Dialoguri pentru Sanatate – Cand si cui ii sunt indicate suplimentele cu melatonina. Rolul melatoninei si prezentarea produselor Melatonin Pura
0Dialoguri pentru Sănătate – Când și cui îi sunt indicate suplimentele cu melatonină. Rolul melatoninei și prezentarea produselor Melatonin Pura
Invitată: doamna Angelica Naghen, director marketing Pansiprod, importator și distribuitor al gamei Melatonin Pura a brandului italian ESI (www.pansiprod.ro, www.facebook.com/pansiprod, office@pansiprod.ro, 021.668.40.85).
Dialog realizat de Cecilia Caragea.
Cecilia Caragea: Din ce în ce mai multă lume are probleme cu somnul. Bineînțeles, cauzele sunt multiple. Pe noi ne interesează să aflăm soluțiile cât mai repede. Știm, există suplimente cu melatonină, care ne pot ajuta. Dar ce este melatonina? Cum se utilizează aceste suplimente cu melatonină? Ce concentrație de melatonină trebuie să aibă aceste suplimente? Și în ce combinații se găsește melatonina împreună cu alte ingrediente? Sunt foarte multe aspecte. Și noi ne-am propus să le elucidăm astăzi împreună cu doamna Angelica Naghen, director de marketing al companiei Pansiprod, companie care aduce în România produsele brandului ESI, un brand italian care are o gamă de produse cu melatonină.
Angelica Naghen, director marketing Pansiprod: Este foarte adevărat, da! Ne-am preocupat să aducem cele mai bune produse în România, pentru utilizatorii din România. Și am ales brandul ESI, care are un istoric de peste 45 de ani de producție în suplimente alimentare, integrează ingrediente de cea mai bună calitate, cu sursă controlată a ingredientelor, extrapure. Și, mai mult decât atât, majoritatea produselor pe care ESI le are în producție sunt produse care sunt cu studii clinice de eficiență. Și noi vrem să aducem cele mai bune produse. Și evident că utilizatorii așteaptă răspuns imediat, chiar și de la un supliment alimentar.
Cecilia Caragea: De regulă, noi știm că suplimentele alimentare se recomandă pentru un stil de viață sănătos, dar că aceste suplimente au efect dacă le luăm pe termen lung. Înțeleg că în acest caz efectele se simt imediat. Ce înseamnă că efectele se simt imediat?
Angelica Naghen, director marketing Pansiprod: Melatonina este un hormon natural pe care creierul, prin glanda pineală, îl secretă, în condiții de sănătate, în mod natural. Și melatonina are rolul de a induce somnul. Noi integrăm ingrediente de sursă controlată, extrapure, în concentrații ponderate și adaptate nevoilor de vârstă sau nevoilor individuale ale utilizatorului și efectul apare foarte rapid. De exemplu, dacă luăm o microtabletă de 3 miligrame concentrație de melatonină, cu o oră înainte de culcare, efectul apare în timp de o oră.
Cecilia Caragea: Ați folosit termenul de microtabletă. Ce înseamnă microtabletă?
Angelica Naghen, director marketing Pansiprod: Microtabletele sunt o formă de prezentare astfel încât pacientul să se simtă foarte confortabil cu administrarea lor. Au un diametru extrem de mic, de 6,5 milimetri, și nu pun dificultăți la înghițire. Oricine poate să le înghită foarte rapid. Adesea, vârstnicii iau câte un pumn de pastile pentru bolile lor cronice și, psihologic vorbind, să mai vii cu încă o pastilă în plus s-ar putea să le creeze un disconfort. Fiind foarte prietenoasă cu utilizatorul, o aleg cu ușurință toate categoriile de vârstă.
Cecilia Caragea: Deci este o tabletă mică, mică… și-atunci este ușor de administrat. Spuneați că se ia înainte cu o oră de culcare. Dar doza acestei microtablete este mică și ea, de 3 miligrame, da?
Angelica Naghen, director marketing Pansiprod: Nu este singura formă de prezentare. Avem microtablete în două concentrații diferite: 3 miligrame pentru adulții tineri și 5 miligrame pentru adulții de peste 45-50 de ani. Se presupune că după 45-50 de ani se secretă din ce în ce mai puțină melatonină, iar nevoile organismului sunt mai mari. Pentru că, dincolo de faptul că melatonina induce somnul, ea are și alte indicații extinse. Este foarte bună pentru circulație, este un foarte bun antioxidant… Și-atunci avem și concentrația mai mare, de 5 miligrame, pentru adulții de peste 45-50 de ani, cu nevoi mai mari de administrare de melatonină.
