• Prima pagina
  • Emisiuni
  • Comanda prezentare video
  • Despre noi
  • Aboneza-te la newsletter!
  • Contact
  • 0722 77 40 46

ACC Media ChannelACC Media Channel

  • Arena Sanatatii
  • Dialoguri pentru sanatate
  • Academia de Ayurveda
  • Din cetatea albinelor APIDAVA
  • Strategia mea de sanatate
  • Arena Invingatorilor
  • Diferente si Esente
  • Profesionistii Zambetului
  • Dialoguri pentru sanatate la Medika TV
  • Schimba-ti viata! Informeaza-te!
  • Invitatie in Arena
  • In Arena

Arena Sanatatii – Semnificatiile zilelor de 9 si 10 mai

0
  • de ACC Media Channel
  • in Emisiuni · Arena Sanatatii
  • — 9 May, 2020

Cecilia Caragea: 9 mai, o zi cu o insemnatate imensa pentru Uniunea Europeana, este o zi de referinta si pentru noi, pentru romani. Daca la 24 ianuarie 1859 Alexandru Ioan Cuza era ales atat domn al Moldovei, cat si domn al Tarii Romanesti, realizandu-se, astfel, de facto, Mica Unire, aceasta avea sa devina ireversibila abia cu proclamarea ca rege a lui Carol I, tanarul print Carol de Hohenzollern-Sigmaringen, nascut la 20 aprilie 1839, descendent al unei prestigioase familii dinastice, fondate in secolul al XI-lea sub deviza Nihil Sine Deo.

Ajuns la Bucuresti in 10 mai 1866, a fost intampinat de o multime entuziasta de peste 30.000 de oameni si a depus imediat juramantul in Dealul Mitropoliei, unde a fost binecuvantat de Mitropolitul Nifon. Data de 10 mai, cunoscuta si ca Ziua Regelui, avea sa ramana sarbatoare nationala a romanilor pana la rasturnarea monarhiei sub presiunea tancurilor sovietice.

Prima realizare remarcabila a tanarului rege Carol I a constituit-o Constitutia, promulgata dupa doar o luna si jumatate, la 1 iulie 1866. Aceasta prima si cea mai longeviva constitutie a Romaniei a fost inspirata de constitutia Belgiei din 1831 si a ramas in vigoare pana in 1923. Ea a transformat Romania in monarhie constitutionala ereditara si a introdus principalele principii democratice, drepturi si libertati cetatenesti. Realizata fara aport si fara vreo aprobare externa, ea a devenit un act esential de manifestare a independentei Romaniei. Un act de factura liberala, ea proclama suveranitatea nationala, separarea puterilor in stat, libertatile si drepturile cetatenesti la acea vreme. Trebuie sa spunem ca aceasta constitutie a fost considerata cea mai democratica constitutie dintre constitutiile europene de la vremea respectiva. Si trebuie sa spunem ca ea a fost una dintre cele mai importante realizari ale tanarului rege Carol I.

Cea de a doua realizare fundamentala a acestuia o reprezinta castigarea independentei de stat. Daca prima realizare majora a fost realizarea Constitutiei Romaniei, cea de-a doua realizare fundamentala a fost obtinerea independentei de stat.

Astfel, la 9 mai 1877, ministrul de Externe, Mihail Kogalniceanu, declara in Camera Deputatilor independenta Romaniei, pentru ca a doua zi, in data de 10 mai 1877, Camerele reunite sa voteze si sa proclame independenta Romaniei, promulgata imediat de Regele Carol I si publicata imediat in Monitorul Oficial.

Proclamatia a fost posibila datorita razboiului ruso-turc din 1877-1878, cunoscut la noi ca Razboiul de Independenta al Romaniei. In cei 11 ani de domnie, Regele Carol I a organizat si a intarit armata, a inzestrat-o, ordonand acum o mobilizare generala si riposte ferme fata de orice atac sau incercare a armatei turce de a trece Dunarea la nord.

Deja in aprilie, Imperiul Rus si Romania au semnat un tratat care permitea traversarea Romaniei de catre trupele ruse, dar, vrand sa impiedice accesul Romaniei la negocierile finale ale Tratatului de Pace, Imperiul Rus nu a dorit intrarea Romaniei in razboi pana cand a suferit infrangeri majore si, dupa pierderi grele, s-a vazut nevoit sa apeleze la sprijinul Armatei Romane si al Regelui Carol I, care a acceptat propunerea Marelui Duce Nicolae sa devina comandantul suprem al trupelor ruse si romane de la Plevna.

Maiestria militara a Regelui Carol I, eroismul Armatei Romane, de la generali la soldati, a asigurat un lant de victorii rasunatoare. Dar, in final, prin Tratatul de Pace semnat intre imperiul Rus si Imperiul Otoman in 3 martie 1878, nu au fost respectate promisiunile facute Romaniei la inceputul razboiului si nu a fost recunoscuta contributia decisiva a Romaniei in obtinerea victoriei. Din fericire, marile puteri, Marea Britanie, Franta si Imperiul German nu au acceptat acest tratat, care a fost revizuit apoi prin Tratatul de la Berlin, prin care era fost recunoscuta independenta Romaniei. In acelasi timp, Romania avea suveranitatea asupra Dobrogei, portului Constanta, Deltei Dunarii si Insulei Serpilor. Dar Rusia prelua sudul Basarabiei, judetele Cahul, Ismail si Bolgrad, care reintrasera in componenta Moldovei dupa Razboiul Crimeii, prin prevederile Tratatului de la Paris din 1856. Carol I a fost profund nemultumit, dar a trebuit sa accepte rezultatul. Cel putin, Romania devenea, in sfarsit, un stat liber si independent.

