Dialoguri pentru sanatate – Perspective in tratamentul apifitoterapeutic al sclerozei multiple
0Perspective in tratamentul apifitoterapeutic al sclerozei
Invitat: Domnul doctor Stefan Stangaciu, Presedintele Societatii Romane de Apiterapie.
Dialog realizat de Cecilia Caragea.
Multumiri speciale companiei Apidava pentru realizarea acestui dialog pentru sanatate.
Cecilia Caragea: Dragii nostri, asa cum a promis, continuam seria de Dialoguri pentru Sanatate cu domnul doctor Stefan Stangaciu, presedintele Societatii Romane de Apiterapie! Discutam despre tratamentele apifitoterapeutice pentru diferite afectiuni si astazi ne-am gandit sa vorbim despre scleroza multipla. Inainte de toate, as vrea sa explicam ce este scleroza multipla.
Dr. Stefan Stangaciu, Presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Scleroza multipla este o afectiune extrem de complexa, cu cauze foarte diverse, care duce la afectarea sistemului nervos. Nervii, daca i-am compara cu niste cabluri electrice, stim ca toate cablurile electrice au o anumita izolatie de jur-imprejur. Aceasta izolatie se arde, creeaza un scurtcircuit. La nivelul pacientilor, apare o demielinizare, adica mielina este afectata, nu se mai reproduce acolo si, la fel, apar scurtcircuite. Simptomele pot sa fie foarte diverse. De obicei, apar la nivelul ochilor, initial cu tulburari de vedere, cu vedere in ceata sau orice fel de probleme de felul acesta sau sunt probleme la nivelul coordonarii mainilor, a picioarelor… Piciorul este mai slab, nu are putere, se impiedica mai usor sau, in cazuri mai avansate, se poate ajunge la incontinenta urinara, adica se poate pierde urina si, in cazuri extreme, incontinenta fecala. Patologia este foarte complexa, cum am spus, dar, atunci cand se abordeaza integrativ, adica se face, asa cum am spus si in emisiunile anterioare, se face o lista a tuturor cauzelor cauzelor, dupa aceea se poate incepe, usor-usor, gradat, neutraliza fiecare dintre ele si se pot obtine rezultate mai mult decat satisfacatoare daca toate sunt bine armonizate.
Cecilia Caragea: Ca sa intelegem: nervii au un invelis protector, de mielina… si, sa ne imaginam, asa cum este un cablu electric, care are un invelis care ne ajuta sa nu ne curentam, si se pierde acel invelis. Stim de ce se intampla asta?
Dr. Stefan Stangaciu, Presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Sunt foarte multe teorii diferite, nu se stie foarte clar ce e acolo! Unii spun ca este sistemul imunitar, anumite limfocite vin si distrug propria mielina. Reusesc sa penetreze acolo, la nivel de mielina. Altii spun ca exista metale grele, de exemplu mercurul, care pot sa afecteze si sa intre in zona respectiva, altii spun ca este o problema de sinteza a mielinei data de acele celule speciale care produc mielina. Unii spun ca sunt virusi, altii ca sunt bacterii, iar acum, in ultima vreme, se mai face corelatia cu borelioza si cu alte lucruri de genul acesta – sunt co-infectii, adica infectii cu diverse bacterii care pot sa dea simptome similare. O alta teorie este cea legata de un exces de toxine in corp, care apar la persoanele care au probleme cu intestinul gros, care au constipatie cronica sau alimentatie foarte deficitara si care au foarte multe toxine in intestinul gros sau pe tot tubul digestiv… Ori au ceea ce se cheama intestin poros, care inseamna ca prin acesti pori ai intestinului gros, care se largesc mai mult decat este cazul, patrund bacterii mult mai usor. In mod normal, patrund bacterii prin vena porta. Aici, patrund resturi de alimente, care creeaza un fel de haos de jur-imprejurul intestinului. In jurul intestinului exista anumite placi, placile Bayer, care sunt un fel de garnizoana unde se gasesc limfocite ale corpului, soldatii de protectie si care nu vor sa lase sa treaca bacteriile patogene, bacteriile rele in interior sau sa streaca substantele toxice. Si, atunci, aceste limfocite, daca este un execs de penetrare de substante nocive, aceste limfocite o iau razna.
Cecilia Caragea: Sau nu mai fac fata!
Dr. Stefan Stangaciu, Presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Nu mai fac fata, dar mai este altceva, mai rau: in momentul in care un limfocit a stat aici cateva ore, cateva zile si el tot timpul incearca sa blocheze substante care vin, de exemplu, din produsele lactate sau din carne, ca se mananca excesiv, resturi de molecule din branza, de exemplu, care nu s-a digerat perfect pana la aminoacid… trec totusi, acest limfocit le-a tot blocat, ele trec de limfa, de circulatia sangelui si merg in alte zone ale corpului. Limfocitul ataca propria componenta a propriului organism si apare ceea ce se cheama o boala autoimuna.
Cecilia Caragea: Deci exista teoria ca aceasta afectiune, scleroza multipla, ar fi o boala autoimuna!
Dr. Stefan Stangaciu, Presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Aceasta este o parte dintre ele, parte a teoriei si o parte a practicii pe care o facem. Dar noi, in apiterapie, nu ne bazam doar pe partea aceasta. Mergem pe toate cauzele posibile care sunt descrise in literatura, inclusiv partea virala, partea bacteriana, partea circulatorie, partea de stres…
Cecilia Caragea: Si incercati sa tratati toate aceste cauze!
Dr. Stefan Stangaciu, Presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Exact! Toate aceste cauze, iar aceasta se face individualizat, de la caz la caz, de la persoana la persoana. Si trebuie vazut ce s-a intamplat in viata persoanei respective cu sase luni, un an, doi ani inainte sa apara primele pusee. Puseele inseamna o aparitie a acestor simptome de care spuneam la inceput.
Cecilia Caragea: Ce s-a intamplat… in ce sens? La nivelul unor trairi psihoemotionale, nu?
Dr. Stefan Stangaciu, Presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Asta se stie, in toate cartile de specialitate se descrie acest lucru. In foarte multe cazuri, elementul favorizant initial este o mare depresie. Cineva in familie moare – tatal, mama, frate, sora… un deces in familie sau un divort cu probleme care duc, amandoua, la depresie accentuata si care depresie stim ca reduce respiratia… Pentru ca cei care plang nu mai respira, sunt tot timpul necajiti, reducand oxigenarea… corpul nu mai are oxigen suficient, inclusiv creierul nu mai poate sa functioneze bine, sa coordoneze lucrurile, intestinul gros, care are si el nevoie de oxigen, nu mai poate sa elimine toxinele bine, plamanul nu mai elimina bine toxine si, atunci, se ajunge la o acumulare de toxine care pot sa afecteze, indirect, functionarea sistemlui nervos.
