Dialoguri pentru Sanatate – Cum sa alegem scaunul potrivit in functie de activitatea pe care o desfasuram. De vorba cu Liviu Souca, specialist ergonomie si fondator HANSEN Ergonomics Studio
0Dialoguri pentru Sănătate – Cum să alegem scaunul potrivit în funcție de activitatea pe care o desfășurăm. De vorbă cu Liviu Souca, specialist ergonomie și fondator HANSEN Ergonomics Studio
Invitat: domnul Liviu Souca, specialist în ergonomie și fondatorul companiei Hansen (Str. Izbiceni nr. 94, București, Sector 1, www.hansen.ro, www.facebook.com/Hansen.ro, 0767 970 361)
Dialog realizat de Cecilia Caragea
Cecilia Caragea: Stăm ore și ore la birou! Dar măcar scaunul pe care stăm să fie comod! Dar ce înseamnă un scaun comod și un scaun care să ne susțină sănătatea, ca să nu ajungem să ne confruntăm cu dureri de spate? Aflăm de la domnul Liviu Souca, specialist în ergonomie și fondatorul companiei Hansen. Ce este un scaun comod?
Liviu Souca, fondatorul companiei Hansen: Pentru că ne petrecem o treime din viață la birou, este foarte important pe ce scaun stăm. Un scaun ergonomic este un scaun care are multe reglaje, care îți permit să îl reglezi în funcție de corpul tău și care te ajută să stai multe ore fără să ai probleme de sănătate. Probleme cu spatele și probleme de concentrare, acestea sunt principalele probleme care apar atunci când stai mult pe scaun la birou.
Cecilia Caragea: Așadar, dacă stăm prea mult pe un scaun incomod, nici nu ne mai putem concentra!
Liviu Souca, fondatorul companiei Hansen: Da, este una din consecințele statului îndelungat pe scaun. O poziție incorectă duce la comprimarea cutiei toracice, asta înseamnă mai puțin oxigen, asta înseamnă creier mai puțin oxigenat și, automat, concentrarea scade.
Cecilia Caragea: Spuneați că un scaun comod și care să ne susțină sănătatea trebuie să aibă foarte multe reglaje. Adică, pe lângă faptul că are rotițe, mai are și alte reglaje. Ce alte reglaje ar trebui să aibă un scaun ca să ne fie într-adevăr de ajutor pentru sănătate, pentru concentrare?
Liviu Souca, fondatorul companiei Hansen: Am să le enumăr în ordinea importanței lor. În primul rând, este vorba despre brațe. Ele trebuie să se regleze în toate pozițiile posibile, în așa fel încât, în funcție de activitatea pe care o faci, să îți ofere sprijin corect și sănătos. Apoi vorbim de reglajul lombar, pentru că mulți au probleme cu coloana vertebrală și-atunci e foarte important să asiguri curbura corectă a spatelui. Apoi este reglajul pe înălțime. Nu în ultimul rând, tetieră reglabilă în funcție de fiecare persoană care stă pe el.
Cecilia Caragea: Așadar, atunci când stăm la birou, ar trebui să stăm cu coatele pe brațele scaunului, nu?
Liviu Souca, fondatorul companiei Hansen: În principiu, sunt două poziții importante de ședere. Poți să stai… sunt persoane care stau la o distanță de 30-40 de centimetri de marginea biroului și-atunci este important ca brațele să fie ridicate la înălțimea dock-ului de lucru și orientate spre suprafața pe care… spre tastatură. Și să asigure suportul corect. Sau sunt persoane care lucrează lipite de marginea biroului și-atunci trebuie să lase brațele mai jos…
Cecilia Caragea: Ca să intre sub birou!
Liviu Souca, fondatorul companiei Hansen: Astfel încât să intre sub birou și poți să sprijini coatele și antebrațele pe suprafața biroului.
Cecilia Caragea: Și este vorba și de suportul lombar, spuneați. Adică în această zonă lombară noi trebuie să avem un suport, pe care ni-l asigură scaunul. De aici acea formă puțin ciudată a scaunelor?
