Arena Sanatatii – Cafeaua. Beneficii pentru sanatate. Cand sa bei cafea si cu ce miere sa-ti indulcesti cafeaua?
0Cecilia Caragea: De mult voiam sa va intreb: ce faceti voi dimineata? Care sunt primele lucruri pe care le faceti voi dimineata? Personal, marturisesc, ca unul dintre primele lucruri pe care le fac, imediat dupa ce ma spal pe dinti, este sa-mi savurez cafeaua. Beau o cafea cu lapte si indulcita cu miere. Asa ca m-am gandit ca astazi sa vorbim despre cafea, cu atat mai mult cu cat parerile sunt impartite: unii spun ca ar fi buna, altii spun ca n-ar fi tocmai indicata… Haideti sa vedem despre ce este vorba, care sunt beneficiile cafelei pentru sanatate, pana la urma? Ne face bine sau nu? In ce masura ne face bine? Cata cafea ar trebui sa bem ca sa ne faca bine? Pentru ca stim ca tot ce este prea mult strica… Si cum anume sa bem cafeaua? Pentru ca stim ca exista foarte multe sortimente – cafea la ibric, la filtru, espresso, cappuccino, cu lapte, fara lapte, indulcita, neindulcita… Si, daca e indulcita, cu ce sa fie indulcita – cu zahar, cu miere?
Stim ca zaharul nu ne face bine, ca zaharul ne imbatraneste, ca zaharul este unul dintre inamicii nostri. Dar mierea? Multi cred ca, daca pun miere in cafea, nu mai are cafeaua acel gust cu care ei sunt obisnuiti… Si, atunci, cu ce miere sa-si indulceasca ei cafeaua? Pentru ca stim ca foarte multi dintre noi preferam gustul cafelei, ne place parfumul cafelei, aroma cafelei… Pur si simplu, dimineata ne trezim cu aroma de cafea! Nici nu trebuie sa bem cafeaua, ca numai aroma de cafea ne trezeste! Si, cand bem cafeaua, vrem sa savuram cafeaua, vrem sa-i simtim gustul… Si, atunci, nu vrem ca acel gust care ne place atat de mult sa fie alterat, cumva. Si, tocmai de aceea, va pot recomanda sa nu adaugati miere poliflora in cafea. O miere pe care o puteti adauga in cafea si sa va bucurati de gustul cafelei este mierea de salcam, care este o miere fina, usoara, luminoasa, care nu este atat de parfumata precum mierea poliflora. Si, atunci, nu schimba gustul cafelei. Probabil ati vazut ca la multe cafenele, ceainarii sau restaurante cafeaua se serveste cu zahar sau cu miere de salcam. Dar mai este o miere pe care puteti sa o puneti in cafea si este extraordinara. Este vorba de mierea de mana, de mierea de padure. Este o miere cu totul si cu totul extraordinara, pe care sper ca o cunoasteti sau, daca nu, sa o descoperiti cat mai curand, pentru ca merita! Este o miere extraordinara! Este o miere pe care albinele nu o fac vizitand florile, ci este o miere pe care albinele o fac atunci cand sunt duse la munte. Ele culeg acele reziduuri lasate de afide. Acestea sunt niste insecte care inteapa arborii si se hranesc cu seva arborilor de la munte. Reziduurile lasate de aceste insecte sunt culese de albine si asa fac ele aceasta miere de mana, miere de padure. Este o miere care nu este facuta din nectarul florilor si nu are urme de polen, asa ca este recomandata si pentru cei care au probleme, au anumite alergii.
