Dialoguri pentru sanatate – Rolul salvestrolilor in preventia si in tratamentul afectiunilor tumorale
0Rolul salvestrolilor in preventia si in tratamentul afectiunilor tumorale
Invitata: doamna Iuliana Vasilache, farmacist in cadrul Hypernatura (www.hypernatura.com, www.facebook.com/hypernatura, 0754.045.411)
Dialog realizat de Cecilia Caragea
Cecilia Caragea: Dragii nostri, astazi stam de vorba cu doamna Iuliana Vasilache, farmacist in cadrul Hypernatura, si o sa aflam ce sunt salvestrolii si cum ne pot ei ajuta in preventia si in tratamentul afectiunilor tumorale. Dar, inainte de toate, as vrea sa discutam de ce, astazi, afectiunile tumorale au ajuns sa fie atat de dese.
Iuliana Vasilache, farmacist Hypernatura: Multumesc de invitatie, ma bucur ca sunt alaturi de dumneavoastra! Din pacate, cancerul, afectiunile tumorale au devenit aproape un flagel. Sunt din ce in ce mai dese cazurile, la varste din ce in ce mai mici si cu modalitati de manifestare destul de complicate. Se estimeaza ca, in urmatorii ani, aproape una din doua persoane va ajunge sa manifeste aceasta boala, din pacate. Cum s-a ajuns aici… sunt multiple cauze. Dar lumea medicala cauta solutii, explicatii, atat pentru preventie, cat si pentru tratament. Ca sa demonstrez ca alimentatia poate fi (si este, de fapt!) una dintre principalele cauze, as aminti ca 50% din totalul afectiunilor tumorale sunt cele ale tubului digestiv. Asta spune multe despre ceea ce mancam si despre cum este alimentatia noastra.
As vrea sa povestesc despre istoria unei descoperiri, a unei cercetari, de fapt, la care au participat doi oameni de stiinta de la Universitatea Montfort din Anglia, profesorul Dan Burke, profesor de biochimie, si profesorul Gerrald Potter, profesor de chimie farmaceutica. Cei doi oameni de stiinta s-au ocupat, aproape toata cariera lor, de afectiunile tumorale. Primul dintre ei, profesorul Burke, este specialist in studierea enzimelor, chiar este inventatorul unor teste care cuantifica activitatea enzimelor. Si aceste teste se folosesc la nivel mondial, in toata lumea stiintifica.
As vrea sa punctez putin ce sunt enzimele si in special enzimele CYP, asa-numitele enzime CYP. Sunt niste structuri proteice care se ocupa de detoxifiere si de eliminarea toxinelor din corp. Daca nu am avea aceste enzime, enzimele CYP din seria citocromului P450, pur si simplu am avea o stare de… sa-i zicem intoxicare echivalenta cu supradozajul. Medicamentele, substantele toxice sunt eliminate din corpul nostru cu ajutorul acestui sistem de enzime. Ele sunt omniprezente in lumea animala, in lumea vegetala, la om… sunt 3800 de enzime. Iar, in ceea ce priveste afectiunile tumorale, cercetatorii sunt interesati de vreo 57 dintre ele, prezente la om.
Care este meritul profesorului Burke? El a descoperit ca una dintre enzime… el a spus ca e o enzima noua, dar nou descoperita, ca ea este veche… una dintre enzime nu are acest rol. Are cu totul si cu totul alt rol si se gaseste doar in celulele tumorale. A fost un lucru extraordinar sa descoperi o enzima care deosebeste celula sanatoasa de celula bolnava. Intr-o masa tumorala, in care sunt atat celule sanatoase, cat si celule anormale, bolnave, cele bolnave au ceva in plus, ceva diferit. Si, atunci, este un lucru foarte interesant pentru lumea medicala sa te ocupi de acel element diferit.
Cecilia Caragea: Diferenta specifica!
