Arena Invingatorilor – Victor Mates, fondator APIDAVA si organizatorul Targului Mierii de la Blaj
0De vorba cu Victor Mates, fondator APIDAVA si organizatorul Targului Mierii de la Blaj
www.apidava.ro
www.facebook.com/ApidavaRomania
Cecilia Caragea: In ultimul weekend al lunii martie, sunteti asteptati la Blaj, la sarbatoarea mierii! Targul de la Blaj este un targ extrem de important! Este unul dintre cele mai mai mari targuri din estul Europei, dedicat apicultorilor si iubitorilor de produse apicole. Stam astazi de vorba cu domnul Victor Mates, fondatorul companiei Apidava si, in acelasi timp, organizatorul Targului de Miere de la Blaj!
As vrea sa discutam, inainte de toate, despre apicultura romaneasca, despre cum va propuneti sa puneti Romania pe harta apiculturii mondiale si despre situatia apicultorilor din Romania! De ce ar participa apicultorii la acest targ?
Victor Mates, fondator Apidava: In primul rand, Romania este pe harta apiculturii mondiale de multi ani. Am avut inaintasi care au ridicat nivelul apiculturii romanesti la cel mai inalt nivel. Poate ca acum nu suntem la nivelul pe care l-am avut acum 40 de ani, dar speram sa revenim. Sa revenim in apicultura mondiala mai puternici, cu produse de calitate si sa avem un cuvant de spus in organizarea apiculturii! Da, Targul de la Blaj este un reper in apicultura romaneasca, este la a XI-a editie. Ne putem lauda cu o participare internationala numeroasa, fiind singurul targ din Romania unde participarea externa este masiva si unde apicultorii din tara si din strainatate se intalnesc intre ei, se consulta… Sunt conferinte pe teme de apicultura, dar sunt si schimburi de informatii benefice pentru ambele parti!
Cecilia Caragea: Participantii din celelalte tari, din tarile vecine am inteles ca sunt, din ce tari sunt si cum de participa la acest targ?
Victor Mates, fondator Apidava: An de an, i-am invitat pe toti partenerii nostri si din vecinatate – din Ungaria, din Bulgaria, din Serbia, din Republica Moldova, din Ucraina, din Polonia, dar si din Spania sau din Franta si chiar pe reprezentantii Apimondiei, organizatia mondiala a apicultorilor. Putem spune ca au raspuns pozitiv invitatiei noastre si au pus in programul lor Targul de la Blaj ca un reper unde se pot intalni cu foarte multi parteneri din celelalte tari.
Cecilia Caragea: Sunt interesati sa exporte si ei din Romania anumite sortimente de miere?
Victor Mates, fondator Apidava: Ei sunt prezenti pe piata mierii, ca si noi, iar targul reprezinta o manifestare in care schimbul de informatii este foarte important! Cum se prevede productia anului acesta, care vor preturile, care va fi nivelul recoltelor si care sunt problemele in apicultura, gen: bolile albinelor, tratamentele cu pesticide si multe altele care apar in apicultura mondiala!
Cecilia Caragea: Asadar, pe langa aceste contacte comerciale, export-import de miere, este si un targ unde se discuta despre piata apiculturii din intreaga Europa!
Victor Mates, fondator Apidava: Asa este si, cateodata, chiar peste Europa. Dar Europa este un jucator important, mai ales ca este cel mai mare consumator de miere din lume. Toata lumea produce miere, incepand din Brazilia pana in China, dar cei mai mari consumatori de miere sunt in Europa.
Cecilia Caragea: Interesant! Te asteptai ca in America sa fie consumul mai mare, ca, de multe ori, pe foarte multe produse, in America consumul este mai mare!
Victor Mates, fondator Apidava: Nu! De departe, Europa este cel mai mare importator si, pe de alta parte, este chiar exportator de miere ambalata procesata! Importa mierea vrac din Brazilia, din Argentina, din Mexic, din China, din India, din Ucraina, dar exporta foarte multa miere ambalata cu eticheta europeana!
Cecilia Caragea: Dar presupun ca este marcata tara de provenienta si, probabil, se fac anumite teste in Europa…
Victor Mates, fondator Apidava: Da, sigur, chiar asta este legislatia!
