Dialoguri pentru Sanatate – Cand si de ce sunt recomandate sedinte de kinetoterapie
0Dialoguri pentru Sănătate – Când și de ce sunt recomandate ședințe de kinetoterapie
Invitat: domnul Vlad Cristian Iordache, kinetoterapeut în cadrul Clinicii Floare de Lotus (www.floare-de-lotus.com, 0744 470 138, strada Iordache Golescu nr. 17, parter, Bucureşti, sector 1)
Dialog realizat de Cecilia Caragea
Cecilia Caragea: Suntem la Clinica Floare de Lotus și stăm de vorbă cu domnul Vlad Cristian Iordache, kinetoterapeut. Și vrem să aflăm în ce constă o ședință de kinetoterapie, câte ședințe de kinetoterapie se fac de obicei! Și… pacienții dumneavoastră cam din ce categorie de vârstă fac parte?
Vlad Cristian Iordache, kinetoterapeut: În principiu, în începerea unui tratament kinetoterapeutic, primim recomandări din partea medicului – generalist, ortoped, în funcție de ce patologie este prezentă. Și, din momentul acela, se creează un program, alături de medic. Ședințele, în principiu, durează între 5, 6, 10, 12 ședințe, cam așa, în funcție și de gravitate, în ce stadiu se află patologia, dacă este acut sau cronic. Dacă este acut, în fază de câteva săptămâni. Dacă este cronic, trece de câteva luni, deja îmi trebuie un pic mai multă atenție la mișcări și la ce să facă, ce să nu facă pacientul respectiv.
Cecilia Caragea: Și la ce interval se fac aceste ședințe?
Vlad Cristian Iordache, kinetoterapeut: În funcție de patologie, fie zilnic, la două zile, ca să fie și o pauză de repaus, ca să înțeleagă și corpul ce se întâmplă și mușchii să se obișnuiască, la rândul lor, cu noile mișcări și noile…
Cecilia Caragea: Solicitări.
Vlad Cristian Iordache, kinetoterapeut: Solicitări, exact, obișnuințe pe care le formăm. Și, după aceea, văzut progresiv tratamentul, după o lună, două, trei, patru… Să zicem, într-o lună putem să facem 10 ședințe, după aceea facem o pauză de o perioadă… o săptămână, două și după aceea, iar, vedem aceeași schemă de tratament…
Cecilia Caragea: Încercați, de fapt, să creați niște noi obișnuințe.
Vlad Cristian Iordache, kinetoterapeut: Exact. Resetăm musculatura și obișnuim pacientul cu un stil de viață mai sănătos și, aș putea spune, cu o viață mai normală, fără dureri, fără contracturi musculare.
Cecilia Caragea: Și o ședință de kinetoterapie cam cât durează?
Vlad Cristian Iordache, kinetoterapeut: Minimum o oră, aș putea spune, cam o oră, 40 de minute, în funcție și de răbdarea pacientului și de cât de creativi suntem cu programul, ca să zicem așa. În cazul în care avem un copil sau un adolescent, la fel… trebuie un pic să creăm… mai antrenant, să fie mai antrenant un pic antrenamentul și tratamentul pentru ei.
Cecilia Caragea: Să nu se plictisească.
Vlad Cristian Iordache, kinetoterapeut: Să nu se plictisească, exact. Despre asta este vorba. Să nu se plictisească, să facă și acasă, nu doar la noi în clinică sau la sală…
Cecilia Caragea: Deci dați și teme pentru acasă.
Vlad Cristian Iordache, kinetoterapeut: Exact!
Cecilia Caragea: Îl învățați să facă niște exerciții corect și să le repete acasă.
Vlad Cristian Iordache, kinetoterapeut: Exact!
Cecilia Caragea: Există și exerciții pe care n-ar trebui să le facă? Le spuneți? Exerciții care pot să-i facă rău?
Vlad Cristian Iordache, kinetoterapeut: În funcție de patologia pe care o au, ei trebuie să evite anumite mișcări. Nu trebuie să facă… spre exemplu, dacă mută piciorul mai la stânga, deja începe durerea, înseamnă că trebuie să ne concentrăm pe alți mușchi care să îi întărească și acea zonă, odată cu un alt grup de mușchi.
Cecilia Caragea: Deci durerea trebuie evitată.
