Diferente si Esente – Despre dentitia la copii
0Diferente si Esente – Despre dentitia la copii
Realitatea TV, 16 ianuarie 2016, de la ora 10.40
Invitati: Dr. Diana Deaconu, medic stomatolog specialist in pedodontie Clinicile Dr. Leahu, si Dr. Anca Albina, medic stomatolog specialist in ortodontie Clinicile Dr. Leahu.
Cecilia Caragea: Fara indoiala, ne iubim copiii. Dar suntem oare constienti de importanta dintilor pentru sanatatea si succesul lor in viata? Multi cred ca sunt importanti doar dintii definitivi. In realitate, calitatea acestora este determinata inca din primele luni de viata, din momentul in care se pregatesc sa erupa dintii de lapte, care sunt mult mai fragili si mult mai expusi la carii, la accidente, la sfaramare. Afectarea dintilor de lapte poate avea consecinte serioase asupra dintilor definitivi. Tocmai de aceea, igiena dentara, controlul stomatologic periodic, corectarea pozitiilor gresite ale dintilor reprezinta probleme esentiale pentru sanatatea, aspectul si calitatea vietii copilului nostru.
Sanatatea si aspectul dintilor definitivi sunt influentate, in mare masura, de felul in care sunt ingrijiti dintii de lapte. Iata de ce este important sa reparam cariile dintilor de lapte cat mai repede.
Dr. Diana Deaconu, medic stomatolog specialist in pedodontie: O afectiune aparuta la dintii de lapte influenteaza procesele fiziologice pe care le are copilul: vorbirea, mancatul… Iar pe termen mai lung influenteaza dintii definitivi, pentru ca acestia pot aparea cu defecte, cu pete, cu demineralizari, din cauza afectiunilor aparute in trecut la dintisorii de lapte. De exemplu, o carie aparuta la un dinte de lapte si netratata se transforma intr-o carie complicata, iar o carie complicata duce la aparitia abcesului. Un abces care sta acolo mult timp si nu este tratat va crea un teren nu foarte placut de eruptie pentru dintele definitiv. Dintele definitiv, cand erupe prin acel mediu plin de bacterii si de microbi, va avea usoare demineralizari sau pete maronii sau albe cretoase.
Copiii mici se pot confrunta cu asa-numita „carie de biberon”, iar, daca suzeta este folosita in exces, acest obicei poate afecta pozitia dintilor de lapte, dar si pe cea a dintilor definitivi. Iata recomandarile medicilor stomatologi specialisti in pedodontie!
Dr. Diana Deaconu, medic stomatolog specialist in pedodontie: Caria de biberon este destul de greu de tratat, deoarece apare pe incisivi. Incisivii sunt destul de mici ca dimensiuni, iar ei, odata rodati de carie, pot fi foarte greu refacuti, chiar si cu ajutorul materialelor, care sunt destul de performante. In afara de aceasta afectiune, intr-adevar, pot afecta si pozitia dintilor de lapte, iar, odata afectata pozitia dintilor de lapte, se va schimba si pozitia dintilor definitivi care vor erupe in locul lor. Adica… odata interpus un obiect strain intre dintisorii de lapte, acestia isi vor schimba pozitia pentru a accepta acel obiect strain intre ei. Se vor modifica fie inspre exterior, fie inspre interior… inspre interiorul gurii.
Important este ca parintii sa faca o vizita la dentist impreuna cu copilul inainte ca acesta sa aiba vreo problema grava si inainte sa-l doara ceva… Pentru a-l obisnui cu vizita la un control stomatologic, pentru a nu ajunge si copilul la proverbiala frica de dentist cu care se confrunta cei care, de obicei, au ajuns la dentist cand problemele stomatologice erau deja grave si se confruntau cu dureri serioase.
Dr. Diana Deaconu, medic stomatolog specialist in pedodontie: In primul rand, eu recomand ca, la dintisorii de lapte, cariile sa fie tratate din timp, ca sa nu apara durerea, sa nu apuce copilul sa se sperie, sa simta durere… Daca trecem de stadiul de carie complicata si dintele are indicatie de extractie, se va extrage, intr-adevar, dar se va pune un mentinator de spatiu. Este un dispozitiv care se fixeaza pe dintisorii de langa cel care a fost extras, pentru a mentine acel spatiu, iar dintisorul definitiv sa iasa la locul lui. Daca nu este pus, atunci dintisorii limitanti vor inchide spatiul de unde a fost scos dintele de lapte, iar dintele definitiv care urmeaza sa iasa va iesi, clar, intr-o pozitie gresita, nemaiavand loc sa iasa in spatiul care i-a fost acordat.
