Diferente si Esente – Remedii ayurvedice pentru varice si hemoroizi
0Diferente si Esente – Remedii ayurvedice pentru varice si hemoroizi
Realitatea TV, 30 octombrie 2016, de la ora 17.40
Invitat: Doamna doctor Carla Fabian, medic specialist fitoterapie si Ayurveda
Emisiune sustinuta de Star International Med, compania producatoare a brandului de remedii naturale ayurvedice Ayurmed.
Cecilia Caragea: Dintre afectiunile venoase, varicele si hemoroizii au o incidenta extrem de mare. Conform statisticilor, unul din cinci romani sufera de varice, chiar daca nu se prezinta la medic, considerand disconfortul si durerea ca fiind normale. La nivel global, aproape 50% din populatie se confrunta, temporar sau permanent, cu hemoroizi. Cum ambele afectiuni venoase reprezinta un disconfort major, ne-am gandit sa aflam care este ajutorul pe care ni-l poate oferi medicina ayurvedica.
Medicina traditionala indiana ayurvedica priveste lucrurile nuantat, in complexitatea lor. Iata cateva aspecte la care sunt atenti specialistii in Ayurveda in cazul afectiunilor venoase.
Dr. Carla Fabian, medic specialist: Tinem cont si de calitatea sangelui, dar si de conditia buna a vaselor prin care acesta circula. Pentru ca, de multe ori, un perete care este mai permeabil sau un perete care este mai fragil poate sa fie mai usor predispus la anumite deteriorari care sa duca la aparitia varicelor, daca vorbim de vasele din membre (din membrele inferioare, in special, pentru ca ele sunt cele mai solicitate), sau la aparitia hemoroizilor. Cunoastem cu totii ca hemoroizii sunt, de fapt, niste dilatatii ale unor vene care sunt situate in zona perineala a intestinului gros. Datorita faptului ca acesti pereti venosi isi pierd in timp elasticitatea, pot sa apara aceste probleme.
Cauzele aparitiei varicelor si hemoroizilor sunt multiple. Iata cateva recomandari pentru prevenirea acestor afectiuni!
Dr. Carla Fabian, medic specialist: Conteaza foarte mult stilul de viata, conteaza foarte mult alimentatia. Bineinteles ca o alimentatie cate mai pura ne ajuta sa prevenim mai usor aceste afectiuni. O viata mai activa, adica evitarea sedentarismului, miscare, alergat prin parc sau chiar plimbare si evitarea de a sta foarte mult timp pe scaun, la birou sau acasa, ne ajuta, bineinteles, in prevenirea aparitiei hemoroizilor. Tranzitul intestinal, de asemenea, care este si el conditionat de calitatea alimentatiei… Deci exista factori multipli.
Bineinteles, ca sa intelegem pe de-a-ntregul aceste afectiuni, trebuie sa tinem cont de anatomia venelor.
Dr. Carla Fabian, medic specialist: Peretii venosi, in comparatie cu peretii arteriali, nu au acel strat muscular care sa le asigure un anumit tonus. Si, tocmai de aceea, rezistenta si elasticitatea peretelui venos este foarte mult conditionata de calitatea stratului de colagen care exista la nivelul acestui perete venos. Tocmai pentru aceasta, trebuie sa avem grija sa pastram acest colagen. Dar acest colagen este extrem, extrem de vulnerabil la radicalii liberi, care il deterioreaza foarte rapid. Atunci, in momentul in care noi vrem sa pastram in buna stare calitatea peretilor nostri venosi, trebuie sa consumam produse, atat alimentare, cat si remediile pe care le folosim in viata de zi cu zi, care sa ne ajute sa stimulam aceasta regenerare a colagenului. Unul din factorii care stimuleaza foarte mult regenerarea colagenului este vitamina C. In momentul in care noi avem un aport suficient de vitamina C in alimentatie sau in remediile pe care le consumam, putem sa fim siguri ca sinteza colagenului nostru se realizeaza in mod armonios si, in felul acesta, ne protejam peretii venosi. Dar ne protejam si pielea, pentru ca si la nivelul pielii avem mult colagen. Si, in felul acesta, in special femeile vor fi interesate de faptul ca vor face riduri mai tarziu si riduri mai putine.
Si in aceste cazuri, preventia este esentiala!
Dr. Carla Fabian, medic specialist: In momentul in care noi suntem atenti la semnalele pe care corpul nostru ni le da… N-o sa facem varice peste noapte! Inainte de aparitia varicelor, ne confruntam, cu mult timp inainte, cu senzatia de picioare umflate, dureroase, grele si putem sa ne gandim la aparitia acestor varice, mai ales in situatia in care exista si o predispozitie familiala pentru aparitia lor.
Iata cateva remedii din fitoterapia indiana ayurvedica!
Dr. Carla Fabian, medic specialist: Putem sa folosim extractul de seminte de struguri – Vitis vinifera, in limba latina, putem folosi cu mult succes extractul de portocal, atat din coaja, cat si din fructe, putem sa folosim turmericul, care este un foarte bun protector al vaselor, putem folosi ghimpele paduret sau Ruscus aculeatus, acesta avand, de asemenea, in compozitie principii active care protejeaza peretele vascular, peretele venos in special, dar si peretele vaselor limfatice si al arterelor si capilarelor.
Plantele din fitoterapia indiana sunt combinate dupa vechi retete ayurvedice, pentru ca efectele lor sa se potenteze reciproc.