Mierea de mana, mierea de padure… este o miere cu totul si cu totul extraordinara, pe care sper ca o cunoasteti sau, daca nu, sper sa o descoperiti cat de curand, pentru ca, dupa cum spuneam, este extraordinara. Este o miere cu totul si cu totul diferita, care, dupa cum vedeti, este o miere inchisa la culoare, este o miere aproape neagra, este o miere de un brun inchis, de un maro inchis si este foarte bogata in minerale. Tocmai de aceea este recomandata in cazul sportivilor, in cazul elevilor, in cazul studentilor, in diferite situatii de convalescenta grea si asa mai departe… Ca sa nu mai vorbim de faptul ca este o miere delicioasa. Dar… atentie: are un gust diferit de mierea pe care o stim noi. Asadar, daca va asteptati sa aiba un gust precum mierea poliflora sau mierea de salcam sau mierea de tei, o sa va inselati, o sa vedeti ca are un gust diferit. Poate sa fie chiar un gust tare, un gust dulce-amarui, cumva. Dar, dupa cum spuneam, este o miere absolut extraordinara pentru sanatatea noastra. Si inca ceva: nu schimba gustul cafelei! Asadar, mierea de mana, mierea de padure pusa in cafea va permite sa va bucurati de gustul cafelei asa cum il stiti, de gustul cafelei nealterat, pentru ca aceasta miere nu schimba gustul cafelei! In plus, veti avea si o cafea dulce, asa cum va doriti. Si indulcita cu ceva sanatos, cu ceva care va si sustine sanatatea! Si, asa cum stiti, ca de fiecare data, eu va recomand mierea Apidava, mierea cea buna din inima Transilvaniei! Mierea de mana Apidava este facuta de albinute atunci cand acestea sunt duse in zonele montane ale Transilvaniei. Asadar, daca puteti, alegeti mierea de mana Apidava! De ce spun „daca puteti”? Pentru ca mierea de mana nu se gaseste, totusi, atat de usor. In plus, este o miere ceva mai scumpa. Este mai scumpa decat mierea poliflora, mierea de salcam, mierea de tei… Si este normal sa fie asa, pentru ca efortul apicultorilor de a merge in zonele montane cu albinele este unul mult mai mare. Este vorba de apicultori care merg cu albinele in aceste zone si… nu e, totusi, foarte usor. Sunt probabil acei apicultori pe care i-ati vazut atunci cand mergeati in drumetiile de la munte. Ei stau acolo cu albinutele lor… Si mai trebuie sa spunem ceva: nici pentru albine nu este foarte usor atunci cand sunt duse in zonele montane. Ele culeg, in zonele montane, reziduurile acelor afide facand un efort mult mai mare – este mult mai simplu sa culeaga nectarul si polenul din flori, cand sunt duse in fanete sau cand sunt duse la salcami sau la tei… La munte, le este mai greu. Mortalitatea albinelor este, prin urmare, mult mai mare. In plus, stupii in care s-a facut miere de mana trebuie ca apoi sa fie utilizati de catre apicultori doar pentru miere de mana. Asadar, sunt foarte multe motive pentru care mierea de mana nu se gaseste in cantitatile in care se gaseste mierea poliflora, mierea de tei si asa mai departe si pentru care este mult mai scumpa decat celelalte sortimente de miere florala.
Dar, daca nu gasiti sau vi se pare ca mierea de mana, mierea de padure e prea scumpa, puteti sa apelati la mierea de salcam. Este o miere usoara, frumoasa, luminoasa, delicioasa, dupa cum spuneam. Aceste doua sortimente de miere nu schimba gustul cafelei. Puteti sa ma credeti pe cuvant: daca cumva vi se pare ca e putin altfel, ganditi-va daca nu cumva este o autosugestie. Dar sfatul meu este sa incercati sa inlocuiti, pe cat posibil, zaharul cu miere, mai ales la cafeaua de dimineata. Pentru ca, pana la urma, faceti acest lucru pentru sanatatea dumneavoastra. Si noi trebuie sa avem grija de sanatatea noastra zi de zi, nu sa ne trezim, Doamne fereste, mult prea tarziu, cand avem tot felul de afectiuni si sa vedem ce facem… Mai bine zi de zi sa incercam sa prevenim tot felul de afectiuni. Si putem sa facem acest lucru alegand un stil de viata sanatos, alegand ingrediente naturale, incercand sa inlocuim zaharul cu mierea. Daca bem o cafea