Cecilia Caragea: Dar, pe lângă aceste microtablete care conțin doar melatonină, aveți și suplimente în care melatonina să fie combinată cu alte ingrediente naturale care să ajute somnul?
Angelica Naghen, director marketing Pansiprod: Desigur! Foarte interesant, pentru că melatonina de sine stătătoare, ca ingredient unic într-un produs, induce somnul. Induce somnul într-un mod natural, e o substanță care nu dă dependență, se poate lua de către oricine, începând de la vârsta de 3 ani și oricând are nevoie de melatonină, dar, atunci când avem tulburări de somn cu treziri repetate noaptea, avem nevoie de mai mult decât melatonină. Și noi avem un produs sub formă de jeleuri care integrează, dincolo de melatonină, și extracte vegetale, și vitamine din grupul B. Adormim repede și păstrăm somnul sănătos pe tot timpul nopții.
Cecilia Caragea: Extracte vegetale?
Angelica Naghen, director marketing Pansiprod: Extracte vegetale: de Passiflora, balsam de lămâiță și de Ashwagandha, care relaxează și aduc un somn liniștit și odihnitor. Pentru că este importantă și calitatea somnului, nu doar să adormim, ci să dormim liniștit.
Cecilia Caragea: Și spuneați că acestea sunt sub formă de jeleuri. Ce gust au?
Angelica Naghen, director marketing Pansiprod: Da, sunt foarte prietenoase cu utilizatorul, au un gust foarte plăcut, fructat. Sunt comprimate moi, masticabile, se dizolvă lent în gură. Sunt niște jeleuri, așa cum ați spus dumneavoastră, iar asta face ca absorbția să fie mult mai rapidă și efectul să fie mult mai rapid, ceea ce așteptăm cu toții când luăm un supliment alimentar, să-și facă efectul repede.
Cecilia Caragea: Dar în ultima vreme și copiii încep să aibă probleme cu somnul. Stau până seara târziu, deși nu ar trebui, să se joace pe telefon, pe tabletă. Știm, părinții, seara, au această problemă, cum să își trimită copiii, la ora la care ar trebui, la culcare. Unii dintre ei au probleme să adoarmă. Poate că unii dintre ei sunt chiar stresați, pentru ce examene și ce extemporale au a doua zi la școală. Ce soluții există pentru copii? Întrebarea este, de fapt, de la ce vârstă li se poate administra meatonină copiilor?
Angelica Naghen, director marketing Pansiprod: Foarte interesantă întrebarea și e foarte adevărat că din ce în ce mai mulți copii au tulburări de somn. Și de la utilizarea acestor dispozitive de care vorbiți, telefoane, tablete, ca să-și ocupe timpul… aceste tablete și dispozitive electronice au o lumină albastră, din spectrul albastru, care imită lumina naturală. Și-atunci creierul consideră, așa, de la sine, că este zi și nu este noapte… și nu se secretă suficientă melatonină. Și-atunci un supliment alimentar cu melatonină îl ajută pe copil să aibă un somn liniștit și un somn natural. Poate folosi și copilul melatonină, este un produs chiar aromatizat cu ciocolată albă, ca să fie foarte ușor agreat și acceptat de copii. Este sub formă de soluție. Asta o ajută pe mămică să dozeze concentrația în funcție de nevoile individuale ale copilului. Se poate administra începând cu vârsta de 3 ani. Este foarte ușor de dozat, flaconul are o pompiță dozatoare și 1 miligram de melatonină vine dintr-un mililitru de soluție. Dar, dacă mămica vrea să dozeze cum crede de cuviință și potrivit cu nevoile copilului, știm că 1 mililitru de soluție este echivalentul a 25 de picături și aduce 1 miligram de melatonină. Reactivitatea este diferită și nu există o concentrație optimă pe kilogram-corp sau pe vârstă. Știm, totuși, că avem nevoie de minim 0,5 miligrame de melatonină pentru a induce somnul și maxim 10 miligrame în 24 de ore. Însă pentru copii avem varianta aceasta foarte facil de utilizat, Melatonin Pura Junior, cu aromă de ciocolată albă și cu această pompiță de care spuneam că-i face viața ușoară mămicii.
