Diferente si Esente – Metode sanatoase de albire dentara
0Diferente si Esente – Metode sanatoase de albire dentara
Realitatea TV, 16 iulie 2017, de la ora 16.40
Invitati: Doamna dr. Roxana Paraschiv, medic dentist, si domnul dr. Ionut Leahu, medic dentist, Clinicile Dr. Leahu
Cecilia Caragea: Ne dorim dinti albi, frumosi si sanatosi, dar exista o serie de factori care pot sa ne ingalbeneasca dintii. Haideti sa aflam impreuna care sunt cele mai sigure metode de albire a dintilor!
Igiena deficitara, diferite bauturi, medicamente sau alimente pot colora dintii!
Dr. Roxana Paraschiv, medic dentist: Smaltul dintilor se poate ingalbeni uniform sau pot aparea doar pete pe anumite portiuni ale dintelui, care pot fi in diferite nuante, de la galben pana la maroniu sau gri! In primul rand, igiena deficitara a cavitatii orale poate sa duca la colorarea dintilor, pentru ca favorizeaza formarea placii dentare. Astfel, smaltul dintilor capata o culoare galbuie din cauza unui periaj incorect sau care nu este efectuat cu regularitate. De asemenea, aceasta problema poate aparea si pentru ca nu este folosita ata dentara care poate sa curete zonele in care perii periutei de dinti, oricat sunt ei de fini, nu au acces. O a doua cauza ar putea fi unele alimente care pot duce, in timp, la colorarea dintilor. Este vorba despre bauturile care au un continut ridicat de cofeina, precum cafeaua si unele sortimente de ceai (ceaiul negru). De asemenea, vinul, ciocolata si alimentele care au un continut bogat in acizi, precum citricele, pot contribui la aparitia coloratiilor dentare. Fumatul este, de asemenea, o cauza importanta a acestei probleme stomatologice. Fumatorii se confrunta, mai ales, cu ingalbenirea dintilor din fata, iar acest lucru poate aparea in ciuda unei igiene dentare riguroase. O alta cauza poate fi inaintarea in varsta! Pe masura ce imbatranim, incep sa fie afectate si structurile dentare, din cauza ca smaltul se subtiaza, iar dentina, a carei culoare este galbena, devine mult mai vizibila. Administrarea unor medicamente; persoanele care urmeaza anumite tratamente se pot confrunta cu aparitia petelor pe dinti!
Pe langa unele antibiotice, mai exista o serie de alte tratamente medicamentoase care pot duce in timp la colorarea dintilor!
Dr. Roxana Paraschiv, medic dentist: Medicamentele antihistaminice si cele pentru tratarea hipertensiunii arteriale pot avea efecte similare. Chimioterapia si radioterapia pot si ele sa afecteze coloritul danturii, inclusiv unele tratamente stomatologice, precum obturatia de canal poate face ca dintii sa-si piarda aspectul natural si sa capete o culoare gri sau galbuie. Fluorul in exces, care se regaseste atat in apa de baut, cat si unele paste de dinti, poate duce, de asemenea, la aparitia coloratiilor dentare. De aceea, este recomandat sa nu facem exces de apa bogata in fluor de suplimente si de paste de dinti care contin aceasta substanta.
Iata care ar primele recomandari daca nu vrem ca dintii nostri sa se ingalbeneasca!
Dr. Roxana Paraschiv, medic dentist: In primul rand, o igiena orala corespunzatoare, si anume periere corecta de doua-trei ori pe zi, utilizarea atei dentare in mod regulat, apa de gura si dus bucal. Inlaturarea factorilor favorizanti care au dus la ingalbenirea dintilor, si anume evitarea antibioticelor ce pot provoca discromii ale dintilor, renuntarea la fumat, evitarea consumului de alimente ce pot pata dintii. Nu in ultimul rand, sa respecte vizitele la medicul stomatolog, cel putin de doua ori pe an.
Iata de ce sa recurgeti la albirea dentara in cabinetul medicului stomatolog si cat dureaza efectele acesteia!
Dr. Roxana Paraschiv, medic dentist: Putem vorbi de o igienizare completa, si anume detartraj, periaj profesional, air flow si albirea dentara. Efectul albirii profesionale poate dura de la cateva luni la cativa ani, iar gradul de albire difera de la o persoana la alta si depinde de starea initiala a danturii, de cat de patati sunt dintii si de concentratia gelului folosit. De asemenea, mentinerea efectului depinde de obiceiurile alimentare ale pacientului, daca este fumator sau nu. De retinut ca nu exista solutii de albire a dintilor care sa asigure o schimbare permanenta a culorii sau care sa previna discromia ulerioara a danturii.
