• Prima pagina
  • Emisiuni
  • Comanda prezentare video
  • Despre noi
  • Aboneza-te la newsletter!
  • Contact
  • 0722 77 40 46

ACC Media ChannelACC Media Channel

  • Arena Sanatatii
  • Dialoguri pentru sanatate
  • Academia de Ayurveda
  • Din cetatea albinelor APIDAVA
  • Strategia mea de sanatate
  • Arena Invingatorilor
  • Diferente si Esente
  • Profesionistii Zambetului
  • Dialoguri pentru sanatate la Medika TV
  • Schimba-ti viata! Informeaza-te!
  • Invitatie in Arena
  • In Arena

Arena Sanatatii – Cum ne afecteaza pandemia starea psihica

0
  • de ACC Media Channel
  • in Emisiuni · Arena Sanatatii
  • — 16 May, 2020

Cecilia Caragea: Ne bucuram sa ne intalnim din nou! Astazi, in cadrul rubricii noastre, Arena Sanatatii, ne-am propus sa vorbim despre impactul pandemiei asupra starii psihice, pentru ca stim ca, inca de la inceputul pandemiei, specialistii si forurile internationale au atras atentia asupra faptului ca impactul psihologic al pandemiei risca sa fie cel putin la fel de grav ca pandemia insasi.

Intr-un fel, este normal sa fie asa, pentru ca traim, in pandemie, ingrijorati, inconjurati de boala si de moarte. Toate acestea ne provoaca foarte multe incertitudini. Ne este frica nu numai de boala, de virusi, de acest coronavirus, ne este frica si de cirza economica care va urma. Si, atunci, este normal, este firesc, intr-un fel, ca incidenta afectiunilor psihice sa creasca, iar acest lucru chiar s-a vazut din statistici. In plus, a crescut si numarul cazurilor de violenta domestica. Astazi, expertii Organizaţiei Natiunilor Unite avertizeaza chiar asupra acestor aspecte.

Toata aceasta perioada de izolare a insemnat, de fapt, o rupere a cursului firesc al vietii. Am trait, ca niciodata, cu o perspectiva extrem de sumbra atat asupra propriei noastre sanatati si a celor dragi, cat si asupra economiei. Daca este sa fim sinceri, nici chiar cei mai puternici nu mai au acelasi elan, acelasi avant pe care il aveau acum cateva luni. Chiar daca au fost si persoane care au suportat mai bine aceasta perioada de izolare, pentru ca au reusit sa-si continue si activitatea lucrand de acasa, pentru ca au avut o stare psihica si fizica buna si au stiut sa respecte un anume program si o anume disciplina, chiar si aceste persoane, daca e sa fie sincere, recunosc ca nu mai au acelasi avant ca acum un an, ca primavara trecuta, de exemplu.

Asadar, aceasta pandemie ne-a afectat pe toti. Si ne afecteaza. Si, in continuare, vestile sunt contradictorii, atat in privinta sanatatii, cat si in privinta economiei. De exemplu, aceasta pandemie de coronavirus, care a fost fost comparata cu epidemia de ciuma, cu epidemia de gripa spaniola, este, totusi, clasificata de Comisia Europeana drept de categoria a treia. Tinand cont ca in Uniunea Europeana exista o reglementare inca din anul 2000 care clasifica riscurile diferitelor situatii asupra pietei muncii, asupra muncitorilor. Conforma acelei directive, prezenta pandemie s-ar incadra la punctul 3, nu la punctul 4, care ar fi maximul, de o gravitate maxima. Tocmai de aceea, sindicatele din Uniunea Europeana protesteaza si solicita ca aceasta pandemie, pentru care stim foarte clar ca au fost luate atatea masuri, sa fie la catalogata la categoria maxima, la punctul 4.

Bineinteles, trebuie sa spunem ca nu este vorba doar de protejarea muncitorilor, doar de protejarea lucratorilor la locul de munca. Este vorba si de protectia financiara necesara pentru fiecare individ si pentru fiecare familie. Si, in plus, cred ca trebuie vorbit si de o protectie psihologica, pentru ca noi, oamenii, suntem fiinte sociale, avem nevoie sa gandim liber, sa ne miscam liber, avem nevoie de prezenta celorlalti, avem nevoie sa iesim in lume. Si comunitatea in care traim, societatea in care traim ar trebui sa gaseasca mecanismele sa ne acorde suportul de care avem nevoie. Iar astazi trebuie sa gasim solutii pentru toate acestea, pentru ca lucrurile sunt departe de a se fi terminat.

Si as vrea sa mentionez un studiu care s-a facut in Spania, una dintre tarile cele mai lovite de aceasta pandemie. Conform acestui studiu, doar 5% din populatia tarii a dezvoltat anticorpi la Covid-19, astfel ca nu se poate vorbi de o imunizare in masa, pentru ca pentru o imunizare in masa e nevoie de un procent de minimum 60-70% din populatie. Asadar, lucrurile sunt departe de a se fi terminat.

In plus, trebuie sa spunem ca cei care au trecut prin boala raman cu serioase probleme de sanatate, cu plamanii, cu inima, cu rinichii. Asadar, au nevoie de o sustinere medicala poate pentru tot parcursul vietii lor. Asadar, inca o data: lucrurile sunt departe de a fi rezolvate, departe de un final pe care sa-l putem prevedea.