Iuliana Vasilache, farmacist Hypernatura: Exact! Element care poate fi folosit sa tintesti celula tumorala si sa o lasi pe cea sanatoasa neafectata. Si, atunci, si-au pus intrebarea: ce rol are aceasta enzima CYP1B1? Cercetarile ulterioare i-au facut pe oamenii de stiinta sa numeasca aceasta enzima „enzima salvatoare”. Si de ce au numit-o asa? Pentru ca au constatat ca ea se manifesta, se supraexprima, apare in toate fazele cancerului, inca din fazele incipiente, cand celula este precanceroasa, in cancere primare, cat si in metastaze. Deci in toate etapele enzima se exprima, este prezenta. Si in toate tipurile de cancer. Profesorul Burke a facut studii, biopsii, teste pe aproape toate tipurile de cancer si in toate acestea exista aceasta enzima. Deci enzima este utila, e benefica pentru tumora, pentru celula tumorala sau nu? Aici intervine al doilea profesor, profesorul Gerrald Potter, care era un geniu al chimiei farmaceutice. Avea o capacitate extraordinara de a-si imagina structuri chimice si chiar a inventat cam 20 de agenti anticancerosi cu actiune tintita pe celula tumorala. Este inventatorul unui medicament, acetat de abiraterona, care se foloseste in cancerul de prostata. Gerrald Potter, afland de situatia, de faptul (ca este un fapt!) ca in toate celulele tumorale exista aceasta enzima, s-a gandit ca poate sa fie o structura chimica care sa interfereze cu aceasta enzima si… sa observe ce se poate intampla. A inventat cateva structuri chimice, le-a testat si uimirea a fost destul de mare, pentru ca a vazut ca enzima, in interactiune cu acea structura pe care el a imaginat-o, a sintetizat-o, a dus la transformarea produsului chimic intr-o substanta care distruge celula canceroasa din interiorul ei. Deci vorbim de un produs netoxic, care, odata ajuns in corpul nostru, interactioneaza cu o enzima si transforma produsul netoxic intr-un produs toxic doar pentru celula canceroasa. Celula sanatoasa ramane intacta.
Cecilia Caragea: Asadar, in tratamentul afectiunilor tumorale ar trebui activata acea enzima.
Iuliana Vasilache, farmacist Hypernatura: Exact! Si intrebarea lor era, problema era daca nu exista in natura asemenea structuri. Si era imposibil ca natura sa nu aduca aceste solutii si sa nu le detina de milioane de ani. Si, intr-adevar, s-au gasit structuri chimice care interactioneaza cu enzima si pe care, odata ajunse in celula tumorala, enzima le metabolizeaza si le transforma in produsi citotoxici pentru celula canceroasa. Sunt o multitudine de asemenea structuri in natura, pe care plantele le sintetizeaza. Si asa au fost descoperiti salvestrolii.
Deci salvestrolii sunt molecule pe care plantele le produc atunci cand sunt atacate de virusuri, bacterii, ciuperci. Fac parte din sistemul imunitar al plantei. Cu cat planta este mai agresata, cu atat nivelul de salvestroli este mai mare. Consumand asemenea produse, legume, fructe, ierburi, avem aport suficient de salvestroli, care interactioneaza cu enzima.
Cecilia Caragea: Oare avem aport suficient de salvestroli?
Iuliana Vasilache, farmacist Hypernatura: Aici era punctul culminant, pentru ca, intr-adevar, lucrurile s-au schimbat. Si s-au schimbat pentru ca am intervenit extraordinar de mult in ceea ce priveste alimentele, legumele si fructele pe care le consumam. Echipa de cercetare a facut studii pe mii de fructe si de legume, in mare parte pe cele care se gasesc in supermarket, si a ajuns la concluzia ca aproape ca sunt lipsite de salvestroli. Care ar fi motivul? In primul rand, o planta, daca este tratata cu pesticide, este protejata sa nu fie atacata de daunatori, nu mai are logica sa sintetizeze salvestroli, sa se apere, pentru ca nu are impotriva cui. Al doilea aspect este legat de faptul ca plantele sunt mult mai susceptibile de a fi atacate de patogeni in perioada coacerii. Or, fructele sunt, de cele mai multe ori, culese inainte de a se coace, tinute in depozite, pentru ca atunci cand ajung pe rafturile magazinelor sa aiba o forma perfecta. Deci am pierdut inca o etapa in care se pot produce salvestroli. Si al treilea aspect este ca salvestrolii, in general, sunt molecule cu gust amar, astringent, acru. Or, sucurile din fructe sunt procesate si sunt tratate in asa fel incat sa fie scoase aceste elemente care dau gustul acru. Si ramane doar gustul dulce… Industria alimentara se adapteaza la gusturile clientilor.