Vlad Cristian Iordache, kinetoterapeut: Da, exact, durerea trebuie evitată și, unde este durere, trebuie întărit. Mai întâi scos din faza de durere mușchiul, adică cu un tratament, masaj, fizioterapie, în funcție de ce decid și domnii doctori, cu tratament, ca injecții, pastile, diferite tratamente… Și apoi direct pe sursă, unde este durerea, acolo să și tratăm. În majoritatea cazurilor, când vine vorba, să zicem, de o postură incorectă sau de o contractură musculară care provoacă o scolioză sau cifoză sau, cum este la picioare, talus valgum sau talus varus, eversie sau inversie, adică se îndoaie talpa piciorului în interior sau în exterior, sunt diferite exerciții pe care trebuie să le facem ca să întărim acea musculatură, în primul rând, care este slabă. În principiu, v-am și zis, durerea trebuie evitată, dar în același timp trebuie și tratată. Și să avem bine pus la punct un program pentru patologia care a apărut.
Cecilia Caragea: Dar care este diferența între kinetoterapie și fizioterapie?
Vlad Cristian Iordache, kinetoterapeut: Kinetoterapia se ocupă cu mișcarea, tot ce ține de mișcarea corpului. Fizioterapia înseamnă terapie pe bază de curenți electrici, de diferite forme, sunt galvanici, sunt curenți TENS… Noi folosim mai mult TENS și galvanici, dar, în principiu, TENS-ul este cel mai apropiat sistemului nostru nervos din corp, adică curenții pe care îi folosim sunt asemănători cu curenții din corpul nostru, din sistemul nostru nervos. TENS este prescurtarea pentru „stimulare nervoasă electrică transcutanată”. Acești curenți putem să îi folosim din ce în ce mai des, pentru că… la un moment dat, se obișnuiește și corpul cu curenții aceștia pe care îi folosim pentru tratament. Putem să folosim, de exemplu, laserul, laserterapia pentru reducerea inflamațiilor.
Cecilia Caragea: Așadar, dumneavoastră, kinetoterapeut, colaborați îndeaproape cu fizioterapeutul.
Vlad Cristian Iordache, kinetoterapeut: Exact. Suntem în strânsă legătură, ca să zic așa, funcționăm în același timp.
Cecilia Caragea: Așadar, este vorba de o echipă de terapeuți care implementează, să spunem așa, planul de tratament prescris de medic.
Vlad Cristian Iordache, kinetoterapeut: Da. În momentul în care pacienții vin la noi, sunt văzuți de medicul generalist, în primul rând, după aceea de ortoped. Și de la ortoped și medicul generalist se aplică un tratament, în funcție de ce este nevoie. În principiu, se fac câteva investigații înainte să începem tratamentul, cum ar fi posturologia. Avem un aparat care citește presiunea și distribuția corpului în călcâie, unde este…
Cecilia Caragea: În tălpi.
Vlad Cristian Iordache, kinetoterapeut: Exact, în tălpi. Unde, pe ce parte este deficitar, pe ce parte este mai multă presiune… Și, atunci, putem să ne dăm seama exact cam de unde am putea pleca, dacă este vorba despre… ne uităm și la tălpi, să vedem dacă este un platfus sau…
Cecilia Caragea: O gleznă căzută…
Vlad Cristian Iordache, kinetoterapeut: Da, o gleznă căzută sau o talpă care se află în eversie, inversie sau prezintă un mont…
Cecilia Caragea: Se poate face ceva în acest caz?
Vlad Cristian Iordache, kinetoterapeut: Da, în cazul monturilor, sunt niște proteze speciale pe care le poate purta pacientul. Dar ideea este să fie destul de solide acele proteze, pentru că trebuie, cumva, la fel, să se reobișnuiască articulația cu noua poziție. Pentru că, în momentul în care, să zicem, montul respectiv este prezent, degetul mare este scos din poziția lui anatomică, în același timp se dă și o postură greșită. Fie genunchi în interior, să ajungă să fie un genunchi în interior, fie în exterior.
Cecilia Caragea: Adică lucruri pe care pacientul, de obicei, nu le conștientizează.
Vlad Cristian Iordache, kinetoterapeut: Exact, da. Adică pentru pacient este ceva normal deja, o…
Cecilia Caragea: Postură greșită.
Vlad Cristian Iordache, kinetoterapeut: O postură greșită sau o patologie de acest fel. Și, în cazul în care se prezintă una din aceste patologii, le putem vedea la fotoscanul nostru 3D, pe care-l avem în clinică. Și de acolo putem să recomandăm niște talonete, iar împreună cu acele talonete să începem și tratamentul terapeutic. Pentru că talonetele susțin talpa și, în momentul în care susțin talpa, atunci putem să tratăm efectiv musculatura, care este… cum să zic…
Cecilia Caragea: Deviată…
Vlad Cristian Iordache, kinetoterapeut: Exact, deviată. Sau nu este… n-a mai fost solicitată de mult și este într-o fază de a fi, cum să zic, a fi moale, ca să zic așa. Sau nu este întărită, este slabă.
