• Prima pagina
  • Emisiuni
  • Comanda prezentare video
  • Despre noi
  • Aboneza-te la newsletter!
  • Contact
  • 0722 77 40 46

ACC Media ChannelACC Media Channel

  • Arena Sanatatii
  • Dialoguri pentru sanatate
  • Academia de Ayurveda
  • Din cetatea albinelor APIDAVA
  • Strategia mea de sanatate
  • Arena Invingatorilor
  • Diferente si Esente
  • Profesionistii Zambetului
  • Dialoguri pentru sanatate la Medika TV
  • Schimba-ti viata! Informeaza-te!
  • Invitatie in Arena
  • In Arena

Arena Sanatatii – Rodia – fertilitate, belsug, sanatate

0
  • de ACC Media Channel
  • in Emisiuni · Arena Sanatatii
  • — 14 Sep, 2020

Cecilia Caragea: Dragii nostri, ne bucuram tare mult sa ne intalnim din nou in cadrul rubricii noastre Arena Sanatatii. Noi ne-am propus sa incepem sa vorbim si despre lucruri mai exotice. Astazi ne-am propus sa vorbim despre rodie, despre acest fruct atat de interesant, de frumos, de sanatos. Probabil nu multi dintre voi ati vazut vreodata un rodiu – Punica granatum, acel arbust care face rodii. Dar, cu siguranta majoritatea dintre voi ati gustat macar o data o rodie si ati fost uimiti de gustul ei dulce-acrisor. Noi ne-am propus astazi sa vorbim despre beneficiile pentru sanatate si frumusete ale rodiilor si, bineinteles, asa cum v-am obisnuit, vrem sa vorbim si despre legendele si istoriile care au insotit acest fruct.

Asa cum stiti, rodia este pomenita si in Vechiul Testament si in Talmud, este un fruct care a fost mentionat in diferite scrieri sacre ale mai multor civilizatii. Este un fruct care apare in vechile scrieri babiloniene, in vechile scrieri egiptene, care apare in foarte multe mitologii, in foarte multe culturi, civilizatii. Intr-un fel, este normal sa fie asa pentru ca este un fruct atat de interesant, este un fruct cu sute de seminte care sunt invelite intr-o pulpa zemoasa. Daca ne uitam si la coloritul rodiei si la forma ei… pentru ca acele sute de seminte sunt inchise intr-o coaja groasa, austera cumva… nu te-ai astepta ca sub aceasta coaja sa gasesti o asemenea bogatie si o asemenea multitudine de seminte. Este de inteles cumva ca acest fruct este considerat in multe culturi si in multe civilizatii chiar fructul paradisului, fructul copacului vietii.

Este un fruct care se gaseste in centrul unor legende din hinduism, din budism, din iudaism, din crestinism. Este un fruct care este considerat binecuvantat si este un simbol pentru fertilitate, pentru abundenta. In reprezentarile pictorilor precum Filippino Lippi, Botticelli, Raphaelo, rodia apare ca simbol pentru speranta, plenitudinea, evolutie spirituala si, in acelasi timp pentru… castitate. Rodia este vazuta ca un fruct care vine direct din gradina raiului. Exista foarte multe traditii legate de rodie. Rodia apare mai ales in traditiile de nunta. Oferind o rodie la nunta le doresti, de fapt, tinerilor insuretei sa aiba multi descendenti… tot asa cum si rodia are multe seminte, sa aiba o viata bogata, sa aiba belsug, sa aiba abundenta si, bineinteles sa fie fertili si fericiti.

Arbustul care face rodie este un arbust de talie joasa. Seamana mai mult cu o tufa decat cu un arbust, dar are ramurile foarte dese. Trebuie sa spunem ca inca de acum mii de ani, rodul sau rodierul – asa cum se numeste acest arbust, era extins in intreg bazinul Marii Mediterane. Era extins din actualul Iran pana in nordul Indiei, spre muntii Himalaya. Mai apoi, s-a extins si mai mult pana in sudul Indiei – Indonezia, Malaezia, Africa, pana in America, unde a fost dus de conquistadorii spanioli. Il cunosteau vechii greci, romanii. Este mentionat chiar si in Odiseea lui Homer si in multe alte scrieri stravechi, unde se spune foarte clar ca rodia te poate ajuta sa-ti mentii frumusetea si sanatatea. Se spune ca Elena din Troia isi ingrijea frumusetea cu suc de rodie. Sa nu uitam ca pentru frumusetea Elenei din Troia au plecat pe mare peste 1000 de corabii. Astazi, industria cosmetica redescopera rodia si binefacerile ei.