dimineata… nu este nimic rau pentru sanatatea noastra. Desi multi spun ca n-ar trebui sa bem cafea de loc, ca nu ne face bine, studiile recente au aratat ca nu este asa. Cafeaua contine antioxidanti si, in plus, ea ne face bine… daca nu exageram. Adica: daca bem o ceasca de cafea dimineata, indulcita cu miere, nu este rau pentru sanatatea noastra. Se spune ca doar daca bei de la 3-4 cafele pe zi risti sa ai anxietati, sa faci mici depresii sau sa fii irascibil sau sa ai probleme cu somnul… Asadar, cine spune ca nu trebuie sa bei cafea pentru ca devii depresiv ar trebui sa precizeze faptul ca doar daca bei mai mult de 3-4 cafele pe zi, o perioada mai indelungata, risti sa fii anxios si depresiv. Dar o cafea dimineata iti face bine. Si acum sa fim sinceri: dimineata avem nevoie sa ne adunam, cumva, sa ne luam energia, elanul, forta pentru ziua care incepe. Si, atunci, multi dintre noi prefera sa bea dimineata o cafea. Statisticile spun ca aproape 70% din populatia globului, in prima ora, dimineata, bea o cafea. Personal, recunosc: ma inscriu in randul celor care beau o cafea in prima ora de cand se trezesc. Dar cafea poti sa bei si atunci cand esti la birou si ai foarte mult de lucru sau dupa-amiaza, cand ai nevoie de ceva mai multa energie. Pentru ca, sa fim sinceri, cafeaua ne da energie! Cafeaua de ajuta sa facem un efort sustinut, creste capacitatea noastra de efort, fie ca este vorba de efort fizic, fie ca este vorba de efort intelectual. Dar, dupa cum spuneam, nu trebuie sa exageram. Daca se intampla sa avem mai mult de lucru si bem si o a doua cafea dupa-amiaza, nu este grav. Totul este sa nu exageram, totul este sa ne simtim organismul. Nu trebuie sa exageram niciodata, in nicio privinta – nici in privinta cafelei! Chiar daca, uneori, mai bem si a doua cafea, dupa-amiaza, la birou, cand avem foarte mult de lucru.
Acum, mai trebuie sa spunem ceva… Despre cafea exista si foarte multe mituri. Multi spun ca te ajuta si sa iesi din mahmureala, dar s-a dovedit ca acest lucru nu este adevarat. Cafeaua ne ajuta atunci cand suntem putin obositi, sa ne concentram mai bine, sa avem o claritate a mintii, o limpezime a mintii, tocmai de asa o si bem, dar nu ajuta in cazul mahmurelii. Cafeaua, de fapt, cofeina din cafea ne ajuta sa gandim mai limpede si ne poate scapa de durerile de cap. Dupa cum ati observat, probabil, foarte multe medicamente care sunt impotriva durerilor de cap contin cofeina. Si, atunci, puteti incerca sa faceti si acest lucru: atunci cand simtiti ca va doare capul, sa beti o ceasca de cafea si… s-ar putea sa aveti surpriza placuta sa va treaca durerea de cap. Cel putin eu am incercat, de multe ori, acest lucru si mi-a trecut durerea de cap cu cafea. Pentru ca, pe cat posibil, incerc sa nu iau medicamente decat atunci cand este absolut necesar. Asadar, puteti sa incercati sa scapati de micile dureri de cap cu cate o cafea. Poate aveti noroc si scapati de durerile respective. Daca nu, bineinteles, trebuie sa mergeti la medic. Si mai trebuie sa spun ceva: orice durere de cap poate sa aiba cauze diferite. Daca vedeti ca persista durerea de cap, mergeti la medic! Pentru ca durerea este un lucru care ne este de foarte mare ajutor. Medicul poate sa decripteze, in functie de durerile pe care le avem, care sunt problemele de sanatate pe care le avem. Deci durerea este un lucru util. Organismul nostru ne arata, prin durere, care-i sunt problemele. Si medicul stie sa citeasca si sa vada, in functie de durerile pe care le avem, care sunt problemele pe care le avem si sa incercam acele probleme. Adica nu sa ascundem simptomele, nu sa ascundem durerea. Noi trebuie sa rezolvam cauzele, de fiecare data. Tocmai de aceea, mersul la medic este abosolut obligatoriu. Eu spuneam doar ca, daca te confrunti cu o durere de cap (mai avem, cu totii, si, asa, pur si simplu, dureri de cap), putem sa bem o cafea si s-ar putea sa ne treaca fara sa mai apelam la medicamente.