Multi parinti se intreaba care este cea mai buna conduita atunci cand merg cu copilul la dentist. Iata recomandarile medicilor stomatologi!
Dr. Diana Deaconu, medic stomatolog specialist in pedodontie: De obicei, la prima sedinta, este indicat ca parintele sa intre in cabinet, pentru a-i explica toate afectiunile pe care le prezinta micul pacient si… sa stabilim un plan de tratament, de comun acord. Apoi este recomandat ca parintele sa nu fie prezent in cabinet in timpul actului terapeutic, pentru ca, de multe ori, copiii sunt atenti la parintii lor, sa nu plece, sa se uite la ei, sa vada cat de curajosi sunt… si atunci ii distrage de la interactiunea cu mine, cu medicul, si nu mai pot fi atenti la ce le spun eu ca urmeaza sa facem. Din cauza aceasta, este recomandat ca parintele sa ramana in sala de asteptare, pentru ca medicul sa interactioneze cat mai bine cu copilul si sa creeze o legatura doar intre ei, fara a treia persoana. Legatura care se creeaza intre medic si copil se bazeaza atat pe incredere, cat si pe simpatie, daca pot sa zic asa.
In privinta educatiei pentru ingrijirea dintilor, iata cateva sfaturi pentru parinti!
Dr. Diana Deaconu, medic stomatolog specialist in pedodontie: Primul sfat ar fi sa spele dintisorii, chiar si cei de lapte, de la aparitia lor, adica… chiar si atunci cand avem un singur dinte sau doi in gura, cam pe la sase-sapte luni, cand incep ei sa apara… Se spala cu periute speciale sau efectiv cu o compresa de tifon, care sterge dintisorii. Pentru ca ei incep sa se carieze chiar din acel moment in care au contact cu mediul exterior. Al doilea sfat ar fi: cam dupa varsta de doi ani, sa-i aduca la medicul stomatolog, chiar daca nu prezinta nicio afectiune, pentru acomodare. Iar atunci cand prezinta afectiuni, dupa tratarea acestora (dar si inainte), se recomanda vizita la medicul stomatolog cam la trei-patru luni, mai des decat la adulti, pentru ca dintisorii de lapte sunt intr-o continua miscare. Ei se schimba… cresc altii… si atunci trebuie sa fim la curent cu tot ce apare nou in gurita… in cazul aparitiei unei carii, sa o prindem din timp, pentru ca la dintii de lapte evolueaza mult mai repede decat la dintii definitivi. La dintii de lapte este importanta verificarea faptului ca au erupt toti in gura, si nu neaparat ordinea in care cresc acestia. Multi parinti se sperie ca nu au crescut in ordinea in care le-a spus medicul sau nu s-au schimbat in ordinea in care le-a spus medicul. Asta nu este important, important este sa ii verificam pe toti, ca sunt acolo si ca sunt sanatosi. Dintii de lapte se cariaza mult mai repede decat dintii definitivi, avand o alta structura. Au o structura asemanatoare unui burete si atunci capteaza toate substantele, toate coloratiile… O cariuta mica, aparuta ca un punctulet, in doua-trei luni este deja o carie foarte mare. Din cauza aceasta, se recomanda vizita la medicul dentist de la prima aparitie a unei pete sau a unui punctulet de carie, pentru a nu lasa sa apara durerea si disconfortul la copii, acesta fiind mai putin usor tolerat fata de adulti.
In jocurile lor, copiii se mai pot lovi, mai pot cadea si isi pot afecta dintii de lapte, iar acest lucru trebuie urmarit cu atentie, deoarece pot fi afectati, uneori, si mugurii dintilor definitivi.
