Arena Sanatatii – Rosia si sucul de rosii – in istorie si in retete de sanatate
0Cecilia Caragea: Dragii nostri, ma bucur sa ne reintalnim in cadrul rubricii noastre Arena Sanatatii. Astazi ne-am propus sa vorbim despre rosii si despre sucul de rosii. Nu-i asa ca va amintiti cu foarte mare bucurie momentele din copilarie in care preparati bulion cu bunicii vostri? Noi astazi vrem sa vorbim despre rosii si despre sucul de rosii, despre beneficiile lor pentru sanatate, dar asa cum v-am obisnuit, vrem sa vorbim si despre istoriile legate despre acestea. Pentru ca trebuie sa fim sinceri, au niste istorii tare interesante.
Rosia provine de pe continentul american si, odata ajunsa in Europa, trebuie sa recunoastem ca nu a fost primita cu bratele deschise. Era considerata otravitoare, era considerata avand proprietati malefice – adica era ceva foarte frumos, dar ceva de care trebuia sa te temi. De ce? Ce anume s-a intamplat? Niste nobili englezi au vrut sa manance rosii si au inceput sa aiba dureri de burta. Se spune ca, unii dintre ei, chiar au murit. Ei au mancat rosiile din niste vase care erau dintr-un aliaj de cositor cu plumb. Iar in contact cu aciditatea rosiilor s-au dezvoltat acolo tot felul de substante toxice si acele substante le-au facut rau, nu rosiile in sine. Dar pana sa se convinga oamenii de asa ceva au mai trecut niste secole. Rosiile au fost insotite la inceput, in Europa, de o serie de legende care nu le puneau intr-o lumina tocmai buna.
Dar rosiile erau frumoase, uitati-va la ele cat de frumoase sunt. Erau frumoase si atunci, chiar daca pe vremea aceea rosiile erau mai mici si aveau o culoare mai inspre galben. Tocmai de aceea, in italiana se numesc pomo d’oro, un fel de mar de aur. Apoi, noi stim ca aceste fructe – pentru ca ele sunt niste fructe, chiar daca noi le spunem legume. Aceste fructe erau folosite de azteci si de incasi cu mult timp inainte de a ajunge cuceritorii spanioli pe continentul american. Erau denumite cu numele tomatl. De aici am preluat si noi numele si le spunem tomate. Aceste tomate, aceste pomo d’oro au inceput sa fie promovate in Europa, bineinteles, de catre spanioli. Nu aveau cum sa nu reuseasca pentru ca sunt frumoase si sunt si bune.
Totusi, in Anglia, a continuat o reticenta fata de rosii si aceasta reticenta fata de rosii a fost dusa de englezi si in S.U.A. Si acolo se credea ca rosiile nu sunt bune pentru sanatate, ca rosiile sunt otravitoare. Asta pana intr-un anumit moment in care un domn, suparat pe decizia unei instante, a spus ca el se otraveste, ca el se sinucide in piata publica, de fapt in fata tribunalului din Boston. Si cum a ales el sa se sinucida? A spus ca mananca un kilogram de rosii. A mancat un kilogram de rosii in fata tribunalului si, bineinteles, nu a patit nimic. Pentru ca daca nu a mancat rosiile din acele vase dintr-un aliaj de cositor cu plumb, evident ca nu avea cum sa pateasca nimic. Atunci, toata lumea a ramas uimita. Cum? A mancat rosii si n-a murit? Deci rosiile s-ar putea sa fie bune, s-ar putea sa fie o poveste faptul ca mori daca mananci rosii. Si asa, incet-incet, oamenii au inceput sa consume rosii si au vazut cat de savuroase sunt. Pana la urma, si-au luat si englezii inima in dinti si au spus ca incearca si ei sa manance rosii. Si au vazut ca nu patesc nimic. Si atunci, au inclus si ei rosiile in propria lor bucatarie.