Liviu Souca, fondatorul companiei Hansen: Da, există două variante de suport lombar. Există scaune care au doar un suport care poate fi reglat pe verticală. Și există scaune, de generație mai nouă, care au suport lombar care se reglează atât pe verticală, cât și în adâncime. Adică sunt persoane care simt nevoia să stea cu coloana mai curbată și-atunci există un suport care se extinde foarte mult. Sau persoane care preferă o poziție mai verticală a coloanei și-atunci se retrage un pic suportul lombar.
Cecilia Caragea: Așadar, majoritatea scaunelor au un suport lombar pe verticală, dar unele scaune mai noi, mai performante au și un suport orizontal.
Liviu Souca, fondatorul companiei Hansen: Da, practic, un suport în adâncime. Cu suportul vertical reglezi poziția spătarului în funcție de înălțimea persoanei, iar cel pe orizontală, cum ați spus dumneavoastră, în adâncime… îți asigură curbura corectă a coloanei.
Cecilia Caragea: Și tetiera?
Liviu Souca, fondatorul companiei Hansen: Tetiera este importantă mai ales în perioadele de sfârșit de program, când totul devine mai informal, dai telefoane, ai de stat în poziții mai relaxate și-atunci ai nevoie, clar, și de suportul capului. La fel, ea poate fi reglată, la fel ca brațele, pe toate cele 3 dimensiuni.
Cecilia Caragea: Când stăm mai relaxați, vorbim la telefon…
Liviu Souca, fondatorul companiei Hansen: Exact. Ai nevoie de suportul capului.
Cecilia Caragea: Și înălțimea scaunului, bineînțeles, este și ea importantă. Știam că genunchiul trebuie să fie la un unghi de 90 de grade.
Liviu Souca, fondatorul companiei Hansen: Da, este important cum îți reglezi scaunul, începând de la înălțime, astfel încât genunchiul să aibă 90 de grade sau mai mult. Apoi este importantă adâncimea șezutului, el trebuie tras în așa fel spre exterior încât să-ți rămână 3-4 degete sub spatele genunchiului, astfel încât presiunea să se repartizeze pe o suprafață cât mai mare din picior. Este important reglajul lombar. Reglajul brațelor, de asemenea. Și există și scaune care te forțează, cumva, să stai într-o poziție corectă. O poziție corectă este cu spatele lipit… fundul dat la maxim pe șezut în spate și spatele lipit de spătarul scaunului.
Cecilia Caragea: Adică nu este corect să stau pe scaun mult prea în față. Nu este corect din mai multe puncte de vedere. Pentru că atunci am și o presiune a marginii scaunului pe pulpa de la picior și s-ar putea să mă deranjeze ținând cont de circulația de la nivelul picioarelor, care este foarte importantă și trebuie să avem grijă de ea… Dar și în privința spatelui. E mult mai sprijinit spatele și-atunci e mai sănătoasă această poziție.
Liviu Souca, fondatorul companiei Hansen: Practic, atunci când stăm cu spatele lipit de șezut și cu fundul dat la maxim în spate, este poziția ideală. Numai că noi, concentrându-ne pe ceea ce facem, ca lucru, de multe ori venim într-adevăr în față. În momentul ăsta nu mai avem niciun fel de suport al spatelui, începem să comprimăm cutia toracică, respirăm mai greu, mai puțin, ne concentrăm mai puțin, plus că… coloana capătă o curbură nesănătoasă și discurile coloanei încep să sufere, în timp, pentru că vorbim de multe, multe ore în care stăm pe scaun.
