Arena Sanatatii – Ardeii – savoare, sanatate si culoare
0Cecilia Caragea: Dragii mei, ma bucur sa ne reintalnim in cadrul rubricii noastre Arena Sanatatii. Ce ati mai gatit? Cu ce v-ati mai delectat? Ce retete de frumusete ati mai incercat? Eu m-am gandit astazi sa va reamintesc despre ardei – despre ardeii grasi, despre ardeii iuti, despre ardeii dulci, despre ardeii picanti. Si, asa cum ne-am obisnuit deja, in rubrica noastra Arena Sanatatii vorbim si despre istoriile acestor ingrediente atat de sanatoase.
Trebuie sa spunem de la bun inceput ca ardeiul vine din America de Sud si a fost adus in Europa de exploratorii portughezi si spanioli. Pe numele lui stiintific, Capsicum annuum, ardeiul a fost foarte repede adoptat in foarte multe bucatarii. Si pe masura ce lumea a descoperit gustul lui atat de savuros si beneficiile lui pentru sanatate a inceput sa fie cultivat pe scara larga. Cea mai mare productie de ardei provine din Asia, apoi in Africa se cultiva foarte multi ardei. In Europa se cultiva se cultiva in Spania, Italia si, bineinteles, si in Romania. La noi se gasesc toate varietatile de ardei. Se cultiva toate varietatile de ardei. Ardeiul gras rosu, verde, galben, portocaliu. Sau acei gogosari rotunzi, indesati de un rosu foarte puternic. Sau ardeii lungi, ardeii de boia, fie ca sunt dulci, fie ca sunt iuti. Sau acesti ardei cu totul si cu totul spectaculosi prin gustul lor iute si prin beneficiile lor pentru sanatate.
Dar ce contin, de fapt, ardeii de au o culoare atat de puternica, atat de intensa? Cum de sunt ei atat de viu colorati si ce substante contin de pot sa ne faca atat de bine sanatatii? Este vorba de capsaicina, de luteina, de capsorubina si de capsantina. Se spune ca toate aceste substante sunt anticancerigene si ca previn bolile cardio-vasculare. Ardeii au un rol antiinflamator si noi putem beneficia de aceasta actiune antiinflamatoare a ardeilor daca introducem ardei in alimentatia noastra de zi cu zi. Dar putem sa folosim si o pasta de ardei pentru durerile musculare, pentru crampele musculare, pe locurile dureroase. Asadar, ardeii pot fi folositi atat intern, cat si extern. Ardeii contin si o importanta cantitate de vitamina A si de vitamina C – adica substante cu rol antioxidant. Asadar, ardeii ne ajuta sa luptam impotriva radicallior liberi ceea ce inseamna ca ne sustin imunitatea si intarzie procesele de imbatranire. Bineinteles, ardeii mai contin si multe alte substante: licopen, acid folic, vitamina B6. Si toate aceste substante din compozitia ardeilor se spune ca previn cancerul si previn si aparitia bolilor cardiovasculare. Dar ardeiul ajuta si digestia, lucru pe care il stim cu totii foarte bine. Pentru ca atunci cand se intampla sa mancam ceva mai greu, stim ca trebuie sa luam si ceva iute… tocmai pentru a ne ajuta digestia.
Cum anume ne ajuta ardeiul digestia? El stimuleaza sucurile gastrice, stimuleaza sucurile din stomac care sunt implicate in digestie si, in plus, ajuta la eliminarea gazelor intestinale. Multa lume ar putea crede ca ardeii iuti nu sunt buni pentru stomac. Insa lucrurile stau invers. Pentru ca ardeii stimuleaza si regleaza acele sucuri gastrice si pot sa ajute chiar la indepartarea durerii. In plus, ardeii iuti sunt foarte buni atunci cand te confrunti cu o raceala sau cu o gripa, au un efect incalzitor si decongestionant. Daca te dor sinusurile si mananci ardei iuti vezi cum, pur si simplu, siusurile tale parca sunt eliberate si te simti mult mai bine.
