Dialoguri pentru Sanatate – Cauzele afectiunilor reumatismale si remediile recomandate. Cum actioneaza suplimentele Ovoimuno
0Dialoguri pentru Sănătate – Cauzele afecțiunilor reumatismale și remediile recomandate. Cum acționează suplimentele Ovoimuno
Invitată: dr. Raluca Nichitean, medic reumatologie și terapii complementare, Centrul Rheumed
Emisiune realizată cu sprijinul Rheumed (Str. Ion Meșter nr. 7, bl. C1, Cluj-Napoca, www.rheumedclinic.ro, www.facebook.com/RheumedClinic, 0751.084.210) și al Ovoimuno (www.ovoimuno.ro, www.facebook.com/ovoimuno, 0726.936.392 / 031.421.3745)
Dialog realizat de Cecilia Caragea
Cecilia Caragea: Suntem la Centrul Rheumed din Cluj-Napoca și stăm de vorbă cu doamna doctor Raluca Nichitean, medic reumatolog și în același timp specialist în terapii complementare. Vrem să discutăm despre cauzele afecțiunilor reumatismale și despre remediile recomandate. Dar, înainte de toate, care sunt cauzele?
Dr. Raluca Nichitean, medic reumatologie și terapii complementare: Când vorbim de patologia noastră articulară trebuie să ne referim la două tipologii, ca să spun așa. Una degenerativă, mecanismul de degradare, care vine, să spunem, fiziologic, adică cu vârsta, cu uzura noastră, cum ne folosim corpul… Și a doua categorie de boli sunt boli inflamatorii, care înseamnă, cumva, patologic să nu funcționeze corpul cum trebuie.
Cecilia Caragea: Așadar, afecțiunile reumatismale au două cauze, înaintarea în vârstă…
Dr. Raluca Nichitean, medic reumatologie și terapii complementare: Da, degradarea…
Cecilia Caragea: Că toți ajungem la un moment dat să ne confruntăm cu afecțiuni reumatismale… Și inflamația, procesele inflamatorii, pe care înțeleg că este foarte important să le ținem sub control.
Dr. Raluca Nichitean, medic reumatologie și terapii complementare: Exact.
Cecilia Caragea: Și cum putem face acest lucru?
Dr. Raluca Nichitean, medic reumatologie și terapii complementare: La inflamație, și aici putem să împărțim în două, adică o cauză metabolică, de reacții în celule, și aici dăm un exemplu guta, cunoscuta gută, și mai sunt și alte artrite, de exemplu, cristaline, și mai avem afecțiunile de cauză autoimună, în care mecanismul nostru de apărare, imunitatea, nu funcționează în parametrii normali, ci hiperreacționează la un agresor din mediu sau nu neapărat din mediu.
Cecilia Caragea: Nu neapărat din mediu… la ce vă referiți?
Dr. Raluca Nichitean, medic reumatologie și terapii complementare: Tot timpul, o boală are o combinație de factori, o combinație genetică, o predispoziție, avem informația acolo, o accesăm sau nu o accesăm. Accesul la acea informație îl facem prin intermediul stimulilor din mediu. Organismul nostru și celulele noastre trebuie să se adapteze la mediu și-atunci folosesc informația din mediu cu scopul de a-și crea respectivele mecanisme de adaptare. Adică, concret, agenții biologici din mediu, virusuri, microorganisme, bacteriile, paraziții, sau factorii fizici, cum ar fi radiațiile UV. Și vorbesc de foarte multe exemple din cazuistica noastră de patologii autoimune. Și mai sunt cauzele comportamentale, să le spunem așa, și aici includem factorii psiho-emoționali și factorii de comportament alimentar. Factorii psiho-emoționali observăm că, din ce în ce mai mult, conferă o pondere extraordinară în cauza bolilor autoimune. De exemplu, dacă noi trăim într-un mediu de stres, dar nu un stres acut, care este un răspuns fiziologic și normal, adică tot timpul stăm într-o stare de tensiune, și aici sunt emoțiile noastre negative, furia, frica de ceva, anxietățile…
Cecilia Caragea: Vă referiți la un stres constant.
Dr. Raluca Nichitean, medic reumatologie și terapii complementare: Exact, constant, dar nu foarte ridicat, numai că există permanent. Și-atunci stresul acesta permanent determină imunitatea noastră să reacționeze, pentru că tot timpul o stimulează. Și aici, de fapt, mecanismul este prin eliberarea de mediatori chimici. Emoțiile noastre din sistemul nervos se transformă în corpul nostru în aceste substanțe, adrenalină, noradrenalină, care, ca o cascadă, activează cortizolul, hormonul nostru de stres. Și-atunci hormonul nostru de stres activează imunitatea. Și aici este acest lanț…
Cecilia Caragea: Cerc vicios.
Dr. Raluca Nichitean, medic reumatologie și terapii complementare: Da. Și imunitatea, fiind tot timpul stimulată că cineva ne atacă, dar de fapt nu ne atacă nimeni, dar noi reacționăm în acest mod…
Cecilia Caragea: Nu suntem noi confortabili într-un anume context.
