Arena Sanatatii – Dovleacul si semintele de dovleac. Beneficii pentru sanatate. Reteta de placinta de dovleac cu miere
0Cecilia Caragea: Atunci cand ne gandim la toamna, ne gandim, bineinteles, si la dovleci. La dovlecii cei atat de frumos colorati, incat pur si simplu ne binedispun la o simpla privire! Astazi, in rubrica noastra Arena Sanatatii ne-am propus sa vorbim despre dovleac, despre semintele de dovleac si despre beneficiile pentru sanatate ale acestora. Mai mult, ne-am propus sa vorbim despre delicioasele retete cu dovleac, pornind chiar de la o reteta foarte simpla: dovleac copt cu miere. Asadar, astazi va invitam la povesti dovlecesti! Povesti despre dovleac, despre istoria dovleacului, cum a ajuns el in Europa si cum i-a cucerit mai ales pe balcanici. Dar, inainte de toate, nu uitati ca, daca vreti sa fiti la curent cu emisiunile noastre, va invit sa va abonati la canalul nostru de YouTube, ACC Media Channel, si, bineinteles, va invit sa dati click pe clopotel, ca sa primiti cate o notificare de fiecare data cand postam cate un nou video. Asadar, despre dovleci!
Haideti sa aflam mai multe, acum, despre aceasta leguma cu o culoare atat de tonica, atat de frumoasa, atat de placuta. Dar sa nu ne lasam, asa, inselati, cum ca dovleacul ar fi o simpla leguma, pentru ca dovleacul… bine, nu este o leguma, este un fruct, dar, dincolo de acest aspect, dovleacul are o intreaga poveste, are un intreg univers… Ne amintim, doar: el s-a transformat in trasura ca s-o duca pe Cenusareasa la bal. Dar nu numai atat: il stim din acele obiceiuri de toamna-iarna, cand luam cate un dovleac si il sculptam, il transformam intr-o teasta in care puneam o lumanare si incercam sa speriem spiritele rele! Si mai trebuie sa spunem ceva, ca obiceiurile noastre de toamna-iarna care au dovleacul in prim-plan sunt diferite de Halloween, sunt diferite de alte obiceiuri de pe alte meridiane, care au in prim-plan dovleacul. Obiceiurile noastre sunt putin altfel…
Dar haideti sa vedem… dovleacul! De unde vine el? Dovleacul vine, bineinteles, de pe continentul american si a fost adus in Europa de Cristofor Columb. Dar in America dovleacul era cultivat de sute de ani si chiar a fost descoperite, in anumite situri arheologice, ulcele cu seminte de dovleac care, aproape ca un miracol, daca au fost puse sa rodeasca, au rodit. Si cercetatorii au descoperit niste dovleci cu totul si cu totul uimitori, niste dovleci aproape uriasi. Si nu erau in forma pe care o stim noi astazi, ci erau mai degraba de forma unei pere – o para imensa. Si inca ceva: cercetatorii au descoperit un lucru foarte interesant, ca amerindienii, pe langa faptul ca utilizau dovleacul in alimentatie si utilizau semintele de dovleac si ca aliment, si ca medicament, ei utilizau dovleacul si ca… farfurie. Mai mult, il uscau la soare si din acele fibre ale dovleacului chiar impleteau niste rogojini pe care le pretuiau foarte mult. Dar mai trebuie sa spunem ceva: amerindienii aveau un stil anume de a cultiva dovleacul si cred ca ar merita sa vorbim despre acest stil de cultivare a dovleacului. De ce? Pentru ca, din punctul meu de vedere, seamana foarte mult cu ceea ce faceau bunicii nostri. La ce ma refer? Atunci cand cultivau o bucata de teren, amerindienii cultivau impreuna trei plante, cultivau floarea-soarelui, fasole si dovleac. De ce? Pentru ca aceste plante se ajutau intre ele. Fasolea putea sa isi construiasca vrejul fiind ajutata de floarea-soarelui, iar dovleacul, care era aproape de suprafata pamantului, putea sa faca in asa fel incat in solul respectiv sa nu creasca anumite buruieni. Mai mult, floarea-soarelui ajuta, cu radacinile ei, ca solul sa aiba o anumit consistenta. Iar ceva mai apoi, cand floarea-soarelui a fost inlocuita de porumb (pentru ca porumbul a castigat foarte mult in aprecierile tuturor populatiilor, nu numai ale amerindienilor, ci si ale europenilor, atunci cand a ajuns in Europa), s-a mers tot pe o cultura de trei: porumb, fasole si dovleac. Pentru ca, tot