi necesari pentru anumite activitati. Si, atunci, se va schimba si societatea, pentru ca nu va mai fi nevoie de atatia oameni care sa faca anumite activitati. Ce vor face acei oameni?
Monica Mateescu, fondator ITsMAGIC: E o intrebare buna! Mai multe teorii! Acum trebuie sa disecam… o teorie este ca vom ajunge la nivelul la care fiecare o sa aiba ce manca, la nivel mediu, cu ce se imbraca, o sa traiasca linistit dintr-un salariu minim pe economie, toata lumea o sa fie fericita, iar robotii ne vor ajuta in sarcinile de zi cu zi. Scenariul fericit! Scenariul mai putin fericit… nu e cazul sa-l discutam, dar eu intotdeauna am zis ca este un echilibru, n-o sa se intample niciodata sa se depaseasca acest echilibru. Suntem in talgere, acum, daca o sa fie robotii un pic mai supraestimati si o sa fie folositi mult prea mult fata de puterea umana, sigur o sa se intample ceva ca sa aduca nivelul uman la echilibru.
Cecilia Caragea: Deci credeti ca se va ajunge la un echilibru, poate la un venit minim garantat, asa cum s-a mai vehiculat aceasta idee, si in rest vor munci in ce domeniu vor dori cei care vor dori sa munceasca.
Monica Mateescu, fondator ITsMAGIC: Da. Ca un hobby. Cei care vad in a munci indeplinirea misiunii pe acest pamant. De ce nu?
Cecilia Caragea: Deci pana la urma fiecare va avea libertatea de a alege, va face ceea ce va dori.
Monica Mateescu, fondator ITsMAGIC: Este pe calea pe care ne-o dorim cu totii, pana la urma: sa facem ceea ce ne dorim. Doamne-ajuta sa fie asa!
Cecilia Caragea: Si ceea ce ne place. Important este sa ne placa sa descoperim lucruri noi, sa invatam lucruri noi, utile…
Monica Mateescu, fondator ITsMAGIC: Acum, o sa va contrazic putin. Din partea aceasta psihologica testata de noi (pentru ca a trebuit sa invatam si psihologie lucrand cu acesti copii)… sunt mai multe tipuri de oameni. Si sunt unii care doresc sa inventeze, doresc sa aduca ceva nou si sunt altii care sunt multumiti sa stea pe canapea si sa priveasca stelele… Eu sunt de acord ca toti trebuie sa fie fericiti, in felul pe care si-l doresc. Asta zic: o sa fie si acei oameni care pot evolua, si acei oameni care sunt foarte fericiti sa stea…
Cecilia Caragea: Da! Se si spune ca exista doua tipologii: tipologia consumatorului si tipologia producatorului. Adica vrei sa consumi sau vrei sa produci tu ceva?
Monica Mateescu, fondator ITsMAGIC: Aici… constatam acest echilibru, iar pandemia ne-a adus cu picioarele pe pamant. Noi am crezut ca putem sa schimbam lumea prin tehnologie, dar, uitati-va, inca nu s-a descoperit antidotul… Decat in tricoul nostru! Deci… e cale lunga… Si intotdeauna o sa fie un echilibru.
Cecilia Caragea: Asadar, pandemia a fost un soc, in prima faza, apoi a dus la o reasezare, la o reevaluare…
Monica Mateescu, fondator ITsMAGIC: Cumva, am vazut ca nu totul sta in tehnologie, asta in primul rand, in al doilea rand ne-am apropiat mai mult de oameni, ca ne cam indepartaseram… Chiar si eu! Atat de mult am investit, timpul meu l-am investit in afacerea cu aceste produse… Ma entuziasmeaza, ma simt foarte implinita, e ceva extraordinar, e ceva frumos, e ceva ce mi-am dorit dintotdeauna: sa creez, imi place sa fiu inventiva. Poate, cumva, sa-i arat tatalui meu, care are 28 de inventii, nu neaparat ca sunt mai buna decat el, dar ca pot sa fac si eu ca el. Poate ca e un trigger acolo… Dar mi-am dat seama ca trebuie sa imi mai vad si prietenii! Chiar ieri am stat pana la 12 noaptea, ne-am plimbat… era o vreme frumoasa si am descoperit natura, ceea ce e mare lucru. Sa vedem si alte lucruri decat tehnologia…
Cecilia Caragea: Adica pandemia ne-a invatat sa ne mai luam din nou ragazul de a sta si cu noi, si cu cei dragi, ceea ce am stiut noi mai de mult, dar se pare ca am uitat in ultimii ani, ahtiati sa facem cat mai mult, sa descoperim cat mai mult in directia asta tehnologica…
Monica Mateescu, fondator ITsMAGIC: Sa fugim… sa fugim dupa orice… O fuga perpetua.
Cecilia Caragea: Asa, cateodata fara scop.
Monica Mateescu, fondator ITsMAGIC: O, da, e adevarat!
Cecilia Caragea: Vorbeati de echilibru… credeti ca noile generati vor sti sa-si gaseasca echilibrul?
Monica Mateescu, fondator ITsMAGIC: Nu numai ca cred, sunt sigura! Am generatiile langa mine, pot sa zic ca ei vad decat vedem noi. Ei au acces la mai multe informatii, pentru ca noi suntem obositi, efectiv suntem obositi… Suntem obositi de alergat pana la birou, suntem obositi de munca in sine, mai nou si de pandemie. Sa speram ca nu i-a afectat atat de mult aceasta perioada. Pesemne ca o sa vada anumite probleme in comportamentul lor ulterior, de nesocializare… pe partea aceasta de socializare, dar eu, din cate discut cu ei, sunt cumva plini de energie, dar nu numai – au viziune! Ceea ce noi… mai putin, din cauza…
Cecilia Caragea: Cand esti obosit, nu mai ai nici viziune!
