Dialoguri pentru Sanatate – Apifitoterapia si afectiunile omului modern
0Apifitoterapia si afectiunile omului modern
Invitata: Doamna dr. Nadia Todericiu, medic primar medicina de familie, cu competenta in apifitoterapie, la Centrul Transilvan de Vindecare Naturala (www.cetravina.ro).
Dialog realizat de Cecilia Caragea.
Multumiri speciale companiei Apidava pentru realizarea acestui dialog pentru sanatate.
Cecilia Caragea: Dragii nostri, in seria noastra de emisiuni dedicate apifitoterapiei, vorbim astazi de recomandarile terapeutice pentru diferitele sotimente de apicole. Stam de vorba cu doamna doctor Nadia Todericiu, medic primar medicina de familie si in acelasi timp cu competente in apifitoterapie. Inainte de toate, as vrea sa va intreb de ce pacientii ar trebui sa se adreseze medicilor apifitoterapeuti pentru recomandarea produselor apicole pe care le consuma?
Dr. Nadia Todericiu, medic primar medicina de familie: Asa cum stim, produsele apicole sunt atat produse nutritive, pe care le putem folosi in dieta noastra zilnica, dar in acelasi timp sunt si medicamente, administrate in doza corecta si pacientului corect, identificat ca patologic. Este foarte bine, atunci cand suferim de o boala anume, sa ne adresam unui medic, pentru un diagnostic corect si pentru recomandari specializate, chiar si atunci cand vorbim de produsele apicole. Altfel, pacientilor care nu sufera de o boala cronica, este bine sa le inglobam in alimentatia lor zilnica, pentru a le mentine starea de sanatate.
Cecilia Caragea: Deci, pentru un efect mai puternic, mai rapid, tintit, este bine ca pacientii sa se adreseze medicului apifitoterapeut, pentru a obtine o ameliorare a starii de sanatate mult mai rapida.
Dr. Nadia Todericiu, medic primar medicina de familie: Asa este! Este, de asemenea, important nu doar pentru a primi indicatii generale despre produsele apicole, dar in apifitoterapie terapia este individualizata si particularizata pe fiecare pacient in parte. Deci, cand vorbim despre un stadiu de boala, este foarte bine, pentru ca pacientul are si alte asocieri, un alt regim de viata fata de un alt pacient cu aceeasi patologie, sa particularizam tratamentul pe fiecare pacient in parte. Practic, este acelasi fel de medicina, dar cu alte remedii, chiar si cu alte modalitati de investigatie.
Cecilia Caragea: Alte modalitati de investigatie… daca ati vrea sa dezvoltati putin acest concept!
Dr. Nadia Todericiu, medic primar medicina de familie: In medicina holistica, asa cum stim, tratam pacientul nu doar ca trup, ca fiinta fizica, ne orientam mult si spre emotiile lui, si spre gandurile pe care le vehiculeaza permanent si care stim ca produc in viata noastra modificari. De obicei, consideram ca o patologie, asa cum si o stare de bine, de fapt, incepe de la nivelul unei idei sau al anumitor idei pe care le repetam, le reactivam si le hranim in mintea noastra, care genereaza anumite stari emotionale si, dupa aceea, anumite modificari in planul fizic. Cand deja boala, cum spunem noi, ajunge sa doara in plan fizic, este clar ca in celelalte planuri de deasupra apar modificari care este necesar sa fie tratate. Iar in privinta investigatiilor de care aminteati, de multe ori povestim inclusiv despre viata lor emotionala, cu pacientii, despre gandurile, care, sa spunem, unele devin chiar obsedante, repetitive, despre calitatea somnului pe care o au, despre relatiile pe care le au, despre conditiile de viata si de munca… Sigur, si medicina obisnuita, am putea spune, face acelasi lucru, dar, daca la toate acestea adaugam si anumite achizitii, sa spunem asa, pe care medicina traditionala indiana Ayurveda ti le ofera, odata ce o studiezi, putem investiga mult mai profund pacientul, pornind chiar de la caracteristicile fizice. In medicina traditionala Ayurveda se spune ca orice manifestare fizica are in spate un anumit cumul, sa spunem asa, energetic de caracteristici cu care este investita, binenteles, structura fizica, emotionala, dar si mentala sau chiar spirituala a fiintei umane.
Cecilia Caragea: Asadar, noi trebuie sa fim atenti si la gandurile noastre, si la emotiile noastre. Sa le coordonam, sa le armonizam, pentru ca, daca nu suntem atenti, pot sa devina obsedante sau pot sa ne duca intr-o directie gresita si toate aceste lucruri sa se vada si in planul fizic, in corpul nostru fizic si sa ajungem sa suferim de tot felul de afectiuni…
Dr. Nadia Todericiu, medic primar medicina de familie: Asa este! Mai devreme sau mai tarziu, gandurile mentinute sistematic, pozitive sau negative, ajung sa se reflecte in structura fizica a fiintei.
Cecilia Caragea: Dar, dincolo de propria noastra vointa de a ne directiona gandurile si emotiile intr-un mod constructiv, mai putem sa facem ceva, sa ne ajutam cu ceva? Exista, de exemplu, remedii naturale care ne pot influenta starea psihica, sa spunem?
Dr. Nadia Todericiu, medic primar medicina de familie: Da, exista! Asta deja se stie – o dieta, de exemplu, sanatoasa (fara sa ne gandim la remediile naturale ca medicamente, ca remedii) predispune la o stare buna de sanatate, si emotionala, si mentala.
Cecilia Caragea: Deci, daca mancam sanatos, automat vom avea o imbunatatire si pe aceste planuri.
Dr. Nadia Todericiu, medic primar medicina de familie: Bineinteles! Asa cum (si stiti ca in presa s-a vehiculat foarte mult) sunt experiente in care fiinte umane curioase sa vada ce inseamna pentru ei, in plan psihoemotional, alimentatia fast food, de exemplu, au facut experiente. O luna au mancat doar de la un anumit provider de fast-food si au descris ulterior experientele pe care le-au trait ca fiind unele profund deprimante, ca ar fi unele profund triste, anxioase, au devenit insomniaci… Dincolo de aceasta, structura fizica a reflectat aceeasi inertie, sa spunem, care s-a instalat si in plan emotional – au crescut in greutate, au devenit obezi, li s-au modificat inclusiv grasimile din sange, activitatea cardiaca, a crescut tensiunea… Deci, vrand-nevrand, si fizic suntem influentati de tot ceea ce gandim si, intre cele doua, chiar simtim.
