Diferente si Esente – Provocarile stomatologiei romanesti
0Diferente si Esente – Provocarile stomatologiei romanesti
Realitatea TV, 2 martie 2019, de la ora 10.40.
Invitati: domnul Cristian Sas, membru fondator Colegiul Pacientilor, si domnul Dr. Ionut Leahu, medic implantolog.
Emisiune sustinuta de Clinicile Dr. Leahu.
Cecilia Caragea: Conform studiilor, 40% dintre romani nu au fost la dentist in 2018 si, conform propriilor lor declaratii, 20% dintre romani nu vor merge la dentist nici in 2019! 40% dintre acestia invoca motive de ordin financiar, 25% spun ca le este frica de dentist, 20% sustin ca nu au timp, iar 10% invoca experiente anterioare neplacute! Ce este de facut si care sunt provocarile stomatologiei romanesti, aflam astazi la Diferente si Esente!
Pacientii care evita sa mearga la dentist ajung sa aiba probleme stomatologice grave, a caror rezolvare costa mai mult decat daca ar acorda preventiei rolul pe care aceasta il merita!
Cristian Sas, membru fondator Colegiul Pacientilor: Au ajuns sa aiba nevoie de proceduri si investigatii care costa foarte multi bani si, din pacate, Casa de Asigurari din Romania deconteaza, in acest moment, foarte putini bani pentru serviciile stomatologice, iar si acesti bani sunt impartiti catre foarte multi doctori. Banii, practic, urmeaza infrastructura, urmeaza medicul, nu pacientul… Vorbim de 4.400 de medici stomatologi care se afla in contract la nivel national cu Casa de Asigurari si suma medie primita per medic e undeva in jur de 2.000 de lei. Practic, sunt trei categorii de medici: medicul generalist primeste 1.600 de lei, cel specialist, 2.000 si cel primar, 2.400. De acesti bani, un medic poate trata cativa pacienti pe luna. Va dati seama ce inseamna pentru pacienti sa alerge si sa caute un medic care are plafon si nu l-a terminat in prima sau a doua zi de activitate…
Si care ar putea fi solutiile?
Cristian Sas, membru fondator Colegiul Pacientilor: Noi, ca asociatie de pacienti, credem ca Casa de Asigurari ar trebui sa isi modifice oarecum modalitatea de gestionare a acestor bani putini si, daca se poate, sa aloce si putin mai multi. Dar, in primul rand, credem ca o regandire a modului de alocare a fondurilor actuale ar fi un prim pas. Nu are sens sa dai asa putini bani la asa de multi medici si sa pui pacientul sa alerge intre ei. Mai degraba, banul ar trebui sa urmeze pacientul in astfel de situatii.
Din pacate, evident, si in privinta sanatatii orale, exista o diferenta foarte mare intre mediul urban si mediul rural.
Cristian Sas, membru fondator Colegiul Pacientilor: Pacientii din orase sunt mai educati, au, evident, acces si la niste venituri mai mari si, prin urmare, au o putere de cumparare care le permite sa acceseze, sa zicem, mai facil serviciile stomatologice, fie ele si private. Cand ajungem in mediul rural, povestea este cu totul alta! Veniturile, acolo, sunt mult mai mici, dar si accesul acestei populatii la infrastructura stomatologica… Va dati seama cat costa toate drumurile? Du-te la oras, intoarce-te la tine acasa de nu stiu cate ori… ca sa iti rezolvi o problema stomatologica!
In alte state, insa, indiferent de mediul urban sau rural, se urmareste ca pacientii sa aiba acces facil la servicii stomatologice, iar Casele de Asigurari de Sanatate urmaresc ca pacientii sa se ocupe in mod real de preventie, prezentandu-se la controalele stomatologice periodice!
