Diferente si Esente – Despre medicina ayurvedica
0Diferente si Esente – Despre medicina ayurvedica
Realitatea TV, 16 septembrie 2016
Invitat: Doamna doctor Carla Fabian, medic specialist fitoterapie si Ayurveda
Emisiune sustinuta de Star International Med, compania producatoare a brandului de remedii naturale ayurvedice Ayurmed.
Cecilia Caragea: Ne-am dorit, ne dorim si intotdeauna ne vom dori, inainte de toate, sanatate. In orice cultura si in orice civilizatie, oamenii au fost mereu in cautarea celor mai bune metode de mentinere a sanatatii. In India, de exemplu, acum mii si mii de ani, au fost puse bazele medicinei ayurvedice. Haideti sa aflam impreuna care sunt principiile care stau la baza acestei medicine si care sunt remediile naturale ayurvedice care ne pot ajuta sa avem o imunitate maxima!
Medicina ayurvedica este medicina traditionala indiana, cu o vechime de peste 5000 de ani si cu o viziune aparte asupra fiintei umane, inteleasa in complexitatea sa.
Dr. Carla Fabian, medic specialist: Medicina traditionala indiana Ayurveda este, in primul rand, un sistem medical holistic. Ea nu trateaza boli, ci trateaza omul. Deci nu tratam boala, tratam un om care are o anumita problema. Om care este alcatuit din mai multe invelisuri. In general, medicina alopata trateaza corpul fizic. Fiinta umana este alcatuita, in schimb, din mai multe invelisuri: invelisul fizic, invelisul energetic, invelisul emotional, invelisul mental si invelisul cauzal. Toate aceste invelisuri, la un moment dat, pot sa sufere anumite probleme, anumite perturbari, care apoi se transmit de la un invelis la altul, pana cand ajung la nivelul corpului fizic, unde apare boala. Deci boala este rezultatul, in plan fizic, al unor dezechilibre care de fapt exista pe celelalte niveluri.
In medicina ayurvedica, remediile sunt naturale, obtinute din plante. Insa, pe langa principiile fizice active ale unei plante, se tine cont si de incarcatura energetica.
Dr. Carla Fabian, medic specialist: Medicina Ayurveda trateaza in primul rand cu ajutorul plantelor. De la plante, noi putem sa folosim mai multe aspecte. Cel mai eficient remediu care se obtine din plante este seva plantei. Asta presupune ca noi ar trebui sa avem in permanenta la dispozitie planta proaspata si partea activa (adica exact partea de planta pe care o folosim, fie ca e fruct, ca e floare, ca e frunza, ca e radacina si asa mai departe) sa putem sa o supunem unui proces bland din care sa extragem in mod natural si armonios principiile active, astfel incat sa nu deterioram componenta energetica. Avand in vedere ca nu avem cum sa avem in permanenta acces la plante proaspete, pentru ca fiecare planta… urzica creste in momentul ei, papadia, in momentul ei, plantele indiene… busuiocul indian sau ce mai aducem de acolo, Ashwagandha… cresc, au momentul lor de maxima bogatie in principii active. Daca avem acces sa le folosim atunci, este in regula, dar foarte bine si cu rezultate la fel de bune putem sa folosim partea activa, componenta activa a plantei, recoltata in momentul corespunzator, uscata si transformata in pulbere, care apoi, in momentul in care o administram sublingual (aceasta este cea mai eficienta metoda de administrare a pulberii de plante), beneficiem si de componenta ei energetica si, dupa ce se produce acest transfer al energiei plantei in structura noastra energetica, in circuitul de canale energetice al structurii, noi inghitim planta respectiva, ea intra in sistemul nostru digestiv, este digerata, asimilata si, in felul acesta, beneficiem de principiile ei active fizice, care vor influenta structura fizica. Dar noi venim cu procesul de vindecare din doua directii: si din partea energetica spre fizic, si si direct in fizic. In felul acesta, eficienta este mult mai mare.
Dar remediile din plante nu sunt totul. Orice bolnav, daca vrea sa se vindece, conform medicinei ayurvedice trebuie sa realizeze si o serie de schimbari in modul sau de viata.
Dr. Carla Fabian, medic specialist: In primul rand, omul trebuie sa fie extrem de constient de cauzele care au dus la aparitia problemelor cu care se confrunta. Deci omul chiar trebuie sa-si puna problema: „De ce ajunge sa ma doara pe mine stomacul?” sau „De ce am indigestie?”, „De ce am tulburari de tranzit?” sau „De ce ma doare capul?” Trebuie sa-si puna intrebarea: „Cu ce situatie m-am confruntat? Care a fost conflictul sau starea emotionala pe care eu am mentinut-o?” sau „Ce ganduri am avut?” In momentul in care omul este constient ca, de fapt, cand are o suferinta, lui i se atrage atentia ca nu face ceva corect, atunci el, in mod normal, ar trebui sa se gandeasca: „Oare ce am gresit?” – in plan intentional, in planul gandirii, in planul emotiilor… „Poate am mancat ceva gresit, poate nu m-am odihnit corespunzator, poate fac o actiune care nu este potrivita pentru mine…” Daca nu reuseste sa se descurce singur in acest demers, poate sa apeleze la un practician ayurvedic, care, prin intrebari tintite, poate sa-l ajute, sa-l ghideze in acest proces introspectiv. In felul acesta, el poate sa ajunga cat mai aproape de cauza. Pentru ca noi degeaba dam remedii ca sa restabilim echilibrul la nivel fizic si energetic daca nu indepartam cauza! Daca ea persista, efectele vor aparea din nou in momentul in care noi intrerupem tratamentul. De asta este foarte important sa tratam si cauza.