Cecilia Caragea: Si, daca vrem sa fim optimisti, plini de energie, entuziasti pentru ceea ce avem noi de facut in fiecare zi, ce alimente ar trebui sa alegem?
Dr. Nadia Todericiu, medic primar medicina de familie: In general, alimentele naturale, cat mai putin procesate si de la care cunoastem foarte bine sursa. Ca, asa, pe piata sunt multe, stim foarte bine, care au eticheta de 100% natural, dar, cu toate acestea, in acest 100% natural au, de exemplu, zahar, care nu putem spune ca nu e o substanta de provenienta naturala, dar nu este de loc sanatoasa.
Cecilia Caragea: Deci sa fie si natural, si sanatos. Sunt doua concepte care nu neaparat se suprapun.
Dr. Nadia Todericiu, medic primar medicina de familie: Este din ce in ce mai usor, si in Romania, sa mananci sanatos, sa gasesti produse sanatoase… Vedeti, chiar supermarketurile, pe care le blamam, intr-o oarecare masura, pentru ca nu ofera foarte mare calitate la multe din produsele pe care le au, au ajuns sa-si dezvolte si partea de raioane bio, in care sa aduca produse certificate, de la care sa stim calitatea, producatorii de unde vin si care sa ne ofere o siguranta in plus ca, totusi, achizitionam si lucruri sanatoase.
Cecilia Caragea: Si, pentru ca vorbeam de apicole si de apicole de calitate, stiam ca apicolele ne ajuta si ne influenteaza si starea pshica, adica ne fac mai optimisti.
Dr. Nadia Todericiu, medic primar medicina de familie: Asa este, pentru ca, din start, se incadreaza la ce spuneam adineaori, sunt produse naturale din surse naturale. Si vedeti ca avem din ce in ce mai usor la dispozitie si produse bio pe partea apicola, certificate bio. Si, pe deasupra, daca stim ca sunt si depozitate in conditii extraordinare, propice pentru a-si mentine calitatile, cu siguranta ne pot ajuta foarte mult. Unul din produsele cel mai intens sau cel mai des folosite si la noi in centru este polenul. Si il folosim, in general, in varianta cruda, de la surse de incredere, bineinteles. Asa cum stim, polenurile sunt foarte variate. O sa observam… si avem si aici de fata un polen cu foarte multe variante de culori – asta ne arata ca florile din care a fost recoltat sunt diferite si, de asemenea, proprietatile, pe ici, pe colo, difera de la o floare la alta.
Cecilia Caragea: Dar ce este polenul, mai exact?
Dr. Nadia Todericiu, medic primar medicina de familie: Polenul, am putea noi spune, este – ca sa-l descriem, asa, mai poetic, poate – acea pulbere (pe care copiii o numesc magica, pentru ca se scutura din flori) pe care albinutele o aduna, o combina cu o anumita cantitate de miere si cu secretii din glandele lor salivare si ne-o ofera noua in colectoarele stupului sub forma de grauncioare, pe care apicultorul le ia frumos din colector si le depoziteaza, prin congelare, cel mai usor.
Cecilia Caragea: Spuneati, foarte interesant, ca ne ofera si noua aceste grauncioare de polen. Chiar ne ofera?
Dr. Nadia Todericiu, medic primar medicina de familie: Chiar ne ofera! Si spun asta pentru ca polenul este un aliment pentru albinute. Asa cum apicultorii stiu si ne invata si pe noi, in stup, polenul este colectat si indesat in casutele acelea exagonale ale stupului, cu capul, de catre albinute (sunt filmari in directia asta) si apoi lasat sa fermenteze pentru o anumita perioada de timp, astfel rezultand, practic, painea albinelor sau ceea ce noi gasim in comert sub numele de pastura de albine. Pastura de albine are o calitate, un plus de calitate fata de polenul obisnuit. O gasim si pe aceasta in comert – daca este dintr-o sursa corecta din punctul de vedere al calitatii, poate fi foarte benefica pentru noi. Dar, revenind la intrebarea dumneavoastra, daca ne ofera si noua sau ne ofera produsele stupului albinutele, imi amintesc si va spun si dumneavoastra despre o lucrare a unei colege din Viena, care a fost prezentata la un congres de apifitoterapie, organizat de Societatea Romana de Apifitoterapie, si care ne-a povestit experienta ei… Ea, la origine terapeut, profesional vorbind, avea in gradina 2 sau 4 stupi de la care recolta polen. A facut o experienta, pe aceea zona de intrare in stup denumita urdinis: intr-o jumatate a asezat colectorul de polen, iar in cealalta parte a lasat intrarea libera in stup. Ceea ce trebuie sa stim este ca, in momentul in care albinele aduna polenul si sunt, sa zicem asa, obligate sa intre in stup prin acel colector, pentru a lasa de pe picioruse sau de unde depoziteaza grauncioarele de polen, ele fac un efort. Practic, unele dintre ele poate sunt si lezate de dimensiunile mici ale colectorului. Dar colega noastra a lasat pe jumatate urdinisul cu aceste mici perforatii si jumatate intrarea libera. Cu toate acestea, in inteligenta lor extraordinara, albinele au lasat exact jumatate din cantitatea de polen pe care o lasau in mod normal!
Cecilia Caragea: Deci au impartit: le dam si oamenilor, mancam si noi!
Dr. Nadia Todericiu, medic primar medicina de familie: Exact! Ne uimeste natura prin inteligenta ei si prin modul in care stie sa ne ofere tot ce avem nevoie…
Cecilia Caragea: Deci albinele chiar ne ofera acest polen!
Dr. Nadia Todericiu, medic primar medicina de familie: Asta putem spune: albinele ne ofera acest polen. Daca suntem suficienti de intelepti sa il si adunam corect, sa il depozitam corect si apoi sa il folosim in alimentatia noastra sau in tratamentele noastre, devine o bogatie pentru sanatatea noastra.
Cecilia Caragea: Si, pentru ca vorbeati de tratamente, in ce afectiuni ar fi recomandat polenul?
