Diferente si Esente – Ingrijirea dintilor la copii
0Diferente si Esente – Ingrijirea dintilor la copii
Realitatea TV, 9 septembrie 2016
Invitati: Dr. Ionut Leahu, medic dentist, si dr. Anca Gherghe, medic dentist pedodont – Clinicile Dr. Leahu
Cecilia Caragea: Dintii sanatosi reprezinta o conditie esentiala pentru sanatatea noastra. Astfel, este firesc ca inclusiv costurile tratamentelor stomatologice sa fie acoperite de Casa de Asigurari de Sanatate. Mai ales pentru copii, pentru ca o dantura neingrijita din copilarie poate genera o serie intreaga de afectiuni in viata adultului, cu costuri mult mai mari, atat pentru el, cat si pentru societate. Tocmai de aceea, este laudabila initiativa de a largi plaja tratamentelor stomatologice gratuite oferite copiilor cu varsta de pana la 18 ani. Care sunt drepturile si obligatiile fata de copiii nostri in aceasta privinta vom afla astazi.
Copiii de pana la 18 ani beneficiaza de doua consultatii stomatologice gratuite si de o serie de manopere dentare gratuite in clinicile si cabinetele care au semnat un contract in acest sens cu Casa de Asigurari de Sanatate.
Dr. Ionut Leahu, medic dentist: De cativa ani, tot cercetam posibilitatea de a le oferi copiilor servicii dentare gratuite care sa fie decontate prin Casa de Asigurari de Sanatate Bucuresti. In sfarsit, anul acesta am reusit sa semnam prima oara contractul. Am trecut, desigur, prin niste furci caudine… cand vine vorba de birocratia necesara pentru a realiza acest lucru. In prezent, contractul are niste limitari. Suntem limitati la a oferi doua consultatii pe an gratuite unui copil, suntem limitati la manoperele pe care le putem presta, dar in general acopera lucrurile de care au maxima nevoie, adica tot ce inseamna partea de carii. Practic, copiii, si la dintii de lapte, si la dintii permanenti, care incep sa erupa de la varsta de 6 ani, au nevoie de aceste tratamente, au nevoie ca dintii aceia sa fie intretinuti si, in momentul in care apare o carie dentara, sa fie tratata cat mai repede. Si acum acest lucru este posibil, fara sa fie limitat numarul de carii care pot fi tratate pentru un copil. Unde exista o limita globala… limita globala este data de bugetul pe care ni-l aloca Casa de Asigurari de Sanatate.
In baza contractului cu Casa de Asigurari de Sanatate, doar o serie de manopere dentare, precum repararea cariilor si extractiile, se pot realiza gratuit, nu si realizarea eventualelor aparate dentare necesare in cazul celor cu probleme ortodontice.
Dr. Ionut Leahu, medic dentist: Cand vine vorba de aparatele dentare, de problemele ortodontice, in general, nu sunt decontate de Casa de Asigurari de Sanatate. Sunt decontate doar cateva manopere foarte specifice, care de cele mai multe ori nu acopera necesarul de tratament pentru copil cand vine vorba de ortodontie. Ceea ce intra, totusi, in acest program cu Casa de Asigurari de Sanatate sunt extractiile.
Atat stomatologii, cat si parintii, impreuna, pot transforma acest proiect intr-unul de succes si sa solicite cresterea sumei alocate pentru acesta, astfel incat programul sa devina unul de impact.
Dr. Ionut Leahu, medic dentist: Cred ca trebuie sa fim mai vocali, sa fim mai vocali noi, ca si comunitate profesionala, adica tot ce inseamna institutiile care ne guverneaza pe noi, activitatea de stomatologie. Trebuie sa cerem mai mult de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. Trebuie sa cerem marirea acestui plafon, in primul rand. Si la fel si parintii. Parintii trebuie sa inteleaga ca, tocmai, ei platesc asigurari de sanatate si ca au ocazia, prin faptul ca aceste servicii sunt in mediul privat, au ocazia sa beneficieze de servicii de o calitate foarte buna si cu o siguranta ridicata la niste preturi… zero! Adica decontate de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. Dar trebuie sa fie cerute aceste lucruri, pentru ca degeaba suntem o singura voce, un singur lant de clinici care isi doreste sa faca acest lucru pentru comunitate, daca nu suntem mai multi, astfel incat sa producem cu adevarat un efect. Sunt foarte curios ce se va intampla la jumatatea anului viitor, cand speram sa putem mari acest plafon. Si tocmai de aceea suntem in discutii si cu asociatia profesionala care guverneaza clinicile private din Romania, astfel incat sa putem sa obtinem marirea acestui plafon si sa putem trata si mai multi copii prin programul acesta.
