Dialoguri pentru sanatate – Provocarile apiculturii in Europa, astazi
0Provocarile apiculturii in Europa, astazi
Invitat: Domnul Etienne Bruneau, Presedintele Comisiei Stiintifice de Tehnologie si Calitate in Apicultura din cadrul Apimondia.
Dialog realizat de Cecilia Caragea.
Multumiri speciale companiei Apidava pentru realizarea acestui dialog pentru sanatate.
Cecilia Caragea: In aceasta primavara, la Sarbatoarea Mierii din inima Transilvaniei, din Blaj, a avut loc si conferinta BeeCome, cel mai important eveniment apicol european. La aceasta conferinta a participat si domnul Etienne Bruneau, Presedintele Comisiei Stiintifice de Tehnologie si Calitate din cadrul Organizatiei Mondiale Apimondia. Astfel, am avut ocazia sa stam de vorba cu domnia sa despre efectele insecticidelor si ale pesticidelor asupra apiculturii. Dar am discutat si despre un subiect extrem de interesant pentru toti consumatorii: cum s-ar putea combate comertul cu miere falsificata? Va invitam, asadar, la un dialog pentru sanatate extrem de interesant!
Etienne Bruneau, Presedintele Comisiei Stiintifice de Tehnologie si Calitate in Apicultura din cadrul Apimondia: Situatia Romaniei, in raport cu cea a Uniunii Europene, nu a evoluat, de fapt, prea mult. Singurul lucru important de stiut este ca astazi cunoastem, totusi, mai clar faptul ca apicultorii din aproape intreaga Europa se confrunta cu uriase probleme legate de pret. Iar Romania este direct atinsa de acest aspect, pentru ca preturile de pe piata mondiala au scazut din nou. Se stie ca apicultorii romani exporta mult. Romania este unul dintre marii exportatori de pe piata europeana. Pe locul intai este Ungaria, iar Romania se afla, practic, pe locul al doilea. Si Spania se afla in aceasta competitie… Cei mai mari exportatori sunt, asadar, Spania, Ungaria, Romania, Bulgaria. Sunt tarile care exporta in principal catre Uniunea Europeana. In prezent, Romania exporta foarte putin la nivel international, intelegand prin aceasta in afara Europei. Diferenta fata de Ungaria, care exporta enorm (cea mai mare parte a mierii produse in Ungaria este exportata), este ca Romania are un important consum de miere proprie, intern. Romania nu exporta niciodata mai mult de 40-50% din mierea sa in Europa. Dar mierea aceasta trebuie exportata la pretul pietei internationale. Iar în ultimii doi ani s-a constatat ca exista o mare problema: preturile sunt prea mici, iar Ucraina intra direct în competitie cu mierea romaneasca, bulgareasca, maghiara… Practic, este vorba de miere care provine din aceeasi zona geografica, deci este foarte greu sa justifici diferentele de pret. Dar ucrainenii au preturi extrem de mici!
La inceput, am incercat o explicatie, spunand: „Ei bine, au stocuri mari pentru ca vand in Rusia. E adevarat, au micsorat mult pretul pentru a vinde si pe piata europeana.” Si, intr-adevar, ei au intrat pe piete importante. Ceea ce am observat, in ultimii ani, este ca piata mierii ucrainene a tot crescut, iar preturile au ramas mici. Nu este deloc normal! Odata ce si-au lichidat stocurile, preturile ar fi trebuit sa creasca! Dar nu s-a intamplat asa… Prin urmare, ne-am confruntat cu aceasta problema, de a fi în competitie cu o miere care nu raspunde legilor pietei. Iar aceasta este o problema uriasa, deoarece le cerem celorlalti apicultori sa produca miere la preturi care nu sunt reale!
