Dialoguri pentru Sanatate – De ce este atat de importanta miscarea pentru imunitate. Ce inseamna cu adevarat un stil de viata sanatos
0Dialoguri pentru Sănătate – De ce este atât de importantă mișcarea pentru imunitate. Ce înseamnă cu adevărat un stil de viață sănătos
Invitată: doamna dr. Marinela Ivănescu, medic veterinar și creatoarea produselor Ovoimuno (www.ovoimuno.ro, www.facebook.com/ovoimuno, 0726.936.392 / 031.421.3745)
Dialog realizat de Cecilia Caragea
Cecilia Caragea: 15 mai este Ziua Națională a Medicului Veterinar și, cu această ocazie, ne-am gândit și noi să abordăm subiectul medicinei veterinare! Cu atât mai mult cu cât știm că Louis Pasteur spunea că, dacă medicul uman salvează oamenii, medicul veterinar salvează omenirea! Ne-am gândit să o invităm, cu această ocazie, pe doamna doctor Marinela Ivănescu, medic veterinar și în același timp creatoarea produselor Ovoimuno!
Dr. Marinela Ivănescu, medic veterinar și creatoarea produselor Ovoimuno: Bună ziua! Bine v-am găsit! Mulțumesc pentru invitație și, cu această ocazie, aș vrea să le transmit colegilor mei medici veterinari, să le urez „La mulți ani!”, o zi frumoasă, multe bucurii, multă sănătate și multe realizări profesionale!
Cecilia Caragea: „La mulți ani!” le spunem și noi! Dar am vrea să ne explicați de unde până unde această zicere celebră a lui Louis Pasteur?
Dr. Marinela Ivănescu, medic veterinar și creatoarea produselor Ovoimuno: Are un substrat foarte real această zicere a lui Pasteur, om de știință, cercetător francez, microbiolog și chimist faimos, care a setat multe lucruri, începând de la vaccinuri și de la descoperirea unor microorganisme, microbi. Legătura este următoarea: medicul uman ne îngrijește, ne tratează, dar medicul veterinar, prin toată activitatea lui, are, implicit, grijă de sănătatea noastră, a oamenilor, prin faptul că veghează… și putem să folosim, să mâncăm alimente sănătoase, alimente sigure și putem, printre altele, să fim feriți de îmbolnăviri de la diferite specii de animale, care sunt transmisibile omului. De aici, complexitatea acțiunii medicinei veterinare. Și, da, Pasteur chiar avea dreptate, că medicul veterinar poate salva omenirea. Și o salvează! Mai mult, pentru că chiar acum mi-a venit în minte conceptul lansat de câțiva ani, și anume acela că medicina e una singură. Chiar sunt conferințe, congrese în care sunt dezbătute teme comune, de interes pentru ambele bresle, să spunem, și umană, și veterinară. Până la urmă, da, medicina e una singură!
Cecilia Caragea: Ne amintim cu toții că în timpul pandemiei s-a discutat mult despre transmiterea virusurilor de la animale la om, dar și de la om la animale.
Dr. Marinela Ivănescu, medic veterinar și creatoarea produselor Ovoimuno: Ca un motiv de mândrie și, pentru că e Ziua Medicului Veterinar, chiar trebuie să o punctez: în momentul în care a apărut coronavirusul, laboratoarele veterinare cu care eu am lucrat 21 de ani, am o experiență de 21 de ani în laborator sanitar veterinar… laboratoarele veterinare erau capabile, aveau tehnica, aveau echipamentele, aveau experiența să detecteze, să izoleze acest virus nou.
Cecilia Caragea: Într-adevăr, lucrurile sunt legate. Și, bineînțeles, este nevoie de profesioniști care să și vadă legăturile acestea. Dumneavoastră știu că ați trecut de la medicina veterinară la a crea produse pentru uzul uman, suplimente nutritive. Cum este această trecere, cum a fost această trecere în cazul dumneavoastră? Pentru că, vorbind de medicii veterinari, ei au grijă de animale și, implicit, au grijă ca noi să avem produse de origine animală în condiții sigure.
Dr. Marinela Ivănescu, medic veterinar și creatoarea produselor Ovoimuno: Așa este! Iar trecerea mea a fost oarecum firească, deoarece toată viața mea, toată cariera mea am lucrat cu alimente de origine animală, testând siguranța și calitatea acestora, într-un institut național de referință. Deci trecerea a fost foarte ușoară, pentru că cunoșteam orice ingredient, orice produs de origine animală, printre care și oul, cu care am început să lucrăm și să-l exploatăm într-un alt sens, într-o altă direcție, ca supliment, valorificând imunoglobulinele Y din compoziția acestuia. Activitatea esențială a fost de cercetare, de documentare, de formulare, astfel încât să putem obține un produs sau o gamă de produse, cum a fost dezvoltată în final, care să ne asigure bioactivitatea și biodisponibilitatea acestui ingredient-minune.
