Diferente si Esente – Cum sa ai un somn sanatos si odihnitor
0Diferente si Esente – Cum sa ai un somn sanatos si odihnitor
Realitatea TV, 5 martie 2016, de la ora 10.40
Invitat: Doamna Iraida Paiuc, Director Marketing si Vanzari Romania si Bulgaria, JYSK
Cecilia Caragea: Somnul este esential pentru refacerea functiilor vitale, pentru cresterea eficientei memoriei, stimularea creativitatii si a performantelor fizice, creste rezistenta la stres si la boli. Dar, pentru un somn sanatos si odihnitor, avem nevoie de salteaua potrivita.
Dupa o noapte in care am dormit prost, corpul nostru se resimte. Nu mai reusim sa fim suficient de atenti si nu mai dam randament. Uneori, se intampla sa spunem ca ne-am trezit chiar mai obositi decat ne-am culcat. Ne trezim cu cate o articulatie intepenita sau cu cate o durere extrem de neplacuta. Pentru a ne odihni asa cum se cuvine, trebuie sa stim sa ne alegem salteaua si perna potrivite si sa fim atenti la o serie intreaga de alti factori, precum materialele si culorile lenjeriei de pat, temperatura camerei, rutina de dinainte de culcare.
Cecilia Caragea: Stim ca fara somn nu putem supravietui decat maximum cateva zile. Somnul este esential pentru sanatatea si pentru viata noastra. Dar cum putem avea un somn sanatos?
Iraida Paiuc, director marketing si vanzari JYSK: Este foarte adevarat: somnul este extraordinar de important pentru o stare de bine. De fapt, noi ne petrecem aproximativ o treime din viata dormind. Si este foarte important sa dormim bine si sa avem un somn odihnitor si relaxant si sanatos, pentru ca… pornind de dimineata, de la cum te trezesti, asa iti merge toata ziua!
Este important sa stim, asadar, sa ne alegem salteaua si perna potrivite. Dar nu trebuie sa uitam ca si acestea trebuie schimbate o data la cativa ani.
Iraida Paiuc, director marketing si vanzari JYSK: Asa cum toate lucrurile imbatranesc, inclusiv saltelele, pernele, pilotele imbatranesc si, chiar daca ai achizitionat o saltea foarte buna acum cinci, sase, zece ani, in timp, ea nu mai este capabila sa ofere acelasi confort pe care-l oferea cand era noua. De aceea, este recomandat ca odata la sase-opt ani sa fie schimbata salteaua, iar pentru pilote si perne, chiar mai des.
Pe piata exista o multitudine de saltele si ar fi indicat sa ne alegem salteaua mergand intr-un magazin si proband mai multe modele, pentru a ne alege salteaua care ni se potriveste.
Iraida Paiuc, director marketing si vanzari JYSK: Exista doua tipuri clare de saltele: saltelele cu spuma si saltelele cu arcuri. Pornind de aici, varietatea poate fi infinita, in functie de husa, de tipurile de arcuri, de tipurile de spuma, spuma cu memorie… Inovatiile, in acest domeniu, sunt permanente si, in fiecare an, furnizorii dezvolta anumite produse cat mai confortabile, care sa-ti ofere un somn cat mai confortabil.
La fel de importanta este si alegerea pernei potrivite!
Iraida Paiuc, director marketing si vanzari JYSK: Din curiozitate, am numarat pernele pe care noi le avem si am ajuns la peste cincizeci, astfel incat este clar ca putem sa satisfacem orice tip de preferinta. Alegerea pernei este o alegere personala. Fiecare se simte bine cu un anumit tip de perna. Nu poti sa recomanzi tuturor clientilor aceeasi perna, pentru ca unii prefera pernele din spuma cu memorie, altii prefera pernele cu puf si pene… altii prefera pernele din fibre sintetice, pentru ca acestea, dupa cum stiti, nu le permit acarienilor sa se cuibareasca prea usor.
In alegerea unei perne, trebuie sa tinem cont si de pozitia in care dormim.
