Dialoguri pentru sanatate – Cand si de ce avem nevoie de un tratament ortodontic
0Cand si de ce avem nevoie de un tratament ortodontic
Invitata: Doamna doctor Madalina Trofin, medic specialist ortodontie si ortopedie dento-faciala (www.drmadalinatrofin.ro, Tel. 0720.27.54.18).
Dialog realizat de Cecilia Caragea.
Cecilia Caragea: Cu totii ne dorim un zambet frumos si sanatos, dar de multe ori se intampla sa avem nevoie de un tratament ortodontic pentru a ajunge la zambetul dorit. Pentru a afla cand si de ce am avea nevoie de un tratament ortodontic, stam astazi de vorba cu doamna doctor Madalina Trofin, medic specialist ortodontie si ortopedie dento-faciala. Inainte de toate, as vrea sa va intreb ce inseamna ortopedie dento-faciala, pentru ca de ortodontie am auzit – stim ca este specializarea din stomatologie care ne ajuta sa avem dintii drepti. Dar ortopedia dento-faciala ce inseamna?
Dr. Madalina Trofin, medic specialist ortodontie si ortopedie dento-faciala: Ortopedia dento-faciala este specialistatea care se ocupa in special de oasele copiilor in perioada de crestere. In perioada de crestere, oasele copiilor sunt maleabile, sunt foarte plastice. Si, atunci cand intalnim un exces de crestere sau un deficit de crestere a oaselor, fie a maxilarului, fie a mandibulei, exista aparate functionale pe care un medic specializat in ortodontie si in ortopedie dento-faciala le poate recomanda pentru a corecta aceste anomalii. In cazul copiilor care au exces de crestere mandibulara, acestia vor purta, pana la finalizarea perioadei de crestere, un aparat functional, iar in cazul copiilor cu un exces de crestere a maxilarului, de asemenea, pe o perioada determinata de timp, va trebui sa poarte un aparat functional.
Cecilia Caragea: Adica… daca au, de exemplu, copiii o mandibula prea mare sau prea mica, acest lucru se poate corecta… se poate armoniza mandibula cu maxilarul prin purtarea unui aparat functional, inteleg.
Dr. Madalina Trofin, medic specialist ortodontie si ortopedie dento-faciala: Desigur! Si cu restul craniului! Ce as vrea sa precizez este ca, odata incheiata perioada de crestere, daca anomalia nu este corectata prin intermediul unor aparate functionale, aceasta nu se mai poate corecta decat prin intermediul unei interventii chirurgicale. Aceasta este o alta specializare, cea de chirurgie buco-maxilo-faciala, care se ocupa de chirurgia ortognatica, adica chirurgia oaselor maxilare.
Cecilia Caragea: Si ce inseamna un aparat functional pentru a corecta asemenea probleme?
Dr. Madalina Trofin, medic specialist ortodontie si ortopedie dento-faciala: Aparatele functionale sunt acele aparate pe care le poarta copiii, asa cum iti spuneam, cu anomalii de crestere ale maxilarelor. Pot fi, de exemplu, sub forma unei masti faciale, cu care copiii trebuie sa doarma noaptea. Este ceea ce noi numim „barbita si capelina”. Sunt niste pad-uri care se pozitioneaza pe frunte si pe mandibula, la nivelul barbiei, care, practic, au rolul de a stopa cresterea mandibulei. Aceste aparate functionale, aceste masti faciale copiii le poarta pe timpul noptii, asa cum spuneam, pana la incheierea perioadei de crestere.
Cecilia Caragea: Si cam de la ce varsta ar trebui parintii sa vina cu copiii lor la un specialist, in cazul unor asemenea probleme? De la ce varsta se poate aplica un asemenea tratament?
Dr. Madalina Trofin, medic specialist ortodontie si ortopedie dento-faciala: Copiii ar trebui sa se prezinte – impreuna, desigur, cu parintii lor – cam in jurul varstei de 7 ani, desi sunt cazuri in care aceste anomalii de dezvoltare ale maxilarelor se pot observa de la varste mai mici. Sunt parintii care observa cum copiii lor musca invers, cum, de exemplu, au partea de jos, mandibula, crescuta mai in afara… In schimb, sub varsta de 7 ani, copiii nu sunt suficient de complianti pentru a purta astfel de aparate. Sunt, totusi, niste aparate pe care si le pot pune, si le pot scoate singuri, la nivelul fetei si nu inteleg neaparat de ce este necesar sa le poarte. Asa ca varsta de 7 ani este o varsta foarte buna, la care oasele sunt extrem de plastice, foarte usor de modelat… si este indicat sa poarte astfel de aparate.