Cecilia Caragea: Asadar, totul pleaca de la un soc emotional?
Dr. Stefan Stangaciu, Presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Este un lucru foarte important, dar nu ajunge numai socul emotional. Ar insemna ca toti cei care au un divort sau un deces in familie ar trebui sa fac scleroza multipla.
Cecilia Caragea: Ceea ce nu se intampla!
Dr. Stefan Stangaciu, Presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Ceea ce nu se intamapla! Este un cumul de factori! Exact ca in aviatie: un avion nu cade dintr-o singura cauza, sunt mai multe cauze care se aduna acolo! Si, cum se spune in popor: „A dat apa pe dinafara!“
Cecilia Caragea: Sau picatura care a umplut paharul!
Dr. Stefan Stangaciu, Presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Exact! Daca am niste cauze pe care le tin sub control, e ca si cum acel pahar inca nu s-a umplut, dar, daca acele cauze cresc in intensitate sau apar si alte cauze, atunci apare si boala!
Cecilia Caragea: Si de ce in urma cu sase luni sau un an?
Dr. Stefan Stangaciu, Presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Pentru ca, in foarte multe afectiuni, cauza este o cauza informationala sau o cauza emotionala care intra in corp, afecteaza in general functionarea sistemului nervos, dar este inca intr-o faza initiala foarte, foarte fina. Daca persista aceasta cauza si sunt si alte cauze care se aduna acolo, incet-incet, se trece in partea de bioenergetic sau partea de biofizic, in sensul ca energia corpului scade. Energia sistemului nervos scade, electricitatea sistemului nervos se reduce – si biofizicienii pot sa observe acest lucru daca masoara, de exemplu, pe puncte de acupunctura electricitatea, conductivitatea electrica. In interiorul corpului apar aceste modificari la nivel biofizic sau la nivelul electric. Daca se mentine aceasta cauza sau daca se mentin celelalte cauze in continuare – alimentatie gresita, deshidratare –, atunci se trece din biofizic in biochimic, moment in care imi apar modificari la nivelul substantelor. Deci sunt substante rele care apar, foarte multe, sau lipsesc substantele care sunt utile. Si abia dupa aceea intra in fizic direct si vad ca acea teaca de mielina, de exemplu, s-a topit sau vad ca apare un ulcer sau vad ca apare o tumora. Deci este un un drum destul de lung, care dureaza, in general, o luna, trei, sase sau cativa ani pana ajung in fizic, sa vad efectiv ca s-a modificat ceva in structura… Nu la toate afectiunile, desigur, dar la majoritatea dintre ele. Si, atunci, cel mai inteligent este… cum fac si chinezii, cum fac orientalii, ei spun foarte frumos: „Cel mai bun medic este cel care previne bolile, nu cel care le trateaza!“ Ar trebui ca fiecare persoana sa-si faca un fel de autodiagnoza, sa mearga la specialisti de diverse specialitati si sa insiste foarte mult pe crearea unei liste a tuturor slabiciunilor pe care le are, slabiciuni pe care le are mostenite de la parinti, bunici, strabunici, la modul acesta, dar si slabiciuni care au aparut de-a lungul vietii. Acesta este secretul!
Cecilia Caragea: Da! Si sa fie atenti mai ales la acele puncte sensibile!
Dr. Stefan Stangaciu, Presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Exact! Daca stiu ca eu am tendinta la depresie si sunt anumite semne care apar la nivelul corpului, care se vad, atunci, normal ca o sa fiu atent si nu o sa stau intr-un grup in care sunt toti smiorcaiti, toti plang si, atunci, ma uit mai mult la comedii si imi creez un anturaj mai plin de optimism.
Cecilia Caragea: Inteleg, asadar, ca este foarte important sa vezi primele simptome si sa iei masuri atunci imediat, pentru ca, bineinteles, ameliorarea poate sa fie foarte semnificativa in aceasta situatie!
Dr. Stefan Stangaciu, Presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Da, asa este! Aceasta este o regula de aur a apiterapiei, de bun simt as zice! Nu trebuie sa devii neglijent, adica ai un anumit simptom si zici: „Lasa ca o sa treaca!“ sau „Ei, sunt puternic si nu ma deranjeaza!“. Trebuie imediat actionat! Daca se actioneaza imediat, efectul terapeutic este foarte rapid, daca nu se actioneaza, acel simptom, acea problema se inradacineaza din ce in ce mai adanc si dupa aceea muncesti mult mai mult sa o corectezi.
Cecilia Caragea: Dar inteleg ca se pot, totusi, ameliora simptomele, inclusiv in cazul acestei afectiuni, scleroza multipla! Cum anume?
Dr. Stefan Stangaciu, Presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Sunt mai multe explicatii! Este ceea ce se stie in medicina de foarte multi ani, in medicina se cheama functie vicarianta. Cum se explica? Este o functie a organismului, a tesuturilor, a celulelor. Intr-o anumita zona, unde este o problema, celelalte celule din jur, chiar daca am in centru un numar de celule care sunt distruse, care nu functioneaza cum trebuie, celelalte celule preiau si functia celulelor care nu au mai lucrat. Functia vicarianta, adica compensatorie! Am zece neuroni, trei dintre ei au probleme de demielinizare, dar ceilalti sapte coopereaza mai bine, isi fac sinapse mai bune intre ei, comunica mai bine, se intaresc si pot sa preia si functia acestor trei neuroni care nu functioneaza bine. Acesta este un lucru: functia vicarianta! Dupa aceea, s-a demostrat stiintific, si la noi in apiterapie, laptisorul de matca… japonezii au demonstrat asta inainte de 2007 deja, ca laptisorul de matca poate sa creasca producerea si diversificarea de celule stem neuronale. Adica acei neuroni care sunt afectati pot fi inlocuiti. S-au demielinizat sau au murit, dar pot fi inlocuiti usor-usor. Si nu numai teaca de mielina, ci neuronul cu totul.
