Diferente si Esente – Cum ne pot ajuta apicolele imunitatea
0Diferente si Esente – Cum ne pot ajuta apicolele imunitatea
Invitati: domnul doctor Stefan Stangaciu, presedintele Societatii Romane de Apiterapie, si doamna Alina Mates-Ochis, director de marketing APIDAVA.
Emisiune sponsorizata de APIDAVA (www.apidava.ro, www.facebook.com/ApidavaRomania, telefon: 0258.711.428).
Realizator: Cecilia Caragea.
Cecilia Caragea: Trecem cu totii printr-o perioada dificila, traim situatii cu care nu ne-am mai confruntat, dar carora trebuie sa le facem fata. Vrem sa avem grija de noi si de cei dragi, sa avem grija de sanatatea noastra fizica si mentala, sa ne intarim sistemul imunitar. Acesta este motivul pentru care noi ne-am gandit ca, intr-o noua editie Diferente si Esente, sa aflam impreuna cum ne pot ajuta apicolele in intarirea sistemului imunitar. va invitam, asadar, la o emisiune Diferente si Esente in care vorbim despre sistemul imunitar, despre virusi si despre apicole de calitate!
Inainte de toate, haideti sa aflam cum functioneaza sistemul nostru imunitar!
Dr. Stefan Stangaciu, presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Ce este sistemul imunitar? Sistemul imunitar este un fel de organ care este raspandit, la nivel microscopic, peste tot in corpul nostru, facut de asa maniera incat exista foarte multe specializari, se poate asemana foarte mult cu armata unei tari, cu politia unei tari. Sunt celule specializate, care, pentru a functiona foarte bine, au nevoie de hrana foarte buna, de oxigen foarte mult, de energie foarte multa… Toate aceste lucruri le pot obtine doar dintr-o alimentatie corecta, usor de digerat si mai ales din foarte multe produse apicole, care merg simultan si ca energizare, si ca regenerare, dar mai ales merg ca aliati in lupta contra microorganismelor patogene.
Stim ca organismul nostru trebuie sa faca fata diferitelor virusuri, diferitelor bacterii, ciuperci si asa mai departe. Cum actioneaza sistemul nostru imunitar pentru a ne apara de toate acestea si ce putem noi face pentru a ne intari imunitatea?
Dr. Stefan Stangaciu, presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Sistemul imunitar este acel ansamblu care contine milioane si milioane de celule specializate, pe de o parte, in lupta contra microorganismelor daunatoare, iar acestea sunt virusi, sunt bacterii, sunt ciuperci microscopice, sunt paraziti. Pe de alta parte, sistemul imunitar lupta si contra celulelor degradate, sunt celulele care sunt pe moarte sau care se transforma in celule tumorale. Si mai exista si aceasta functie (sunt multe alte functii) de curatenie – sunt neutrofilele, de exemplu, care curata dupa o infectie… Daca apare undeva un furuncul, apare puroi sau exista o distructie celulara, atunci vin neutrofilele, care sunt un fel de gunoieri, un fel de oameni care fac igiena in zona respectiva. Sistemul imunitar, ca sa functioneze foarte bine, are nevoie de hrana foarte buna, usor de digerat, care ajunge foarte usor la nivelul celulelor. Dupa aceea, trebuie sa fie o hrana completa, care sa aiba substante foarte diferite, deci nu trebuie sa fie o alimentatie monotona. Si trebuie sa fie o alimentatie foarte proaspata. Dupa aceea, trebuie mult oxigen, deci respiratia trebuie sa fie cat mai buna – aer proaspat, tehnici respiratorii, gimnastica si tot ce tine de acest lucru. Este nevoie de igiena, este nevoie de somn foarte odihnitor, este nevoie de o functionare a aparatului cardiovascular, la modul general, cat mai buna. Produsele apicole, daca ne uitam in literatura stiintifica si comunicam cu medicii care sunt specializati in asa ceva, vom vedea ca ele au efecte simultane, sinergice, la modul general, cu spectru larg, antivirale, antibacteriene, antimicotice, antiparazitare. Pe langa acest lucru, ele sunt si antioxidante, cum sunt mai ales mierea si propolisul, si cu efect antiinflamator. Daca ne uitam la inflamatie, inflamatia este un lucru care este dat de foarte multe cauze diferite, iar produsele apicole pot sa neutralizeze multe dintre aceste cauze diferite. Deci este un sfat foarte bun sa facem rost de aceste produse apicole si sa le utilizam in fiecare zi.
