Arena Sanatatii – Lapte, miere si… cosmetice de calitate
0Cecilia Caragea: Dragii nostri, in rubrica noastra Arena Sanatatii ne-am propus sa vorbim astazi despre lapte, despre miere si despre cosmeticele de calitate. Mai bine spus despre cosmetice si despre produsele de ingrijire personala cu ingrediente naturale care au grija atat de sanatatea, cat si de frumusetea pielii noastra. Asa cum stiti, in rubrica noastra Arena Sanatatii vrem sa oferim informatii consistente, vrem sa vorbim despre istorii si despre tot ce a insemnat laptele si mierea in istoria umanitatii. Asa ca, va invitam intr-o scurta incursiune in care sa aflam mai multe despre lapte si despre miere, ingrediente care au fost apreciate dintotdeauna… inca de la inceputurile umanitatii.
Dumnezeu a promis poporului evreu un loc, un taram unde totul va fi numai lapte si miere, tara fagaduintei. Si le-a promis acest lucru atunci cand i-a scos din robie, din Egipt. Dar noi, astazi, atunci cand ne facem o urare, atunci cand ne dorim tot binele din lume unul altuia – asta spunem: iti doresc sa fie totul numai lapte si miere pentru tine. Laptele si mierea sunt simboluri extrem de puternice. Simbolizeaza bogatia, avutia, lipsa de probleme, fericirea. Ba mai mult, laptele si mierea iti dau putere, iti dau forta, iti dau sanatate.
Sa ne amintim ca Zeus a fost hranit doar cu lapte si cu miere atunci cand a fost copil, iar el a crescut intr-un an cat altii in 25 ani. Si trebuia sa creasca repede ca sa-l infrunte pe Cronos, tatal sau, pentru a-l indeparta de la putere. Zeus a fost hranit cu lapte de capra. Stim doar ca grecilor le place foarte mult laptele de capra. Ei consumau lapte de capra si din laptele de oaie faceau branza. Ca sa revenim, laptele cu care se hranea Zeus provenea de la o capra, Amaltheia, care a devenit apoi o constelatie, deoarece Zeus a rasplatit-o ca l-a hranit si a transformat-o intr-o constelatie. Intreaga noastra galaxie se numeste Calea Laptelui, Calea Lactee.
Tot din Grecia Antica stim cum a aparut Calea Lactee. Este acolo o poveste care vorbeste despre puterea laptelui, de forta laptelui care iti da sanatate si vigoare. Zeus, care a avut mai multi copii, printre care si pe Hercule pe care l-a facut cu o muritoare, isi dorea foarte mult ca si Hercule sa fie nemuritor. Si atunci s-a gandit sa apeleze la un truc. L-a pus pe Hercule sa suga la sanul Herei, sotia sa care era numuritoare. Laptele ei avea puteri magice, asa ca l-a pus pe Hercule sa suga la sanul Herei. Dar Hera s-a trezit furioasa si l-a impins pe Hercule de la sanul ei. Cativa stropi din laptele ei au tasnit pe cer si s-a format Calea Lactee, iar cativa stropi au cazut pe pamant si asa au aparut crinii. Sa ne gandim doar ca si crinii sunt un simbol extrem de puternic, un simbol regal… dar despre asta vom vorbi noi altadata in rubrica noastra Arena Sanatatii. Acum, am inteles doar ca laptele iti da forta, iti da putere, iti da vigoare si, asa cum credea Zeus, laptele Herei putea sa te faca nemuritor.
Laptele este in centrul a nenumarate povesti, legende, istorii… nu numai in Grecia Antica. Si in crestinism exista foarte multe povesti legate de lapte. Exista chiar o grota a laptelui care se gaseste foarte aproape de Biserica Nasterii Domnului. Se spune ca acolo s-au adapostit pentru un timp Iosif, Maria si cu pruncul Iisus atunci cand au trebuit sa fuga din Betleem. Iar cativa stropi din laptele fecioarei Maria au cazut pe pietrele din acea grota si din pietre rosii acelea s-au facut pietre albe. Pietre din acea grota au ajuns in foarte multe biserici din Europa Occidentala, biserici inchinate fecioarei Maria care alapteaza. Sa ne amintim doar ca in catolicism exista foarte multe reprezentari ale feciorei Maria alaptand. Pe locul acelei grote a aparut o biserica, unde femeile din zona merg si se inchina ca sa aiba lapte pentru copiii lor. Si merg sa se inchine acele femei acolo indiferent din ce religie ar face parte, pentru ca sunt convinse ca fecioara Maria le va ajuta. In acea grota se spune ca au fost, de fapt, ingropati foarte multi copii dintre cei ucisi de Irod.
Sa revenim la istoria laptelui, la ce inseamna laptele in cultura si in civilizatia umanitatii. Laptele si produsele lactate au fost folosite de om inca din cele mai vechi timpuri, inca de pe vremea cand a inceput pentru prima data sa domesticeasca animalele salbatice, de mii si mii de ani. Chiar exista dovezi arheologice in acest sens. In Sicilia, de exemplu, s-au descoperit urmele unei ferme inca de acum 6.000 de ani. Tot in Italia, la Cremona, s-a descoperit o strecuratoare care, se pare ca era utilizata la strecurarea zerului, la scurgerea zerului. Si aceasta strecuratoare dateaza de 3.500 de ani. Ceva mai apoi se vede clar cum animalele erau mulse pentru a se obtine laptele si se vede acest lucru foarte clar intr-o friza din Ur, in celebrul oras de pe Eufrat.
