Arena Sanatatii – Totul despre ghimbir. Retete cu miere si ghimbir. Cum se face berea de ghimbir
0Cecilia Caragea: Dragii nostri, asa cum stiti, in rubrica noastra Arena Sanatatii ne-am propus inca de la bun inceput sa aflam cat mai multe lucruri pentru sanatatea noastra… lucruri simple pe care le putem face si singuri acasa. Ne-am propus sa vorbim despre ingredientele naturale, despre ingredientele sanatoase. Dar nu vrem sa aflam doar cateva retete si atata tot. Vrem sa aflam mai multe recomandari despre aceste ingrediente si, in acelasi timp, sa aflam si povesti legate de aceste ingrediente, legende, de unde vin, ce s-a crezut de-a lungul timpului despre ele si asa mai departe. Pentru ca chiar si atunci cand ne preparam acasa o reteta parca are o cu totul si cu totul alta savoare atunci cand o insotim cu o poveste, atunci cand o insotim de povestea ingredientelor respective.
Noi astazi ne-am gandit sa vorbim despre ghimbir. Stim ca ghimbirul este un ingredient exotic, dar in ultima vreme a inceput sa redevina la moda. El a fost cunoscut inca din Antichitate, inca din Grecia Antica, ghimbirul si-a gasit drumul in Europa din indepartata Indie. Si mai apoi a fost redescoperit in Evul Mediu. Stim doar ca in Venetia, pe vremea de glorie a republicii venetiene, ghimbirul era foarte valorizat, era considerat atat de valoros incat se pretuia ca valoarea lui in aur aproape. Asadar, ghimbirul a mai fost la moda, dar a revenit si astazi la moda. Noi vrem sa vorbim despre toate aceste istorii legate de ghimbir, dar vrem sa vorbim si despre retetele simple pe care le putem prepara singuri acasa.
Ne-am gandit sa prezentam astazi cum se face berea de ghimbir. Pentru ca este o bere foarte simplu de facut acasa, nu ai nevoie decat de ghimbir, de miere, de lamai si, bineinteles, de putina drojdie de bere. Se prepara o delicioasa bere de ghimbir care o sa va fie deliciul zilelelor de vara. O sa vedeti, o sa va convingeti singuri de asta, pentru ca este o bautura racoritoare, tonica si energizanta, avand si o delicioasa miere poliflora in compozitie. Dar haideti sa revenim la povestea ghimbirului, la cum a ajuns ghimbirul in Europa.
Istoria ghimbirului
Asa cum spuneam, ghimbirul a ajuns in Europa din India, si asta demult, inca din Antichitate. Ghimbirul creste in India si in China, de fapt, creste in zona Asiei Musonice. Acea zona, pe care exploatorii europeni, au numit-o Tara Mirodeniilor. Astazi, ghimbirul se cultiva in mult mai multe locuri unde clima permite acest lucru. Este vorba de Asia, America de Sud, dar si Africa. Totusi, India este cel mai mare producator, produce peste 50% din cantitatea mondiala consumata de ghimbir.
Aceasta planta exotica, pe numele ei stiintific, Zinghiber Officinale, face parte din familia Zinghiberaceae. Astazi, numele acestei plante este similar in mai multe limbi. Stim prea bine, Ginger in engleza, Ingwer in germana, Gingembre in franceza, Zenzero in italiana. Numele provine din sanscrita, din cuvantul shringavera care inseamna coarne de cerb, pentru ca celor din vechime li s-a parut ca rizomii de ghimbir seamana cu coarnele unui cerb, de aici aceasta denumire. Noi am preluat aceasta denumire din greaca veche, din zinghiberis si mai apoi din latina zingiber. Totusi in greaca moderna numele astazi este piperoriza, din cauza gustului iute al acestei plante. Iata cum chiar in greaca nu s-a pastrat filiera din sanscrita.