Dr. Nadia Todericiu, medic primar medicina de familie: Polenul are o compozitie foarte complexa. De aceea, poate unii din colegii care practica medicina alopata sunt usor frustrati cand se vorbeste depre un polen sau despre un produs apicol ca despre un panaceu: „E bun la toate.” Dar, daca stam si analizam complexitatea pe care o are chiar si o grauncioara de polen, chiar putem spune ca e bun la toate! In sensul ca, de cele mai multe ori, in medicina apifitoterapeutica il folosim in bolile digestive, de exemplu, pentru ca are concentratii foarte mari de aminoacizi esentiali. Orice fel de polen contine toti aminocizii esentiali, in cantitate mai mica sau mai mare. Rar gasim in natura produse care sa aiba o astfel de valoare nutritiva pe partea de proteine. Pentru ca, stim, aminoacizii sunt acele caramidute din care se formeaza, prin alipire, proteinele, care ulterior ne structureaza noua muschii, ajuta la imunitate, ne structureaza toate organele interne si de care avem mare, mare nevoie.
Cecilia Caragea: Deci ne ajuta la digestie…
Dr. Nadia Todericiu, medic primar medicina de familie: Ne ajuta la digestie, dar, cand spunem digestie spunem digerarea hranei pe care o inghitim, dar in acelasi timp el insusi este o hrana foarte buna. Ceea ce inseamna ca acesti aminoacizi esentiali de care va povesteam impreuna cu cele peste 100 de enzime pe care le contine (am putea spune ca este o fabrica de enzime, o uzina intreaga, nu gasim produse atat de bogate pe piata) ajuta la digestie, ceea ce spuneati dumneavoastra… Pe langa aceasta, avem si o anumita cantitate de glucide sau zaharuri simple sau complexe in interiorul polenului, dar vin cu o cantitate de energie sau cu calorii mult mai putine. Deci polenurile, cu toate ca majoritatea sunt dulci (desi putem sa amintim putin si de polenurile amare), vin cu mai putine kilocalorii decat dulciurile obisnuite din comert.
Cecilia Caragea: Asadar, cine manaca polen nici nu se ingrasa.
Dr. Nadia Todericiu, medic primar medicina de familie: Asta este adevarat! In primul rand, pentru ca are o compozitie proteica buna, are calorii mult mai putine… Spre exemplu, 100 de grame de polen au undeva la 230 de kilocalorii, fata de 100 de grame de ciocolata, sa spunem, care au 500 si ceva de kilocalorii. Polenul are si foarte multi nutrienti. De aceea il folosim foarte mult in tratamente, pentru ca nu vine doar cu kilocaloriile de care povesteam, ci vine cu foarte multa calitate in nutrientii pe care ii aduce. Este un superaliment – asa ii si spunem – datorita faptului ca necesita pentru digestie o cantitate mica de energie. Daca, de exemplu, inghitim 50 de grame de polen, care ar putea fi doza maxima recomandata la un pacient sanatos, acele 50 grame de polen ne pot aduce foarte multi nutrienti care sa se digere rapid. Chiar daca avem in 50 de grame proteine mai multe decat intr-un gratar sau intr-o bucata de carne, care ramane ore in sir pana sa fie digerata, polenul e absorbit, sa nu spun instantaneu, dar mult mai repede, cu un consum mult mai mic de energie din partea corpului nostru. Pe langa aminoacizii de care povesteam si enzimele acestea multe, de asemenea, exista foarte multi lactobacili – albinutele aduna si ne ofera, odata cu polenul, si lactobacili.
Cecilia Caragea: Sa explicam si ce inseamna lactobacilii…
Dr. Nadia Todericiu, medic primar medicina de familie: Sunt bacteriile acelea „bune”, cum le numim noi, din interiorul intestinelor noastre. Sunt esentiale in buna functionare a intestinului. Putini dintre noi sau poate multi dintre noi stim ca intestinele sunt foarte importante atat in absortia nutrientilor de care avem nevoie sau a apei si, de asemenea, a elementelor minerale, dar sunt chiar o zona de sinteza sau de facilitare a sintezei anumitor vitamine importante din corp…
Cecilia Caragea: Da, intr-adevar, putina lume stie…
Dr. Nadia Todericiu, medic primar medicina de familie: … cum ar fi vitamina K, care este foarte importanta in procesele noastre de coagulare, de asemenea, sub o anumita forma, si in sanatatea oaselor… Si putem merge mai departe cu exemplele.
Cecilia Caragea: Intelegem, asadar, ca, atunci cand avem perioade dificile din punctul de vedere al sanatatii, de exemplu, trebuie sa luam antibiotice, stim ca medicii ne recomanda tot felul de iaurturi… ar putea sa ne recomande si polen?
Dr. Nadia Todericiu, medic primar medicina de familie: Cu siguranta ar putea sa ne recomande si polen, mai ales daca vorbim de tratamente de boli acute, in care exista deja o solicitare pentru organismul in cauza, deja se confrunta cu o infectie, deja resursele lui sunt provocate si, am putea noi spune, chiar slabite din cauza infectiei. Polenul vine si sustine organismul, putem spune chiar, punctual, ficatul si celelalte organe care contribuie la mentinerea unei imunitati bune chiar pe perioada infectiei, dar in acelasi timp ajuta si sub forma de probiotic pentru partea intestinala si pentru a contracara, sa zicem, efectele negative ale antibioticelor la nivel intestinal.
Cecilia Caragea: Si spuneati ca ne ajuta si ficatul…
Dr. Nadia Todericiu, medic primar medicina de familie: Da! In general, bolile de ficat, ca de obicei vorbim de boli cronice de ficat, fie ca sunt de etiologie toxica (vorbim de alcool, chiar daca nu ajungem in stadii avansate de fibroza sau chiar ciroza), fie boli cronice virale – hepatitele B, C sau combinatiile cu D si E, fie alte forme de colestaza, in care sa aiba de suferit parenchimul hepatic. Orice aliment… stiti ca de obicei se dau regimuri, la bolile de ficat sunt pacienti in regimuri de crutare, regimuri de fiert, copt, nimic prajit, nimic agresiv, dar mai trebuie sa mentionam ca toate ar trebui sa fie usor digerabile, tot ce mancam… Cu alte cuvinte, sa nu suprasolicitam nici ficatul si nici celelalte organe digestive pentru a obtine nutrientii de care avem nevoie. Iar aici polenul face o mare diferenta. Stim ca ficatul este implicat in sinteza proteinelor, in sinteza si directionarea si stocarea lipidelor, dar in acelasi timp si a glucidelor. Daca, de exemplu, consumam prea multe dulciuri, ficatul va avea tendinta sa depoziteze sub forma de glucogen acele zaharuri in plus. In momentul in care noi consumam un produs care vine si iti aduce aminoacizi esentiali (pe toti!), iti aduce enzime foarte multe, pentru ca un ficat, sa zicem, in distres nu va mai putea digera la fel de bine… la fel, daca se asociaza o boala pancreatica, suntem in aceeasi situatie. Stim ca sunt pe piata o gramada de produse cu fermenti (nu le dam nume acum), care pot fi foarte usor inlocuite cu administrarea polenului… nu dupa masa, cum se administreaza celelate, ci, am putea spune, chiar profilactic, inainte de mesele zilei respective. Noi recomandam dimineata, usor dizolvat cu un pic de zeama de lamaie, pentru a-l alcaliniza si a spori astfel abostia intestinala a principiilor active.