Cecilia Caragea: Si, atunci, noi, cum preferam dulce, nu mai consumam alimente amare, acre, astringente si, atunci, pierdem anumite principii active…
Iuliana Vasilache, farmacist Hypernatura: Exact… care ne sunt utile… De fapt, acest mecanism este un mecanism de aparare pe care il avem de milioane de ani. Dintotdeauna, fructele si legumele, mai ales in societatea in care natura inca era curata, acum 150 de ani, sa zicem, acest mecanism ii ajuta pe stramosii nostri sa lupte cu aceasta boala, care aproape ca nu era prezenta.
Cecilia Caragea: Deci asta este si o posibila explicatie pentru multitudinea de afectiuni tumorale cu care se confrunta, astazi, omenirea!
Iuliana Vasilache, farmacist Hypernatura: Exact! Si nu numai afectiuni tumorale. Revenind la salvestroli, echipa de cercetare s-a gandit ca e util, pentru lumea care se confrunta cu asemenea boli, sa creeze solutii pentru a suplimenta nivelul de salvestroli, pentru noi, pentru cei care incercam sa prevenim sau sa tratam o asemenea afectiune.
Cecilia Caragea: Un aport de salvestroli este recomandat si pentru preventie, nu numai pentru tratament.
Iuliana Vasilache, farmacist Hypernatura: Exact! Cu cat numarul de celule tumorale este mai mare, cu atat necesarul de salvestroli ar fi mai util sa fie mai ridicat. De exemplu, in organismul nostru se nasc zilnic cate 1000 de celule tumorale. Este un proces normal, fiziologic. Sistemul imunitar este pregatit sa faca fata. Dar, ca sa intre in actiune acest mecanism dat de natura, pentru ca avem, pe de o parte, salvestrolii din natura, pe de alta parte, enzima din corpul uman, care se exprima atunci cand apare o celula tumorala, deci avem un mecanism de care ne putem folosi, un om sanatos ar avea nevoie de un minimum de 350 de puncte de salvestroli. Asa se cuantifica necesarul de salvestroli, in puncte, care reprezinta puterea, potenta salvestrolilor de a distruge celulele tumorale. Deci 350 de puncte de salvestroli… pe care le-au constituit intr-o formula, formula numita Salvestrol Shield. Este un supliment, de fapt, care contine extracte din anumite tipuri de plante din care sunt selectati salvestrolii cu potenta cea mai ridicata. A fost o problema de timp sa poata pune la punct, sa se poata descoperi in primul rand metoda de extragere a lor si selectarea salvestrolilor de cea mai buna calitate… si soiurile de plante in care se gasesc. E foarte interesant si ca, in functie de agentul patogen care agreseaza planta, se nasc anumite tipuri de salvestroli in plante, diferite de altele care sunt atacate de alti agenti patogeni. Deci a fost o munca destul de serioasa sa gasesti salvestrolii cu cea mai mare eficacitate.
Cecilia Caragea: Inteleg ca exista culturi speciale de plante din care se extrag, apoi, acesti salvestroli.
Iuliana Vasilache, farmacist Hypernatura: Da, intr-adevar, salvestrolii sunt extrasi din culturi in care nu putem vorbi de pesticizare, nu putem vorbi de substante chimice, ingrasaminte. In special din anumite tipuri de citrice, din seminte de struguri, din dovleac japonez, pentru ca acolo s-au gasit salvestrolii cei mai eficienti.
