Diferente si Esente – Despre cafea
0Diferente si Esente – Despre cafea
Realitatea TV, 2 iulie 2016
Invitat: Alina-Claudia Suciu, director general Cumpana
Cecilia Caragea: Espresso? Lung, scurt? Caffe latte? Cu sau fara zahar? La ibric sau la filtru? Nu-i asa ca nu-ti imaginezi diminetile fara cafea? Acasa sau la birou, cafeaua este energizantul de care avem nevoie pentru o zi de succes!
Originea cafelei nu este foarte clara. Unii spun ca provine din Africa de Est. Altii sustin ca un pastor din Yemen ar fi constatat cum caprele sale devin foarte saltarete atunci cand mananca fructele mici si rosii ale unei plante cu frunze de un verde foarte puternic. A gustat si el fructele in cauza si imediat le-a simtit efectul energizant. Astazi, cafeaua se bea pe intreg mapamondul, este tranzactionata pe principalele burse, economia unor tari se bazeaza, in mare masura, pe cafea. Si adevarul e ca noi nu ne mai putem imagina ziua fara aceasta licoare magica.
Alina-Claudia Suciu, director companie livrare apa si cafea: Avand in vedere ca in lume se consuma zilnic 2,2 miliarde de cescute de cafea, ne-am gandit ca ar fi bine sa facem si noi parte din aceasta lume. Dar nu acesta e principalul motiv… Ne-am extins si in acest business de distributie de cafea deoarece am pornit de la necesitatea partenerilor nostri, in principal companiile, de a avea acest produs pentru consum zilnic, atat pentru zona lor de protocol, cat si pentru consumul angajatilor lor. Folosindu-ne de avantajul unei distributii la nivel national, ne-am gandit ca am putea ca, pe langa a distribui apa, sa distribuim si cafea.
Pe langa cafeaua la ibric sau la filtru, si la noi devine din ce in ce mai populara cafeaua de tip espresso.
Alina-Claudia Suciu, director companie livrare apa si cafea: Noi am ales, din varietatea de modalitati de consum al cafelei (desi, cu siguranta ca, cel putin in Romania, suprematia consumului inca este detinuta de ibric, de cafeaua la ibric), am ales varianta capsulelor. Este vorba de acel consum de cafea sub forma de espresso, o cafea facuta dintr-o cantitate mica de cafea, dar facuta prin presiune foarte mare. Este o cafea foarte aromata si foarte buna!
Astazi, exista espresoare speciale, care functioneaza cu capsule de cafea, pentru fiecare cafea utilizandu-se cate o capsula. Totul se poate desfasura simplu si rapid, astfel incat sa ne putem bucura de o cafea espresso foarte comod, acasa sau la birou.
Alina-Claudia Suciu, director companie livrare apa si cafea: Partenerilor nostri le propunem un sistem de abonament. Lunar, le propunem consumul unui numar minim, prestabilit, de capsule de cafea, iar pentru a consuma aceste capsule le oferim espresoare. Sunt espresoare mici, de birou, cu o capacitate suficient de mare pentru consumul pe care il propunem partenerilor nostri. Avem si posibilitatea sa le vindem aparatul respectiv, dar, avand in vedere ca este vorba de un aparat care functioneaza numai cu acel tip de cafea, cu acel tip de capsula, le oferim posibilitatea sa nu cumpere aparatul, ci sa-l foloseasca atat timp cat sunt partenerii si clientii nostri. Alaturi de capsulele de cafea si de espresor, noi le punem la dispozitie clientilor nostri si accesoriile pentru servirea cafelei, respectiv zahar, lapte, paletine pentru amestecat…
Iata care ar fi conditiile pentru a beneficia de un asemenea abonament de livrare a cafelei dorite acasa sau la birou!
Alina-Claudia Suciu, director companie livrare apa si cafea: Noi am ales ca si consum minim cutia in care sunt ambalate capsulele, respectiv 90 de capsule. Este un consum optimizat pentru o luna, pentru o familie, de exemplu, sau pentru un office mic… noi oferim grupaje de 90 de capsule. In principiu, noi facem abonamente pe un an sau pe doi ani – depinde de dorinta clientului. Zaharul si laptele, la cantitati mai mari de consum, noi le oferim promotional, dar ele pot fi si achizitionate individual.
Bineinteles, pentru a veni in sprijinul clientilor sai, orice companie trebuie sa-si diversifice ofertele si sa vina in intampinarea necesitatilor acestora.
Alina-Claudia Suciu, director companie livrare apa si cafea: In afara de cafea, mai oferim, tot in spiritul acoperirii necesitatilor clientului, in special in zona de companii, de birouri, oferim si alte produse care se consuma de obicei in salile de protocol, respectiv ceaiuri, sucuri si alte tipuri de cafea, nu numai cafeaua la capsule. Avem atat cafea macinata, cat si cafea boabe, pentru espresoare… Noi le putem oferi cafeaua boabe din diverse branduri. Companiile mai mari, acolo unde exista departamente de achizitii – achizitorul este partenerul nostru principal, pentru ca pe el il ajutam sa isi rezolve, practic, mai multe probleme intr-o singura livrare, respectiv aducerea in companiei atat a apei, cat si a cafelei sau a celorlalte produse pentru consumul in cadrul protocolului companiei. In cazul consumatorilor casnici, incercam sa fim cat mai aproape de consumator, prin a stabili o relatie directa intre persoana care livreaza si client, ajungandu-ne, astfel, mult mai repede si mai aproape toate solicitarile clientului.
