Diferente si Esente – Despre hipertensiunea arteriala
0Diferente si Esente – Despre hipertensiunea arteriala
Realitatea TV, 26 martie 2017, de la ora 10.40
Invitat: Dr. Iosif Balint, medic specialist
Emisiune sustinuta de HRI Vitalion.
Cecilia Caragea: Hipertensiunea arteriala reprezinta o grava problema a timpului nostru. Sa ne gandim doar ca 40% dintre romani sufera de hipertensiune arteriala si ca o tensiune arteriala ridicata afecteaza inima, rinichii, ochii, provocand o serie intreaga de afectiuni. Haideti sa aflam impreuna ce se intelege prin hipertensiune arteriala, cum o putem preveni si cum o putem tine in frau, de la domnul doctor Iosif Balint!
Hipertensiunea arteriala este una dintre asa-numitele boli mute ale zilelor noastre. Pentru a intelege ce este si ce putem face pentru a ne proteja de acest flagel, haideti sa aflam mai intai ce este tensiunea arteriala!
Dr. Iosif Balint, medic specialist: Cand vorbim de tensiunea arteriala, vorbim de acea presiune pe care o pune coloana de sange pe peretele arterial. De fapt, sistemul cardiovascular este un sistem de pompare si de transport al sangelui. Inima pompeaza, deci depune un efort. Cu o anumita presiune, pompeaza sangele in artere, pentru ca sangele sa ajunga pana la tesuturi, pana la celule. Iar aceasta presiune exercitata pe peretele arterelor o masuram noi si o numim tensiune arteriala.
Atunci cand vorbim de valorile tensiunii arteriale, vorbim de valoarea tensiunii sistolice si de valoarea tensiunii diastolice.
Dr. Iosif Balint, medic specialist: Valorile normale ar fi undeva la 120 – 140 tensiunea sistolica si undeva la 70-80 tensiunea diastolica. Daca aceasta presiune exercitata pe peretele vascular creste, atunci vorbim de hipertensiune. De obicei, in prima faza, este mai frecventa cresterea tensiunii sistolice pe peretele vascular, iar aceasta este tensiunea crescuta mai frecvent intalnita, mai ales la pacientii mai in varsta.
Iata ce inseamna tensiunea sistolica si tensiunea diastolica!
Dr. Iosif Balint, medic specialist: Sistolic inseamna tensiunea exercitata de coloana de sange in momentul in care inima pompeaza sangele. Diastola este starea inimii in relaxare. Inima impinge coloana – asta este sistola, iar diastola este relaxarea muschilor inimii. Normal ca, in momentul in care inima impinge coloana de sange, aceasta presiune exercitata de sange asupra peretelui vascular este mai mare.
Primele semne, atunci cand avem probleme cu cresterea tensiunii arteriale, sunt o durere de ceafa si un puls crescut.
Dr. Iosif Balint, medic specialist: Poate fi, de exemplu, o durere de cap, la o tensiune crescuta, sau o durere de ochi – simtim de parca inima ne-ar bate, cumva, in cap, in tampla… Unii isi schimba culoarea fetei in rosu, pielea devine mai rosie… Deci sunt foarte multe semne, dar, atentie, hipertensiunea poate sa fie si fara semne, deci pacientul sa nu simta nicio diferenta, sa nu vada nicio diferenta si sa depisteze ca e hipertensiv la un control medical de rutina sau, stiu eu, la un accident vascular cerebral care a intervenit in urma tensiunii crescute, in urma hipertensiunii.
In foarte multe situatii, nu se cunosc cauzele hipertensiunii arteriale. Se stiu insa o serie de aspecte care influenteaza tensiunea arteriala si de care trebuie sa tinem cont.
Dr. Iosif Balint, medic specialist: Sunt foarte multe aspecte care pot influenta tensiunea. De exemplu, unul dintre aspecte este integritatea vaselor. Stim ca, hemodinamic, atunci cand printr-o artera trece coloana de sange, aceasta artera trebuie sa se dilate, fiindca presiunea, tensiunea pe care noi o masuram duce la dilatarea arterelor. Daca, cu trecerea anilor, aceste artere devin rigide si pierd din elasticitate, atunci aceste artere nu se mai pot dilata. Asta inseamna ca presiunea nu se poate exercita cum ar trebui pe peretele vascular si atunci creste foarte mult tensiunea in interiorul arterei, fiindca, din punct de vedere hemodinamic, nu mai functioneaza normal acest sistem complex de transport al sangelui. Vorbim de procesul de imbatranire, care poate sa duca la rigiditatea vaselor…
Dincolo de imbatranirea vaselor noastre de sange, un rol important il joaca stilul de viata, stresul cotidian…
Dr. Iosif Balint, medic specialist: Si despre aceasta boala putem sa zicem ca este o boala moderna, fiindca din ce in ce mai multi tineri sufera de aceasta boala. Poate aparea deja la varsta de 30 de ani o hipertensiune, din cauza stresului pe care foarte multe persoane il au zi de zi. Viata cotidiana a crescut foarte mult stresul. Traim in vremuri in care totul este foarte accelerat, viata este foarte accelerata, viata noastra este din ce in ce mai rapida… Si, atunci, factorii de stres ne bombardeaza in fiecare zi – ratele la banca, la serviciu, la copii, la gradinita, la scoala, la facultate, probleme in familie, probleme cu vecinii, probleme in trafic, tot felul de alte probleme, care ne streseaza. De foarte multe ori, pacientii nu observa acest stres, fiindca se familiarizeaza cu acest factor, dar el duce la cresterea tensiunii arteriale. Cunosc oameni de 40 de ani care traiesc deja cu medicamente, fiindca au tensiunea foarte, foarte crescuta.
