Dialoguri pentru sanatate – Alimentatie sanatoasa cu apicole de calitate
0Alimentatie sanatoasa cu apicole de calitate
Invitata: Doamna Alina Mates-Ochis, director de marketing Apidava.
Dialog realizat de Cecilia Caragea.
Multumiri speciale companiei Apidava pentru realizarea acestui dialog pentru sanatate.
Cecilia Caragea: Din ce in ce mai multi dintre noi suntem interesati de o alimentatie sanatoasa si ne dorim, pe cat posibil, sa inlocuim zaharul cu mierea, chiar daca mierea este ceva mai scumpa! Pentru ca stim ca este foarte sanatoasa! In ce retete anume sa includem mierea si cum este recomandat sa o consumam aflam astazi de la doamna Alina Mates-Ochis! Inainte de toate, de ce sa alegem mierea in alimentatia noastra de zi cu zi?
Alina Mates-Ochis, director de marketing Apidava: Vorbim de un indulcitor suta la suta natural – cu siguranta, este de preferat sa inlocuim zaharul cu acest gen de indulcitor. Nu este singurul indulcitor natural, mai exista si altele si, de multe ori, la raionul de produse bio sau raw-vegane o sa gasim astfel de indulcitori, dar mierea este cel mai cunoscut produs si are si alte proprietati in afara de a fi un simplu indulcitor. De aceea, este preferat de toti nutritionistii si in toate retetele de specialitate in care se recomanda o reteta alimentara bogata in nutrienti apare si mierea.
Cecilia Caragea: Da, intr-adevar, am vazut chiar ca exista studii despre miere si despre zahar si despre cum consumul de miere, in mod sustinut, ani si ani la rand, poate sa reduca foarte mult riscul de a face diabet, de exemplu.
Alina Mates-Ochis, director de marketing Apidava: Da, este adevarat! Aceste studii sunt reale. Mierea este considerata, cu adevarat, un indulcitor care poate preveni aparitia diabetului daca este consumata cu moderatie, in loc de zahar, pe parcursul mai multor ani. De aceea, chiar foarte multe familii incep sa-si educe si copiii in acest sens, sa-si indulceasca ceaiul cu miere, sa-si faca o socata cu miere, o limonada cu miere, vara… Acum, mai nou, se poarta foarte mult, si noi recomandam sa se faca inghetata de casa cu miere!
Cecilia Caragea: Care ar fi o reteta de inghetata de casa cu miere?
Alina Mates-Ochis, director de marketing Apidava: Sa spunem, daca dorim sa combinam doua produse deosebite, cea de ghimbir cu vanilie si cu miere este deosebit de buna, fiindca ghimbirul este singurul condiment care este benefic digestiei si stomacului, spre deosebire de alte condimente spicy si asa mai departe, care, din contra, nu trebuie consumate de catre persoanele care sunt sensibile… Ghimbirul, cimbrisorul, mierea… toate ajuta procesul de digestie si au si o aroma foarte, foarte buna; de aceea, copiii o adora.
Cecilia Caragea: Asadar, avem si o reteta de inghetata de casa sanatoasa, cu miere! Dar alte retete cu miere, in care sa nu stam prea mult in bucatarie, sa ne coacem, cum spunem noi, niste retete de dulciuri sanatoase… care ar putea fi?
Alina Mates-Ochis, director de marketing Apidava: Foarte multe persoane care practica o alimentatie vegana prefera, dimineata, la micul dejun, sa-si faca tot felul de smoothie-uri, cum se numesc. Adica, pur si simplu, pun in blender fructe, in general (dar pot sa fie si fructe combinate cu legume), si, pentru un aport mai mare de fructoza-glucoza, mai ales in primele ore ale diminetii, folosesc si mierea de albine. Toti nutritionistii recomanda ca, in primele ore ale diminetii, sa se foloseasca produsele apicole. Si pentru ca aduc un aport de fructoza-glucoza, dar si pentru ca aduc un aport de proteine – polenul, pastura aduc proteine vegetale necesare organismului, care pot inlocui lipsa de proteina animala. Si dimineata este perioada in care avem nevoie cel mai mult in organism de astfel de produse naturale, care sa ajute organismul sa elimine toxinele acumulate cu o seara inainte. Sigur, noi am tot vorbit aici de retete la rece, dar trebuie sa recunoastem ca romancelor le plac si, in general, in Romania plac cel mai mult retetele gatite. Si, atunci, trebuie sa foloseasca mierea si intr-un chec, si intr-o tarta, si intr-o turta dulce, si in biscuiti de casa… De multe ori, apare intrebarea daca pot sa utilizeze mierea atunci cand urmeaza sa faca un produs incalzit la cuptor.
