Diferente si Esente – Despre uleiul de peste
0Diferente si Esente – Despre uleiul de peste.
Realitatea TV, 7 noiembrie 2015, de la ora 10.40
Invitat: Doamna Corina Tirlea – Director Executiv LYSI Romania.
Cecilia Caragea: Binefacerile uleiului de peste erau cunoscute inca de pe vremea bunicilor. Lingura cu untura de peste era obligatorie. Zilnic.
Chiar daca, mai demult, gustul si mirosul unturii de peste nu erau prea placute, si in Romania exista traditia administrarii acesteia, mai ales copiilor mici, considerandu-se ca in prima copilarie se pun bazele sanatatii noastre.
Cecilia Caragea: In tarile nordice, obiceiul s-a pastrat. Mai mult, in Islanda, copiilor de varsta prescolara si scolara li se administreaza zilnic ulei de peste in mod gratuit. O masura mult mai buna decat „laptele si cornul”, pentru ca uleiul de peste este esential pentru dezvoltarea copiilor si pentru sanatatea noastra in general.
Uleiul de peste reprezinta un remediu natural deosebit de valoros, ale carui beneficii pentru sanatate au fost demonstrate stiintific. Acum cateva decenii, medicii au constatat ca eschimosii, care consumau in principal carne de foca, somon si balena, prezentau o incidenta a infarctului miocardic de 400 de ori mai mica decat europenii. Mai mult, aveau o incidenta extrem de mica a bolilor de inima in general. Dar si a artritei, reumatismului si altor boli cu care noi ne confruntam din ce in ce mai des. Imediat, toate acestea au fost puse in legatura cu alimentatia traditionala a eschimosilor, bogata in peste si ulei de peste.
Cecilia Caragea: In tarile nordice, traditia uleiului de peste dateaza inca de pe vremea vikingilor. Prin ce anume s-a impus consumul de ulei de peste?
Corina Tirlea: Este adevarat ca administrarea uleiului de peste este o traditie care dateaza de secole. Si asta datorita calitatilor terapeutice, nutritive si energetice pe care uleiul de peste le da in sporirea starii de sanatate, in cresterea imunitatii si mai ales in revigorarea organismului.
Cecilia Caragea: Prin ce anume se diferentiaza uleiul islandez de peste fata de orice alt ulei de peste?
Corina Tirlea: Uleiul de peste produs in Islanda este ulei de peste ce foloseste materie prima de cea mai buna calitate, pescuita din apele reci ale Atlanticului de Nord, acolo unde nivelul de poluare este unul foarte, foarte scazut. Uleiul de peste pur islandez se deosebeste de celelalte uleiuri de peste prin puritate, prin gust bun si prin eficienta dovedita traditional. Statul islandez sustine cu tarie productia de ulei de peste, aceasta industrie devenind un vector al brandului de tara. Puritatea, gustul bun, eficienta dovedita traditional fac din uleiul islandez de peste un produs dezirabil pentru toti cei preocupati de obtinerea si mentinerea unei sanatati durabile si a unui organism viguros.
Uleiul de peste face parte din traditia popoarelor nordice. In lungile nopti polare, era folosit atat pentru alimentatie si sanatate, cat si pentru iluminat, asa cum in zona mediteraneana era folosit uleiul de masline. Pentru diferite afectiuni si pentru intarirea imunitatii in general se folosea uleiul de peste, iar pentru cicatrizarea ranilor, uleiul din ficat de rechin. Pentru ca exista mai multe tipuri de ulei de peste si fiecare este recomandat cu precadere in diferite situatii.
Cecilia Caragea: Islanda este cel mai mare producator de ulei de peste. Cate tipuri de ulei de peste produce si pentru ce anume sunt recomandate acestea?
Corina Tirlea: Islanda produce trei tipuri de ulei de peste. Primul tip de ulei de peste este uleiul de peste pur islandez de tip Omega 3. Acesta este un ulei de peste extras din carnea pestelui si se foloseste materie prima de cea mai buna calitate, din apele reci ale Atlanticului de Nord. Este un ulei de o puritate deosebita si contine Omega 3, acizi grasi EPA si DHA. Cel de-al doilea tip de ulei de peste este un ulei de peste special, de asemenea, este uleiul din ficat de rechin. Uleiul din ficat de rechin nu contine acizi grasi Omega 3, el contine alcoxi-gliceroli, care nu fac altceva decat sa stimuleze in mod natural raspunsul imun al organismului nostru. Alcoxi-glicerolii continuti in extractul de ulei din ficat de rechin se regasesc si in organismul nostru, fie in maduva osoasa, fie in laptele de mama. Insa s-a dovedit ca organismul uman produce mult mai putini alcoxi-gliceroli decat avem noi nevoie pentru a face fata acestei perioade solicitante, mai ales atunci cand exista schimbari bruste de temperatura. Uleiul din ficat de cod este cel de-al treilea tip de ulei de peste din Islanda. Este un ulei de peste deosebit, pentru ca se extrage din ficatul de cod, iar asta ii confera, in mod natural, pe langa componenta Omega 3, si un continut de vitamine A si D, vitamine A si D de provenienta naturala, ce se remarca printr-o biodisponibilitate deosebita… Acest tip de ulei de peste se recomanda a fi administrat chiar din primul an de viata. Unii medici pediatri il recomanda dupa primele doua saptamani de la nastere, altii, o data cu diversificarea hranei, in functie de necesarul si de etapa de dezvoltare a copilului.
