Diferente si Esente – Despre implantul dentar
0Diferente si Esente – Despre implantul dentar.
Realitatea TV, 31 octombrie 2015, de la ora 10.40
Invitat: Domnul Doctor Ionut Leahu – Clinicile Doctor Leahu.
Cecilia Caragea: Dantura reprezinta unul dintre factorii importanti atat pentru imaginea noastra, cat si pentru sanatatea noastra. O dantura cu probleme poate sa genereze o multitudine de afectiuni – respiratorii, digestive, cardiovasculare – si, in cazul gravidelor, si serioase probleme in sarcina. Cu toate acestea, aproape 80% dintre romani au probleme dentare. Sa fie atat de mare teama de dentist? Sa ne fi speriat atat de mult costurile unei interventii stomatologice?
Romania este tara cu cel mai mic consum de pasta de dinti din Europa si in care procentul celor care merg la dentist doar atunci cand un dinte trebuie scos creste de la an la an. Totul pleaca de la lipsa banilor, dar si de la frica de dentist. Ar trebui investit in campanii de educare si de preventie si, bineinteles, alocati mai multi bani pentru stomatologie. Pentru ca, astazi, noi proceduri, mult mai putin invazive si mai accesibile, sunt disponibile si in clinicile de la noi, care nu mai seamana deloc cu vechile cabinete stomatologice. E nevoie insa de informatie si educatie pentru a face vizitele regulate la dentist si pentru a sti cu cate afectiuni te poti confrunta daca nu iti repari dantura la timp.
Cecilia Caragea: Astazi ne-am propus sa aflam mai multe pe aceasta tema, dar mai ales ce presupune un implant dentar – cat costa, cat dureaza si cat de tare doare – de la domnul doctor Ionut Leahu. Domnule doctor, prin ce se diferentiaza, astazi, o clinica dentara moderna fata de vechile cabinete stomatologice?
Dr. Ionut Leahu: O clinica dentara moderna se diferentiaza fata de un cabinet de pe vremuri prin faptul ca avem toata tehnologia la un loc si, de asemenea, prin faptul ca avem o echipa multidisciplinara – toate, iarasi, in aceeasi locatie. O prima tehnologie pe care o folosim in viata de zi cu zi in clinicile noastre este radiologia dentala digitala, ceea ce ne permite ca, in doar noua secunde, sa aflam tot istoricul medical al pacientului, sa vedem exact ce structuri dentare sunt sanatoase, ce probleme are, unde avem suficient os pentru a pune implanturi dentare… Absolut toate aceste informatii le putem afla cu ajutorul radiologiei digitale. Echipa este extrem de importanta, pentru ca, in cazul unui pacient, putem sa aflam mai multe diagnostice. Un pacient, de regula, are si probleme parodontale, are si probleme de genul cariilor, are si nevoie de chirurgie si implantologie orala… Si asta este un mare avantaj, pentru ca putem aici sa oferim toate aceste specializari intr-un singur loc.
Noile tehnologii grabesc vindecarea, dar, in plus, au schimbat si modul in care este privit implantul dentar, atat de catre medici, cat si de catre pacienti.
Dr. Ionut Leahu: Tehnologia pe care am implementat-o cu succes, incepand chiar de acum doi ani de zile, este tehnologia factorilor de crestere. Acesta este si viitorul medicinei, este medicina care porneste de la propriul organism. Cu ajutorul acestei tehnologii, prin recoltarea unei cantitati mici de sange de la pacient, chiar inaintea interventiei, putem sa extragem factorii lui de crestere si fibrina proprie, astfel incat, cand avem de realizat un implant dentar sau mai multe implanturi dentare sau chiar si in cazul unei banale extractii, putem sa controlam vindecarea pacientului, prin simplul fapt ca luam o tehnologie care porneste din propriul lui corp si care este gandita sa accelereze vindecarea. Astfel incat obtinem o vindecare de pana la sapte ori mai rapida si, de asemenea, scad foarte mult riscuri de genul: respingerea implantului, infectie… scad riscurile legate de aparitia durerii si a inflamatiei postoperatorii. In cazurile in care nu mai putem pastra dintii, acum, de cativa ani, s-a trecut putin de la zicala aceea Hai sa pastram dintii pana cad singuri! si trecem acum la a nu mai lasa dintii sa distruga osul in care putem sa punem implanturi dentare. A devenit foarte important ca noi sa gandim inainte sa se intample acest lucru. Asta tine oarecum tot de preventie, adica ne uitam la niste dinti despre care vedem foarte clar ca nu mai pot fi recuperati, nu are niciun sens sa incercam, prin tratamente parodontale, sa incercam sa pastram acei dinti in gura pacientului… Pentru ca dintii care deja se misca nu mai pot fi stabilizati. Deja organismul a luat decizia ca nu mai doreste acei dinti acolo. Acum, noua gandire este sa indepartam acesti dinti inainte sa se produca o distrugere foarte mare a masei osoase, apoi, in aceeasi interventie, sa inseram implanturi dentare si, cu ajutorul factorilor de crestere, sa controlam vindecarea si a doua zi pacientul sa primeasca o lucrare provizorie fixa.