Dr. Carla Fabian, medic specialist: In momentul in care folosim un remediu care sa contina toate aceste plante combinate in proportii adecvate, noi obtinem un efect sinergic foarte eficient pentru mentinerea sanatatii vaselor noastre de sange, in special a vaselor limfatice si a venelor, ele fiind cele mai afectate si cele mai predispuse la perturbari, care duc apoi la aparitia varicelor si a hemoroizilor. Este foarte important ca noi sa putem mentine calitatea sangelui si din punct de vedere al capacitatii lui de a transporta oxigenul. Si ma refer aici la acele situatii in care noi suntem anemici, in care scad foarte mult hemoglobina si globulele rosii din sange – in acel moment, noi trebuie sa intervenim cu remedii care sa ne ajute sa corectam aceasta deficienta.
Trebuie stiut faptul ca anemia este un factor important si in cazul acestor afectiuni venoase.
Dr. Carla Fabian, medic specialist: Din pacate, oamenii s-au obisnuit sa trateze destul de neglijent aceasta situatie care este anemia, nefiind consienti de faptul ca ea predispune la foarte multa oboseala, predispune la depresie, predispune la scaderea imunitatii… Din acest motiv, ea trebuie privita cu o foarte mare atentie si tratata in mod corespunzator. Tocmai din acest motiv, este foarte bine ca, in momentul in care noi suntem predispusi catre anemie sau chiar ne confruntam cu o anemie care dureaza de multa vreme si n-o putem echilibra corespunzator prin alte modalitati, sa recurgem la aceste suplimente pe baza de plante, care ne ajuta in aceasta directie. De exemplu, o planta celebra in India, pe care o cunoastem si noi, dar noi ii mancam doar fructul, si anume rodia (in denumirea ei sanscrita, Dantina), are in samburele acela mic, pe care noi il stim din fructe, o foarte mare concentratie de vitamina C si de fier. Aceasta combinatie de vitamina C cu fier face ca fierul sa fie mult mai usor asimilat in corp, pentru ca fierul se asimileaza in mediul acid. In momentul in care acest mediu acid este asigurat de prezenta vitaminei C, noi ne bucuram si de efectele ei antioxidante.
Iata si alte plante din India recomandate pentru calitatea sangelui!
Dr. Carla Fabian, medic specialist: Alta planta pe care o putem folosi pentru mentinerea calitatii sangelui, atat a plasmei si a limfei, cat si a celor trei linii celulare care se gasesc in compozitia sangelui, adica globulele rosii, globulele albe si trombocitele, este Manjistha sau Rubia cordifolia in limba latina. In fitoterapia indiana, aceasta planta este foarte mult folosita pentru absolut toate afectiunile sangelui, pentru afectiunile hepatice si splenice, stiindu-se ca ficatul si splina reprezinta principalele organe de depozit ale sangelui. Ele vehiculeaza foarte mult sange si contribuie foarte mult la compozitia lui armonioasa. De asemenea, turmericul, pe care l-am amintit deja de mai multe ori in cadrul emisiunilor noastre, motiv pentru care este foarte important sa consumam turmeric atat in alimentatie, ca si condiment, cat si in remedii. El este un puternic antioxidant si un purificator, ne ajuta foarte mult sa pastram sangele nostru la o calitate superioara. De asemenea, Amalaki – vorbeam de acest fruct in produsul pentru purificarea tubului digestiv. Este un fruct care contine foarte, foarte multa vitamina C si foarte multe alte vitamine si minerale care contribuie, de asemenea, la buna calitate a sangelui. Iar o alta planta speciala este Guduchi sau Tinospora cordifolia, care contribuie si ea foarte mult la mentinerea unei compozitii echilibrate a sangelui.
Pentru preventia afectiunilor venoase trebuie sa tinem cont, asadar, atat de peretii vaselor de sange, cat si de calitatea sangelui.
Dr. Carla Fabian, medic specialist: Ca sa pastram starea de sanatate a aparatului nostru circulator, este bine sa tinem cont atat de aceasta stare a lui ca sistem, adica continatorul, cat si de calitatea sangelui, continutul, si, in felul acesta, preventia acestor afectiuni si tratamentul lor se realizeaza intr-un mod optim.
Bineinteles, si pentru a preveni recidivele acestor afectiuni, remediile ayurvedice sunt extrem de utile.
Dr. Carla Fabian, medic specialist: Chiar si in situatia in care anumite persoane au suferit interventii chirurgicale pentru varice si hemoroizi, pentru prevenirea aparitiei acestor afectiuni, a reaparitiei sau a recidivelor, este foarte important ca ele sa consume aceste suplimente care asigura buna calitate a sangelui si sanatatea aparatului circulator.
Iata cum remediile ayurvedice pentru sanatatea vaselor de sange si pentru calitatea sangelui ne pot ajuta in preventia varicelor si hemoroizilor. Dar nu uitati nici de importanta stilului de viata si a unei alimentatii sanatoase!
Cecilia Caragea: Pentru mai multe informatii, va asteptam pe diferentesiesente.ro si pe pagina noastra de facebook si va invitam cu drag sa urmariti si urmatoare editie a emisiunii noastre.
Doamna doctor Carla Fabian, medic specialist fitoterapie si Ayurveda, acorda consultatii in cabinetul din Bd-ul Nicolae Balcescu Nr. 35, Bucuresti. Pentru programari, puteti apela numerele de telefon 0787.534.609 sau 021.313.78.46.
Emisiune sustinuta de Star International Med, compania producatoare a brandului de remedii naturale ayurvedice Ayurmed.