asa, fasolea era ajutata de porumb sa-si ridice vrejul, dovleacul, fiind aproape de sol, facea in asa fel incat sa nu creasca buruienile si, mai mult, fasolea, inconjurandu-si vrejul pe langa porumb (sau floarea-soarelui) facea in asa fel incat intreaga cultura sa fie mult mai rezistenta la vanturile puternice. Amerindienii numeau aceasta cultura „trei surori”. Era, de fapt, un fel de agricultura sustenabila, sa spunem asa… Dar, daca stam sa ne gandim bine, la fel faceau si bunicii nostri. Unde vedeam noi dovleacul? Bineinteles, langa porumb. Unde vedeam noi fasolea? Bineinteles, langa floarea-soarelui sau langa porumb, ca sa nu mai trebuiasca sa pui pari, iar fasolea sa fie ajutata in crestere de aceste plante. Asadar, sunt lucruri pe care le stim si noi inca din copilarie, asa cum stim si tot felul de retete cu dovleac si tot felul de lucruri despre binefacerile dovleacului si binefacerile semintelor de dovleac. Totul este sa ne luam ragazul sa ne reamintim ceea ce ne spuneau bunicii nostri…
Dar, asa cum spuneam, dovleacul vine din America si el a cucerit Europa. Mai ales in Balcani a avut un succes fantastic. La noi, la romani, la greci, la turci si asa mai departe… la toate populatiile din Balcani. Iar numele ii vine din greaca, unde se numea pepon, adica un fel de pepene mare. Din greaca, aceasta denumire a fost preluata in franceza, pampion spuneau francezii, mai apoi in engleza a ajuns pumpkin. Noi folosim cuvantul dovleac din turcescul devlek. In fine, dupa cum spuneam, in toata zona Balcanilor dovleacul a avut un succes extraordinar, pentru ca era foarte apreciat pentru semintele sale, precum si pentru tot felul de retete. Sa fim seriosi, cu totii stim de placinta cu dovleac, dar placinta cu dovleac exista, de fapt, astazi, peste tot. Bineinteles, prima placinta cu dovleac a existat la amerindieni si apoi la misionarii crestini care au plecat in Americi. Cum era aceasta placinta cu dovleac pe vremuri? Era putin diferita de placinta de dovleac pe care o stim noi astazi! Un dovleac era luat, i se scoteau semintele, se umplea apoi cu lapte, cu miere si cu mirodenii si se punea in cenusa. Aceasta era prima placinta de dovleac, sa-i spunem asa. Dar apoi, dupa cum spuneam, odata ajuns in Europa, odata ajuns mai ales in Balcani, dovleacul a fost ingredientul principal intr-o serie intreaga de retete. Si retete de dulciuri, dupa cum spuneam, celebra placinta cu dovleac, dar si alte retete. Cu totii cred ca am mancat o supa de dovleac sau alte lucruri, gen sarmale in dovleac – aceasta este o reteta olteneasca foarte apreciata. Sarmale, asa cum le stim noi, in foi de varza, cu slaninuta afumata si cu carnaciori afumati, pur si simplu puse intr-un dovleac mare din care s-au scos semintele si pus dovleacul plin cu sarmale la cuptor – au un gust fabulos aceste sarmale, pentru ca toate acele gusturi se intrepatrund intre ele… Iti ploua in gura, nu alta! Va invit sa aflati mai multe retete cu dovleac, precum reteta de sarmale in dovleac, de supa de dovleac, de paine cu dovleac si de tot felul de deserturi cu dovleac…
Supa de dovleac
Ingrediente: 450 g pulpa de dovleac, 1 cartof dulce mediu, decojit si taiat cubulete, 1 lingura de unt, 1 cana de ceapa taiata, 3 linguri de faina, putin curry pudra, putin chimion macinat, putina nucsoara macinata, 2 catei de usturoi zdrobiti, sare, 800 ml supa de pui nesarata si fara grasime, 1 cana de lapte (de 1,5%), 1 lingura de suc proaspat de limeta, putina ceapa verde proaspata tocata marunt (optional)
Mod de preparare:
1. Se topeste untul intr-o oala, la foc mediu. Se adauga ceapa taiata si se soteaza 3 minute. Se presara faina, pudra de curry, chimionul, nucsoara si usturoiul; se mai soteaza 1 minut. Se adauga apoi cartoful dulce taiat cubulete, sarea, supa de pui si dovleacul; se da in clocot. Se reduce apoi focul; se fierbe la foc mic, partial acoperit, amestecand din cand in cand, timp de 20 de minute sau pana cand cartoful devine moale. Se ia de pe foc; se lasa la racit 10 minute.