Dr. Raluca Nichitean, medic reumatologie și terapii complementare: Da, e o tensiune, că asta e stresul, de fapt. Definiția stresului asta este: o tensiune interioară, ceva ce acumulezi. Sau, mai bine zis, este o discrepanță între cerințele mediului și posibilitățile tale de răspuns. De exemplu, am de ajuns undeva și în jumătate de oră trebuie să ajung. Și eu, dacă am pornit mai târziu, dar nu din cauza mea, că m-am decalat, că a intervenit ceva în casă sau este trafic în oraș, bineînțeles, și nu ajung la timp, trăiesc o stare de tensiune interioară, stresul. Și așa se tot adaugă.
Cecilia Caragea: Și, dacă e să vorbim de acel stres continuu, la locul de muncă sau acasă, nu ne acomodăm noi, de fapt, cu acel context… Nu ne împăcăm cu colegii, cu șefii, cu subalternii. Iar acasă avem probleme cu ceilalți membri ai familiei, cu partenerul, partenera.
Dr. Raluca Nichitean, medic reumatologie și terapii complementare: Da, da, exact așa. Și-atunci toate emoțiile astea, care sunt energii, sunt de fapt niște mesaje pentru corpul nostru, așa cum mesaje sunt și temperatura sau radiația UV, care este considerată tot un factor agresiv pentru corp… Și aceste stări sunt niște stări agresive, pentru că corpul înțelege… cineva ne atacă sau avem o rană și eu trebuie să pornesc imunitatea, să-mi ia apărarea, să vină acolo, la locul faptei, cumva, și să acționeze. Dar, pentru că nu găsește agentul, cine este vinovatul, se epuizează, se epuizează la cât de mult este antrenată, solicitată și, în această formă de epuizare, la fel ca noi, oamenii, o să dăm rateuri, o să facem greșeli. Și aici imunitatea începe să facă aceste greșeli.
Cecilia Caragea: Dar, până la urmă, tot de noi depinde, pentru că noi trebuie să modificăm acele contexte care nu ne sunt confortabile, care ne stresează.
Dr. Raluca Nichitean, medic reumatologie și terapii complementare: Da. Dar de multe ori nu știi că astea, de fapt, îți vor crea un rău în corpul tău fizic. Doar sunt captate, să spunem, de către corpul nostru. În momentul în care se declanșează o boală, vei avea un fel de mesaj pentru tine și trebuie să înțelegi. Dar e foarte greu să știi… oare unde trebuie să mergi? În componenta de comportament psiho-emoțional sau în comportamentul alimentar? Că și de acolo ne vin niște factori agresori, adică noi îi numim factori trigger, în engleză, declanșatori ai bolii autoimune. Dar, ca să declanșezi boala autoimună, trebuie să stimulezi imunitatea, de aia îi și zice autoimună. Și-atunci există factorii din mediu, am spus, factorii biologici, microorganismele, radiațiile UV, aici spuse în contextul nostru, și factorii ce țin de noi
Cecilia Caragea: Într-adevăr, noi trebuie să avem grijă să nu ajungem să ne îmbolnăvim.
Dr. Raluca Nichitean, medic reumatologie și terapii complementare: Și, cu toate astea, că și eu le spun pacienților, e obositor să fugi, să tot fugi, să tot fugi de pericol, să zicem. În viață vor exista anumite situații, trebuie să găsesc soluții la acele probleme, să zicem. Și aici îmi place mie foarte mult: soluțiile! Dar soluțiile îți vin în baza cunoștințelor. Ce determină boala respectivă? Și-atunci comportamentul psiho-emoțional, de care am vorbit, să ne cunoaștem stresul… Și mulți pacienți nu-și dau seama ce e stresul pentru ei, pentru că nu e stresul acut, adică un deces, o despărțire, care, da, sigur că mă marchează și știu că acolo trăiesc furie sau tristețe. Bun, dar stresul ăsta cronic, permanent, așa, sâcâitor, care la un moment dat mă epuizează și declanșează un răspuns imun neadecvat… Și vorbim mai încolo despre asta. Acum, cealaltă componentă, de comportament alimentar… La nivelul tractului digestiv, să spunem că este ca o poartă de intrare pentru factorii agresori. Factorii agresori aici sunt mult mai mulți decât din celelalte componente. Vorbim de substanțe chimice, aditivi alimentari, toate E-urile, partea asta de prăjeli, ceea ce rezultă din procesul de fabricare a alimentelor și metalele grele, tot ce conțin în ziua de astăzi alimentele și cu ce vin la pachet, bineînțeles. Pentru că nici ele nu sunt sterile, noi nu mâncăm alimente sterile, cu toate că în stomac putem, prin acidul clorhidric, să mai ucidem din virusuri, din bacterii, din paraziți. Și-atunci, venind toți factorii aceștia nocivi la nivelul tubului digestiv, ei vor agresa peretele intestinal. El este zidul nostru de apărare, în care avem niște mecanisme ce permit extragerea substanțelor nutritive. Avem nevoie de proteine, de glucide, de lipide, vitamine, minerale. În timp, agresiunea persistentă asupra peretelui intestinal îl face să cedeze. Nu avem un organism nemuritor, să zicem așa. Și-atunci, aceste substanțe chimice și microorganismele care vin cu alimentele creează niște breșe în epiteliul intestinului subțire. Noi numim sindrom de intestin permeabil, leaky gut, în engleză. Și, dacă tu, normal, prin peretele intestinal absorbi ceea ce organismul tău are nevoie și cunoaște ca fiind normal sau pe care îl cunoaște, aminoacizi, glucoza, lipidele, dacă pe lângă acestea întâlnește niște elemente pe care nu le cunoaște, le consideră străine, nu sunt folositoare, pot fi agresive. Și-atunci intervine imunitatea. E foarte interesant acolo și cred că Dumnezeu… nimic nu e întâmplător și cum a creat organismul nostru, foarte inteligent. La nivelul peretului intestinal există celulele acestea ale sistemului imunitar, limfocite B și T, care au rolul de a întâmpina acești factori agresori care vin din lumenul intestinal. Și există peste 70% din imunitate concentrată la nivelul intestinului. Nu-i întâmplător. De ce? Pentru că pe acolo intră cei mai mulți factori agresori. Și, în momentul în care intră agresorii, imunitatea reacționează. Niciodată o boală nu se declanșează pentru că am mâncat odată ceva greșit, pentru că am un comportament alimentar neadecvat, cu excese, cu alcool, cu tot felul de substanțe addictive, nenaturale corpului nostru. Dar, în timp, e exact același mecanism ca pe emoții: stimularea repetată, persistentă va face ca sistemul imunitar, acele celule care se află acolo să fie epuizate. Și-atunci o să rateze și ele mecanismul de a contracara acești agenți.