Asadar, din toate aceste motive, este clar ca starea noastra psihica este serios afectata. Evident, primim cu bucurie toate vestile bune care ne vin, pentru ca ne vin si vesti bune. Dar vestile proaste sunt in continuare si ne afecteaza in continuare.

Acum trecem intr-o noua etapa, intr-o etapa in care am putea iesi din izolare, dar fluxul comunicational care ne inconjoara nu este foarte clar. Nu stim ce este permis, ce este interzis… Dar stim cu totii ca soarele, miscare, aerul curat  ne fac bine. Si, atunci, haideti sa iesim din aceasta perioada de izolare… Dar cu responsabilitate! Pentru ca nimeni nu vrea sa se imbolnaveasca pe sine sau sa-i imbolnaveasca pe cei dragi sau pe cei din jurul sau cu acest ciudat virus Sars-Cov-2. Si, iesind din aceasta perioada de izolare, ne vom ajuta si starea psihica, sa ne recuperam, cat de cat, asa, incet-incet, elanul si cheful de viata.

Multumiri companiei APIDAVA.

Share

Tags: ACC Media ChannelanxietateCecilia CarageacoronavirusCOVID-19crizadepresieepidemiepandemiepanicapsihicpsihologieSARS-COV-2situatie de crizastare psihica

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • Previous story Arena Sanatatii – 15 mai? Ghici ghicitoarea mea!
  • Next story Arena Sanatatii – Al doilea val al epidemiei de coronavirus
  • Aboneaza-te la newsletter

  • Cautare

  • Cele mai noi

    • Promo Reluare Schimba-ti Viata! Informeaza-te! – Solutii de stabilizare a protezelor dentare
    • Arena Sanatatii – Cafeaua. Beneficii pentru sanatate. Cand sa bei cafea si cu ce miere sa-ti indulcesti cafeaua?
    • Schimba-ti viata! Informeaza-te! – Cum a schimbat pandemia de Covid-19 protocoalele de lucru in stomatologie (Reluare)
    • Schimba-ti viata! Informeaza-te! – Dinti ficsi intr-o zi (Reluare)
    • Promo Reluare Schimba-ti Viata! Informeaza-te! – Cum a schimbat pandemia de Covid-19 protocoalele de lucru in stomatologie
  • ACC Media Channel
  • Cecilia Caragea
  • Promo Reluare Schimba-ti Viata! Informeaza-te! – Solutii de stabilizare a protezelor dentare
    Arena Sanatatii – Cafeaua. Beneficii pentru sanatate. Cand sa bei cafea si cu ce miere sa-ti indulcesti cafeaua?
    Schimba-ti viata! Informeaza-te! – Cum a schimbat pandemia de Covid-19 protocoalele de lucru in stomatologie (Reluare)
    Schimba-ti viata! Informeaza-te! – Dinti ficsi intr-o zi (Reluare)
    Promo Reluare Schimba-ti Viata! Informeaza-te! – Cum a schimbat pandemia de Covid-19 protocoalele de lucru in stomatologie
    Promo Reluare Schimba-ti viata! Informeaza-te! – Dinti ficsi intr-o zi
    Arena Sanatatii – Masti cosmetice cu banane si miere. Retete de frumusete cu ingrediente naturale, din bucataria ta!
    Schimba-ti viata! Informeaza-te! – Ce este nebulizarea si cum se aplica in stomatologie (Reluare)
    Promo Reluare Schimba-ti viata! Informeaza-te! – Ce este nebulizarea si cum se aplica in stomatologie
    Schimba-ti viata! Informeaza-te! – Cum a schimbat pandemia de Covid-19 protocoalele de lucru in stomatologie
    View All Videos
    Arena Sanatatii – Cafeaua. Beneficii pentru sanatate. Cand sa bei cafea si cu ce miere sa-ti indulcesti cafeaua?
    Arena Sanatatii – Masti cosmetice cu banane si miere. Retete de frumusete cu ingrediente naturale, din bucataria ta!
    Arena Sanatatii – Beneficiile bananelor pentru sanatate. Ce contin bananele si pentru ce afectiuni sunt recomandate
    Arena Sanatatii – Ce este hidromelul. Cum se prepara si care sunt beneficiile sale pentru sanatate
    Arena Sanatatii – Dovleacul si semintele de dovleac. Beneficii pentru sanatate. Reteta de placinta de dovleac cu miere
    Arena Sanatatii – Ce presupune o igiena dentara corecta
    Arena Sanatatii – Consecintele lipsei dintilor
    Arena Sanatatii – Rodia – fertilitate, belsug, sanatate
    Arena Sanatatii – Retete de ceapa cu miere, remedii naturale pentru afectiuni usoare
    Arena Sanatatii – Ardeii – savoare, sanatate si culoare
    View All Videos
https://ro.jooble.org/locuri-de-munca-medic+generalist

Confidentialitatea datelor
© COPYRIGHT ARENA COMMUNICATIONS

Acest site foloseste cookies. Prin utilizarea acestui site acceptați utilizarea cookie-urilor. Informatii aici.