O a doua formula pe care au conceput-o este o formula mult mai concentrata decat cea pentru preventie, si anume Salvestrol Platinum, care are 2000 de puncte. Pentru ca numarul de celule canceroase in organismul cuprins, din pacate, de boala este mult mai mare. Si, atunci, si necesarul de salvestroli este, de asemenea, mult mai mare. Si, pentru a obtine 2000 de puncte, cate sunt intr-o capsula, este necesar, intr-un limbaj neacademic, sa consumi cam o cosarca de fructe si legume odata, ceea ce este imposibil. Deci cercetatorii s-au gandit sa aduca un plus de elemente, de substante din natura, de metabolism din natura pentru a ajuta corpul uman sa faca fata acestei afectiuni.
Cecilia Caragea: Si acesti salvestroli ajung sa activeze acele enzime. Se leaga de acele enzime si, apoi, acele enzime, astfel activate, distrug celulele in care ele se gasesc, celulele canceroase.
Iuliana Vasilache, farmacist Hypernatura: Exact. Este, de fapt, un proces metabolic in care enzima activata produce transformarea acelor salvestroli in substante de metabolism care distrug celula canceroasa. Ca o metafora, enzima este numita calul troian al celulei canceroase. In interiorul ei s-a nascut o enzima care, de fapt, se ocupa cu distrugerea ei. Dar numai cu ajutorul salvestrolilor!
Cecilia Caragea: Aceasta enzima este ca un cal troian care se activeaza la o anumita comanda. Si, bineinteles, daca ii dam noi ceea ce are ea nevoie ca sa poata sa atace si sa distruga celula canceroasa.
Iuliana Vasilache, farmacist Hypernatura: Exact! Si, bineinteles, enzima poate primi si alte comenzi, de la alte substante. De exemplu, fumul de tigara da o alta comanda enzimei, care nu e cea pe care ne-o dorim. Si alte substante chimice, de asemenea, dau enzimei o alta comanda. Dar, referindu-ne la salvestroli, cu cat mai multi, cu atat mai bine!
Cecilia Caragea: Asadar, salvestrolii sunt utili in tratamentul afectiunilor tumorale, dar si preventiv, dupa cum spuneati. Totul tine de doza.
Iuliana Vasilache, farmacist Hypernatura: Exact. Tine de doza. Cu cat doza este mai mare, cu atat numarul de celule tumorale distruse este mai mare. Si, foarte important, e foarte interesanta observatia dumneavoastra legata de faptul ca aceasta enzima poate fi blocata. De exemplu, fumul de tigara blocheaza enzima. Si, atunci, o enzima blocata nu mai este dispusa sa interactioneze cu salvestrolii. Si mai sunt si alte substante chimice care ne blocheaza enzima. Deci… atentie la ce mancam si la ce consumam, pe langa salvestroli! Iar terapiile antitumorale, chimioterapiile, radioterapiile pot fi insotite de tratamentul cu salvestroli… e mult spus tratament, de intretinerea cu salvestroli, pentru ca ajuta foarte mult si sprijina aceste tratamente. Deci ele pot fi combinate, terapiile clasice cu cele naturale. Si foarte multi pacienti care si-au efectuat toate tratamentele urmeaza cure de intretinere cu salvestroli, pentru a preveni aparitia si dezvoltarea ulterioara a altor celule tumorale. Se poate folosi si in timpul tratamentelor, si ulterior, si preventiv.
Cecilia Caragea: Referitor la preventie, un om sanatos de ce si cand ar trebui sa-si puna problema sa faca o cura cu salvestroli?