Cecilia Caragea: Când devine un obicei această alimentație neadecvată.
Dr. Raluca Nichitean, medic reumatologie și terapii complementare: Da, da, deci trebuie să am stimulul foarte des întâlnit, deci să-mi fie ca un obicei.
Cecilia Caragea: Și ce ar trebui să mâncăm și ce alimente ar trebui să evităm?
Dr. Raluca Nichitean, medic reumatologie și terapii complementare: Alimentele care ne sunt benefice, ca să spunem așa, bineînțeles, sunt alimentele în stare cât mai naturală, să evităm să le procesăm. Și-atunci vorbim de legume, fructe proaspete și de alimentele de proveniență animală, pe care nu le supunem, de exemplu, prăjelii… să încercăm să le punem la cuptor sau la afumat, dar să depindă cât mai mult de noi. Nu avem toți posibilități și o să luăm alimentele la ambalaj. Și tot ce înseamnă ambalaj intră deja în categoria de substanțe chimice adăugate. N-ai cum… Și vorbim și de produsele lactat… și din categoria semințelor, și a cerealelor, bineînțeles, să introducem în alimentație. Și, per ansamblu, regula e ca alimentele să provină 80% din sursă vegetală și 20% din sursă animală.
Cecilia Caragea: Și, de regulă, e cam invers procentul.
Dr. Raluca Nichitean, medic reumatologie și terapii complementare: Exact, da. Sunt destul de grele alimentele sau nutrienții care vin din sursă animală. Sunt benefice, bineînțeles, că avem nevoie mai ales de aminoacizii esențiali, dar au niște reacții în corp în plus.
Cecilia Caragea: Și, dacă mâncăm mult prea multe alimente de origine animală, mult prea multă carne, de exemplu, sau uneori conserve de carne, ajungem mai repede să ne confruntăm cu afecțiuni reumatismale? Asta și apropo de gută!
Dr. Raluca Nichitean, medic reumatologie și terapii complementare: Da, acolo, pe calea metabolică. Pentru că acești nutrienți care ajung în corpul nostru sunt supuși, la nivel celular și la nivel de mitocondrie, unor arderi. Totul este sursă de energie pentru noi. Și ce rezultă în urma acestor reacții sunt radicalii liberi, care determină inflamație în corpul nostru. Și-atunci și corpul nostru, pe acele reacții, va determina un răspuns de apărare. Deci iarăși imunitatea intervine în lanțul ăsta, chiar e un cerc vicios, care pe care. Dar la nivelul intestinului subțire, unde intervin aceste breșe și ne scapă niște factori chimici, aceștia sunt cei mai agresivi, pătrund în corp și imunitatea îi vede că nu sunt conformi. Deci nu e neapărat nutrientul, care, da, ajunge și la nivel de celulă și este supus unor reacții, dar până să ajungă la celulă este întâmpinat de acest sistem de apărare al nostru. Și-i spune: „Ce faci tu aici? Ce cauți?” Și ia măsuri contra lui. Și tot ia măsuri contra lui până când devine prea reactiv și nu mai are cu cine se lupta, o să se lupte cu el însuși. Deci mai mult partea asta de aditivi alimentari, partea ce se pune în alimente și nu era acolo de la început. Pentru că… corpul nostru este foarte deștept, el știa cum trebuie să primească, ce trebuie să primească și nu cunoștea necunoscutul, să zicem așa, pentru care acum are nevoie de reacțiile astea de apărare.
Cecilia Caragea: Și tocmai de aceea incidența bolilor autoimune este din ce în ce mai mare.
Dr. Raluca Nichitean, medic reumatologie și terapii complementare: Exact! Ne spargem acolo poarta noastră, poarta noastră de apărare, intestinul, și ulterior și armata noastră, care vine să ne apere… cumva, se transformă apărarea, deci nu mai este așa de adaptativă, să răspundă bine, devine foarte, foarte agresivă.