Iraida Paiuc, director marketing si vanzari JYSK: Atunci cand alegi o perna este importanta si pozitia in care dormi. Daca dormi pe spate, iti trebuie o perna care sa-ti sustina bine coloana. Daca dormi intr-o parte, iti trebuie o perna cu umplutura mai consistenta, astfel incat coloana sa fie pastrata dreapta si intr-o pozitie normala. Iar cand dormi pe burta, poti sa dormi chiar si fara perna sau pe o perna cu o umplutura foarte fina, astfel incat sa nu creeze o intindere musculara. Dormitul pe spate confera corpului o pozitie naturala. Umerii sunt relaxati, ceafa nu este incordata, coloana vertebrala este intinsa… si, astfel, somnul este cel mai odihnitor. In plus, persoanele care sunt mai atente la aparitia ridurilor pot sa stea linistite, pentru ca, atunci cand tenul este in contact doar cu aerul si nimic nu preseaza fata, aparitia ridurilor este intarziata. Si pozitia de dormit pe o parte este recomandata atata timp cat coloana este pastrata dreapta si… chiar este recomandata persoanelor care sforaie, pentru ca dormitul pe spate, dupa cum stiti, amplifica acest sforait. Dormitul in pozitia foetus nu este foarte recomandat, pentru ca coloana sta incovoiata si poti sa te scoli dimineata cu dureri de spate sau chiar de ceafa. Dormitul pe burta este cea mai proasta inspiratie cand este vorba de alegerea pozitiei de dormit. Tot corpul sta incordat, pentru ca ceafa este ridicata si coloana vertebrala este incordata. Poti sa te scoli cu dureri de cap…
In cazul cuplurilor, specialistii recomanda, de regula, ca intr-un pat dublu sa fie amplasate doua saltele de cate o persoana, pentru ca, in acest fel, fiecare poate sa aiba un somn cat mai sanatos pe salteaua potrivita.
Iraida Paiuc, director marketing si vanzari JYSK: Noi recomandam cuplurilor care dorm impreuna sa foloseasca, fiecare, salteaua, pilota, perna si lenjeria proprie. Pentru ca nu se poate compara un barbat la 1,90 metri si 100 de kilograme cu o femeie la 1,65 metri si 50 de kilograme. Bineinteles ca fiecare are necesitatile lui de somn si se simte mai confortabil pe o saltea sau alta. Deci ideal ar fi sa foloseasca fiecare salteaua lui, pe care sa si-o aleaga individual. Dar, daca, totusi, nu doresc acest lucru si doresc o saltea dubla, este bine sa vina impreuna, sa testeze salteaua, sa vada cum se simt, astfel incat alegerea sa fie comuna. Cand un cuplu face o alegere pentru o saltea noua, posibiltitatile ar fi ca intr-un pat dublu sa fie puse doua saltele single, fiecare alegandu-si salteaua care i se potriveste cel mai bine sau, si mai usor, fiecare partener din cuplu sa aiba patul lui, cu salteaua lui si cu asternutul, pilota si perna proprii. Confortul somnului este deosebit de important. Petrecem un sfert din viata in pat si este extrem de important sa ne simtim bine.
Iata cateva sfaturi pentru alegerea saltelei potrivite!
Iraida Paiuc, director marketing si vanzari JYSK: Exista un mit cum ca saltelele tari ar fi cele mai bune pentru spate… impotriva durerilor de spate se recomanda saltele tari. Este un mit, nu este adevarat. Cel mai important este sa te simti confortabil. Unele persoane prefera saltele mai tari si este OK, altele prefera saltele mai moi. Important este ca, atunci cand iti alegi salteaua, sa o testezi, sa stai minimum zece minute, sa vezi cum te simti… Spatele trebuie sa fie drept si toata coloana vertebrala trebuie sa atinga salteaua. Salteaua trebuie sa ofere o rezistenta, astfel incat tot spatele sa fie pe saltea. Iar, in pozitia dormitului intr-o parte, la fel: soldurile si umerii trebuie sa se afunde un pic in saltea, astfel incat toata coloana vertebrala sa fie dreapta.