Iuliana Vasilache, farmacist Hypernatura: Da… Primul element care trebuie luat in considerare este istoricul familial. Daca in familie au existat asemenea situatii, e bine ca macar de doua-trei ori pe an sa se faca o cura cu Salvestrol Shield, salvestrolul de preventie. Profesorul Burke, care a inventat produsul, desi este un om sanatos, ia, de exemplu, un Salvestrol Platinum o data la doua zile. Deci nu e neaparat o regula, dar, in mod normal, un Salvestrol Shield sau doua Salvestrol Shield pe zi sunt necesare. Mai ales pentru persoane ca noi, care traim intr-un oras aglomerat, cu aerul poluat, aerul pe care il respiram zi de zi, cu alimentatia pe care o avem din supermarket. Chiar daca ne mai ajuta parintii sau ne cumparam legume si fructe organice, totusi, nu este suficient, mai trebuie un plus, pentru a face fata agresorilor la care suntem supusi in aceasta societate moderna.
Cecilia Caragea: Si aceasta cura cat timp se face, cum se face?
Iuliana Vasilache, farmacist Hypernatura: Se face trei luni, in special in perioadele de iarna, in perioadele in care nu avem acces la legume si la fructe proaspete, primavara, cand apar virozele si apar problemele de adaptare, problemele de imunitate.
Cecilia Caragea: Ajuta salvestrolul si in privinta imunitatii?
Iuliana Vasilache, farmacist Hypernatura: Da, ajuta, creste imunitatea, mai ales in asociere cu vitamina C. Si chiar voiam sa amintesc ca efectul salvestrolilor creste daca aducem cativa cofactori, asa se numesc, care cresc capacitatea salvestrolilor de a actiona. Si acestia sunt vitamina C, magneziul, biotina. Studiile arata acest lucru, ca activitatea salvestrolilor este imbunatatita de acesti cofactori.
Daca vorbim de preventie, varianta recomandata este Salvestrol Shield, are 350 de puncte de salvestrol, merge foarte bine si la copii… Copiii nostri nu sunt scutiti de tot ce am amintit inainte – aer poluat, mancare… si mai ales ei, care mananca stim noi unde… Deci si pentru copii e foarte buna varianta de preventie, Salvestrol Shield, o capsula pe zi, dimineata, inainte de masa cu o jumatate de ora.
Cecilia Caragea: Cat timp?
Iuliana Vasilache, farmacist Hypernatura: Trei luni. Acest ambalaj contine 60 de capsule si ajunge pentru o luna sau doua. Adultii ar trebui sa ia doua capsule, copiii, o capsula. Si pentru copii ajunge doua luni, pentru adulti, o luna.
Cecilia Caragea: Adultii inteleg ca ar fi bine sa ia, atunci, 700 de puncte pe zi.
Iuliana Vasilache, farmacist Hypernatura: Exact. 700 sau 1000. Dar 700 sunt suficiente.
Cecilia Caragea: Si copiii, 350.
Iuliana Vasilache, farmacist Hypernatura: 350. Iar pentru cei care, din pacate, se confrunta cu afectiunea, varianta Salvestrol Platinum, care are 2000 de puncte per capsula. Are un mod de administrare in functie si de afectiune, si de stadiul in care este afectiunea. In principiu, 2 capsule dimineata, pe stomacul gol, si 2 capsule la pranz, in prima etapa. In prima luna sau chiar in primele 3 luni. 2 dimineata, 2 la pranz. Seara, mai putin se recomanda, nu pentru ca ar avea o reactie legata de somn sau de agitatie, ci pentru ca enzima despre care v-am spus este mai activa in cursul diminetii. In perioada dupa-amiezii, dupa ce mancam sau avem interactiune cu mai multe substante, atunci isi pierde din abilitate.
Cecilia Caragea: Si, atunci, ei in prima luna ar trebui sa ia 8000 de puncte.
