Diferente si Esente – Despre varice
0Diferente si Esente – Despre varice
Realitatea TV, 26 februarie 2017, de la ora 10.40
Invitat: Dr. Iosif Balint, medic specialist
Emisiune sustinuta de HRI Vitalion.
Cecilia Caragea: Prezente atat la barbati, cat mai ales la femei, varicele afecteaza aproape o treime din populatie. Pe langa faptul ca reprezinta o probleme estetica, varicele reprezinta o grava problema medicala. Haideti sa aflam impreuna ce sunt, cum se formeaza, cum le tratam si cum le putem preveni, de la domnul doctor Iosif Balint!
Circulatia venoasa de la nivelul picioarelor se realizeaza de jos in sus, catre inima, adica impotriva gravitatiei. Acest lucru este facilitat de prezenta in interiorul venelor a unor valve ce dirijeaza sangele inspre inima si de o serie de proprietati ale peretilor venosi.
Dr. Iosif Balint, medic specialist: Sangele trebuie transportat de la membrele inferioare spre inima, deci contrar gravitatiei. De fapt, coloana de sange este impinsa in sus cu ajutorul mai multor factori care asigura acest lucru. Ca sa se opreasca, sa nu curga inapoi, exista acele valve care la trecerea coloanei de sange se inchid si opresc coloana de sange. Toate acestea sunt asigurate, ajutate si de muschi, fiindca, in momentul in care miscam membrele inferioare, muschii se contracta, apasa pe vene si imping coloana de sange, ajutand astfel transportul de sange de jos in sus. Boala varicoasa apare in momentul in care, din anumite cauze, venele isi pierd elasticitatea. Asta inseamna ca se dilata un pic. Daca se dilata, atunci aceste valve se distanteaza una de alta, nu mai exista o inchidere totala, ermetica, sa zicem asa, iar asta permite sangelui sa curga de sus in jos, deci in directia gravitatiei. Atunci vedem ca primul semn care poate sa apara, de exemplu, la varice este edemul la membrele inferioare, la laba piciorului. Asta inseamna, de fapt, varicele. Se dilata, sangele stagneaza si, incet-incet, cu evolutia bolii, apare si acel desen serpuitor la nivelul pielii, la nivelul tegumentelor, care, de fapt, in prima faza, mai ales la domnisoare, este o problema estetica, dar din punct de vedere functional deja putem vorbi de o boala.
Asadar, dilatarea exagerata a venelor si functionarea deficitara a acestor valve unidirectionale conduc la perturbarea circulatiei venoase si la aparitia varicelor. Trebuie insa sa fim atenti de la primele simptome care pot aparea!
Dr. Iosif Balint, medic specialist: In prima faza, este edemul. In anumite cazuri, acest edem poate sa fie limitat la un anumit timp, din anumite cauze. De exemplu: stam, intr-o zi, foarte mult in pozitie sezand. Si atunci se intampla ca acei muschi nu mai ajuta la impingerea coloanei de sange spre inima si stagneaza. Atunci ce se intampla? Lichidele din sange trec de peretele venos si apare edemul la picioare. Daca acest lucru persista si daca intram deja in zona bolii, atunci acest edem va deveni permanent, in sensul ca marirea picioarelor va deveni permanenta. Daca persista si nu luam atitudine, putem sa ajungem pana la aparitia ulcerului varicos, care este o rana deschisa, care este o sursa de infectie pentru organism, care este dureroasa, necesita toaletare in fiecare zi, de doua-trei ori pe zi trebuie curatata, tratata zilnic… Deci calitatea vietii acestor pacienti deja este perturbata de faptul ca, in fiecare zi, de doua-trei ori trebuie sa se ocupe cu aceste rani, care, va spun, sunt si foarte dureroase. Poate sa apara, de asemenea, coagularea sangelui, pot sa apara acesti trombi, aceste cheaguri de sange care pot ajunge, de exemplu, pana in arterele pulmonare si pot duce la aparitia unor boli, care pot provoca chiar si moartea subita.
Iata ce se poate face pentru a preintampina aparitia unei asemenea afectiuni!