Cecilia Caragea: Da, intr-adevar, se spune ca, daca incalzesti mierea la peste 40 de grade Celsius, se dezvolta tot felul de compusi, deja celebrul si ingrozitorul HMF, de care fuge toata lumea… Dar, de fapt, care este povestea aici? Sunt lucrurile atat de grave? Pentru ca stim ca tot felul de prajituri cu miere se faceau de pe vremea bunicii si cred ca erau foarte bune, iar bunicile noastre cu siguranta ne doreau doar binele!
Alina Mates-Ochis, director de marketing Apidava: Cu siguranta… „Albinita” cred ca este cea mai cunoscuta… Ceea ce ati spus ati spus foarte corect. Mierea, singura, incalzita la peste 40 de grade, isi pierde toate proprietatile ei si acest HMF, la o supraincalzire, poate sa devina nociv atunci cand se consuma o cantitate mai mare. Dar, atunci cand nu vorbim doar de miere, adica noi nu spunem acum de pus borcanul de miere in cuptor la 180 de grade… ci vorbim de miere ca ingredient, ca indulcitor in diferite retete – pot sa fie si pulpe de pui la cuptor cu miere, si sosuri care urmeaza sa sufere acest proces de incalzire… Prin aceasta combinatie cu mai multe ingrediente, in primul rand se anihileaza aciditatea mierii, cea care face ca acest HMF sa creasca la o supraincalzire. Acelasi HMF va creste atunci cand facem fructe uscate – ca le facem in cuptor, ca le facem in dezumidificator… Acelasi HMF va creste atunci cand vom face dulceata din fructe. Deci el, atunci cand gaseste un mediu acid, va creste. Si, consumat, sigur, intr-o cantitate destul de mare, poate sa ne afecteze. Dar acesta este, de fapt, secretul: ca, atunci cand folosesti mierea ca ingredient, ii pierzi aciditatea incorporandu-o in diferite feluri de mancare. Si cantitatea respectiva de miere este destul de mica, astfel incat nu permite sa creasca acel HMF foarte mult, care, oricum, daca nu gaseste acel mediu propice, nu se mai schimba. Dar, cu siguranta, nu putem spune ca, atunci cand mierea este folosita ca ingredient, respectivul produs este toxic.
Cecilia Caragea: Noi trebuie sa intelegem, asadar, ca acest HMF, aceasta substanta, hidroximetilfurfurol, nu se gaseste doar in mierea incalzita, ci se gaseste intr-o serie intreaga de alte mancaruri…
Alina Mates-Ochis, director de marketing Apidava: Acide! Acide si dulci!
Cecilia Caragea: … cum ati spus foarte bine: fructele uscate sau tot felul de dulceturi… Si acolo exista hidroximetilfurfurol, in cantitati chiar mai mari!
Alina Mates-Ochis, director de marketing Apidava: Mult mai mari!
Cecilia Caragea: Asadar, nu cred ca ar trebui ca mierea, singura, sa fie incriminata chiar atat de mult! Pentru ca acolo este chiar destul de putin hidroximetilfurfurol, chiar si cand se incalzeste mierea singura… Dar inteleg ca, daca o combinam in tot felul de retete, atunci nici nu se mai dezvolta acest hidroximetilfurfurol in cantitati foarte mari…
Alina Mates-Ochis, director de marketing Apidava: Corect!