Astfel, 10 mai este o data de o importanta covarsitoare pentru istoria Romaniei, reprezentand sarbatoarea nationala a Romaniei timp de 87 de ani, din 1866 pana in 1947. Data de 10 mai este, astfel, o data inscrisa cu litere de aur in istoria Romaniei, la fel ca data de 24 ianuarie si data de 1 decembrie. Sunt date esentiale, care au dus la implinirea destinului nostru a popor.

Sunt date ce evoca momente de rascruce din istoria noastra, dar si mari personalitati, carora noi ar trebui sa le purtam amintirea in suflet, sa le cinstim memoria si sa le consideram adevarate modele si sa ne lasam inspirati de ele. Pentru ca, astfel, poate vom reusi sa scriem cu totul altfel istoria acestor zile si a acestor ani, care reflecta constiinta si interesul nostru pentru destinul acestei tari, pe care ne-o dorim puternica, frumoasa, sanatoasa!

Share

Tags: 10 mai9 maiACC Media ChannelAlexandru Ioan CuzaArena SanatatiiCecilia CarageaIndependenta Romanieiistoria RomanieiistorieRazboiul de IndependentaRegele Carol IRomaniaZIua RegeluiZiua Romaniei

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • Previous story Arena Sanatatii – Ziua Europei
  • Next story Arena Sanatatii – Scoala, in vremea pandemiei
  • Aboneaza-te la newsletter

  • Cautare

  • Cele mai noi

    • Promo Reluare Schimba-ti Viata! Informeaza-te! – Solutii de stabilizare a protezelor dentare
    • Arena Sanatatii – Cafeaua. Beneficii pentru sanatate. Cand sa bei cafea si cu ce miere sa-ti indulcesti cafeaua?
    • Schimba-ti viata! Informeaza-te! – Cum a schimbat pandemia de Covid-19 protocoalele de lucru in stomatologie (Reluare)
    • Schimba-ti viata! Informeaza-te! – Dinti ficsi intr-o zi (Reluare)
    • Promo Reluare Schimba-ti Viata! Informeaza-te! – Cum a schimbat pandemia de Covid-19 protocoalele de lucru in stomatologie
  • ACC Media Channel
  • Cecilia Caragea
  • Promo Reluare Schimba-ti Viata! Informeaza-te! – Solutii de stabilizare a protezelor dentare
    Arena Sanatatii – Cafeaua. Beneficii pentru sanatate. Cand sa bei cafea si cu ce miere sa-ti indulcesti cafeaua?
    Schimba-ti viata! Informeaza-te! – Cum a schimbat pandemia de Covid-19 protocoalele de lucru in stomatologie (Reluare)
    Schimba-ti viata! Informeaza-te! – Dinti ficsi intr-o zi (Reluare)
    Promo Reluare Schimba-ti Viata! Informeaza-te! – Cum a schimbat pandemia de Covid-19 protocoalele de lucru in stomatologie
    Promo Reluare Schimba-ti viata! Informeaza-te! – Dinti ficsi intr-o zi
    Arena Sanatatii – Masti cosmetice cu banane si miere. Retete de frumusete cu ingrediente naturale, din bucataria ta!
    Schimba-ti viata! Informeaza-te! – Ce este nebulizarea si cum se aplica in stomatologie (Reluare)
    Promo Reluare Schimba-ti viata! Informeaza-te! – Ce este nebulizarea si cum se aplica in stomatologie
    Schimba-ti viata! Informeaza-te! – Cum a schimbat pandemia de Covid-19 protocoalele de lucru in stomatologie
    View All Videos
    Arena Sanatatii – Cafeaua. Beneficii pentru sanatate. Cand sa bei cafea si cu ce miere sa-ti indulcesti cafeaua?
    Arena Sanatatii – Masti cosmetice cu banane si miere. Retete de frumusete cu ingrediente naturale, din bucataria ta!
    Arena Sanatatii – Beneficiile bananelor pentru sanatate. Ce contin bananele si pentru ce afectiuni sunt recomandate
    Arena Sanatatii – Ce este hidromelul. Cum se prepara si care sunt beneficiile sale pentru sanatate
    Arena Sanatatii – Dovleacul si semintele de dovleac. Beneficii pentru sanatate. Reteta de placinta de dovleac cu miere
    Arena Sanatatii – Ce presupune o igiena dentara corecta
    Arena Sanatatii – Consecintele lipsei dintilor
    Arena Sanatatii – Rodia – fertilitate, belsug, sanatate
    Arena Sanatatii – Retete de ceapa cu miere, remedii naturale pentru afectiuni usoare
    Arena Sanatatii – Ardeii – savoare, sanatate si culoare
    View All Videos
https://ro.jooble.org/locuri-de-munca-medic+generalist

Confidentialitatea datelor
© COPYRIGHT ARENA COMMUNICATIONS

Acest site foloseste cookies. Prin utilizarea acestui site acceptați utilizarea cookie-urilor. Informatii aici.