Diferente si Esente – Despre alergii
0Diferente si Esente – Despre alergii
Realitatea TV, 19 martie 2016, de la ora 10.40
Invitati: Dr. Dorin Munteanu, medic specialist alergolog si dermatolog, membru al Societatii Dermatologilor din Bavaria (Germania), si Florica Munteanu, specialist biorezonanta, Centrul German de Biorezonanta si Dermato-Cosmetica DermaVital
Cecilia Caragea: Alergiile reprezinta reactii excesive ale sistemului nostru imunitar la diferiti agenti alergeni, precum o serie intreaga de alimente, medicamente, intepaturi de insecte. Astazi, aproape jumatate dintre europeni sufera de diferite alergii, ce pot conduce la o degradare severa a calitatii vietii. Iata de ce afectiunile alergice nu pot fi ignorate.
Alergiile pot fi provocate de unele alimente, de praful de casa, de polenul purtat de vant, care este diferit de polenul cules de albine, de diferite alte substante. Sunt extrem de deranjate si pot genera o serie intreaga de afectiuni.
Dr. Dorin Munteanu, medic specialist alergolog: Alergenii de tip alimentar apar in prima copilarie si cele mai frecvente sunt ouale, sunt faina, nucile si anumite forme de peste. Toate aceste alimente pot sa provoace, la un moment dat, reactii alergice, care, in timp, sigur ca se pot combina si cu reactii alergice la alti alergeni, de exemplu polenul. Sigur ca la adulti poate exista si participarea unor alergeni de tipul legumelor sau al fructelor si, in aceasta situatie, cand exista si o reactie alergica la polen, asa-numitele polinoze, se combina si cu o reactie alergica la alimente… noi le numim alergii incrucisate. In general, reactiile alergice produc o serie de tulburari care deranjeaza enorm si in primul rand tulburari interne pe traiectul tubului digestiv sau al cailor respiratorii superioare. De aceea, in aceste situatii, noi intalnim foarte frecvent rinitele alergice, conjunctivitele alergice, urticariile…
Atunci cand organismul nostru intra pentru prima data in contact cu o substanta cu potential alergen, se produce o asa-numita sensibilizare. Iar la al doilea contact se produce, de fapt, reactia alergica propriu-zisa.
Dr. Dorin Munteanu, medic specialist alergolog: Sensibilizarea reprezinta acel prim contact al organismului cu diferiti alergeni. Si acest prim contact nu produce un tablou clinic vizibil si caracteristic alergiilor, dar sistemul imunitar aici intervine si inmagazineaza in memoria lui aceste informatii. Ca atare, la al doilea contact cu astfel de alergeni sau cu un alergen care a produs reactia de sensibilizare, intra in functiune tot mecanismul de aparare al sistemului imunitar si… atunci provoaca, in realitate, reactia alergica pura, care fie este imediata, fie este tarzie. Cea imediata poate sa apara dupa 5 – 30 de minute, iar cea tarzie, dupa 4 – 6 ore. Sigur ca, in aceste situatii, tot sistemul imunitar este raspunzator de aceste reactii. La reactiile alergice tarzii, sistemul imunitar pune si actioneaza prin producerea suplimentara a unor celule inflamatorii care duc din forma acuta la cronicizarea acestor reactii, cum ar fi, de exemplu, urticaria. In aceste situatii, sigur ca lucrurile sunt foarte complexe, pentru ca reactia alergica nu este numai o simpla interactiune intre anticorp si antigen, ci este mult mai complexa, pentru ca, de cele mai multe ori, se intampla si participarea intregului organism, respectiv prin organele interne.
De ajutor pot fi si terapiile complementare, mai ales medicina energo-informationala, cunoscuta popular sub numele de biorezonanta.
Dr. Dorin Munteanu, medic specialist alergolog: In aceste situatii alergice, sigur ca medicina clasica a intervenit, pana acum, cu metode medicamentoase, cum ar fi antihistaminicele sau cortizonicele. Mai exista si alta metoda medicala clasica, asa-numitele hiposensibilizari, fie prin injectii, fie prin tablete. Dar, din pacate, aceste metode care stau la dispozitia medicinii actuale s-au dovedit a fi insuficiente, pentru ca ele actioneaza numai pur simptomatic. De aceea, in situatiile alergice, pana acum, din experienta pe care o avem (si nu numai experienta din Romania, ci si din Germania), biorezonanta, care, inca o data repet, este o metoda non-invaziva si fara efecte secundare si care se bazeaza pe principiile medicinii cuantice complementare, duce la o hiposensibilizare sau o desensibilizare chiar a organismului fata de anumiti alergeni.
Trebuie facuta insa o diferenta intre alergie si o intoleranta alimentara, de exemplu, intre o rinita alergica si o rinita ce are alte cauze. Consultul medical si tratamentul de specialitate sunt esentiale.