Cecilia Caragea: Și, ținând cont de toate aceste reglaje care sunt recomandate pentru ca noi să avem o poziție cât mai confortabilă, comodă, sănătoasă, știu că ați conceput un scaun, scaunul Hansen…
Liviu Souca, fondatorul companiei Hansen: Este scaunul pe care eu stau. Este un scaun conceput de noi. Are toate reglajele necesare pentru o poziție corectă. Am avut grijă, de asemenea, la calitatea materialelor. E un scaun pentru care noi acordăm garanție 7 ani, ceea ce este mult peste media pieței, de obicei scaunele de birou au o garanție de 3 până la 5 ani. E făcut din materiale foarte bune și în același timp am reușit să înglobăm și mecanismele, să avem și materiale de calitate, dar și să stăm foarte competitivi în piață cu prețul scaunului. De aceea, este, practic, cel mai vândut scaun din portofoliul nostru în ultimii 3-4 ani.
Cecilia Caragea: Și profilul cumpărătorului care este? Presupun că vă adresați în primul rând firmelor care au foarte mulți angajați care stau la birou.
Liviu Souca, fondatorul companiei Hansen: Exact. Exceptând perioada pandemiei, când toată lumea a cumpărat mobilier de birou pentru acasă, ca să ne adaptăm noii realități, în portofoliul Hansen 99% dintre clienți sunt companii care încep să fie atente la lucrul acesta, la ergonomie. Pentru că, într-adevăr, ne petrecem extrem de mult la birou și scaunul este elementul principal.
Cecilia Caragea: Da, așa este! E foarte important să stai pe un scaun confortabil, ești mai productiv, mai eficient la locul de muncă. Și interesul antreprenorilor este să aibă angajați care vin cu drag la birou, sunt eficienți, sunt productivi, nu îi doare spatele sau nu se pot concentra. Deci este normal să fie atenți la ergonomia scaunelor pe care le aleg. Dar cred că sunt atenți și la cum arată. Și cred că este important să facem o medie, să împăcăm ergonomia, funcționalitatea cu aspectul estetic.
Liviu Souca, fondatorul companiei Hansen: Da, ai dreptate, am observat lucrul acesta în special în perioada pandemiei, pentru că, atunci, lumea cumpărând scaune pentru acasă, oamenii chiar erau foarte atenți la design, alături de ergonomie. Și am avut surpriza, într-adevăr, să vedem că oamenii dau multă atenție acestui lucru. Atunci când vorbim de corporate, e o persoană care alege pentru tot biroul și-atunci lucrurile sunt un pic diferite. Dar atunci, pentru biroul de acasă, toată lumea a fost foarte atentă la design și la materiale. Într-adevăr, știau, mulți erau foarte informați, citiseră și văzuseră multă documentație pe internet despre cum trebuie să fie un scaun și au găsit ca fiind bun scaunul nostru pentru nevoia lor. Este interesant că, încet-încet, și companiile mici și mijlocii înțeleg importanța unui scaun ergonomic. De ce spun asta? Pentru că pentru companiile mici e greu să evalueze pentru numărul lor de angajați importanța unui scaun. Când ai 5-10-15 angajați, nu poți să faci o statistică, ca să-ți dai seama ce se întâmplă și cât de important e. Dar există studii făcute în Germania, de exemplu, cu companii foarte mari, care au arătat că problemele generate de șezutul pe un scaun neergonomic cresc numărul de concedii medicale anual substanțial. Așa că, încet-încet, au înțeles că e important și au alocat bani pentru partea asta de amenajare, scaun ergonomic.
Cecilia Caragea: Toate aceste reglaje de care am vorbit spuneați că sunt esențiale. Spuneați că sunt obligatorii pentru un scaun ergonomic, confortabil, care să ne susțină sănătatea. Dar există și alte reglaje pe lângă acestea?