Cecilia Caragea: Ați lucrat în domeniul siguranței alimentare și făceați diferite teste pentru ca noi să avem produse alimentare sigure pentru consum. Apoi ați început să vă ocupați de aceste suplimente alimentare Ovoimuno, care aduc ceva în plus. Pentru că eu înțeleg că nu este suficient să mâncăm ouă, ci e nevoie și de acest supliment alimentar Ovoimuno, în anumite conjuncturi. De ce nu este suficient să mâncăm ouă, știm că sunt sănătoase, și trebuie să luăm din când în când și Ovoimuno?
Dr. Marinela Ivănescu, medic veterinar și creatoarea produselor Ovoimuno: Consumând oul ca aliment, prin pregătire culinară, prin tratament termic, inactivăm, omorâm imunoglobulina. Imunoglobulina este distrusă la temperaturi mai mari de 45 de grade Celsius. Dacă mă gândesc să mănânc oul crud, zic că evit tratamentul termic, atunci imunoglobulina este inactivată la nivelul stomacului, unde avem pH acid, iar pH-ul acid denaturează distruge, omoară imunoglobulina. Prin formularea realizată de noi, prin tehnologia aplicată, liofilizarea în prezența carbohidraților, reușim să trecem imunoglobulina de pasajul gastric, în intestin, unde își începe activitatea probiotică. Aceasta este explicația pentru care Ovoimuno ne poate ajuta ca suport imunitar. Aceste avantaje ale formulelor procesate în acest fel ne ajută să folosim, într-adevăr, imunoglobulina din ou.
Cecilia Caragea: Iată cum de la animale avem și alimente sănătoase, în deplină siguranță, și suplimente alimentare. Totul cu ajutorul medicilor veterinari!
Dr. Marinela Ivănescu, medic veterinar și creatoarea produselor Ovoimuno: Așa este! Deși povestea este oarecum mai lungă, că întrebați cum… de la medicină veterinară la suplimente de uz uman… Mă duc puțin în urmă, pentru că prima mea intenție a fost să fiu medic uman. Nu a fost să fie, am ratat admiterea la liceul sanitar, în acele vremuri, cu 25 de sutimi și am preferat ca, în loc de Petrol și Gaze, să merg la mine în sat și să fac profilul de Veterinară. Și am rămas la Veterinară, asta e povestea. Deci intenția mea a fost să fiu acolo, viața m-a purtat așa…
Cecilia Caragea: Deci ați urmat un liceu cu profil veterinar! Și-apoi ați făcut facultatea de medicină veterinară.
Dr. Marinela Ivănescu, medic veterinar și creatoarea produselor Ovoimuno: Iar acum am ajuns într-un context în care am văzut potențialul imunoglobulinelor și am trecut la medicina umană, prin intermediul suplimentelor Ovoimuno.
Cecilia Caragea: Câteodată, drumul nostru prin viață este puțin ciudat, puțin îmbârligat, să spunem așa, dar ne duce acolo unde trebuie să ajungem.
Dr. Marinela Ivănescu, medic veterinar și creatoarea produselor Ovoimuno: Da! Sau unde eram setați inițial să ajungem. Și, cel puțin în cazul meu așa s-a întâmplat, pe lângă acest parcurs personal, m-au influențat și experiențele referitoare la sănătate, când am avut nevoie să caut soluții alternative și am ajuns să le găsesc, să le folosesc. Deci eram pregătită și din acest punct de vedere, pentru că, da, utilizarea suplimentelor constituie o soluție alternativă complementară. Și, atunci, având încredere în medicina alternativă, complementară, mi-a fost foarte ușor să abordez subiectul imunoglobulinei și să-l duc la un alt nivel.
Cecilia Caragea: Așadar, aceste suplimente alimentare Ovoimuno ne pot susține sănătatea și ne pot ajuta imunitatea. Ne modulează imunitatea, după cum ne spuneați în alte emisiuni. Ce am mai putea face noi ca să ne menținem sănătatea și să avem o imunitate așa cum ne dorim?