Cecilia Caragea: Ca o persoană care este stresată, mult prea stresată. Se isterizează și are reacții exagerate.
Dr. Raluca Nichitean, medic reumatologie și terapii complementare: Da, păi imunitatea este chiar considerată al doilea nostru creier, deci exact așa se comportă, foarte bună asemănarea. Și-atunci, cunoscând unde avem aceste scăpări, să spunem, sau ne agresăm corpul în felul acesta, putem să acționăm pe prevenție sau chiar pe soluții, în cazul declanșării bolilor autoimune.
Cecilia Caragea: Cum anume?
Raluca Nichitean, medic reumatologie și terapii complementare: Pe comportamentul alimentar, dar putem atinge și comportamentul psiho-emoțional, imediat o să revin, cheia este la nivelul imunității. Dacă noi cunoaștem că e 70% acolo, de ce să nu mergem spre ea? Și s-a demonstrat că la nivelul intestinului subțire și al celui gros există acest microbiom. Aceste microorganisme, miliarde, sute de miliarde acolo, un fel de prieten al nostru, care protejează mucoasa intestinală și comunică cu imunitatea. Și-atunci, acolo este o echipă foarte bună, în care, dacă vedem că unul cedează, de exemplu, imunitatea, trebuie să se ajute de prietenul lui, microbiomul, de exemplu. Sau, dacă intestinul subțire are breșe, acele scăpări, va fi corectat de către microbiom. Dacă microbiomul, săracul, și el este atacat, pentru că, uite, și cu medicamentele, și cu antibioticele este afectat microbiomul, sunt organisme vii acolo, și-atunci și ele mor, agresate și de toți aditivii din alimentație, din prăjeli ce ajung acolo… Dacă și el este alterat, și se numește disbioză, atunci ne aflăm într-un impas „cine pe cine ajută”. Și este incredibil cum putem să accesăm resursele corpului prin niște metode naturale, adică să lucrăm pe acest microbiom sau pe imunitate sau pe epiteliu. Și, aici, eu, când am căutat soluții pentru bolile autoimune, am găsit varianta de a adapta sau a face imunitatea să se corecteze prin aceste produse Ovoimuno. Și de ce? Eu când am citit… bun, ca medic, dai tratamente alopate, pentru că boala s-a decompensat și, categoric, sunt extraordinare, vin să echilibreze corpul, vin eu să fac temele în corpul tău, tu nu poți, ești rănit, e ok. Dar pe termen lung nu ne adresăm cauzei, noi doar luptăm cu efectele, cu niște simptome sau chiar niște reacții în corpul nostru, inflamația. Și, dacă tu știi că poți să mergi pe imunitate, să o corectezi, de ce să nu faci asta? Și-atunci m-am dus pe calea naturală, suplimente, terapii complementare, de aici mi-am luat și competența, pentru că am observat că organismul nostru are capacitatea de vindecare, dar numai dacă îi dăm noi resursele necesare. Și-atunci, un pic trebuie să vii doar în sprijinul lui.
Cecilia Caragea: Să ne ajutăm puțin corpul.
Dr. Raluca Nichitean, medic reumatologie și terapii complementare: Da, exact, un pic de ajutor. Boala asta îți cere: îndreaptă-te spre tine, să te mai cunoști, eventual. Dar acest mesaj este ca să vii să faci efectiv ceva. Și-atunci am fost într-o căutare, tot timpul noi, medicii, suntem curioși și încercăm și mergem la congrese, să ne documentăm tot mai mult. Am gasit aceste produse Ovoimuno, care conțineau imunoglobulinele Y și se specifica că au rol de imunomodulare. Noi ce făceam cu terapii este imunosupresie. Imunitatea este hiperreactivă, agresivă. Nu reacționează corespunzător, noi tragem în ea, o scădem. N-aveam cum prin medicația alopată. Și, dacă tu găsești un mecanism de a-i corecta pe soldații tăi, așa îi spun imunității, armata noastră, să-i corectăm și în continuare ei să ne folosească, este extraordinar. Și, ca Toma necredinciosul, bineînțeles, am zis: „Sună prea bine ca să fie așa”. Și am început să le folosesc în practica clinică. Și rezultatul a fost uimitor. Cam 70% din pacienți deja au prezentat îmbunătățire clinică, ecografică, că-i urmăresc cu ecograful, biologică. Și cam de șase luni, cred că din februarie, anul acesta, am început să le folosesc în practică.
Cecilia Caragea: Dar cum acționează aceste produse de au asemenea efecte?
Dr. Raluca Nichitean, medic reumatologie și terapii complementare: Acționează pe mai multe planuri. Pentru că vorbeam acolo ce echipă frumoasă fac aceștia trei: imunitatea, epiteliul intestinal și microbiomul. Produsele Ovoimuno conțin proteine din ou. Oul este cel mai complex aliment, cu elementele nutritive cele mai benefice și din el se dă viață la un nou organism. Și-atunci, îți aduce principii alimentare benefice la nivelul intestinului, să hrănești microbiomul, acela pe care, din păcate, îl alterăm cu alimentația și stilul nostru de viață. Și-atunci acționăm pe pilonul acesta, unde exact sunt imunoglobulinele și s-au testat in vitro și au acest efect prebiotic, probiotic si postbiotic, lizozimul, care este o enzimă bactericidă care să ajute să omoare bacteriile rele de acolo și seleniul, care are un rol mai mult antioxidant, să trăiască mai mult celulele, să aibă capacitate de regenerare.
