Diferente si Esente – Punte versus implant dentar
0Diferente si Esente – Punte versus implant dentar
Realitatea TV, 5 noiembrie 2016, de la ora 10.40
Invitati: Dr. Ionut Leahu, medic dentist implantolog, si dr. Alex Dragu, medic dentist – Clinicile Dr. Leahu
Cecilia Caragea: Majoritatea dintre noi se confrunta, mai devreme sau mai tarziu, cu o situatie extrem de neplacuta, cea a dintilor total compromisi. Si atunci trebuie sa alegem: implant sau punte dentara – singura solutie posibila mai demult. Pare ceva mai ieftina, dar presupune compromiterea dintilor alaturati si nici nu dureaza mai mult decat un implant. Si atunci pacientul trebuie sa aleaga. Dar trebuie sa aleaga in deplina cunostinta de cauza. Asadar, va invitam sa aflam impreuna care sunt diferentele intre cele doua solutii: punte sau implant.
Pana nu demult, singura solutie pentru inlocuirea dintilor compromisi era realizarea unei punti dentare, care presupunea si compromiterea dintilor sanatosi alaturati.
Dr. Ionut Leahu, medic dentist implantolog: Trebuie sa ne gandim ca, in momentul in care dintii naturali erup pe arcada, ei nu sunt legati intre ei. Fiecare dinte este individual. Automat, acesta este si noul standard de perfectiune la care ne dorim sa ajungem: ca fiecare dinte sa aiba coroana proprie si sa nu trebuiasca ca doua radacini sa sustina mai multi dinti. Care era solutia clasica? Pana acum 15-20 de ani, pana cand sa devina si implantologia foarte cunoscuta in Romania, in momentul in care iti lipsea un dinte trebuiau slefuiti dintii vecini. Practic, se lua din substanta dentara astfel incat sa se potriveasca o punte dentara. Practic, erau trei coroane care stateau pe doua radacini sanatoase.
Puntile dentare au si ele, firesc, o durata anume, studiiile medicilor stomatologi constatand ca implantul dentar dureaza mai mult decat o punte dentara.
Dr. Ionut Leahu, medic dentist implantolog: In momentul in care trec anii, deja peste 10 ani, 15 ani, riscul ca sub aceste punti sa apara carii si sa fie afectate radacinile pe care se sprijina puntea sunt foarte mari. Si atunci se ajunge la situatii in care puntea esueaza, adica incepe sa se miste sau incepe sa doara, iar atunci trebuie sa indepartam puntea si, de cele mai multe ori, descoperim ca dintii de sub acest tip de lucrare nu mai exista sau sunt compromisi total si nu mai pot sa fie pastrati. Automat, atunci singura solutie este sa mergem catre implantologia orala.
Astazi, daca este vorba doar de un dinte care trebuie inlocuit, medicii stomatologi recomanda un implant, pentru a nu compromite dinti sanatosi alaturati. Cu atat mai mult cu cat costurile totale ale lucrarii stomatologice pentru o punte sau un implant nu mai sunt semnificativ diferite.
Dr. Ionut Leahu, medic dentist implantolog: Pentru a realiza o punte dentara trebuie tratati endodontic dintii vecini, iar ca sa avem un tratament endodontic corect acesta trebuie facut la microscop, deci prezinta si el un cost important in planul de tratament. Apoi, in loc sa avem o singura coronita pe noul implant, o sa avem doua coronite care trebuie sa se spijine pe dintii vecini. Ca si costuri, acum nu mai exista o diferenta… Practic, cand vorbim de un implant versus o punte, costurile sunt foarte, foarte asemanatoare. Si mai este un aspect important: in momentul in care nu inlocuim dintele lipsa cu un implant dentar, osul incepe sa se resoarba. Incepe sa se resoarba imediat dupa extractia dentara si, chiar daca au trecut doar sase luni sau un an de la extractia dentara si nu am intervenit chirurgical sa punem un implant acolo, sa reconstruim osul, aceasta resorbtie va continua, se va accelera. Astfel, ajungem in situatii in care pacientul a avut o punte facuta in zona respectiva si, in momentul in care puntea esueaza si vrem sa punem implanturi, acolo gasim o situatie compromisa si din punctul de vedere al ofertei osoase si al gingiei. Automat, tot referitor la costuri, o sa avem si niste costuri legate de refacerea osului, refacerea gingiei. Costuri care pot fi evitate daca se alege din prima optiunea cu implantul dentar.
