Diferente si Esente – Noile tehnologii din protetica dentara
0Diferente si Esente – Noile tehnologii din protetica dentara
Realitatea TV, 18 august 2018, de la ora 10.40.
Invitati: Domnul dr. Ionut Leahu, medic dentist implantolog, si domnul dr. Alexandru Copae, medic dentist protetica dentara.
Emisiune sustinuta de Clinicile Dr. Leahu.
Cecilia Caragea: De multe ori, stiind ca pentru rezolvarea unei probleme stomatologice, cum ar fi, de exemplu, realizarea unei coroane dentare, avem nevoie de mult mai multe vizite la medicul stomatolog, amanam mult prea mult realizarea lucrarii protetice respective, dar astazi, datorita noilor tehnologii digitale, totul se poate desfasura mult mai repede si mult mai simplu! Despre toate aceste noi tehnologii din protetica dentara, vorbim in aceasta editie a emisiunii noastre Diferente si Esente!
Inainte de toate, haideti sa aflam ce inseamna o coroana dentara si cum poate fi aceasta inlocuita!
Dr. Ionut Leahu, medic dentist implantolog: Ne putem imagina asa: ca fiecare dinte are o palarie cu care ne nastem, adica palaria aceea este smaltul natural al dintelui. In momentul in care acel smalt este afectat, adica palaria este stricata, dam jos palaria cu freza si luam amprente sau scanam digital si confectionam din diverse materiale o palarie noua, pe care o punem pe acelasi dinte. In felul acesta, dintele este protejat, arata din nou ca un dinte anatomic corect si functioneaza ca un dinte normal pentru foarte multi ani dupa aceea!
De-a lungul timpului, au fost folosite mai multe tipuri de materiale pentru realizarea coroanelor dentare!
Dr. Ionut Leahu, medic dentist implantolog: Daca ne uitam in istorie, in trecut a existat pentru foarte mult timp standardul de aur, care se referea chiar la aliaje nobile. Adica erau aliaje pe baza de aur din care se confectionau aceste coroane dentare, pentru ca era un material foarte usor de folosit, de aplicat si puteai sa-l adaptezi foarte usor la dintele care a ramas. Doar ca s-a dovedit, in timp, ca aceasta tehnologie nu este atat de potrivita pentru dinti, pentru ca dintii, cand erup, nu au metal. Si, atunci, trebuie sa mergem catre o tehnologie in care folosim ceramica integrala sau dioxidul de zirconiu, asa-numitele coroane din zirconiu! Intre cele doua tehnologii iarasi este o diferenta, pentru ca zirconiul, de fapt, este un metal de culoarea dintelui si este un material foarte, foarte dur, mult mai dur decat ar trebui sa fie un dinte natural. Acest material il folosim doar la anumite cazuri specifice. In schimb, pentru dinti naturali, vrem sa folosim un material care se adapteaza si se lipeste chimic de ce a ramas din dinte. Va povesteam de acea palarie! Una este sa pui palaria si sa o lipesti cu un ciment si sa stea doar prin frictiune (adica de aceea nu cade palaria, pentru ca este stramta pe cap) versus sa lipim chimic acea palarie de cap. Deci coronitele cele mai bune in ziua de astazi sunt coronitele din ceramica integrala, care se aplica pe dintele natural cu ajutorul unui lipici special, care face legatura chimica intre ce a ramas din dinte si aceasta coronita!
Pentru realizarea efectiva a coroanelor dentare, astazi se foloseste tehnologia digitala!
Dr. Ionut Leahu, medic dentist implantolog: Aceste coronite sunt realizate cu ajutorul tehnologiilor digitale in ziua de astazi! Adica, in loc sa luam amprenta cu acel silicon si cu lingura individuala, luam amprenta cu o mica camera de filmat, care scaneaza in timp real si duce informatia despre cum arata dintii in gura direct pe calculator! Pe calculator, medicul, care are acum si pregatirea aceasta de “programator de dinti”, in ziua de astazi, face designul cum ar trebui sa arate dintele la final. Acest design fiind vizualizat si de catre pacient, adica ii arata pacientului: “Cam asa o sa arate dintii tai! Esti OK?” Bun! Dam comanda, comanda este trimisa catre un aparat ca un fel de robotel, care sta cuminte si frezeaza dintr-un cub de ceramica integrala pana ramane acea coronita pe care o punem imediat in gura pacientului si o lipim pe loc. Deci, in primul rand, marele avantaj cu aceasta tehnologie este ca este mult mai precisa, pentru ca, in trecut, cand se lucra cu tot felul de metale, intotdeauna apareau erori de turnare, pentru ca se turna acel metal, nu era frezat, strunjit. Acum, prin aceasta frezare computerizata, dispare complet eroarea umana si, atunci, aceste coronite, prin faptul ca se adapteaza perfect, se pot folosi slefuind mai putin din dinte si acesta este obiectivul! Adica… OK, este un dinte stricat, dar vreau sa pastrez ce e mai este bun din el intr-o cantitate cat mai mare, ca sa am un rezultat pe termen cat mai lung!