Cecilia Caragea: Deci ne ajută microbiomul de la nivel intestinal…
Dr. Raluca Nichitean, medic reumatologie și terapii complementare: Îl dezvoltă, îl hrănește, prosperă. Că el, ziceam mai înainte, este în disbioză, deci el este alterat. Și avem efectul pe planul doi, la nivelul epiteliului intestinal, acele breșe care se formează pot fi corectate prin produșii pe care îi fabrică, îi sintetizează microbiomul. Și aici vorbim de acizii grași cu lanț scurt. Ei sunt eliberați și ajută la joncțiunea, la lipirea celulelor din epiteliul intestinal, să acopere breșa. Și atunci putem să ne întărim și zidul nostru de apărare. Planul doi. Și al treilea plan: din acele imunoglobuline Y, pentru că și noi avem imunoglobuline, IgA, IgG, IgM, acești anticorpi pe care îi folosim cu scopul de a anihila agenții agresori, ceea ce intră din mediul exterior și nu este al nostru, util. Și atunci venim cu aceste imunoglobuline Y și ele au efect de corecție asupra limfocitelor, și B, și T. De aici efectul imunoglobulator. Și-atunci și planul de imunitate se corectează. Și acționăm extraordinar pe toate domeniile.
Cecilia Caragea: Spuneați că aceste produse au un efect prebiotic, probiotic și postbiotic. De prebiotic și probiotic am mai auzit, dar de postbiotic, nu prea.
Dr. Raluca Nichitean, medic reumatologie și terapii complementare: Da, într-adevăr, pe parcursul progresului științific s-a descoperit că fac mult mai mult de atât aceste microorganisme, nu doar să existe acolo și să ne ajute în digestia cu fibrele și așa mai departe. Ele sintetizează acești acizi grași cu lanț scurt și mai eliberează și alții, de exemplu, vitamine, B-uri, folați, vitamina K, unii aminoacizi sau, din peretele lor celular, liza bacteriilor, sunt folosiți compușii lor pentru organism ca materiale de structură, de construcție. Și-atunci ele donează sau îi trimit corpului… „uite niște substanțe benefice, folosește-le!” În diverse scopuri: rol antioxidant, rol de regenerare pe peretele intestinal… Aceste vitamine, care sunt catalizator de reacții în celule, sunt minunate.
Cecilia Caragea: Și acestea ar fi efectele postbiotice.
Dr. Raluca Nichitean, medic reumatologie și terapii complementare: Da, ce produc bacteriile. „Prebiotic” înseamnă doar cu ce hrănim bacteria, fibrele, „probiotic”, să punem microorganisme în plus, pentru că, dacă ne mor… și-atunci, din iaurt, din murături, unde există fermentație, sunt bacterii și noi le introducem, pentru că alea sunt bune pentru noi, probiotic. „Postbiotic”, ce am spus.
Cecilia Caragea: Și am înțeles că este foarte important și efectul antiinflamator. Și aceste produse Ovoimuno au și ele un efect antiinflamator. Cum anume au ele un efect antiinflamator?
Dr. Raluca Nichitean, medic reumatologie și terapii complementare: Efectul antiinflamator se datorează mai mult rezolvării, să spunem, a războiului. Adică, dacă există acest conflict în corp între imunitate și agenții agresori, rezultă niște citokine, niște molecule inflamatorii, care sunt necesare pentru a omorî, la rândul lor, factorii nocivi, și interleukine, și factori de necroză tumorală. Ele, eliberate în organism, le denumim inflamație, vor fi eliminate, capacitatea corpului e în stare de a elimina inflamația. Dar, dacă noi nu oprim robinetul, adică încontinuu, încontinuu se tot produc, bineînțeles că nu facem față. Și noi folosim aici, în terapia alopată, foarte multe terapii antiinflamatoare și recunoaștem: da, ne adresăm doar efectului, nu cauzei. Și-atunci, când folosești aceste suplimente care se adresează cauzei, să-ți rezolve, să-ți corecteze ceea ce tu ai acolo, erori, rezolvi indirect și partea aceasta de a nu mai produce inflamație. Și-atunci este un rol antiinflamator.
Cecilia Caragea: Dar pe termen lung se vede acest efect antiinflamator?
Dr. Raluca Nichitean, medic reumatologie și terapii complementare: Da, pe termen lung. Acum sunt studii in vitro și se testează efectul antiinflamator al acestor produse.
Cecilia Caragea: Și cam în cât timp se vede?
Dr. Raluca Nichitean, medic reumatologie și terapii complementare: În practica mea clinică, am văzut cam după 2-3 luni. E un proces îndelungat acolo, până a spune că oprești efectul și efectiv corpul să-ți poată elimina inflamația.
Cecilia Caragea: Dar cum se iau? Cum se administrează?