Cecilia Caragea: Adica inainte de o masa copioasa sa consumam polen crud?
Dr. Nadia Todericiu, medic primar medicina de familie: Inainte de prima masa a zilei, as spune eu.
Cecilia Caragea: Deci la micul dejun.
Dr. Nadia Todericiu, medic primar medicina de familie: La micul dejun, incepem cu cateva bobite ca sa vedem toleranta in interiorul cavitatii bucale. Unii nu sunt obisnuiti, unele polenuri sunt mai amare, mai ales cele recoltate din florile de vara, alte polenuri sunt mai dulci, cele colectate din florile de primavara, din pomii fructiferi, iar celelalte, de toamna tarzie, din nou devin dulci, foarte interesant, tocmai pentru ca si acolo avem flori care sunt mai dulci, inspre capatul toamnei. De testat, initial, cateva bobite, dupa care crestem. Daca incepem cu 2-3 bobite, putem creste la 4-5, dupa aceea, o jumatate de lingurita… Din nou: este un aliment pe care il testam.
Cecilia Caragea: Si, daca ne place polenul, il mancam pur si simplu de placere si stim ca ne face bine si sanatatii. Totusi, cred ca ar trebui sa cerem sfatul unui medic apifitoterapeut, ca sa vedem exact ce anume polen sa alegem, pentru ca presupun ca exista sortimente de polen care ne-ar fi mai potrivite, in functie de afectiunile pe care le-am avea. Dumneavoastra, de exemplu, pentru un ficat gras ce tipuri de polen recomandati?
Dr. Nadia Todericiu, medic primar medicina de familie: In general, bolile de ficat – si o sa observati ca si nutritionistii recomanda asta – dau principii amare. Si plantele pe care le folosim in apiterapie, in general, sunt amare. Nici polenurile nu fac nota aparte, as spune, la aceasta regula. In general, pentru perioada de vara, cand albinele iau polenul amar, aceasta este perioada in care este recomandat sa folosim polenul pentru terapie. In general, in bolile de ficat, fie ca e un ficat gras, fie ca este o alta problema a ficatului, sunt indicate polenurile amare tocmai datorita acestor principii care vin sa detoxifice, sa curete si sa ajute evacuarea resturilor mai putin dorite la nivelul ficatului. De asemenea, stim ca exista si polenuri dulci, polenurile de primavara sau de toamna tarzie, care sunt indicate si ele, in general, persoanelor care urmaresc sa se vitalizeze, urmaresc sa capete mai multa energie, urmaresc, sa zicem asa, sa elimine stresul din viata lor sau macar sa il diminueze, sunt indicate persoanelor varstnice, dar in acelasi timp si copiilor, in perioadele de crestere.
Cecilia Caragea: Si sunt indicate niste cure cu polen, primavara, vara, in functie de afectiune?
Dr. Nadia Todericiu, medic primar medicina de familie: Putem face asta ca si cura. Dupa cum spuneam, este si un aliment, deci il putem incorpora si in dieta noastra zilnica. Daca vorbim de copii (si noi am mai povestit de stimularea imunitara la copiii scolari si prescolari), putem realiza aceste cure de 2-3 luni pe an, in primavara si in toamna. Imediat la iesirea din iarna, cand, de obicei, imunitatea noastra a fost deja provocata pe parcursul iernii, dar in acelasi timp si la pregatirea de intrare in anotimpul rece, la capat de toamna, cand iarasi este bine sa avem o stare buna de sanatate – ficatul si celelalte organe responsabile de imunitatea noastra. De asemenea, polenul poate fi folosit, asa cum spuneam, si datorita compozitiei lui aparte, bogata in aminoacizi si in substante dulci, poate fi folosit in siguranta si in cazurile de constipatie. Avem pacienti care nu sufera de o patologie anume, dar aceasta constipatie habituala a omului care lucreaza mult sezand, in pozitite sezand de la birou, munca statica, in general, care nu prea face multa miscare… Avem si aceste situatii in care constipatia se instaleaza. Vrand-nevrand, multi dintre ei apeleaza la tot felul de medicamente. Utilizand polenul zilnic, intr-o cura simpla, de dimineata – o lingurita de polen intr-un pahar cu apa, cu un pic de lamaie, putem elimina foarte bine constipatia. Pe langa aceste principii alimentare despre care am povestit, polenul vine si cu acesti lactobacilli care ne ajuta foarte mult in restabilirea echilibrului imun al bacteriilor bune si mai putin bune din intestinul nostru.
Cecilia Caragea: Deci ne protejeaza si flora intestinala…
Dr. Nadia Todericiu, medic primar medicina de familie: Chiar o imbogateste!
Cecilia Caragea: Da! Si regleaza si tranzitul intestinal, pentru ca stim, intr-adevar: constipatia este o mare problema, mai ales ca pacientii apeleaza de obicei la tot felul de medicamente, care dau si dependenta in timp.
Dr. Nadia Todericiu, medic primar medicina de familie: Din pacate, da. Si aici poate ar merita sa subliniem ca un colon sau un intestine gros care se afla intr-o perioada, sa zicem, lunga de constipatie, „uita” sa se miste sau sa realizeze acele miscari necesare progresiei elementelor care trebuie eliminate.
Cecilia Caragea: Devine lenes, cum se spune.
