Diferente si Esente – Ce inseamna apiterapia
0Diferente si Esente – Ce inseamna apiterapia
Realitatea TV, 21 ianuarie 2018, de la ora 10.40
Invitati: Doamna Alina Mates, director de marketing APIDAVA, si doamna dr. Mirela Strant, medic apifitoterapeut.
Emisiune sponsorizata de APIDAVA.
Cecilia Caragea: Apiterapia este deja o stiinta care, bazandu-se pe produsele stupului, ne ajuta la prevenirea si ameliorarea unor afectiuni. Datorita numeroaselor studii clinice si de laborator, astazi se cunosc deja mare parte dintre principiile active ale produselor stupului si modul in care acestea actioneaza asupra organismului nostru. Substantele si principiile active, prezente in diverse combinatii in produsele stupului, actioneaza sinergic, rezultatul fiind o amplificare a eficientei lor. Haideti sa aflam impreuna mai multe despre ce inseamna apiterapia si despre efectele produselor stupului!
Atunci cand ne referim la produsele apicole, vorbim in primul rand despre miere, acest aliment viu, dulce, natural, sanatos!
Dr. Mirela Strant, medic apifitoterapeut: Pe langa faptul ca este un aliment, mierea are si anumite proprietati care sunt cunoscute de foarte mult timp, chiar din antichitate. Chiar Hipocrate si alti medici celebri il foloseau. Nu este doar un indulcitor. Noi stim… de exemplu, cand copiii racesc sau chiar adultii, le dai o lingurita cu miere pentru tuse, pentru raceala… Este un extraordinar de bun cicatrizant, in caz ca nu stiati, pentru arsuri! Nu am vazut tratament mai eficient si mai rapid decat o compresa cu miere. Daca vrem sa intram in detalii, putem spune ca mierea este un energizant foarte bun, este un imunostimulator, exista chiar anumite principii asa-zis „antibiotice“ in miere! Daca mierea este corect recoltata si corect pastrata, nu este incalzita si albina este tratata corespunzator, natural si ecologic, ea beneficiaza si de aportul de lactobacili. Un lucru foarte important, stiut fiind ca sanatatea si imunitatea noastra rezida 90% in intestine si in flora bacteriana sanatoasa.
Dar ce miere sa alegem?
Dr. Mirela Strant, medic apifitoterapeut: O miere poliflorala ne asigura o complexitate de nutrienti, ceea ce este foarte bine. Si, daca un consumator nu stie ce miere sa foloseasca, intotdeauna recomand poliflorala, pentru ca acolo aveti cam din toate, aproximativ. Sigur ca un specialist sau pentru un cunoscator care foloseste mierea se pot orienta si spre sorturi monoflorale. La noi in tara exista sorturi monoflorale, spre deosebire de alte tari, poate nu la fel de mult, dar avem avantajul ca provin din flora spontana si nu din monoculturi, unde nu stim cum si cu ce au fost tratate plantele si care pot afecta atat calitatea mierii, cat si sanatatea albinei, la urma-urmei.
Exista insa o miere de exceptie! Este vorba de miere de mana, cunoscuta si ca miere de padure, pe care albinele o produc culegand sevele dulci de pe mugurii si ramurile tinere ale copacilor din padurile de munte!
Dr. Mirela Strant, medic apifitoterapeut: Mierea de mana este o specie non florala, singura non florala! Practic, e o miere de munte, la noi in tara speciile fiind brad sau stejar. Spun asta de ce? Este o miere pe de o parte mult mai bogata in minerale – de opt, zece, douazeci de ori mai bogata decat orice alt sortiment de miere, pe de alta parte contine foarte multi antioxidanti, sunt exact pigmentii care dau culoarea foarte inchisa, aproape neagra. Antioxidantii joaca diverse roluri in organism. Ei, practic, combat actiunea radicalilor liberi, care sunt repsonsabili de degenerarea celulara si care, in timp, o sa duca la diverse boli cronice si degenerative. Or, ne putem folosi foarte mult de actiunea antioxidanta a mierii. Si in special daca stim care miere. Eu folosesc foarte mult mierea de mana, in special cand am nevoie de o stimulare imunitara foarte buna. Din punctul meu de vedere, este cea mai buna cand vorbim de imunostimulare si am folosit-o foarte mult, e adevarat, in combinatie cu alte produse ale stupului pentru imunostimulare, cel mai freecvent la copiii mici, care intra in colectivitati si care au tendinta de a raci foarte des.