Astazi a fost dezvoltata o procedura rapida si sigura pentru a putea avea dantura dorita. Este vorba de procedura Fast & Fixed; altfel spus, repede si bine, ceea ce inseamna ca in aceeasi interventie se realizeaza toate procedurile necesare pentru implanturi, dar si implantarea propriu-zisa. Imediat dupa operatie, pacientul primeste o lucrare provizorie, care ii permite sa zambeasca si sa manance fara nicio problema, sa-si reia activitatea intr-un timp record. Dupa patru-sase luni, lucrarea provizorie va fi inlocuita cu cea finala. Interventia Fast & Fixed se poate realiza si pentru cei care si-au pierdut toti dintii, prin sase implanturi sus si patru jos. Medicul stomatolog realizeaza consultul de specialitate, radiografiile dentare necesare si solicita si alte analize de baza ale sangelui, precum hemoleucograma, timpii de sangerare, timpii de coagulare, iar apoi decide impreuna cu medicul anestezist procedurile pentru fiecare pacient. Medicul anestezist este foarte important si face parte din echipa operatorie.
Dr. Ionut Leahu: Nu doar ca-l monitorizeaza pe pacient, sa se asigure ca nu se intampla absolut nimic negativ cu sanatatea generala a pacientului, dar ii ofera si o forma de sedare, astfel incat pacientul primeste pe vena niste medicamente si el de cele mai multe ori doarme in timpul interventiei. Dar, in acelasi timp, cand il rugam sa ne deschida gura, deschide gura. Tocmai de aceea, aceasta este o forma de sedare constienta, care, la fel, nu are riscuri pentru sanatatea generala a pacientului si ne ajuta pe noi, pe echipa medicala, sa putem sa facem toate interventiile chirurgicale intr-o singura operatie. De cele mai multe ori, dureaza undeva spre doua ore, doua ore jumatate toate operatia, in care facem extractii, punem implanturi, facem augmentari osoase acolo unde este cazul, astfel incat pacientul sa poata sa primeasca dinti a doua zi.
Este necesara o singura interventie intr-o singura zi, iar pacientul poate avea dantura pe care si-a dorit-o, functionala si estetica. In urma unei consultatii de specialitate, medicul poate recomanda procedura necesara pentru fiecare pacient. Din aceasta categorie fac parte cei care si-au pierdut complet dantura, dar si cei care mai au dinti, insa acestia nu mai pot sustine o lucrare. Exista solutii si pentru pacientii care au proteze dentare, dar isi doresc dinti ficsi.
Dr. Ionut Leahu: Nu mai avem limitari din punctul de vedere al afectiunilor generale ale pacientului. Avem o vorba: atata timp cat pacientul poate sa vina pe picioarele lui, atunci cu siguranta putem sa-l operam.
Indiferent de varsta sau de diferitele afectiuni ale unui pacient, noile tehnologii pot oferi solutii sigure si rapide pentru a va putea repara dantura si a va putea bucura din plin de viata.
Pacienta: Imi intrerupsesem activitatea sociala, stiti, si din cauza asta am hotarat ca trebuie sa fac efortul, indiferent cat ar fi el de mare. Am redevenit eu, cea care eram odata. Ieri, cand am iesit pe strada, mi-am dat seama ca sunt eu, cea care ma izolasem de un an de zile de societate.
Dr. Ionut Leahu: Intotdeauna avem grija si, in situatia in care avem pacienti bolnavi cronici, le cerem analize inainte, discutam si cu medicul care ii are in grija, dar exista protocoale pentru orice tip de afectiune, fie ca este vorba de afectiuni cardiace… Avem, de exemplu, un pacient care este in tratament acum, un pacient tanar care a avut un transplant cardiac, deci a avut un transplant de inima in urma cu doi ani si acum este in tratamente stomatologice, fara nicio problema. Cand vine vorba de diabet, atata timp cat diabetul este controlat si pacientul are grija sa-si respecte dozele de insulina… chiar daca este pacient dependent de insulina, atata timp cat are grija de glicemie si o tine in niste valori optime, poate, la fel, sa primeasca implanturi dentare, poate sa primeasca o dantura sanatoasa si putem sa-l ajutam sa si-o ingrijeasca.
Asadar, nu amanati vizita la dentist si tineti pasul cu noile tehnologii medicale! Totul se desfasoara rapid, in siguranta si la preturi decente. Iata si cat tine un implant dentar!
Dr. Ionut Leahu: Trebuie sa ne gandim ca implanturile dentare sunt de peste patruzeci de ani utilizate in stomatologie… si deja sunt implanturi care mai sunt dupa patruzeci de ani. Acele implanturi de la inceput nu aveau tehnologia din zilele noastre. Deci este clar ca, atata timp cat folosim cea mai recenta tehnologie si folosim protocoale foarte stricte, atunci putem sa avem asteptari foarte mari de la aceste implanturi dentare. Singurul lucru pe care trebuie sa-l avem in grija este igiena. Nu poti sa-ti pui implanturi dentare si sa nu mai vii la medicul dentist. Trebuie sa vii din sase in sase luni la controale, trebuie sa respecti un program de igienizari si atunci implanturile dentare pot sa tina o viata.
Cecilia Caragea: Pana la urma, inteleg ca este o munca de echipa: si intre personalul medical, dar si impreuna cu pacientul.
Dr. Ionut Leahu: Este o munca de echipa in care este implicata si partea medicala, dar cel mai important membru in echipa aceasta si fara de care nu putem face nimic este pacientul. Si, de fiecare data, in aceasta echipa si in relatia medic-pacient, intotdeauna reusim sa gasim solutii adaptate fiecarui pacient, atat din punct de vedere medical, dar, mai important, si din punct de vedere financiar.
Si… nu uitati: preventia costa mai putin si doare mai putin! Daca faceti vizite regulate la medic, din sase in sase luni, veti avea o sanatate mai buna si o imagine mai buna.
Cecilia Caragea: Pentru mai multe informatii, va asteptam pe diferentesiesente.ro si pe pagina noastra de facebook. Va multumim si va invitam sa urmariti si viitoarea editie a emisiunii noastre.
Emisiune sustinuta de Clinicile Dr. Leahu.