Dar, indiferent de limba, ghimbirul este o mirodenie exotica si e un ingredient nelipsit din mancarurile care se doresc a fi savuroase si interesante. Sa revenim putin la aceasta planta. Este o planta care are o inaltime de pana intr-un metru si are niste flori albe patate cu purpuriu care sunt grupate ca-ntr-un ciorchine. Florile se utilizeaza si ele in alimentatie mai ales in salate. Totusi, elementul prinicipal utilizat de la aceasta planta il reprezinta rizomii de ghimbir, care sunt cunoscuti in toata lumea si sunt utilizati in foarte multe retete, dupa cum vom vedea, atat retete de mancaruri consistente, cat si in retete de deserturi, in retete de prajituri si, bineinteles, in berea de ghimbir.
Aceasta planta creste, dupa cum spuneam, in zonele tropicale si subtropicale pentru ca are nevoie de un sezon ploios si de unul uscat. In plus, are nevoie de un sol lutos. Tocmai de aceea, astazi ghimbirul se cultiva in anumite zone din Asia, din America de Sud si din Africa. Dar sa revenim la ceea ce ne intereseaza pe fiecare dintre noi si sa vorbim despre ghimbir ca aliment si medicament.
Ghimbirul, aliment si medicament
Calitatile terapeutice ale ghimbirului erau cunoscute inca din Antichitate, practicienii medicinii ayurvedice recomanda ghimbirul si il recomanda pentru stimularea focului interior care trebuie stimulat atunci cand procesele de detoxifiere nu functioneaza foarte bine. Pentru ca se considera ca ghimbirul ajuta la stimularea focului digestiv, la stimularea eliminarii toxinelor din corp. Cercetatorii occidentali au fost pusi pe ganduri de aceste recomandari asa ca prin 1980 au inceput sa cerceteze ghimbirul si sa descopere ca, intr-adevar este extrem de bun pentru sistemul digestiv, pentru reglarea sistemului digestiv si pentru a ne scapa de starile de greata. Stim ca foarte multi dintre noi au stari de greata atunci cand merg mult cu masina sau cu trenul, se si vorbeste de acel rau de miscare, si atunci trucul foarte simplu este sa ai la tine cateva bucatele de ghimbir confiat. Este foarte simplu, se gaseste astazi aproape in toate magazinele si iei o bucatica de ghimbir confiat si imediat vezi cum scapi de acea neplacuta stare de greata si, pur si simplu, poti sa suporti cat mai bine mersul cu masina sau mersul cu trenul.
Sa revenim la calitatile terapeutice ale ghimbirului, care bineinteles sunt mult mai multe decat faptul ca ne ia greata si ne ajuta sa trecem peste raul de miscare. S-a descoperit ca ghimbirul este atat de bun pentru sanatatea noastra deoarece are 3 compusi: gingerol, shogaol si zingerol, care ne fac foarte bine sanatatii noastre, avand foarte multe proprietati, printre care: stimuleaza metabolismul, ajuta la arderea grasimilor si, atunci cand am spus acest lucru deja toata lumea este super incantata. Ghimbirul ne ajuta sa ardem caloriile, ne ajuta in curele de slabire, ne ajuta sa avem silueta pe care ne-o dorim si, in plus, are si un gust interesant… daca il mai combinam si cu miere… este perfect, pentru ca mierea ne da energie, nici nu ingrasa (pentru ca nu putem sa mancam foarte multa miere). Aceasta combinatie este foarte buna ca sa avem un dulce sanatos care ne mentine in forma.
Sa mergem mai departe si sa vedem acesti compusi ai ghimbirului la ce mai sunt buni. Acesti compusi ai ghimbirului au si o puternica actiune antioxidanta si revigoranta. Ba mai mult, ajuta la circulatia sanguina, o imbunatateste si astfel, poate sa ne scape de acea senzatie de maini si de picioare reci cu care ne confruntam unii dintre noi chiar si vara. Asadar ghimbirul ajuta circulatia sanguina si ajuta circulatia periferica si ne ajuta si buna functionare a intregului sistem cardiovascular. Ba mai mult, exista retete cu ghimbir care ajuta si la scaderea colesterolului. Asadar, sa includem ghimbirul in alimentatia noastra zilnica poate sa fie un lucru foarte bun, poate sa fie o decizie foarte buna. Mai trebuie sa spunem ca cei care au anumite afectiuni pot sa aleaga ghimbirul, de exemplu cei care sufera de artrita reumatoida, cei care se confrunta cu diverse boli inflamatorii, daca consuma ghimbir vor vedea cum acea senzatie dureroasa va fi foarte mult usurata. Dar cum sa consumi ghimbirul in aceste situatii? Este foarte simplu – poti sa iti faci un ceai de ghimbir cu miere.