Dr. Dorin Munteanu, medic specialist alergolog: Rinitele nu sunt in totalitate numai pe plan alergic, deci pe un teren alergic… Sunt si rinite nealergice. Deci aceste rinite pot sa duca la aparitia unor simptome asemanatoare rinitelor alergice, dar care in realitate nu au nimic in comun cu alergiile ci apar datorita unor boli infectioase sau a poluarii aerului sau a aerului rece… Deci, in aceasta situatie, sigur ca trebuie sa facem o deosebire intre rinita alergica si nealergica, pentru ca, in situatiile date, terapia difera. Si, atunci, sigur ca, in astfel de situatii, noi trebuie sa intervenim cu niste terapii adecvate. Desigur, cea mai de temut complicatie a rinitelor alergice, a alergiilor fata de polen si de praf, sunt, de fapt, instalarea unui astm bronsic. Aici este o problema, pentru ca, in momentul cand o anumita forma de alergie sau de reactie alergica nu este corespunzator tratata si nu se ajunge la rezultatele dorite, pericolul de a se instala un astm bronsic este iminent.
Pe langa alergiile alimentare, la praful de casa, la polen, la diferite intepaturi de insecte sau la diferite substante, astazi se vorbeste si de noi tipuri de alergii, nemaiintalnite deceniile trecute.
Dr. Dorin Munteanu, medic specialist alergolog: Trebuie sa mai amintesc, in cazul alergiilor, ca, datorita industrializarii din epoca actuala, au aparut o serie de reactii alergice pe care le putem numi ciudate, cum ar fi, de exemplu, reactiile alergice la ruj de buze, la lac de unghii, la diferite sintetice si chiar la latex, respectiv nu numai manusile chirurgicale, ci si prezervativele. Deci, in aceasta situatie, foarte multi… chiar medici, in special dermatologi sau chirurgi, sunt confruntati cu asemenea reactii de tip alergic din cauza intrebuintarii manusilor de latex.
Sanatatea inseamna, de fapt, echilibru. Orice dezechilibru din corpul nostru poate sa provoace o afectiune. In cazul alergiilor, specialistii vorbesc de un dezechilibru al unei substante: histamina.
Specialist biorezonanta Florica Munteanu: Se crede ca este alergic la produsul respectiv. Dar, de cele mai multe ori, nu este asa. Exista o predispozitie alergica in organism, pe care noi o depistam in campul energetic al corpului si care inseamna ca histamina se revarsa… histamina este hormonul raspunzator pentru alergie, in corpul nostru, si, in anumite situatii de stres, se revarsa intr-o cantitate foarte mare, foarte rapid, in organism. Toti avem histamina. Cand avem stres, la toti se revarsa un pic mai multa histamina decat normal. Sau cand avem un consum excesiv de un aliment… pacientul spune: „M-am simtit foarte rau dupa, am avut o mancarime chiar, foarte mare, peste tot”… este o revarsare foarte mare de histamina. Si noi reusim, prin programe (noi lucram numai prin programe puse la dispozitie de Institutul Regumed din Munchen, ei sunt pe partea de cercetare), avem programul ca histamina sa fie reglata, echilibrata si sa nu se reverse, asa, dintr-o data, ca o apa care vine dupa ploaie, dintr-o data in sange, ci sa vina echilibrat… Si atunci organismul reactioneaza cu totul altfel…
In tratamentele din cadrul medicinii energo-informationale, pacientul este conectat la aparate special elaborate pentru diagnosticare si tratament, realizandu-se un schimb de informatie intre pacient si aparat si invers. Se pot folosi si fire de par, de exemplu, car pastreaza foarte multa informatie despre noi.
Specialist biorezonanta Florica Munteanu: Pentru informatie, la persoanele extrem de alergice, ne putem folosi chiar si de unghii: taiem putin din unghii… Ne putem folosi de par – stim ca prin par primim extraordinar de multe informatii… Sigur ca noi ne folosim, de cele mai multe ori, de saliva si de sange. Si chiar din… urechi – depunerile de ceara din urechi pot sa ne aduca foarte multe informatii, prin care intervenim, prin programele adecvate, si echilibram sau deblocam sau imbunatatim valorile sangelui, in functie de ceea ce se impune.
Pentru toate aceste probleme, trebuie sa va adresati medicului alergolog, pentru un consult de specialitate, si sa urmati tratamentul prescris, fara a uita de remediile naturale si de terapiile complementare, care va pot fi de ajutor.
Cecilia Caragea: Pentru mai multe informatii, va asteptam pe diferentesiesente.ro si pe pagina noastra de facebook si va invitam cu drag sa urmariti si viitoarea editie a emisiunii noastre.
Emisiune sustinuta de DermaVital.