Dialoguri pentru sanatate – Solutii speciale din implantologie
0Solutii speciale din implantologie
Invitati: Prof. univ. dr. Horia Barbu, medic primar chirurgie dento-alveolara, si asist. univ. drd. Iasmin Jarjour, medic specialist protetica dentara in cadrul Clinicii Dr. Barbu.
Dialog realizat de Cecilia Caragea.
Multumiri Clinicii Dr. Barbu pentru realizarea acestui dialog pentru sanatate.
Cecilia Caragea: Astazi, reabilitarea danturii este posibila chiar si in situatii extreme, chiar si atunci cand volumul osos al pacientului nu mai este suficient pentru solutiile obisnuite din implantologie, pentru ca, din pacate, existe diferite accidente sau resorbtii osoase accentuate care nu mai fac posibile solutiile uzuale din implantologie. Dar, dupa acum spuneam, astazi exista solutii si pentru aceste situatii. Exista solutia reprezentata de implanturile zigomatice sau pterigoidiene, dar aceasta ramane totusi o solutie extrema. Ce sunt si cand se recomanda implanturile zigomatice sau pterigoidiene aflam de la specialistii invitati astazi la Dialoguri pentru sanatate, cu care discutam pe larg solutiile speciale din implantologie.
De foarte multe ori ajungem sa avem nevoie de solutii de implantologie dentara. Astazi, implanturile dentare sunt o solutie adecvata pentru foarte multi pacienti, iar daca pacientii au grija asa cum trebuie de sanatatea lor orala si de sanatatea lor generala, implanturile pot sa fie o solutie pe termen lung, de 10-15 ani sau chiar mai mult. Din pacate, mai apar insa si situatii mai speciale.
Asist. univ. drd. Iasmin Jarjour, medic specialist protetica dentara: Implanturile, daca sunt plasate corect si daca aditiile de os au fost efectuate corect, ele pot sa tina si mai mult, fara nicio problema. Dar in momentul in care apar probleme de sanatate a pacientului, pe care noi nu putem sa o controlam si nici pacientul nu poate sa-si controleze o boala dobandita pe termen lung, o boala cardiaca, un diabet aparut favorizat de stres, atunci toate aceste boli, nu neaparat boli, ci medicatia, au un efect destul de prost asupra cavitatii orale in special. Si apar aceste resorbtii, aceste inflamatii din cauza medicatiei care este destul de agresiva in bolile cardiace sau in diabet, si trebuie tinute sub control. Nu neaparat ca implantul a avut o problema el in sine. Pur si simplu igiena, medicatia, alimentatia noastra duc la aceasta inflamatie gingivala, si inflamatia gingivala duce la resorbtia osoasa pe un dinte sanatos si, bineinteles, si pe un implant se poate produce acest lucru. Si noi trebuie sa verificam daca a aparut, sa stim sa abordam tehnica corecta la momentul respectiv.
De foarte multe ori apar, asadar, o serie de probleme, de complicatii si uneori, din pacate, mai apar si esecuri, ceea ce face ca in unele situatii lucrurile sa nu mai poata fi rezolvate decat prin solutii cu totul speciale, cum ar fi implanturile zigomatice sau pterigoidiene, pentru ca uneori reabilitarea orala prin implanturi obisnuite nu se mai poate realiza.
Asist. univ. drd. Iasmin Jarjour, medic specialist protetica dentara: Implanturile zigomatice si pterigoidiene, intr-adevar, au aparut in ultimii ani in implantologie ca ultima solutie. Ce inseamna ca ultima solutie? In momentul in care pacientul nostru nu are suficient os, nu are un pat os ca sa poti sa pui un implant in pozitia corecta, pozitia corecta insemnand din punct de vedere implantoprotetic sa-ti iasa o lucrare protetica corecta, si estetic, si functional, nu avem un pat os suficient sau acel pacient are o resorbtie osoasa foarte avansata, din multiple motive – poate din motive dentare, ca nu au fost tratati cum trebuie dintii la momentul respectiv, si atunci el are resorbtii osoase, poate este un bolnav cronic, un bolnav cardiac, si atunci resorbtia osoasa este un pic amplificata din cauza medicatiei agresive asupra lui si, nemaiavand acest os, optam pentru implanturi zigomatice, dar implantul zigomatic este ultima solutie. Incercam, daca se poate bineinteles, sa facem tehnicile clasice de aditie de os, de sinus lift, adica de ridicare a sinusului si de aditie de os in sinus, tehnica de aditie de os cu blocuri osoase pe plan vertical sau orizontal, sa putem sa plasam niste implanturi corecte din punct de vedere implantoprotectic. In cazul in care pacientul nu are acest pat os sau are o resorbtie foarte avansata de os, ultima optiune este, intr-adevar, acest implant zigomatic sau pterigoidian. Zigomatic si pterigoidian vin exact din anatomia maxilarului.