Si, atunci, ne-am intrebat: „Cum este posibil ca Ucraina, care produce intre 60 și 80 de mii de tone de miere pe an, sa exporte 45 de mii de tone in Uniunea Europeană (o parte enorma din mierea sa) si sa exporte, in plus, inca 15 mii de tone in Statele Unite ale Americii?” Practic, vorbim de un export de 60 de mii de tone, in vreme ce productia este de 60 – 80 de mii de tone… Si presupun ca si ucrainenii consuma, totusi, o parte din mierea lor… Eu am intervenit din partea Comisiei si am zis ca ceva nu se potriveste aici. Se face, pe undeva, o frauda… E posibil sa vina miere de altundeva, intra in Ucraina, apoi este revanduta ca miere ucraineana. Discutand cu comisionarii, acestia au spus că nu: mierea ucraineana este ucraineana. Iar eu am spus ca, totusi, exista o problema…
De curand, a avut loc o prezentare a unui laborator german, un laborator destul de recent infiintat, dar oamenii de acolo lucreaza cu miere de peste 20 de ani… Echipa s-a marit si s-a investit in echipamente noi. Cei de acolo mi-au zis ca au primit un mesaj de la un vanzator de sirop, care le-a spus: „Eu va vand un sirop care nu poate fi detectat pana la 50%. Puneti sirop pana la jumatate din cantitatea de miere si niciuna din tehnicile clasice de analiza nu permite detectarea siropului.” Evident, laboratorul a examinat siropul, l-a testat si a observat ca, intr-adevar, lucrurile spuse erau adevarate. Deci, daca ati avea pana la 40-50% de sirop adaugat in miere, el nu ar fi detectat… Siropul nu era din Ucraina. Il importau.
In acest caz, laboratorul a trebuit sa utilizeze o tehnologie cu totul noua, iar aceasta a pus in evidenta prezenta siropului. Deci, acum, acest laborator, cu aceasta noua tehnologie, poate detecta acest sirop. Insa la nivel mondial există doar unul sau doua laboratoare care au capacitatea de a detecta acest sirop. Dar, odata ce laboratorul a detectat siropul, cei de acolo au putut lua urma acestuia si au constatat ca foarte mari cantitati soseau prin portul Odessa din Ucraina… E, totuși, uimitor… iar laboratorul a studiat mierea din Ucraina si a gasit, evident, in anumite esantioane, acest sirop. Nu zic ca in toate… Dar mi-au zis ca, evident, in doua, trei luni vor publica aceasta informatie… pentru ca, oficial, le mai lipsesc cateva date. Deci undeva se stie, astazi, ca unii operatori de pe piata „jongleaza” cu acest sirop si ca, practic, jumatate din cantitatea de miere este sirop adaugat si ca revand aceasta miere pe piata europeana. Iar aceasta le permite ucrainenilor sa vanda miere la un pret mult mai mic. La acest pret, evident, ei pot sa vanda mierea si cu 1 euro și 90 de centi fara probleme… Poti vinde miere cu 1,90 euro atunci cand adaugi 40% sirop. Problema este ca pretul real al mierii pleaca de la 2,60 – 2,80 euro. Da, daca mierea s-ar cumpara cu 2,60 euro, pretul mierii din Ungaria, Romania si Bulgaria, atunci nu s-ar mai cauta miere din Ucraina. Pentru ca, la acest pret, Romania este competitiva. Deci este un tip de frauda care permite pastrarea unor preturi extrem de mici si care omoara pe toata lumea… Aceasta inseamna ca toti apicultorii spanioli, unguri, romani, bulgari sunt pe cale sa moara pentru ca exista aceasta problema…
Chiar si la nivelul Ucrainei… daca exista doar 20% din procesatori care fraudeaza mierea, ceilalți apicultori ucraineni sunt obligati sa se alinieze la aceste preturi mici. Altfel, ei nu isi mai vand mierea… Este inspaimantator, ingrozitor! Nu e nevoie sa se fraudeze cantitati mari – chiar si cu fraudarea a unui nivel de 15 – 20% din vanzari, se ajunge la un efect de diminuare a preturilor. Iar aceasta are un impact pe toata piata internationala… Si argentinienii, chilienii sau mexicanii sunt afectati de aceasta cadere a preturilor… Avem acelasi fenomen cu mierea chinezeasca. Insa, aici, lumea e atat de neincrezatoare cu privire la aceasta miere, incat nu o mai cumpăra nimeni. Insa, in momentul in care importatorii si-au zis: „Nu de la chinezi!”, ei au fost obligati sa caute in alte tari. Iar Ucraina este o oportunitate fantastica pentru ei. Sunt mieri care seamana cu mierile europene… Deci pentru ei a fost cu adevarat o oportunitate.