Dr. Nadia Todericiu, medic primar medicina de familie: Devine lenes. Iar medicamentele pe care uzual le gasim in farmacii obliga, cumva, colonul ca, din cand in cand, atunci cand primeste doza, sa faca aceasta miscare de progresie. Insa polenul (si nu doar polenul, mai sunt si alte remedii naturale, dar astazi vorbim despre polen) ajuta colonul sau reinvata colonul sa faca aceste miscari asa cum este normal sa le faca, asa cum trebuie sa le faca. Nu-l lasa sa leneveasca, daca e sa continuam pe aceasi linie.
Cecilia Caragea: Si cat timp trebuie sa iei polen ca sa scapi de aceasta problema?
Dr. Nadia Todericiu, medic primar medicina de familie: Din experienta noastra, mai ales la persoanele trecute de 50 de ani, dupa doua saptamani de luat o lingurita dimineata ajungem in situatia in care pacientul are scaun zilnic, nu mai are aceasi flatuenta pe care o avea inainte, gazele nu se mai exprima atat de amplu la nivel abdominal si… el este foarte fericit.
Cecilia Caragea: E un interval foarte scurt, adica doua saptamani e putin, totusi. Pentru ca noi stim ca, de obicei, remedile apiterapeutice actioneaza mai lent.
Dr. Nadia Todericiu, medic primar medicina de familie: Bland si lent. Dar am avut pacienti care de o viata spun: „Am fost in situatia aceasta, in care am fost constant constipat, constant plin de gaze intestinale si, de cand folosesc polenul, am eliminat si problema gazelor, si problema constipatiei.”
Cecilia Caragea: Si ce polen?
Dr. Nadia Todericiu, medic primar medicina de familie: Acum, individualizam. Aceasta persoana era o persoana destul de slabuta ca structura, cu kilograme putine si masa adipoasa mica. Si, atunci, am optat si pentru un polen care sa revitalizeze fiinta, daca ma refer la aceasta anume. Si am optat pentru un polen dulce. Am putea spune ca orice fel de polen face acelasi lucru in privinta tranzitului intestinal. Cine este, sa zicem asa, mai curajos si vrea sa isi protejeze ficatul sau sa aduca mai mult gust amar in structura proprie (pentru ca foarte putina lume foloseste gustul amar, din pacate) poate apela la polenurile amare. Lactobacili exista si acolo, exista si in polenurile dulci. Pe ei ne bazam, pe acei bacili, sa ne ajute sa ne mentinem un echilibru al zonei intestinale.
Cecilia Caragea: Si mai vorbeati de niste polenuri acrisoare?
Dr. Nadia Todericiu, medic primar medicina de familie: Sunt combinatii. Asa cum o sa va spuna apicultorii cu mare experienta, albinele culeg in mare parte polen de paducel, polen de salcie, polen de… ce o fi, dar, pe langa asta, mai aduc si alte grauncioare, sa spunem, de la alte floricele. Din experienta mea, am gustat polen de mur in combinatie cu alte flori, care are un gust acrisor si am putea spune ca acest gust acrisor sporeste un pic capacitatea digestiva, deci digeram mai bine daca e mai acrisor sau mai amarui. Da, sunt mai rar sunt doar acrisoare, dar in combinatie cu dulcele exista.
Cecilia Caragea: Dulce-acrisor ne ajuta tot la digestie.
Dr. Nadia Todericiu, medic primar medicina de familie: Exact! Si ne si vitalizeaza, in acelasi timp. O alta indicatie in care putem folosi polenul ca tratament, cu rezultate foarte bune, in cazul nostru si a celorlalti colegi apifitoterapeuti, este legata de fertilitate. Si mi-am propus sa va spun cateva lucruri, de data aceasta, despre fertilitate. Pentru ca vorbim de polen ca partea masculina a florii, sa vorbim de fertilitaea masculina si de multiplele cazuri de infertilitate cu care se confrunta cuplurile tinere din ziua de azi. Din pacate, regimul de viata si modul in care se alimenteaza societatea actuala, foarte diferit de ce era acum 50 de ani, sa spunem, aduce in viata lor aceasta alimentatie foarte mult dulce si, din pacate, un dulce nesanatos. Poate stiti, mult zahar se pune inclusiv in paine, mai nou, pentru a grabi sau a face mai rapida fermentatia drojdiilor de acolo. Zahar gasim si unde nu te-ai astepta sa fie zahar si, atunci, vrand-nevrand, aducem in corpul nostru, chiar cu mare grija daca am fi, prea mult dulce. Si dulcele, asa cum stim, se depoziteaza sub forma de tesut adipos in corp. Din pacate, observam si in societea romaneasca ca urmeaza acum trendul… poate chiar american, indraznesc, asa, cu strangere de inima sa spun… apare si obezitatea in cazul barbatilor. Multi barbati acumuleaza tesut adipos, care e mai tipic fenimin, sa spunem asa, datorita faptului, sa spunem asa, ca exista aceasta tendinta a tesutului adipos de a facilita metabolismul si chiar sinteza estrogenilor – hormoni feminini, de altfel. De aceea, multi barbati care aduna tesut adipos in exces ajung cu un nivel estogenic crescut in corp. Stim ca intotdeauna in starea de sanatate a organelor noastre genitale trebuie sa existe un echilibru intre hormonii femini si hormonii masculini. Echilibru nu inseamna sa fie la acelasi nivel, pentru ca, in cazul femeilor, hormonii femini vor fi sus clasati, sa spunem, iar cei masculini, in cantitate mult mai mica. Ori de cate ori cei masculini cresc, in cazul femeilor, si tind sa ajunga, estrogenii sau progesteronul, sa creeze acest dezechilibru, apar modificari la nivel fizic, apar modificari… Fizic, stim: creste pilozitatea, apar ingrosarea vocii si alte caracteristici masculine. Asa cum e si in cazul barbatilor: daca avem cresteri ale estrogenilor, hormonii femini, incepem sa avem caracteristici si manifestari specifice, sa spunem, femeilor, de care de multe ori ne acuza – ca suntem instabile emotional, ca trecem de la o stare la alta foarte usor… Din pacate, asta se remarca si in cazul barbatilor…
Cecilia Caragea: Si destul de des!
Dr. Nadia Todericiu, medic primar medicina de familie: … da, destul de des. Si, atunci, poate chiar ar trebui sa fie si un semnal de alarma si mica noastra discutie de astazi legata de dulcele sanatos pe care il introducem in corp si de faptul ca, introducand sau folosind in alimentatie, chiar daca nu ca tratament, acest polen… sunt cazuri… si apicultorii poate va povestesc odata cum, folosind polenul dimineata, au pierdut aceea parte de tesut adipos care era in exces in fiinta lor. Si, odata cu asta, s-a reglat foarte bine si echilibrul…
Cecilia Caragea: … echilibrul hormonal.