Cecilia Caragea: Deci neuronul se poate inlocui! Se poate regenera, ca pana nu demult se stia ca nu se pot regenera neuronii…
Dr. Stefan Stangaciu, Presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Se poate regenera! Exact! Multa vreme s-a considerat acest lucru, dar, de fapt, se pot regenera. Dupa aceea, vine partea cel mai usor de facut… si asta facem in apiterapie: acele celule care produc teaca de mielina nu sunt celule neuronale, sunt niste celule care apartin tesutului conjunctiv, sunt celule care se pot regenera foarte usor si pot sa functioneze foarte bine daca au tot ce le trebuie. Neuronul este, intr-adevar, o celula foarte pretentioasa si care greu se regenereaza, dar se pot regenera daca au tot ce le trebuie. Si aici este secretul in apiterapie: trebuie sa te gandesti ce ii trebuie unui oligodendrocit ca sa fie fericit si sa poata sa isi faca datoria! Modelul pe care il avem in apiterapie este modelul acela descris si in carti, cu celula fericita. Adica: pun in centrul modelului respectiv, in cazul de fata, oligodendrocitul si vad ce categorii sunt necesare pentru el! Iar categoriile pe scurt, rapid sunt: protectia contra virusilor, parazitilor, ciupercilor microscopice – protectie biologica; protectie chimica contra chimicalelor, toxinelor, reziduurilor inclusiv din propriul corp, de exemplu la o constipatie sau la o insuficienta renala. Protectie nu numai biologica, chimica, ci si fizica, adica sa nu am exces de caldura. Apropo: foarte multi pacienti fac primul puseu dupa ce se expun la soare, la caldura sau au un stres foarte puternic si le creste tensiunea arteriala – caldura le afecteaza foarte mult cantitatea de mielina. Deci faci si protectie fizica pe factorii acestia climatici, adica nu caldura in exces, nu frig in exces, nu vant rece foarte tare, nu umiditate in exces, nu uscaciune in exces… Apropo de uscaciune, fac o mica paranteza, una dintre cauzele cele mai importante in scleroza multipla este deshidratarea. Din zece paciente (ca de obicei sunt paciente care au scleroza multipla), sapte, opt sau chiar noua nu beau apa suficienta, iar aceasta deshidratare duce la o racire mai greoaie a sistemului nervos.
Deci am protectie, o data, categoria aceasta mare, care e foarte importanta, inclusiv protectie contra stresului, protectie contra emotiilor negative – si aici sunt acele grupe de emotii despre care am mai vorbit pe care trebuie sa le neutralizeze. Dupa aceea, avem o categorie foarte importanta: este oxigenarea, respiratia. Spuneam ca foarte multe cazuri cu scleroza multipla au un deces in familie, au o depresie foarte puternica, un divort sau ceva de genul acesta, care le face sa nu mai respire. Respira mai putin. Respirand mai putin, nu mai am oxigen, creierul fara oxigen nu poate sa functioneze in tot corpul. Deci trebuie sa asigur oxigenare. In apiterapie, cum ma ajuta oxigenarea? Ajutam plamanii sa functioneze mai bine, dam inhalatii cu propolis, inhalatii cu miere de albine… Dam, dupa aceea, bineinteles, miere si propolis, care ajuta direct prin circulatie acest organ foarte important. Dar respiratia (oxigenul) nu are nevoie doar de nas si plamani liberi, ci are nevoie si de transport, care se face cu hemoglobina, cu acele eritrocite (globulele rosii din sange)… asta inseamna proteine. Sunt oameni care au anemie si, atunci, chiar daca oxigenul ajunge, frumos, el nu este transportat… Noi transportul acesta il asiguram mai bine cu polen, cu laptisor de matca, cu apilarnil, pentru ca ajuta productia de proteine. Iar in final, cand ajunge oxigenul la celule, in cazul de fata, la sistemul nervos, trebuie sa fie si folosit in celula. S-a vazut din studii stiintifice ca, de exemplu, propolisul, laptisorul de matca ajuta foarte mult la functionarea mitocondriilor, care sunt acele centrale energetice ale corpului. Aceasta e categoria a doua, cu oxigenul.
Iar categoria a treia este cu apa! Spuneam mai inainte: deshidratarea este o categorie foarte importanta initiala, dar si a agravarilor si a aparitiei ulterioare a puseelor recurente. De ce? Sa explic, asa, foarte simplu… O persoana care nu bea apa destul sau crede ca bea apa destul, dar dupa aceea mananca branza, mananca multa carne, iar aceste alimente fura foarte multa apa pentru a fi decelate la nivel de aminoacizi, daca este deshidratata persoana respectiva, automat si sangele devine mai vascos, mai putin fluid… Si, atunci, creierul, in moment de stres, divort, depresie, in momente de stres la serviciu, vara, pe caldura, pe soare, nu se mai raceste. Creierul este ca motorul unei masini: el se raceste prin apa, prin sange (sangele este peste 82% apa) si, atunci, daca nu am sange (pentru ca nu am apa!), nu pot sa imi hranesc creierul. Creierul se supraincinge, iar supraincingandu-se apare acest fenomen de tip ardere a izolatiei electrice. Exact cum se intampla si intr-o casa: daca e caldura foarte mare pe perete, izolatia aceea se poate arde.
Cecilia Caragea: Da, se distrug invelisurile cablurilor!
Dr. Stefan Stangaciu, Presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Exact asa se intampla si… este, cel putin, teoria pe care o am eu si sunt convins ca asa este! Trebuie sa asiguri, deci, cantitatea de apa. Si cel mai bun semn ca sunt bine hidratat, spuneam intr-o emisiune anterioara, este culoarea urinei. Pe langa testul pe piele (dupa ce ridic pliul pielii si ii dau drumul, pielea trebuie sa isi revina foarte repede), sa nu am amprentele dintilor pe marginea limbii, iar al treilea semn, cel mai important, este culoarea urinei, care trebuie sa fie foarte transparenta, ca apa, iar mirosul trebuie sa fie foarte usor a amoniac. Daca le am pe toate acestea trei foarte bine asigurate, inseamna ca sunt bine hidratat. Revin la problema aceasta: in special femeile, cand incep si au primele simptome de scleroza multipla, multe dintre ele au si o usoara incontinenta urinara si, in momentul in care pleaca la serviciu sau merg sa cumpere ceva sau se duc in oras, nu beau apa inainte de a pleca, pentru ca le e teama ca… „Ma scap pe mine, pierd urina“… Si, atunci, ele nu beau apa, pe unde se duc, se deshidrateaza, pentru ca e stres, alergatura, iar pe aceasta deshidratare si pe stres apare mult mai usor demielinizarea. Nu trebuie facuta aceasta greseala, care duce la un cerc vicios. Deshidratare mai multa duce la afectare si mai multa, simptomele sunt din ce in ce mai multe… duce la incontinenta mai puternica si nu ajungi la nicio solutie. Trebuie sa bei apa pe saturate!