Dr. Marinela Ivănescu, medic veterinar și creatoarea produselor Ovoimuno: Stilul acela de viață de care tot vorbim, cu pilonii lui. Am vorbit despre alimentație, despre controlul stresului, despre relaxare. Despre mișcare se vorbește, din păcate, și se face, din păcate, puțin. Eu, una, personal am început să caut explicații… de ce toată lumea afirmă și susține că sportul înseamnă sănătate, mișcarea înseamnă sănătate, un om activ este mai sănătos decât un om sedentar și așa mai departe. Nu știam exact care este corelația, explicația. Da, mișcarea mă ajută să am un sistem cardiac sănătos, mă ajută să scad nivelul stresului, pentru că, în momentul în care fac mișcare, se eliberează endorfine, contracarează nivelul hormonilor stresori și așa mai departe. Sunt multe avantaje ale exercițiului fizic, ale mișcării. Și, printre altele, se spune că îmbunătățește imunitatea. Și aici a fost blocajul meu, până la un moment dat, pentru că nimeni nu explica, nu spunea, de fapt, ce se întâmplă. Și am început să caut, să mă documentez, să citesc, să pun lucrurile cap la cap și să înțeleg care e conexiunea dintre mișcare și imunitate. Sistemul nostru imunitar este un sistem foarte complex, alcătuit din organe, din țesuturi… O parte foarte importantă din sistemul imunitar este sistemul circulator limfatic și ganglionii limfatici. Noi avem în corp două sisteme circulatorii.
Cecilia Caragea: Sângele și limfa.
Dr. Marinela Ivănescu, medic veterinar și creatoarea produselor Ovoimuno: Sângele și limfa. Acum, sistemul limfatic are un rol foarte important prin faptul că prin acest sistem circulator ajung în organismul nostru, la nivel celular, nutrienți, deci ne hrănește. Ajung celule imunitare, în special limfocite, care au un rol foarte important, acela de a identifica și de a elimina celulele infectate, deci microbii de orice fel, și celulele canceroase, deci fac curățenie din acest punct de vedere. Și mai au un rol important, acela de a elimina reziduurile, toxinele care rezultă din metabolism. După ce organismul s-a hrănit, clar, acolo rămân niște resturi și cineva trebuie să facă curățenie.
Cecilia Caragea: Niște deșeuri.
Dr. Marinela Ivănescu, medic veterinar și creatoarea produselor Ovoimuno: Da! Deci acest sistem limfatic este foarte important pentru corpul nostru. Acum, diferența dintre sistemul circulator sanguin, care aduce sânge și are rolul lui și face alte treburi, care are o pompă, inima, care îl acționează și asigură această circulație activă, parțial pasivă, prin sistemul venos, dar există o pompă care îl acționează… În sistemul circulator limfatic nu avem inimă, nu avem pompă. Și calea de a mobiliza circulația limfatică ghiciți care e! Mișcarea. Contracția musculară. Pentru că aceste trasee limfatice sunt în orice parte a corpului nostru și trec prin musculatură. În momentul în care musculatura se contractă, mobilizează limfa și pune în mișcare acest sistem. Deci contracția musculară, mișcarea, sportul reprezintă pompa sistemului circulator limfatic. Dacă nu facem mișcare, acea limfă stagnează, nu ne hrănește, nu ne apără. Deci conexiunea mișcare – sistem limfatic – sistem imunitar – sănătate la modul general. De aici, importanța mișcării. Pomenim de ea tot timpul, dar nu înțelegem, de fapt, ce se întâmplă acolo, în organismul nostru, și de ce e atât de importantă.
Cecilia Caragea: Da, mișcarea este extrem de importantă. Oamenii care fac mișcare se îmbolnăvesc mai rar, cei care stau prea mult în casă… deja parcă li se schimbă și culoarea pielii, devin mai palizi, se îmbolnăvesc mai des.
Dr. Marinela Ivănescu, medic veterinar și creatoarea produselor Ovoimuno: Cu siguranță! Cei care petrec mult timp la birou, la muncă… suntem izolați de factorii de mediu. Dacă stau și petrec 10-12 ore la muncă, birou, nu mă vede lumina zilei, nu respir un aer mai curat, e totul recirculat… Deci avem nevoie de această mișcare, pentru că, altfel, ajungem să ne îmbolnăvim.
Cecilia Caragea: Se poate întâmpla, însă, să nu avem timp să ieșim tot timpul afară, în aer liber. Dar cred că găsim soluții de a face mișcare și acasă sau… pe scările blocului sau în jurul blocului.
Dr. Marinela Ivănescu, medic veterinar și creatoarea produselor Ovoimuno: Sunt motive. „Nu am timp, nu pot”… Sunt motive. Ca să fac mișcare, nu trebuie neapărat să ajung la sală, nu trebuie neapărat să practic un sport de performanță. Pot, de exemplu, să nu mai folosesc liftul. Și urc scările acelea de două, trei ori pe zi. E foarte bine! E o mișcare excelentă. Mai nou, pentru cei care muncesc la birou, bine, acolo unde se poate și unde angajatorul poate dota, se poate lucra stând în picioare la birou.
