Diferente si Esente – Cum sa slabesti sanatos
0Diferente si Esente – Cum sa slabesti sanatos
Realitatea TV, 9 iulie 2016, de la ora 10.40
Invitati: Prof. univ. dr. Pavel Chirila, medic primar fitoterapeut, si dr. Andreea Dragomirescu, medic specialist fitoterapeut
Emisiune sustinuta de Faunus Plant
Cecilia Caragea: Greutatea ideala este un deziderat esential, atat din punct de vedere estetic, cat mai ales pentru sanatatea noastra. Dar multe din curele de slabire sunt ineficiente sau chiar daunatoare. Iata de ce este important sa stim cum ne pot ajuta remediile naturale. Plantele medicinale ne pot fi de un real folos, insa doar daca sunt combinate dupa anumite retete, daca sunt culese la timp, procesate corect si in siguranta. Dar cel mai important este un stil de viata sanatos.
Exista diferite cure de slabire drastice, care promit o scadere rapida in greutate, insa acestea nu sunt tocmai sanatoase. Medicii nu le recomanda, deoarece acestea ne pot pune sanatatea in pericol.
Dr. Andreea Dragomirescu, medic fitoterapeut: Acest gen de cure de slabire sigur ca pot duce, pe termen scurt, la scaderea in greutate, totusi, pe termen lung, ele priveaza organismul de anumite substante care ii sunt absolut necesare si se fac, practic, in detrimentul sanatatii noastre.
Exista o serie intreaga de remedii naturale care ne pot fi de mare ajutor in curele de slabire, insa doar daca sunt din zone curate, nepoluate si daca sunt combinate dupa anumite retete.
Dr. Andreea Dragomirescu, medic fitoterapeut: Exista o serie de plante medicinale care actioneaza, intr-adevar, prin efectul diuretic. Si aici vorbim de papadie, vorbim de matase de porumb, vorbim de frunzele de mesteacan, vorbim despre urzica si chiar despre ienupar. Ele bineinteles ca se pot asocia la amestecurile de plante utilizate in curele de slabire pentru acest efect. Dar sa nu uitam ca, pe langa acest efect diuretic, majoritatea acestor plante medicinale au si un efect depurativ, ceea ce inseamna ca ele ajuta la eliminarea toxinelor din organism.
Zona Muntilor Apuseni este una dintre putinele zone curate unde plantele medicinale sunt cunoscute, pretuite, combinate in diferite retete transmise din generatie in generatie si care sunt benefice in diferite afectiuni. Bineinteles, ceaiurile si tincturile din plante medicinale pot fi utile si in curele de slabire, insa doar daca sunt combinate dupa anumite retete. Socul, de exemplu, este una dintre plantele incluse in retetele de slabit.
Dr. Andreea Dragomirescu, medic fitoterapeut: Stimuleaza si functiile digestive, si eliminarile si in acelasi timp stimuleaza si procesele de detoxifiere si este si diuretic. Si prin toate aceste trei actiuni ne ajuta sa scadem in greutate.
O alta planta utilizata in curele de slabire este crusinul, insa acesta trebuie utilizat cu masura.
Dr. Andreea Dragomirescu, medic fitoterapeut: Crusinul este un laxativ iritant destul de puternic, el se poate recomanda, dar doar pe termen scurt si in special la persoanele care sufera de constipatie. Insa pe termen lung nu este recomandat sa se foloseasca crusin,
In ceaiurile si tincturile pentru o silueta ideala se mai folosesc coada-soricelului, bozul, urzica si multe alte plante dozate bine stabilite. Insa, pe langa acestea, exista si multe alte terapii care ne pot ajuta in curele de slabire.
Dr. Andreea Dragomirescu, medic fitoterapeut: Exista mai multe tipuri de terapii pe care le putem asocia atunci cand urmarim sa scadem in greutate. Sigur ca ne pot ajuta mult si acupunctura, si presopunctura si ne pot ajuta chiar si anumite forme de masaj – exista chiar un fel masaj special cu miere, care se face… Poate fi folosita si aromaterapia – exista anumite tipuri de uleiuri volatile care chiar contribuie la reducerea apetitului. Dar esential este sa ne amintim ca acestea trebuie intotdeauna insotite de dieta, miscare si plante medicinale.
Periodic, sunt recomandate si curele de detoxifiere, pentru care sunt utilizate plante medicinale precum galbenelele, sunatoarea, rostopasca, cimbrisorul, anghinarea, coada-calului, trei-frati-patati si multe altele, combinate in retete speciale de ceaiuri si tincturi.
Dr. Andreea Dragomirescu, medic fitoterapeut: Bineinteles, curele de toxifiere ne sunt necesare tuturor, mai ales in contextul in care traim in acest moment si in care, inevitabil, suntem supusi la substante cu un grad mai mic sau mai mare de toxicitate, cam de peste tot – si din aer, si din apa, si din alimentele pe care le consumam si care nu sunt 100% pure si naturale.. Si, atunci, periodic, ne este foarte indicat sa facem cure de detoxifiere. Dar bineinteles ca oricarei persoane ii este recomandat, o data sau de doua ori pe an, sa faca o cura de detoxifiere.
Este esential de inteles ca nu exista cure de slabire minune, ca rezultate pe termen lung nu se pot obtine si rapid, si sanatos.
Prov. Univ. Dr. Pavel Chirila, medic fitoterapeut: Majoritatea bolnavilor care sunt supraponderali sau chiar obezi vin la noi si ne cer un leac miraculos pentru slabire. Acest lucru, in practica, nu prea este posibil. Adica nu aceasta este calea sigura de a obtine o scadere in greutate.