Ceaiul de ghimbir
Cum se face ceaiul de ghimbir? Foarte simplu – se pune apa la fiert si cand a dat apa in clocot se adauga cateva feliute de ghimbir. Dupa ce au fiert se strecoara si avem gata ceaiul de ghimbir. Dupa aceea, adaugam miere si lamaie. Si, bineinteles, dupa gust fiecare poate sa adauge ceea ce doreste. Mai putem adauga putina menta, putin hibriscus si fiecare ce mirodenii prefera (nucsoara, anason s.a.m.d.). Important este ca sunt recomandate doua-sase pahare de ceai de ghimbir pe zi si, in acest fel, vom vedea o imbunatatile a sanatatii noastre, dupa mai mult timp. Vom vedea ca sistemul nostru digestiv functioneaza mai bine si, in plus, cei care au probleme cu racelile, cu gripele, cei care se confrunta cu dureri in gat, cu sinuzita s.a.m.d. vor vedea ca starea lor va fi foarte mult imbunatatita.
Ghimbirul in bucatarie
In bucatarie, ghimbirul este extrem de apreciat. Este un condiment iute, picant extrem de valoros. Are un gust asemanator cu al piperului. Tocmai de aceea, in greaca moderna la ghimbir i se spune piperoriza, nu degeaba. Dar acest gust interesant, aromat, al ghimbirului este dat de un ingredient, de gingerol. Si acest gingerol se transforma atunci cand ghimbirul este incalzit, cand ghimbirl este prajit si se transforma in zingeberona. Si aceasta zingeberona este este mai putin iute si, tocmai de aceea, ghimbirul prajit sau incalzit merge foarte bine in combinatie cu diferite mancaruri. Merge chiar foarte bine cu ceapa, cu usturoiul, cu mancarurile pincante in general. Dar acest gingerol prin uscare se transforma in shogaol si este mult mai aromat si mai putin iute. Asadar, se poate folosi si ghimbir uscat, mai ales de cei care nu doresc sa fie prea iute preparatul pe care si-l fac. Acest gingerol din ghimbir seamana cu piperina din piper sau cu capsaicina din chili. Se considera ca aceasta planta, ghimbirul, si-a crescut concentratia de gingerol tocmai pentru a se apara de ierbivore. A fost, asadar, o metoda de a supravietui. Dar astazi, acest gingerol ne place noua foarte mult sa-l savuram in diferite mancaruri, in diferite retete.
Si acum am ajuns la retete. Daca dati o simpla cautare – retete cu ghimbir, veti gasi foarte multe retete indiene, indoneziene, thailandeze. Daca vreti sa incercati aceste retete merita sa incercati ceva exotic ca sa vedeti cum sunt aceste gusturi fabuloase, exotice pentru noi. Si, din cand in cand, merita sa le incercati. Ca sa revenim la retetele din ghimbir, dupa cum spuneam aceste retete fabuloase pentru noi, sunt retete de mancaruri, adica retete cu peste cu ghimbir sau mai stiu eu ce. Noi suntem mai familiarizati cu dulciurile cu ghimbir, cu turta dulce cu ghimbir care, inca din secolul al XV-lea in Europa era un semn de pretuire, un semn de respect, un semn de iubire – adica sa-i duci cuiva turta dulce cu miere si cu ghimbir era fabulous. Asadar, eu v-as sugera ca, in primul rand, sa incercati aceste retete de dulciuri cu ghimbir.