In Antichitate, laptele era la mare pret. Asa cum spuneam, grecii prefereau laptele de capra si din laptele de oaie faceau branza. La fel procedau si romanii, foarte mari amatori de branza. Si chinezii apreciau laptele de capra… pentru ca nu trebuie sa ne imaginam ca doar in cultura greco-romana era laptele apreciat. In China exista dovezi referitoare la mulsul animalelor domestice inca din anul 2000 i.Hr. Se pare ca ei chiar aveau un desert rece cu lapte. Era un fel de orez fiert in lapte pus la rece. Si acest desert era rezervat imparatilor Chinei, nobililor. Asadar, si pentru chinezi laptele si consumul de tot felul de mancaruri cu lapte era un semn de avutie, un semn de bogatie.
Haideti sa vedem si cum se crede ca a aparut branza. Bineinteles, grecii au o poveste frumoasa. Se pare ca nimfele l-au invatat pe fiul lui Apollo, Aristeo, cum se face branza. O alta legenda spune ca branza a fost inventata printr-un noroc. Adica, un negustor arab a vrut sa traverseze desertul si a pus lapte in stomacul uscat al unei oi. Enzimele ramase, caldura si miscarea au facut ca laptele sa se transforme in branza. De fapt, acele proteine din lapte sa se solidifice, sa prinda cheag si sa se transforme in branza. Oricum, indiferent cum a aparut branza, fie ca a fost un secret dezvaluit pamantenilor felul in care ea se produce, fie ca s-a descoperit pur si simplu acest lucru accidental, intamplator – cert este ca branza a fost si este un aliment foarte consumat.
Pana la urma, laptele, produsele lactate, diferitele sortimente de branza sunt extraordinare pentru sanatatea noastra pentru ca ele contin calciu, potasiu, fosfor, vitamina A, vitamina D, vitamina B12, proteine si cate si mai cate. Asadar, un pahar de lapte baut in fiecare dimineata sau seara la culcare face foarte bine sanatatii noastre. Aici mai trebuie sa spunem ceva – cel mai bun lapte pentru copiii mici este laptele matern. Si aici, nu ne referim doar la faptul ca laptele matern, in primele luni de viata ale unui copil, este mult mai bun decat orice alt lapte de origine animala. Ne referim ca pe langa faptul ca el este un aliment extrem de hranitor, el are si alte functii – el regleaza anumite lucruri in organismul copilului si in organismul mamei. De exemplu, daca copilul se lupta cu o infectie, laptele mamei isi schimba compozitia astfel incat sa furnizeze copilului, sa furnizeze acelui bebelus exact substantele de care el are nevoie ca sa lupte cu acea infectie. Dar nu este vorba doar de faptul ca laptele matern isi schimba compozitia in functie de necesitatile copilului, in functie de necesitatile lui referitoare la functionarea organismului lui. Se pare ca laptele matern modifica, influenteaza chiar si comportamentul copilului si acest lucru nu este inca pe deplin descifrat. Oricum, se stie foarte clar ca daca in primele sase luni de viata copiii sug de la mama lor, deci sunt hraniti cu lapte matern, ei vor fi mai puternici, mai sanatosi, nu se vor mai imbolnavi atat de usor precum ceilalti copii.
Pentru ca tot vorbim de ce te face mai puternic, de ce te face rezistent atat fizic, cat si psihic… nu se poate sa nu vorbim despre miere, acest indulcitor natural, primul indulcitor natural cunoscut de om. Albinele exista pe acest pamant de milioane de ani, iar Homo Sapiens are doar 50.000 de ani. Inca de la inceputurile umanitatii, albinele si mierea au fost cunoscute si oamenii stiau cat de buna este mierea si respectau albinele. Si asta se intampla cu mii de ani inaintea erei noastre. Asta o dovedesc toate hieroglifele din Egiptul Antic, acum 2500 de ani inaintea erei noastre. Hieroglifele egiptene vorbeau despre albine cu foarte mare respect. Erau considerate un semn al regalitatii. Iar mierea, ce sa mai vorbim? Mierea era considerata atat un aliment, cat si un medicament. Asa considerau si vechii greci. Mai mult, ei chiar preparau un desert cu branza dulce si cu miere. Chiar Euripide vorbeste de acest desert, era un fel de placinta cu branza si cu miere. Asadar, multe din deserturile pe care credem ca le-am descoperit noi si le savuram noi, ele erau cunoscute de foarte mult timp.