2. Se paseaza bine la blender jumatate din amestecul de dovleac. Se toarna piureul obtinut intr-un bol mare. Se repeta procedura cu restul de amestec. Se toarna supa-piure inapoi in oala; se amesteca cu laptele. Se tine la foc mediu timp de 6 minute sau pana cand se incalzeste bine, amestecand des. Atentie: nu lasati sa fiarba!
3. Se ia apoi de pe foc si se amesteca compozitia cu sucul. Se orneaza cu ceapa verde tocata, dupa dorinta.
Paine de dovleac
Ingrediente: 3 cani de faina de grau (alba sau integrala), 1 lingura si jumatate de drojdie uscata, 2 lingurite de sare, 1 cana de piure de dovleac, 2 linguri de ulei, 3 linguri de seminte de dovleac
Mod de preparare:
1. Intr-un bol mare se amesteca faina, drojdia si sarea. Se toarna un sfert de cana de apa si se amesteca bine. Amestecul trebuie sa fie umed in aceasta etapa, ca un aluat nefermentat. Daca pare prea uscat, se mai adauga cate 1 lingura de apa, pana cand se incorporeaza bine toate ingredientele uscate. Se acopera apoi cu un capac din plastic si se pune intr-un loc cald pentru aproximativ 2 ore sau pana cand pe suprafata aluatului apar basicute.
2. Se unge cu putin ulei o forma pentru paine. Se asaza aluatul in forma si se aranjeaza uniform. Se unge aluatul cu uleiul ramas si se presara deasupra semintele de dovleac. Se acopera cu un capac sau folie de plastic si se lasa intr-un loc cald timp de aproximativ o ora, pana cand isi dubleaza dimensiunile.
3. Se preincalzeste cuptorul la 175 grade Celsius. Se coace painea timp de aproximativ 45 de minute, pana cand devine aurie. Se lasa apoi sa se raceasca in forma, aproximativ o ora, apoi se rastoarna pe suport, pentru a se raci cu totul. Se taie felii atunci cand este racita complet.
Sarmale in dovleac (reteta olteneasca)
Ingrediente: 1 dovleac, 500 g carne tocata (3/4 porc si 1/4 vita), 300 g costita afumata (sau kaizer), 2 carnaciori semiafumati (optional), 100 g orez, 3 cepe, bulion, foi de varza, sare, piper, frunze de dafin, cimbru
Mod de preparare:
1. Se caleste ceapa, pana capata o culoare usor aurie si se adauga orezul. Apoi se adauga bulionul si condimentele.
2. Se amesteca bine si se lasa la racit. Dupa ce amestecul s-a racit, se adauga carnea trecuta prin masina de tocat si se amesteca. Dupa ce amestecul este gata, se trece la infasurarea acestuia in foi de varza. Se asaza intr-o oala si se fierb aproximativ o ora.
3. Separat, se ia un dovleac si se scobeste. Se asaza sarmalele in dovleac, iar deasupra lor se pune costita afumata, foile de dafin si cimbrul. Pentru un plus de savoare se pot adauga si carnaciorii semiafumati.
4. Dovleacul se asaza intr-o tava si se da la cuptor pentru cateva ore, la foc mic, pana ce peretii dovleacului se patrund.
5. Sarmalutele in dovleac se servesc cu mamaliguta.
Placinta de dovleac
Ingrediente aluat: faina alba cat cuprinde, 250 g unt, bicarbonat, 2 oua
Ingrediente umplutura: un dovleac mediu sau dulceata de dovleac, zahar
Mod de preparare:
1. Intr-un castron de inox se bat ouale, apoi se adauga untul topit si se amesteca bine, adaugandu-se bicarbonat. Se pune faina cat cuprinde si se framanta pana se incorporeaza, formandu-se un aluat potrivit de tare.
2. Se imparte coca in doua – bucatile rezultate se intind cu sucitorul sub forma unor foi de placinta.
3. Se asaza prima foaie de placinta intr-o tava, se adauga umplutura (preparata din dulceata de dovleac sau din dovleac ras) si se inveleste cu cea de-a doua foaie de aluat. Se pune la cuptor pentru 20 de minute.