Cecilia Caragea: E un cerc vicios pe care presupun ca multa lume l-a descoperit si incearca sa il evite, pentru ca, daca nu bei apa, automat ajungi la retentie de apa! E deja un lucru pe care femeile il stiu, cred!
Dr. Stefan Stangaciu, Presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Da, ar trebui sa-l stie, intr-adevar! Apa este fundamentala – nicio fiinta de pe pamant nu poate sa functioneze fara apa. Si trebuie sa fie o apa curata, ideal, de izvor, de munte… Mai sunt si dispozitive de filtrare a apei care se pot folosi… La noi, in apiterapie, apa din miere este o apa biologica, cum spunem, pentru ca este obtinuta de albinute din nectarul florilor care filtreaza apa din pamant, din planta respectiva si, de aceea, este o apa biologica. Pe de alta parte, glucoza, fructoza, cand sunt digerate in corp duc la apa endogena, cum spunem noi, medicii. Adica: daca iti este sete si nu ai apa la indemana, iei o lingurita de miere. Dintr-o lingurita de miere, din 10 grame de miere, in corp se produc 6 grame de apa. Deci mierea ajuta si ea la hidratare!
Bun! Dupa ce am rezolvat partea cu hidratarea, foarte, foarte importanta la scleroza multipla este igiena interna, nu numai cea externa. Igiena – ce element de baza, care este foarte rar luat in seama! Igiena ce inseamna? Sa fie curatenie in exteriorul celulelor, dar si in interiorul celulelor! Si aici este marea problema… Din diverse motive, de circulatie, dar mai ales de alimentatie, pacientii se supraincarca cu substante din acestea reziduale, cu resturi, cu toxine… Chiar daca termenul toxine poate sa fie un pic mai dur, dar sunt multe reziduuri care imbacsesc efectiv celulele si spatiul dintre celule, iar de aici totul se da peste cap. Oxigenarea nu mai functioneaza, bacteriile incep sa se inmulteasca, virusii… Deci trebuie facuta obligatoriu, in tratamentul sclerozei multiple, o schimbare de alimentatie. Trebuie eliminate toate acele alimente care cresc imbacsirea: lactatele de vaca, carnea de porc, carnea de vaca, dulciurile pe baza de zahar (zaharul e foarte lipicios, foarte vascos), alimentele care sunt reci, care se consuma de la frigider… Frigiderul, practic, nu ar trebui sa existe in casa unui pacient cu scleroza multipla! Si alimentele pe baza de gluten: painea, faina alba, tot ce este cu gluten. Glutenul este o molecula foarte, foarte vascoasa, foarte lipicioasa…
Cecilia Caragea: Si, in afara de aceste recomandari alimentare, presupun ca este vorba si de o serie de masaje de drenaj limfatic, pentru ca drenajul limfatic ajuta foarte mult!
Dr. Stefan Stangaciu, Presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Asa este! Si trebuie facut in ordinea aceasta: scot alimentele care sunt nocive, dupa aceea cresc cantitatea de apa, trebuie sa cresc (si aici este un mic secret in apiterapie) cantitatea de acizi organici, acei „detergenti“ care pot sa spele si grasimile din corp. Sunt acei acizi organici usori, cum se gasesc acidul citric in lamaie, de exemplu, acidul malic in mere, acidul acetic, in forma usoara, in otetul de mere si in miere… Si acesti acizi usori taie legaturile dintre grasimi si permit o fluidizare. Fluidizarea nu trebuie sa fie numai la nivelul gurii, la nivelul tubului digestiv, ci si la nivelul ficatului, mai ales, precum si la nivel de celule. Daca fac aceasta curetaenie interioara, dupa aceea merge foarte bine masajul acesta de drenaj, care masaj de drenaj nu are cum sa functioneze daca eu n-am schimbat alimentatia… Bun! Deci ma ocup de igiena, sa fiu frumos nu numai la exterior, ci si la interior. Nu trebuie sa am constipatie, nu trebuie sa am probleme cu vezica biliara, probleme cu ficatul, probleme cu rinichii, probleme cu plamanii, pentru ca plamanii elimina foarte multe toxine, mai ales cele volatile, si, la fel, sa nu am probleme cu pielea, pentru ca se elimina multe toxine si prin piele.
Daca am facut igiena, mai este aici o categorie foarte, foarte importanta, care este relaxarea, odihna, meditatia, somnul. Tot organismul, fiecare celula a corpului se poate regenera, se poate odihni doar daca doarme foarte bine, daca este linistita. Doar in timpul somnului. Este ceea ce numesc fiziologii partea de anabolism. In timpul zilei, este catabolismul, partea aceea de metabolism care arde, iar noaptea, ca sa nu ne „ardem” prea repede, daca nu avem un somn suficient de bun, ca sa ne regeneram, in cativa ani ajungem sa ne distrugem sanatatea. Deci somnul este extraordinar de important! Si aici iarasi revin la cauzele psihoemotionale ale pacientelor cu scleroza multipla – ele au aceste stresuri foarte mari, depresii foarte mari, deceptii foarte mari, frustrari… care le raman intr-un coltisor al mintii si le consuma enorm de multa energie.
Cecilia Caragea: Si nu le lasa nici sa doarma! Se trezesc cu cosmaruri!
Dr. Stefan Stangaciu, Presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Exact! Aici, cand avem consultatii cu pacienti de genul acesta, cel putin jumatate de ora vorbim despre cum trebuie sa fie somnul, cum trebuie sa fie relaxarea, de ce trebuie sa scoatem emotiile acestea negative, ce metode sunt care se pot aplica… Le dau si carti, materiale si le spun, bineinteles, sa mearga la un psiholog foarte bun, un psihoterapeut, ca sa neutralizeze aceste emotii, sa poata sa doarma bine. Exista si produse apicole care ajuta somnul, de exemplu mierea de tei, mierea de levantica, plante medicinale care sunt foarte bune pentru somn. Si in orice plafar gasim formule foarte bune pentru somn, ca sa dau cateva denumiri: roinita, hameiul, levantica, teiul se pot folosi foarte bine, paducelul este si el relaxant, linsititor… Trebuie sa le combini pe toate. Deci e musai sa neutralizezi aceste emotii negative, sa fie somnul foarte odihnitor. Somnul este odihnitor daca a doua zi, dupa ce m-am trezit, ma intind cum se intinde un bebelus, care casca, se intinde foarte bine, intinde o mana, un picior si apare acel tonus in tot corpul. Acela e semnul ca m-am reincarcat cum trebuie si am tonus suficient. Daca ma scol dimineata si sunt un pic confuz si n-am chef de nimic, cel mai bine este sa il sun pe seful: „Astazi nu vin la serviciu!“ sau sa iau hotararea sa mai dorm inca o ora sau chiar doua, pana cand imi apare acea senzatie de tonus. Sunt carti intregi despre regulile somnului, materiale, tehnici de relaxare, care e bine sa fie studiate si aplicate.