Acum, trebuie sa spunem despre cafea ca ea are si un efect diuretic si creste miscarile peristaltismului intestinal, accelereaza aceste miscari peristaltice. De aceea, foarte multi beau o cafea si atunci cand au probleme cu constipatia, de exemplu. Dar cafeaua este indicata mai ales pentru sistemul nervos central, dupa cum spuneam. Chiar exista studii care spun ca o cana de cafea pe zi poate sa ajute persoanele in varsta sa intarzie aparitia bolilor tipice batranetii. Pentru ca, asa cum stim, odata cu inaintarea in varsta, apar, intr-o proportie mult prea mare, boli precum Parkinson sau Alzheimer. Si exista foarte multe studii care incearca sa descopere ce ne-ar putea ajuta ca sa intarziem macar aparitia unor asemenea boli. Si se pare ca o cana de cafea pe zi poate sa intarzie aparitia acestor boli.
Asadar, cafeaua poate sa fie buna pentru sanatatea noastra, mai ales daca o indulcim cu miere… Si exista sortimente de miere care nu schimba gustul cafelei: mierea de salcam si mierea de mana, mierea de padure! Dar, asa cum stiti, in rubrica noastra Arena Sanatatii, pe langa faptul ca am incercat sa venim cu tot felul de sfaturi documentate despre cum sa traim, zi de zi, mai sanatos, am incercat sa venim si cu retete de frumusete! Pentru ca noi, femeile, vrem sa ne ingrijim, vrem sa fim frumoase, vrem sa avem grija de noi, pentru ca, astfel, ne simtim mai bine in pielea noastra. Si, atunci, pot sa va spun: nu cumva sa aruncati zatul de cafea, pentru ca poate sa faca adevarate minuni! De exemplu: zatul de cafea combinat cu ulei de masline presat la rece, folosit la dus, este extraordinar impotriva celulitei. Daca va frecati pe picioare, la dus, cu zat de cafea combinat cu ulei de masline presat la rece, o sa vedeti ca n-o sa aveti probleme cu celulita si o sa aveti o piele foarte frumoasa, pentru ca zatul de cafea are un puternic efect exfoliant. Apoi, zat de cafea combinat cu miere si cu galbenus de ou poate sa reprezinte o masca foarte buna pentru stralucirea parului. Asa ca, atunci cand aveti cateva ore libere, puteti lua un ou, galbenusul il puteti folosi in aceasta masca cu zat de cafea si cu miere pentru stralucirea parului, iar albusul il bateti bine si va faceti o masca pe fata, pe gat si pe decolteu. O sa vedeti automat cum dispar ridurile fine si cum parul va fi mult mai stralucitor. Asadar, nu cumva sa aruncati zatul de cafea, pentru ca puteti sa-l folositi pentru propria dumneavoastra frumusete. Bineinteles, exista foarte multe utilizari ale zatului de cafea in gospodarie, dar noi, astazi, nu ne-am propus sa abordam aceste subiecte.