Albinele si mierea erau atat de pretuite inca din Antichitate, incat ele au aparut pe monezi, pe embleme, pe steaguri. Vechile monede grecesti din Efes erau cu albine pe ele. Ca sa nu mai spunem ca simbolul zeitei Artemis si simbolul lui Eros era o albina. Mai apoi, Papa Urban al VII-lea avea o emblema cu albine. Steagul lui Napoleon era cu albine. Asadar, albinele au fost la mare pret. Si la noi exista zone pe a caror embleme locale exista albine. Pentru ca noi, romanii, suntem foarte buni apicultori si stim sa apreciem mierea, dar si alte produse al stupului. Inca din Antichitate, noi am exportat miere si ceara. Sa nu uitam ca acestea erau produse foarte cerute inca din Antichitate. Iar mai apoi, am inceput sa descoperim si sa studiem si alte produse ale stupului si sa vedem foarte clar care sunt beneficiile lor pentru sanatate si pentru frumusete.
Ca sa revenim la miere, secole si secole la rand mierea a fost indulcitorul de baza, chiar si dupa aparitia zaharului. Pentru ca la inceput, cand a aparut zaharul era un produs de lux, abia mult mai tarziu zaharul a inceput sa se ieftineasca si sa fie in consumul de masa. Dar, in ultimii ani, din fericire, mierea a inceput sa fie redescoperita si a inceput sa se vorbeasca din ce in ce mai mult de proprietatile ei, de calitatile ei pentru sanatatea noastra si de felul in care reuseste sa ne ajute atat sanatatea, cat si frumusetea.
Tocmai de aceea, in ultima vreme, au inceput sa apara cosmeticele cu miere. Daca e sa fim sinceri, beneficiile mierii pentru piele, pentru ingrijirea tenului erau cunoscute inca din Antichitate. Cleopatra, de exemplu, prefera sa faca baie in lapte si miere – se spune ca asa reusea sa-si intretina frumusetea. Laptele si mierea impreuna sunt extraordinare pentru frumusetea noastra, pentru ca au un efect foarte puternic si hidratant, dar si exfoliant – atunci, pielea este si curatata, si hidratata. Si, pur si simplu, devine stralucitoare. La noi, in Romania, persoanelor care erau mai slabite, persoanelor cu o rezistenta mai scazuta, care erau mai bolnavicioase li se recomanda sa faca baie cu lapte, cu zer si cu miere. Pentru ca, in acest fel, se considera case detoxifica ficatul, ca se intaresc plamanii si persoana respectiva reuseste sa devina mai rezistenta, sa alunge bolile, reuseste sa scape de acele stari de slabiciune. Asadar, si la noi in mod traditional, laptele si mierea erau utilizate pentru sanatate si pentru frumusete – pentru ca nu mai vorbim acum de baile in lapte si miere care erau recomandate pentru marile doamne ca sa-si pastreze frumusetea, frumusetea pielii si a tenului.
Noi, astazi, putem ca seara sa bem un pahar de lapte cu o lingurita de miere si, automat vom fi mai linistiti, vom dormi mai bine. Bineinteles, putem sa folosim lapte si miere si pentru frumusetea noastra in tot felul de masti de frumusete, putem face chiar si baie in care sa punem miere si lapte. Dar, mai putem sa facem ceva – sa utilizam un sapun cu lapte si miere. Pe acesta vi-l recomand din tot sufletul. Eu, de cand am descoperit sapunul cu lapte si miere de la Apidava, va spun sincer ca nu mai folosesc decat acest sapun, mai ales in aceasta perioada in care stim ca multi dintre noi am inceput sa ne spalam mult mai des pe maini decat o faceam inainte… de aceea, avem nevoie de un sapun care sa ne si ingrijeasca pielea mainilor. Mai ales ca ne dezinfectam cu spirt sau cu tot felul de dezinfectanti si pielea mainilor noastrea are nevoie de ajutor. Cu acest sapun, va spun sincer ca nu mai aveti nevoie nici de crema hidratanta dupa ce va spalati pe maini. Este un sapun care curata foarte bine, dar iti si ingrijeste pielea mainilor. Asadar, daca vreti, mai ales pentru aceasta perioada, un sapun de calitate, un sapun natural de calitate cu miere, lapte si tarate, tocmai de aceea este si exfoliant, va recomand cu tot dragul acest sapun de la Apidava.
Acesta este unul din lucrurile pe care vrem sa le facem in rubrica noastra Arena Sanatatii, sa recomandam produse de calitate, produse sanatoase, produse pe care le folosim si noi, echipa ACC Media Channel. Va multumim tare mult, va invitam sa urmariti in continuare rubrica noastra Arena Sanatatii. Bineinteles, va invitam sa va abonati la canalul nostru de YouTube si sa urmariti pagina noastra de Facebook. Promitem emisiuni de calitate, recomandari sanatoase si sunt convinsa ca veti gasi foarte multe sfaturi utile pentru viata de zi cu zi, pentru tot ceea ce inseamna un stil de viata sanatos. Noi ne dorim continut de calitate si, de fiecare data cand vedem mesajele si comentariile dumneavoastra, stim ca suntem pe drumul cel bun, stim ca acest continut de calitate pe care incercam sa vi-l oferim este apreciat. Va multumim tare mult si va dorim multa sanatate!
Multumiri companiei APIDAVA.