Dr. Raluca Nichitean, medic reumatologie și terapii complementare: Sunt foarte simple, sunt sub formă de pulberi, se dizolvă, acum poți să le dizolvi în apă, în ceai, în iaurt, în cafea, că acolo le maschezi, nu le simți, că, fiind din ou, unii au mirosul mai sensibil la aceste produse sau simți gustul, deși foarte puțin. Și se administrează înainte de masă.
Cecilia Caragea: Dimineața, la prânz, seara?
Dr. Raluca Nichitean, medic reumatologie și terapii complementare: Preferabil până la ora 6 seara, pentru că îți dau și o stare de energie, au vitamine, au minerale, toate elementele nutritive din ou care te ajută. Și-atunci, până în ora 6 este recomandarea. Acum, în funcție de patologie, folosim diverse dozaje. În mod normal este cam 12 grame pe zi, dar putem ridica doza, scădea… Dacă folosești doar pe partea de prevenție, poți folosi mai puțin, dar din categoria „nu greșești”. Adică, dacă sunt suplimente, e ceva natural și nu oferă reacție de alergie.
Cecilia Caragea: Spuneați că există persoane care nu se prea împacă cu acest gust. Eu, de exemplu, am încercat aceste produse și mie îmi plac foarte mult, sunt chiar foarte bune la gust, după părerea mea. Și poate îmi plac chiar prea mult! Risc să iau o supradoză?
Dr. Raluca Nichitean, medic reumatologie și terapii complementare: Nu. De aceea, chiar nu poți greși cu ele. Poți să iei cât ai chef, dacă este pentru plăcerea asta a gustului. Beneficiile vin treptat, dar la un moment dat nu mai cresc. Cresc foarte mult în bolile autoimune, unde folosim doze mai mari, dar putem lăsa la liberul arbitru al pacientului. Însă avem niște recomandări.
Cecilia Caragea: Am înțeles, aceste produse ne ajută digestia, ne ajută microbiomul, ne ajută imunitatea. Dar să nu uităm faptul că ne confruntăm de foarte multe ori cu acel stres pe perioade foarte lungi, când nu suntem mulțumiți de locul nostru, de poziția noastră într-un anume context, la locul de muncă, acasă și așa mai departe. Ce putem face?
Dr. Raluca Nichitean, medic reumatologie și terapii complementare: Da, se acumulează aceste emoții negative, ca să le spunem așa, sub cupola asta de stres…
Cecilia Caragea: Exact.
Dr. Raluca Nichitean, medic reumatologie și terapii complementare: Și, dacă noi… bun, nu știi să reacționezi, nu primești educația necesară, nu cunoaștem ce să facem…
Cecilia Caragea: Sau tot amân, tot amân să iau niște măsuri, până când nu le mai iau și îmi fac rău.
Dr. Raluca Nichitean, medic reumatologie și terapii complementare: Da. Este o corelație fantastică între imunitate și sistemul nervos, de aici și imunitatea ca al doilea creier. Dacă imunitatea noastră, am spus, este legată de microbiom și noi influențăm imunitatea, automat, putem influența și sistemul nervos. Pe lângă faptul că avem 70% din imunitate în intestin, acolo se regăsește o rețea neuronală fantastică, peste 100 de milioane de neuroni. Și-atunci, efectiv, ceea ce faci cu rețeaua de acolo, poți să comunici pe axa creier, sistem nervos central, sistem nervos periferic, să comunici în ambele direcții. Cu „centrala”, cum îi zic eu, sau și cu periferia. Și-atunci, emoțiile respective, pe care tu le generezi, pe gânduri, pe ce trăiești în viața de zi cu zi, trimiți semnale și în corp. Dacă nu le modifici, tu, acționând asupra microbiomului, care s-a demonstrat că poate să stimuleze secreția de serotonină cu până la 95%, atunci vii cu un contraatac. Adică eu generez emoții negative, dar microbiomul mă ajută, că e prietenul meu, și mă face fericit, el îmi trimite semnalul „hai că-i bine, hai că poți!” Și-atunci poți infulența și starea ta emoțională, și depresiile. Sunt foarte multe studii pe acest domeniu, cum putem influența tulburările psihice cu ajutorul microbiomului, să ajutăm corpul să se reechilibreze prin ceea ce are el, deci să nu vin din exterior neapărat, să îi fac eu temele.
Cecilia Caragea: Dar, totuși, va trebui să luăm și măsuri și în ceea ce privește corectarea contextului în care ne aflăm.
Dr. Raluca Nichitean, medic reumatologie și terapii complementare: Da, pentru că tu nu rezolvi situația, doar ajuți să reziști, cumva, și mare lucru să îți vină un prieten în ajutor și să te mai ducă pe drum. Dar aici tu chiar continui agresiunea asupra corpului și doar prelungești inevitabilul. Dar să știm că avem un prieten și să nu uităm de el, în situațiile grele… hai să apelăm și, între timp, să mergem și să soluționăm de la rădăcină problema.