Sa vedem acum cum a ajuns rodia in Europa. Rodia a ajuns in Europa din parte de sud, din Sicilia. De acolo, a ajuns sa fie apreciata in intregul continent. Se cultiva cu precadere in Egipt, China, Afganistan, Pakistan, Bangladesh, Iran, Irak, India si Arabia Saudita. Se cultiva in zonele cu desert si este un fruct foarte apreciat pentru ca te revigoreaza imediat. Din rodii se face un suc care este foarte revigorant, bogat in antioxidanti, este bogat in vitamina C si te remonteaza imediat. Asadar, este firesc sa fie un fruct apreciat in aceste zone desertice.

Trebuie sa spunem ca rodia este si emblema Armeniei. Multi armeni considera ca rodia reprezinta cel mai bine tara lor, Armenia. Austera pe dinafara, austera de departe, dar foarte bogata in interior, foarte bogata daca ajungi sa o cunosti. Armenii spun ca rodia are 365 de seminte, cate o samanta pentru fiecare zi din an. Este o simbolistica foarte bogata aici. In fiecare zi din an e o samanta, o samanta cu care am putea sa facem ceva, cu care am putea sa construim ceva, sa evoluam, sa fim asa cum ne dorim.

Sa revenim, rodia are foarte multe seminte care sunt invelite intr-o pulpa zemoasa care face un suc acrisor. Dar acest suc acrisor este foarte revigorant, potoleste setea si este foarte bogat in antioxidanti. Asadar, rodia este foarte buna sa te remonteze, sa iti dea energie. Este foarte buna pentru sanatatea noastra, pentru frumusetea noastra. Dar nu este de mirare ca rodia simbolizeaza longevitatea, prosperitatea, fertilitatea, pe scurt viata.

Rodia se gaseste in centrul unor traditii armene. De exemplu, nu exista nunta la armeni fara obiceiul de a da cu o rodie de perete ca sa sara in toate directiile acele seminte multe, zemoase, bogate, pline de un suc de culoarea sangelui… pentru ca acel cuplu care tocmai se casatoreste sa aiba multi descendenti – asa cum rodia are multe seminte, sa fie bogati si sa le mearga bine – asa cum si rodia are multe seminte. Bineinteles, nu exista Craciun la armeni fara meniu cu mancaruri cu rodie, cu suc de rodie si cu rodii pe masa. Pentru ca noul an, anul care urmeaza trebuie sa inceapa cu vitalitate, cu forta si sa fie un an prosper. Unii armeni considera chiar ca faimosul mar din care Eva a muscat din gradina raiului ar fi fost o rodie. Oricum, foarte multi sunt convinsi ca atunci cand Arca lui Noe s-a oprit in panta muntelui Ararat, acolo au fost pe acea arca si cateva rodii. Tocmai de aceea astazi, dupa mii de ani, pe colinele din zona exista atat de multi rodieri. Sa nu uitam ca acolo, pe langa faptul ca se fac niste rodii mari, frumoase, zemoase… numai bune de mancat, se face si un vin de rodii care seamana cu vinul de Porto sau cu vinul de Xeres. Este un vin interesant, merita sa gustati o data daca aveti ocazia.

Oricum, pe langa faptul ca rodiile sunt atat de cultivate in Armenia, pe langa faptul ca rodia este emblema Armeniei, trebuie sa spunem ca turistii sunt impresionati atunci cand rodierii sunt infloriti si vad toate acele coline rosii datorita florilor rosietice ale rodierilor. Bineinteles, turistii se pot rasfata cu rodii, cu suc de rodii si pot sa-si cumpere si diferite obiecte ornamentale – obiecte de decor in forma de rodie. Asa cum spuneam, rodia era si este apreciata pentru forma ei si pentru simbolistica ei.

Rodia nu este apreciata doar in Armenia. Asa cum spuneam, este apreciata in foarte multe culturi si civilizatii. De exemplu, evreii considera ca rodia are 613 seminte, cate o samanta pentru fiecare porunca din Torah. Rodia era atat de valorizata incat era brodata pe robele rabinilor. Rodiile au fost atat de apreciate in vechime incat apareau in temple, apareau pe monezi. Astazi, rodia este redescoperita. Si o vedem deja prezenta, nu doar in bucatariile noastre, ci si in show-urile culinare unde este vedeta.

Sucul de rodie este foarte indicat pentru revigorarea organismului. Exista foarte multe retete de suc de rodii cu diferite combinatii de mirodenii si cate si mai cate. Poate sa fie mai subtire sau mai gros… cu diferite retete, dupa cum spuneam. Cert este ca acest suc este foarte sanatos. Oricum rodia a fost considerata, inca din cele mai vechi timpuri, un aliment extrem de sanatos. Si a fost inclusa in tot felul de retete, bine… o redescoperim si noi astazi si o vedem vedeta in show-urile de televiziune.