Cecilia Caragea: Și aveți mulți pacienți cu monturi?
Vlad Cristian Iordache, kinetoterapeut: Da, persoanele în vârstă sunt cele mai afectate de aceste monturi.
Cecilia Caragea: Și de ce vin când le au deja? N-au sesizat mai repede sau vin când începe să-i doară tare?
Vlad Cristian Iordache, kinetoterapeut: De obicei, cam când începe să doară tare, când începe durerea cea mai mare și nu mai au ce să facă singuri, acasă, și este nevoie de o investigare mai amănunțită.
Cecilia Caragea: Dar soluții există chiar și pentru ei.
Vlad Cristian Iordache, kinetoterapeut: Da, exact. Întotdeauna există câte o soluție. Tratament, un program… întotdeauna există.
Cecilia Caragea: Persoanele în vârstă care au ajuns deja să se confrunte cu dureri, e normal, vin să caute soluții. Ar fi bine să vină cât mai din timp și să caute aceste soluții, dar poate vin persoanele în vârstă cu copiii sau cu nepoții, atunci când sesizează că aceștia au început să aibă anumite probleme, tocmai ca ei să nu ajungă să aibă probleme. Cât de cooperanți sunt copiii și adolescenții pe care-i aveți… în tratament?
Vlad Cristian Iordache, kinetoterapeut: Sunt cooperanți, într-adevăr, pentru că și ei înțeleg, la rândul lor… sau au primit explicații de la părinți, de la bunici despre ce este vorba. Și, la rândul lor, și ei prezintă, sub o formă sau alta, dureri. Părinții, de obicei, sesizează că mersul lor este anormal, că nu mai calcă cum trebuie sau că ei prezintă dureri la nivelul tălpilor, la nivelul genunchilor, la nivelul șoldului, spatelui, prezintă dureri de cap, amețeli, nu se pot concentra… Toate acestea ajung în punctul în care facem o investigație posturologică și, de acolo, eventual o investigație kinetoterapeutică. Adică punem pacientul să stea într-o poziție de ortostatism, adică să stea drept și să facă diferite mișcări: de flexiextensie, practic, să se aplece, să se întindă, să vedem în ce formă se prezintă coloana. Și apoi începem tratamentul.
Cecilia Caragea: Așadar, este foarte important ca, pe lângă echipa medicală și echipa de terapeuți, și pacientul să facă parte din aceeași echipă.
Vlad Cristian Iordache, kinetoterapeut: Exact, da, să coopereze alături de noi și să formăm o echipă pentru a trata nevoile dânsului, dânsei…
Cecilia Caragea: Așadar, putem scăpa de eventualele dureri. Și putem scăpa de ele cu atât mai repede, cu cât venim mai repede să ne îngrijim de propria noastră sănătate. Dar putem să venim și să facem ședințe de kinetoterapie dacă n-avem nicio durere? Așa, ca să nu ajungem la dureri?
Vlad Cristian Iordache, kinetoterapeut: Da! Cum este vorba aceea din popor: „Mai bine previi decât să tratezi”.
Cecilia Caragea: Da! „Paza bună trece primejdia rea.”
Vlad Cristian Iordache, kinetoterapeut: Exact, da. Și, da, prevenția este cea mai bună, cel mai bun tratament, ca să nu ajungem în fazele acelea, să ajungem într-un stadiu acut, în care deja să înceapă se instaleze patologia și, dacă o lăsăm, cum se mai spune, „Aia e!” și „Trece!”, să nu ajungem în stadiu cronic, să fie o perioadă mai lungă de tratament și cu și mai multă atenție și mai multă răbdare.
Cecilia Caragea: De fapt, nu trece și o să ajungă…
Vlad Cristian Iordache, kinetoterapeut: O să ajungă într-un stadiu…
Cecilia Caragea: Să ne coste mai scump, să ne doară și așa mai departe.
Vlad Cristian Iordache, kinetoterapeut: Exact. Când se instalează faza cronică, deja nu mai puem să întoarcem la 100%, doar într-un 80%, 90%… depinde. Depinde și de cooperarea pacientului și de cât este dispus să țină tratamentul, câtă răbdare mai are. Noi, oricum, avem răbdare, dar nu depinde doar de noi acest aspect.
Cecilia Caragea: Vă mulțumim tare mult!
Vlad Cristian Iordache, kinetoterapeut: Și eu vă mulțumesc!
Cecilia Caragea: Și nu uitați: să previi e mai ușor decât să tratezi!