Dr. Ionut Leahu, medic implantolog: In Germania, cand vine vorba de decontarea serviciilor stomatologice prestate de catre mediul privat, acolo lucrurile functioneaza foarte simplu! Pentru fiecare manopera in parte, statul acorda un punctaj, adica acorda o suma decontata. Nu conteaza care este tariful practicat de entitatea privata, de catre clinica. Indiferent de suma pe care o percepe clinica, pacientul are o suma fixa decontata pe manopera respectiva, pe serviciul prestat. Si mai exista o chestie foarte interesanta: pentru ca pacientul sa-si pastreze un beneficiu, adica sa plateasca mai putin la asigurarea de sanatate, el trebuie sa mearga anual la controlul stomatologic. Si are inclusiv un carnetel, in care trebuie sa aiba o ștampila a unui medic stomatolog, care sa confirme ce a gasit in gura pacientului. Pentru ca… ce au decoperit, de fapt, in Germania? Au descoperit foarte simplu ca, daca vrei cu adevarat sa iti rezolvi problemele dentare si, ca stat, sa nu cheltuiesti foarte multi bani, trebuie sa ii stimulezi pe oameni sa mearga la dentist regulat. Mergand regulat la dentist, nu apar probleme foarte mari si, atunci, normal ca costul pentru rezolvarea acelor probleme este mult mai mic. Intotdeauna, preventia si rezolvarea problemelor din timp este este mai ieftina si dureaza mai putin timp.
Problema este ca, in Romania, majoritatea pacientilor merge la dentist abia cand doare!
Dr. Ionut Leahu, medic implantolog: Am observat ca, totusi, romanii merge la denstist. Adica sase din zece romani au declarat ca in 2018 au fost macar o data la dentist. Acum, daca ne uitam la ce probleme i-au adus pe ei la medicul dentist... sunt foarte multi care se duc sa-si rezolve cariutele! A-ti rezolva cariuta inseamna ca deja o ai, te deranjeaza si, atunci, nu este cu adevarat o treaba de preventie. Desigur, rezolvand caria la timp, ramai cu radacina naturala in gura si atunci previi necesitatea unui implant dentar care sa inlocuiasca o radacina pierduta. In momentul in care discutam de ce ar fi cu adevarat preventie, preventie este: “Nu am nicio problema, vin la medicul dentist la un control, merg intr-o clinica unde exista radiologie dentara digitala, imi fac o radiografie si medicul se poate uita atat in cavitatea orala, cat si pe radiografie si, in felul acesta, am toate raspunsurile.” Vezi acum ce probleme sunt, dar, cu ajutorul unei echipe de specialisti, poti sa previi, adica poti sa spui in timp util: “Dintele acela o sa faca problema aceea, dintii acestia, fiind strambi, o sa faca problema cealalta!” Adica putem sa il ajutam pe pacient sa isi inteleaga mai bine dantura si viitorul lui, pentru ca eu cred ca cea mai importanta in ziua de astazi este predictibilitatea, inclusiv cand vine vorba de sanatatea dentara. Adica ar trebui ca ingrijirea dintilor sa fie o activitate foarte predictibila. In momentul in care ai informatiile acestea, devine decizia ta: “Da, o rezolv acum sau o rezolv la anul”. Dar, in momentul in care nu cunosti, nu stii ce probleme ai si te lovesti, te umfli, se sparge dintele, ramai fara dinti sau astepti pana se misca dintii atat de tare incat ramai complet fara dinti… esti pus in fata faptului implinit si poate nu esti pregatit din punct de vedere al timpului, din punct de vedere financiar… Si tocmai de aceea este foarte importanta aceasta informatie, pentru ca informatia iti da tie, ca pacient, ca purtator de dinti, dreptul si posibilitatea de a alege.
Amanarea rezolvarii problemelor stomatologice nu face decat se le agraveze si sa se ajunga la costuri viitoare mai mari pentru rezolvarea acestora!