Iata care sunt motivele pentru care puntea dentara nu dureaza mai mult decat un implant, chiar daca durata de viata a unei punti depinde, in mare masura, si de cat de bine isi mentine pacientul igiena dentara.
Dr. Alex Dragu, medic dentist: Puntea dentara iti creeaza ca un pod intre doua elemente. Acele elemente s-ar putea sa fie necesar sa fie tratate endodontic. Automat, dintii iti pierd vitalitatea, dintii devin, in timp, mai casanti… Daca pe sub acea lucrare nu o sa putem sa igienizam, o sa porneasca carii din partile care nu se pot igieniza si vor incepe sa macine dintii din interiorul lucrarii. La un moment dat, acea lucrare o sa cedeze.
Studiile actuale arata ca implantul dureaza mai mult decat o punte dentara.
Dr. Ionut Leahu, medic dentist implantolog: Cand este vorba de durata de viata a unui implant versus durata de viata a puntii dentare, trebuie sa ne gandim ca, in momentul in care avem o punte dentara, depindem de radacinile naturale. Aceste radacini naturale se pot caria, aceste radacini naturale pot sa capete mobilitate, prin simplu fapt ca sunt suprasolicitate – nu mai lucreaza pentru o singura coroana acea radacina, ci lucreaza pentru o coroana si jumatate sau chiar pentru doua coroane, la anumite punti mai mari. Si de aici pot sa apara probleme, in timp, care duc tot la o crestere a costurilor, in cele din urma. Trebuie sa intelegem ca, in ziua de astazi, implantul dentar nu mai are un cost atat de ridicat pe cat se intampla acum 10 ani, cand implantologia orala era la inceput. Prin faptul ca acum exista foarte multi producatori, la nivel mondial, de implanturi dentare, chiar daca tintim o calitate foarte buna, putem sa obtinem implanturi dentare si sa le inseram la niste costuri mult mai mici fata de ce se intampla acum niste ani. Tocmai de aceea, intrebati de implantul dentar si intrebati ce avantaje o sa aveti prin faptul ca alegeti acest implant dentar versus o punte clasica.
Producatorii implanturilor dentare garanteaza pentru componentele implantului, dar, bineinteles, conteaza si manopera. Tocmai de aceea, e recomandat sa apelati la un medic specialist cu experienta.
Dr. Ionut Leahu, medic dentist implantolog: Implantul dentar poate dura chiar toata viata. De cele mai multe ori, producatorii recunoscuti de implanturi ofera garantie pe viata pentru componente. Deci in momentul in care se intampla ceva cu una din componentele implantului, aceasta este inlocuita fara niciun fel de cost. Implantul dentar tine atat de bine cat tine igiena pacientului. Pentru ca, la fel cum trebuie sa ne pastram dintii naturali mergand la medicul dentist din sase in sase luni si facand o igienizare profesionala si intretinand igiena acasa printr-un periaj corect, dimineata si seara, aceste reguli se aplica si in cazul implantului dentar. De multe ori, nu este absolut nicio diferenta intre implantul dentar si o radacina naturala.
Implantul dentar este, conform studiilor, una dintre cele mai sigure proceduri medicale, desi exista inca destul de multe prejudecati in privinta acestuia.
Dr. Ionut Leahu, medic dentist implantolog: Exista studii destul de recente care arata ca are o rata de succes de 99,7%. Nu exista in medicina o rata de succes mai mare ca in momentul in care inseram implanturi dentare! Un aspect foarte importanta: conteaza foarte mult si cine insereaza acest implant dentar, si experienta, si dotarile pe care le detine clinica sau cabinetul in care se efectueaza aceste implanturi dentare. Pentru ca, desigur, implantul dentar este garantat pe componente, dar trebuie sa avem si manopera medicului care sa fie perfecta… Noi, de exemplu, garantam osteointegrarea, adica, in cazul nostru, nu ne multumim decat cu o rata de succes de 100% cand vine vorba de implanturile dentare. Si asta este promisiunea pe care le-o oferim pacientilor nostri deja de 6 ani. Avem inserate, in prezent, cred ca peste 5.000, 6.000 de implanturi. Numai anul acesta o sa atingem 2.400 de implanturi inserate cu succes de 100%. In momentul in care se intampla ceva in perioada de vindecare, in momentul in care deschidem gingia, au trecut sase luni, implantul ar trebui sa fie fixat in os si descoperim ca nu s-a fixat implantul in os, atunci refacem manopera, refacem osul… fara niciun cost suplimentar pentru pacient.
