Diferente si Esente – Despre sanatatea colonului
0Diferente si Esente – Despre sanatatea colonului
Realitatea TV, 23 aprilie 2016, de la ora 10.40
Cu: Prof. univ. dr. Pavel Chirila, medic primar, si dr. Andreea Dragomirescu, medic apifitoterapeut
Emisiune sustinuta de ApiLand
Cecilia Caragea: Alimentatia inadecvata si stilul de viata nesanatos ne afecteaza buna functionare a sistemului digestiv, in special a colonului. Care sunt remediile apifitoterapeutice pentru o buna digestie si pentru sanatatea colonului aflam de la invitatii nostri speciali, doctor Pavel Chirila si doctor Andreea Dragomirescu.
Pentru a putea discuta despre sanatatea colonului, trebuie sa stim cum functioneaza acesta.
Prof. Univ. Dr. Pavel Chirila, medic primar: Intestinul nostru este populat cu o flora microbiana pe care noi o numim saprofita. Acest lucru vrea sa spuna ca nu este o flora microbiana patogena, care da boli, ci, dimpotriva, e o flora microbiana care participa la procesul de digestie si care, mai mult decat atat, ne si apara de anumite boli, de anumiti microbi patogeni. Noi trebuie sa avem grija de aceasta flora. Este foarte important sa n-o lezam, sa n-o slabim imunologic, pentru ca ea participa la digestie, la absorbtie, la selectivitatea proceselor metabolice de acolo… Cu alte cuvinte, ea supravegheaza ce intra si ce ramane in corpul nostru si ce ramane sa se elimine… in afara.
Pentru sanatatea colonului, dar si a intregului organism, este esential ca flora intestinala sa fie sanatoasa. Iar pentru aceasta este nevoie de o alimentatie corecta.
Prof. Univ. Dr. Pavel Chirila, medic primar: Toata teoria alimentatiei se axeaza pe a nu slabi aceasta flora. Daca aceasta flora este sanatoasa, este puternica, atunci noi vom fi aparati de foarte multe boli, nu doar digestive, ci inclusiv de boli interne. Prima masura este ca alimentele care intra in tubul nostru digestiv sa fie naturale, pure si integrale. Acestea sunt trei cuvinte-cheie. Cu cat un aliment este mai departe, in forma lui de preluare, de ceea ce este in natura, cu cat este mai rafinat, cu cat este mai aditivat (cu E-uri sau cu insecticide sau cu saruri nitrice… sau modificat genetic, de exemplu), cu atat riscul de a leza aceasta flora saprofita este mai mare. Si acest principiu functioneaza chiar de la nastere. Laptele de mama este mai bun decat oricare alt lapte de pe lume. Este mai bun decat laptele praf, este mai bun decat laptele altor mamifere, la varsta mica… Deci trebuie sa luptam pentru o alimentatie naturala.
Iata cateva recomandari alimentare ale medicilor specialisti de care trebuie sa tinem cont pentru sanatatea colonului.
Prof. Univ. Dr. Pavel Chirila, medic primar: Sa evitam, in viata copilului si a adultului, unele alimente sau produse alimentare care ar putea deranja aceasta flora. Cel mai periculos, pe locul unu, as putea spune, ca periculozitate pentru fiinta umana, este zaharul. Este acest glucid rafinat, acest dizaharid care strica echilibrul dintre microbii saprofiti din tubul digestiv. A facut cineva un calcul… daca un copil, de exemplu, nu e alaptat la san (uneori din motive obiective, alteori din comoditate, alteori… asa… ca se duce mama la serviciu… uneori mama chiar nu are lapte), un copil, daca e alimentat numai cu lapte praf, pana pe la varsta de trei ani, patru ani mananca… cam un sac de zahar! Asa rezulta din concentratia care se prepara. Dupa ce incepe diversificarea, realizam cu totii ca mamele incep sa-i indoape pe copii cu prajituri de la o varsta foarte mica. De cand il diversifica, cu asta il diversifica, cu siropuri, cu iaurt cu zahar, cu tot felul de combinatii, budinci cu zahar, lapte cu orez cu zahar… Asta este cea mai mare greseala. Urmeaza, mai tarziu, a doua greseala, tot ca un atac asupra florei digestive: faina alba, care are efecte mai putin severe, dar comparabile cu zaharul. Pentru ca zaharul este un dizaharid, un glucid rafinat, iar faina alba contine mult amidon, care-i tot un glucid, si face cam aceleasi rele pe care le face si zaharul.
Fibrele si alimentele integrale sunt esentiale pentru o digestie sanatoasa.
Prof. Univ. Dr. Pavel Chirila, medic primar: Daca omul, copilul este hranit natural, atunci are parte de fibre, care fac foarte bine tubului digestiv si chiar florei saprofite, care asigura un tranzit permanent al tubului digestiv, evita constipatia si asa mai departe… Si tubul digestiv trebuie sa se obisnuiasca cu alimentul integral, asa cum este el de la creatie. Ca, daca zece, douazeci de ani, omul nu mananca alimentul integral si mananca numai alimente rafinate, numai alimente descompuse, e clar ca, atunci cand apare o boala si omul intelege ca ar fi bine sa manance natural, suporta mult mai greu un aliment natural, de data asta…
Atunci cand, pentru anumite afectiuni, trebuie sa luam antibiotice sau anumite medicamente, trebuie sa apelam si la probiotice, pentru refacerea florei intestinale, dar si la o alimentatie adecvata.