Dr. Diana Deaconu, medic stomatolog specialist in pedodontie: In cazul traumatismelor la dintii de lapte, acestea pot sa afecteze dintii definitivi. Adica atunci cand se lovesc, de exemplu cand cad, se intampla, de obicei, ca dintii sa fie impinsi in sus, in gingie. Atunci ei pot afecta mugurii dintilor definitivi. Asa ca, in cazul unor traumatisme de acest gen, este recomandata vizita la medicul dentisti, insotita, clar, de o radiografie inainte. Exista diferite metode de tratament. In cazul fracturilor simple, unde doar s-a rupt un fragment de dintisor, acesta poate fi refacut sau poate fi cosmetizat de asemenea natura incat sa nu deranjeze la buza, la limba, sa nu zgarie copilul… In cazul unor fracturi mai mari, daca este nevoie, i se poate chiar extrage dintisorul, in cazul in care nu mai poate fi salvat… Iar in cazul in care acestia sunt impinsi inauntru, in gingiuta, se recomanda asteptarea re-eruptiei dintisorilor, iar aceasta se face de-a lungul timpului, se face prin controale, la o luna, la doua luni, la trei luni, insotite de radiografii, pentru a vedea evolutia traumatismului. In cazul in care nu se intampla acest lucru, se observa ca dintisorul ramane acolo, fara modificarea pozitiei in timp de trei-sase luni, se recomanda extractia lui, pentru a nu impiedica si afecta eruptia dintelui definitiv.
Atunci cand incep sa apara dintii definitivi, trebuie vazut daca acestia erup corect, frumos, in pozitiile lor sau daca nu cumva trebuie corectati. Daca este necesara o corectie a dintilor, este obligatorie vizita la medicul stomatolog specialist in ortodontie si, eventual, purtarea unui aparat dentar.
Dr. Anca Albina, medic stomatolog specialist in ortodontie: Se pot pune, inca din perioada dentitiei mixte, spunem noi, atunci cand persista atat dinti de lapte, cat si dinti definitivi. Ele se poarta pe timpul zilei, dar si pe timpul noptii, copilul dandu-le jos doar atunci cand mananca si cand face activitati sportive… Iar, ca durata in timp, ele se poarta pe durate ce variaza intre sase si noua luni, uneori chiar si mai mult, in functie de cum erup si ceilalti dintisori. Uneori, apar probleme, in sensul ca ei nu poarta indeajuns aparatele mobile… si atunci ele nu se mai potrivesc foarte bine in gurita lor, dar tocmai de aceea trebuie sa existe o colaborare foarte buna intre pacient, parinti si medicul ortodont, pentru ca el sa inteleaga ca trebuie sa poarte aceste aparate pentru a-i corecta dintisorii si a obtine un zambet frumos.
Exista diferite tipuri de aparate dentare: mobile, care se poarta atunci cand copilul are si dinti de lapte, si dinti definitivi, aparate fixe, pentru momentul in care copilul a schimbat deja toti dintii, si aparate de contentie, care au rolul de a pastra rezultatele obtinute in urma purtarii aparatului fix.
Dr. Anca Albina, medic stomatolog specialist in ortodontie: Aparatele mobile se poarta in perioada in care copiii schimba dintisorii, adica inca exista dinti de lapte, iar oasele maxilare sunt in crestere, pe cand aparatele fixe se monteaza, de cele mai multe ori, cand copilul a schimbat toti dintisorii, cand cresterea oaselor maxilare s-a incheiat. Dupa ce indepartam aparatele fixe, se poarta aparatele de contentie, adica aparatele care mentin dintii pe noile pozitii, consolideaza dintii. Toate aceste probleme ortodontice netratate la timp pot avea repercusiuni in timp, in sensul ca pacientii nu au muscatura foarte buna, pot aparea probleme musculare, articulare… Si toate acestea duc la probleme ale dintilor, in sensul ca poate aparea boala parodontala… isi pot pierde dintii mult mai repede fata de cum ar trebui.
Pentru zambetul copilului dumneavoastra, pentru sanatatea si succesul sau in viata, e important ca toate problemele dentare sa fie rezolvate din timp.
Cecilia Caragea: Pentru mai multe informatii, va asteptam pe diferentesiesente.ro si pe pagina noastra de facebook si va invitam cu drag sa urmariti si urmatoare editie a emisiunii noastre.
Emisiune sustinuta de Clinicile Dr. Leahu.