Cecilia Caragea: Dar spuneati si de o participare Apimondia – vorbim, asadar, de o piata globala… si la acest targ vin si reprezentanti Apimondia!
Victor Mates, fondator Apidava: Apimondia organizeaza un congres si o expozitie mondiala o data la doi ani – ultima a fost la Istanbul anul trecut, urmatoarea va fi anul viitor in Canada… Si, prin relatiile pe care le avem cu reprezentantii organizatiei, presedinte si vicepresedinte, avem confirmarea ca si anul acesta vor participa reprezentantii de la nivel inalt. Anul trecut a fost presedintele Apimondiei, reprezentantul Irlandei!
Cecilia Caragea: Si anul acesta?
Victor Mates, fondator Apidava: Si anul acesta se confirma participarea reprezentantilor de la cel mai inalt nivel: domnul Etienne Bruneau, care este presedintele unei comisii din cadrul Apimondia!
Cecilia Caragea: Si apicultorii romani inteleg ca pot sa participe la o serie de conferinte sustinute chiar de reprezentantii Apimondia!
Victor Mates, fondator Apidava: Da, apicultorii romani au un set de expuneri in cadrul unei expuneri dedicate apiculturilor pe diferite teme de gestionare a familiilor de albine, de lucrari de intretinere, dar si apicultura ecologica, conditiile in care se trece, se face conversia la apicultura ecologica… sau despre bolile albinelor, pentru care avem invitati speciali, care sa prezinte diverse teme destul de interesante. Sala pentru apicultori este aproape intotdeauna plina si intrebarile curg. Este chiar foarte greu sa te incadrezi intr-un program! Adica, daca se aloca 20 de minute unei expuneri, este foarte greu sa te incadrezi in cele 20 de minute, pentru ca urmeaza intrebarile!
Cecilia Caragea: Asadar, acest targ este, de fapt, un eveniment care este dedicat atat profesionistilor, celor care incearca sa-si faca un business din apicultura, cat si consumatorului final, cel care este in cautare de produse apicole!
Victor Mates, fondator Apidava: Putem spune ca este dedicata celor trei parti, adica apicultorilor, care sunt producatori, procesatorii, care produc aceste produse sub diverse branduri, si consumatorior finali. Intr-adevar, consumatorii finali nu putem spune ca vin masiv din toata tara! Vin din zona judetului si din oras, dar procesatori si apicultori vin absolut toata tara, Republica Moldova, Ucraina, Moldova, iar procesatori vin din Spania, Franta, Ucraina.
Cecilia Caragea: Si apicultorii care participa, asa cum spuneati, vor sa afle care sunt trendurile in anul urmator sau sa aiba cateva informatii despre unde sa-si duca albinele, ce miere sa produca, cam care sunt directiile pe piata produselor apicole!
Victor Mates, fondator Apidava: Anul acesta, cred ca cel mai important punct pentru apicultori vor fi dezbaterile legate de trecerea la apicultura ecologica, fiindca cererea la produsele apicole ecologice a explodat in ultimii 2-3 ani, iar preturile sunt foarte, foarte atractive, adica mai mari cu suta la suta decat preturile la produsele conventionale… si atunci atractia este foarte, foarte mare. Sunt inscrieri masive din toate colturile tarii la organismele de certificare. Un singur exemplu pot sa va dau: un asemenea organism din Germania a sistat inscrierea fiindca nu mai face fata la cererile apicultorilor! Azi, la targul de la Blaj invitam mai multe organisme care sa le deschida portile apicuturii ecologice, astfel incat dupa un an sau maximum doi sa fie primiti in cadrul apiculturii ecologice, sa-si poata vinde produsele certificate ecologic!
Cecilia Caragea: Asadar, apicultorii care participa la targ pot sa invete care sunt pasii pentru a-si certifica strupinele ecologic! Si ii si ajutati facilitandu-le interactiunea cu diferite organisme care pot sa ii ajute in acest sens?