Exista mai multe posibilitati de imbunatatire a programului actual de servicii stomatologice gratuite pentru copii.
Dr. Ionut Leahu, medic dentist: Ori sa se creasca plafonul, sa se calculeze pe institutie, adica, atunci cand vine vorba de un lant de clinici, este clar ca avem capacitatea sa tratam foarte multi asigurati – automat, ar trebui sa avem un plafon mai mare… Sau sa se creasca plafonul pe medic, in cazul in care se decide sa ramana la nivel de medic. Pentru ca, in cele din urma, aceasta este si provocarea, pentru ca degeaba creezi aceasta posibilitate, creezi acest serviciu care se poate deconta, dar nu dai suficiente fonduri, astfel incat sa atingi cu adevarat populatia. Pentru ca, atunci cand vine vorba de Bucuresti, sunt sigur ca sunt foarte multi copii si tineri de pana in 18 ani care au nevoie de aceste servicii dentare si care ar trebui sa beneficieze de aceste servicii cu titlu gratuit.
Chiar daca numarul manoperelor dentare este limitat, in alte tari nu exista un plafon financiar atat de limitativ in privinta prestatorului acestor servicii.
Dr. Ionut Leahu, medic dentist: In general, in alte tari este limitat, la fel, numarul de servicii, si cand vine vorba de tipul servicii care sunt decontate, dar nu exista plafon, deci nu exista un plafon! Adica nu poti sa spui ca un serviciu… adica tu, ca si Casa de Asigurari, nu poti sa spui „Da, decontam servicii in diferite arii”, iar apoi sa vii si sa limitezi la prestator. Se creeaza clar un conflict, si de comunicare! De la Casa de Asigurari vor comunica: „Mergeti si faceti serviciile acestea, ca pacient, si obtineti serviciile acestea gratuit”, iar pe de alta parte ii dai prestatorului, cum suntem noi, un lant de clinici, ii dai un buget limitat… cu care noi trebuie sa avem grija, sa vedem cum facem managementul pacientilor astfel incat sa beneficieze cat mai multi de aceste servicii…
Medicii stomatologi isi propun, astazi, sa schimbe mentalitatea raportarii la acest program!
Dr. Ionut Leahu, medic dentist: De-a lungul anilor, numarul medicilor stomatologi care au semnat contracte cu Casa a fost in continua scadere, iar asta datorita limitarii plafonului, datorita limitarii serviciilor si de asemenea faptului ca Casa de Asigurari impune o lista de preturi care in general nu-ti permit sa oferi servicii de calitate inalta. Deci, combinate, aceste trei probleme au dus, practic, la scaderea numarului de medici care sunt in relatii contractuale cu Casa. Dar aici cred ca si noi, ca profesie, am gresit putin… Adica ar trebui tocmai sa contractam in relatie cu Casa de Asigurari, iar, odata ce suntem in contract cu Casa, sa intram in negocieri cu Casa, astfel incat sa putem sa aratam: „Uite, noi, ca entitate privata, ne dorim acest parteneriat, ne dorim sa crestem serviciile si ne dorim sa crestem calitatea serviciilor pe care le putem oferi in contract cu Casa de Asigurari.” Si asta cred ca se poate face doar in interior, pentru ca asta a fost dintotdeauna discutia… Existau discutii cu Casa, iar Casa spunea: „A, pai stomatologii nu sunt interesati de a face acest tip de contract cu noi!” Si asta ne dorim sa schimbam, iar acesta este, practic, un semnal pe care vrem sa-l dam acum in profesia noastra, astfel incat sa aratam ca, da, cu eforturi destul de mari din partea noastra, putem sa gestionam acest tip de program si sa fie un punct de plecare pentru ca apoi sa crestem impreuna.