Cecilia Caragea: Deci s-ar putea si mai repede daca copiii ar fi ceva mai intelegatori, sa spunem…
Dr. Madalina Trofin, medic specialist ortodontie si ortopedie dento-faciala: Desigur! Daca avem de-a face cu un copil mai matur, sa spunem, pentru varsta lui, un copil mai intelegator, mai compliant, se pot folosi astfel de aparate si la varste mai mici…
Cecilia Caragea: Dar, ca sa revenim la dintii drepti si frumosi pe care ni-i dorim cu totii… stim ca uneori dintii copiilor ies stramb, ies aiurea, exista copii cu strungareata, cum se spune popular, sau cu dinti incalecati… Ce se poate face si de la ce varsta este recomandat un tratament ortodontic?
Dr. Madalina Trofin, medic specialist ortodontie si ortopedie dento-faciala: Asa cum iti spuneam, Cecilia, varsta optima de prezentare pentru o prima consultatie este in jurul varstei de 7 ani. Cam aceasta este varsta la care erup molarii de 6 ani, avem deja eruptii in gura – incisivii centrali si putem observa daca directia de eruptie a viitorilor dinti este sau nu cea corecta. Desigur, in jurul varstei de 7 ani, parintii pot observa daca exista obiceiuri vicioase la copil, obiceiuri vicioase care, neoprite la timp, pot conduce la anomalii scheletale foarte grave, cum ar fi suptul degetului, respiratia orala (respiratia pe gura), interpozitia limbii in timpul deglutitiei: in timp ce copilul inghite, isi pozitioneaza intre arcade – si acesta este un obicei vicios. Aceasta este o varsta optima pentru oprirea acestor obiceiuri vicioase, dar si pentru inceperea unui potential tratament ortodontic, de aliniere sau de remodelare a bazelor scheletale.
Cecilia Caragea: Una dintre intrebarile pe care parintii si le pun frecvent este daca sa astepte sa iasa dintii definitivi ai copilului lor, complet, si abia apoi sa mearga la un ortodont sau sa inceapa un tratament ortodontic cand inca n-au iesit toti dintii definitivi ai copilului lor. Care este recomandarea dumneavostra?
Dr. Madalina Trofin, medic specialist ortodontie si ortopedie dento-faciala: Asa cum vom povesti, in curand, si despre adulti, tratamentul ortodontic poate fi inceput la orice varsta, pentru ca este eficient si dintii se pot misca la orice varsta. Dar, asa cum vorbeam mai devreme, atata timp cat copilul este in crestere, cat oasele sunt foarte plastice, se pot trata si alte probleme, nu doar strict legate de alinierea dintilor. Daca ne gandim strict la alinierea dintilor, aceasta este o manopera si un tratament care se poate efectua la orice varsta. Am avut pacienti si de 70 de ani care si-au indreptat dintii! Dar, la varste adulte, la varste la care cresterea este incheiata sau este aproape sa se incheie (cum este cazul fetelor la 12 ani, la intrarea in pubertate), nu se mai pot modela bazele osoase, bazele scheletale. Si, atunci, daca avem de-a face cu un maxilar prea ingust sau cu un deficit de spatiu si oasele nu se mai pot modela, nu se mai poate stimula cresterea acestora, raman foarte limitate optiunile de tratament. Adica ne putem trezi in situatia in care sa fie necesara extractia unor dinti pentru a crea spatiul pe arcada necesar alinierii dintilor.
Cecilia Caragea: Adica… cu cat un tratament ortodontic se face mai din timp, cu atat rezultatele sunt mai bune.
Dr. Madalina Trofin, medic specialist ortodontie si ortopedie dento-faciala: Cu siguranta! Pe de o parte… Pe de alta parte, toate statisticile arata ca pacientii care sunt cel mai putin afectati de purtarea unui aparat raman, totusi, copiii. Copiii sunt acei pacienti care suporta si accepta cel mai usor un aparat ortodontic. Si o sa va povestesc, cand o sa ajungem sa vorbim si despre adulti, cum, totusi, femeile adulte suporta mai bine, pentru ca sunt foarte motivate estetic.. in schimb, barbatii au cele mai mari probleme de acceptare a unui aparat… facand un top…
Cecilia Caragea: Deci copiii nu se mai sperie ca vor rade de ei alti copii, la scoala?
Dr. Madalina Trofin, medic specialist ortodontie si ortopedie dento-faciala: Paradoxal, din contra! Nu se mai sperie, ba chiar sunt foarte multi copii care-si doresc sa poarte aparat ortodontic chiar daca nu au probleme cu alinierea sau cu dezvoltarea maxilarelor. Am putea spune ca este chiar o moda, un trend in randul copiilor de a purta aparat dentar. Deci nu mai este acest aspect o problema.