Cafeaua nu mai este de mult doar o bautura care ne place! Fiecare dintre noi are cate un tabiet in privinta cafelei. Mai mult, iesim sa ne intalnim la o cafea ca un pretext pentru o discutie. Schimbam idei la o cafea, ne imprietenim la o cafea, iar uneori frecventam cafenelele literare ale scriitorilor si filosofilor.
Alina-Claudia Suciu, director companie livrare apa si cafea: Am ajuns la concluzia ca, in momentul de fata, cafeaua face parte dintr-un adevarat ritual de socializare. Adevarul este ca nu mergem la o intalnire fara sa servim o cafea, nu mergem in oras sa ne intalnim cu prietenii fara sa bem o cafea… Chiar si noi doua, acum, servim cate o cafea impreuna! Din acest motiv, am incercat sa ne pliem pe toate gusturile consumatorilor si am adus in portofoliul nostru de produse atat cafeaua sub forma consumului la espresor, capsule sau cafeaua boabe, cat si sortimente de cafea aromata pentru cappuccino, pentru espresso cu lapte, espresso lung sau scurt si, bineinteles, pentru cei care nu obisnuiesc sa bea in mod frecvent cafea, dar isi doresc sa faca parte din acest ritual de socializare, cafeaua decofeinizata.
Pentru angajatii unei companii, cafeaua, ceaiul si apa au devenit elemente extrem de importante pentru confortul acestora, pentru felul in care se simt la birou, dar si pentru eficienta lor.
Alina-Claudia Suciu, director companie livrare apa si cafea: Consumul de cafea, in momentul de fata, este foarte mare si este o obisnuinta pentru majoritatea adultilor, in momentul de fata. Noi consideram ca este un plus, pentru orice companie care vrea sa-si satisfaca angajatii sau sa foloseasca diverse metode de retentie a lor, sa ofere si acest tip de produs. Alaturi de apa… si cafea sau ceai. Din acest motiv am ales sa ne marim portofoliul de produse, introducand, alaturi de apa, in serviciile noastre, si distributia de ceai si cafea.
Conform statisticilor, romanii nu beau atat de multa cafea precum restul europenilor si, in mod traditional, beau cafeaua la ibric sau la filtru. Totusi, in ultima vreme, preferinta pentru cafeaua de tip espresso este in crestere.
Alina-Claudia Suciu, director companie livrare apa si cafea: In momentul de fata, suntem pe locul 26 in Europa la consumul de cafea declarat pe cap de locuitor. Se consuma, din ultimele studii, aproximativ 2,3 kilograme de cafea pe cap de locuitor, dar, ca obisnuinta de consum, in primul rand se consuma cafeaua la ibric. Deocamdata, consumul de cafea de tip espresso in Romania nu este o traditie. Abia acum, cu ajutorul importului de obiceiuri din Vest, consumatorul roman descopera placerea de a bea mai putina cafea, dar mai aromata, respectiv cafeaua espresso. Avantajul acestui tip de cafea este ca expunerea pe o perioada scurta de timp a apei la o presiune mare asupra cafelei duce la un produs foarte aromat, foarte gustos, cu mai putina cofeina, astfel incat putem sa bem mai multe cafele de-a lungul zilei, fara sa ne punem problema ca ultima cafea trebuie sa fie la ora trei sau cel tarziu la patru, pentru ca altfel n-o sa mai dormim noaptea! Eu pot consuma cafea espresso chiar si la zece seara, la o intalnire cu prietenii, fara sa-mi fac probleme ca o sa pierd toata noaptea din cauza consumului de cofeina. Mai ales ca exista si varianta de cafea decofeinizata!
Mai ales la birou, romanii au inceput sa prefere cafeaua espresso, dar acest lucru incepe sa se simta si in privinta consumului casnic.
Alina-Claudia Suciu, director companie livrare apa si cafea: Noi suntem, totusi, in zona balcanica, cu siguranta ca suntem un pic mai orientali, insa, avand in vedere ca globalizarea a ajuns si in Romania, iar romanii au imprumutat foarte multe obiceiuri din zonele pe care le viziteaza din zonele in care lucreaza, au adus si acest obicei, respectiv consumul de cafea espresso, in Romania.
Stilul italian de a bea cafeaua, se pare, asadar, ca a inceput sa cucereasca intreaga lume.
Alina-Claudia Suciu, director companie livrare apa si cafea: Italienii sunt cei mai mari consumatori de cafea de tip espresso. De altfel, ei sustin ca au si inventat acest sistem! Nu stiu cat este de adevarat (avand in vedere, de exemplu, ca illy provine din Timisoara!), dar cu siguranta ei au fost promotorii acestui tip de consum de cafea.
Cafeaua, atunci cand este bauta cu masura, ne este un aliat de nadejde. E o placere si un ritual care ne face mai energici, mai optimisti, mai increzatori!
Cecilia Caragea: Pentru mai multe informatii, va asteptam pe diferentesiesente.ro si pe pagina noastra de facebook si va invitam cu drag sa urmariti si viitoarea editie a emisiunii noastre.
Emisiune sustinuta de Cumpana.