Victor Mates, fondator Apidava: Asta facem de cateva luni, de 3-4 luni, le procesam noi cererile, le trimitem noi la organisme, ii ajutam sa converseze cu organismele acestea, fiindca nu este intotdeauna foarte clar din partea apicultorilor ce trebuie sa faca… Si de aceea ii organizam un pic, ca sa intre pe fagas, apoi urmand ca, dupa ce se certifica, ei sa fie liberi sa isi predea produsele certificate ecologic la cel mai bun pret.
Cecilia Caragea: Noi am mai vorbit depsre parteneriatul pe care il aveti cu apicultorii, deci vad ca, intr-adevar, ii sprijiniti, pentru ca apoi sa produca o miere pe care pot sa primeasca mai multi bani, dumnevoastra fiind un procesator important si pentru piata interna, si pentru piata externa… si lucrurile se incheaga frumos in aceasta editie!
Victor Mates, fondator Apidava: Incepand din noiembrie, am facut cred ca 10-12 intalniri in diferite judete, ne-am dus noi in randul apicultorilor si i-am organizat, impreuna cu asociatiile din zona, in grupuri de initiativa, ne-am intalnit la Brasov, la Targu-Neamt, la Targu-Frumos, la Satu Mare, la Timisoara, la Resita, la Targu-Jiu, la Turnu-Severin, in foarte multe locuri, unde am avut o audienta foarte, foarte mare. Erau in sala 100, 150, 180 de apicultori interesati. E adevarat ca din acestia s-au inscris 20, 30, 40, cei care au inteles sau au vrut sau au conditiile necesare pentru a trece la apicultura ecologica.
Cecilia Caragea: Ce inseamna conditiile necesare pentru a trece la apicultura ecologica si cat de mare trebuie sa fie o stupina ca sa isi poata pune problema sa treaca la apicultura ecologica?
Victor Mates, fondator Apidava: Stupina trebuie sa fie macar de 50 de familii, 100, 150, 200, dar conditiile sunt multiple! In general, filozofia apiculturii ecologice este sa aplice metode traditionale, neinvazive, sa nu foloseasca chimicale de sinteza, sa inteleaga ca apicultura se poate practica ca si acum 60, 80, 100 de ani si produsele sa nu fie atinse sub nicio forma de unele tratamente care, moderne fiind si eficiente, dar pot lasa urme in produsele apicole – in miere, in propolis, in polen… Si atunci ei trebuie sa se sacrifice si sa aplice metode mai putim eficiente, intr-adevar, dar care nu afecteaza produsul final. Si atunci pot sa vanda, in final, la un pret care sa-i multumeasca.
Cecilia Caragea: Si la dumneavoastra, in cadrul firmei Apis Blaj, gasesc si materialele de care ar avea nevoie, produsele de care ar avea nevoie pentru a practica aceasta apicultura ecologica!
Victor Mates, fondator Apidava: Toate materialele si toata consultanta necesara ca sa treaca la practicarea apiculturii ecologice!
Cecilia Caragea: Si de ce credeti ca este in crestere acest trend al apiculturii ecologice?
Victor Mates, fondator Apidava: Nu cred eu! Asta este realitatea! Daca piata europeana ne cere in fiecare saptamana produse ecologice – asta inseamna certificate ecologice! Acum trei ani, cererea era relativ moderata, dar acum este cerere la care nu face fata niciun procesator din Romania! Atat este de mare si cu preturi corepunzatoare, marite. Iar atunci sigur ca nomal ar fi ca piata sa raspunda cu o oferta mai mare!
Cecilia Caragea: Credeti ca directia aceasta este cauzata sau este datorata, depinde de cum o luam, de faptul ca inca in Romania, in Bulgaria si am inteles ca in nu stiu cate alte locuri, se mai folosesc tot felul de insecticide – toata aceasta campanie impotriva acestor insecticide a aparut si consumatorul final sa se indrepte spre produsele ecologice? Adica da mai multi bani pe un produs ecologic, dar stie ca este dintr-o cultura care nu a fost tratata?