Iuliana Vasilache, farmacist Hypernatura: Exact. 2 dimineata, 2 seara, adica 4000 de puncte dimineata, 4000 la pranz – nu seara, la pranz! Dupa aceea, se poate merge pe doza de intretinere, inca 3 luni pana la 6 luni, cu 3 pe zi, inca o data, repet, in functie de afectiune. Iar, daca lucrurile sunt intr-o forma de regresie, cancerul intra in remisie, se pot lua 2 capsule pe zi sau 1 pe zi, cure de cate 3 luni, cu pauza de 2-3 luni, iar cura de 3 luni…
Si o alta forma la care s-au gandit producatorii este forma de crema. O crema numita LypoSalve, in care salvestrolii sunt incorporati lipozomal, asa incat sa ajunga pe tegument si actiunea sa fie dubla – o data pe cale interna, ingerand capsulele, o data pe cale externa, aplicand pe tegumentul afectat.
Cecilia Caragea: Este mai ales pentru cei care se confrunta cu diferite tipuri de cancer de piele?
Iuliana Vasilache, farmacist Hypernatura: Da, dar nu se aplica pe leziuni deschise, ci doar pe tegumentul relativ intact. E foarte bine… are efect bun pentru pielea deshidratata, in ihtioze, in psoriazis, in dermatite atopice, la nivelul pielii afectate in urma radioterapiei si chiar si pentru usoare micoze.
Cecilia Caragea: Deci nu e doar pentru cei care se confrunta cu afectiuni tumorale.
Iuliana Vasilache, farmacist Hypernatura: Nu. Chiar sunt persoane care si-o administreaza pentru refacerea tenului, pentru hranire, pentru hidratare si pentru efectul unor arsuri chimice, arsuri in urma aplicarii, eu stiu, altor substante pe ten. Am avut rezultate foarte frumoase cu ele, persoane care chiar ne-au multumit pentru asta.
Am uitat sa va precizez si as vrea sa precizez ca termenul de Salvestrol provine de la latinescul SALVE, „a salva”. Asa s-au gandit cei care au pus bazele conceptului Salvestrol. Pana la urma, este un concept, un concept nou, care functioneaza de milioane de ani, care ne ajuta sa ne aparam, dar acum avem dovada stiintifica, explicatia la nivel molecular cum ne ajuta hrana in interactiunea cu boala.
Cecilia Caragea: De cand exista acest concept si unde se gasesc aceste produse?
Iuliana Vasilache, farmacist Hypernatura: Studiile au inceput mai de mult. Conceptul, practic, se foloseste de la inceputul anilor 2000. In Romania, produsele au intrat in 2015. Ele sunt folosite la nivel mondial, in Japonia, in China, in America, in Canada, in Noua Zeelanda, in Europa, aproape peste tot in lume. Iar in Romania se gasesc in special in farmaciile care au si specific naturist, fiind suplimente, si mai ales in magazinele naturiste. Bineinteles ca sunt foarte multe site-uri, pentru ca lumea moderna deja s-a axat pe comertul online si sunt foarte multe site-uri care iau produsele de la noi si le comercializeaza pe site-urile lor. Deci se gasesc peste tot, cu o simpla cautare. Site-ul principal este www.hypernatura.com. Acolo este site-ul principal, unde puteti gasi toata gama de produse. As aminti producatorul! Naturally Pure Products este producatorul, din Noua Zeelanda. Iar site-ul este www.hypernatura.com, acolo unde incercam sa avem doar produse inovative, de origine naturala, produse relativ noi, asa cum am spus, inovative.
Cecilia Caragea: Multumim tare mult pentru toate aceste explicatii! Si nu uitati, inca o data, cat de importante sunt fructele si legumele, cat de importanta este alimentatia. Dar, din pacate, asa cum stiti prea bine, de fapt, nu ne luam din fructele si din legumele la care avem noi acces toate principiile active de care am avea nevoie. Si tocmai de aceea gasim si suplimente naturale care ne pot ajuta. Totul este sa nu uitam cat de importante sunt aceste suplimente naturale si sa nu uitam cat de importanta este preventia, pentru ca sa previi este mai usor, mai simplu, mai comod, mai putin dureros decat sa tratezi. Va dorim multa sanatate!