Pentru a avea greutatea ideala, trebuie sa tinem cont, inainte de toate, de stilul de viata. Iata douasprezece reguli dupa care ar trebui sa ne ghidam!
Prov. Univ. Dr. Pavel Chirila, medic fitoterapeut: Regula numarul unu: excluderea totala a alimentelor rafinate – zaharul, faina alba, laptele praf, sarea extrafina, uleiul rafinat, margarina… Iata, pe acestea noi le numim alimente rafinate, pentru ca ele reprezinta doar o parte dintr-un aliment integral.
A doua regula: excluderea alimentelor cu E-uri, cu aditivi – pentru ca nu toti aditivii, dar unii aditivi au efecte anabolizante asupra organismului, adica il fac sa creasca in greutate, sa depuna un exces.
A treia regula ne spune ce anume sa consumam. Dupa ce am aflat ce sa nu consumam, acum trebuie sa stim ce trebuie sa consumam. Incepem cu cerealele integrale – este replica pe care noi o dam la faina alba, care e un aliment rafinat, pe care n-avem voie sa o consumam. Deci cereale integrale, sub diferite forme: in primul rand, faina integrala din cereale, painea integrala… Dar sunt si diferite alte forme de cereale, dar sa nu fie germinate, pentru ca orice germene vorbeam ca are un efect anabolizant – germenii sunt organisme in crestere, deci au aceste efecte anabolizante. Fructe, legume, zarzavaturi, miere, ciuperci, lactate… Dar preferam lactatele fermentate, pentru ca ele regleaza flora intestinala saprofita si digestia se face mult mai bine, mai corect, complet. Le preferam pe acestea in detrimentul lactatelor obtinute prin cheag, prin coagulare.
Regula numarul patru ne spune ca intreaga noastra hrana trebuie sa provina dintr-o sursa curata. Ori bio, ori traditionala – daca este verficata bine, pentru ca, din pacate, si unii producatori privati, tarani pun, constient sau inconstient, azotat, pun insecticide… Iar azotatul, asa cum face planta sa-si dubleze greutatea la hectar, tot asa accelereaza si metabolismul si depunerile organismului uman.
Regula numarul cinci, bazata pe o traditie veche, dar si pe cercetari recente, spune ca idealul ar fi ca omul sa manance doua mese pe zi – una in jur de 10:00 dimineata, una in jur de 6:00 seara, pentru a nu suprapune si a nu se incurca fazele intre ele, de ingestie, de absorbtie, de metabolizare si de excretie. Ritmul acesta a fost practicat si de calugarii din Egipt, incepand de prin secolul VI, si se mentine si astazi in unele manastiri din Muntele Athos si din Romania si din lumea ortodoxa. Daca un om nu poate sa respecte asta, sa manance si de trei ori pe zi – nu e o greseala fundamentala asta, dar senzatia de foame dintre mese se poate tampona foarte bine cu o apa de calitate.
Regula numarul sase spune: dimineata, pe stomacul gol, 3-400 ml de apa plata de cea mai buna calitate. 70% din corpul nostru este apa si toate reactiile de metabolizare se petrec in apa.
Intre mese, regula numarul sapte, putem consuma sucuri de fructe sau apa sau ceaiuri la discretie, in functie de senzatia de sete si de sezonul in care ne aflam.
Regula numarul opt spune asa: ce se poate manca crud, mancam crud. Si aici intra multe… si zarzavaturile, si uleiul presat la rece, si mierea, si fructele toate… Ce nu se poate manca crud, tratam termic – cum ar fi, de exemplu, orezul, nu-l putem manca crud, il tratam termic. Am dat un exemplu. Sau graul, nu-l putem manca crud, il tratam termic… Dar idealul este sa folosim tratamente termice usoare, la limita de jos, minimul necesar, nu maximum posibil.
Regula numarul noua spune asa: In alimentatia globala a unei zile trebuie sa predomine cerealele si fructele. Aceste doua clase de alimente sunt esentiale pentru viata.
Mai este o regula, numarul zece, care spune asa: trebuie sa ajustam cantitativ mancarea. Si aici nu avem o regula precisa, la cantar, ci ne raportam la obiceiul anterior al bolnavului. Daca el obisnuia sa manance doua oua pe zi (va dau un exemplu), de aici inainte, cand si-a propus sa tina aceasta cura, va trebui sa manance un ou pe zi. Aceasta regula a fost inventata pentru a pune organismul in dificultate raportandu-se la propriile lui obiceiuri.
Regula numarul unsprezece e, poate, cea mai importanta dintre toate: fiecare bol alimentar, fiecare muscatura dintr-un aliment trebuie mestecata mult inainte de a o inghiti. O masticatie prelungita ii da omului o senzatie de satietate fiziologica – omul simte ca s-a saturat!
Si, in fine, regula numarul doisprezece spune ca nu poti slabi daca nu faci miscare zilnic. Mersul pe jos e o miscare complexa, care antreneaza multe grupe musculare…
Miscarea, hidratarea, grija pentru alimentatie sanatoasa, felul in care stim sa ne gestionam stresul, fitoterapia si alte terapii complementare ne pot ajuta, asadar, sa fim in forma si sa avem greutatea ideala!
Cecilia Caragea: Pentru mai multe informatii, va asteptam pe diferentesiesente.ro si pe pagina noastra de facebook si va invitam cu drag sa urmariti si viitoarea editie a emisiunii noastre.
Emisiune sustinuta de Faunus Plant.