Cecilia Caragea: Plus ca ar trebui sa mancam cantitati imense de asemenea preparate ca acel hidroximetilfurfurol sa ne afecteze sanatatea…
Alina Mates-Ochis, director de marketing Apidava: Intr-adevar! Si, asa cum nu putem manca un borcan de miere la o masa, nu vom avea niciodata probleme atunci cand consumam mierea ca ingredient in preparate care au fost deja incalzite. Dar ceea ce este important ca oamenii care doresc sa foloseasca mierea in ceai sau in bauturi calde, daca vor, totusi, sa-i pastreze proprietatile enzimatice intacte, da, este indicat sa nu adauge mierea atata timp cat ceaiul este fierbinte. Trebuie adaugata in momentul in care putem sa bem ceaiul. Cand este o temperatura suportabila de catre noi, atunci vom adauga mierea, pentru a nu-i distruge proprietatile enzimatice – mai mult din acest punct de vedere, fiindca dorim sa aiba inca toate proprietatile intacte.
Cecilia Caragea: Deci sa-si pastreze toate vitaminele, mineralele, enzimele si asa mai departe. Atunci cand nu ne simtim foarte bine cu sistemul digestiv si avem nevoie de ajutor si vrem sa consumam un ceai indulcit cu miere, intr-adevar, punem mierea in ceai atunci cand ceaiul nu este foarte fierbinte. Dar, atunci cand vrem, pur si simplu, ceva dulce, dar un dulce mai sanatos decat dulciurile cu zahar, putem sa punem si miere intr-o reteta care apoi se pune la cuptor.
Alina Mates-Ochis, director de marketing Apidava: Da! Si astfel de retete au devenit, de-a lungul timpului, renumite. Noi, cand am vizitat diferite tari, cu traditie, cum este Turcia, cu traditie in consumul de dulciuri, care foloseste, la renumita baclava, mierea de albine in cantitati impresionante! Si este o prajitura renumita – bineinteles, in combinatie si cu fisticul si cu celelalte ingrediente. De aceea, si noi recomandam ca in Romania sa se consume cu incredere mierea si ca ingredient pentru gatit!
Cecilia Caragea: Da… si grecii folosesc foarte multa miere in tot felul de retete dulci, chiar puse la cuptor… Si, ca sa nu intram acum in divergenta dintre cine a inventat baclavaua – turcii, grecii, armenii… pentru ca este o intreaga disputa aici, voiam sa va intreb si de alte retete cu miere, retete poate putin mai exotice pentru noi, romanii. De exemplu, tot felul de fripturi cu miere. Pentru ca stiu ca in spatiul nordic, in spatiul germanic mai ales, se consuma foarte mult fripturi cu ceva dulce langa.
Alina Mates-Ochis, director de marketing Apidava: Intr-adevar, si in spatiul mentionat de dumneavoastra, si in America am vazut acelasi stil de a servi fripturi fie cu o crusta de miere, fie cu un sos pe baza de miere, pentru a aduce impreuna doua gusturi complet diferite. Si, atunci, si noi le recomandam romanilor sa testeze astfel de retete, cu care poate nu suntem obisnuiti, dar ele sunt foarte apreciate in strainatate, sa combine dulcele cu carnea. Poate fi un dulce din sos de rodie cu miere sau poate sa fie, pur si simplu, miere adaugata la friptura, inainte sa o punem la cuptor sau dupa – depinde.
Cecilia Caragea: Deci, efectiv, data carnea cu putina miere si, atunci, ea prinde o crusta – si frumoasa, arata foarte bine, si este si foarte buna la gust!
Alina Mates-Ochis, director de marketing Apidava: Da, ideal este sa amestecam inainte acea miere cu doua lingurite de ulei de masline si, atunci, vom si da suculenta necesara carnii, dar se va forma si acea crusta, datorita mierii.
Cecilia Caragea: Inteleg, asadar, ca mierea inclusa fie in retete traditionale, fie in retete moderne, inedite pentru noi, romanii, este foarte buna si ne sustine sanatatea!
