Diferente si Esente – Ce inseamna transplantul de cornee
0Diferente si Esente – Ce inseamna transplantul de cornee
Realitatea TV, 11 martie 2017, de la ora 10.40
Invitat: Doamna Doctor Ozana Moraru, medic chirurg oftalmolog
Emisiune sustinuta de Centrul Oftalmologic OCULUS
Cecilia Caragea: Cat de importanti sunt ochii realizezi, din pacate, abia atunci cand incepi sa ai probleme cu vederea. Iar unele dintre cele mai grave afectiuni sunt cele ale corneei, care necesita transplant. Un transplant presupune existenta unei banci de cornee, care, din pacate, nu exista in Romania, si o clinica specializata. Astazi, din fericire, avem medici de exceptie, care lucreaza cu aparatura de ultima generatie si care au conexiunile necesare cu cele mai importante banci de cornee din lume. Haideti sa aflam impreuna ce presupune un transplant de cornee, cat costa, cat dureaza si cum sa avem grija de ochii nostri in general!
Corneea reprezinta stratul periferic al ochiului. E o membrana care acopera irisul si pupila. Ea trebuie sa fie transparenta si clara pentru ca vederea sa fie buna.
Dr. Ozana Moraru, medic chirurg oftalmolog: Corneea este unul din straturile ochiului, si anume peretele anterior, peretele din fata globului ocular si are rolul, in primul rand, de a inchide ochiul in partea din fata, dar, pe langa acest rol, are si un foarte important rol refractiv. Si anume: corneea are o anumita forma, o anumita raza de curbura si permite trecerea razelor luminoase prin ea si prin urmatoarele medii de refractie ale ochiului, astfel incat imaginea sa se formeze pe retina.
Uneori, corneea se poate imbolnavi, degrada, distorsiona, iar atunci vederea este afectata.
Dr. Ozana Moraru, medic chirurg oftalmolog: In mod normal, corneea este un tesut transparent, lucios, de o anumita grosime, in jur de 500 de microni. In anumite afectiuni, isi pierde din aceste calitati. Fie isi pierde transparenta, fie isi pierde luciul sau se ingroasa… situatii in care pur si simplu nu-si mai realizeaza rolul de mediu transparent, iar vederea pacientului incepe sa scada. Se poate imbolnavi de diverse boli accidentale, sa spunem, poate, traumatisme sau infectii – keratite, abcese corneene, dar se poate imbonavi si de boli cu etiologie genetica – distrofii corneene sau chiar de afectiuni congenitale. Deci orice boala in care se pierd una sau mai multe din aceste calitati ale unei cornee normale este insotita de scaderea vederii si atunci trebuie tratata. Distrofiile corneene, de exemplu, apar cel mai frecvent la varsta adolescentei sau la varsta adultului tanar. Keratoconusul, una dintre cele mai frecvente distrofii corneene, apare foarte adesea la adolescenti. Sunt si alte distrofii, care apar la 20, 30, 30 si ceva de ani. In ce priveste infectiile corneene, abcesele corneene, keratitele, acestea nu au limita de varsta, pot aparea oricand un agent patogen infectios atinge corneea. In afara de acestea, mai sunt si accidente – traumatisme, intepaturi, zgarieturi, care, daca sunt profunde si netratate la timp, lasa niste cicatrici pe care noi le numim leucoame si care, chiar daca sunt mici, pot afecta acuitatea vizuala in mod serios.
Exista tratamente specifice, insa, in unele cazuri, singura solutie o reprezinta transplantul de cornee.