Dar englezii nu au fost totusi singurii care s-au speriat de rosii, care s-au temut de aceste tomate. Si in folclorul german, rosiile nu erau binevazute pentru ca erau mult prea frumoase ca sa fie considerate si bune. Si atunci, se spune ca mai ales vrajitoarele foloseau rosiile pentru a chema spiritele padurii, pentru a interactiona cu varcolacii, cu lupii si asa mai departe. Si tocmai de aceea, in vechea germana, rosia se numeste fruct al lupului. Pana la urma, au ajuns si in Europa legendele conform carora tomata este un excelent afrodisiac. Asa ca si la nemti, din fructul lupului, rosia a devenit un mar al dragostei. Chiar si astazi, rosia mai apare in tot felul de superstitii. Se spune ca daca asezi o rosie pe pervazul geamului, aceasta alunga spiritele rele, alunga varcolacii si aduce noroc si prosperitate in casa. Ca tanara femeie, daca visezi rosii se spune ca-ti vei gasi ursitul in foarte scurt timp. Oricum, oricine viseaza rosii se spune ca va avea parte de fericire.
Dar rosiile nu sunt doar in centrul anumitor superstitii, sunt si in centrul unor petreceri, in centrul unor festivaluri. Cu totii am auzit de La Tomatina, celebrul festival din Spania, care are loc in ultima zi de miercuri din luna august, inca din 1944. Ce se intampla acolo, de fapt? O bataie generala cu rosii. Dar asemenea festivaluri de batai cu rosii au loc si in Columbia si in China. Cum a aparut acest festival La Tomatina? In 1944, niste tineri care aveau o disputa pe strada si voiau sa se razboiasca si, bineinteles, nu voiau ei sa foloseasca cine stie ce arme de atac, ci ceva asa mai mult in joaca, au apelat la rosiile din piata. Si asa a aparut acest festival. Trebuie sa spunem ca rosiile nu sunt foarte scumpe si atunci si-au permis sa foloseasca rosiile din piata pentru a se bate cu rosii.
Rosiile sunt niste plante care iubesc caldura si lumina. Stim doar ca semintele de rosii germineaza la peste 10°C, cel mai bine le merge la 24°C. Poate va amintiti aceste lucruri din rasadnitele din copilarie atunci cand plantati rosii cu bunicii vostri. Are nevoie si de foarte multa lumina, insa nu este foarte pretentioasa in privinta umiditatii. Totusi, avand niste radacini superficiale este nevoie de irigatii pentru a cultiva rosii. Tinand cont de toate acestea, vedem clar si unde se cultiva mai mult rosii pe glob: in China, S.U.A., Turcia, Egipt. In Europa se cultiva, bineinteles, in Spania. Se cultiva si in Romania, noi avand niste varietati extraordinare. Probabil va mai amintiti de rosiile acelea inima de bou, care erau atat de mari, de zemoase, de frumoase, de extraordinare.
Se spune ca rosiile sunt foarte bune pentru inima, pentru sanatatea inimii. Si asa cum stiti, exista o intreaga teorie cum ca legumele si fructele ar fi bune pentru anumite organe cu care ele seamana. Si atunci, rosiile ar fi bune pentru inima – se spune asa intr-o medicina traditionala. Dar vedem ca astazi, cand cercetatorii studiaza compozitia rosiilor vad ca, intr-adevar, ele contin o serie de substante care sunt bune pentru inima. Pentru ca rosiile, astazi, reduc colesterolul si tensiunea arteriala, fac foarte bine vaselor de sange si inimii. Rosiile contin o serie intreaga de substante care ne echilibreaza organismul. Ele au proprietati antioxidante si detoxifiante, se spune ca sunt foarte bune in preventia cancerului, mai ales in privinta cancerului de prostata. Asadar, rosiile sunt foarte bune pentru sanatatea noastra, merita sa le consumam.