Cecilia Caragea: Sunt acele birouri reglabile pe înălțime.
Dr. Marinela Ivănescu, medic veterinar și creatoarea produselor Ovoimuno: Da. Pot să renunț la mijlocul de transport în comun și o iau pe jos o stație, două. Îmi trebuie puțin timp. Îmi acord 5 minute, 10 minute și parcurg o distanță pe jos. Merg la cumpărături, la market-ul de la colț, pe jos. Nu mai iau mașina, iau două sacoșele și car o greutate acceptabilă și fac 1 kilometru, 2 kilometri în ziua în care mă deplasez la market și așa mai departe… Acum, legat de practicarea unui sport, să spunem. Nu ies la sală, nu pot să ies, nu am acces, nu am posibilități. Pot să-mi fac un program, există atâtea surse de informare acum, cu internetul, cu YouTube, îmi selectez un program, un aerobic lejer, cardio lejer. 10 minute. Ce înseamnă 10 minute? Și îl fac în casă. Îmi deschid televizorul, deschid fereastra și mă apuc și dau din mâini și din picioare și o să văd că mă simt altfel. O bicicletă medicală în casă. Și, găselnița găselnițelor, pot să spun așa, am văzut pe internet exerciții pentru persoane care nu pot sta foarte mult timp în picioare, nu au rezistență. Sunt persoanele în vârstă, care au probleme. Seturi de exerciții stând pe scaun. Îmi mișc mâinile, picioarele, în măsura posibilităților. Depinde de noi să ne facem puțin timp.
Cecilia Caragea: Să alocăm niște resurse pentru a ne menține sănătatea. Pentru că, dacă nu alocăm niște resurse ca să ne menținem sănătatea, că spunem că n-avem timp, n-avem bani, hai să vedem cât ar costa boala, Doamne ferește!
Dr. Marinela Ivănescu, medic veterinar și creatoarea produselor Ovoimuno: Singura indicație și regulă care trebuie respectată, legat de exercițiul fizic, pe care eu am învățat-o de la kinetoterapie, pentru că merg la niște tratamente, asta este, toți avem problemele noastre și trebuie să facem ceva, nu execut acea mișcare care deranjează. Deci, dacă nu am durere și pot să mă mișc să execut orice exercițiu, îl execut fără restricție. Dacă mă doare, mă opresc. Nu-l fac. Fac altceva, aleg alte exerciții. Dar pot să lucrez eu cu mine și pot să lucrez acasă. Totul depinde de mine.
Cecilia Caragea: Este important să facem mișcare și să ne simțim corpul, să vedem ce mișcări putem să facem, ce mișcări ar fi bine să nu facem, pentru că ne doare, după cum spuneați. Dar, atunci când facem mișcare, când ne propunem să avem un asemenea program de a face sport, există suplimente alimentare care ne pot ajuta, care ne pot susține? Pe noi, care avem o viață normală, să spunem așa, nu suntem sportivi de performanță.
Dr. Marinela Ivănescu, medic veterinar și creatoarea produselor Ovoimuno: Sunt suplimente care pot susține efortul muscular, mișcarea. Și în această direcție am dezvoltat și noi o formulă, Ovoimuno Active Energy & Recovery. Este destinată persoanelor care fac sport de performanță și persoanelor active.
Cecilia Caragea: Deci și persoanelor obișnuite…
Dr. Marinela Ivănescu, medic veterinar și creatoarea produselor Ovoimuno: Persoanelor care desfășoară o activitate de mișcare obișnuită, deci un om obișnuit, dar activ. Poate chiar merge la sală, poate chiar practică un sport cu regularitate.
Cecilia Caragea: Ce conține?
Dr. Marinela Ivănescu, medic veterinar și creatoarea produselor Ovoimuno: Conține proteine din ou, care susțin activitatea musculară, efortul muscular este realizat cu o mai mare ușurință. Dacă zic „Vai, îmi este greu, nu pot, eu nu am forță, nu reușesc”, atunci Ovoimuno îmi dă acea forță, acea energie de care am nevoie. Conține maltodextrină, care este zahărul sportivilor, care de asemenea îți dă un boost și te ajută să susții acel efort. Am administrat și am urmărit efectul pe loturi de tineri fotbaliști și jucători de tenis de masă. Și rezultatele au fost foarte îmbucurătoare pentru ei, uimitoare. Printre altele, pe lângă efortul muscular, recuperarea mai ușoară, ne-au raportat că focusul, concentrarea, în special la jucătorii de tenis de masă, a fost îmbunătățită, ceea ce este foarte important. Viteza de reacție trebuie să fie foarte bună. Și concentrarea. Și ne-au semnalat că lucrurile acestea s-au îmbunătățit utilizând Ovoimuno Active.