Ardeii au un efect analgezic si tocmai de aceea ajuta la calmarea durerilor reumatismale si articulare. Stim ca exista pe piata o multime de creme, geluri, lotiuni cu ardei iute care se folosesc pentru ameliorarea durerilor pentru aceste persoane. Dar se poate folosi si pasta de ardei iute pe care o putem face singuri acasa. Asa cum spuneam, ardeiul iute are un rol antiinflamator si analgezic – si atunci, ajuta foarte mult in calmarea durerilor articulare, in calmarea durerilor musculare si in calmarea durerilor osteoarticulare.
Ardeii pot fi folositi si atunci cand te confrunti cu raceli, cu gripe... nu doar sa mananci ardei iuti, ci si aceste solutii sau aceasta pasta de ardei, pe care ti-o prepari singur acasa, sa o pui pe piept si, automat, are un efect decongestionant. La inceput iti da o senzatie de racoare, si apoi o senzantie de incalzire. Este acel efect termic de care se vorbeste si care este foarte bun in asemenea situatii. Pentru ca vorbim despre acest efect termic si de beneficiile solutiilor cu ardei, ar trebui sa spunem ca unele solutii cu ardei sunt bune si impotriva celulitei. Chiar si aceasta pasta de ardei iuti pe care o putem face singuri acasa este buna impotriva celulitei. Adica poti sa iti faci masaj cu aceasta pasta de ardei sau sa cumperi creme anticelulitice cu pasta de ardei din comert… si se spune ca celulita trece, bineinteles, doar cu un masaj foarte puternic.
Ardeiul iute mai este bun la ceva, mai este bun pentru cresterea firului de par. Probabil ati vazut ca exista lotiuni de par, sampoane, balsamuri care contin si ardei iute pentru ca revigoreaza firul de par. Putem sa ne facem tot felul de masti cosmetice pentru pielea capului si acasa. Dar pana sa ajungem noi sa ne facem tot felul de retete de frumusete cu ardei sau tot felul de solutii, de lotiuni, de paste pe care sa le folosi atunci cand avem dureri musculare sau osteoarticulare – bineinteles, ardeiul il folosim in bucatarie intr-o serie intreaga de retete sanatoase. Ne-am gandit si noi sa va dam doua retete sanatoase astazi pe care, probabil, le stiti. Dar, ne-am gandit sa le mai spunem inca o data si pentru cei care abia acum incearca sa gateasca singuri acasa primele retete… pentru ca pana acum probabil multi tineri au fost obisnuiti doar sa isi comande mancare. Dar acum, poate cu aceasta pandemie, s-au gandit ca haide ca e cazul sa invat sa gatesc si eu ceva acasa. Deci, pentru cei care abia acum incep sa gateasca, vrem sa va dam si noi doua retete.
Una este foarte cunoscuta: ardei umpluti. Iar cealalta poate ca nu este atat de cunoscuta, dar este foarte sanatoasa: ardei iuti murati in otet si miere. Sa revenim la reteta cu ardei umpluti. Iata de ce aveti nevoie pentru aceasta reteta.
Ardei umpluti
Se aleg ardeii, sa fie cat mai frumosi, sa nu fie loviti. Puteti alege doar verzi sau puteti alege si verzi si rosii.
Ingrediente: 1 kilogram de carne tocata, 14-15 ardei grasi de marime medie, 2 cepe mari, 5 linguri ulei, sare, piper, boia dulce, 200 grame de orez, o legatura mica de patrunjel, o legatura de marar, 4 rosii proaspete, 500 ml de bullion, apa cat sa acopere ardeii. Optional, se pot adauga si cateva frunze de dafin pentru aroma sau alte condimente preferate.
Mod de preparare: Se spala ardeii, se scot cotoarele cu ajutorul unui cutit, se curata de seminte.
Se toaca ceapa si se caleste in ulei; se ia de pe foc si se lasa la racorit.
Se pune carnea tocata intr-un vas incapator si se adauga ceapa calita, condimentele, orezul, patrunjelul si mararul tocate foarte fin, boiaua si rosiile decojite si taiate marunt.