In privinta durerii, se considera ca inserarea unui implant nu este mai dureroasa decat o extractie dentara.
Dr. Ionut Leahu, medic dentist implantolog: In prezent, manopera de inserarea a implantului dentar este mult, mult mai simpla si mai putin dureroasa decat manopera de indepartare a radacinii care a esuat. Deci, atata timp cat pacientul a trecut printr-o extractie dentara si a vazut ca nu este niciun fel de problema… clar, implantul este mult mai usor de facut. Este foarte simplu: in momentul in care facem o extractie trebuie sa indepartam ceva, iar cand punem un implant noi controlam 100% tot ce se intampla – pozitia implantului, cat de adanc il punem… Astfel, toate lucrurile acestea sunt foarte bine controlate si nu exista dureri. De cele mai multe ori, pentru un singur implant pacientul nu are niciun fel de disconfort nici dupa manopera aceasta. Este o manopera atat de simpla si de uzuala incat pacientii chiar nu trebuie sa-si faca niciun fel de griji.
Exista insa si cazuri, extrem de rare, in care puntea dentara ramane o solutie.
Dr. Ionut Leahu, medic dentist implantolog: Cand vine vorba de a recomanda punte versus implant, am avut un singur caz in 5 ani, in care pacienta avea o afectiune autoimuna a gingiilor. Practic, gingiile erau tot timpul extrem de inflamate, extrem de sangerande, iar acolo problema ar fi fost nu neaparat de inserare a implantului cat de vindecare a gingiei dupa aceasta interventie. Tocmai de aceea am luat decizia sa punem, in acel caz, o punte dentara, nu un implant, dar doar din cauza modului in care se prezenta gingia. Stiam ca acolo este o afectiune cronica care nu se va vindeca niciodata – clar, riscul sa avem probleme cu acea gingie era foarte, foarte mare.
Implantul este o procedura care se poate aplica cu succes la orice varsta.
Dr. Ionut Leahu, medic dentist implantolog: Avem pacienti care pornesc de la 19, 20 de ani, cand inseram implantul, si avem si pacienti de 86 de ani care primesc implanturi dentare. In ambele cazuri, se vindeca in aceleasi conditii, manopera este aceeasi, costurile sunt aceleasi… Este o manopera care nu tine de varsta… Este recomandata ca, cu cat imbatranim, cu atat sa avem grija mai mult de dantura noastra si sa luam decizia sa ne facem toata dantura cat inca suntem sanatosi fizic, adica cat inca ne mai putem bucura de viata, cat inca nu avem alte probleme de sanatate. Acesta este un aspect cu care ma confrunt in practica de zi cu zi – intalnesc pacienti cu varste de la 55 de ani pana la 70 de ani care au in continuare gandirea aceea: „Ce sens mai are?” Adica… „de ce sa mai fac interventia aceasta acum?” Sa stiti ca, totusi, calitatea vietii conteaza, adica eu cred ca orice om ar trebui sa se bucure si sa manance cu propriii dinti si sa nu fie nevoit sa-si scoata dintii noaptea cand se duce la culcare…
Iata, pe scurt, diferentele dintre punte si implant dentar, cu avantaje si dezavantaje. In alegerile pe care le faceti, insa, in aceasta privinta, cel mai bine ar fi sa va sfatuiti cu medicul dumneavoastra dentist. Si sa nu uitati ca sa previi e mai usor. Mergeti, asadar, periodic la dentist si zambiti sanatos!
Cecilia Caragea: Pentru mai multe informatii, va asteptam pe diferentesiesente.ro si pe pagina noastra de facebook si va invitam cu drag sa urmariti si urmatoare editie a emisiunii noastre.
Emisiune sustinuta de Clinicile Dr. Leahu