Diferente si Esente – Despre uleiurile presate la rece
0Diferente si Esente – Despre uleiurile presate la rece
Realitatea TV, 27 februarie 2016, de la ora 10.40
Invitati: Inginer Eugen Bobe, director tehnic 2E PROD, si Inginer Emilia Bobe, director 2E PROD.
2E PROD este compania producatoare a uleiurilor presate la rece Cardinal.
Emisiune sustinuta de Uleiurile Cardinal
Cecilia Caragea: Uleiul de calitate presat la rece extravirgin poate sa fie o adevarata sursa de sanatate atunci cand este produs din seminte atent selectate, din cele mai bogate soluri ale tarii si dupa o tehnologie in care sunt respectate cu strictete regulile de fabricatie. Merita sa descoperim uleiurile presate la rece, romanesti, dupa o tehnologie romaneasca si din seminte romanesti.
Atunci cand vorbim de uleiuri, majoritatea se gandesc la uleiurile rafinate, consumate pe scara larga. Unii se gandesc insa si la uleiul de masline presat la rece, iar altii – mai putini, ce-i drept – se gandesc si la uleiurile presate la rece din seminte oleaginoase. Pentru ca un ulei presat la rece sa fie cu adevarat de calitate sunt esentiale atat semintele din care este extras, cat si tehnologia care este aplicata. Un antreprenor roman, cu 20 de ani de experienta in cercetarea si productia de uleiuri presate la rece, a descoperit secretele acestui aur lichid.
Ing. Eugen Bobe, director companie uleiuri presate la rece: Noi lucram cu seminte romanesti, din Campia Romana, tehnologia este romaneasca, ne apartine in totalitate, si dezvoltam, prin aceasta, un produs de calitate. Un produs romanesc.
Romania este recunoscuta pentru pamantul rodnic, bogat, fertil. Avem zone de exceptie, precum Campia Burnazului. Din semintele de aici se extrag uleiuri care sunt apreciate de toti cei care le-au incercat.
Ing. Eugen Bobe, director companie uleiuri presate la rece: Producem, la ora actuala, cu materie prima din arealul Campiei Burnazului, care este una dintre cele mai fertile campii, cu un sol foarte, foarte bogat in nutrienti pentru plante, iar asta confera semintelor calitati deosebite. Ele pot sa acumuleze cantitati mari de ulei, dar in acelasi timp si cantitati mari de vitamine, ceea ce este foarte important. Dorim de la un ulei sa fie proaspat, sa fie limpede, sa aiba miros si gust placut, nu mirosuri si gusturi straine, ceea ce se intampla foarte frecvent la aceste uleiuri.
Dar calitatea semintelor nu este totul. Conteaza si tehnologia folosita. Producatorul roman, care a stiut sa vada potentialul semintelor din zona, a dezvoltat, impreuna cu echipa pe care o conduce, si o tehnologie speciala: Raw Organic Cardinal Technology.
Ing. Eugen Bobe, director companie uleiuri presate la rece: Pare usor sa fabricam aceste tipuri de uleiuri, dar in definitiv este o adevarata arta pentru a face un ulei de calitate. Trebuie sa tii cont de o serie multipla de factori atat de natura tehnica, cat si de natura organizatorica.
Pentru obtinerea uleiurilor presate la rece trebuie aplicate metode si tehnologii diferite, in functie de semintele din care se extrage uleiul, acestea necesitand o prelucrare diferita.
Ing. Eugen Bobe, director companie uleiuri presate la rece: Pe langa uleiurile traditionale, de floarea-soarelui, dovleac, in, susan, mac, am inceput sa producem si uleiurile speciale, din seminte de struguri si din catina. Aceste uleiuri necesita tehnologii aparte, tehnologii mai complicate decat ceea ce foloseam pana acum. Si aceste tehnologii le-am adoptat cu succes.