Liviu Souca, fondatorul companiei Hansen: Aceste reglaje pomenite până acum au fost cele esențiale, de bază. Dar există și alte reglaje. De exemplu, există un reglaj care te face automat să stai în poziția corectă. Adică, în momentul în care tu pleci în față pe scaun, scaunul se balansează 15 grade înspre înainte și îți dă senzația de alunecare. Ești ca pe tobogan. Și-atunci, involuntar, te reașezi în poziția corectă, pentru că ești inconfortabil. Iarăși, vorbeam de activități diferite pe care le facem atunci când suntem la birou. Dimineața, când avem de lucru la laptop, calculator, suntem foarte concentrați, preferăm ca scaunul să ne opună rezistență mare. Și atunci există un reglaj de reglare a tensiunii spătarului, cât de tare îți opune rezistență. Dimineața, îl vrei mai puternic, după-amiaza, când stai de vorbă la telefon sau faci activități mai relaxate, vrei să te lase să te duci pe spate mai lejer, fără să te împingă foarte tare înapoi, în așa fel încât să poți să stai într-o poziție mai relaxată.
Cecilia Caragea: Deci noi ar trebui să acționăm aceste reglaje de mai multe ori într-o zi.
Liviu Souca, fondatorul companiei Hansen: Absolut! De asta le avem. Și prima recomandare este să nu blocăm acele reglaje. În momentul în care le-ai blocat într-o anumită poziție, practic, nu mai beneficiezi de ele, decât o bucățică mică, pentru o anumită activitate. Iar legat de reglaje mai speciale… inițial, reglatul tensiunii se făcea cu o manivelă și învârteai de multe ori acea manivelă a scaunului ca să reglezi tensiunea. Acum s-au inventat niște mecanisme în care ai un buton cu 3 poziții. În funcție de poziția pe care o alegi, îți opune mai multă sau mai puțină rezistență spătarul. Iarăși, tetierele de obicei au un reglaj 2D, dar există și tetiere cu reglaje pe 3 dimensiuni. Există scaune care sunt făcute special pentru cei cu probleme de spate și se poate regla, practic, fiecare bucățică din scaun exact pe forma corpului tău sau pe nevoile tale, pe care ți le transmite un medic.
Cecilia Caragea: Așadar, există mult mai multe reglaje și persoanele mai pretențioase, să spun așa, și în privința reglajelor, dar și în privința aspectului, au de unde alege. Și cum se întâmplă acest proces?
Liviu Souca, fondatorul companiei Hansen: Recomandarea noastră este ca, atunci când se alege un scaun, să îi invităm aici pe cei care îl doresc, să-l testeze. Sau, când e vorba de o achiziție pe companie, trimitem câteva modele, pentru a testa și, în funcție de feedback-ul lor, să aleagă modelul pe care îl vor achiziționa, îl vor cumpăra. Iarăși, un alt lucru important este să înțelegem că scaunul acela are și el un preț. Și, cu cât are mai multe mecanisme și cu cât sunt mai sofisticate și cu cât materialele sunt mai speciale, evident, variază prețul. Este, dacă vreți… noi facem analogia cu costul unei mașini. Există o variantă standard la care adaugi opțiuni. Exact același lucru se întâmplă și cu un scaun, este exact același proces.
Cecilia Caragea: Și înțeleg că, pe lângă partea de reglaje, unde pot să fie multe reglaje care să fie adăugate celor de bază, tocmai pentru ca acel scaun să susțină o poziție și mai sănătoasă, este importantă și partea de imagine. Pentru că te poți duce într-o zonă unde imaginea este foarte importantă. Dacă intri în biroul unui director general, trebuie ca acel scaun să corespundă unei anume imagini. Și-atunci bineînțeles că și prețul va fi pe măsură.
Liviu Souca, fondatorul companiei Hansen: Așa este. Aici intrăm într-o altă zonă a discuției. Aceste scaune directoriale, executive, se diferențiază… depinde foarte mult și de cultura organizației. În principiu, se diferențiază printr-un spătar mai înalt, din materiale mai speciale, de exemplu, clasic este piele naturală, și prin anumite reglaje care nu sunt în cele de bază, sunt extrareglaje. Și evident că scaunul executiv trebuie să fie în linie și cu designul biroului, cu biroul pe care-l are managerul, să aibă, cumva, o unitate în tot ce este în jurul lui și să exprime ceva despre el și despre compania pe care o conduce.