Dupa ce am rezolvat cu somnul, cu relaxarea, cu odihna, este partea de diviziune celulara, de multiplicare celulara, la care am nevoie de toate substantele utile, pentru ca acea celula sa se faca doua celule. Si aici produsele apicole ajuta, pentru ca este gama foarte larga de substante diferite, dar trebuie sa fie si energia adecvata, oxigenul, apa, tot ce este util unei diviziuni celulare trebuie sa fie prezent acolo.
Alta categorie este regenerarea. Si o ajutam cu polen, pastura, laptisor de matca, apilarnil. Regenerarea se face la nivelul ficatului.
Este apoi partea legata de informatie, care nu trebuie sa fie nici prea multa, nici prea putina -calea de mijloc. Iubirea este obligatorie! Daca nu exista iubire, nu exista viata! Iubire nu inseamna numai persoanele apropiate, ci iubire fata de toate fiintele din jur, iubire fata de natura, fata de flori, fata de albine, iubire in toate formele… Sau macar prietenie sa fie, prietenie cu vecinii, cu toata lumea, nu numai cu cei apropiati. Daca am iubire, atunci am si liniste, am armonie si, automat, si sistemul nervos se reface mai usor.
Dupa aceea, este componenta de comunicare, tot ce inseamna comunicare. Si aici e partea, la nivelul corpului, de comunicare intre celule: sistemul nervos, sistemul endocrin, care trebuie sa fie si ele ajutate. Este partea de energie de care ai nevoie. Caldura, ca sa dau un exemplu simplu, trebuie sa fie suficienta pentru tot corpul, nu numai la nivelul sistemului nervos. Si nu trebuie sa fie nici prea multa, nici prea putina. De obicei, cauza initiala a puseelor, cum spuneam si inainte, este caldura in exces, care favorizeaza acele demielinizari.
Si ultima categorie (luate asa, pe legea celor cinci elemente din medicina traditionala chineza) este partea de nutritie. Si la nutritie, sunt carti intregi legate de cum trebuie sa ne hranim ca sa avem un sistem nervos cat mai sanatos. Avem nevoie nu numai de vitamine de tip B, ci de multi alti nutrienti, pe care ii gasim si in produsele apicole.
Cecilia Caragea: Si, cu toate aceste recomandari, inteleg ca pacientii pot sa ajunga sa nu mai aiba aceste simptome!
Dr. Stefan Stangaciu, Presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Asa este! De obicei, e nevoie de cateva luni, dar sunt cazuri care raspund foarte repede – in cateva saptamani, deja se simt mult mai bine. Dar, pana se inchid acele demielinizari, poate sa dureze multe luni sau chiar ani.
Cecilia Caragea: Deci pentru refacere e un timp mai indelungat…
Dr. Stefan Stangaciu, Presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Mai indelungat… De aceea, in apiterapie, tratamentul este intre doi si patru ani cel putin. Si, chiar dupa ce se respecta aceste reguli pe care le-am spus pe scurt, toata viata trebuie mers in continuare cu ele.
Cecilia Caragea: Deci trebuie respectate aceste reguli!
Dr. Stefan Stangaciu, Presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Imi aduc aici aminte de un protocol de tratament al unei doctorite din Franta… A scris o carte acum multi ani si spunea ca o mare parte din pacientii cu scleroza multipla o fac din cauza intoxicarii care vine de la nivelul intestinului gros. Si chiar se stie, in medicina, ca exista come neurologice care apar prin intoxicari ale intestinului gros. Si ea facea clisme, pur si simplu clisme: 4 litri de apa la temperatura corpului – un litru plus un litru plus un litru plus un litru si, dupa ce se elimina ultimul litru de apa, recomandarea dansei era de introducere a patru lingurite de ulei de floarea-soarelui presat la rece. Sunt pompite, sunt seringi, sisteme din acestea de sonde care ajuta. Si, cu acest semiprotocol, ea reusea, in multe cazuri de scleroza multipla… sa le echilibreze, sa reduca simptomele.
Cecilia Caragea: Sa le amelioreze!
Dr. Stefan Stangaciu, Presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Sa le amelioreze sau chiar sa le elimine! Si spunea, foarte interesant, ca a avut multe cazuri pe care a reusit sa le rezolve, sa le aduca la rezultate foarte bune. Si ca si-a dat seama ca unii pacienti, dupa ce nu mai au simptomele acestea, se considera ultravindecati si, dupa aceea, spun ca pot sa faca tot ce vor si se apuca sa urce pe munte, sa faca escalade, sa alerge… Si a vazut ca acele persoane care fac excese revin inapoi…
Cecilia Caragea: Recidiveaza!
Dr. Stefan Stangaciu, Presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Recidiveaza, da! Deci trebuie o viata moderata, linistita, fara excese!
Cecilia Caragea: Dar toate aceste tratamente… in ce masura sunt recunoscute de medicina alopata?