Dar, asa cum stiti, in rubrica noastra Arena Sanatatii, pe langa aceste sfaturi pentru sanatate si pe langa retetele pentru frumusete, am incercat, de fiecare data, sa venim si cu niste mici legende, cu obiceiuri, cu istorii ale ingredientelor despre care vorbim. Pentru ca asa credem noi, ca este mult mai placut sa ascultam si asemenea povesti. Putem sa invatam cate ceva din toate aceste legende, obiceiuri si istorii si, atunci cand ne facem retetele de sanatate, retetele de frumusete, daca stim si acele istorii, parca ne simtim altfel, parca ne simtim, cumva, in conexiune si in armonie cu oameni din diferite locuri ale acestei planete. Si, pana la urma, in ziua de astazi, este normal, este frumos, este firesc sa invatam unii de la altii. Tocmai de aceea, noi credem ca si aceste legende, obiceiuri si istorii despre care vorbim in rubrica noastra Arena Sanatatii pot sa ne fie de mare ajutor. Asadar, acum va invit sa vorbim putin si despre istoria cafelei. Cum a aparut cafeaua? Probabil ati auzit acea poveste cu pastorul arab care, la un moment dat, si-a vazut caprele topaind foarte vioaie in jurul unor tufe ciudate. Cand s-a uitat mai atent, a vazut ca tufele respective aveau niste bobite, niste fructe. Le-a incercat si el si a avut si el aceeasi senzatie de euforie. Altii plaseaza originea cafelei nu in sudul extrem al Peninsulei Arabice, de unde se spune ca ar fi fost acel pastor, ci undeva in Etiopia, in Cornul Africii. Parerile sunt impartite. Oricum, fie ca este vorba de Cornul Africii, de Etiopia, fie ca este vorba de Peninsula Arabica, cafeaua vine cam din acea zona. Oricum, clar, cafeaua a fost cultivata in tarile arabe de foarte multa vreme. Bine, cercetatorii sunt impartiti: unii spun ca primele culturi au aparut in secolul al VI-lea, altii spun ca au aparut abia in secolul al XV-lea. Oricum, cert este ca se cultiva cafea in zona tarilor arabe, iar aici au aparut si primele cafenele, adica acele locuri in care oamenii se intalneau si, la o ceasca de cafea, discutau, barfeau, socializau, faceau mici afaceri, comert… Bineinteles, au inceput sa vorbeasca si de politica! Ei, cand au inceput sa vorbeasca de politica, lucrurile s-au mai complicat si cafenelele au inceput sa fie interzise! Apoi au fost redeschise cafenelele celor care erau dispusi sa plateasca anumite taxe. In fine, clar este ca, in acea perioada, conducatorii de atunci nu-si doreau sa prolifereze prea mult nici cultivarea cafelei, nici cafenelele si, atunci, au pus tot felul de interdictii. Totusi, in 1616, olandezii au reusit sa faca rost de niste plante de cafea si sa incerce cultivarea cafelei in alte zone. Si au reusit sa introduca cultivarea cafelei in India si in Indonezia. Olandezii au devenit, apoi, bineinteles, furnizorii de cafea pentru Europa. Totusi, unii sustin ca in 1615, deci mai repede cu un an, venetienii ar fi reusit sa faca rost de cafea din zona araba. Oricum, si in Venetia au aparut, apoi, imediat cafenelele. Chiar si astazi, in Venetia mai exista Cafe Florian in Piata San Marco, acea cafenea de atunci. Oricum, dincolo de aceasta cafenea celebra, deschisa in 1683, in general cafenelele au jucat un rol foarte important in schimbul de idei – intre scriitori, intre artisti, intre politicieni… Pentru ca altfel schimbi ideile la o cafea. De ce? Simplu: dupa cum spuneam, cafeaua ne ajuta sa ne concentram, limpezeste mintea. Este normal sa avem o claritate in gandire si sa schimbam idei mult mai usor la o ceasca de cafea… Si, apoi, suntem si relaxati, intr-un cadru placut, cum este cel al unei cafenele.