Cecilia Caragea: Iar, in privinta adultilor, inteleg ca femeile sunt mai motivate de a avea un zambet frumos, dinti drepti, frumos aliniati, mult mai mult decat barbatii. Dar, totusi, si ei au nevoie, din cand in cand, de cate un tratament ortodontic, dupa caz. Dar, in cazul adultilor, tocmai pentru ca exista aceasta problema, stiu ca exista aparate dentare care nu se vad.
Dr. Madalina Trofin, medic specialist ortodontie si ortopedie dento-faciala: Exact! Tocmai din cauza ca a crescut si in randul adultilor necesitatea si interesul de a purta un aparat dentar, au aparut variante de aparate cat mai putin vizibile, din cauza faptului ca, totusi, adultii nu isi doresc sa li se vada aparatul in aceeasi masura in care isi doresc copiii… Ba, mai mult, incearca, totusi, sa-l ascunda cat se poate… Mai ales acei pacienti care in activitatea de zi cu zi au contact foarte des cu publicul. Femeile, de asemenea, isi doresc aparate cat mai fizionomice, care sa se vada cat mai putin. Si au aparut aceste variante de aparate cat mai estetice. Si, atunci, sunt aparate care, desi se pozitioneaza pe exteriorul dintilor, sunt confectionate din materiale albe – din ceramica, din safir, sarmulitele si arcurile, toate accesoriile sunt cat mai albe si cat mai estetice. Sau exista si varianta aparatelor care se pozitioneaza in spatele dintilor… Fie sunt aparate care sunt sub forma unor gutiere transparente, pe care pacientii si le pot scoate si si le pot pune singuri.
Cecilia Caragea: Deci exista, pe langa aparatele clasice, cu acele sarmulite care se vad, aparate la care sarmulitele, sa spunem asa, sunt albe. Si alb pe alb nu se prea vede. Mai exista aparate care se pun pe partea dinspre limba a dintilor, asa-numitele aparate linguale, si acele gutiere de care spuneati. Dar aceste gutiere cand si cum se poarta? Pentru ca spuneati ca pacientul poate sa si le puna si sa si le ia singur!
Dr. Madalina Trofin, medic specialist ortodontie si ortopedie dento-faciala: Tratamentul cu gutiere este un tratament extrem de individualizat. Adica gutierele sunt facute exact dupa forma dintilor pacientului, sunt facute exact pentru problema pe care vrem s-o corectam. Gutierele vin in set, avem un numar exact, precis de gutiere pe care pacientul stie ca va trebui sa le poarte, iar acesta primeste, la fiecare control, un numar din acest set de gutiere. Sa spunem ca primeste patru gutiere, pe care le va schimba singur dupa fiecare saptamana. Gutierele, cum va spuneam, se pot pune si scoate de catre pacient, ceea ce inseamna ca ii confera o foarte mare flexibilitate in privinta alimentatiei – nu au restrictii in timp ce mananca, pot manca orice, spre deosebire de pacientii care poarta aparate standard, cu bracketuri, care se pot deteriora daca pacientii mananca alimente foarte tari. Si, atunci, cum psuneam, pacientii pot scoate si pune singuri gutierele, in timpul mesei, de exemplu, sau in timp ce se spala pe dinti. Dupa fiecare saptamana, pacientul isi schimba singur, trece la urmatorul set de gutiere.
Cecilia Caragea: Deci pacientul vine la inceput la consultatie, la tratament si primeste acest set de patru, cinci, sase gutiere. Si le schimba singur, saptamanal, si vine inapoi la medicul ortodont dupa patru, cinci, sase saptamani.
Dr. Madalina Trofin, medic specialist ortodontie si ortopedie dento-faciala: Exact! Avem foarte multi pacienti care vin din afara, vin din strainatate… si, atunci, acesti pacienti primesc un numar mai mare de gutiere, pentru a nu fi constransi sa vina foarte des in tara.
Cecilia Caragea: Si aceste gutiere se schimba saptamanal, ele fiind facute ca sa fie purtate doar cate o saptamana, tinand cont de cum se schimba pozitia dintilor.
Dr. Madalina Trofin, medic specialist ortodontie si ortopedie dento-faciala: Exact! De fapt, procesul este foarte sofisticat, nu este chiar atat de simplu. Practic, fiecare gutiera are inmagazinata informatia pentru o saptamana, exact cat trebuie sa activeze, exact cat trebuie sa mute dintii pe perioada unei saptamani, totul fiind integrat intr-un plan de tratament de o mai lunga durata. Dar fiecare gutiera are, specific, informatia pentru fiecare saptamana.
Cecilia Caragea: Si aceste gutiere sunt invizibile, nu se vad, pacientul le da jos de cate ori pe zi se spala pe dinti… Care este procedura?