Samburii de struguri sunt tari si necesita o prelucrare aparte. Fructele de catina trebuie atent uscate si selectionate, pentru a putea intra in procesul de extractie a uleiului. Dar acestea sunt uleiuri din ce in ce mai cerute – nu numai in Romania, ci si in alte tari.
Ing. Eugen Bobe, director companie uleiuri presate la rece: Faptul ca exportam in tari cu consumatori exigenti, precum Italia, Finlanda, Anglia, este o dovada ca produsele noastre sunt produse de calitate.
Atunci cand alegem un ulei presat la rece trebuie sa fim atenti la cateva aspecte care fac diferenta.
Ing. Emilia Bobe, director companie uleiuri presate la rece: Din pacate, exista pe piata uleiuri presate la rece care pot fi facute din seminte prajite. Atunci, ceea ce se castiga prin presare la rece, adica pastrarea vitaminelor si a acizilor grasi polinesaturati, se pierde prin faptul ca semintele au fost prajite, au fost supuse la temperatura. Si, desi ele se numesc uleiuri presate la rece, nu mai prezinta concentratia de vitamine si nutrienti de care omul are nevoie in alimentatia sa. Mai exista altfel de uleiuri presate la rece unde nu au fost folosite materii prime de calitate… si atunci apar defecte, cum ar fi gusturile neplacute, un miros mai neplacut… Si nu sunt proprii utilizarii in gastronomie.
Doar uleiurile presate la rece care sunt corect fabricate dau un gust deosebit mancarurilor.
Ing. Emilia Bobe, director companie uleiuri presate la rece: Uleiurile presate la rece extravirgine pe care noi le producem le-am creat ca o alternativa la uleiurile rafinate, le-am creat… ca sa oferim consumatorilor un produs, un aliment 100% natural. Ele pot fi folosite in gastronomie pentru a da gusturi placute, mirosuri placute, dar in acelasi timp au o concentratie maxima de nutrienti si vitamine si acizi grasi polinesaturati.
Pentru a obtine un ulei de calitate trebuie ca temperatura si presiunea din timpul obtinerii acestuia sa fie adaptate tipului de seminte din care se extrage uleiul.
Ing. Emilia Bobe, director companie uleiuri presate la rece: Prin tehnologia pe care o aplicam si prin faptul ca noi controlam, in fiecare faza tehnologica, prin aparate de masura si control si prin reglarea utilajelor, parametrii uleiului astfel incat sa aiba gust bun, sa aiba o concentratie maxima de nutrienti… asta face ca produsul nostru, in final, sa aiba o calitate superioara face de orice alte uleiuri de pe piata. De ce spun asta? Pentru ca folosim aceasta tehnologie unica si proiectam, construim, reglam utilajele in functie de semintele care se storc si in functie de parametri pe care vrem sa-i obtinem la uleiul respectiv. Exista seminte din care, daca le storci prea mult, obtii un ulei mai greu.. gustul se modifica… Deci trebuie stoarse cu multa delicatete. In general, pentru uleiurile presate la rece este nevoie sa folosim o stoarcere foarte delicata. Dincolo de temperatura, ca presiune trebuie sa fie foarte delicata si produsul final sa fie un produs curat, usor, fara mirosuri straine, fara urme de rancezire, deci un ulei proaspat, viu.
Pentru a obtine un ulei de calitate, semintele trebuie sa fie de calitate.
Ing. Emilia Bobe, director companie uleiuri presate la rece: In momentul in care materia prima a fost proasta, apar niste defecte ale uleiului care nu se mai pot remedia pe parcurs, cum se face la uleiurile rafinate, unde, prin rafinare, se indeparteaza mirosurile neplacute, se decoloreaza uleiul daca este prea intens colorat… Aici, uleiul care iese este pur, asa cum a iesit din samanta. Deci samanta trebuie sa fie de foarte buna calitate.
O alta problema este alegerea soiurilor de seminte din care se poate extrage un ulei de calitate.