Cecilia Caragea: Bineînțeles! Dar mai există o categorie de potențiali clienți, mă gândesc. Este vorba de clinicile medicale, de clinicile stomatologice, pentru că foarte mulți medici ajung să aibă probleme cu spatele, pentru că lucrează în anumite poziții care sunt destul de dificile. Și de foarte multe ori pacienții nu realizează acest lucru. Dar, de exemplu, un medic stomatolog are nevoie de un scaun special. Aveți și asemenea scaune?
Liviu Souca, fondatorul companiei Hansen: Da, așa este, aveți dreptate. Există o categorie de scaune speciale, sunt scaunele profesionale. Și aici intră cele despre care vorbeați, scaune pentru medici, pentru stomatologi. Există scaune pentru folosire 24 din 24, există scaune pentru zona de casierie de supermarket. Fiecare are specificul lui și este adaptat în așa fel încât să răspundă necesităților profesiei respective.
Cecilia Caragea: Așadar, în funcție de profesie se alege și scaunul!
Liviu Souca, fondatorul companiei Hansen: Da, aveți dreptate. Proiectele de amenajare… noi asta facem, Hansen de 20 de ani face interior design pentru birouri…
Cecilia Caragea: Și oferiți consilierea de care clienții au nevoie!
Liviu Souca, fondatorul companiei Hansen: Așa este. Hansen face de 22 de ani interior design, amenajăm birouri pentru clienții din România. Facem asta în București, dar și în Timișoara și în Cluj, prin franciza Hansen. Atunci când vorbim de proiect de amenajare, vorbim de o combinație de produse și servicii. Pe lângă partea de mobilier… acum vorbim despre scaune, dar vorbim despre tot mobilierul din birou… noi oferim și servicii de consultanță. În primul rând, interior design, space planning, imagini, randări, în așa fel încât clientul să înțeleagă cum va arăta biroul lui în momentul în care se va muta acolo, consultanță pe zona de finisaje, pe culori, pe lumină, pe pardoseli, pe tot ce este nevoie pentru ca o companie să se mute într-o locație nouă. Putem face și partea de construcții, adică partea de amenajări de pereți, de a crea zone de meeting, zone de birou individual sau open space. Pentru că clădirile noi de birouri vin fără aceste partiționări.
Cecilia Caragea: Așadar, pe lângă scaune ergonomice, vă ocupați și de mesele de birouri, de dulapuri, de diferite alte obiecte de mobilier de care este nevoie într-o companie, într-un open space…
Liviu Souca, fondatorul companiei Hansen: Practic, Hansen poate acționa ca project manager, adică ne ocupăm de tot ceea ce are nevoie o companie să se mute într-o locație, într-un birou nou. Și aici vorbim despre mutat, eventual, dacă este nevoie, despre amenajare, despre partea de construcții, despre lumini, despre partea de cablare pentru telefoane, pentru rețea, partea de securitate, jaluzele, iluminare… Facem tot ceea ce e nevoie, astfel încât să-i luăm clientului această problemă de pe cap.
Cecilia Caragea: Și, în peste 20 de ani de activitate, ați sezisat o schimbare de mentalitate în privința antreprenorilor români?