Prof. Univ. Dr. Pavel Chirila, medic primar: Sanatatea colonului se asigura si evitand antibioticele, de exemplu. Pentru ca antibioticele nu sunt atat de „destepte” si de selective incat sa omoare numai microbii patogeni. In mod sigur, cand luam, chiar justificat, un antibiotic, el afecteaza, omoara si o parte din flora saprofita… Ca de aia sunt antibiotice. Mai exista si alte medicamente care nu fac bine florei intestinale, de exemplu antiinflamatoarele, imuno-supresoarele… care se dau in diferite boli grave, sigur ca da… Trebuie reparata flora asta si cu probiotice, dar probiotice, asa, in situatii acute, de scurta durata… Dar noi nu putem sa mancam pastile toata viata, ca sa avem o flora sanatoasa, si atunci e mai bine sa o cultivam din alimente sanatoase. Si aici sunt lactatele fermentate, care au flora compatibila cu flora saprofita a colonului nostru – branza de vaci, iaurtul, sana, kefirul, laptele batut sau branzeturile fermentate, in general. Mai pot ajuta la revigorarea florei intestinale si alte alimente fermentate, cum ar fi borsul, de exemplu. Sau moarea, zeama de varza…
Una din cele mai mari probleme, insa, o constituie consumul excesiv de dulciuri, consumul excesiv de zahar.
Prof. Univ. Dr. Pavel Chirila, medic primar: Nevoia de dulce, nevoia de glucide trebuie asigurata numai din miere si fructe dulci. Sunt singurele glucide din natura.
Toate aceste greseli alimentare, de care, de multe ori, devenim constienti mult prea tarziu, provoaca o serie intreaga de afectiuni ale colonului.
Dr. Andreea Dragomirescu, medic apifitoterapeut: Medicii au inceput sa se confrunte tot mai frecvent, in cabinetele lor, cu pacienti care sufera de disbacterioze intestinale. Ceea ce inseamna ca flora intestinala de la nivelul colonului este perturbata.
Pe langa o alimentatie adecvata, pentru sanatatea colonului pot fi utile si produsele apicole, in special cele in forma lor pura si cruda.
Dr. Andreea Dragomirescu, medic apifitoterapeut: Acele alimente care contin lactofermenti naturali, cum ar fi iaurturile naturale sau kefirul natural, pentru ca aceste alimente au rolul de a repopula colonul cu acele bacterii sanatoase… Dar desigur ca, pe langa aceste alimente, putem vorbi despre polen, care intra si la categoria alimente, si la categoria remedii naturale. Si mai ales despre polenul crud, care are marele avantaj ca are in compozitia lui enzime (care sunt pastrate nealterate, pentru ca polenul este pastrat in stare cruda) si care, de asemenea, contine lactofermenti. Dintre tipurile de polen, cel mai indicat tip de polen pentru sanatatea colonului este polenul crud de trandafir salbatic, care aduce, pe langa continutul pe care il au toate tipurile de polen (vitamine, minerale, enzime, lactofermenti), si un aport important de carotenoizi, in mod special, si de flavonoide la modul general.
Iata cum functioneaza polenul crud de trandafir salbatic pentru sanatatea colonului!
Dr. Andreea Dragomirescu, medic apifitoterapeut: Polenul crud de trandafir salbatic contribuie foarte bine la repopularea colonului cu acele bacterii sanatoase si la refacerea acestui echilibru intestinal necesar unei digestii bune. Este foarte indicat acelor persoane care sufera de (asa cum le spunem noi) disbacterioze intestinale. Tulburarile de tranzit intestinal reprezinta o alta categorie de afectiuni cu care pacientii se confrunta destul de frecvent. Vorbim mai ales de constipatie (de obicei, cazurile de diaree sunt cazuri tranzitorii)… mai ales in cazurile constipatiei, polenul de trandafir salbatic, care readuce un echilibru la nivelul colonului, ne poate ajuta foarte mult. Pe de o parte pentru ca acest polen de trandafir contine fibre si pe de alta parte pentru ca el chiar contine substante care ajuta la mentinerea tonicitatii musculaturii tubului digestiv, care asigura peristaltismul intestinal.
O alimentatie adecvata si remediile apifitoterapeutice ne pot fi, asadar, de ajutor intr-o serie intreaga de afectiuni, inclusiv ale colonului. Si nu trebuie sa uitam ca a preveni este mult mai usor!
Cecilia Caragea: Pentru mai multe informatii, va asteptam pe diferentesiesente.ro si pe pagina noastra de facebook si va invitam cu drag sa urmariti si viitoarea editie a emisiunii noastre.
Emisiune sustinuta de ApiLand.