Dr. Iosif Balint, medic specialist: La o asemenea boala, vorbim in primul rand de elasticitatea venelor. Daca recastigam elasticitatea venelor, inseamna ca acele valve se apropie, inchid cum trebuie. Atunci deja randamentul transportului de sange creste foarte mult si, incet-incet, putem sa ajungem pana la disparitia edemelor, pana la inchiderea, de fapt, a ulceratiilor, fiindca si acest lucru este posibil, il putem face. Aceste tablete care contin vitamine, minerale si extracte din plante au menirea, in primul rand, de a reconstrui peretele vascular, de a reda elasticitatea acestor vene. Aceste vene isi recapata elasticitatea, incep sa functioneze, incep sa aiba randament. Acele ulceratii… putem ajunge pana la inchiderea acestor rani. Iar acest lucru este foarte important, pentru ca aceste persoane cu ulceratii chiar sufera, ani la rand. Sunt persoane care se plang, ani in sir, de durere, de modul lor de viata, care este influentat de aceste ulceratii. In momentul in care aceste rani se inchid, viata lor, calitatea vietii lor se schimba foarte mult in bine. Nu mai sunt acele dureri, nu mai au nevoie de acea ingrijire speciala zilnica, de mai multe ori, a acestor rani.
In privinta cauzelor favorizante ale acestor afectiuni, putem vorbi de obezitate, sarcina, sedentarism, diferite tulburari de coagulare, dar si de hipertensiune arteriala.
Dr. Iosif Balint, medic specialist: Mai des apar dupa o sarcina, la femei – de aceea, dupa primul copil sau dupa al doilea copil, femeile de obicei raman cu varice. Aici este o problema estetica, in primul rand, fiindca, la varsta asta, doamnele se gandesc mai ales la aspectul fizic, estetic al acestei boli.
Intr-adevar, aceasta este o boala care le afecteaza mai mult pe femei…
Dr. Iosif Balint, medic specialist: Cam 60% dintre femei sufera de aceasta boala. 30% din populatie si 60% dintre femei. Vedem ca mai mult de jumatate dintre femeile care ajung la varsta de 50-60 de ani deja sufera de aceasta boala, intr-o faza sau alta.
Nu trebuie sa uitam ca miscarea este esentiala! Contractiile musculare ajuta circulatia venoasa. Dar atunci cand stam la birou sau in picioare fara sa ne miscam, aceste pozitii statice reprezinta posibile cauze ale aparitiei varicelor.
Dr. Iosif Balint, medic specialist: De exemplu, o doamna care lucreaza intr-un birou, toata ziua sta pe scaun, seara, cand ajunge acasa, are picioarele umflate. Este o retentie de apa, dar retentia de apa este primul semn al bolii varicoase sau este primul semn ca venele sufera, intr-un fel sau altul. Deci in momentul in care avem o retentie de apa, deci ni s-a marit un pic glezna… daca apasam, de exemplu, cu degetul pe rana si, in momentul in care luam degetul de acolo, ramane, timp de cateva secunde, urma degetului, inseamna ca este o retentie de apa. Nu este o umflatura din cauza unei suprasolicitari a articulatiei, ci este retentie de apa. Daca este retentie de apa si acest lucru persista un timp mai indelungat, chiar si fara apara acel desen serpuit la nivelul pielii, putem sa ne gandim deja ca este o problema varicoasa, fiindca varicele pot aparea la venele superficiale sau profunde. Daca apare in prima faza la venele profunde, atunci nu sunt vizibile, nu sunt palpabile de catre pacienti, dar pot aparea aceste retentii de apa, aceste edeme la nivelul membrelor inferioare.
Trebuie, asadar, sa fim atenti inca de la primele simptome ale acestei afectiuni, mai ales ca debutul acesteia este destul de lent. Si trebuie sa fim atenti la stilul de viata. Sa nu uitam de importanta miscarii si de ajutorul suplimentelor alimentare. Sanatate, ca-i mai buna decat toate!
Cecilia Caragea: Pentru mai multe informatii, va asteptam pe www.diferentesiesente.ro si pe pagina noastra de facebook. Va multumim si va invitam cu drag sa urmariti si viitoarea editie a emisiunii noastre.
Emisiune sustinuta de HRI Vitalion.