Cecilia Caragea: Da, într-adevăr, și pentru sportivi este extrem de importantă concentrarea, să aibă capacitatea să se concentreze exact în timpul concursului, să față facă la stres, să se miște rapid.
Dr. Marinela Ivănescu, medic veterinar și creatoarea produselor Ovoimuno: Da, așa este. Și un aspect pe care nu l-am menționat… Pe lângă susținerea efortului fizic, susținut intens, și mă refer la toate categoriile de sportivi, nu neapărat la cei de performanță, prin conținutul de imunoglobuline, ajută imunitatea și crește rezistența la îmbolnăviri. Deci încă un avantaj. Pentru că studiile ne spun că, deși mișcarea înseamnă sănătate, mișcarea după un anumit prag, după o anumită intensitate, poate scădea imunitatea, pentru o perioadă. Deci avem și boost-ul imunitar.
Cecilia Caragea: Într-adevăr, atunci când vorbim de sportivi de performanță, lucrurile se pun cu totul și cu totul altfel, pentru că ei își împing limitele dincolo de un anume prag, își forțează articulațiile mult mai mult, își uzează organismul mult mai mult decât oamenii normali, să spunem așa. Dar să revenim la noi, oamenii normali, care facem mișcare, dar nu la un asemenea nivel.
Dr. Marinela Ivănescu, medic veterinar și creatoarea produselor Ovoimuno: Am citit, în ultima perioadă, o carte a unui medic american, care a evaluat multe studii, deja scrise de mulți ani. Și a tras câteva concluzii legate de zonele albastre. Zonele albastre sunt zonele de pe Pământ, cinci la număr, în care trăiesc cei mai sănătoși și cei mai longevivi oameni. Și zonele sunt una prin Japonia, una prin America… Grecia, Italia și America Latină. Deci zone total diferite. Și constatarea de bază este că diferența care i-a ajutat pe acești oameni din zone atât de diferite, cu alimentații diferite, pentru că nu sunt vegetarieni toți, unii mănâncă chiar carne de porc preponderent, unii mănâncă pește, unii mănâncă lactate preponderent, unii mănâncă carne de capră preponderent, în funcție de ce ce au la îndemână, de ceea ce produc, diferența este dată de mișcare, de faptul că se mișcă. Și se mișcă în mod natural. Nu sunt oameni care merg la sală, care trag de fiare. Nu am nimic cu nimeni, fiecare adoptă și practică sportul care-i place, important e să-l practice. Dar acești oameni fac mișcare deplasându-se pe lângă casă, în gospodărie, crescând animalele, cultivând grădina…
Cecilia Caragea: Dar, în acest fel, își pun limfa în circulație și, atunci, sistemul lor limfatic funcționează așa cum trebuie. Și nu numai!
Dr. Marinela Ivănescu, medic veterinar și creatoarea produselor Ovoimuno: Imunitatea funcționează cum trebuie, sănătatea se păstrează, se menține. Clar, procesele de îmbătrânire sunt încetinite și, da, reușesc să ajungă sănătoși la vârste de peste 100 de ani. Se spune că omenirea tinde către această longevitate. Într-un fel, este normal. Dar este important să ajungi la acea longevitate funcțional, sănătos.
Cecilia Caragea: Corect! Ne dorim să trăim mult, dar ne dorim să fim sănătoși, să avem o bătrânețe sănătoasă!
Dr. Marinela Ivănescu, medic veterinar și creatoarea produselor Ovoimuno: Da, se poate ajunge la această situație, la acest deziderat, dacă avem grijă de noi, avem grijă de alimentație, avem grijă de mediul în care alegem să trăim. Contextul social, familial este important, credința este importantă, la fel. Și avem nevoie, de asemenea, să suplimentăm, pentru că vorbim și știm că avem nevoie de suplimentare, ca să ne susținem. Și, nu în ultimul rând, mișcarea, care înseamnă sănătate!
Cecilia Caragea: Noi vă mulțumim tare mult pentru toate aceste explicații, care ne-au prins foarte bine! Și încă o dată „La mulți ani!” de Ziua Națională a Medicului Veterinar!
Dr. Marinela Ivănescu, medic veterinar și creatoarea produselor Ovoimuno: Mulțumim frumos!
Cecilia Caragea: Mulțumim tare mult!