Dr. Ozana Moraru, medic chirurg oftalmolog: Pentru bolile infectioase acute se incearca din prima un tratament etiologic, tratament antiinfectios sau antiviral, in urma caruia speram sa nu ramana cicatrici. Din pacate, in urma infectiilor corneene, de cele mai multe ori raman aceste cicatrici de care va spuneam, iar ele trebuie tratate prin transplant de cornee. In ce priveste distrofiile corneene, daca sunt insotite de opacitati serioase, iar pacientul nu vede sau vede foarte slab, singurul lor tratament este chirurgical, si anume transplantul de cornee. In ce priveste keratoconusul, este tot o forma de distrofie corneeana, dar as accentua un pic sau as discuta un pic mai mult despre el, pentru ca este cel mai frecvent. Acesta beneficiaza de un tratament variabil, in functie de stadiul in care se afla. Stadiile 1, 2, deci stadiile incipiente, se pot trata cel putin partial sau macar se poate amana evolutia lor printr-o mica interventie de tip chirurgical numita cross linking, care intareste structura corneei si impiedica evolutia pe mai departe a keratoconusului. In faze deja avansate, keratoconusul are si el, de asemenea, o singura optiune terapeutica, si anume operatia de transplant de cornee.
Transplantul de cornee presupune, de regula, existenta unei banci de cornee, pentru care se preleveaza cornee de la persoane decedate. Conform unor analize si proceduri specifice, acestea se utilizeaza apoi pentru transplant.
Dr. Ozana Moraru, medic chirurg oftalmolog: Transplantul de cornee inseamna inlocuirea corneei bolnave a pacientului – bolnava, adica nu mai este subtire, nu mai e transparenta, nu mai e lucioasa, deci si-a pierdut calitatile – cu o cornee sanatoasa, prelevata de la un cadavru, in anumite conditii, in banci de cornee specializate pe asa ceva, care verifica si trateaza asa cum trebuie si pregatesc grefonul corneean. Noi suntem nevoiti sa luam corneea, din pacate, din import, pentru ca in Romania nu exista nicio banca de cornee. O luam din import, de la cea mai mare sau, in orice caz, una din cele mai mari banci de cornee din Europa, Banca degli Occhi din Venetia. Facem comanda dupa ce am vazut pacientul, i-am facut fisa, discutam cu el, ii explicam in ce consta operatia, care sunt riscurile, care e prognosticul si ce are de facut dupa operatie… Dupa ce pacientul este de acord cu toate acestea, cu operatia, dam comanda la banca de cornee si cei de acolo ne livreaza conform programarii noastre – in general, chiar se tin de programarile pe care noi le solicitam. Au fost si situatii in care, poate, nu au avut suficiente cornee, n-au avut cate am cerut, dar si noi am amanat operatiile, insa o perioada destul de scurta – o saptamana, doua.
In Romania nu exista o asemenea banca de cornee, exista insa medici specialisti care au conexiunile de rigoare cu cele mai bune banci de cornee din lume si cu clinici care dispun de dotarea necesara pentru realizarea transplantului de cornee.
Dr. Ozana Moraru, medic chirurg oftalmolog: Noi suntem singurii care facem in mod regulat, cu programari… Chiar facem in numar foarte mare, doua-trei in fiecare saptamana. Si astazi avem trei transplanturi de cornee, de exemplu. Deci am reusit sa ne aprovizionam foarte bine cu aceste cornee si sunt grefoane de foarte buna calitate.
Evident, si in acest domeniu, tehnica operatorie evolueaza, in privinta transplantului de cornee aplicandu-se acum tehnica transplantului lamelar.
