Diferente si Esente – Problemele de memorie la persoanele in varsta
0Diferente si Esente – Problemele de memorie la persoanele in varsta
Realitatea TV, 22 octombrie 2017, de la ora 10.40
Invitat: Dr. Iosif Balint, medic specialist
Emisiune sustinuta de HRI Vitalion.
Cecilia Caragea: Memoria joaca un rol esential nu numai in viata noastra profesionala, ci si in viata noastra de zi cu zi si, indiferent de faptul ca suntem sau nu constienti de acest lucru, oxigenul este unul dintre cei mai importanti factori care asigura buna functionare a creierului si, implicit, a memoriei. Dar corecta oxigenare a creierului si hranirea acestuia depind de circulatia cerebrala. Astfel, degradarea memoriei si a capacitatii de concentrare la varsta a treia sunt direct corelate cu degradarea circulatiei cerebrale. Stam astazi de vorba cu domnul doctor Iosif Balint despre cum putem sa ne sustinem circulatia si cum putem sa ne imbunatatim memoria si la varsta a treia!
Odata cu inaintarea in varsta, memoria noastra incepe sa nu mai fie atat de buna. Pentru a intelege acest fenomen, trebuie sa intelegem mai intai legatura dintre o buna circulatie cerebrala – altfel spus, o buna oxigenare a creierului – si memorie!
Dr. Iosif Balint, medic specialist: Creierul consta din neuroni. Sunt celulele care alcatuiesc creierul. Celulele acestea, neuronii, sunt foarte sensibile la oxigen. Deci aceste celule traiesc datorita oxigenului. In momentul in care nu avem oxigen sau neuronii nu au oxigen, atunci acestia, in foarte scurt timp, pot sa moara. De aceea, este foarte important, de exemplu, in momentul in care cineva este in stop cardio-respirator, daca putem sa-l resuscitam in cinci minute, atunci avem sanse ca, din punct de vedere neurologic, din punct de vedere al creierului, sa nu sufere. Daca excedem aceasta perioada, daca nu a beneficiat de resuscitare in primele cinci-sase minute, atunci deja creierul sufera ireversibil. Acest lucru se intampla, de exemplu, si la accidentul vascular cerebral. Cu cat timpul este mai lung, timpul in care nu a primit oxigen, nu a primit sange, nu a primit oxigenare, cu atat distrugerea este mai mare si, din pacate, este ireversibila.
Dar ce inseamna, de fapt, memoria?
Dr. Iosif Balint, medic specialist: Memoria inseamna retinerea anumitor informatii, pe care le putem reda oricand. Daca ne intreaba cineva, putem sa spunem ce culoare a avut, stiu eu, bluza prietenei sau cand, ce si cum s-a intamplat. Deci memoria inseamna retinerea anumitor informatii si redarea lor la un anumit punct. In momentul in care aceasta capacitate de retinere, de stocare… de fapt, trebuie sa privim creierul ca pe un depozit – este plin de rafturi si pe rafturi punem cutiute, in fiecare cutiuta e o informatie. Daca ne trebuie, accesam, le luam si le folosim. In momentul in care, din anumite cauze, nu mai putem sa stocam informatii sau nu mai avem capacitatea de a selecta din depozit si de a folosi acea informatie, deja vorbim de o deteriorare a memoriei.
Trebuie, insa, sa recunoastem faptul ca astazi, suntem bombardati in fiecare zi cu foarte multe informatii pe care trebuie sa le gestionam si, pe mare parte dintre ele, trebuie sa le tinem minte.
Dr. Iosif Balint, medic specialist: Un studiu a aratat, de exemplu, ca in Statele Unite, in New York, intr-un ziar, intr-o zi, apar mai multe informatii decat ar fi fost capabil sa perceapa un om in secolul 18. Acum doua sute si ceva de ani, un om nu era capabil sa perceapa intr-o viata atata informatie cat apare acum intr-un ziar, intr-un oras mare. Dar asta inseamna ca aceasta capacitatea de stocare a omului a crescut foarte mult in ultimii 100-200 de ani, fiindca avem foarte multa informatie, avem tehnologie, avem foarte multe lucruri noi, fiindca in secolul 18 omul nu stia de avion sau de masina sau de tot ce e legat de de aceste lucruri, nu avea informatii, fiindca nici nu existau. Deci cantitatea de informatie a crescut foarte mult, dar depozitul a ramas acelasi ca marime.
Tocmai de aceea, memoria noastra este tot mai solicitata si, de multe ori, ni se pare ca nu mai functioneaza chiar asa cum ne-am dori!