Se amesteca bine si se adauga bulionul, amestecand din nou.
Se umplu ardeii, insa trebuie lasat un pic de spatiu pentru orezul care isi va mari volumul la fierbere.
Se acopera fiecare ardei cu capacul sau, se aseaza in oala, unul langa altul. Spatiile goale dintre ardei pot fi umplute cu felii de rosii.
Cine doreste, poate adauga printre ardei, felii subtiri de sunca afumata, pentru aroma.
Se toarna apa, cat sa acopere ardeii, se acopera oala cu un capac si se lasa la fiert, intai la foc mediu (pana cand incep sa fiarba), apoi la foc mic, cam o ora.
Va mai promisesem o reteta – de ardei iuti in otet si cu miere. E o reteta foarte buna care poate sa va ajute ca sa dati savoare mancarurilor, diferitelor ciorbe pe care le faceti, dar este foarte buna si pentru imunitate.
Ardei iuti in otet si cu miere
Ingrediente pentru 3 borcane: aprox. 1/2 kg de ardei iuți, 200 ml de oțet, 200 ml de apă, 5 lingurițe rase de sare mare, grunjoasa, pentru murături, 5 linguri de miere de albine.
Mod de preparare: Ardeii se spală în mai multe ape, apoi se taie rondele cam de un centimetru grosime. Puteți renunța la acest pas și să ii lăsați întregi dacă doriți si sa puneți ardeii întregi.
Opțional, puneți rondelele de ardei într-o sită cu găuri mari și spălați-le sub jet de apă ca să mai scăpați de semințe. Nu e obligatoriu, dar eu o fac de obicei. Nu vă temeți, ardeii rămân la fel de iuți.
Umpleți borcanele cu rondele de ardei (sau ardei întregi așezați vertical) cât mai compact.
Amestecați într-un ibric mai mare 200 ml de apă rece și 200 ml de oțet. Adăugați sarea și mierea de albine și puneți ibricul pe foc. Lichidul nu trebuie sa fiarbă, ci doar să fie fierbinte și să se dizolve sarea și mierea de albine.
Așezați borcanele cu ardei pe un suport metalic pentru a vă asigura că nu crapă în contact cu lichidul fierbinte. Eu am folosit o tavă de inox.
Turnați amestecul de apa și oțet îndulcit cu miere în fiecare borcan. Strângeți foarte bine capacele.
Păstrați borcanele într-un loc întunecos și răcoros timp de 2 săptămâni, apoi sunt gata de consum și țin perfect pană spre vară și chiar mai mult.
Asadar, daca vreti sa pregatiti diferite conserve de iarna pentru a da savoare mancarurilor si pentru a va intari imunitatea – reteta de ardei iuti in otet cu miere este perfecta si simplu de facut. Bineinteles, pentru sanatatea voastra si pentru sanatatea intregii familii, va invitam sa urmariti rubrica noastra Arena Sanatatii, unde gasiti foarte multe sfaturi interesante, simple… numai bune de pus in aplicare. Va multumim tare mult! Va invitam sa va abonati la canalul nostru de YouTube si sa urmariti pagina noastra de Facebook. Promitem sfaturi interesante, recomandari sanatoase si, suntem convinsi ca va doriti un stil de viata sanatos si impreuna cred ca il putem descoperi. Nu uitati ca in comentarii sa ne spuneti care sunt ingredientele despre care vreti sa vorbim sau ce alte subiecte ati dori sa abordam. Pentru ca, asa cum noi am spus dintotdeauna, putem fi sanatosi doar toti impreuna. Putem fi sanatosi doar daca invatam unii de la altii, doar daca ne impartasim informatiile bune, corecte, sanatoase… si, bineinteles, daca facem si un efort de a fi sanatosi. Pana la urma trebuie sa facem si un efort pentru ca este vorba si de vointa. Dar sunt convinsa ca vrem sa fi sanatosi si impreuna vom reusi.
Multumiri companiei APIDAVA.