Noi ceea ce vrem sa spunem acum este ca dovleacul este foarte bun pentru sanatate. Nu numai semintele de dovleac, de care probabil ca foarte multa lume a auzit ca sunt foarte bune pentru sanatate, mai ales pentru barbatii care se gandesc sa aiba o alimentatie care sa ii ajute sa nu aiba probleme cu prostata. Dar dovleacul are beneficii extraordinare pentru sanatate. Si nu are cum sa nu fie asa, din moment ce te uiti la culoarea lui portocalie – asta inseamna, clar, ca este bogat in betacaroten. Ce inseamna asta? Este vorba despre o provitamina, care, atunci cand ajunge in corpul nostru, se transforma in vitamina A, care ne ajuta foarte mult nu numai sistemul imunitar, ci si sanatatea ochilor, sanatatea pielii si ne protejeaza si de bolile de inima. Si, pentru ca vorbeam de semintele de dovleac, trebuie sa spunem ca ele sunt foarte bogate in vitamina E. Iar dovleacul este foarte bogat si in vitamina K. In plus, semintele de dovleac sunt bogate in magneziu, potasiu si zinc. Ce inseamna acest lucru? Inseamna ca, intr-adevar, barbatii care consuma seminte de dovleac isi protejeaza in acest fel prostata. De fapt, seminte de dovleac putem sa mancam cu totii, pentru ca aceasta compozitie face ca ele se ne ajute sa nu ajungem in stari depresive. Si, din pacate, in aceasta perioada, foarte multi dintre noi suntem predispusi la asa ceva. Asadar, semintele de dovleac ne pot ajuta. In plus, continutul bogat in zinc al semintelor de dovleac face ca ele sa fie extraordinare pentru santatea noastra, pentru imunitatea noastra. Chiar mari institute si mari centre de cercetare recomanda consumul semintelor de dovleac. Atentie aici: semintele de dovleac trebuie prajite foarte putin, 15-20 de minute, nu mai mult. Si… atentie: atunci cand mancati seminte de dovleac, probabil ati observat ca ele au o pielita, asa, o pojghita foarte subtire intre samanta propriu-zisa si coaja semintei. Ei, acele mici pielite sunt foarte bogate in zinc si trebuie mancate si acelea. In plus, semintele de dovleac contin si vitamina E. Dar aici mai trebuie sa spunem ceva: faptul ca semintele de dovleac contin vitamina E in foarte multe varietati, ceea ce este un lucru extraordinar. Noi trebuie sa constientizam un lucru: atunci cand luam o vitamina, nu conteaza ca luam o vitamina si gata, ci conteaza ce fel de vitamina luam. Adica nu ca este A, B, C, D… (si asta e important, sa vedem exact de ce vitamine avem noi nevoie), dar, atunci cand alegem o vitamina pe care sa o luam, trebuie sa stim sub ce forma este vitamina respectiva. Pentru ca este vorba de biodisponibilitate, adica de felul in care organismul nostru asimileaza mai bine sau mai putin bine acea vitamina, acea forma a vitaminei. In plus, cum este cazul vitaminei E, aceasta se gaseste in foarte multe varietati. Si, in semintele de dovleac, vitamina E se gaseste in foarte multe varietati, ceea ce este foarte bine pentru organismul nostru, pentru ca noi asimilam mai multe varietati de vitamina E. In plus, semintele de dovleac sunt foarte bune pentru continutul lor de fitonutrienti, pentru ca se spune ca au rolul chiar de a scadea colesterolul. Si stim ca un colesterol „rau” mult prea mare este una din problemele cu care se confrunta foarte multa lume astazi.
Asadar, dovleacul si semintele de dovleac sunt foarte bune pentru sanatatea noastra, dupa cum am vazut, pentru foarte multe probleme. Bineinteles, este vorba de antioxidanti. Stim, de antioxidanti se vorbeste mult, se vorbeste foarte, foarte mult, dar trebuie sa stim si acest lucru: conteaza si ce fel de antioxidanti luam. Asadar, nu ar fi mai bine ca noi sa ne luam acesti antioxidanti din alimentatie, mai ales cand putem sa ne rasfatam cu seminte de dolveac. Asadar, cu lucruri naturale, care ne pot sustine sanatatea, care ne pot proteja de o serie intreaga de afectiuni, care ne pot intari sistemul imunitar, pentru ca in aceasta perioada avem foarte mare nevoie sa ne intarim sistemul imunitar. Sa fim seriosi, este foarte bine sa luam medicamente, sa luam suplimente, dar totusi nu putem sa luam non-stop medicamente cu pumnul, non-stop suplimente cu pumnul, ci trebuie sa ne ajutam organismul cu o alimentatie sanatoasa. Si, daca ne reamintim putin de stilul de viata al bunicilor, de retetele bunicilor, vom vedea ca suntem castigati daca ne amintim toate acele retete si pur si simplu ni le preparam. Pentru ca nu este greu! Aici gasiti o serie intreaga de retete, supa de dovleac, paine de dovleac, sarmale in dovleac… Bine, sarmalele in dovleac sunt, asa, pentru placerea noastra, dar din cand in cand avem nevoie si de asa ceva, trebuie sa ne satisfacem si placerile culinare.