Dr. Nadia Todericiu, medic primar medicina de familie: Exact! S-a ajuns iarasi la un echilibrul hormonal.
Cecilia Caragea: Dar starile acestea schimbatoare despre care vorbeati in cazul barbatilor sunt in prima faza. Daca nu iau masuri, lucrurile pot sa devina mult mai grave, asa cum spuneati, sa ajunga si la probleme de fertilitate.
Dr. Nadia Todericiu, medic primar medicina de familie: Asa este. Din pacate, este doar, sa zicem asa, exteriorizarea unei probleme mai profunde, sa zicem, launtrice. De aceea, de multe ori, cand se testeaza pentru problemele de fertilitate, barbatilor li se testeaza testosteronul, sa vedem cat de mare e testosteronul. Nu intotdeauna se testeaza si nivelul estrogenic pe care il au. Iar recomandarile, cand, de obicei, urmeaza o cura pentru obtinerea unei sarcini, sa zicem, sau un tratament anume pentru obtinerea unei sarcini, barbatul este considerat sanatos, pentru ca are testosteronul la un nivel acceptabil, si se insista foarte mult pe latura feminina cu tratamentele. Eu nu zic neaparat ca nu exista o procedura corecta in directia aceasta, insa merita avut in vedere faptul ca acest tesut adipos in exces, in cazul barbatilor, ar trebui pierdut si lasat testosteronul, care sustine masa musculara sau promoveaza, sa zicem, dezvoltarea corecta a masei muculare, sa faca ce are de facut ca functie hormonala. De aceea, polenurile, indiferent de ce natura ar fi, ne ajuta sau ii ajuta pe barbati, in primul rand, pentru ca ajuta la sustinerea masei musculare, cu toti aminoacizii esentiali pe care ii are in compozitie. De asemenea, ca o mica paranteza, este utilizat cu succes si de sportivii de perfoarmanta – structureaza foarte bine masa musculara, diferentiaza foarte bine masa musculara si o face pe o cale naturala. Pentru ca, asa cum stim, in comert sunt multe produse proteice, extracte proteice cu tot felul de aminoacizi, 2-3 aminoacizi… Aici ii avem pe toti cei esentiali. Si, atunci, cantitatile pot varia si in functie de efortul muscular. Se poate individualiza, sa spunem, si tratamentul sau dieta sportivilor cu cantitati de polen suficiente pentru a suplini nevoile musculare pe care le au. In privinta barbatilor (si revin putin la ideea de ajutor catre obtinerea unei sarcini), este important sa utilizeze polenul crud – daca au si o sursa sigura, cu atat mai bine – dimineata, pe nemancate, sa inceapa, tot asa, in doze progresiv crescande si sa ajunge la doua linguri pe zi, dizolvat in apa cu un pic de suc de lamaie, pentru o absorbtie mai buna.
Cecilia Caragea: Asadar, un consum regulat de polen ii ajuta pe barbati si in cresterea fertilitatii, dar ii ajuta sa scape si de acel tesut adipos. Deci vor arata si mai bine, vor fi si mai sanatosi. Dar cred ca si in cazul femeilor este important sa elimine acel tesut adipost in plus.
Dr. Nadia Todericiu, medic primar medicina de familie: Si, din fericire, polenul face acelasi lucru si pentru noi. Noi avem suficienti estrogeni in corp, ca femei, deci pe partea asta, sa zicem, nu ne plangem. Dar excesul nu e sanatos. In privinta barbatilor, asa cum spuneati, lucrurile merg mana in mana: si pleaca tesutul adipos in exces, si se reface functia procreatoare, dar in acelasi timp – si o sa spun, asa, cu aplomb! – creste si virilitatea barbatilor. Deci nu doar ca la nivelul spermogramei vor avea mai multi spermatozoizi viabili, ci si, daca vorbim despre erectia barbatilor, ea va fi mult mai puternica, timpul in care pot s-o mentina va fi mult mai bun si mai bine controlat… Asta in ideea ca ejacularea precoce este, din pacate, o problema destul de larg raspandita, de care sufera in acelasi timp barbati, dar cu siguranta si iubitele lor…
Cecilia Caragea: Deci polenul ajuta, pana la urma, sanatatea cuplului.
Dr. Nadia Todericiu, medic primar medicina de familie: Exact! Foarte bine spus! Ajuta sanatatea cuplului. Si fericirea cuplului, de fapt, in cele din urma!
Cecilia Caragea: Si cred ca ajuta nu doar starea fizica, ci si starea pshica, pentru ca… parca, atunci cand consumi apicole de calitate, pur si simplu ai si o alta stare, este mai optimist, te simti mai bine, psihic vorbind.
Dr. Nadia Todericiu, medic primar medicina de familie: Da. Asa si este. Si e un mecanism foarte simplu care se produce aici. Odata ce consumam produse sanatoase, curate, am putea spune, din natura, aproape direct luate din natura, corpul nostru le recunoaste foarte usor, le metabolizeaza foarte usor, iar starile noastre emotionale vor fi unele foarte pozitive, pentru ca ne vor consuma putine resurse pentru a le digera… Si, asa cum stiti, dupa o masa copioasa, de obicei, cand mancam prea mult sau, sa zicem asa, nu foarte potrivit puse laolalta alimentele, avem tendinta sa ne prinda, asa, un pic somnul, sa ne molesim, sa zacem, sa ne facem siesta… In cazul consumului de produse apicole, aceasta senzatie de satietate cu care omul se confrunta atunci cand mananca peste plin, mai mult decat este necesar, aceasta senzatie de satietate apare repede. Mai povesteam noi despre satietatea la miere de albine… Similar, gasim si la polen – mananci o lingurita, doua… nu poti sa mananci mai mult! Apare senzatia aceea de satul de dulcele sanatos pe care il ingurgitam.
Cecilia Caragea: Deci dulcele sanatos te satura rapid.
Dr. Nadia Todericiu, medic primar medicina de familie: Exact. Si in cantitate mica. De aceea tonusul nostru psihoemotional, si daca ne gandim doar la cantitate, este unul mult mai bun. Adica ne ramane energie, sa zicem, si in alte stari, nu o ducem pe toata spre digestie. Ne ramane si sa gandim, exact!