Berea de ghimbir
Pentru unii cea mai fabuloasa reteta cu ghimbir este berea de ghimbir. Precizez ca mie imi place foarte, foarte mult berea de ghimbir. Si, asa cum am spus de la inceput, vrem sa va invatam aceasta reteta simpla pe care o putem face fiecare dintre noi acasa. Dar, inainte de asta, sa spunem cateva lucruri despre berea de ghimbir. Berea de ghimbir si-a castigat renumele de excelent revigorant, de bautura care iti reda cheful de viata, iti reda pofta de viata. In plus, despre berea de ghimbir se spune si ca este un excelent afrodisiac. Daca berea de ghimbir este un excelent afrodisiac si ghimbirul ne ajuta si sa ne mentinem in forma, sa ne mentinem silueta… va dati seama ca automat ca bautura era foarte apreciata inca de acum secole si secole, inca din timpul Renasterii.
Sa nu uitam ca mai apoi, in Europa, era moda ca in carciumi ghimbirul sa fie folosit pentru aromatizarea bauturilor. Astfel in berarii pe masa era un borcanas cu ghimbir care era folosit pentru aromatizarea berilor. Berea de ghimbir s-a impus in primul rand in Anglia, din Anglia cucerind si S.U.A. Era foarte la moda berea de ghimbir, la sfarsitul secolului al XIX-lea si inceputul secolului XX. De exemplu, in 1935 erau 3000 de producatori de bere de ghimbir in Anglia, iar productia de bere de ghimbir era si strict reglementata – nu trebuia sa fie continutul de alcool mai mare de 2%. Este, dupa cum spuneam, o bautura usoara, revigoranta, placuta si continutul de alcool nu trebuia sa fie foarte mare. Exista si bere de ghimbir fara alcool care este o bautura preferata de copii. Pentru a da diferite alte arome acestei beri, oricum deja aromata datorita ghimbirului, se pot adauga si alte ingrediente, lemn dulce, ienupar s.a. Exista pe piata foarte multe sortimente.
Dupa cum spuneam, berea de ghimbir ne-o putem face si singuri acasa. Este o reteta foarte simpla. Iata de ce aveti nevoie. Puteti sa luati ghimbir proaspat din magazin, se gaseste in foarte multe supermarketuri astazi, radeti doua linguri de ghimbir, le puneti intr-o sticla de plastic (intr-o sticla de apa minerala de plastic). Apoi stoarceti o lamaie, puneti miere dupa gust (in functie de cat de dulce vreti sa fie – personal pun destul de multa miere pentru ca imi plac bauturile dulci, sunt energizante, bune) si apoi se adauga un sfert de lingurita de drojdie de bere. Se umple sticla cu apa, insa doar pe trei sferturi, se agita bine si dupa aceea se mai adauga apa. Insa atentie foarte mare, trebuie sa lasati doua-trei degete goale la sticla pentru ca sa poata sa fermenteze berea respectiva. Si apoi, dupa ce este gata berea fermentata, ea se strecoara, cu un tifon, cu o sita, cu ce doriti, si acea bautura o puteti pune la rece si va fi absolut fabuloasa. Cand stiti ca berea este gata? Vedeti cand s-a intarit sticla. Si asta se intampla, de obicei, in doua-trei zile. Mergeti in camara peste doua-trei zile, vedeti daca s-a intarit sticla si bautura savuroasa, delicioasa de vara este gata.
Eu sper sa considerati interesante toate aceste istorii, legende, retete despre ghimbir, despre miere, despre lamai, despre atatea ingrediente de care ne propunem sa vorbim in rubrica noastra Arena Sanatatii. Merita sa incercati aceste retete simple, nu va ia mult timp si e, pur si simplu, o delectare si poate sa fie si o savoare si un rasfat. Veti vedea ca o sa va placa si bineinteles, pentru alte idei sanatoase va invit sa urmariti rubrica Arena Sanatatii, dar bineinteles si intregul canal accmediachannel.ro, unde gasiti emisiuni de sanatate, de medicina, de stomatologie, emisiuni pentru un stil de viata sanatos. Va multumim tare mult, aveti grija de voi si incercati retete noi.
Multumiri companiei APIDAVA.