Dr. Ozana Moraru, medic chirurg oftalmolog: Suntem primii si singurii, deocamdata singurii, dar probabil ca o sa mai avem si alti colegi, care realizam transplanturi lamelare. De ce insist asupra acestui aspect? Pentru ca transplanturile lamelare reprezinta tehnologia cea mai moderna in transplanturile de cornee. In strainatate au patruns de 8-10 ani, iar la noi au patruns de cand le facem noi, de un an si jumatate. Avantajul lor maxim… de fapt, sunt mai multe avantaje. Unul dintre ele este acela ca nu trebuie sa deschizi ochiul pe o suprafata mare sau pe o incizie foarte mare, deci lucrezi, cum numim noi, pe ochi inchis. Avantajele sunt enorme: riscuri mult, mult mai mici fata de un transplant perforant, transplantul clasic, unde deschidem tot ochiul… plus vindecarea, recuperarea functionala mai rapida… Pe langa toate acestea, si riscul de respingere este mai mic. Ce inseamna transplant lamelar? Nu transplantam corneea in toata grosimea ei, ci numai in anumite straturi, fie partea anterioara, fie partea posterioara, in functie de boala corneeana pe care o are pacientul. Sunt afectiuni corneene care nu prind toata grosimea corneei, ci numai partea din fata, de exemplu, si atunci e suficient sa transplantam partea din fata. Sau, invers, distrofii care afecteaza doar partea din spate a corneei si atunci e suficient sa transplantam numai partea din spate. Cu cat transplantam mai putin tesut „strain”, cu atat riscul de respingere este mai mic. Iata, de aici, un mare avantaj al transplanturilor lamelare: prin faptul ca transplantam mai putin tesut de la donator, riscul de respingere este mult mai mic decat la un transplant perforant, asa-numitul transplant clasic, in care schimbam toata grosimea corneei. Prin urmare, avantajele sunt foarte mari, de aceea, este o tehnica mai costisitoare si mai dificila – chiar a necesitat o curba de invatare si trebuie o anumita experienta pentru chirurg, necesita si anumite aparate mai speciale…
Aceasta noua tehnica operatorie face ca si recuperarea dupa operatie sa fie mult mai rapida.
Dr. Ozana Moraru, medic chirurg oftalmolog: In cazul transplantului perforant, se stabilizeaza foarte tarziu, uneori si dupa un an. In cazul transplantului lamelar, se pun doua-trei firicele, pe care le putem scoate dupa o luna. Deci dioptriile si acuitatea vizuala se stabilizeaza dupa o luna, o luna si jumatate. Iata, o diferenta mare! In afara de aceasta, si restrictiile postoperatorii… atata timp cat ai niste fire acolo, trebuie sa fii foarte girijuliu cu apasatul, cu toaleta locala si cu regimul de viata in general. Prin urmare, dupa transplantul perforant cam un an trebuie sa aiba pacientul grija sau chiar si mai mult, pe cand in transplantul lamelar scapa de ele intr-o luna si jumatate, doua si, in general, reintra in viata sociala si profesionala mult mai rapid.
Costurile transplantului de cornee sunt destul de ridicate, tinand cont ca toate aceste cornee prelevate trebuie testate, pastrate, transportate in anumite conditii, ca este nevoie de o tehnica de varf, de buni specialisti, de cadre medicale cu o pregatire de exceptie.
Dr. Ozana Moraru, medic chirurg oftalmolog: Aceste cornee, aceste grefoane trebuie testate din mai multe puncte de vedere. In primul rand, infectios, bineinteles – donatorul sa nu aiba infectii precum HIV, hepatitele B, C, deci tot ce se poate transmite prin sange sau prin umorul apos, respectiv prin cornee… sa nu aiba si alte afectiuni sau boli infectioase. In afara de acesta, trebuie sa aiba anumite calitati morfologice: straturile corneei donatorului, ale grefonului sa fie sanatoase, sa aiba anumite caracteristici de transparenta, de grosime, un anumit numar minim de celule endoteliale… deci trebuie sa aiba toate aceste calitati.
Inca de la primele indicii cu privire la afectarea vederii, este esential sa mergem la o clinica specializata, la o clinica oftalmologica, pentru sanatatea ochilor nostri!
Cecilia Caragea: Pentru mai multe informatii, va asteptam pe www.diferentesiesente.ro si pe pagina noastra de facebook. Va multumim si va invitam cu drag sa urmariti si viitoarea editie a emisiunii noastre.
Emisiune sustinuta de Centrul Oftalmologic OCULUS.