Oamenii trebuie sa inteleaga ca, pentru a obtine si a-si mentine starea de sanatate, trebuie sa aiba forta de a-si schimba obiceiurile gresite, sa aiba puterea de a se schimba, de a se transforma, desi aceasta poate fi extrem de dificil de realizat.
Dr. Carla Fabian, medic specialist: El trebuie sa inteleaga ca trebuie sa transforme un anumit obicei gresit pe care il are, in plan emotional, in planul intentiilor, in plan mental, in planul actiunii… „Dar eu asa sunt! Eu nu pot sa ma transform! Eu asa am supravietuit intotdeauna!” Si atunci de ce esti bolnav de stomac, de ficat, de ce ai colon iritabil, de ce suferi de migrene?…
Bineinteles, si medicina indiana pune accentul pe preventie, insa metodele de preventie si de mentinere a sanatatii sunt recomandate in functie de tipologia constitutionala a fiecaruia.
Dr. Carla Fabian, medic specialist: Preventia este un aspect extrem de important, un aspect fundamental in Ayurveda, pentru ca, in momentul in care un om isi cunoaste tipologia constitutionala (o sa vorbim despre asta cu alta ocazie), el stie exact la ce afectiuni este predispus. Si atunci poate sa ia masuri preventive tintite.
In cazul copiilor, insa, mai ales dupa perioadele de vacanta, la reintrarea in comunitate, trebuie luate masuri suplimentare de preventie, mai ales pentru intarirea imunitatii.
Dr. Carla Fabian, medic specialist: Exista unii copii care, datorita programului mai putin supravegheat de catre parinti si bunici in vacanta, probabil ca vin in contact cu diversi agenti patogeni… Pentru ca… asta este, ei exista si, daca imunitatea noastra nu este suficient de puternica pentru a se apara impotriva lor, ei pot sa ramana in structura noastra si noi putem sa devenim contagiosi… Si merge un copil la gradinita si stranuta de doua ori si a doua zi stranuta toata grupa! Pentru ca, asta este, virusurile se transmit foarte usor.
Ayurveda este o medicina blanda, care nu numai ca utilizeaza remedii naturale din plante, dar tine cont si de varsta pacientilor. Astfel, in cazul copiilor, sunt recomandate siropuri, pentru a fi mai simplu de utilizat pentru ei, dar care sunt si placute la gust.
Dr. Carla Fabian, medic specialist: Copiii se descurca mai greu cu tabletele si stim ca, pana la 5 ani, chiar este o problema cu inghititul tabletelor la copii, in special ca sa evitam riscul de a se ineca cu ele, pentru ca nu toate reflexele sunt foarte bine dezoltate la ei. Si atunci exista acest remediu sub forma de sirop, care in primul rand ajuta copilul normal si armonios din toate punctele de vedere, atat fizic, cat si psihic si care, de asemenea, ii intareste sistemul imunitar. Acest sirop contine plante care regleaza foarte bine tot ceea ce inseamna aparat digestiv. Copiii sunt de obicei mofturosi la mancare – le regleaza apetitul, ii ajuta sa digere corespunzator mancarea, sa asimileze in mod armonios principiile nutritive, sa aiba un tranzit intestinal corespunzator. De asemenea, in situatia in care exista parazitoze intestinale (copiii pun mana peste tot, baga manuta in gurita nespalati, mananca fructe nespalate… cunoastem aceste aspecte), exista riscul foarte frecvent de aparitie a acestor parazitoze intestinale… acest sirop contine si Vidanga, celebra planta indiana Vidanga (Embelia ribes), care este un foarte bun antibacterian, antiviral si antiparazitar, in primul rand – omoara parazitii intestinali si, prin efectul usor laxativ, ajuta si la eliminarea lor. Chimenul mai este prezent in acest sirop, cardamomul este prezent – de asemenea, ajuta la aceste procese digestive, care trebuie sa se desfasoare armonios. In momentul in care digestia se desfasoara armonios, apetitul copilului este corespunzator, el are o pofta de mancare potrivita constitutiei si varstei…
Aceste remedii sunt recomandate si pentru racelile si gripele de sezon, pentru afectiunile respiratorii care vin odata cu toamna, dar sunt recomandate si pentru dezvoltarea mentala a copiilor, pentru cresterea capacitatii de memorare si concentrare, mai ales acum, la inceperea scolii.
Dr. Carla Fabian, medic specialist: Ajuta la buna functionare a aparatului respirator, la mentinerea sanatatii acestuia, la fluidificarea mucusului, in cazul in care apare o inflamatie la nivelul acestor cai respiratorii, la expectorarea lui… In cazul in care exista tuse, au si efect antitusiv… Efectele sunt complexe, plantele sunt alese special, cu efecte multiple si sinergice. De asemenea, acest sirop contine si o planta foarte speciala, care se numeste Brahmi (Bacopa monnieri), care este foarte importanta pentru buna dezvoltare psihica si intelectuala a copiilor. Mai ales in conditiile in care copiii incep scoala…
Parintii trebuie sa stie ca masurile de preventie sunt esentiale, ca aceste remedii blande, naturale pot fi administrate din timp, preventiv, inainte de o eventuala afectiune a copilului lor.
Cecilia Caragea: Pentru mai multe informatii, va asteptam pe diferentesiesente.ro si pe pagina noastra de facebook si va invitam cu drag sa urmariti si urmatoare editie a emisiunii noastre.
Doamna doctor Carla Fabian, medic specialist fitoterapie si Ayurveda, acorda consultatii in cabinetul din Bd-ul Nicolae Balcescu Nr. 35, Bucuresti. Pentru programari, puteti apela numerele de telefon 0787.534.609 sau 021.313.78.46.
Emisiune sustinuta de Star International Med, compania producatoare a brandului de remedii naturale ayurvedice Ayurmed.