Dr. Madalina Trofin, medic specialist ortodontie si ortopedie dento-faciala: Exact! Pacientul le da jos de fiecare data cand mananca, astfel incat sa nu fie constrans sa manance doar anumite alimente, si le da jos, desigur, cand se spala pe dinti. Acestea sunt niste avantaje foarte mari pentru pacienti, pentru ca multi dintre acestia se feresc, totusi, sau nu respecta cu strictete restrictiile alimentare, nu se pot spala foarte bine pe dinti din cauza aparatului.. Si, atunci, pacientii care aleg aceasta optiune de tratament sunt mai avantajati, pentru ca, cum spuneam, isi pot da jos gutierele si cand mananca, si cand se spala pe dinti.
Cecilia Caragea: Si, dupa acest numar de saptamani – patru, cinci, sase, cand vin din nou la medicul ortodont, ce se intampla? Care sunt rezultatele vizibile?
Dr. Madalina Trofin, medic specialist ortodontie si ortopedie dento-faciala: Practic, noi, de la inceput, cand amprentam pacientii, realizam o simulare a planului de tratament si stim, practic, in fiecare saptamana, cum trebuie sa arate dintii. Aceste gutiere au niste markeri, sunt niste markeri albastri, niste bulinute pozitionate in spate, care… practic, acesti markeri ar trebui sa dispara dupa o saptamana de purtare. In special se verifica acest marker daca este spalat de pe gutiera mai ales in cazul copiilor. Sunt cazuri in care, avand posibilitatea sa-si scoata gutierele, nu le poarta cum ar trebui, corespunzator indicatiilor. Indicatiile sunt sa se poarte gutierele in fiecare zi in jur de 20, 22 de ore.
Cecilia Caragea: Deci se si doarme cu ele!
Dr. Madalina Trofin, medic specialist ortodontie si ortopedie dento-faciala: Se si doarme cu ele, categoric! Si, atunci, se verifica, bineinteles, daca sunt markerii prezenti sau nu pe gutiere. Si se verifica, cu planul de tratament digital, daca dintii pacientului arata cum ar trebui sa arate corespunzator planului de tratament in saptamana respectiva.
Cecilia Caragea: Si, dupa acest numar de saptamani, se poate considera incheiat tratamentul ortodontic? Dintii s-au indreptat?
Dr. Madalina Trofin, medic specialist ortodontie si ortopedie dento-faciala: Cu siguranta, se indreapta tot timpul, conform planului!
Cecilia Caragea: Intr-un timp atat de scurt?
Dr. Madalina Trofin, medic specialist ortodontie si ortopedie dento-faciala: Nu, asta va spuneam, ca le dam, totusi, un numar de patru, cinci, sase gutiere, astfel incat sa pastram controlul asupra tratamentului. Dar tratamentul este de mai lunga durata – sunt multe saptamani, multe gutiere… Avem pacienti care poarta, de exemplu, 50 de gutiere intr-un tratament!
Cecilia Caragea: Acum am inteles! Deci sunt mai multe seturi de cate patru – sase saptamani.
Dr. Madalina Trofin, medic specialist ortodontie si ortopedie dento-faciala: Exact!
Cecilia Caragea: Deci vin dupa patru – sase saptamani si primesc un nou set de gutiere. Am inteles! Deci un tratament ortodontice complet cam in cat timp se incheie?
Dr. Madalina Trofin, medic specialist ortodontie si ortopedie dento-faciala: Aceasta este o intrebare care, din pacate, nu are un raspuns foarte clar. Sunt foarte multi pacienti care ma intreaba acest lucru. Un tratament ortodontic complet variaza foarte mult ca durata, in functie de extrem de multi factori. Sa vorbim despre complexitatea cazului, sa vorbim despre varsta pacientului, sa vorbim despre cat de lungi sunt radacinile unui pacient, cat de spongioase sunt oasele lui, cat de rapid este raspunsul biologic al pacientului… Sunt foarte multi factori care influenteaza. Dar, ca medie, durata unui tratament este in jur de un an. Acum, desigur, la tratamentele care sunt complet individualizate, cum este in cazul aparatelor care se pun pe interiorul dintilor sau al gutierelor transparente, de cele mai multe ori, tratamentul este mai scurt, este de mai scurta durata, pentru ca se adreseaza strict unui pacient anume, adica anomaliei cu care se prezinta acesta, rezultatului asupra caruia convenim, care sa-i placa si pacientului si care sa fie si corect din punct de vedere medical, si este complet individualizat pentru dintii si anomalia acestuia.
Cecilia Caragea: Deci exista anumite variante de tratament care scurteaza mult timpul tratamentului. Si mai inteleg ca, in cazul adultilor, tratamentul ortodontic este, totusi, de mai lunga durata decat in cazul copiilor.