Rodia a fost folosita si in tot felul de preparate pentru sanatate si pentru frumusete. Asa cum spuneam, virtutile ei sunt redescoperite astazi, atat de industria suplimentelor alimentare, cat si de industria cosmetica. Inca din cele mai vechi timpuri, trebuie sa spunem ca nu era utilizata doar rodia, era folosita si scoarta de rodier, si chiar florile acestui arbust in diferite preparate pentru sanatate. De exemplu, in Grecia Antica, tot felul de preparate cu rodii si cu flori de rodii erau utilizate pentru oprirea sangerarilor si in cazul celor care se confruntau cu diabet. In Vechiul Egipt, rodiile erau utilizate in tot felul de preparate impotriva parazitilor intestinali. In medicina ayurvedica, sucul de rodie se recomanda pentru scaderea febrei. Bineinteles, exista foarte multe remedii naturale, traditionale recomandate in diferite directii de medicina traditionala cu rodie si suc de rodie.

Sa revenim la ceea ce se stie astazi. Astazi este demonstrat faptul ca rodiile contin foarte multi antioxidanti care ne ajuta in lupta cu radicalii liberi. Dar rodiile mai contin ceva. Contin anumite substante care fac ca nivelul de progesteron din organismul nostru sa se mentina la un nivel optim. Ceea ce este extrem de important, pentru ca acest lucru face sa se regleze anumite procese metabolice si sa nu mai avem atat de mari probleme cu colesterolul sau cu grasimile. Asadar, rodiile ne pot ajuta sa ne mentinem in forma, sa ne mentinem silueta si sa ne mentinem tineretea. Dupa cum spuneam, rodiile sunt foarte bogate in antioxidanti. Rodiile contin si acid folic, tocmai de aceea sunt recomandate si femeilor care isi doresc copii sau femeilor care sunt deja insarcinate pentru ca ajuta sa se dezvolte fatul asa cum trebuie, corect… tinand cont de toate vitaminele si de toate mineralele si de toti aminoacizii esentiali pe care ii contin rodiile. Pentru ca pe langa acid folic, rodiile contin dupa cum spuneam: vitaminele A, B, C, E si K, potasiu, cupru, fosfor s.a. Asadar, sa includeti rodiile in alimentatia voastra poate sa fie o decizie foarte buna pentru sanatatea dumneavoastra.

Trebuie sa aveti grija cum curatati rodiile, pentru ca sucul de rodii pateaza, iar atunci cand va apucati sa curatati rodii nu trebuie sa faceti acest lucru imbracati cu hainele preferate. Mai sunt cateva trucuri pe care trebuie sa le stiti – puteti sa  despicati o rodie in doua si apoi, daca bateti cu o lingura fructul, bobitele vor curge intr-un bol. Sau, incercati sa desfaceti rodia in apa. Metoda cea bună constă, mai întâi, în tăiat coroana rodiei, cât şi baza. Apoi se crestează vertical coaja, trasând cinci felii, ca să se deschidă uşor. Oricum, faptul ca rodia se curata un pic putin mai dificil nu este un impediment ca sa nu mancam rodii, pentru ca sunt extraordinar de bune pentru sanatatea noastra.

Rodiile se pot consuma foarte bine cu un iaurt, cu un tzatziki sau sucul de rodii pus peste niste stridii. Rodiile fac foarte bine sistemului digestiv pentru ca ele sunt bogate in fibre, dar ele sunt bogate si in vitamina C, si in antioxidanti, si atunci ne ajuta sa ne mentinem tineretea si frumusetea. In plus, rodiile stimuleaza productia de colagen si de elastina care ne fac foarte bine pielii. Tocmai de aceea, astazi industria cosmeticelor a redescoperit rodiile si beneficiile rodiilor pentru frumusetea pielii noastre. De aceea, se poate sa vedeti cosmetice cu extract de rodie. Asa cum stim, frumusetea trebuie sa ne-o ajutam si din interior, de aceea trebuie sa bem si suc de rodii ca sa avem pielea frumoasa pe care ne-o dorim. Dar band suc de rodii avem si alte beneficii, pentru ca sucul de rodii creste si fertilitatea si e normal sa se intample asa tinand cont de continutul de exceptie pe care il are acest fruct.

In principal, rodiile sunt recomandate ca desert, pentru ca exista tot felul de deserturi cu rodie sau cu suc de rodie. Gusturi foarte interesante, asa ca un fel de paste, de sosuri foarte groase, de jeleuri cumva, dupa niste retete exotice pentru noi, tot felul de combinatii cu tot felul de mirodenii. Noi astazi ne-am propus sa va prezentam ceva mult mai la indemana – jeleurile cu miere, mure si rodii de la Apidava. Au un gust foarte interesant pentru ca este acel gust interesant de rodie si gustul cunoscut, dulce al mierii. Asadar, puteti sa incercati acest desert savuros si interesant si, bineinteles, sa urmariti in continuare rubrica noastra Arena Sanatatii.