Iata in ce situatii se recomanda mierea de mana!
Alina Mates, producator apicole: Se recomanda mierea de mana in foarte multe probleme digestive, fiind considerata o miere foarte bogata enzimatic, dar si o miere bogata in minerale. Este cea mai bogata miere in minerale, de 20 de ori mai bogata decat celelalte sortimente de miere si acest lucru este dovedit prin lucrari stiintifice. De aceea, mierea de mana se recomanda in special copiilor, persoanelor anemice, varstnicilor, celor care au o lipsa acuta de calciu, magneziu, fier! Pot sa spun ca, din analizele care se fac frecvent la miere, s-a constatat ca acest continut de minerale din miere este o parte putin exploatata in lucrarile stiintifice, dar mierea cu adevarat poate aduce un aport de minerale si vitamine pe cale naturala. Si, atunci, e cu mult mai usor asimilabila de catre organism. Miere de mana se obtine doar in anumite perioade ale anului. Cantitatile de miere de mana sunt limitate in Romania, dar suficiente, astfel incat sa acopere toate nevoile interne. Chiar se exporta cu succes, fiind comparata adesea cu mierea de Manuka, prin proprietatile sale deosebite, si este cautata in special de nordici, persoanele nordice, care vad mai putin soarele!
Romania este un producator important al acestui tip de miere si, tocmai de aceea, am putea sa ne facem cunoscuti prin acest sortiment, asa cum au facut neozeelandezii cu mierea de Manuka.
Alina Mates, producator apicole: Datorita reliefului variat al Romaniei si al bogatiei zonelor montane si submontane, putem cu adevarat sa ne diferentiem fata de alte tari prin productia de miere de mana si ne putem promova Romania ca o tara care produce o miere deosebita, asa cum s-au promovat cei din Noua Zeelanda cu mierea de Manuka. Spre deosebire de tarile vecine noua, Ungaria, Bulgaria, care au si ele miere de salcam de calitate foarte buna, nu au miere de mana. Si, atunci, putem iesi in afara, la targuri internationale cu acest sortiment deosebit care, chiar daca se produce in putine tari (mai este Polonia), cantitatea care se produce in Romania este net semnificativ mai mare si apicultorii din Romania, practicand o apicultura traditionala, au aceasta constiinta de a extrage toata mierea de mana inainte de inceperea sezonului de iarna, deoarece continutul bogat, prea bogat in minerale din miere de mana poate fi daunator albinei, care are un sistem digestiv foarte bine pus la punct si care asimileaza foarte repede acele minerale. Nu este recomandat ca stuparul sa pastreze miere de mana ca hrana de iarna pentru albine, tocmai pentru ca acest continut bogat in minerale ar putea intoxica albina. Deci va dati seama cat de bogata este mierea de mana fata de oricare alt sortiment in minerale si vitamine!
Mierea de mana este, ce-i drept, un sortiment ceva mai scump! Iata de ce!