Dar, in mod special, in cazul in care ne confruntam cu diferiti virusi, cum ne pot ajuta apicolele imunitatea?
Dr. Stefan Stangaciu, presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Produsele apicole sunt foarte utile in tratamentul afectiunilor virale. Si incep cu o imagine de ansamblu: apicultorii traiesc mai mult decat restul populatiei, ajung la varste avansate inclusiv trecand prin tot soiul de viroze tocmai datorita acestor produse apicole. Cum anume acioneaza ele: mierea este un produs care vine cu foarte multa energie si contine si bioflavonoide, care ajuta in mod direct sistemul imunitar si care au si efect antiviral si antibacterian in mod direct. Deci sunt trei actiuni simultate la miere: imi dau energie, ma protejeaza de virusi, distruge virusii si creste si sistemul imunitar local, pentru ca da forta acelor macrofage care sunt prezente in imunitatea locala. Aerosoli care sunt pe baza de miere. Propolisul este aproape un panaceu – sunt sute, mii de studii legate de propolis si sunt enorm de multe studii care arata ca propolisul este foarte util si ca blocator de microorganisme patogene, si ca imunostimulator. Tinctura de propolis e foarte buna, dar exista si forme foarte concentrate de propolis, care nu au alcool, exista si forme apoase de propolis, extract apos de propolis, care se pot administra inclusiv pe cale respiratorie, prin nebulizare sau exista acele propolizatoare care exista in comert, care pot sa propolizeze aerul din camera. Propolisul este si blocator al efectelor adverse – in cazul coronavirusului, de exemplu, daca se ajunge la hemoragii la nivel pulmonar, propolisul poate sa participe si la reducerea hemoragiilor respective. Dupa aceea, avem laptisorul de matca – este cu efect larg, spectru larg, antibacterian, antiviral, antimicotic si este o sursa extraordinara de hrana pentru sistemul imunitar, pentru ca laptisorul de matca este hrana predigerata de catre albinute, care este predominant data larvelor si matcii, reginei. Polenul de albine, in special polenul proaspat, cel crud, proaspat congelat i se mai spune… trebuie sa se mearga intai la testul de alergii, la polen, la fel ca la laptisor, la propolis. Se creste usor doza de polen pana la 6, 8 , 10, 12 lingurite pe zi. Aceste patru mari grupe de produse apicole – mierea, propolisul, laptisorul de matca, polenul, luate in fiecare zi, pot sa ne ajute foarte, foarte mult, asa cum s-a demonstrat in foarte multe studii clinice, si la noi in tara, si in strainatate…
Asadar, apicolele ne pot ajuta sa ne mentinem sanatatea si sa ne intarim imunitatea si merita sa le includem in alimentatia noastra de zi cu zi! Dar atunci cand ne confruntam cu vreo viroza, de exemplu, apicolele actioneaza ca o adevarata arma de aparare. Iata cum!
Dr. Stefan Stangaciu, presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Virusii sunt structuri microscopice extrem, extrem de mici, care se afla la granita dintre mineral si viata, care se pot inmulti doar daca reusesc sa intre in celule vii. Sunt structuri care se pot schimba de la an la an, pot aparea acele mutatii. Ne pot da batai de cap, de multe ori, dar, pe de alta parte, daca sunt blocati in a patrunde in organismul nostru sau, mai inteligent, daca noi ne imunizam, ne intarim fortele proprii ale corpului, putem lupta contra tuturor tipurilor de virusi. Foarte pe scurt, aceasta inseamna: in primul rand, sa avem o alimentatie foarte curata, foarte usor de digerat, „alimentatie de bebelus”, mai ales in perioadele critice, deci alimente care se absorb foarte usor si care nu ne fura energie prin procese de digestie complicate. O alimentatie calda, o alimentatie care sa ne dea multa energie, lichide calde cat mai multe… Avem nevoie de un somn cat mai odihnitor, sa stam linistiti, odihniti… Sa ajutam temperatura corpului, inclusiv prin producerea unei febre artificiale… Si, la tot acest complex de lucruri, este foarte bine sa consumam produse apicole din belsug, pentru ca acestea ajuta direct si indirect imunitatea.