Cecilia Caragea: Așadar, mămicile pot să înceapă gradat să le dea copiilor, pentru început, 12-13 picături. Și apoi să crească în funcție de necesități.
Angelica Naghen, director marketing Pansiprod: Foarte adevărat, așa este. Tocmai acesta este beneficiul acestei pipete dozatoare, că ne spune că 1 mililitru are 25 de picături, dar indicațiile sunt începând de la 0,5 miligrame. Și mămica poate să dea cu picăturica, foarte bună observație, 12-13 picături ar fi concentrația de început.
Cecilia Caragea: Și spuneați că aveți și o variantă de spray!
Angelica Naghen, director marketing Pansiprod: Melatonin Pura Spray. Este un produs de folosit pentru întreaga familie. Îl pot folosi și copilul, și mămica, și tăticul, și bunica. Un puf aduce 0,5 miligrame de melatonină din 0,2 mililitri de soluție. Iar soluția este aromatizată cu aromă de mentă, iar menta este naturală. Se administrează sublingual. Pe lângă faptul că ne aromatizează respirația, este ușor de administrat, prin administrarea cu puful, sub formă de spray, cum spuneam. Faptul că administrăm sub limbă face ca biodisponibilitatea sau modul de absorbție a substanței să fie mult mai rapid. Efectul este… nu zic aproape instantaneu, dar în jumătate de oră avem deja posibilitatea să adormim fără să ne mai gândim la grijile zilei de mâine.
Cecilia Caragea: Așadar, pentru o familie este indicat să aibă în casă această variantă de spray, tocmai pentru că poate fi utilizată de toți membrii familiei.
Angelica Naghen, director marketing Pansiprod: Așa este. Și, mai mult decât atât, o pot lua cu ei în călătorie. Dacă ei călătoresc, de exemplu, la o distanță cu o diferență de fus orar mai mare de 2 ore, este minunat să începi din prima zi de călătorie cu 0,5 miligrame de melatonină, seara, la culcare. Fix un puf pe care îl aduce melatonina din Melatonin Pura Spray. Și-atunci poate să plece cu un singur flacon și să-l folosească și mămica, și copiii, și tăticul și, dacă îi însoțesc și bunicii, fără niciun fel de problemă… Indicațiile, 1-2 pufuri înainte de culcare.
Cecilia Caragea: Sau atunci când se schimbă ora, pentru că, așa cum știm prea bine, la schimbarea orei avem anumite probleme de adaptare.
Angelica Naghen, director marketing Pansiprod: Așa este, da. Chiar și această diferență de o oră, când trecem la ora de vară, în curând trecem la ora de vară, sau atunci când ne întoarcem la ora de iarnă, organismul nostru această oră o simte ca pe un stres. Și-atunci, fiind obișnuit, biologic, să adoarmă la o oră, când observă că afară încă este lumină, nu secretă melatonină și apar tulburările de somn. Cu un supliment alimentar cu melatonină, aducem somnul în mod natural, fără dependență, fără niciun fel de riscuri pentru sănătate.
Cecilia Caragea: Deci nu dă dependență!
Angelica Naghen, director marketing Pansiprod: Nu dă dependență și, mai mult decât atât, nu iese la drug test. Este un produs sigur pentru sănătate. Se metabolizează sută la sută. Nu există nici risc de supradozare cu melatonină dacă luăm maxim 10 miligrame în 24 de ore. Și ea în 5 ore ajunge să fie folosită în totalitate în corp. Asta înseamnă că a doua zi n-o să adormim cu capul pe birou sau să moțăim și o să ne simțim foarte bine.
Cecilia Caragea: Deci a doua zi nu avem senzația de somnolență.
Angelica Naghen, director marketing Pansiprod: Nu avem a doua zi senzația de somnolență, dar ne dorim să primim somnul cu o seară înainte. Și-atunci luăm cu o oră înainte de culcare o microtabletă de 3 miligrame dacă suntem adulți până în 45 de ani, dacă suntem peste 45-50 de ani luăm o microtabletă de 5 miligrame cu o oră înainte de culcare. Iar dacă vrem să folosim jeleurile, pentru că avem treziri repetate seara, din cauze diferite, putem să luăm jeleurile, care se dizolvă lent și au absorbție excelentă… în aproximativ o oră de la adminstrare efectul apare garantat.