Dr. Madalina Trofin, medic specialist ortodontie si ortopedie dento-faciala: Nu este neaparat de mai lunga durata in cazul adultilor, dar trebuie sa luam in considerare, asa cum va spuneam si la inceput, ca oasele copiilor sunt mai plastice. Cu cat oasele sunt mai moi, evident ca dintii si radacinile se deplaseaza cu mai mare usurinta prin oase. In cazul unui adult, desigur, mai intervin si alti factori. De cele mai multe ori, pacientii de 30, de 40 de 50 de ani nu se prezinta cu o dantura integra – atat numeric, cat si calitativ. De multe ori, pacientilor le lipsesc un numar de dinti si, atunci, ancorajul poate fi deficitar sau, din contra, deplasarile trebuie sa fie mai ample, pentru a redistribui spatiul protetic in vederea inserarii unui implant… Sunt factori care influenteaza durata tratamentului cu care ne intalnim specific la adulti, spre deosebire de copii, care de cele mai multe ori vin cu dintii sanatosi.
Cecilia Caragea: Asadar, in cazul adultilor, pe langa situatia cand vin la ortodont in mod special ca sa isi dobandeasca acel zambet frumos si sanatos, cu dintii frumos aliniati, mai exista si aceasta situatie a pacientilor care au nevoie de un tratament ortodontic pentru ca, poate, au avut alte probleme stomatologice – o extractie… si nu si-au pus imediat dupa un implant, iar dintii de langa au migrat si au ocupat locul unde ar trebui ei sa-si insereze un implant. Si, atunci, inteleg ca au nevoie de un tratament ortodontic ca sa isi recupereze acel loc.
Dr. Madalina Trofin, medic specialist ortodontie si ortopedie dento-faciala: Dintre pacientii adulti, as putea sa spun ca exista un procent de 30 – 40% care ar fi avut nevoie de aparat inca din copilarie, dar nu si-au pus, din diferite motive. Restul pacientilor adulti sunt aceia care, pe perioada vietii, fie in copilarie, fie la varsta matura, au pierdut un dinte sau mai multi, din cauza cariilor, din cauza afectarii parodontale. Cam acestea sunt principalele cauze pentru care toata lumea pierde dinti – fie o carie complicata, fie o afectare, o boala parodontala. Multi dintre acestia poate au neglijat, poate nu au acordat importanta pierderii unui dinte… si, atunci, restul dintilor din gura migreaza. Acesta este un aspect foarte important, pe care as vrea sa ti-l povestesc, cum ca toti dintii din gura au capacitatea sa migreze, pana cand se proptesc, pana cand se opresc in altceva. Dintii pot migra atat in sens orizontal, cat si in sens vertical. De exemplu, daca ne lipseste, sa spunem, un molar inferior, o masea din spate, vor migra atat dintii vecini spatiului ramas liber, cat si dintii de sus. Efectele acestei migrari sunt destul de grave. Ele pot duce la carii, la afectare parodontala, la blocaje in masticatie, la blocaje articulare… Si trebuie tratate. Datorita noilor tehnici disponibile si, desigur, a pregatirii medicilor ortodonti, se pot redeschide aceste spatii, se pot redistribui aceste spatii astfel incat un pacient adult care are o edentatie, are o lipsa a unui dinte ramasa netratata de foarte multi ani poate beneficia, totusi, de inserarea unor implanturi dentare sau de realizarea unor punti, dupa caz.
Cecilia Caragea: Daca in prealabil face un tratament ortodontic pentru recuperarea locului respectiv… Adica dintii care au migrat trebuie dusi inapoi pe pozitiile lor corecte.
Dr. Madalina Trofin, medic specialist ortodontie si ortopedie dento-faciala: Exact!
Cecilia Caragea: Si un asemenea tratament ortodontic cam cat timp dureaza?
Dr. Madalina Trofin, medic specialist ortodontie si ortopedie dento-faciala: Si acest tip de tratament variaza in functie de cat de inclinati sunt dintii, de cat de lungi sunt radacinile, asa cum spuneam. Sunt foarte multi factori care influenteaza. Dar efectele unui astfel de tratament, beneficiile unui astfel de tratament sunt extrem de mari. Pentru ca nu e doar ca pacientul poate primi un implant si se poate bucura de beneficiile unui dinte in plus in masticatie, sa spunem, dar si dintii ramasi pe arcade, dintii pe care nu i-a pierdut inca… acestia, in pozitia corecta, vor prelua forte corecte din timpul masticatiei, lucru foarte important pentru stabilitatea lor pe termen lung.
Cecilia Caragea: Si vor rezista mai mult!
Dr. Madalina Trofin, medic specialist ortodontie si ortopedie dento-faciala: Si vor rezista mai mult, cu siguranta!