Nu numai salteaua si perna sunt importante, ci si culorile si materialele lenjeriei de pat.
Iraida Paiuc, director marketing si vanzari JYSK: Este foarte important ca lenjeriile de pat sa aiba niste culori calde si calme, cat mai neutre, sa nu fie stridente. In cazul in care sunt prea stridente, nu ai un somn foarte odihnitor. In privinta materialelor, exista foarte multe variante, pornind de la microfibra, bumbac, bumbac flanelat, bumbac creponat, bumbac satinat… o varietate foarte mare. Cele mai confortabile si mai rezistente sunt lenjeriile din bumbac satinat egiptean. Avem si noi cateva lenjerii produse cu acest material, care sunt deosebit de confortabile…
Materialele recomandate sunt insa diferite, in functie de anotimp.
Iraida Paiuc, director marketing si vanzari JYSK: Bumbacul flanelat este un bumbac mai gros, care este recomandat pentru sezonul de iarna, iar bumbacul satinat este mai fin, mai lejer si… previne si transpiratia, asa ca este foarte recomandat pentru sezonul cald.
Bineinteles, pentru a ne simti cu adevarat confortabil, trebuie sa fim atenti si la dimensiunea saltelei pe care o alegem.
Iraida Paiuc, director marketing si vanzari JYSK: Trebuie aleasa o saltea suficient de lunga si suficient de lata, astfel incat sa nu simti ca o sa cazi din pat. Trebuie sa te simti confortabil si este important ca… minimum 10 centimetri salteaua sa fie mai lunga decat inaltimea. In ceea ce priveste latimea, de la 90 de centimetri in sus, orice latime a saltelei este binevenita pentru o persoana.
Cecilia Caragea: Cele mai vandute saltele ce dimensiuni au?
Iraida Paiuc, director marketing si vanzari JYSK: Aici e… foarte diferit de la tara la tara, in compania noastra. In Romania, 1,60 m / 2 m este cea mai vanduta dimensiune, dar in tarile scandinave aceasta dimensiune aproape ca este inexistenta, acolo doar dimensiunea de 90 / 200 cm este vanduta… pentru ca danezii obisnuiesc sa doarma singuri, pe saltele alese individual. Chiar daca sunt aproape de partenerul lor de cuplu, totusi prefera sa aiba o saltea proprie.
Putem avea un somn odihnitor si sanatos avand grija de toate aceste aspecte si alegand ceea ce ni se potriveste. Si, in plus, trebuie sa stim ca nevoia de somn a fiecaruia este diferita si variaza mult de-a lungul vietii. Dar toti avem nevoie sa dormim bine, ca sa fim sanatosi si sa avem energia de a indeplini proiectele pe care ni le-am propus.
Iraida Paiuc, director marketing si vanzari JYSK: Ideal ar fi sa-ti faci o rutina a somnului, adica sa te culci la aceeasi ora seara si sa te trezesti cam la aceeasi ora de dimineata. O astfel de rutina ajuta foarte mult si iti confera un somn odihnitor. Sunt unele persoane care dorm mai putin, altele care dorm mai mult… Adica… un adult are nevoie intre patru si douasprezece ore de somn, desi noi suntem obisnuiti sa credem ca opt ore este ceva ideal. Nu, sunt unii care au nevoie de mai mult somn si altii de mai putin somn. Dar atunci cand te trezesti chiar inainte de a suna ceasul este dovada ca ai dormit suficient. Dar si daca te simti bine in timpul zilei, daca te simti odihnit si te simti energizat inseamna ca ai avut un somn odihnitor si suficient. Este posibil si sa dormim prea mult, ceea ce nu este bine, de asemenea. In concluzie, nu este bine sa dormi nici prea mult, nici prea putin, ci doar atat cat simti ca are nevoie organismul tau. Nu este o regula fixa pentru toata lumea!
Cecilia Caragea: Pentru mai multe informatii, va asteptam pe diferentesiesente.ro si pe pagina noastra de facebook si va invitam cu drag sa urmariti si viitoarea editie a emisiunii noastre.
Emisiune sustinuta de JYSK Romania.