Adica aceste implanturi speciale sunt niste implanturi aparte care se insereaza in oasele zigomatice sau in oasele pterigoidiene. Dar acestea sunt, asa cum spuneam, solutii speciale, la care se ajunge in situatii extreme, precum diferite accidente sau resorbtii osoase majore, in urma unor grave probleme de sanatate sau a unor esecuri anterioare.
Asist. univ. drd. Iasmin Jarjour, medic specialist protetica dentara: Sunt pacienti care vin cu esec din alta parte si esec dupa esec, deja ne dam seama ca la al doilea, la al treilea esec o interventie clasica de aditie de os posibil sa duca la un alt esec. Si atunci optam pentru acest implant zigomatic sau pterigoidian, pentru ca suntem siguri ca acea aditie de os nu o sa fie in regula pentru el si optam pentru acest plan de tratament.
Aceste solutii speciale de implantologie pot fi realizate de medici specialisti in chirurgie orala, tot asa precum si procedurile complicate de aditie de os, de care din pacate este nevoie mult prea des.
Prof. univ. dr. Horia Barbu, medic primar chirurgie dento-alveolara: Exista aceasta diferenta prin care un medic stomatolog poate sa faca aceste interventii, poate sa insereze implantul, dar nu are voie sa faca aditie de os. Si pacientii din Romania, de cele mai multe ori, in 90% din cazuri, au nevoie de aditie de os, mai mare sau mai mica. Doctorii neavand voie sa faca interventii de aditie de os, atunci au preferat sa mearga pe a doua varianta, mai simpla, legala si mai simpla pentru ei, care le permite sa insereze implanturi fara sa faca aditie de os, dar ceea ce le fac pacientilor nu intotdeauna este ceea ce trebuie din punct de vedere medical. Adica sunt foarte multe cazuri prin care ei reduc foarte mult din os, cumva distrug din osul pacientului, ca sa scada, sa elimine partea din os care are diverse bacterii care raman dupa boala parodontala, de exemplu, distrug tot osul, insereaza implanturile, osul deja mai sus este mai gros, dar pacientii in urmatoarea etapa o sa beneficieze de o proteza.
Asadar, pentru ca implanturile sa aiba rezultatele scontate, de foarte multe ori este nevoie de aditii osoase, care pot fi realizate doar de catre medicii specialisti in chirurgie orala. Evident, se incearca toate aceste variante inainte de a se recurge la solutia implanturilor zigomatice sau pterigoidiene, acestea fiind o ultima solutie, pentru ca acestea sunt tehnici speciale, care trebuie executate doar de specialisti cu mare experienta, pentru ca altfel pot aparea probleme extrem de grave.
Prof. univ. dr. Horia Barbu, medic primar chirurgie dento-alveolara: Si la implanturile zigomatice in Israel au fost niste probleme date de implanturi plasate in ochi, pacientul ramanand fara vedere, pentru ca au plasat implanturile zigomatice in ambii ochi, au perforat orbital. Deci sunt probleme destul de mari si nu este intrebarea de tehnica, daca stii sa faci tehnica, intrebarea este daca ai pregatirea sa rezolvi complicatia care iti apare, si asta pleaca de la tehnica de baza.
Intelegem, asadar, ca sunt niste solutii extreme. Dumneavoastra cand recomandati acest gen de implanturi zigomatice sau pterigoidiene?
Prof. univ. dr. Horia Barbu, medic primar chirurgie dento-alveolara: Ar trebui cumva puse ca ultima salvare a pacientului. Ca sa nu il lasi cu o proteza, daca nu poti sa nu faci altceva sau daca au fost esecuri peste esecuri, atunci cand ajunge la tine pacientul, n-are rost sa intri si sa repeti esecurile dinainte si trebuie sa treci la alta tehnica, care il ajuta pe pacient. Nu spunem ca nu sunt bune, zigomaticele sau pterigoidienele, dar nu sunt ceva care in mod normal trebuie sa faci zi de zi si nu oricarui pacient.
Prin urmare, aceste solutii speciale de implantologie, mai complicate si mai complexe, sunt recomandate doar in ultima instanta si pot fi realizate doar de catre specialisti cu mare experienta. Dar indicat ar fi sa aveti grija de sanatatea dumneavoastra, pentru a nu ajunge sa aveti nevoie de asemenea solutii extreme.