Diferente si Esente – Recomandari in cazul bolii parodontale
0Diferente si Esente – Recomandari in cazul bolii parodontale
Realitatea TV, 27 octombrie 2018, de la ora 10.40.
Invitata: Doamna dr. Luisa Caragea, medic dentist.
Emisiune sustinuta de Clinica Dental Excellence.
Cecilia Caragea: Conform statisticilor, aproape 80% dintre romani se confrunta cu afectiuni parodontale! Care sunt recomandarile in cazul parodontozei aflam astazi la Diferente si Esente!
Cauzele bolii parodontale sunt multiple, dar totul pleaca de la o igiena necorespunzatoare!
Dr. Luisa Caragea, medic dentist: Cauza principala a parodontozei este reprezentata de depunerea de placa bacteriana, care rezulta dintr-o tehnica de periaj uneori incorecta, alteori poate sa si lipseasca. O alta cauza este tartrul, care se depune pe suprafata dintilor, la nivelul gingiilor intre dinti si care, odata depus, este destul de dur cat sa irite tesuturile din jurul dintilor. De asemenea, parodontoza este favorizata de carie. Atunci cand ne doare un dinte pentru ca avem o carie destul de mare, tendinta naturala este sa evitam sa mancam pe zona respectiva si atunci mancam pe partea opusa. Zona unde avem caria si pe care nu o folosim in masticatie este o zona in care autocuratarea nu mai functioneaza, acolo se depune si mai multa placa bacteriana si intreg grupul de dinti de pe partea respectiva ajunge intr-o zona de inflamatie si de iritatie care il face pe pacient sa evite nu numai in masticatie, ci si la periaj zona respectiva. Daca avem carii care sunt la colet, adica intre gingii, sau carii intre dinti, de asemenea, acolo raman resturi alimentare, se acumuleaza placa bacteriana si se creeaza un cerc vicios, pentru ca nu putem sa mancam pe zona respectiva pentru ca ne dor dintii, nu putem sa periem pentru ca ne dor dintii, ne dor gingiile, sangereaza gingiile si, dintr-o data, nu mai putem sa indepartam placa bacteriana si totul se inflameaza.
Dintii lipsa care determina deplasarea dintilor alaturati sau dintii prea inghesuiti favorizeaza, de asemenea, aparitia afectiunilor parodontale. O alta cauza este fumatul. Iata de ce!
Dr. Luisa Caragea, medic dentist: Fumatul este un alt factor favorizant al parodontozei, care favorizeaza depunerea de placa bacteriana in jurul tuturor dintilor, ceea ce duce la aparitia unor inflamatii si iritatii destul de generalizate.
Din pacate, multi pacienti sufera de o afectiune parodontala fara ca macar sa constientizeze acest lucru!
Dr. Luisa Caragea, medic dentist: Degradarea dintilor si evolutia bolii se produce intr-un timp destul de lung, care dureaza ani, numai ca oamenii nu sunt constienti de acest lucru. Ei constientizeaza ca ceva este in neregula cu dintii lor de obicei cand se misca destul de multi dinti sau cand au pierdut dinti si nu mai pot manca sau, cea mai frecventa cauza, atunci cand se misca un dinte din fata. In acest moment, pacientii se prezinta la cabinetul stomatologic la un consult, pentru a vedea ce s-a intamplat si cum au ajuns sa li se miste dintii. Dupa consultul initial, in care se analizeaza situatia clinica a pacientului, se fac investigatii radiologice, medicul specialist parodontolog vine in pasul doi si analizeaza fiecare dinte in parte si gradul lui de mobilitate, urmand sa se puna un diagnostic si sa se faca un plan de tratament, analizand cu atentie toti dintii care pot fi tratati. Este foarte important ca, atunci cand se prezinta pacientul la clinica, dintii ce pot beneficia de tratament… sa se insiste ca ei sa fie salvati. Se stabileste un plan de tratament care cuprinde etapele in care se vor executa tratamentele, ce interventii trebuie facute!
Iata ce se poate face in aceasta situatie!