Dar, acum, cand stim ca putem detecta aceste fraude, oare cum va evolua piața? Eu, personal, nu știu. Dar, vedeti, lucrurile se pot intampla foarte rapid. Operatorii se misca repede. Adica… astazi, exista companii care fraudeaza in moduri extrem de sofisticate. Fac siropuri la comanda, „croite pe masura”, cum se spune. Copiaza mierea cu zahar (evident, e mai ieftin) si o corecteaza, la nivel de laborator… Analizeaza toate mierile si corecteaza toti parametrii, ajungand un sirop „la comanda”, facut pentru mari cantitati de miere. Fac asta pentru stocuri foarte mari, iar asta costa foarte mult. Dar, cand faci o suta de tone de miere, poti face si sirop! Dar, cand faci doar 5 kilograme de miere, la revedere, caci o analiza pentru detectarea mierii costa, pana anul trecut, cam 600, 700 de euro… ca sa obtii un certificat ca ai o miere corecta… Insa, pana anul trecut, această miere falsificata era considerata corecta!
Aceasta este situatia pietei! Acum, cand aceasta stire va fi difuzata, sper ca va provoca o reactie a distribuitorilor, care vor dori sa faca analize mai intai. Iar acest lucru trebuie sa aiba un impact imediat asupra preturilor. Sa vedem modul in care va evolua piata… ceea ce, astazi, este foarte dificil. Cred ca vom avea un impact imediat asupra cresterii preturilor, probabil, in Ucraina, dar va mai fi un lucru de impact, acela ca piata din Ucraina va fi deschisa complet anul viitor. Eu asa cred. Deci nu va mai exista nicio taxa vamala. Va ramane taxa de 21%, cu exceptia a 6 mii de tone, care sunt vandute in mai putin de 24 de ore… Atunci, piata ucraineana va fi deschisa. Ar fi ca si cum ar face parte din Uniunea Europeana. Este oarecum socant sa stim ca exista aceasta capacitate de frauda. Nu stiu daca autoritatile ucrainiene sunt la curent. Desigur, infractorii nu vor striga ei singuri, nu se vor devoala! Trebuie ca serviciile noastre vamale sa actioneze cat mai repede cu putinta la nivel european pentru a pune capat acestei fraude, acum definite, acum demonstrate, pentru a pune capat acestui comert ilicit, pentru a restabili preturile pe piata. Cred ca aceasta este cea mai importanta informatie daca vorbim de ce s-a intamplat de un an incoace. Cred ca este cu adevarat ceva important.
Piata ucraineana a crescut in importanta in ultimii patru ani. Deci e ceva recent. Inainte, Ucraina nu exporta in Europa. A inceput sa exporte in Europa din momentul in care nu a mai putut exporta in Rusia. Cand privim statisticile, este foarte clar: in primii doi ani, au exportat cu siguranta miere corecta. Apoi cantitatile au crescut intr-un mod inexplicabil. Si acolo… deja nu mai vorbim despre miere… Este clar ca, inainte, Ucraina exporta în Europa doar 25-30 de mii de tone, ceea ce este absolut normal, justificat. Romania exporta 40-50 de tone in Europa. Marea problema este ca, daca ucrainienii ar vinde mierea la pret normal, nu mai sunt sigur ca ar putea să exporte atat de multa miere pe piata europeana.