Cecilia Caragea: Așadar, avem un prieten de nădejde, un supliment alimentar precum Ovoimuno Help Fight Stress, dar nu ne scutește de a lua măsurile de rigoare pe care le avem de luat în viața noastră. Dar, pe lângă acest produs, Ovoimuno Help Fight Stres, ca să revenim puțin la persoanele mai în vârstă, care încep să aibă afecțiuni reumatismale…
Dr. Raluca Nichitean, medic reumatologie și terapii complementare: Cu vârsta, oricum, intervine această imunosenescență, adică se degradează imunitatea, nu mai este la fel de reactivă. Și-atunci seniorii sunt supuși la infecții mai ușoare, nu mai au apărare. Vârstnicii, culmea, nu fac boli autoimune așa frecvent ca populația tânără și adultă, până în 55-60 de ani.
Cecilia Caragea: Deci, până în 50-55 de ani este mult mai des întâlnită situația de a te confrunta cu bolii autoimune.
Dr. Raluca Nichitean, medic reumatologie și terapii complementare: Da.
Cecilia Caragea: După aceea, ți-ai cam acceptat viața, ca să zic așa, te-ai împăcat cu ea…
Dr. Raluca Nichitean, medic reumatologie și terapii complementare: Și nu mai reacționezi, da, nu-ți mai pasă așa de mult. Și-atunci la ei apare un alt efect, de fapt, pentru care așa de mult ne ajută gama de produse Ovoimuno întrucât acoperă mai mulți piloni. Și-atunci la vârstnici recomandăm folosirea de Ovoimuno Senior, pentru prevenție, prevenția infecțiilor sau ca să aibă un sistem musculos scheletal mai puternic prin acești nutrienți, proteinele din ou, masa musculară, oasele să fie hrănite mai bine, partea de protecția antioxidantă cu seleniu, procesele noastre de degradare intervin, ceea ce… Aici este, de fapt, oxidarea celulară și radicalii liberi. Și-atunci, cu scop preventiv, sunt foarte utile două cure pe an, de 2-3 luni, cu Ovoimuno Senior. Deci mai mult acționăm în acest sens, nu pe patologii, să spunem. Și, cum spuneam, nu putem greși cu aceste produse, cum să ni le administrăm sau când și cui să i le administrăm. Se pot da încă de la vârsta de 1 an, astfel încât și copiii, care bineînțeles că se întâlnesc cu infecții, cu viroze recurente, mai ales că stau în comunități și e așa de ușor pentru ei să prindă orice, foarte frumos se poate ajuta imunitatea lor prin aceste produse. Și-atunci, preventiv, o cură de 2 luni recomandăm copiilor. Și nu au parte de alergie, doar intoleranța la ou, cine se cunoaște cu așa ceva, poate fi o avertizare.
Cecilia Caragea: Deci, Ovoimuno Junior pentru copii.
Dr. Raluca Nichitean, medic reumatologie și terapii complementare: Da, exact. Să îi ajutăm și pe ei, să nu fie lăsați deoparte. Vizavi de prevenție, se poate folosi la tineri și adulți, și seniori, bineînțeles, partea de Ovoimuno Digest, unde scopul este de a ajuta digestia. Și se face o cură de 21 de zile, este mai scurtă decât Help Fight Stress, pe care îl dăm 2-3 luni și putem să îl prelungim pe 6 luni sau mai mult. Și-atunci, pentru orice stări de balonare, de digestie grea, de tranzit îngreunat, venim cu aceste suplimente, pentru că din dieta normală este foarte greu să-ți aduci aportul și de fibre, și de probiotice, că ar trebui foarte mult să mâncăm și vin la pachet cu calorii și nu împaci nicicum taberele aici. Și-atunci, de aia și noi, ca medici, recomandăm, în ziua de astăzi, și Organizația Mondială a Sănătății recomandă din 2002 folosirea de suplimente în dietă, pentru că dieta normală nu-ți va aduce toți nutrienții posibili la cantitățile necesare stilului nostru de viață acutal. Și-atunci, automat, suntem carențați și nu putem să ne acoperim necesarul și folosim suplimente. Depinde ce găsim ca soluție potrivită pentru fiecare, planul este personalizat.
Cecilia Caragea: Așadar, toate aceste suplimente ne pot ajuta în cazul afecțiunilor reumatismale, indiferent că aceste afecțiuni reumatismale sunt, de fapt, boli autoimune, cum este poliartrita reumatoidă, sau că este vorba de afecțiuni reumatismale degenerative.
Dr. Raluca Nichitean, medic reumatologie și terapii complementare: Da, aspectul acesta de patologie degenerativă foarte mult necesită compensare, pentru că este o reacție fiziologică, să ne uzăm, să ne degradăm, e evoluția corpului nostru. Nu putem lupta cu natura, să spunem așa, dar putem să facem corpul să funcționeze. Cum le spun pacienților adesea: „Nu contează cum arată mașina ta, corpul tău, ci cum funcționează el!” Și-atunci, ca o echipă, se ajută unul pe altul. Dacă articulația are un proces de degradare și suferă, tu ai structuri lângă cartilaj și lângă oase care nu se uzează: ligamentele, tendoanele, mușchii. Doar că nu îi folosim, cu vârsta. Sau, cu vârsta, și ele intră într-un grad de atrofie. Și-atunci mecanismul de contraatac sau de a compensa este mai slăbuț. Și le recomandăm pacienților cu artroză, cu patologie degenerativă, să facă mișcare. Nu pentru a preveni artroza sau pentru a o vindeca sau a o ameliora, ci pentru a putea să o ducă, să funcționeze. Și-atunci este nevoie de un sistem musculo-scheletal puternic. Și aici vine foarte mult partea de nutriție, aportul de proteine necesar și de vitamine care să ajute dezvoltarea mușchilor, pe lângă dezvoltarea fizică. Și, bineînțeles, contează cum faci acest lucru. Cu niște suplimente de calitate. Și Ovoimuno, pentru că are aceste proteine și minerale și vitamine, vine și în sprijinul acestor patologii degenerative, să poți să duci boala pe picioare, cum zicem noi. Și-atunci este organismul capabil să ducă o patologie și să funcționeze.