Cea mai sigura metoda este, desigur, cea aplicata de catre medicul dentist!
Dr. Roxana Paraschiv, medic dentist: Internetul este plin de sfaturi si solutii pentru albirea dintilor, insa intotdeauna este valabila urmatoarea regula: un tratament profesional de albire in cabinet este mai sigur, dureaza mult mai putin si este mult mai eficient! Albirea dentara este o metoda sigura fara pierdere de substanta dentara, fara efecte secundare. Gelul de albire actioneaza asupra substantei organice din smalt, nu asupra substantei minerale prismatice, care da rezistenta smaltului. Cu alte cuvinte, albirea dentara nu ataca smaltul.
Nu trebuie sa uitam ca, odata cu inaintarea in varsta, dintii nostri tind sa devina mai galbeni si atunci cand suntem adulti ajungem sa apelam la procedura de albire dentara!
Dr. Ionut Leahu, medic dentist: Cand suntem tineri, cand suntem adolescenti si tineri adulti avem dintii mai deschisi la culoare… si de ce? Pentru ca acesti dinti ai nostri nu au apucat sa fie colorati de tot ceea ce mancam, de toate lichidele pe care le consumam si, desigur, mai sunt si pacientii care se apuca de fumat si fumatul, cu siguranta, coloreaza foarte tare suprafata dentara. Deci sa ne imaginam ca smaltul dentar, care pare foarte lucios si pare ca nu are nici un fel de defect in structura lui, are niste microporozitati, adica sunt niste mici spatii acolo in suprafata smaltului, unde tot ce mancam si bem colorat sau de la fumul de tigara, intra si se depune in aceste microporozitati ale smaltului dentar.
Iata in ce consta albirea dentara efectuata la medicul stomatolog!
Dr. Ionut Leahu, medic dentist: Avem o substanta care se aplica pe dinti si care este stimulata de o lampa speciala sau chiar de laser si elibereaza oxigen. Oxigen care intra si se leaga de acesti coloranti prezenti in suprafata smaltului si cu ajutorul acestei tehnologii practic se produce o curatare, mai degraba, foarte in profunzime si la nivel molecular a suprafetei smaltului. In felul acesta, efectul optic de dinti mai albi este obtinut, prin albirea dentara reusim sa obtinem albul natural al dintelui astfel incat stergem toate efectele timpului asupra suprafetei dentare. Este foarte important ca aceasta albire dentara sa fie facuta intr-un mediu profesionist cu produse profesionale pentru ca sunt foarte multe kituri de albit pentru acasa. Primim pacienti care au abuzat de acele kituri pentru albire acasa si au foarte multe probleme de sangerare gingivala dupa albire, fac foarte multe carii pentru ca, pur si simplu, sunt substante care se comercializeaza si care nu ar trebui folosite liber. Adica nu ar trebui sa aiba posibilitatea pacientul sa le foloseasca singur acasa fara supraveghere medicala. Sunt multe cazuri care au supradozat, au folosit mai multe kituri decat era cazul si, automat, in loc sa obtina o nuanta alba, frumoasa, sanatoasa, au obtinut o nuanta alba cretoasa din cauza ca dintele a fost supraexpus la aceste substante si a pierdut din mineralele proprii, astfel incat in aparenta dintele pare mai alb, dar nu este si o solutie sanatoasa pe termen lung, pentru ca acei dinti se cariaza mai rapid si au sensibilitate la rece, la dulce, la acru foarte foarte mare. Adica vin pacientii care reclama aceste lucruri si apoi, cand intrebam vedem ca s-a intamplat acest lucru. Au abuzat de produse de albire acasa. De aceea cel mai bine este sa veniti la medicul stomatolog si sa apelati la o solutie profesionista pentru a obtine un rezultat nu doar frumos estetic, dar in primul rand, sanatos.
Este vorba, asadar, de sanatatea voastra si de imaginea voastra, de zambetul vostru care va face mai frumosi, mai optimisti, mai increzatori. Aveti grija de el in fiecare zi prin obiceiuri sanatoase si prin vizite regulate la dentist!
Cecilia Caragea: Pentru mai multe informatii, va asteptam pe www.diferentesiesente.ro si pe pagina noastra de facebook. Va multumim si va invitam cu drag sa urmariti si viitoarea editie a emisiunii noastre.
Emisiune sustinuta de Clinicile Dr. Leahu.