Victor Mates, fondator Apidava: Da, este un trend, mai ales in Europa, dar cu crestere si in America si in Asia, catre produsele alimentare ecologice. Indiferent ca este peste, carne, oua, miere… fiindca, considera oamenii care au un anumit nivel de viata, ca este foarte important sa se hraneasca cu produse sanatoase. Si, atunci, trendul acesta, care este de mai multi ani, eu il stiu de 10-15 ani, dar, intr-adevar, in ultimii trei ani, am spus si repet, a explodat… atunci nu peste tot se poate produce ecologic! Nu permite mediul, nu permit culturile… Romania are o situatie medie, in care putem produce in continuare ecologic – e adevarat, daca ne ferim de tratamentele care se aplica la culturile gen floarea-soarelui, rapita, unde sunt tratamente cu chimicale si nu mai corespund conditiilor ecologice!
Cecilia Caragea: Asadar, nu la toate culturile se poate produce, cum spuneati, la floarea-soarelui, la rapita, acolo sigur nu se poate! Nu gasim miere ecologica de rapita sau miere ecologica de floarea-soarelui? Daca vedem cumva printr-un targ, sigur acolo e ceva care nu e ok?
Victor Mates, fondator Apidava: Foarte rar sau cu certificatele care sunt in spate, dar avem masivele de salcam, masivele de tei si poliflora de faneata, care este miere naturala din flora naturala care nu are nici un tratament in spate… si atunci suta la suta este ecologica. Depinde doar de tratamentele pe care le face apicultorul. Natura ne ofera ecologica!
Cecilia Caragea: Asadar, directia ar fi clar inspre produsele ecologice, inspre mierea ecologica, dar in functie de tipul de miere – de salcam, de tei, de rapita, primesc invitatii sau pot sa afle ce miere este mai ceruta?
Victor Mates, fondator Apidava: Da, sunt discutii, ca pana la urma piata mierii este relativ stabila de cativa ani!
Cecilia Caragea: Deci nu exista mari diferente de la an la an!
Victor Mates, fondator Apidava: Nu exista mari diferente! Necazul este ca productia nu este la fel de stabila, fiindca pretul la sortimentele de miere se face undeva la nivel european si nu prea putem noi influenta. Daca sunt ani cu productie buna, beneficiem de calitati mari cam la acelasi pret ca si in anul trecut. A treia oara: productia ecologica iti aduce satisfactii materiale deosebite clare. Nu este vorba de 10-15%! E vorba de suta la suta aproape – 80%, 90% pret mai mare decat productia conventionala!
Cecilia Caragea: Dar ca investitie din partea unui apicultor, cam ce ar insemna asta? Am putea sa spunem niste preturi?
Victor Mates, fondator Apidava: Eu cred ca investitia nu este atat de mare cat preocuparea apicultorului ca sa incadreze in aceste conditii. Fiindca tratamentele nu sunt mai scumpe, dar necesita mai multa munca, asta este adevarat. Si grija fata de hranirea albinelor, care nu trebuie facuta cu hrana artificiala, trebuie sa stea pe primul plan. Daca alergi dupa productie de miere din surse de alimentare artificiala, atunci nu ai ce sa cauti la ecologic!
Cecilia Caragea: Intr-adevar, si consumatorii incep sa discute exact aceasta problema: cu ce a fost hranita albina? Ce miere mananc eu, de fapt?
Victor Mates, fondator Apidava: Exact! Asta este una dintre problemele apiculturii ecologice… Si atunci cand apicultorul intelege ca hranirea albinelor cu hrana de baza a stupului, cu miere pastrata de un an inainte, atunci nu exista alte probleme decat tratamentele care trebuie sa fie sub control.
Cecilia Caragea: Dar, ca sa revenim putin si la apicultura conventionala, in ultima vreme a fost o discutie foarte aprinsa despre insecticide, pesticide care sunt interzise in Uniunea Europeana, dar in Romania si in Bulgaria ar mai fi permise, cu niste derogari?
Victor Mates, fondator Apidava: Asa sunt! Dar asta e o lipsa de unire a apicultorilor in asociatii; sau fara asociatie sa lupte impotriva acestor produse care sunt interzise, iar Guvernul Romaniei, sub presiunea marilor corporatii, pentru ca trebuie sa fie clar ca in spatele acestor pesticide nu sta Apidava, sta o mare corporatie care produce la nivel mondial de miliarde de euro si miliarde de dolari si trebuia sa isi desfaca aceste produse. Pe de alta parte, aceste produse… noi ii putem acuza pe fermieri ca le folosesc, dar sunt mai ieftine decat celelalte, sunt cerute de agricultori, sunt eficiente si ieftine. Dar noi trebuie sa luptam impreuna, fiindca degeaba vrei sa faci numai cultura de rapita si ulei de rapita si distrugi albina!