Monica Mateescu, fondator ITsMAGIC: Trebuie sa-i ascultam. Acesta e mesajul: sa ne ascultam copiii. La cursurile noastre, avem acei copii pe care noi ii ascultam… Copiii nostri au sansa sa mearga si mai departe de noi, la Institutul de Cercetare in Elecronica Aplicata, institut cu care noi avem o colaborare. Va dau doar un exemplu: avem un olimpic la noi in grup, foarte entuziasmat si pe partea de cercetare, iar el merge la acest institut o data pe saptamana. Bineinteles, planifica impreuna cu profesorul coordonator de proiect de la institut un proiect care va ajunge la o competitie locala, faza pe tara, la Suceava, urmand (noi suntem siguri ca o sa treaca si de faza aceasta!) sa ajunga in America la Olimpiada Cercetatorilor. Ne bucuram de aceasta colaborare, ca elevii au unde sa plece mai departe de la noi, pe langa partea de informatica, pe care noi speram sa le-o dam mai departe.
Cecilia Caragea: Important e si sa-i directionezi, sa vezi ce le place si sa-i indrumi in directia respectiva, pentru ca partea de indrumare este esentiala, totusi.
Monica Mateescu, fondator ITsMAGIC: Da, uitati, avem o fetita care este programator, dar i-am descoperit si acele abilitati artistice. Si vine la noi, invata Java, dar ea o sa se directioneze catre arta si film… teatru, arta film… Total altceva!
Cecilia Caragea: Da, pentru ca nu trebuie sa uitam nici de aplicabilitatea tuturor acestor programe, realitati… in partea artistica!
Monica Mateescu, fondator ITsMAGIC: Avem nevoie de copii… chiar fetita mea este un exemplu clar. Plange intruna ca ea e artista, nu IT-ista! Si ce o sa se faca pe viitor, ca se cauta numai IT-isti? Nu este adevarat, nu se cauta numai IT-isti. In curand, daca suntem inlocuiti de realitatea augmentata, virtuala, roboti si inteligenta artificiala, pesemne ca o sa fie nevoie de artisti!
Cecilia Caragea: Cu siguranta! Si chiar se spune ca aici vei putea tu sa te manifesti in deplinatatea ta…
Monica Mateescu, fondator ITsMAGIC: Si eu i-am gasit locul fetitei mele, deja ea lucreaza la obiecte 3D, invata acum sa creeze 3D, pentru ca ne trebuie, noua, ca IT-isti, ne trebuie. Si ea deja face cursuri in domeniul acesta, sa se integreze cu echipa noastra mai mare.
Cecilia Caragea: Oricum, este clar: vor avea alte meserii!
Monica Mateescu, fondator ITsMAGIC: Absolut! Sa nu ne fie teama, nu trebuie sa fie toti programatori, dar e bine sa vina la cursuri sa invete o logica de programare. Ce invata la noi la cursuri, de fapt, este sa gandeasca logic. Sa ia deciziile corecte, ca asta-i important, sa iei deciziile corecte!
Cecilia Caragea: Logica si decizia!
Monica Mateescu, fondator ITsMAGIC: Degeaba faci ceva daca nu faci ce trebuie… numai de dragul de a iesi in evidenta…
Cecilia Caragea: Da, iar ca sa faci ceea ce trebuie e obligatoriu sa gandesti logic, sa analizezi si sa ai capacitatea sa analizezi foarte bine contextul in care te gasesti si sa ai capacitatea sa decizi ceea ce este bine, iar pentru asta trebuie sa vezi si cum vor putea evolua lucrurile, trebuie sa ai si viziune…
Monica Mateescu, fondator ITsMAGIC: Ce am invatat de la coordonatorul nostru de proiecte de la Institutul de Cercetari este ca trebuie sa imbinam atat partea logica, de IT-isti, cat si partea artistica. El, de exemplu, este un mare scriitor si asta le cere si copiilor. Primul lucru pe care li-l cere este sa citeasca. „Veniti la noi, cititi! Despre cercetatori, in primul rand, pentru ca lucram pe cercetare, dar si carti, romane, orice… sa va extindeti orizontul.” Si am aflat mai nou, nu stiam, ca la Stanford avem un copil ajuns acolo, iar la Fizica Atomica li s-a cerut sa mearga la curs de filosofie! Deci nu faci numai matematica, numai fizica, ci faci si alte lucruri complementare, ca se te ajute sa intelegi intregul. Asta speram ca si copiii nostri sa inteleaga: nu este necesar numai matematica si fizica, esential e sa mai si citeasca o carte… e frumos…
Cecilia Caragea: Da, adica nu trebuie sa mergi pe o nisa foarte, foarte ingusta, ci sa ai si capacitatea sa vezi ansamblul. Si inteleg ca la toate cursurile dumneavoastra asta si incercati sa faceti cu copiii: sa-i invatati programare, dar si sa le dati o deschidere.
Monica Mateescu, fondator ITsMAGIC: Si catre alte domenii de studiu…
Cecilia Caragea: Noi va multumim tare mult! Am aflat foarte multe despre realitatea augmentata, despre cum stau lucrurile in acest domeniu la noi, in Romania. Sunt foarte curioasa cum vor evolua si ritmul in care vor evolua!
Monica Mateescu, fondator ITsMAGIC: Si noi suntem la fel de curiosi, credeti-ne!
Cecilia Caragea: Va multumesc tare mult!
Monica Mateescu, fondator ITsMAGIC: Si eu va multumesc foarte mult!