Uleiul de peste este bogat in vitamina D, a carei actiune este potentata de vitamina A, si in complexul de acizi grasi Omega 3, toate avand o excelenta biodisponibilitate. Conform statisticilor, peste 1 miliard de oameni prezinta o grava carenta de vitamina D, din cauza unei alimentatii inadecvate si a expunerii insuficiente la soare, stiut fiind faptul ca organismul nostru nu poate fabrica vitamina D decat in cazul expunerii la soare. Este o vitamina esentiala pentru sanatatea oaselor si a dintilor. In caz de deficit, apare rahitismul la copii si, mai apoi, osteoporoza, care doar in Europa cauzeaza peste 1 milion de fracturi pe an. Tocmai de aceea, mai ales de toamna pana primavara, se recomanda suplimente nutritive cu vitamina D, mai ales ulei de peste.
Corina Tirlea: Vitamina D este vitala pentru retinerea si absorbtia calciului in oase. Este important sa stim ca o vitamina D de provenienta naturala ne asigura o absorbtie crescuta a calciului la nivelul oaselor si, in felul acesta, ne ajuta sa luptam cu afectiuni de genul osteoporozei sau cazurile de osteomalacie. De asemenea, efectul antiinflamator ne ajuta si in reducerea sau in diminuarea durerilor articulare, a redorii matinale pe care o avem si putem spune fara sa gresim ca Omega 3 ne hraneste realmente articulatiile si cartilajele.
Vitamina D joaca un rol esential si pentru buna functionare a sistemului imunitar, pentru ca doar in prezenta acesteia pot intra in lupta asa-numitele celule T, de care depinde capacitatea de aparare a organismului nostru in fata virusilor si bacteriilor.
Cecilia Caragea: Traditional, se spunea ca trebuie sa iei ulei de peste in lunile care au in nume litera R – septembrie, octombrie, noiembrie, decembrie… pana in aprilie. Cat adevar este in aceasta traditie?
Corina Tirlea: Este important sa luam ulei din ficat de cod, din septembrie pana in aprilie macar, pentru ca, neexpunandu-ne indeajuns la soare, nu sintetizam suficienta vitamina D pentru a absoarbe calciu in oase si pentru a ne sustine, in acelasi timp, sistemul imunitar. Este iarasi dovedit ca vitamina D este mai mult decat o vitamina simpla, este declansatorul natural al imunitatii organismului nostru.
Un rol la fel de important pentru sanatatea noastra il joaca acizii grasi Omega 3. Cum organismul nostru nu poate fabrica singur acesti acizi, trebuie sa includem in alimentatia zilnica peste, nuci, seminte si alte alimente bogate in Omega 3 sau sa recurgem la suplimente nutritive cu Omega 3, pentru ca acizii grasi Omega 3 asigura sanatatea sistemului cardiovascular, mentin sanatatea articulatiilor, a creierului si a ochilor. Mai mult, un aport de Omega 3 este recomandat si femeilor insarcinate.
Corina Tirlea: Omega 3 reprezinta caramizile pentru formarea creierului copilului. La inceput, in perioada prenatala, toate aceste premize se bazeaza pe rezervele mamei. De aceea, este important ca si aportul de Omega 3 in dieta mamei sa fie unul adecvat, atat pentru copil, pentru fatul ce urmeaza a se dezvolta, atat din punct de vedere cognitiv, cat si din punct de vedere al organismului per total, dar si pentru mama. Si de ce spunem asta? Pentru ca este iarasi demonstrat (si sunt nenumarate studii in acest sens) ca depresia post-partum este strict legata de un continut scazut de Omega 3 (EPA si DHA) la nivelul sangelui.
Un aport de ulei de peste este, asadar, esential pentru o inima sanatoasa, oase puternice si o minte sclipitoare, pentru a face fata stresului si afectiunilor de sezon.
Cecilia Caragea: Pentru mai multe informatii, va asteptam pe diferentesiesente.ro si pe pagina noastra de facebook. Si va invitam, cu drag, sa urmariti si viitoarea editie a emisiunii noastre.
Emisiune sustinuta de LYSI Romania.