Cecilia Caragea: Asadar, avem nevoie de un tratament ortodontic in foarte multe situatii.
Dr. Madalina Trofin, medic specialist ortodontie si ortopedie dento-faciala: Asa este, sunt foarte multe situatii, iar patologia este extrem de diversa in cazul specialitatii mele.
Cecilia Caragea: Si exista, din fericire, si aparate dentare care nu se vad, dupa cum vorbeam, foarte frumos, de acele gutiere. Dar exista, inteleg, si alte aparate care nu se vad – acele aparate linguale sau acele aparate cu sarmulite albe, iar alb pe alb nu se vede… Care sunt cele mai la moda, care sunt cele mai cautate aparate dentare? Sau pacientul nu are niciun cuvant de spus?
Dr. Madalina Trofin, medic specialist ortodontie si ortopedie dento-faciala: Ba da, cu siguranta! In masura in care anomalia cu care se prezinta pacientul permite pacientului sa-si aleaga dintr-o gama mai variata de aparate, de cele mai multe ori, copiii isi vor alege aparatele de metal, ca sa se vada, sa fie colorate… pe cand adultii isi vor alege aparate mai estetice. Desigur, cu cat este mai fizionomic un tip de aparat, cu atat este mai scump. Si, atunci, in functie de bugetul pe care fiecare pacient il aloca, isi va alege, cu siguranta, un tratament cat mai putin vizibil.
Cecilia Caragea: Si, dupa purtarea aparatului dentar, dintii vor ramane pe arcada frumos aliniati pentru tot restul vietii?
Dr. Madalina Trofin, medic specialist ortodontie si ortopedie dento-faciala: Este foarte probabil ca dintii sa ramana frumos aliniati pentru tot restul vietii, cu conditia ca pacientul sa aiba grija de ei. Dupa terminarea tratamentului ortodontic activ, se recomanda, tuturor pacientilor, o perioada de tratament pasiv, de purtare a unor contentii, fie sub forma unor gutiere, fie sub forma unor sarmulite care se pozitioneaza in spatele dintilor, cu scopul de a pastra si de a asigura rezultatul obtinut, de a asigura stabilitatea in timp. Practic, dintii se imobilizeaza imediat dupa tratamentul ortodontic activ, astfel incat sa permita oaselor sa se remineralizeze dupa noua pozitie pe care am obtinut-o in urma tratamentului ortodontic cu aparate fixe.
Cecilia Caragea: Adica… cu aparatele dentare, in cadrul tratamentului ortodontic, dintii se misca, se actioneaza asupra lor cu anumite forte, pentru a-I aduce pe pozitie, iar apoi, cu ajutorul acestor aparate de contentie, se mentin ficsi o anumita perioada de timp. Cam cat timp?
Dr. Madalina Trofin, medic specialist ortodontie si ortopedie dento-faciala: Teoretic, se pastreaza aceeasi perioada de timp cat a durat si tratamentul ortodontic – perioada lui activa. Ceea ce nu inteleg foarte multi pacienti este faptul ca dintii nu se misca… doar coroana, doar ceea ce vedem noi in gura, ei se misca din radacina. Practic, radacinile se deplaseaza in os si aceasta stabilitate a radacinilor in os este cea care asigura stabilitatea rezultatului. Practic, noi asta trebuie sa facem dupa ce am mutat dintii: trebuie sa ne asiguram ca rezultatul ramane stabil in timp, adica radacinile se consolideaza pe noua pozitie.
Cecilia Caragea: Si, daca ai nevoie de un tratament ortodontic si la arcada de sus, si la arcada de jos, se face acest tratament ortodontic in acelasi timp? Adica porti aparat dentar si sus, si jos, deodata?
Dr. Madalina Trofin, medic specialist ortodontie si ortopedie dento-faciala: Ideal, asa ar fi. Sa stii ca sunt putine cazuri in care, totusi, acceptam ca un pacient sa poarte doar pe o singura arcada aparat. Chiar daca, aparent, problemele sunt la nivelul unei singure arcade, se recomanda ca pacientii sa poarte aparate si pe arcada de sus, si pe arcada de jos, astfel incat sa ne asiguram nu doar de estetica si de alinierea dintilor, ci sa ne asiguram si de functionalitatea si de felul in care acel pacient va musca cu dintii, a felului in care dintii de sus se vor intercuspida, se vor uni cu dintii de jos in timpul masticatiei.