Cecilia Caragea: Corect! Asadar, si agricultorii ar trebui sa inteleaga ca trebuie sa-i sprijine pe apicultori tocmai pentru ca ei au nevoie de acele albine ca sa le polenizeze culturile!
Victor Mates, fondator Apidava: Da, asa ar trebui si ar trebui sa faca multe, multe presiuni la nivel international ca aceste produse sa fie interzise in totalitate. Noi nu cerem altceva decat ce se aplica in Franta, in Italia, in Spania! Cerem la fel, pentru ca si mierea noastra se exporta in acele tari, dar, din pacate, Ministerul… au alte interese! Schimbarea aceasta periodica a ministrilor, a Guvernului… nu mai stii la cine sa vorbesti si fiecare, cand vine acolo, este, de fapt, la inceput!
Cecilia Caragea: Asadar, apicultorii ar trebui sa fie mai uniti ca sa militeze pentru dezvoltarea apiculturii, pentru drepurile lor, pentru ce se foloseste relatia cu agricultorii, dar trendul este clar, spre agricultura si apicultura ecologica se indreapta lucrurile!
Victor Mates, fondator Apidava: Asa este si urmatorii ani vor confirma acest trend, in masura in care noi stim sa ne urcam in trenul asta! Oricum, la nivel european si mondial, toate tarile se aliniaza la cererea asta – incepand din Ucraina pana in Argentina exista oferta de produse apicole ecologice, care, in ultimii doi ani, si la ei a crescut foarte mult: ofera mai mult, pretul este mai bun, au si ei conditii… Nu vorbesc de Ucraina, care poate nu are o agricultura salbatica, dar sigur Argentina si Brazilia au o pondere si o potenta foarte mare in agricultura si in apicultura ecologica.
Cecilia Caragea: Interesant! Nu stiam aceste lucruri despre Argentina – despre Brazilia, presupuneam putin! Revenind la apicultori, este clara aceasta directie inspre apicultura ecologica, dar cineva care ar vrea un business in apicultura si s-ar apuca acum de apicultura? S-a saturat de viata la oras, a strans un oarecare buget, zice: „Ma mut la tara, vreau sa ma fac apicultor!” Ce l-ati sfatui? Este un business care merge, pe langa partea de pasiune, de placere, de relaxare, de viata mai linistita decat in tumultul oraselor – si cateva sfaturi pe care ati putea sa le dati unei asemenea persoane!
Victor Mates, fondator Apidava: este foarte bine sa fac diferentierea intre partea cu placere si partea cu economicul! E adevarat, preocuparea are in spate toate facilitatile pe care ti le ofera natura, dar, ca sa fii rentabil economic, atunci trebuie sa fii un fermier, iar fermierul trebuie sa conduca principiile economiei de piata! In domeniul asta, unul dintre partenerii nostri si cel mai mare sfatuitor din Romania este domnul profesor Ion Popescu din Bucuresti, care are o stupina de circa 400-500 de familii de albine si care, de multe ori, prezinta in cadrul conferintelor si aspectul economic al unei ferme, al unei stupine, in care prezinta calcule clare: Atata costa stupina, atata costa lemnul, atata costa tratamentul, atata costa deplasarea si ii aduni, ii scazi si ramai cu urmatorul profit!
Cecilia Caragea: Deci exista niste cursuri despre cum sa devii apicultor profitabil!
Victor Mates, fondator Apidava: Da! Dar sfatul meu este sa nu se apuce niciunul singur! Trebuie sa se apuce pe langa un apicultor, fiindca meseria de apicultor este, spun eu, dar spun si altii, mult mai dificila decat alt crescator de animale gen oaie, capra, vaca sau porc.
Cecilia Caragea: Adica aici esti mai mult pe banii tai daca te apuci singur!