Cecilia Caragea: Sau putem să utilizăm spray-ul dacă ni se pare mai simplu. Dar toată lumea poate să ia melatonină?
Angelica Naghen, director marketing Pansiprod: Toată lumea poate să ia melatonină, doar că ar fi ideal să vorbească cu medicul curant, pentru că există o oarecare precauție pentru administrarea melatoninei la diabetici și la cardiaci. Dar medicul curant, dacă află de tulburările de somn și recomandă un supliment alimentar cu melatonină din sursă extrapură, cum este Melatonin Pura de la ESI, poate personaliza doza, concentrația sau forma de prezentare astfel încât să fie potrivită nevoilor utilizatorului.
Cecilia Caragea: Așadar, persoanele care știu că au anumite afecțiuni trebuie să se sfătuiască cu medicul lor curant.
Angelica Naghen, director marketing Pansiprod: Asta ar fi ideal, da. Automedicația nu o încurajăm, deși este un produs care nu dă dependență, care se poate începe oricând, care se poate lăsa oricând. Atunci când simțim că somnul vine în mod natural nu e nevoie să mai luăm melatonină. Dar, atunci când simțim că ne ia mai mult de 20 de minute să adormim după ce punem capul pe pernă, dacă avem la îndemână o microtabletă sau spray-ul sau un jeleu cu melatonină și extracte vegetale, este ideal să folosim. Folosim atunci când avem nevoie.
Cecilia Caragea: Dar, dacă te trezești noaptea și nu mai reușești să adormi, poți să iei atunci un asemenea jeleu?
Angelica Naghen, director marketing Pansiprod: Da, desigur se poate. Sau mai degrabă să aibă un spray la îndemână, pentru că absorbția este foarte rapidă, efectul este foarte rapid. Și-atunci, cu un spray, cu un puf, maxim două, ar putea să primească somnul pe care îl așteaptă.
Cecilia Caragea: Și dimineața te mai trezești când trebuie să te trezești?
Angelica Naghen, director marketing Pansiprod: Desigur. Ne trezim când sună ceasul sau când ne-am planificat să ne trezim, fără niciun fel de problemă.
Cecilia Caragea: Și, pe lângă faptul că ne ajută să avem un somn odihnitor, melatonina, după cum spuneați, are și alte efecte. Este un bun antioxidant…
Angelica Naghen, director marketing Pansiprod: Este un bun antioxidant. Este ideal pentru fumători. Fumătorii au nevoie de un produs antioxidant, pentru că reduce procesele oxidative din corp și asta ar face să fie mai sănătos. Este un produs excelent pentru persoanele care trăiesc în mediul urban, unde poluarea este foarte puternică. Și sunt și studii clinice care demonstrează că melatonina activează și îmbunătățește circulația. Mai mult decât atât, melatonina, pe lângă faptul că aduce somnul în mod natural, îl păstrează, ne ajută să ne întărim capacitatea de apărare a organismului. Dacă avem un somn liniștit, în timpul somnului toate funcțiile organismului ajung să funcționeze la capacitatea optimă. Asta ne ajută pentru o sănătate de fier, dacă avem și un somn liniștit.
Cecilia Caragea: Bineînțeles. Un somn bun, un somn profund ne reface. Și-atunci a doua zi putem să facem ceea ce avem de făcut.
Angelica Naghen, director marketing Pansiprod: Exact. Asta este ideea. Iar în timpul somnului se așează toate informațiile din timpul zilei. De asta este important să folosim Melatonin Pura pentru un somn liniștit. Cu ajutorul melatoninei ajungem să avem acel ciclu normal de regenerare a organismului.
Cecilia Caragea: Ne ajută și memoria…
Angelica Naghen, director marketing Pansiprod: Da, desigur, ne ajută și memoria și ne ajută ca a doua zi să avem relații funcționale cu toți cei cu care ne întâlnim.
Cecilia Caragea: Să fim mai pe fază!