Cecilia Caragea: Si, in timpul purtarii aparatelor de contentie, inteleg ca, tot asa, pacientii trebuie sa respecte anumite reguli, sa nu manance anumite alimente tari, seminte si mai stiu eu ce…
Dr. Madalina Trofin, medic specialist ortodontie si ortopedie dento-faciala: Desigur, in cazul contentiilor fixe, adica al acelor contentii care sunt lipite pe dinti, regulile si restrictiile alimentare sunt aceleasi ca in cazul aparatelor cu bracketuri. De ce? Pentru ca pacientii trebuie, totusi, sa aiba grija de aceste contentii, sa nu le dezlipeasca. Dar, desigur, exista si acel tip de contentie mobila, sub forma unei gutiere, pe car pacientul o poate scoate, indeparta, ba chiar este indicat sa o poarte doar pe timpul noptii, ceea ce ii ofera o foarte mare flexibilitate pe timpul zilei, atat in momentul alimentatiei (nu are niciun fel de restrictie alimentara), cat si in timpul igienei – pacientii se pot igieniza ca si cum nu ar avea nimic, pentru ca chiar nu au nimic… poarta doar noaptea gutierele respective.
Cecilia Caragea: Aceasta gutiera de contentie se poarta noaptea, asadar, nu ai nicio restrictie in timpul zilei, si este o singura gutiera, nu mai e acel set de gutiere care se tot schimba, pe care o poarta pacientul… cam cat timp?
Dr. Madalina Trofin, medic specialist ortodontie si ortopedie dento-faciala: Pentru un tratament cu o durata medie de un an, activ, cu aparat, pacientul trebuie sa mai poarte inca aproximativ un an aparatul de contentie. Acest aparat de contentie nu se schimba, este un singur aparat, pe care pacientul il primeste in momentul indepartarii aparatului. Nu trebuie sa mai vina la control, trebuie doar sa aiba grija sa-si puna gutiera respectiva, care, de altfel, este si foarte confortabila.
Cecilia Caragea: Si, dupa aceasta perioada in care pacientul a purtat aparatul de contentie, presupun ca vine din nou la un control si este fericit ca are zambetul dorit!
Dr. Madalina Trofin, medic specialist ortodontie si ortopedie dento-faciala: Exact! Si atunci nu mai are nevoie de niciun fel de alt aparat, de niciun fel de alt control decat controalele de rutina.
Cecilia Caragea: Si, pe toata aceasta perioada a tratamentului ortodontic, in privinta regulilor de igiena, ce ar trebui acesti pacienti sa respecte suplimentar? Pentru ca imi imaginez ca sunt anumite lucruri suplimentare pe care ei trebuie sa le respecte…
Dr. Madalina Trofin, medic specialist ortodontie si ortopedie dento-faciala: Desigur! Avand in vedere ca bracketurile si componentele unui aparat ortodontic sunt retentive si retentioneaza placa bacteriana, resturi de mancare, regulile de igiena sunt extrem de ferme. Fiecare pacient trebuie sa aiba o igiena ireprosabila. Indicatiile sunt ca pacientii sa se spele dupa fiecare masa. Acest spalat dupa fiecar masa trebuie sa fie unul extrem de riguros, atat cu periute, manuale sau electrice, nu conteaza, dar si cu mijloace auxiliare, cum ar fi periutele interdentare, ata dentara sau dusul bucal.
Cecilia Caragea: Si, daca nu respecta, mai ales copiii, aceste reguli, se poate face ceva?
Dr. Madalina Trofin, medic specialist ortodontie si ortopedie dento-faciala: In cazul copiilor sau chiar si al adultilor care nu respecta cu strictete regulile de igiena, se realizeaza, totusi, periaje si igienizari regulate, in cabinetul stomatologic. Dar acesti pacienti – si as spune ca toti pacientii, chiar si nepurtatori de aparate – ar trebui sa inteleaga foarte clar faptul ca un periaj sau o igienizare, un detartraj, un airflow realizat periodic in cabinetul stomatologic nu inlocuiesc periajul de doua ori pe zi efectuat acasa. Acestea sunt, totusi, manopere si terapii care se efectueaza pentru a preveni afectiuni, dar in cazul unei igiene foarte corecte acasa!
Cecilia Caragea: Asadar, regulile de igiena trebuie respectate cu strictete mai ales in timpul unui tratament ortodontic, pentru ca exista riscul ca acele aparate sa retentioneze resturi de mancare si, atunci, creste riscul de a face carii, dar, periodic, poti beneficia si de o igienizare profesionala. Pentru ca ma gandesc ca, in cazul acelor aparate fixe, pacientii vin periodic, li se strang acele sarmulite sau… care este procedura, iar medicul vede si care este starea de igiena pe care a pastrat-o pacientul.
Dr. Madalina Trofin, medic specialist ortodontie si ortopedie dento-faciala: Si, de foarte multe ori, atunci cand observam ca un pacient nu are o igiena foarte buna, petrecem o sedinta mai lunga cu acel pacient, pentru a-i reexplica de ce este indicata igiena corecta acasa.