Primele recomandari ar fi, asadar, o viata mai calma, pauze de relaxare, miscare… Sunt importante, de asemenea, renuntarea la fumat si la bauturile alcoolice, reducerea consumului de sare, reducerea greutatii corporale, dar si grija pentru sanatatea vaselor de sange, care reprezinta un aspect esential.
Dr. Iosif Balint, medic specialist: Noi putem sa venim sa-i ajutam pe acesti pacienti, indiferent de varsta. In primul rand vorbim de pacientii cronici, fiindca majoritatea pacientilor cu hipertensiune sunt pacienti in varsta. Si, atunci, una din metodele prin care i-am putea ajuta este reconstruirea, redarea elasticitatii vaselor, arterelor. Daca aceste artere se dilata mai usor, nu mai sunt rigide, daca le curatam din interior, nu mai sunt acele obstacole care pot duce la cresterea tensiunii, atunci, indiferent ca este o hipertensiune esentiala sau nu, putem sa scadem tensiunea arteriala cu ajutorul acestor tablete care contin minerale, vitamine si extracte din plante si care, asa cum am zis, au menirea de a reda elasticitatea peretelui vascular. Aceste artere se dilata mai usor, iar atunci si tensiunea, presiunea scade si putem sa revenim spre valori lunare.
Un alt aspect important este retentia de apa, de lichide. Aceasta este o directie de urmarit in privinta celor care se confrunta cu hipertensiunea arteriala, dar cu foarte mare atentie!
Dr. Iosif Balint, medic specialist: Ca sa eliminam lichidele, putem sa ajutam organismul cu diuretice. Dar, in momentul in care luam diuretice, trebuie sa stim ca acestea nu numai ca elimina surplusul de lichide, ci pot elimina si lichide de care organismul are nevoie. De aceea, pe de o parte putem sa accesam tablete care ne ajuta sa eliminam lichidele din organism, dar trebuie sa si consumam lichide, fiindca vom elimina si un volum de lichide din acel volum de care are nevoie organismul.
Iata de ce trebuie sa fim atat de atenti la retentia de apa in cazul hipertensiunii arteriale!
Dr. Iosif Balint, medic specialist: In momentul in care avem un surplus de lichide, poate sa creasca si volumul de sange. Creste volumul de sange, creste si tensiunea arteriala. De aceea, la hipertensivi este recomandata administrarea unor diuretice. Normal, vara ar trebui sa fie mai atenti, ca sa nu elimine prea multe lichide intr-o perioada destul de scurta, fiindca atunci s-ar putea sa ajunga la o tensiune foarte scazuta, ceea ce iarasi nu e bine. Ideea este ca, in momentul in care vorbim de un pacient cu hipertensiune, stim ca inima este suprasolicitata. Inima, ca sa functioneze normal, are nevoie de foarte multa „benzina”, ca sa intelegem, care este compusa in oxigen, vitamine si minerale. In momentul in care eliminam lichidele, unele diuretice elimina si anumite minerale, anumite componente din organism de care inima are nevoie pentru a functiona. Unul dintre acestea, foarte important, este potasiul. Diureticul pe care noi il recomandam pacientilor, obtinut din extracte din plante, are avantajul ca vine cu o eliminare de lichide, dar cu retinere de potasiu in organism. Fiindca sunt anumite diuretice care pe de o parte ajuta inima, eliminand surplusul de lichide, dar pe de alta parte fac, putem sa zicem, si un mic rau, fiindca elimina si potasiul din organism. Aceste tablete diuretice pe care noi le oferim pacientilor nostri au avantajul, pe de o parte, ca se retine potasiul in organism, pe de alta parte, aceste tablete contin numai extracte din plante.
Cum hipertensiunea arteriala poate sa afecteze o serie intreaga de organe si sa duca la complicatii extrem de grave, este esential sa o tinem strict sub control. Sanatate, ca-i mai buna decat toate!
Cecilia Caragea: Pentru mai multe informatii, va asteptam pe www.diferentesiesente.ro si pe pagina noastra de facebook. Va multumim si va invitam cu drag sa urmariti si viitoarea editie a emisiunii noastre.
Emisiune sustinuta de HRI Vitalion.