Rosiile sunt bune si pentru frumusetea noastra. Probabil nu sunteti foarte obisnuiti cu masti cosmetice cu rosii sau cu tot felul de lotiuni cu suc de rosii. Acestea exista si sunt chiar foarte bune pentru tenul gras si pentru tenul cu probleme, in special. Exista o reteta de lotiune antiacneica foarte populara: 100 ml suc de rosii, 1 g glicerina si maximum 40 ml alcool. Toate acestea combinate reprezinta, de fapt, o lotiune antiacneica foarte buna pentru tenul gras cu care se curata tenul dimineata, seara sau atunci cand este expus la praf. Se spune ca aceasta lotiune face foarte bine si impotriva punctelor negre. Dar rosiile sunt foarte bune nu numai pentru tenul gras si acneic. Se spune ca ele sunt foarte bune si pentru cresterea firului de par. Asadar, este recomandat ca, din cand in cand, cei care au asemenea probleme sa-si maseze pielea capului, scalpul cu suc de rosii – aceasta se datoreaza continutului de vitamina A, care ajuta cresterea firului de par, care face parul puternic si stralucitor. Dar, betacarotenul din rosii ajuta foarte mult si pielea ca sa faca fata razelor nocive ale soarelui, iar licopenul din rosii ajuta pielea sa se mentina ferma si elastica.
Asadar, daca mancam rosii ne facem bine si sanatatii, si frumusetii. Nu este deloc greu – o data ce a fost acceptata rosia a patruns cu usurinta in toate bucatariile lumii. Si astazi, exista retete traditionale cu rosii in aproape fiecare bucatarie de pe glob. Si poate ca reteta cea mai cunoscuta cu rosii este cea de supa cu rosii care este si foarte simpla de facut si poate sa o faca chiar oricine, chiar daca este un antitalent in bucatarie.
Supa de rosii
Ingredinte: 6 rosii mari, 2 ardei verzi, broccoli si o telina.
Mod de preparare:
- Se taie legumele in cubulete mici si se fierb la foc mediu timp de 20 de minute.
- Se adauga o lingura de ulei de masline, pentru imbunatatirea digestiei, si se asezoneaza cu busuioc, putina sare si piper.
- In functie de preferinte, se poate savura supa calda sau rece.
Este foarte usor de preparat si se conserva foarte bine la rece. Asadar, o supa de rosii este excelenta, mai ales vara pentru ca poti sa o mananci si rece si are un efect racoritor extraordinar. Spaniolii sunt foarte cunoscuti pentru acel gazpacho al lor, care este, de fapt, o supa de rosii rece. Dar rosiile sunt foarte bune si pentru a prepara ceva rapid. Si tocmai de aceea sunt foarte iubite de gospodine. Sa ne gandim putin, paste cu sos de rosii si cu busuioc. Acel sos de rosii il poti face rapid acasa. Iar pastele se fierb foate repede. Asadar, daca trebuie sa pregatesti ceva rapid – pastele cu sos de rosii si busuioc este reteta perfecta. Si, daca vreti sa stiti cum se face sosul de rosii, puteti sa intrati pe accmediachannel.ro la prezenta postare si veti gasi acolo si reteta.
Paste cu rosii si busuioc
Ingredinte: 300 g paste, 500 g rosii (de preferat cherry), busuioc, parmezan, sare, 2 catei de usturoi, 70-80 ml ulei de masline.
Mod de preparare:
- Intr-un recipient incapator se amesteca uleiul, usturoiul (taiat bucati un pic mai mari) si sarea.
- Se toaca marunt jumatate din cantitatea de rosii si se adauga in bol.
- Cealalta cantitate de rosii se taie in jumatati si se amesteca impreuna cu celelalte ingrediente de la punctul 1 si 2. Se amesteca si se lasa deoparte pentru jumatate de ora.
- Separat, se pune la fiert apa cu sare, iar cand apa incepe sa fiarba, se adauga pastele. Atentie! Acestea se fierb conform indicatiilor scrise pe ambalaj.
- Dupa ce se scurg, pastele se pun in bol alaturi de celelalte ingrediente (de la punctul 1, 2 si 3).
- Se amesteca si se adauga parmezan si busuioc.
Asadar, rosiile pe care cu totii le avem in casa ne pot scoate din foarte multe incurcaturi. Eu sper ca v-a placut aceasta scurta incursiune in istoria rosiilor, sper sa considerati utile aceste retete de sanatate si aceste retete de frumusete din rubrica noastra Arena Sanatatii . Sper sa va delectati acum cu un pahar de suc de rosii. Cel putin eu m-am obisnuit inca din copilarie, ca din cand in cand, sa ma delectez cu cate un pahar de suc de rosii. Multa sanatate si sa ne vedem cu bine data viitoare!