Noi va invitam sa va abonati la canalul nostru de YouTube si sa urmariti pagina noastra de Facebook, unde veti gasi recomandari pentru sanatate, recomandari pentru frumusete, informatii despre ingredientele pe care le folositi aproape in fiecare zi in bucatarie, dar si informatii despre ingrediente mai exotice pe care s-ar putea sa vreti sa le incercati. Noi va multumim tare mult si aveti grija de voi!

Multumiri companiei APIDAVA.

Share

Tags: acid folicantioxidantiApidavaArena SanatatiiArmeniaCecilia Carageafertilitatefrumusetejeleuri cu miere si rodierodierodiisanatatesuc de rodietraditiivitamina Cvitamina C naturalavitaminevitamine naturale

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • Previous story Schimba-ti viata! Informeaza-te! – Implantul dentar, solutia moderna de inlocuire a unui dinte lipsa (Reluare)
  • Next story Promo Reluare Schimba-ti viata! Informeaza-te! – Rezolvarea intr-o singura sedinta a problemelor chirurgicale stomatologice
  • Aboneaza-te la newsletter

  • Cautare

  • Cele mai noi

    • Schimba-ti Viata! Informeaza-te! – Cum a schimbat pandemia de Covid-19 protocoalele de lucru in stomatologie (Reluare)
    • Schimba-ti Viata! Informeaza-te! – Solutii de stabilizare a protezelor dentare (Reluare)
    • Promo Reluare Schimba-ti Viata! Informeaza-te! – Ce se poate face in cazul resorbtiilor osoase masive
    • Promo Reluare Schimba-ti Viata! Informeaza-te! – Cum a schimbat pandemia de Covid-19 protocoalele de lucru in stomatologie
    • Promo Reluare Schimba-ti Viata! Informeaza-te! – Solutii de stabilizare a protezelor dentare
  • ACC Media Channel
  • Cecilia Caragea
  • Schimba-ti Viata! Informeaza-te! – Cum a schimbat pandemia de Covid-19 protocoalele de lucru in stomatologie (Reluare)
    Schimba-ti Viata! Informeaza-te! – Solutii de stabilizare a protezelor dentare (Reluare)
    Promo Reluare Schimba-ti Viata! Informeaza-te! – Ce se poate face in cazul resorbtiilor osoase masive
    Promo Reluare Schimba-ti Viata! Informeaza-te! – Cum a schimbat pandemia de Covid-19 protocoalele de lucru in stomatologie
    Promo Reluare Schimba-ti Viata! Informeaza-te! – Solutii de stabilizare a protezelor dentare
    Schimba-ti Viata! Informeaza-te! – Cum au schimbat noile tehnologii domeniul stomatologiei
    Schimba-ti viata! Informeaza-te! – Ce este nebulizarea si cum se aplica in stomatologie (Reluare)
    Schimba-ti Viata! Informeaza-te! – Dinti ficsi intr-o zi (Reluare)
    Promo Schimba-ti Viata! Informeaza-te! – Cum au schimbat noile tehnologii digitale domeniul stomatologiei
    Promo Reluare Schimba-ti Viata! Informeaza-te! – Ce este nebulizarea si cum se aplica in stomatologie
    View All Videos
    Arena Sanatatii – Infectiile vaginale. Cauze, tratamente si preventie
    Arena Sanatatii – Ce presupune medicina dentara a viitorului
    Arena Sanatatii – Cum putem preveni infectiile din zona intima
    Arena Sanatatii – Amenajarea Feng Shui a Clinicilor Stomatologice Unident
    Arena Sanatatii – Comunicarea cu pacientii in stomatologie. Robotul Pepper la Clinicile Unident
    Arena Sanatatii – Cum sa ai grija de sanatatea ta intima
    Arena Sanatatii – Cafeaua. Beneficii pentru sanatate. Cand sa bei cafea si cu ce miere sa-ti indulcesti cafeaua?
    Arena Sanatatii – Masti cosmetice cu banane si miere. Retete de frumusete cu ingrediente naturale, din bucataria ta!
    Arena Sanatatii – Beneficiile bananelor pentru sanatate. Ce contin bananele si pentru ce afectiuni sunt recomandate
    Arena Sanatatii – Ce este hidromelul. Cum se prepara si care sunt beneficiile sale pentru sanatate
    View All Videos
https://ro.jooble.org/locuri-de-munca-medic+generalist

Confidentialitatea datelor
© COPYRIGHT ARENA COMMUNICATIONS

Acest site foloseste cookies. Prin utilizarea acestui site acceptați utilizarea cookie-urilor. Informatii aici.