Dr. Ionut Leahu, medic implantolog: Sunt foarte multi pacienti care, desigur, amana rezolvarea problemelor dentare. Adica am cunoscut pacienti care au venit prima data la noi dupa 10 ani, dupa 15 ani, dupa 40 de ani si, cumva, acela a fost momentul important pentru ei, pentru ca a fost un factor declansator. Ori au ramas fara dinti, ori i-a durut foarte tare, ori vor sa aiba din nou dinti pentru un eveniment din familie… Si le facem un deviz complet cu ce anume inseamna aceasta rezolvare si le explicam pacientilor de fiecare data si care este realitatea. Adica, prin faptul ca pacientul nu a mers 10 ani, 20 de ani, 40 de ani la dentist sau nu si-a rezolvat complet problemele la acel moment, adica a mers doar sa gaseasca o rezolvare pe moment a problemei lui, atunci el, de fapt, acumuleaza o datorie. Adica nu scuteste in niciun caz acea suma de bani cat ar costa sa isi rezolve complet problemele. De fapt, acumuleaza o datorie, la care ii vin si penalizari!
Grav este ca foarte multi amana, uneori din motive financiare, sa mearga cu copiii la dentist!
Dr. Ionut Leahu, medic implantolog: Am facut noi un calcul, intre doi si zece ani sunt, statistic, cam 1.700.000 de copii. Pentru acei copii trebuie alocat un buget la preturile de decontate de casa, un buget cam de 800 de lei pe an, care ar insemna rezolvarea in medie a patru carii, sa sigilam doi dinti sa facem de doua ori igienizari profesionale copiilor in cabinet. Si asta ar putea, statistic, sa rezolve problemele pentru acesti copii, care copii pot sa ajunga niste tineri adulti care, in primul rand, nu o sa mai aiba frica de dentist si vor fi rezolvate problemele acestea inainte sa doara. Ce este ingrijorator este ca 30% din familiile care au copii au spus ca nu si-au dus niciodata copilul la dentist. Principala motivatie a lor era legata de bani. Acesta e principalul motiv pentru care nu si-au dus copilul la dentist. Si aceasta, da, este o realitate in Romania, dar trebuie coroborata si cu realitatea faptului ca in mediul rural nu avem cabinete stomatologice. Solutia, aici, este o implicare duala: o data noi, ca mediu privat, sa generam o infrastructura unde copilul poate sa vina la dentist, sa fie adus de catre parinte, dar decontarea serviciilor trebuie sa vina de la stat pentru aceasta categorie. Cand vine vorba de implicarea statului, este vorba mai degraba de implicarea comunitatii locale, a autoritatii locale, adica primaria trebuie sa se implice sa dezvolte infrastructura pe plan local si, apoi, medicul in zona rurala poate sa mearga, poate, doar o data pe saptamana. Pentru ca, de obicei, sunt putini pacienti acolo, adresabilitatea nu este foarte mare si, din punctul acesta de vedere, nu ar fi rentabil sa dezvolti o clinica integrala acolo. Si, oricum , ar trebui sa functioneze ca un sistem in care oferi niste servicii de baza local, in satul respectiv, iar apoi, pentru lucruri mai dificile, mai complicate, tot va trebui trimis intr-un centru multidisciplinar dezvoltat, pentru ca altfel nu exista fundamentul economic si nu ar putea sa functioneze, ar fi deja falimentar inainte sa inceapa acest concept!
Provocarile stomatologiei romanesti sunt, asadar, multiple, dar, in ceea ce priveste mentalitatea pacientilor, trebuie sa spunem ca este esential ca acestia sa inteleaga importanta preventiei si sa renunte la frica de dentist!
Cecilia Caragea: Pentru mai multe informatii, va rugam sa ne urmariti pe diferentesiesente.ro si pe pagina noastra de facebook. Va multumim si va invitam cu drag sa urmariti si viitoarea editie a emisiunii noastre.
Emisiune sustinuta de Clinicile Dr. Leahu.