Dr. Luisa Caragea, medic dentist: Medicul parodontolog face chiuretaje in jurul acestor dinti. Aceste chiuretaje au rolul de a indeparta tesutul inflamat din jurul dintilor si rezultatul este ca, scazand inflamatia, dintii se mai stabilizeaza. De asemenea, in special in zona frontala la mandibula, unde apare cel mai frecvent localizata parodontoza, se pot face imobilizari ale dintilor care au un grad de mobilitate de dintii care sunt stabili. Asupra celorlalti dinti se fac tratamente de canal, se rezolva cariile, se fac coroane, se fac tratamente de care are nevoie pacientul, pentru ca dintii lui naturali sa fie pastrati. Din pacate, un numar de dinti care au pierderi osoase foarte mari ajung sa fie extrasi, alaturi de dintii pe care pacientul i-a pierdut de-a lungul timpului. Rezulta spatii destul de mari, in care pacientii nu mai au dinti. In aceste zone, urmeaza etapa in care se insereaza implanturile, pentru ca trebuie ca pacientul sa ajunga la o stabilitate in care sa poata manca corect, in special pe zonele laterale.
Se pot realiza implanturi si pacientilor care s-au confruntat cu boala parodontala?
Dr. Luisa Caragea, medic dentist: Pacientii care au ajuns sa isi piarda dintii din cauza parodontozei au si o cantitate de os mai mica, de cele mai multe ori, care ramane dupa ce se vindeca locul de extractie, dupa ce s-au facut chiuretajele si se reduce inflamatia, urmand ca pe zonele respective sa se faca aditii osoase si, in acelasi timp, sa se insereze implanturi. Aceasta procedura este nedureroasa, ea se face sub efectul anesteziei. Pentru un implant, de obicei, durata interventiei este destul de mica, pacientul primeste o reteta cu antiinflamator si nu are dureri nici dupa ce se termina interventia si se produce vindecarea. Urmeaza etapa in care asteptam ca aceste implanturi sa se osteointegreze, iar la final se ataseaza o lucrare fixa.
Dupa realizarea tratamentului este extrem de importanta mentinerea rezultatelor!
Dr. Luisa Caragea, medic dentist: Medicul parodontolog trebuie sa verifice, la inceput, o data la 3 luni, ca dintii sa nu-si recapete mobilitatea, gingiile sa nu se inflameze. Odata ce aceste rezultate sunt stabile o perioada mai lunga de timp, controalele pot sa fie facute si la 6 luni. Daca in aceste intervale pacientul observa ca ceva s-a schimbat fata de ultima vizita la medicul parodontolog, el trebuie sa se prezinte, pentru ca este foarte important ca, in perioada care urmeaza, sa acorde o atentie deosebita. Dintii sunt mult mai sensibili dupa ce au trecut prin aceasta boala. Igiena trebuie facuta atat cu periuta de dinti, dar si cu dusul bucal. Este foarte importanta folosirea acestui dus in intretinerea dintilor si a lucrarilor pe care le avem. Medicul care a facut lucrarile pe implanturi trebuie sa verifice periodic ca gingiile din jurul acestor lucrari sa fie normale ca aspect, sa verifice radiologic nivelul osului din jurul implanturilor, din jurul dintilor, astfel incat pacientul sa nu mai ajunga intr-un stadiu in care mobilitatea este din nou accentuata la dintii care au ramas.
Important este ca exista solutii de tratament, iar pacientii pot sa aiba dantura dorita, dar esentiale raman grija pentru o igiena corespunzatoare si respectarea vizitelor periodice la medicul dentist!
Dr. Luisa Caragea, medic dentist: Starea emotionala a pacientului evolueaza de la una de ingrijorare, in prima sedinta, in care el se prezinta cu multi dinti care se misca sau cu un dinte din fata pe care l-a pierdut, apoi pe parcursul tratamentului se mai linisteste, pentru ca isi da seama ca exista solutie. Si isi pune toata speranta si are rabdare ca organismul sa faca vindecarea, sa se reduca inflamatia, ca medicul sa urmeze etapele planului de tratament. Si, la final, cand rezultatul este cel pe care l-a asteptat, adica are lucrari, are dinti, poate sa zambeasca, poate sa manance, dintr-o data, el este mult mai zambitor, mult mai luminos si este foarte receptiv la sfaturile pe care le primeste din partea medicului parodontolog in ce priveste vizitele la control, in ce priveste tehnica de igiena si mentinerea rezultatului.
Cecilia Caragea: Pentru mai multe informatii, va asteptam pe www.diferentesiesente.ro si pe pagina noastra de facebook. Va multumim si va invitam cu drag sa urmariti si viitoarea editie a emisiunii noastre.
Emisiune sustinuta de Clinica Dental Excellence.