Victor Mates, fondator Apidava: Da… si este mai delicata! Adica sunt necesare multe cunostinte in domeniu – familia de albine este un complex pe care poate omul inca nu a ajuns sa il inteleaga chiar suta la suta si care trebuie condus intelegand legile lor. Nu poti sa le conduci cum vrei tu!
Cecilia Caragea: Cam cate tipuri de miere poate sa obtina un apicultor intr-un an? De la primul tip de miere pana la ultimul tip de miere?
Victor Mates, fondator Apidava: Poate sa obtina 3, 4, poate chiar 5 sortimente de miere, incepand cu mierea de primavara – rapita, apoi salcamul, urmeaza poliflora, teiul, floarea-soarelui… Sunt cateva de baza, dar mai sunt si specialitati mai rare, gen zmeura, mana etc. Cantitatea de miere pe care un apicultor o poate obtine de la o familie de albine, nivelul cel mai de jos este cam 10 kilograme pe familie, dar este si un nivel mult mai inalt, de 100 de kilograme pe familie!
Cecilia Caragea: Extraordinar!
Victor Mates, fondator Apidava: Unde apicultorii sunt chiar profesionisti si se deplaseaza cu rapiditate dintr-un loc in altul, isi coreleaza mutarea cu productia de miere, studiaza terenul… In general sunt apicultori de varsta medie, 30-40 de ani, care au alta mobilitate.
Cecilia Caragea: Si piata mierii din Romania… stiu ca se discuta acum cativa ani faptul ca un procent foarte mare este dat de productia pe care si-o face fiecare care are cativa stupi – mai face pentru el, mai vinde la marginea drumului… Cum mai stau lucrurile astazi in privinta asta?
Victor Mates, fondator Apidava: E o normalitate asta! In toate tarile exista productia directa a apicultorilor care isi vand produsele fie in targuri organizate, vorbim de Paris sau de Bucuresti, fie pe internet, fie au magazinele lor la locul stupinei – a inceput si in Romania sa se dezvolte – sau in orice piata!
Cecilia Caragea: Aici era o discutie ca, decat sa cumperi de pe marginea drumului intr-un ambalaj de plastic, stat in soare… nu stii ce fel de miere este aceea, daca e chiar miere…
Victor Mates, fondator Apidava: Nu as condamna foarte tare! Poate sa fie un procent de oameni care vor sa insele intotdeauna, dar apicultorii pot fi tratati ca producatori cinstiti si mierea luata direct de la ei nu ar trebui sa aiba nicio problema. E adevarat ca lipseste in spate setul de analize care se face!
Cecilia Caragea: E mai sigur sa iei de la un apicultor cunoscut!
Victor Mates, fondator Apidava: Da, de la un procesator. Dar, daca ai o relatie veche cu un apicultor, eu recomand cu toata deschiderea ca un apicultor serios poate sa iti ofere mierea, fiindca in primul rand el nu face o cantitate atat de mare incat sa o dea la un procesator. Daca face 500-600 de kilograme, nu are nevoie sa o dea la un procesator, fiindca o vinde pe toata de acasa, dar daca face 2, 3, 5, 10 tone, cum sunt apicultorii profesionisti, atunci o dau la un procesator si acolo intra intr-un curs de analize de la receptie pana la livrarea finala.
Cecilia Caragea: Si ce i-ati sfatui pe cei care vin la acest targ al mierii de la Blaj, asa, ca un ultim sfat sau ca o ultima invitatie?
Victor Mates, fondator Apidava: Sa stie ca foarte multi cu care am stat de vorba si-au fixat intalniri la Blaj! Daca sunt din Banat, se intalnesc cu parteneri din Moldova, altii care sunt din Cluj, din Dej si isi duc stupii in Banat, fiindca iernarea e mai usoara, se intalnesc cu partenerii de acolo. Ei schimba informatii si, de multe ori, si coopereaza, se ajuta intre ei. N-as putea spune suta la suta ca intotdeauna exista o concurenta intre ei, dar se intalnesc la Blaj, afla toate noutatile… Tot ce misca pe piata mierii in Europa va fi prezent si la Blaj – orice vor sa vada pentru dotare, pentru dezvoltare o sa gaseasca, cu siguranta, la noi. Daca nu gasesc la noi, inseamna ca nu exista!
Cecilia Caragea: Multumesc tare mult!