Alina Mates-Ochis, director de marketing Apidava: Intr-adevar, principala calitate a mierii este aceea ca, prin valoarea enzimatica, prin substantele nutriente pe care le contine si prin enzimele pe care le putem folosi, util, pentru organismul nostru, atat la digestie, cat si pentru a ne imuniza inaintea perioadei de iarna… este un aliment complex, mierea…
Cecilia Caragea: Da, este un aliment complex, dupa cum bine spuneati. Si stiu ca exista si o recomandare foarte simpla: apa la temperatura camerei, cu cateva picaturi de suc de lamaie si cu o lingurita, doua de miere face foarte bine la digestie!
Alina Mates-Ochis, director de marketing Apidava: Poate sa fie lamaia direct stoarsa sau taiata, felii de lamaie. Si putem consuma in fiecare dimineata un pahar de apa cu o lingurita de miere si cu lamaie. Dar este buna si dupa mancare, pentru ca mierea ajuta digestia. Ceea ce foarte multi nutritionisti recomanda este ca, dupa mancare, sa asteptam o jumatate de ora, pentru ca organismul nostru sa secrete sucurile gastrice necesare si abia dupa aceea sa consumam apa. Si, daca punem in aceasta apa si miere de albine si putina zeama de lamaie sau lamaia in sine, atunci cu adevarat vom ajuta digestia.
Cecilia Caragea: Asadar, la o jumatate de ora dupa masa, pentru a nu dilua sucurile gastrice si a face sa avem o digestie mai buna. Si, pe langa faptul ca vom avea o digestie mai buna, inteleg ca faptul ca includem mierea in alimentatia noastra de zi cu zi ne sustine si imunitatea generala a organismului!
Alina Mates-Ochis, director de marketing Apidava: Da, exact despre asta este vorba, pentru ca au exista diferite studii, chiar si cu copiii – daca li s-a dat timp de o luna si jumatate miere zilnic in alimentatie, dupa acea perioada, ei nu au mai racit, fata de alti copii care nu consumasera miere. De aceea, cu adevarat, mierea este un stimulent al imunitatii corpului si este foarte bine sa includem in alimentatia zilnica, dar sa facem si cure, mai ales inaintea inceperii sezonului de iarna si primavara, de cocktailuri apicole, pentru a ne intari sistemul imunitar.
Cecilia Caragea: Da, bineinteles, preventia este esentiala. Este mult mai usor sa previi decat sa tratezi. Si de ce sa ajungi intr-o situatie in care sa te chinui cu tot felul de dureri de cap si tot felul de alte dureri care insotesc episoadele de raceala si de gripa, cu care ajungem sa ne confruntam tocmai pentru ca nu suntem foarte atenti nici la alimentatia noastra…
Alina Mates-Ochis, director de marketing Apidava: Cu siguranta, copiii sunt cei mai afectati si, de aceea, este important ca in alimentatia copiilor sa includem mierea, mai ales ca, odata intrati in comunitati, la gradinita, la scoala, sunt expusi diferitelor virusuri si contactului cu alti copii. Atunci, copilul care va avea un sistem imunitar puternic nu va avea probleme si va lupta singur impotriva acestor raceli, gripe, virusuri. De aceea, este foarte important, mai ales la scolari, la cei de gradinita, sa li se includa, intr-un fel sau altul – fie in retetele de care am vorbit, fie in diferite cocktailuri, mierea si produsele apicole zi de zi.
Cecilia Caragea: Intr-adevar, este foarte important sa-ti intaresti organismul si sa intaresti organismul copilului tau, pentru a face fata tuturor factorilor externi agresanti. Si este extrem de important si sa le facem copiilor nostri o educatie pentru sanatate, pentru ca asa vor fi adulti sanatosi si se vor putea bucura din plin de viata! Si vor putea sa aiba succes, pentru ca trebuie sa ai sanatate ca sa ai succes, pana la urma!
Alina Mates-Ochis, director de marketing Apidava: Sanatate si energie! Aceasta este si mierea!
Cecilia Caragea: Noi va multumim tare mult pentru toate aceste sfaturi! Si, nu uitati, daca vrei sa fiti sanatosi si copiii vostri sa vi-i educati intr-un stil de viata sanatos, alegeti mierea cea sanatoasa, mierea romaneasca! Noi va multumim tare mult si va asteptam in continuare alaturi de noi!