Polenul merge bine si in combinatie de alte produse apicole. De multe ori (copiii mai ales, dar si varstnicii recepteaza la fel de bine aceasta combinatie) il asociem cu mierea. Polenul fiind el insusi deja foarte aromat, in combinatie cu mierea… si daca este si pus un pic la rece, o lingurita dintr-o astfel de combinatie poate sa semene foarte bine cu o caramea. Ramane solida, iar copiii o iau cu mare, mare placere. Daca ne gandim la stimularea imunitara, cum am mai povestit noi despre curele de stimulare imunitara, putem utiliza, pe langa miere si polen, si un extract fara alcool din propolis. De asemenea, amestecate laolalta si administrate… incepand cu o lingurita pana la trei lingurite pe zi, atat ca vitalizant, cat si ca suport alimentar pentru perioadele de care am povestit.
Cecilia Caragea: Si inteleg ca un desert foarte bun.
Dr. Nadia Todericiu, medic primar medicina de familie: Depinde cum definim desertul! Pentru ca, daca ne uitam la cum mananca romanii desertul, respectiv dupa masa principala, si pun peste mancarurile (care, de altfel, pot fi foarte bune) ajunse in stomacel, deasupra, ceva foarte dulce, acel dulce va avea tendinta sa fermenteze repede si sa strice toata mancarea pe care am pus-o inainte in stomacel. Medicina traditionala si chiar Ayurveda recomanda ca masa sa fie inceputa cu ceva dulce sau cu un dulce sanatos.
Cecilia Caragea: Da, asta este foarte interesant, pentru ca noi stim… „A, nu – spun mamicile -, nu-ti dau nimic dulce, ca n-o sa mai mananci nimic, n-o sa mai mananci felul intai, felul doi, doar la sfarsit primesti ceva dulce!”
Dr. Nadia Todericiu, medic primar medicina de familie: Da, ar trebui un pic lucrat la mentalitatea aceasta, avand la baza, sa spunem, la baza ideii niste argumente stiintifice simple… chiar, in mare, sumarizate in ce v-am spus, legat de fermentatia mancarii pe care o utilizam. Ar fi pacat sa mancam o mancare buna si la final sa punem fie fructe, care fermenteaza foarte repede, fie dulciuri, care, din nou, din cauza continutului bogat in zaharuri, fac acelasi lucru… Ideal ar fi… este si un stimulent in digestie, poate foarte bine sa stimuleze digestia si chiar pofta de mancare, mai ales la copii… Dar, daca mamele se refera la un dulce nesanatos, gen ciocolata si alte cele, atunci, nu inainte de mancare, clar, nu. Nici inainte, nici dupa.
Cecilia Caragea: Asadar, nu doar fructele ar tebui mancate inainte de masa, ci si alte dulciuri sanatoase, de exemplu, aceasta miere cu polen si extract de propolis.
Dr. Nadia Todericiu, medic primar medicina de familie: Asa este. Ideal ar fi ca tot ce e dulce sa mancam inainte de mancare cu minim jumatate de ora, pentru a fi deja digerate cand vine mancarea cealalta in stomacel, fie la 2 sau 3 ore dupa masa principala, pentru ca stomacul sa evacueze deja mancarea pe care a digerat-o deja.
Cecilia Caragea: Sau intre mese, daca ai nevoie de un surplus de energie, fiind obosit, la birou sau… mai stiu eu, ai nevoie de energie rapida.
Dr. Nadia Todericiu, medic primar medicina de familie: Da, asa este. Asa cum spuneam, produsele apicole consuma putina energie si elibereaza cantitati masive de energie, deci poate fi un bun stimulent, un bun energizant si la birou, la munca – dupa masa principala, binenteles.
Cecilia Caragea: Si, daca stim ca avem probleme digestive, cu atat mai mult inteleg ca ar trebui sa luam inainte de masa cu o jumatate de ora aceasta combinatie de miere cu polen, ca sa ne sustinem digestia, pentru ca ceea ce vom manca la masa va fi digerat mai bine. Am inteles corect ?
Dr. Nadia Todericiu, medic primar medicina de familie: Perfect! Ati inteles foarte bine. Mai trebuie sa facem o mica mentiune legata de polen si de grauncioarele de polen. Aceasta membrana care inconjoara graunciorul de polen si care se numesste exina… e o proteina care se numeste exina si care are niste perisori la suprafata. La inceputul utilizarii polenului, in ideea de a nu se descuraja cei care incearca sa foloseasca polenul, la unii, nu la toti, poate sa dea o anumita jena la nivelul stomacului, ca un fel de… nu e durere, ci mai degraba o strangere, o senzatie de strangere la nivelul stomacului. Daca dizolva in apa polenul si folosesc un pic de lamaie, va face usor pasaj prin stomac si nu vo simti asta, iar absorbtia principiilor active va fi mult, mult imbunatatita.
Cecilia Caragea: Deci iei polen, daca nu ai nici o problema, continui sa iei polen sau polen cu miere, iar daca incepi sa simti o strangere la nivelul stomacului atunci cand iei pentru prima data, este recomandat sa iei cu apa si cu putina zeama de lamiae.
Dr. Nadia Todericiu, medic primar medicina de familie: Mai trebuie spus ceva: ca in mod normal, pe un stomac sanatos, nu apar astfel de modificari.
Cecilia Caragea: Deci inseamna ca cine are aceasta senzatie are probleme cu stomacul ?
Dr. Nadia Todericiu, medic primar medicina de familie: Inseamna nu ca are probleme mari, dar o mica gastrita, o mica inflamatie pe mucoasa gastrica exista. Practic, polenul doar potenteaza inflamatia care deja exista acolo, daca apare aceasta senzatie.
Cecilia Caragea: Adica, de fapt, ne atrage atentia, ajuta, de fapt, la diagnosticare.
Dr. Nadia Todericiu, medic primar medicina de familie: Da, am putea spune si asa. Si, atunci, trebuie dat, inceput un tratament pentru stomacul respectiv, poate regularizate un pic mesele, poate avut grija la ce mananca persoana respectiva… Nu neaparat medicamente… Poate atentie la consumul de apa, la cum isi distribuie mesele in ziua respectiva… Dar, oricum, e un semnal ca ceva trebuie facut si pentru stomacel, in cazul in care apare aceasta jena.