Metodele de aplicare ale coroanelor pe dinti au variat si ele de-a lungul timpului!
Dr. Ionut Leahu, medic dentist implantolog: Coroanele se cimenteaza, adica se lipesc de ce a ramas din dinte, prin doua metode! Ori se foloseste un material care se intareste in jurul dintelui si, in felul acesta, nu mai ai loc pe unde sa scoti coroana de pe dinte, fie exista varianta moderna, in care foloseste un acid, care este un gel care conditioneaza suprafata dintelui, adica o pregateste pentru lipire, cumva o deschide catre lipire si apoi se aplica acest lipici special si face corp comun cu dintele. Deci asta este diferenta majora intre legatura chimica si legatura mecanica, adica prin frictiune. In felul acesta, coroanele puse prin aceasta metoda nu mai au spatii libere, adica cimentul nu se mai poate spala de sub coroane. Pentru ca… ce descopera foarte multi purtatori de coroane sau punti dentare, ei descopera ca, la un moment dat, ii cade lucrarea si nu mai are dintele pe dedesubt. Pentru ca, pe sub lucrare, in timp… ganditi-va ca in gura este foarte multa saliva tot timpul, mancam tot timpul, deci nu iau pauze dintii nostri. Si, in timp, se dizolva acel ciment conventional de sub lucrare. Pentru faptul ca se dizolva, intra bacteriile acolo. Nu avem cum sa ne igienizam sub coroane – odata ce au intrat bacteriile acolo, singura solutie este sa indepartam lucrarea si sa o schimbam cu aceasta tehnologie moderna! Scanam digital si facem aceasta lipire chimica a coroanelor!
Materialele care se folosesc pentru coroanele dentare variaza si in functie de lucrarea protetica, de marimea acesteia si de rezistenta pe care trebuie sa o aiba!
Dr. Ionut Leahu, medic dentist implantolog: Cand vorbim de coroanele de zirconiu, noi le recomandam atunci cand facem punti dentare mari. Pentru ca, atunci cand faci o punte dentara, ceramica integrala rezista pana la o dimensiune de trei dinti maximum, dar, cand vrem sa facem o punte dentara, adica sa inlocuim mai multi dinti deodata cu o singura lucrare, atunci ne trebuie un material mai rezistent, care este zirconiul! Cand vorbim de lucrari pe implanturi, atunci cand lipsesc, poate, trei dinti, punem doua implanturi si realizam o structura din zirconiu, care este structura care va rezista la masticatie pe termen nelimitat!
Totusi, materialul cel mai des folosit este ceramica integrala!
Dr. Alexandru Copae, medic dentist protetica dentara: Ceramica pe care o folosim noi in restaurarile protetice este o ceramica din silicat de litiu, o ceramica sticloasa, dura, asemanatoare ca duritate cu smaltul dintelui!
Culoarea coroanei se stabileste cu mare atentie, pentru a fi la fel cu restul dintilor!
Dr. Alexandru Copae, medic dentist protetica dentara: In alegerea culorii restaurarii protetice, folosim o cheie standard, pe care o punem in dreptul dintelui natural, langa dintele care urmeaza a fi restaurat si, astfel, ne facem o idee in privinta culorii. Insa ceramica va fi si machiata, individual, in functie de situatie si de cazul pe care il protezam. Machiajul unei coroane consta in aplicarea unui strat subtire de ceramica cu diverse coloratii, ca sa ii restauram aspectul natural!
Astazi, realizarea unei coroane dentare are loc rapid, intr-o ora, pentru ca totul se face computerizat!
Dr. Alexandru Copae, medic dentist protetica dentara: Noi, in restaurarile protetice unidentare sau pluridentare, folosim un sistem computerizat, CAD CAM, prin care realzaim coroanele din niste cuburi de ceramica, care vin in diverse culori. Dupa ce este frezata lucrarea dentara, o individualizam, in functie de cazul pe care il protezam. Dupa ce piesa protetica iese din masina de frezat, aceasta este individualizata, machiata cu diversi pigmenti, ca sa ii redea aspectul cat mai natural, este bagat intr-un cuptor de ceramica, pentru a intari acest strat pe care l-am aplicat impreuna cu pigmentii. Dupa ce iese din cuptor, aceasta este conditionata acid, cu un acid special, care creeaza niste microretentii in interiorul coroanei, si apoi este cimentata!
Astfel, cu noile tehnologii, lucrurile se pot desfasura mult mai rapid si mai simplu pentru pacient! Un lucru ramane insa cert: pentru un zambet frumos si o dantura fara cusur, vizitele periodice la medicul dentist sunt absolut necesare!
Cecilia Caragea: Pentru mai multe informatii, va rugam sa ne urmariti pe diferentesiesente.ro si pe pagina noastra de facebook. Va multumim si va invitam cu drag sa urmariti si viitoarea editie a emisiunii noastre.
Emisiune sustinuta de Clinicile Dr. Leahu.