Alina Mates, producator apicole: Sortimentul mierea de mana este, intr-adevar, mai scump! Trebuie sa platim un pret mai mare pentru munca albinei si a apicultorului, care, atunci cand isi duce albinele in zonele montane pentru a culege si a produce aceasta miere de mana, isi expune stupina respectiva unui risc mai mare de mortalitate, prin efortul in exces pe care il depune albina. Atunci cand ea merge la cules de floarea-soarelui sau de salcam, este foarte usor sa zboare la florile care sunt din abundenta, dar atunci cand trebuie sa culeaga secretiile aferente producerii mierii de mana, albinele lucratoare depun un efort mult mai mare si exista o mortalitate mai mare a stupinei. Si, atunci, de aici si pretul mai piperat, sa spunem, al acestei mieri, pentru ca stuparul trebuie sa-si asume acest risc si, cu siguranta, productia de mana este net scazuta fata de oricare alt sortiment. Vom gasi cantitati limitate si la producatorii locali care isi vand mierea. Unii vor avea o miere de mana in amestec cu zmeura, unii vor avea o miere de mana poliflora de munte! Prea putini dintre ei vor reusi sa-si extraga o miere de mana curata, neagra, inchisa la culoare, cu un continut de umiditate de sub 16%, asa cum trebuie sa fie o miere de mana de calitate.
Iata insa si alte afectiuni in care se recomanda diferite sortimente de miere!
Dr. Mirela Strant, medic apifitoterapeut: Afectiunile digestive, mai ales daca vorbim de inflamatii, iritatii, si atunci eu prefer sa folosesc mierea de salcam, care este un calmant si un cicatrizant bun. Daca vorbim de colite de fermentatie, de exemplu, a folosi mierea datorita proprietatilor calmante, antiinflamatorii, a prezentei lactobacililor… poate sa normalizeze situatia mucoaselor. Daca vorbim de constipatie, mierea este un bun laxativ. Mierea poate fi un bun nutrient si pentru celula hepatica, dar si un rezervor de energie. Or, pe de o parte mierea este un glucid usor asimilabil, pe de alta parte vine si cu alte beneficii, pe care, de exemplu, zaharul nu le are. Si mai este un aspect: mierea este un bun sedativ! De asta, din traditie se stie: a consuma o lingurita de miere seara, inainte de culcare, poate ajuta la un somn linistit!
Toate acestea sunt, de fapt, cunoscute din medicina traditionala!
Dr. Mirela Strant, medic apifitoterapeut: Exista remedii traditionale, pe care le cunoastem de la bunici si strabuni, care stiau ca, de exemplu, intr-o criza de gastrita se bea ceai de galbenele sau de musetel cu miere sau intr-o criza biliara se bea ceai cu miere si suc de lamaie. Sau chiar in stari de oboseala, cand sunt obositi, o limonada cu miere si lamaie este extraordinar de revigoranta. Sau chiar in perioadele foarte calde sau cand se munceste foarte mult, a bea o limonada cu miere si cu, eventual, suc de lamaie sau alt citric (dar lamaia este cel mai cunoscut), pe langa ca este revigoranta, mai aduce si un plus de minerale, pe care noi il pierdem prin transpiratie. Mierea este bogata si in minerale! Sau cei care sufera de dureri de cap… de asemenea, o lingurita de miere dizolvata in apa, plus minus sucul de lamaie, aduce si un aport de glucid, este si relaxant, si sedativ.
Este recomandata insa si mierea cu fagure, adica mestecarea fagurelui cu miere!
Dr. Mirela Strant, medic apifitoterapeut: Sunt niste beneficii in plus! De exemplu, pentru afectiunile sistemului respirator superior, adica tot ce tine de amigdalita, de rinita, de sinuzite, mestecatul de 4-5 ori pe zi a cate o bucatica de fagure poate aduce beneficii mult mai rapide decat mierea simpla… pentru inflamatii, infectii usoare in aceasta zona!
Acestea au fost doar cateva dintre recomandarile apiterapeutice ale mierii, despre care vom mai vorbi, cu siguranta!
Cecilia Caragea: Pentru mai multe informatii, va rugam sa ne urmariti pe diferentesiesente.ro si pe pagina noastra de facebook. Va multumim si va invitam cu drag sa urmariti si viitoarea editie a emisiunii noastre.
Emisiune sponsorizata de APIDAVA.