Angelica Naghen, director marketing Pansiprod: Să fim mai pe fază, evident! Se presupune că după o noapte nedormită reacțiile noastre sunt percepute de cei din jurul nostru ca la o persoană cu alcoolemie de 0,8 la mie (0,8 g / 1 l). Asta înseamnă că reacțiile noastre par ale unui cetățean turmentat. Și asta e bine de evitat, pentru că poate să afecteze relațiile noastre sociale, cât și productivitatea la muncă. Și, dacă luăm o melatonină seara, la culcare, din Melatonin Pura de la ESI, atunci o să avem un somn liniștit și a doua zi o să putem să avem o coordonare ochi – mână așa cum suntem obișnuiți. Ce mai știm despre o noapte nedormită și de ce este util să luăm un produs care conține melatonină: o noapte nedormită ne face să ne simțim mai slăbiți a doua zi și să nu mai știm la capacitatea la care ne știam, ca fiind foarte performanți. Sunt studii care demonstrează că a doua zi după o noapte nedormită avem tendința de a mânca mai mult. Cumva, aducem undeva la 500 de calorii în plus doar ca să ne simțim mai siguri pe noi. Și-atunci putem să evităm un câștig corporal, de-a lungul timpului, după nopți nedormite, dacă luăm un supliment alimentar cu melatonină, fie de 3 miligrame dacă suntem adulți tineri sau mai vârstnici sau chiar și tinerii, mai ales că, cum spuneați, sunt tineri cu griji pentru examene sau sunt atenți spre performanță și atunci îi ajută Melatonin Pura Spray să aibă un somn liniștit, să-și organizeze toate informațiile pe care le-au dobândit și să aibă relații funcționale, să fie eficienți la locul de muncă sau la examenele pe care le dau.
Cecilia Caragea: Cred că sunt informații foarte utile, pentru că șoferii, de exemplu, știu că pot să apeleze la melatonină ca să doarmă, ca a doua zi să fie pe fază, după cum spuneam. Pentru că nu poți să te urci la volan dacă nu ai dormit așa cum trebuie, dacă nu ești odihnit. Așa cum spuneați, o noapte nedormită echivalează cu o alcoolemie foarte mare!
Angelica Naghen, director marketing Pansiprod: Da, așa este! E un produs foarte bun și pentru cei care lucrează în ture. Când oamenii se întorc la ora 7.00 din tura de noapte și soarele este pe cer, atunci creierul nostru nu secretă melatonină. Și-atunci e nevoie de un supliment cu melatonină. Și pot aduce, cu o melatonină de 3, de 5 miligrame sau cu 1-2 pufuri, somnul de care au nevoie, chiar când soarele este pe cer. Pentru cei din ture de noapte este un produs excelent, nemaipomenit, să adoarmă cu ușurință și să aibă un somn sănătos chiar dacă este ziua.
Cecilia Caragea: Și, pentru că vorbeați de cei care lucrează în ture de noapte, ei au și tendința de a mânca mai mult, tocmai pentru că nu dorm. Și înțeleg că melatonina îi poate ajuta și să doarmă ziua, pentru că ei trebuie să doarmă ziua, îi ajută și pe ei, dar și pe noi, să nu mâncăm atât de mult când avem nopți nedormite.
Angelica Naghen, director marketing Pansiprod: Așa este. Este un produs cu acțiuni extinse. Dincolo de faptul că induce somnul în mod natural, are și acțiunea aceasta extinsă. Și nu suntem nevoiți ca a doua zi să mâncăm mai mult ca să ne simțim mai activi și mai siguri pe noi, dacă am avut un somn liniștit. Și cum putem să obținem un somn liniștit? Cu un supliment alimentar ce conține melatonină. Pentru că ESI este un producător cu un istoric de peste 45 de ani, colaborează cu laboratoare independente, astfel încât să facă analize pe fiecare lot și să ne asigure că dă un produs de calitate și eficient. Mai mult decât atât, cele mai multe produse de la ESI au studii clinice de eficiență și-atunci ne aduc produse care au rezultate sigure. Iar dacă vorbim despre Melatonin Pura, rezultate imediate. E interesant să știm că produsele, oricare de la ESI, din gama de melatonină, care conțin melatonină, fie că doar melatonină sau melatonină cu extracte vegetale, sunt produse vegane. În plus, niciun produs din gama Melatonin Pura nu conține gluten. Și nici alergeni. Este un produs sigur pentru sănătate!
Cecilia Caragea: Noi vă mulțumim tare mult pentru toate aceste informații!
Angelica Naghen, director marketing Pansiprod: Cu drag! Și vă mai așteptăm! Și mulțumim că ne-ați vizitat!
Cecilia Caragea: Mulțumim și noi! Și nu uitați: dacă vreți să fiți sănătoși, informați-vă adecvat și urmăriți emisiunile noastre Dialoguri pentru Sănătate!