Dialoguri pentru Sanatate – Retete sanatoase cu miere Apidava
0Retete sanatoase cu miere Apidava
Invitat: Chef Toma, Bucatarul Cetatii Alba Carolina.
Dialog realizat de Cecilia Caragea.
Multumiri speciale companiei Apidava pentru realizarea acestui dialog pentru sanatate.
Cecilia Caragea: Suntem mereu interesati de sanatate, ceea ce inseamna ca suntem interesati, in mod firesc, si de retete sanatoase! Asa ca astazi am venit in vizita la domnul Ioan Cosmin Toma, Bucatarul Cetatii Alba Carolina, care ne va prepara o serie de retete sanatoase si delicioase cu miere din inima Transilvaniei, cu miere Apidava. Suntem la sala de evenimente Noblesse din Lancram si va invitam sa ne introduceti in bucataria dumneavoastra!
Chef Toma, Bucatarul Cetatii Alba Carolina: Inainte sa va introduc in bucatarie si in misterul preparatelor pe care le facem, va spun „Bine ati venit in judetul Alba”! Astazi o sa va gatesc un piept de pui cu citrice si, bineinteles, cu miere Apidava, pentru ca este mierea de la noi din judet si este mierea cea mai buna! Pot sa spun ca din Romania este cea mai buna! Asa ca o puteti consuma linistiti! O sa avem si un desert, o sa avem trufe cu stafide, curmale, bineinteles, nelipsita miere, dar o sa va las sa descoperiti dumneavoastra si telespectatorii dumneavoastra ceea ce gatim noi astazi!
Cecilia Caragea: Deserturile cu miere le cunoastem. Inteleg ca astazi vom afla, insa, niste retete de deserturi mai exotice, dar vom afla si alte retete cu miere, de exemplu o friptura din piept de pui cu miere. De unde pana unde aceasta combinatie de friptura de carne cu miere?
Chef Toma, Bucatarul Cetatii Alba Carolina: Lumea este putin reticenta in a folosi miere in preparatele de baza. Dar, daca adaugati, la un piept de pui, la un piept de curcan sau la un curcan intreg… il ungeti cu miere… sau la un muschi de vita (doar la peste sau la fructele de mare sa nu folositi!), va garantez ca va trezeste altfel simturile cand mancati sau cand gustati asa ceva! Pentru ca mierea este buna si merge foarte bine nu numai la deserturi, ci si la felurile de baza.
Cecilia Caragea: Si inteleg ca, la aceste feluri de baza, la fripturi, mierea se foloseste la sfarsit, dupa ce friptura este gata facuta.
Chef Toma, Bucatarul Cetatii Alba Carolina: Recomand adaugarea la final a mierii, peste preparat, pentru ca la temepraturi inalte mierea devine toxica. Si, atunci, daca este o mancare sanatoasa, sa continuam tot cu sanatate!
Cecilia Caragea: OK! Haideti sa vedem aceste retete sanatoase!
Chef Toma, Bucatarul Cetatii Alba Carolina: Haideti in bucatarie!
FEL PRINCIPAL
Chef Toma, Bucatarul Cetatii Alba Carolina: Astazi o sa va gatesc un piept de pui cu lime si portocale.
Ingrediente:
- 400 g piept de pui
- 5 g piper
- o portocala
- trei lime
- 100 g miere
- 50 ml ulei
- un avocado
- sos de soia, dupa gust
Prepararea acestei retete nu va ia mult timp – in 15 minute este gata! Este o reteta simpla, dar foarte gustoasa si foarte parfumata. De ce zic foarte parfumata? Pentru ca folosim portocale si, bineinteles, lime.
Ce facem prima data? Prima data, luam o razatoare, un bol si radem coaja unui lime. Daca nu aveti lime acasa, puteti inlocui cu lamaie, pur si simplu. Lime-ul miroase foarte frumos, miroase a lamaie, dar si a nuca. Bun… am ras coaja de la lime… Acum: de la portocala avem nevoie doar de suc. Va trebuie o portocala foarte, foarte zemoasa. Acum avem nevoie de sucul de la lime. Bineinteles, o sa ii facem o baie pieptului de pui in aceste sucuri. Dupa care urmeaza sa adaugam putin piper, soia (care este sarata – de aceea, nu mai folosim sarea)… Luam pur si simplu pieptul de pui si il lasam la macerat circa 2 ore. Il lasam la macerat 2 ore la frigider, undeva la 3-4 grade Celsius. Avand lime-ul si portocala, mai ales sucurile, care sunt acide, o sa-l gateasca, asa, putin-putin, dupa care o sa-l punem la cuptor. Cuptorul trebuie sa fie incalzit in prealabil la 180 de grade Celsius. In 15 minute, acest minunat pui o sa fie gata!
Au trecut cele 2 ore, am scos pieptul de pui din frigider… Acum doar trebuie sa ii mai adaug putin ulei, cam 50 de mililitri, si urmeaza sa il punem in tava. Daca observati, pieptul de pui deja s-a schimbat la culoare. Nu am adaugat mierea de acum, pentru ca, de la o anumita temperatura, mierea devine toxica. Si, atunci, o sa o adaugam chiar ultima data, la servire. Bun! Am terminat cu carnea, acum trebuie doar sa mai taiem avocado. Ii scoatem samburele… si-o sa-l punem la copt. Il curatam bine… Adaugam foarte putin ulei si il stropim, foarte putin, cu sos de soia, ca sa nu mai adaugam sare. Bineinteles, daca dumneavoastra doriti, puteti sa umpleti avocado cu ou, chiar cu ou… si sa-l introduceti la cuptor. Si avem cuptorul la 180 de grade, timp de 15 minute.