Spuneati ca ne ajuta organismul in lupta cu virusurile si indirect. La ce anume va refereati?
Dr. Stefan Stangaciu, presedintele Societatii Romane de Apiterapie: De exemplu, daca am o viroza si mai am si alte probleme, alte bacterii care sunt acolo in organism, pot sa neutralizez acele bacterii cu produsele apicole si, atunci, sistemul imunitar nu va mai pierde energie in lupta cu acesti paraziti sau alte mircoorganisme, ci se va concentra foarte puternic direct pe lupta antivirala.
In mod traditional, se stie ca mierea este foarte buna pentru sanatatea noastra. In plus, trebuie spus ca mierea pastreaza si din proprietatile plantei din care albinele au cules nectarul. Astfel, diferitele sortimente de miere pot avea diferite recomandari specifice.
Alina Mates-Ochis, director de marketing APIDAVA: Acest efect sinergic al plantelor impreuna cu mierea ajuta foarte mult in diferite afectiuni sau preventiv. De aceea se recomanda, de foarte multe ori, atunci cand suntem raciti, ceai de tei cu miere de tei. Sau, atunci cand vrem sa avem un somn linistitor, miere de lavanda. Fieare sortiment de miere preia din proprietatile plantei din care este obtinuta.
Merita, asadar, sa includem apicolele in alimentatia noastra zilnica, pentru a ne mentine sanatatea si pentru a ne ajuta organismul sa faca fata diferitelor afectiuni.
Alina Mates-Ochis, director de marketing APIDAVA: Daca consumam zilnic produse apicole, si miere, si si polen, si laptisor de matca, si propolis, reusim sa intarim sistemul imunitar si sa aducem un aport energetic in organism, un aport de vitamine si de minerale, care pe termen lung are un efect benefic asupra sanatatii noastre.
In plus, aceste combinatii sunt tare bune, delicioase si dulci. Nu este, asadar, vreun efort de a le include in alimentatia noastra zilnica, ba e chiar o placere, chiar si pentru cei mici, care stim ca sunt mofturosi si mai mereu vor ceva dulce! Asadar, putem apela la apicole si la diferitele retete cu apicole de calitate, pentru ca sunt dulciuri naturale, sanatoase, care ne cresc imunitatea si ne dau energie!
Alina Mates-Ochis, director de marketing APIDAVA: Ce este cunoscut inca de la bunicii nostri, de la bunicile noastre care faceau Albinita cu miere este faptul ca, in general, copiii isi doresc foarte multe dulciuri pe parcursul unei zile si, atunci, de multe ori trebuie sa venim cu cocktailuri sau cu amestecuri apicole preferate si de copii, cum este mierea cu nuca sau mierea cu alune… Sau chiar putem sa facem noi o combinatie, acasa, in care sa amestecam in blender goji cu nuca si, dupa aceea, aceasta pasta sa o amestecam cu miere, pentru a oferi si nutrienti, si vitamina C, dar si valoarea enzimatica din miere, pentru a ajuta la intarirea sistemului imunitar.
Asadar, mai ales in aceasta perioada, cand trebuie sa avem maxima atentie in privinta sanatatii, merita sa alegem apicolele de calitate, pe care le putem achizitiona fie din marile supermarketuri, atunci cand ne facem proviziile, fie le putem comanda online, daca vrem sa reducem cat mai mult iesitul la cumparaturi. Aveti grija de voi si alegeti sanatos!
Cecilia Caragea: Pentru mai multe informatii, va asteptam pe diferentesiesente.ro si pe pagina noastra de Facebook. Bineinteles, va invitam sa va abonati si la canalul nostru de YouTube. Va multumim pentru comentarii, pentru vizionari, pentru distribuiri. Va multumim ca sunteti alaturi de proiectul editorial Diferente si Esente. Diferente si Esente este, asa cum stiti, un proiect editorial al departamentului de continut al agentiei ARENA Communications. Altfel spus, este un proiect editorial ARENA Content Communications. Pe scurt, ACC. Asadar, si Diferente si Esente si alte proiecte editoriale ale noastre le gasiti pe www.accmediachannel.ro, pe pagina de Facebook si pe canalul de YouTube ACC Media Channel. Va multumim si va dorim multa sanatate!
Emisiune sponsorizata de APIDAVA (www.apidava.ro, www.facebook.com/ApidavaRomania, telefon: 0258.711.428).