Dr. Stefan Stangaciu, Presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Din ce in ce mai recunoscute! Usor-usor, incep si se deschid si colegii alopati. E adevarat ca este un efort intelectual sa vii cu ceva nou… Ca sa facem o mica paranteza, care e si simpatica, si adevarata: creierul este invatat sa spuna nu! Creierul este un organ foarte zgarcit. Cand vii cu o informatie noua, cu o idee noua, creierul trebuie sa investeasca energie ca sa inteleaga acel concept nou, sa prelucreze acea informatie, sa o memoreze, sa o adapteze si pierde energie ca sa faca acest lucru. Si, atunci, din start, creierul spune „Nu!” Daca vin cu o propunere la cineva si spun: „Hai sa facem cutare proiect!“, primul raspuns al creierului este un NU categoric! Daca vin, totusi, cu blandete, cu diplomatie si cu argumente din ce in ce mai bune, ulterior o sa spuna un NU mai moale. Dar inca este NU! Continui cu argumente din ce in ce mai inteligente, mai motivationale, ajungem la faza de „Da si nu”! Abia in a patra spune „Da, sunt de acord cu proiectul pe care il spui, este foarte bun, e inteligent, de viitor!” Ajung sa spuna da, dar nu fac nimic, nu trec la actiune… Si de-abia in a cincea faza, cand continui cu argumentele, cu prietenia, cu iubirea, abia atunci spun DA si trec si la actiune! Eu, daca vin si ii spun unui coleg neurolog ca in Statele Unite, in Japonia, peste tot se obtin rezultate foarte bune in prevenirea si tratamentul sclerozei multiple cu acest tip de tratament, care are acest tip de componente, o sa zica: „Am nevoie de o baza stiintifica, sa inteleg cum actioneaza propolisul!“
Cecilia Caragea: Da! Si au nevoie de o standardizare.
Dr. Stefan Stangaciu, Presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Standardizare… Si aici, din pacate, este modelul oferit de industria farmaceutica, pentru ca standardizarea, ideea de a merge pe o mono-molecula, adica o singura molecula (interferon) care sa vindece un sistem nervos, care este extraordinar de complex, este cat galaxia de complicat… Este imposibil sa vindec un neuron, acea teaca de mielina sa o regenerez cu o substanta! Nu am cum, e imposibil! Pacientii pierd bani, timp si energie cu aceste lucruri…
Cecilia Caragea: Da, dar e vorba si de o standardizare pe care o pretinde medicina alopata referitoare la aplicarea unui tratament care trebuie sa obtina aceleasi rezultate!
Dr. Stefan Stangaciu, Presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Da, aici este partea foarte complexa… Eu inteleg, pentru ca si eu le spun la cursuri colegilor mei ca trebuie un anumit protocol de tratament al sclerozei multiple, care sa aiba toate aceste componente. Dar aici vine dificultatea: nu exista doua persoane identice! In medicina clasica, daca am 100 de pacienti cu ulcer, la toti le dau Omeprazol sau le dau antibioticul cutare, indiferent de cum sunt. In medicina traditionala sau naturista sau orientala sau integrativa, fiecarui pacient ii dau alt tratament. Deci standardul sunt aceste categorii cu ce ii trebuie unei celule ca sa fie fericita ca sa functioneze bine, aceste 10-12 categorii. Acesta este standardul pentru mine. Dar fiecare pacient in parte are alte probleme, alte cauze, alte nevoi, alte necesitati si, atunci, eu trebuie sa adaptez tratamentul pe ce are el nevoie.
Cecilia Caragea: Da, dar, in general, medicina alopata vrea rezultate sigure si, intr-un fel, este corect. Adica e nevoie de niste protocoale de tratament clare, pe care sa le poata aplica oricine! Intr-adevar, medicina complementara, apifitoterapia vine cu aceste tratamente personalizate, dar intrebarea este: chiar daca aplici aceste tratamente personalizate, se obtin rezultate intotdeauna?
Dr. Stefan Stangaciu, Presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Aproape intotdeauna! Mult mai multe decat in medicina clasica alopata! Mult mai multe! Luam studiile facute de americani, de exemplu, care au fost facute doar pentru veninul de albine si, statistic, au demonstrat ca sunt 80% ameliorari pe scleroza multipla. Sunt colegi, aici, in Romania, care au facut si ei specializarea in apifitoterapie – la fel, au rezultate foarte bune. Este experienta mea practica, dar sunt colegi din alte tari care au rezultate foarte, foarte bune, categoric mai bune decat cele cu medicina clasica. De ce? Revin din nou la modelul de baza: neuronul este extraordinar de complex, nu se poate vindeca cu o singura substanta, oricare ar fi ea. Oricat mi-ar spune industria famaceutica: „Am bagat 10 milioane in studiul acestei molecule“, o molecula nu poate sa armonizeze functionarea unei celule care merge cu o suta de mii de reactii biochimice pe secunda. Pe secunda! E imposibil! Cu moleculele de la farmacie poti sa ameliorezi, eventual, pe moment, anumite simptome, dar nu vei rezolva niciodata cauzele!
Cecilia Caragea: Deci vindecarea e un proces mai complex!
Dr. Stefan Stangaciu, Presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Este foarte complex, in MS, in scleroza multipla este foarte complex. Si ceea ce face acum medicina ultramoderna… pentru ca, din fericire, au inceput sa apara clinici de medicina integrativa, acele clinici din toata lumea care nu mai iau in deradere terapiile naturiste, care isi dau seama ca jumatate din medicamentele existente intr-o farmacie sunt din plante medicinale, toate aceste substante se gasesc din belsug in produsele apicole, exista mii de studii stiintifice care confirma cum actioneaza fiecare molecula din substantele acestea naturiste si ca este acest concert al substantelor care ajuta corpul integrativ…
Cecilia Caragea: Si spuneati ca, in final, toate aceste recomandari trebuie urmate cu strictete o anumita perioada de timp. Se amelioreaza simptomele si apoi trebuie dusa o viata cu moderatie. Nici cu stres prea mare, nici cu stres prea mic! Nu cu stres prea mare, am inteles, dar as vrea sa vorbim putin de ce nu cu stres prea mic!
Dr. Stefan Stangaciu, Presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Exact! Daca nu este stimul, daca nu este energie, sa spunem, se ajunge catre partea de depresie, lenevire, somnolenta. Cei care stau prea mult in somnolenta ajung la sedentarism, iar aceasta, automat, duce la o respiratie mai slaba, o circulatie a sangelui mai redusa, un tonus muscular mai redus si, indirect, se poate ajunge, usor-usor, din nou la probleme!
Cecilia Caragea: Adica trebuie sa faci ceva, nu sa te autoprotejezi mult prea mult, excesiv!
Dr. Stefan Stangaciu, Presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Asa este! Noi, ca fiinte, ca Homo sapiens, corp fizic, mostenim maimutele! Avem 98,5% aceeasi genetica precum cimpanzeii. Cimpanzeii sunt foarte dinamici, foarte mobili. Si, daca te lenevesti, te imbolnavesti!
Cecilia Caragea: Asadar, trebuie sa lasam lenea deoparte si sa ne gasim actiuni in care sa ne implicam. Ca sa avem un sens, pana la urma!