Ing. Emilia Bobe, director companie uleiuri presate la rece: In ultima vreme au fost facute mai multe soiuri de seminte, pe considerente de productivitate, pe considerente de facilitare a operatiunilor agricole pentru a obtine recolte mari la hectar. Au aparut si seminte pe care nu le putem folosi. Noi folosim numai seminte romanesti, nemodificate genetic, care sunt recoltate de pe teritoriile din zona noastra, pentru ca in Campia Romana si in Campia Burnazului exista un sol atat de fertil cum nu se mai gaseste in foarte multe locuri din lume. De curand, pe pagina noastra de facebook am publicat o harta a Romaniei cu zonele in care se gaseste acest sol fertil cum nu se mai gaseste in multe locuri din lume, ci numai in cateva locuri, pe care le numeri pe degete, cum sunt Ucraina, Canada, ceva in Bulgaria si Siberia.
Uleiurile presate la rece sunt o solutie excelenta in bucataria noastra, ele putand fi folosite si in mancaruri, nu numai in salate.
Ing. Emilia Bobe, director companie uleiuri presate la rece: Daca il consumam in mancaruri gatite, preparate la foc, se mai pierd din vitamine, dar, atata vreme cat consumi ulei rafinat in mancaruri gatite, de ce n-ai consuma ulei presat la rece doar pentru faptul ca pierzi din vitamine? Mai pierzi din vitamine… Daca vrei sa beneficiezi de tot complexul de vitamine si de toti acizii grasi polinesaturati, adica de concentrare maxima de ulei natural asa cum se afla el in seminte, atunci este indicat sa-l pui dupa ce ai luat mancarea de pe foc sau in salate.
Uleiurile presate la rece din seminte oleaginoase sunt extrem de utile sanatatii noastre, ele putand fi folosite si in cure.
Ing. Emilia Bobe, director companie uleiuri presate la rece: Daca luam o lingura dimineata, pe stomacul gol, tranzitul nostru intestinal se va activa si, intr-o perioada in care vrem sa facem o dezintoxicare, lucrul acesta va ajuta mult. De asemenea, putem sa luam aceasta lingura dimineata pe stomacul gol ca sa obtinem eliminarea parazitilor intestinali.
Uleiul presat la rece din seminte de dovleac este de ajutor copiilor care au paraziti intestinali si este un bun adjuvant si in cazul barbatilor care au probleme cu prostata. De fapt, sunt o serie intreaga de afectiuni minore in care el este de ajutor.
Ing. Emilia Bobe, director companie uleiuri presate la rece: Fie ca este gastro-esofagie, regurgitare, fie ca sunt dureri usoare, atunci, folosind aceasta cura de ulei presat la rece… este indicat, mai bine tolerat si efectele sunt mai rapide cu ulei de dovleac, cu ulei de in, dar si cu ulei de catina.
Sanatatea noastra este determinata, in mare masura, si de alegerile pe care le facem, zi de zi, in bucatarie. Iar uleiurile presate la rece reprezinta un plus de sanatate.
Ing. Emilia Bobe, director companie uleiuri presate la rece: Poate ca nu avem posibilitatea sa schimbam alimentatia, intreaga noastra alimentatie cu o alimentatie naturala, dar aceasta mica schimbare a uleiului rafinat cu ulei natural va aduce o imbunatatire a intregii functionari a organismului. Informandu-ne despre aceste uleiuri si folosindu-le in bucataria noastra, putem aduce un mare beneficiu sanatatii noastre.
Aceste uleiuri presate la rece romanesti, din seminte autohtone, fabricate prin aceasta tehnologie romaneasca unica sunt produse cu care merita sa ne mandrim si pe care merita sa le alegem.
Cecilia Caragea: Pentru mai multe informatii, va asteptam pe diferentesiesente.ro si pe pagina noastra de facebook si va invitam cu drag sa urmariti si viitoarea editie a emisiunii noastre.
Emisiune sustinuta de Uleiurile Cardinal.