Cecilia Caragea: Asadar, toate aceste apicole sunt in acelasi timp si alimente, si medicamente.
Dr. Nadia Todericiu, medic primar medicina de familie: Asa este. De aceea, este recomandat sa le folosim… cei sanatosi pentru a ne mentine starea de sanatate, iar cei care avem o situatie patologica sa apelam la sfatul unuia dintre apifitoterapeutii romani… Care sunt mai putin cunoscuti in tara, insa la congresele din alte tari la cate am participat au rezultate extraordinare de prezentat, iar colegii din strainatate chiar vor sa vina sa invete de la noi. Si noi am fost solicitati sa tinem cursuri in strainatate pentru fitoterapeuti, pentru apifitoterapeutii de acolo, pentru a-i invata cum sa foloseasca aceste produse apicole in scopuri terapeutice. Stim deja ca Romania are o traditie in tratamentele apifitoterapeutice. Poate si in cauza nivelului ecomomic scazut, omul apela mult mai repede la produsele pe care le avea in gradina sau in curte si a descoperit, astfel, modalitati noi si simple, ca sa nu mai vorbim de ieftine, de tratament a situatiilor cu care se confrunta. Apifitoterapeutii din Romania sunt cunoscuti si in strainatate pentru rezultatele lor extraordinare. Si vorbim aici nu doar de o simpla gastrita sau de corectarea unui nivel de calciu din corp, ci si de boli grave, cum ar fi scleroza cumplita. Daca folosim produsele stupului, nu doar polenul, ci si laptisorul de matca sau chiar veninul de albine, sunt rezultate care sunt vizualizabile si cuantificabile pe mijloacele moderne de diagnostic, cum ar fi rezonanta magnetica nucleara, RMN-ul. Asa incat aprecierea apiterapeutilor romani a depasit de mult barierele impuse de tara noastra sau existente in tara noastra, iar polenurile, ca vorbim astazi despre polen, si produsele apicole in general, romanesti, eu cunoscandu-le mai bine pe cele din Transilvania, sunt foarte bine apreciate si in tara, dar si in strainatate. Asa cum stim, apicultorii nostri, si mai ales cei salajeni, tin sa mentionez asta, au reusit sa recolteze polenul pe sortimente nu doar dupa gusturi, dar si corespunzatoare plantelor din care au fost culese bobitele de polen. Astfel, ne dau noua, apifitoterapeutilor, posibilitatea de a recomanda mult mai tintit anumite principii (cum povesteam adineaori de cele amare sau de cele dulci) macar pacientilor care au probleme speciale.
Cecilia Caragea: Da, ca medic, ai nevoie de produse de calitate ca sa ai succes in tratamentele pe care le recomanzi pacientilor tai.
Dr. Nadia Todericiu, medic primar medicina de familie: Asa este. Si este foarte important sa avem la indemana sau foarte aproape aceste produse, pentru ca, altfel, de multe ori, pacientii trebuie sa astepte pana ajunge produsul, apoi pana incepe tratamentul si pana apar efectele… Multi isi pierd entuziasmul de a face un tratament naturist si unii chiar se lasa… De aceea, un produs de calitate ne confera rezultate bune si intr-un termen mult mai rapid, iar pacientul prinde curaj, ca vede in termen scurt ca are rezultate bune si persevereaza mai usor.
Cecilia Caragea: Deci produsele trebuie sa fie bogate in principii active ca sa ai efecte rapide.
Dr. Nadia Todericiu, medic primar medicina de familie: Asa este. De aceea, de la recoltare si pana ajunge la pacient, fiecare pas in obtinerea sau conservarea produselor apicole este foarte important.
Cecilia Caragea: Inteleg, asadar, ca nu doar apicultura poate sa fie o buna directie pentru brandul nostru de tara, ci si apifitoterapia.
Dr. Nadia Todericiu, medic primar medicina de familie: Cu siguranta poate fi si asta! Am avut pacienti cu solicitari din Anglia, care ar fi vrut sa vina (mai nou, vedeti, se vorbeste despre turismul medical)… care ar fi vrut sa vina sa se trateze la noi in Cluj. Din pacate, noi nu ne-am gandit atat de departe pentru a facilita o astfel de prezenta, dar cu siguranta produsele romanesti pot sa ajunga si in strainatate si sa bucure, sa zicem asa, si pacientii din alte tari.
Cecilia Caragea: Da, dar viitorul este deschis si Romania chiar poate dezvolta centre de apiterapie unde sa vina si pacienti din alte tari sa se trateze si sa descopere si frumusetile Romaniei in acelasi timp!
Dr. Nadia Todericiu, medic primar medicina de familie: Ar fi ideal. Pentru ca avem o natura exceptionala si Dumnezeu ne-a binecuvantat cu multe lucruri naturale, remedii si alimente in acelasi timp, si ar fi mare pacat sa nu le utilizam cu intelepciune, si aici, in tara, pentru romanii nostrii, dar si pentru cei care vin din afara.
Cecilia Caragea: Multumim tare mult pentru toate aceste sfaturi si speram sa aflam in continuare si despre succesele apifitoterapiei romanesti, despre turismul medical despre care tocmai am inceput sa vorbim, inclusiv in privinta tratamentelor apiterapeutice, dar si pentru aceste sfaturi simple pe care fiecare poate sa le puna in practica acasa.
Dr. Nadia Todericiu, medic primar medicina de familie: Asa este. Sunt simple, usor de facut, doar trebuie facute. Si tin sa va multumesc si eu pentru ca manifestati un interes pentru ceea ce inseamna sanatate si remedii naturale si modalitati simple si la indemana tuturor de a le pune in practica si de a obtine rezultate usoare. Sunt convinsa ca si cei care va urmaresc sunt incantati de tot ce gasesc, de la toti terapeutii si din toate zonele din care adunati astfel de sfaturi simple si de mult bun simt, pe care le pot aplica in vietile lor, asa incat consider ca contribuiti intr-o mare masura la ceea ce inseamna promovarea unui stil de viata sanatos si a ceea ce insemana vindecarea autentica.
Cecilia Caragea: Multumesc tare mult si cred ca impreuna putem sa facem foarte multe pentru un stil de viata sanatos!
Dr. Nadia Todericiu, medic primar medicina de familie: Asa este! Asa sa si fie! Multumim si noi!