Dr. Stefan Stangaciu, Presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Asa este! Doamne-Doamne nu ii tine pe puturosi, ii ia mai repede! Cei care au o viata dedicata nu numai propriei persoane, cei care sunt plini de compasiune, plini de iubire, care invata foarte multe lucruri noi zi de zi sunt si mai sanatosi! La fel ca albina, care nu poate sa traiasca in exteriorul familiei de albine… Chiar daca are apa, mancare, moare in exteriorul familiei de albine. Asa si noi, oamenii, avem nevoie de alte persoane, dar mai ales avem nevoie sa ii ajutam pe ceilalti, pe cei care sunt in nevoie. Si aici este partea foarte frumoasa: pacientii care fac apifitoterapie, schimbare de alimentatie, schimba stilul de viata, merg pe acest concept integrativ si se fac bine sau cel putin reduc la minim simptomele ajung sa se implice in a-i educa, in a-i ajuta, in a-i invata pe alti pacienti care au probleme similare! Asa cum este cazul unei colege, impreuna cu care am scris o carte, de curand, si care are o energie extraordinara. Nu numai ca s-a vindecat, dar este plina de energie si de compasiune pentru ceilalti. Da, cartea pe care am scris-o impreuna cu doctorita Vanessa Youness se numeste Tratamentul pas cu pas al sclerozei multiple prin apifitoaromoterapie. Acolo, in carte, este descris foarte frumos parcursul colegei mele, de cand a primit diagnosticul si pana in prezent. Au trecut 11 ani si se simte foarte, foarte bine cu acest protocol din apifitoterapie si nu numai, o schimbare a stilului de viata, implicare in viata sociala pentru ajutorarea celorlalti…
Cecilia Caragea: Inteleg, asadar, ca ati avut rezultate in cazul unor pacienti care nu au mai avut apoi nicio recidiva!
Dr. Stefan Stangaciu, Presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Da, sunt multe asemenea cazuri. Sau mai fac cate o recidiva, dar foarte rar, iar recidivele respective le trateaza tot cu produse apicole, dar in doza mult mai mare. Si aici pot deja sa dau un element, pentru ca nu e niciun mare secret, in cazul acelor pusee care pot sa apara ulterior, sa spunem. Puseul inseamna o inflamatie, care la noi, in apiterapie, se trateaza foarte bine cu propolis. Oricum, pacientilor le dam propolis in diverse forme de administrare, dar in momentul unor pusee din acestea le dam o cantitate mult mai mare de propolis, de 4-5 ori mai mult si, in loc sa ia tratament cortizonic (cortizonul e tot un antiinflamator), noi le spunem sa creasca doza de propolis, pentru ca propolisul nu are efectele adverse ale cortizonului sau ale medicatiei de acest tip.
Cecilia Caragea: Si in afara de propolis?
Dr. Stefan Stangaciu, Presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Propolisul este baza ca sa reduci inflamatia si, dupa aceea, trebuie toate celelalte produse apicole, care actioneaza ca intr-un concert – fiecare instrument cu bucatica lui. Concret, mierea este alimentul care vine cu cea mai buna energie, dar vine si cu substante care ajuta la regenerarea tesutului conjunctiv. Si spuneam ca acele oligodendrocite, acele celule care fac teaca de mielina, apartin tesutului conjunctiv. Deci mierea este buna ca energie si ca suport pe tesutul conjunctiv. Propolisul este cel care ajuta la oxigenare, la o respiratie mai buna, pentru ca are un efect usor de uscare, inclusiv a plamanilor, si atunci oxigenul intra mai usor in cazul problemelor de plamani, bronsita… si ajuta si la utilizarea oxigenului in celule. Pe de alta parte, propolisul protejeaza de bacterii, de virusi, de ciuperci microscopice, care si ele pot sa atace sistemul nervos. Laptisorul de matca este cu regenerarea celulelor stem, apilarnilul, la fel, poate sa ajute la regenerarea de celule stem prin substante care cresc telomerii la loc… Polenul, pastura sunt foarte bune pe regenerare la modul general, a intregii celule. Iar veninul de albine vine cu cireasa pe tort, anume cu stimularea circulatiei sangelui si cu fluidifierea usoara a sangelui. Veninul nu numai ca duce la o crestere a sistemului nervos, dar si fluidifica, usor-usor, sangele. Or, asta este foarte bine, pentrru ca se face aceasta racire mai usoara a creierului. In protocolul de tratament am nevoie de toate aceste elemente. Si pacientului trebuie sa ii dau produsele acestea apicole pe toate caile anatomice, nu numai pe gura sau sublingual, ci trebuie sa i le dau si sub forma de supozitoare sau sub forma de ovule sau inhalatii, se pun pe piele… Daca dau numai pe gura, foarte putin o sa ajunga, de exemplu, la nivelul plamanilor, pentru ca se dilueaza prin tot corpul. Sau nu ajunge la nivelul maduvei osoase, unde se produc celule noi, celule stem. Imi trebuie tot acest protocol, toate produsele apicole, pe toate caile anatomice, suficient timp, pana apare regenerarea.
Cecilia Caragea: Inteleg, asadar, ca produsele apicole mai au multe sa ne dezvaluie! Intelegem ca mierea, polenul, pastura, propolisul, laptisorul de matca, veninul de albine… toate fac bine sanatatii noastre. Si inca nu stim cat de bine si pentru ce afectiuni!
Dr. Stefan Stangaciu, Presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Asa este! Eu de aproape 30 de ani sunt in acest domeniu, care este realmente fascinant! In fiecare zi descopar lucruri noi si, in momentul in care vad articole stiintifice publicate pe diverse produse apicole si vin grupuri noi de cercetatori si spun, de pilda, ca propolisul actioneaza si prin mecanismul acesta… de exemplu, in cazul tratamentului plagilor. Si pacientii cu scleroza multipla, cand sunt in forme foarte avansate, stau foarte mult la pat si pot sa faca ulcere la nivelul pielii. Initial, s-a crezut ca pentru vindecarea acestor ulcere este suficienta mierea de albine. Si sunt sute de articole care confirma lucrul acesta. Dar sunt cercetatori care au vazut ca si propolisul poate sa ajute la cicatrizare, alte studii care spun ca si laptisorul de matca poate sa ajute la asa ceva. Unii chiar spun (pare incredibil!)… chiar si ceara de albine! Iar supriza mare pe care am avut-o cand am fost, acum mai multi ani, in Mexic… mi-au spus acolo ca ei vindeca ulcerele nu cu miere, nu cu propolis, nu cu laptisor de matca, ci cu intepaturi de albine. Pai cum poate veninul de albine sa vindece o rana? Si explicatia a fost ca veninul nu are hrana, nu are nutrienti, nu poate sa regenereze la modul fizic, dar, daca aplic intepaturi de albine de jur-imprejurul plagii, cresc circulatia sangelui si, atunci, vine un sange curat, mai bun… Daca si alimentatia e corecta, si aceasta circulatie mai buna duce la vindecare. Se amelioreaza functionarea, se da drumul la blocajele acelea care apar in jurul plagilor din cauza celulor moarte, bacteriilor si care mai sunt acolo. Apropo de veninul de albine: cei din Mexic recomandau sa se faca intepatura direct in plaga, direct in rana, acolo unde este infectia! „Cum adica?” – am intrebat. „Domnul doctor, stiti ca veninul de albine este antimicrobian, antiviral, antimicotic, antiparazitar…” Si m-au convins.