Cecilia Caragea: Și pe partea psiho-emoțională ce am putea face?
Dr. Raluca Nichitean, medic reumatologie și terapii complementare: Trebuie să înțelegi mesajul. Și eu încerc, așa, cu pacienții să am o discuție mai liberă și să le atrag atenția, cumva, că boala îți vine cu un scop mesager. Ce vrea să-ți spună? Ce vrea să-ți transmită? Și-atunci articulațiile sunt, de fapt, ceva la care tu ești mai rigid, nu vrei să mergi spre acel ceva, spre o situație anume, ceva decizie în viață. Așa, per ansamblu, ce înseamnă? Neacceptare, opoziție. Dacă e să iei pe ce sedii, de exemplu, la picior, că nu vrei să mergi mai departe pe un anumit drum, dacă este legat de spate, e vorba că ai foarte multe îngrijorări, situații grele pe care le duci tu în cârcă și încerci tu să le rezolvi și să nu pasezi un pic responsabilitatea și altcuiva. La mâini, e vorba foarte mult de decizii, iarăși, de putere, de control, unde vrei să deții tu controlul și ar trebui, de fapt, să-l lași.
Cecilia Caragea: În general, femeile au probleme cu articulațiile mânilor, cu articulațiile mici. Ce înseamnă asta?
Dr. Raluca Nichitean, medic reumatologie și terapii complementare: Păi da, vrem să fim șefe, controlul ăla, știi: „Nu, fă cum vreau eu!” E mai amuzant, dar au semnificație, pentru că, efectiv, celulele noastre ne ascultă gândurile. Și aici e foarte mult pe partea asta de fizică cuantică. S-a demonstrat: efectiv, celule ascultă gândurile noastre. E important cum vorbim cu corpul nostru.
Cecilia Caragea: Și spatele ne doare când ne este greu, parcă ducem lumea întreagă pe umerii noștri și-atunci este normal să ne doară spatele… Și șoldurile, genunchii, gleznele, când nu vrem să mergem mai departe, când știm că ar trebui să mergem mai departe, dar refuzăm.
Dr. Raluca Nichitean, medic reumatologie și terapii complementare: Da, ezităm, ne încăpățânăm, ne opunem.
Cecilia Caragea: Ne opunem să mergem mai departe.
Dr. Raluca Nichitean, medic reumatologie și terapii complementare: Da. De frică, exact. De ce să ies din zona mea de confort, să rezolv situația? Sunt mecanismele noastre de a reacționa la anumite lucruri și, aici, da, emoțiile.
Cecilia Caragea: Da, ăsta este un foarte mare pericol, să nu ieși din zona ta de confort.
Dr. Raluca Nichitean, medic reumatologie și terapii complementare: Da, tot ce nu este evoluție. Și scopul vieții ăsta este, evoluția.
Cecilia Caragea: Deci, pe undeva, noi am înțeles ce ar trebui să facem, dar nu ne luăm energia, curajul, determinarea să facem acele lucruri.
Dr. Raluca Nichitean, medic reumatologie și terapii complementare: Da, pentru că, dacă nu asculți de sufletul tău, cumva, va comunica sufletul cu corpul tău și-atunci te trage de mânecuță corpul și zice: „Hello, nu ești atent la mine!” Și-atunci te obligă să te cunoști mai bine.
Cecilia Caragea: Și, dacă nu faci asta, tu suferi.
Dr. Raluca Nichitean, medic reumatologie și terapii complementare: De aceea și vine o boală, iar în engleză e termenul „disease”, adică: „Calea asta e mai ușoară, ia-o pe aceasta!” Adică să-ți accepți boala și, cu cât mai repede tu iei măsuri… „De ce mă doare un șold, de ce mi-a venit această boală autoimună?”… Să te motiveze, să te mobilizeze să faci ceva schimbări în viața ta. Și-atunci este o cale de tortură mai puțină. Cu cât tu amâni să rezolvi situația, normal că o să suferi și ai o calitate a vieții scăzută. Deci boala îți vine să-ți ușureze calea, cumva, să acționezi mai repede.
Cecilia Caragea: Să te atenționeze și să-ți spună: „Mergi mai departe!”
Dr. Raluca Nichitean, medic reumatologie și terapii complementare: Da.
Cecilia Caragea: Eu vă mulțumesc tare mult, a fost o discuție extrem de plăcută și extrem de interesantă! Mulțumesc!
Dr. Raluca Nichitean, medic reumatologie și terapii complementare: Cu drag!