Acum o sa montam preparatul. Dupa cum vedeti, puiul este gata, avocado este gata! Doar curatam avocado-ul… este putin fierbinte, fierbinte, fierbinte… ies aburii… O sa punem avocado-ul… Acum o sa tai pieptul de pui fasii – aveti grija ca este foarte fierbinte! O sa-l punem langa avocado. O sa adaugam putina miere. Dupa cum v-am spus, adaugati ultima data mierea, pentru ca, asa, nu va fi toxica. Daca adaugati inainte de a fi pus la cuptor, mierea va fi toxica… Pentru decor, dar si pentru gust, putina crema de branza si, bineinteles, microplante.
Si asa arata pieptul de pui cu miere, lime si portocala! Si, iata, intr-o jumatate de ora mancarea va este gata. Musafirii vor fi foarte incantati… sau poate chiar dumneavoastra, daca doriti sa mancati altceva!
Ceea ce vreau sa va spun este ca foarte multa lume este foarte reticenta in a introduce in retete mierea, mai ales in preparatele cu carne. Eu va spun ca merge foarte bine in preparatele cu carne, mai ales cu carne de vita, pui sau curcan. Veti avea mare succes in bucatarie daca folositi mierea. Nu va fie frica, folositi-o cu incredere! Eu va doresc pofta buna! Urmariti retetele noastre, pentru ca n-o sa va para rau!
DESERT
Chef Toma, Bucatarul Cetatii Alba Carolina: Astazi o sa gatim si ceva dulce, care la baza o sa aiba, bineinteles, si miere. O sa facem niste trufe!
Ingrediente:
- 150 g stafide inmuiate in apa fierbinte (sau in coniac)
- 60 g curmale fara samburi
- 250 g nuca
- migdale
- miere
- esenta de lavanda
- bombonele pentru decor
- microplante din samanta de floarea-soarelui
Modul de preparare a acestui desert este foarte simplu. Este un desert rapid, dar este si un desert foarte sanatos, pentru ca avem ingrediente naturale. Ce-o sa facem acum? Ce aveti dumneavoastra nevoie – doar de un blender. Si o sa adaugam nuca, curmalele, stafidele (care deja s-au umflat, pentru ca au fost tinute in apa fierbinte). Inainte de a adauga mierea, o sa le mixam bine! Dupa cum vedeti, aceasta compozitie nu se leaga. Dar, daca adaug miere, o sa se lege imediat… Si mai dam drumul o data la blender… Oprim blenderul. Dupa cum vedeti, compozitia s-a legat. Acum trebuie doar sa adaugam putine migdale (lasam si pentru decor). Si mai avem nevoie de esenta de lavanda – cateva pufuri sunt suficiente. Continuam sa mixam, apoi punem la rece timp de o ora, dupa care o sa formam bilutele. Daca insa v-au intrat musafirii in casa si nu aveti nimic la indemana, nu mai puteti sa stati o ora, o ora si ceva ca sa se intareasca compozitia… Atunci, ce faceti? Adaugati putin pesmet sau orice fel de biscuiti aveti prin casa. Chiar si piscoturi… Mixam bine. Compozitia noastra este gata, o sa o turnam in acest bol si-o sa incepem sa modelam aceste bilute.
Urmeaza sa modelam aceste bilute. O sa ne dam cu putin ulei in palma… O sa va arat cum se face. Faceti aceasta compozitie sul si apoi rupem bucati, ca pentru chiftelute. Dupa care… o sa le dam o forma rotunda. Bineinteles ca o sa le si decoram, sa arate foarte bine farfuria si sa ii impresionam pe oamenii care ne calca pragul… O sa le oferiti un desert ALTFEL! Dumneavoastra, acasa, puteti sa tavaliti aceste bilute in cacao, in fulgi de nuca de cocos, in ciocolata… in ce vreti dumneavoastra si in ce credeti ca va place. Si avem si fulgii de migdale…
Mai ramane sa facem prezentarea! Dumneavoastra puteti sa decorati farfuria cu ce vreti dumneavoastra. Eu am ales sa o decorez cu putina ciocolata. Si ramane sa punem doar bilutele pe platou. Si avem bilute cu bombonele, cu fulgi de migdale si, bineinteles, si simple. Si o sa decoram cu microplante, care merg de minune cu acest preparat. Ia uitati ce frumos arata! Si, bineinteles, o sa parfumam totul cu putin parfum de lavanda. Si acesta este momentul dulce pe care vi-l recomand cu drag!
Dupa cum ati vazut, am pus aceasta esenta de lavanda. Ea, de fapt, este un parfum comestibil, cu care te dai pe corp, dar pe care il poti folosi si la preparatele culinare, mai ales la preparatele dulci. Sa stiti ca este natural! Are lavanda, are miere, menta si putin busuioc. Musafirii… va dati seama, veniti la masa cu acest parfum, va parfumati si spuneti ca acest parfum este bun si pentru mancare, si pentru corp. Pe corp ramane 30 de minute – fiind natural, nu dureaza foarte mult. Dar miroase foarte bine!