Dar mai trebuie sa spunem ceva: inca de atunci se considera ca aceasta licoare are anumite beneficii pentru sanatate. Si era perioada in care in Europa aparea si ceaiul, aparea si ciocolata… Si erau noutati, noutati pentru gusturile europenilor, noutati pe care europenii le-au primit cu foarte mare bucurie si mirare in acelasi timp. Pentru ca erau foarte curiosi cum de cafeaua, de exemplu, iti da energie, iti da claritate in gandire si are un asemenea efect – ce contine cafeaua de are un asemenea efect? Asa ca foarte multi farmacisti din Europa au inceput sa studieze cafeaua. Iar cofeina se numeste cofeina tocmai pentru ca farmacistul german care a reusit sa izoleze cofeina a facut acest lucru din cafea. Dar cofeina, sa nu uitam, contine nu doar cafeaua, ci si ceaiul contine cofeina, si cacao… Dar se numeste cofeina aceasta substanta pentru ca prima data a fost izolata din cafea. Si acel farmacist german care a reusit acest lucru a facut-o la sugestia lui Goethe, iar asta se intampla pe la 1820… In fine, erau tot felul de cercetari despre cafea. Apoi mult timp s-a spus ca nu este buna cafeaua, ca provoaca boli ale inimii sau diferite afectiuni cardiovasculare. Dar astazi s-a vazut ca nu este asa. Insa pe vremuri studiile nu se faceau atat de elaborat ca astazi – nici nu aveau cum sa se faca atat de elaborat ca astazi… In plus, trebuie diferentiate foarte clar obiceiurile care duc la anumite afectiuni. Pentru ca, de exemplu, o persoana care bea prea multa cafea, poate ca si fumeaza, poate ca este si sedentara… Asadar, trebuie vazute toate obiceiurile care pot sa duca la o anumita afectiune. Si, dupa cum spuneam, aceste studii nu sunt foarte simplu de facut. Dar astazi s-a demonstrat clar ca o cana de cafea pe zi nu iti face rau, desi prea mult cafea poate sa duca la o crestere a pulsului, la o crestere a tensiunii arteriale. Dar noi trebuie sa ne simtim, sa ne simtim noi pe noi. Indiferent ce facem, indiferent de mancam, indiferent ce bem, trebuie sa ne simtim noi pe noi, sa fim atenti la corpul nostru. Si, daca reusim sa facem acest lucru, ar fi extraordinar.
Iar noi, in rubrica noastra Arena Sanatatii, ne propunem sa aducem un plus de intelegere. Si, daca reusim sa facem acest lucru cat de cat, sa aducem un plus de intelegere pentru fiecare dintre noi, suntem fericiti. Si credem ca acest plus de intelegere ne poate ajuta sa fim mai sanatosi, sa fim mai frumosi, sa intelegem lumea mai bine. Si, daca intelegem lumea mai bine, noi ne vom pozitiona mai bine in lume! De exemplu, despre cafea putem sa discutam si din punct de vedere economic, pentru ca foarte multe tari depind de productia de cafea. Exista sute de milioane de oameni pe planeta noastra care traiesc lucrand in acest domeniu al cafelei… Se ocupa de cultivarea cafelei, de producerea cafelei, de ambalarea, transportul, comercializarea cafelei si asa mai departe… Sunt foarte multe aspecte, daca este sa despicam firul in patru, ca sa spunem asa. Sunt foarte multe lucruri de analizat. Cafeaua este un lucru extraordinar, este un ingredient esential, inclusiv din punct de vedere economic, dupa cum spuneam. Este si vorba aceea: ce e important ca materie prima? Petrolul si cafeaua! Ca sa fim sinceri, exista vorba aceasta!
Dar sa revenim! Eu va propun, asa, din cand in cand, cand aveti cate un mic ragaz, sa va analizati. Pentru ca veti afla cate ceva despre voi. Despre corpul vostru, despre sufletul vostru, despre mintea voastra, despre cum vedeti niste lucruri, despre cum v-ati dori sa fiti, despre cum ati dori sa va ingrijiti, despre cum ati dori sa simtiti si sa ganditi… Si sper ca in rubrica noastra Arena Sanatatii sa gasiti un mic ajutor pentru a fi mai sanatosi, mai frumos, mai armoniosi, sa va simtiti mai echilibrati! Si sper ca, atunci cand aveti putin timp liber, sa aplicati din sugestiile noastre. Adica: sa va faceti o cafea, sa incercati sa o indulciti cu miere, dupa cum spuneam si… sa dati play emisiunilor noastre de sanatate! Si nu uitati sa va abonati la canalul nostru de YouTube si sa dati like paginii noastre de Facebook!
Multumiri companiei APIDAVA.