Liviu Souca, fondatorul companiei Hansen: Este o schimbare permanentă. Se simte aproape de la an la an. Și ține foarte tare de mediul economic. Se simte imediat… noi simțim imediat ramurile care prosperă, care funcționează, pentru că ei sunt activi în zona asta de amenajare. Și atunci simțim imediat când IT-ul funcționează, când zona de cabinete medicale funcționează, când zona de consultanță de business funcționează… Imediat avem, cumva, acest feedback din partea lor. Iar nu în ultimul rând, atunci când terminăm un proiect de amenajare pentru un client, noi oferim consultanță gratuită despre cum trebuie să stai corect și să reglezi corect scaunul la birou. Și e primit cu mare entuziasm de angajați, pentru că multă lume știe parțial ce are de făcut și cum trebuie reglat un scaun și cât timp trebuie să stai pe scaun… Asta este o altă regulă foarte importantă în ergonomie. În 8 ore, trebuie să te ridici la fiecare oră de pe scaun, dacă se poate, 5 minute, 7 minute. Unii au timp să facă lucrul ăsta, alții nu. Și din acest motiv s-au inventat birourile reglabile pe înălțime, astfel încât la fiecare oră să te ridici de pe scaun, să-ți ridici biroul la înălțimea potrivită ca să poți să lucrezi din picioare câteva minute…
Cecilia Caragea: Foarte interesant! Așadar, există și birouri care se pot regla pe înălțime. Și tu, dacă te gândești „n-am timp 7-8 minute să mă ridic, să mă plimb, să fac câțiva pași, să urc câteva scări”, cum știm că este recomandat, îți ridici biroul și lucrezi în picioare dacă nu poți să pleci de la birou…
Liviu Souca, fondatorul companiei Hansen: Da. Un alt mod de a folosi biroul reglabil pe înălțime ridicat, stând în picioare, este să organizezi meeting-urile în modul ăsta informal, cumva. Din două motive. Odată că este sănătos și al doilea că meeting-urile nu se lungesc, fiind în picioare. Cum spuneam la început, legat de ergonomie, este foarte important scaunul, dar este foarte importantă și lumina, este foarte importantă și atmosfera generală din birou, aerul, cât de mult aer natural… pentru că clădirile de birouri noi nu prea au aer natural și atunci sistemul de ventilație trebuie să fie cu adevărat performant.
Cecilia Caragea: Da, toate aceste flluxuri, curenți de aer trebuie să fie direcționați după anumite sisteme.
Liviu Souca, fondatorul companiei Hansen: De asta spun că, atunci când ai un proiect de amenajare complex, inclusiv cu zona asta de pereți, de organizare, trebuie să schimbi, practic, toată ventilația din spațiul respectiv în așa fel încât să poți să asiguri ventilația optimă atât pentru zona de meeting sau birouri individuale, cât și pentru open space.
Cecilia Caragea: Și, atunci când terminați un proiect de amenajare sau de reamenajare, toți angajații participă la un training. Vin, văd noul spațiu și sunt învățați și cum să-l folosească astfel încât să fie cel mai bine pentru sănătatea lor.
Liviu Souca, fondatorul companiei Hansen: Toată lumea este bucuroasă să primească acest training de ergonomie și oamenii sunt entuziaști că știu mai bine cum pot să se păstreze sănătoși la birou.
Cecilia Caragea: Află lucruri noi și pot apoi să le implementeze și acasă, pentru că și acasă sunt foarte mulți care stau foarte mult la birou.
Liviu Souca, fondatorul companiei Hansen: Da, este binecunoscut că programul de lucru, în momentul ăsta, este unul mixt și evident că… ce învață la birou poate fi folosit și acasă.
Cecilia Caragea: Așadar, lucrurile au evoluat surprinzător de mult. Și putem să alegem mobilierul de birou, atât scaunul, cât și biroul, astfel încât să nu ajungem să ne confruntăm cu dureri de spate.
Liviu Souca, fondatorul companiei Hansen: Nu în ultimul rând, trebuie menționat că toate produsele pe care noi le oferim clienților noștri sunt la standarde europene, respectă toate standardele de calitate, respectă standardele ECO impuse de Uniunea Europeană în ultimii ani, pentru că toți producătorii s-au adaptat la lucrul ăsta… și e benefic pentru noi și pentru planeta noastră.
Cecilia Caragea: Mulțumim tare mult pentru că am aflat atâtea lucruri noi și interesante. Și știm acum ceva mai mult cum să avem grijă de sănătatea noastră!
Liviu Souca, fondatorul companiei Hansen: Cum spuneam, Hansen promovează de peste 20 de ani ergonomia și ne bucurăm să putem avea aceste discuții și cu dumneavoastră!
Cecilia Caragea: Mulțumim!