Cecilia Caragea: Par, totusi, niste tratamente destul de dure!
Dr. Stefan Stangaciu, Presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Foarte dure si foarte exotice si ciudate… Dar aici e frumusetea si fascinatia: indiferent de ce produs apicol este, poate sa ajute la vindecarea unei anumite boli, dar prin mecanisme de actiune diferite. Iar pentru cercetatori, pentru farmacisti, pentru fiziolog, aceste tratamente sunt extraordinare…
Cecilia Caragea: Da, dar, de regula, toata lumea este speriata de veninul de albine. Daca, Doamne fereste, fac o alergie?
Dr. Stefan Stangaciu, Presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Da, e adevarat, albinele sunt prezente in memoria noastra ancestrala si, de fiecare data cand auzim zumzet de albine, ne cam speriem. Si e normal asa, pentru ca albinele, intr-adevar, pot sa fie foarte periculoase, pot sa duca la reactii alergice, la soc anafilactic, chiar daca se intampla foarte, foarte rar… Dar sa ne gandim la fel de bine ca exista si foarte multi apicultori care, prin prudenta, intelepciune si rabdare si prin modul de actiune intelept, reusesc sa tina sub control toate aceste lucruri. Noi, in apiterapie, folosim veninul de albine dupa ce avem test de alergie. Se face un test de alergie la nivelul pielii, este o analiza de sange, mers la medicul alergolog, medicul alergolog il testeaza, spune „Da, sunteti bine” sau „Nu sunteti bine”, ne avertizeaza ca, totusi, o alergie la veninul de albine poate sa apara si ulterior. Si asta e adevarat, ca si la apicultori – poti sa lucrezi 10-20 de ani ca apicultor si totusi sa faci o reactie alergica mai tarziu. Si de asta noi pregatim pacientii, le spunem ce se poate intampla si le spunem ca este foarte bine sa aiba acasa la ei trusa antialergica si sa vorbeasca cu medicul de familie, sa vorbeasca cu medicul alergolog cel mai apropiat, in caz de problema, sa apeleze imediat la aceste remedii. Daca fac toate aceste lucruri de preventie si ii explic foarte clar pacientului ce se poate intampla si el se linisteste, intelege ca riscul este foarte, foarte mic, dar este totusi prezent, dar are si masurile adecvate, atunci intra, usor-usor, la terapia cu venin de albine, care se face initial cu doze foarte mici, homeopate, sa spunem. Se creste gradat, in functie de reactivitate si dupa aceea se ajunge la nivelul terapeutic necesar.
Cecilia Caragea: Plus ca toate aceste tratamente se fac intr-un cadru medical, de catre un medic care stie ce are de facut daca apar complicatii!
Dr. Stefan Stangaciu, Presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Da, asa este, aceasta este metoda cea mai buna, cea mai recomandata. Dar, ca sa va dau informatia cea mai completa, ma gandesc, de exemplu la americani – sunt sute, zeci de mii de pacienti care au scleroza multipla in Statele Unite si care au aflat si ei ca apiterapia este foarte buna si, pentru ca tratamentul este de lunga durata, 3-4 ani sau si mai mult, in unele cazuri, atunci ei ajung sa devina independenti. Adica invata metoda cu medicul terapeut, fac initial injectii, dar dupa aceea isi cumpara 1-2 stupi de albine si devin un fel de mici apicultori. Au un stup undeva in gradina sau comanda albinele prin posta!
Cecilia Caragea: Da, dar noi, europenii, suntem putin altfel si avem alte reguli!
Dr. Stefan Stangaciu, Presedintele Societatii Romane de Apiterapie: E adevarat, suntem mai prudenti, mai atenti, mai conservatori… Dar asta este ideea: ca un pacient care vine la tratament si nu rezolva simptomele cu injectabil, cu metodele acestea pe care le folosim noi in cabinet, este bine, usor-usor, sa se indrepte si catre apicultura, pentru ca ar avea albinele lui, ar avea produse apicole foarte proaspete. Si mai apare componenta aceasta spirituala, emotionala: in momentul in care ai cativa stupi de albine, ajuti enorm natura din jur. Practic, fiecare albina polenizeaza in fiecare zi sute de flori, fiecare floare face niste seminte sau niste fructe, deci impactul este urias pentru tine, ca apicultor, fata de natura.
Cecilia Caragea: De aceea este recomandat sa ai 1-2 stupi si sa te ocupi de apicultura, dar poate si pentru a avea produse apicole de calitate, pe care sa le incluzi in alimentatia ta zilnica. Atunci cand trecem deja la tratamente pentru diferite afectiuni, cred totusi ca trebuie sa apelezi la un medic apifitoterapeut!
Dr. Stefan Stangaciu, Presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Categoric! Oricum, chiar daca acel pacient devine independent si are cativa stupi, trebuie sa vina periodic la control, sa fie tot timpul sub supraveghere, pentru ca pe parcurs apar niste modificari in functionarea corpului si e bine sa fie in apropierea unui medic specializat in apifitoterapie.
Cecilia Caragea: Noi va multumim foarte mult pentru toate aceste sperante, pentru public si pentru diferiti pacienti cu diferite afectiuni, unele dintre ele grave!
Dr. Stefan Stangaciu, Presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Da, asa este, dar intotdeauna exista speranta, intr-adevar, pentru ca fiinta umana are resurse extraordinare, resurse care trebuie sa fie utilizate!
Cecilia Caragea: Multumim!