Revenind… dovleacul este foarte bun si trebuie sa spun neaparat ceva: persoanele care vor sa slabeasca pot sa manance dovleac, pentru ca dovleacul ne ajuta sa slabim. Si cum putem sa gatim dovleacul? Pur si simplu putem sa ne facem dovleac la cuptor. Cine n-a mancat in copilarie dovleac la cuptor… Nu era fabulos? Iar daca vrem ceva mai sofisticat si ne place gustul dulce foarte mult, putem sa luam un dovleac, il curatam, il taiem cubulete, dam acele cubulete prin zahar tos, le punem intr-o tava la cuptor. Dupa ce s-au copt, pur si simplu le scoatem, le punem in farfurie, punem niste miere pe deasupra si… gata desertul! Interesant , savuros, dulce, asa cum ni-l dorim, de fapt. Si cu care ne putem impresiona musafirii, pentru ca sunt convinsa ca nu multi se asteapta la un asemenea desert, dar cu siguranta le place sa incerce ceva nou.
Dovleac copt cu miere
Ingrediente: 800 g dovleac (placintar), 100 g zahar, 100 g miere, zeama de la o lamaie (optional)
Mod de preparare:
1. Dovleacul se curata de coaja si de samburi, se taie in cuburi, se tavaleste prin zahar tos si se asaza intr-o tava care se pune la cuptor, la foc moderat
2. Cand incepe sa se rumeneasca, se scoate, se asaza pe un platou si, dupa ce s-a mai racit putin, se toarna deasupra miere (chiar inainte de a se aduce la masa). Cine doreste, inainte de a turna mierea, poate stropi dovleacul cu zeama unei lamai.
Asadar, dovleacul in combinatie cu mierea, mierea cea atat de bogata in vitamine, minerale, enzime, ne pot ajuta foarte mult, ne pot mentine sanatatea si ne pot intari imunitatea. Si, inca o data, in aceasta perioada este esential sa avem o alimentatie sanatoasa, pentru ca, sa fim seriosi, nu putem sa luam medicamente cu pumnul, nu putem sa luam suplimente nutritive, suplimente alimentare cu pumnul… Sunt foarte bune si ele si e bine sa facem cure cu suplimente si sa ne intarim si cu ajutorul suplimentelor sanatatea si imunitatea, dar de baza ramane tot o alimentatie sanatoasa, tot aceste ingrediente sanatoase… Corpul nostru se hraneste mult mai bine si, in acest fel, se intareste mult mai bine. Dar, ca sa revenim putin la combinatia de dovleac cu miere… Dupa cum spuneam, cei carora le place gustul dulce pot, pur si simplu, ca la un dovleac copt sa adauge miere si… gata desertul! Absolut fabulos si inedit! Cu siguranta va veti surprinde musafirii cu un asemenea desert atat de simplu, atat de sanatos… Tuturor le place sa fie surprinsi… Si haideti sa ne surprindem comesenii cu un desert atat de simplu si atat de fabulos! Sunt convinsa ca veti avea un foarte mare succes cu acest desert, chiar daca pare atat de simplu. Pentru ca nu se poate altfel, cu un asemenea membru de seama din familia Curcubitacee (inrudit cu dovlecelul, cu castravetele, cu pepenele galben, despre care vom vorbi si noi, bineinteles, in rubrica noastra Arena Sanatatii) in combinatie cu mierea cea atat de sanatoasa. Asa cum stiti, eu va recomand mierea Apidava, mierea din inima Transilvaniei, mierea naturala de pe dealurile si din fanetele Transilvaniei – este extraordinara! Asadar, daca vreti sa traiti sanatos, se poate! Pentru aceasta, eu va invit in Arena Sanatatii, unde discutam despre ingredientele naturale care ne sustin sanatatea si ne intaresc imunitatea!
Pentru mai multe emisiuni de sanatate, de medicina traditionala si de medicina alopata, va invit pe www.accmediachannel.ro, un canal media online cu emisiuni de calitate, bine documentate si, sper eu, frumos prezentate. Si sunt convinsa ca vom fi cu totii mai sanatosi, mai frumos, mai luminosi, cu ceva mai multa incredere in ziua de maine. Iar, pentru aceasta, nu uitati sa va abonati la canalul nostru de YouTube ACC Media Channel si, bineinteles, sa ne urmariti si pe pagina noastra de Facebook. Sunt convinsa ca postarile noastre sunt de ajutor, sunt utile, mai ales in aceasta perioada.
Multumiri companiei APIDAVA.