Cecilia Caragea: Asadar, daca ne dorim sa urmam un tratament ortodontic pentru a avea zambetul dorit, trebuie sa intelegem sa respectam cu strictete regulile de igiena orala.
Dr. Madalina Trofin, medic specialist ortodontie si ortopedie dento-faciala: Este deosebit de important acest aspect!
Cecilia Caragea: … pentru ca, altfel, riscam sa ne facem chiar mai mult rau!
Dr. Madalina Trofin, medic specialist ortodontie si ortopedie dento-faciala: Asa este! Daca nu avem grija de igiena de acasa, riscam sa ajungem la probleme mai grave decat cele cu care am inceput. Si acesta este un aspect pe care eu il repet tuturor pacientilor mei, sa aiba foarte mare grija de igiena la domiciliu.
Cecilia Caragea: Dar am inteles, totusi, ca ar exista o varianta pentru cei care considera ca s-ar putea sa nu respecte intocmai regulile de igiena, iar acea varianta ar fi reprezentata de acele gutiere, de tratamentul ortodontic prin gutiere, dar care este ceva mai scump.
Dr. Madalina Trofin, medic specialist ortodontie si ortopedie dento-faciala: Atat tratamentul cu gutiere, cat si tratamentul cu aparate linguale.
Cecilia Caragea: Pentru ca pe partea dinspre limba nu se pune atat de multa mancare…
Dr. Madalina Trofin, medic specialist ortodontie si ortopedie dento-faciala: Nu retentioneaza atat de multa mancare, pe de o parte. Pe de alta parte, este acea parte a dintilor care este umectata in permanenta de saliva. Saliva are cel mai important rol in autocuratirea dintilor si, prin compozitia si prin continutul crescut in factori imunologi, practic, asigura o mai buna protectie impotriva cariilor dentare. Practic, tratamentul cu aparate linguale este indicat mai ales pacientilor copii pe care parintii ii cunosc si stiu ca nu au cea mai buna igiena acasa.
Cecilia Caragea: Apropo de rolul salivei si de faptul ca ea ne protejeaza, de fapt, dintii: exista si copii care stau mult cu gura deschisa, dorm cu gura deschisa si, atunci, li se usuca partea exterioara a dintilor, pentru ca nu mai este umectata de saliva.
Dr. Madalina Trofin, medic specialist ortodontie si ortopedie dento-faciala: Exact! Si sunt foarte multi pacienti copii care dezvolta obiceiul vicios de respiratie orala, adica in loc sa respire pe nas respira pe gura si, atunci, petrec mai mult timp cu gura deschisa. Iar unul dintre efectele, consecintele acestui obicei vicios este aparitia cariilor pe suprafata externa a dintilor, care este un loc in care cariile apar destul de rar. In mod normal, cariile apar acolo unde exista suprafete retentive, cum ar fi spatiile dintre dinti sau pe suprafetele ocluzale ale dintilor. Dar in cazul pacientilor care petrec mai mult timp cu gura deschisa – fie ca raman gura-casca, cum s-ar spune, la televizor, fie ca respira pe gura, risca sa faca mult mai des carii pe suprafetele externe ale dintilor.
Cecilia Caragea: Iata inca un lucru pe care, daca l-am inteles, vom reusi sa avem dinti frumosi si sanatosi mult mai mult timp, pentru ca, intelegand rolul salivei, rolul respiratiei corecte si in privinta sanatatii orale, vom putea sa evitam acest risc crescut de a face carii daca respiram pe gura, de exemplu. Totul este sa fim deschisi spre noi informatii si sa luam hotarari intelepte, hotarari sanatoase pentru sanatatea noastra orala. Si sa intelegem ca un tratament ortodontic este mult mai mult decat ar parea pentru unii, la prima vedere – doar asa, o chestie de aliniere a dintilor, doar un tratament estetic. Pentru ca inteleg ca este mult mai mult decat un tratament estetic!
Dr. Madalina Trofin, medic specialist ortodontie si ortopedie dento-faciala: Desigur! Tratamentul ortodontic este in primul rand un tratament medical. Un tratament menit sa corecteze niste anomalii. Noi avem de-a face cu pacienti, cu oameni pe care ii consideram bolnavi, nu urati. Deci nu ne intereseaza sa-i facem mai frumosi, ne intereseaza sa-i facem mai sanatosi!
Cecilia Caragea: Dar si mai frumos, de ce nu? Pentru ca, pana la urma, cu totii ne dorim sa fim si sanatosi, si frumosi. Pentru ca stim ca imaginea este importanta si din ce in ce mai importanta in ziua de astazi. Noi va multumim tare mult si va invitam sa aveti grija sa aveti grija de zambetul dumneavoastra!