In privinta extinderii acestui program si in cazul adultilor ar trebui tinut cont de evolutia procedurilor stomatologice si a costurilor acestora.
Dr. Ionut Leahu, medic dentist: In prezent exista, oarecum, o forma de decontare si pentru adulti, care este un plafon limitat la 60% din valoarea manoperei. Si aici, la fel, manoperele pentru adulti nu au cum sa se incadreze in serviciile dentare moderne. Adica valorile specificate acolo pentru anumite manopere nu ai cum sa le realizezi cu materialele moderne. Aici s-a produs ruptura. Practic, la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate a ramas o grila de preturi valabila, probabil, undeva prin anii 1995! In zilele noastre nu ai cum sa lucrezi corect si sigur la acele preturi pentru adulti. Aici este problema. De aceea, noi incepem acest program strict pentru copii, pentru ca acolo stim ca putem sa oferim servicii de calitate.
Insa, dincolo de toate acestea, parintii sunt principalii responsabili in privinta sanatatii dentare a copiilor lor, mai ales in ceea ce priveste preventia!
Dr. Ionut Leahu, medic dentist: Sfatul numarul unu pentru parinti este sa-si aduca copilul la medicul dentist atunci cand copilul nu are nicio problema! In momentul in care un copil vine cu dureri la medicul dentisti, el deja este foarte speriat, deja il doare. Deja noi trebuie sa lucram intr-o zona care doare. Automat, trebuie sa intervenim… pe langa anestezia locala, trebuie sa facem si o sedare IV inhalatorie, trebuie sa folosim algosedarea, adica trebuie sa intram in niste manopere mult mai complexe, pur si simplu ca sa tratam o urgenta pe care putea sa o previna parintele! Deci parintele este principalul responsabil de sanatatea dentara a copilului. Din pacate, sunt multi parinti in Romania care nu inteleg cat de importanta este preventia pentru viitorul copiilor lor. Nu inteleg cat de importanti sunt dintii de lapte pentru dezvoltarea normala a danturii finale. Tocmai aici apare problema: in momentul in care cunoastem un tanar de 17 ani caruia nu i s-au dezvoltat normal maxilarele… in loc sa fi purtat un aparat si sa fi corectat aceste lucruri la varste foarte fragede, acum procedura este foarte complexa, uneori se ajunge chiar la interventii chirurgicale complexe, ca sa putem corecta pozitia maxilarelor… Deci acesta este sfatul numarul unu: aduceti copilul la dentist!
Inainte de orice, in ceea ce priveste preventia, un periaj corect, de doua-trei ori pe zi, de cate minim trei minute, este obligatoriu!
Dr. Anca Gherghe, medic dentist pedodont: Desi incidenta cariei dentare este extrem de ridicata, ea poate fi prevenita foarte usor, printr-o igiena orala riguroasa si prin vizite regulate la medicul stomatolog. Cea mai eficienta metoda este periajul dentar, care se realizeaza de doua ori pe zi, dimineata si seara, se aplica periuta de dinti la nivelul gingiei, intr-un unghi de 45 de grade si se face miscari verticale, de sus in jos la nivelul maxilarului si de jos in sus la nivelul mandibulei. Celelalte metode sunt considerate metode auxiliare si sunt reprezentate de folosirea atei dentare si a apei de gura, care au rolul de a indeparta resturile alimentare si placa bacteriana din spatiile interdentare si de pe mucoasa bucala.
O dantura sanatoasa la varsta adulta se datoreaza in mare parte si preventiei din copilarie. Aveti grija de zambetul copiilor vostri si invatati-i obiceiurile bune, care le vor aduce sanatatea si succesul!
Cecilia Caragea: Pentru mai multe informatii, va asteptam pe diferentesiesente.ro si pe pagina noastra de facebook si va invitam cu drag sa urmariti si urmatoare editie a emisiunii noastre.
Emisiune sustinuta de Clinicile Dr. Leahu