Dr. Iosif Balint, medic specialist: In momentul in care vorbim de deteriorarea memoriei, normal, in momentul in care vorbim de acest deficit, imediat ne duce gandul la batranete. Nu neaparat! Aceasta problema poate sa apara deja la 30-40 de ani, desi la varsta aceasta oamenii nu accepta acest lucru. Si foarte interesant este ca ii auzim pe bunicul sau pe bunica sau pe parinti care ne povestesc lucruri intamplate acum 30 de ani, 20 de ani, 40 de ani, dar uita ce s-a intamplat acum o jumatate de ora sau ce s-a intamplat acum o ora. Asta inseamna ca memoria mai veche este intiparita in creier mult mai bine decat informatiile noi. Plus ca acele informatii au fost accesate de mai multe ori. De fapt, a folosit acel lucru de mai multe ori. E simplu: incercam sa invatam o strofa dintr-o poezie – daca o spunem de o suta de ori, sigur vom invata strofa aceea, daca citim de doua, de trei ori, asta nu inseamna ca o stim pe de rost. Deci, cu cat accesezi mai mult aceeasi informatie, cu atat este mai accesibila!
Iata, insa, ce putem face pentru a ne imbunatati memoria, mai ales odata cu inaintarea in varsta!
Dr. Iosif Balint, medic specialist: Ideea este ca am inceput povestea cu necesitatea de oxigenare a neuronilor. Deci acesti neuroni functioneaza cu oxigen, asa cum omul trebuie sa inspire aer si sa expire ca sa traiasca. Acum, inchipuiti-va doua situatii diferite: una, undeva in munti, intre copaci, unde aerul e curat, putem sa respiram foarte usor sau intr-o zona cu fum gros, unde abia mai este oxigen. Ce facem? Incepem sa crestem frecventa respiratiei, sa cautam un loc… deci sunt doua situatii diferite. Acest lucru se intampla si cu neuronii: in momentul in care nu primesc destul de mult oxigen, atunci incearca sa retina cantitatea care este pentru functiile vitale sau pentru acele functii care sunt necesare pentru mentinerea in viata a individului. Pentru ca, in primul rand, daca scade oxigenarea creierului, creierul incearca sa focalizeze totul spre functionarea normala a inimii, functionarea normala a plamanilor, functionarea normala a organismului. Memoria este o functie de care se poate scapa, care nu este primordiala vietii, si atunci, normal, in momentul in care circulatia sanguina scade, cu procesul de imbatranire stim ca scade circulatia craniana, scade si irigarea creierului si, automat, scade si cantitatea de oxigen si aceasta poate sa fie legatura intre memorie si circulatia normala sau deficitara a creierului.
Este esentiala, asadar, o buna circulatie la nivel cerebral, iar pentru aceasta trebuie sa avem grija de sanatatea vaselor de sange, pentru ca ele sa oxigeneze creierul la nivel optim!
Dr. Iosif Balint, medic specialist: De obicei, aceste probleme de circulatie pot incepe deja la varsta de 20-30-40 de ani, probleme care, mai incolo, pot influenta memoria noastra. De aceea, normal, este recomandat controlul medical, un Doppler care poate sa ne arate cat de infundate sunt arterele, cat de subrede sunt, care este fluxul de sange, cantitatea de sange care trece prin artere si poate sa ajunga la creier. Aceste explorari medicale sunt non-invazive, nu au efecte nocive cum ar fi razele X, se pot face periodic, oamenii pot contola circulatia sanguina si prin aceasta isi pot da seama daca, intr-adevar, vor avea o problema de memorie din cauza circulatiei sanguine, fiindca trebuie sa stim ca putem pierde memoria si din alte cauze. Putem sa avem o circulatie sanguina foarte buna, perfecta, dar sa ajungem sa pierdem din memorie.
Dar daca problemele nu sunt de o alta natura, ci sunt cele firesti, cu care ajungem sa ne confruntam aproape toti odata cu inaintarea in varsta, e bine sa tinem seama de o serie de sfaturi!
Dr. Iosif Balint, medic specialist: Creierul este ca un muschi. Deci se poate antrena! Foarte multa lume merge la sala, face sport ca sa-si dezvolte muschii, ca sa tina fit-muschi, acest lucru se poate intampla si cu creierul. De aceea foarte multa lume, de exemplu, foarte multe persoane mai in varsta incep sa invete, incearca sa citeasca foarte mult, incearca sa retina foarte multe lucruri. Acesta este un antrenament al creierului!
Cecilia Caragea: Pentru mai multe informatii, va rugam sa ne urmariti pe diferentesiesente.ro si pe pagina noastra de facebook. Va multumim si va invitam cu drag sa urmariti si viitoarea editie a emisiunii noastre.
Emisiune sustinuta de HRI Vitalion.