Diferente si Esente – Remedii naturale impotriva stresului
0Diferente si Esente – Remedii naturale impotriva stresului
Realitatea TV, 6 mai 2017, de la ora 10.40
Invitat: Domnul doctor Calin Girlea, medic specialist
Emisiune sustinuta de Dacia Plant.
Cecilia Caragea: Cat de nociv este stresul am aflat, probabil, deja noi toti pe pielea noastra sau vazand rezultatele a numeroase studii. Tot numeroase studii au aratat si importanta echilibrului emotional pentru sanatatea noastra in general si pentru randamentul nostru intelectual. Bineinteles, rezistenta la stres si echilibrul emotional se pot educa, dar de mare ajutor ne pot fi si suplimentele nutritive. Haideti sa aflam care sunt cele mai bune suplimente nutritive care ne pot ajuta in mentinerea echilibrului!
De foarte multe ori, in viata de zi cu zi, ne aflam in fata unor situatii neprevazute, a unor situatii conflictuale, care ne bulverseaza, ne streseaza, in fata carora ne este greu sa ne controlam. Ajungem, astfel, sa fim extrem de nelinistiti, iar asta se reflecta in sanatatea noastra.
Dr. Calin Girlea, medic specialist: Aceasta stare in care suntem pusi in fata unui conflict si nu ne putem regla imediat, instantaneu actiunile, nici chiar gesturile si trairile interioare, care se si manifesta in exterior, este o stare de stres pe care, probabil, fiecare dintre noi a trait-o si o traieste in fiecare zi de mai multe ori. Se ajunge la moduri de viata care nu sunt sanatoase. De exemplu, pentru a compensa astfel de situatii, ajungem sa mancam prea mult, sa simtim nevoia sa trecem peste necesitatile organismului nostru de a se hrani… Si ati vazut oameni care sunt obezi (este si aceasta o boala care se raspandeste), cei mai multi din cauza stresului. Pentru ca aceasta necesitate de a-si crea un zid de protectie fata de agresiuni face ca ei sa devina din ce in ce mai corpolenti.
Nu doar a manca in exces sau a manca fara ca macar sa-ti fie foame sunt semne ale stresului. De multe ori, se intampla sa nu putem dormi sau sa ne alegem cu diferite afectiuni, unele dintre ele chiar foarte grave.
Dr. Calin Girlea, medic specialist: Alte aspecte care arata ca traim intr-o viata stresanta si nu facem fata sunt insomniile, situatii in care nu ne amintim anumite lucruri sau anumite nume sau ce am vrut sa facem la un moment dat… Ne trezim in mijlocul actiunii si nu mai stim ce am vrut sa facem… Toate acestea tin de stres si de incapacitatea noastra de a face fata acestor provocari.
Iata ce ne-ar putea ajuta sa facem fata stresului!
Dr. Calin Girlea, medic specialist: Exista metode de a face fata stresului, atat metode psihologice, cat si exercitii, dar sunt necesare si sunt chiar foarte eficiente si remediile ancestrale, plantele pe care omenirea le-a folosit de mii de ani, care au avut rezultate si au rezultate in continuare. Acum exista plante care au si studii, deci sunt plante certificate prin studii clinice ca avand rezultate, plante care ne ajuta sa facem fata stresului.
Una dintre cele mai cunoscute plante cu efecte linistitoare si relaxante este lavanda.
Dr. Calin Girlea, medic specialist: Lavanda este o planta foarte buna, care ne linisteste. S-au facut studii, in spitale, cu ulei de lavanda, de exemplu. S-a imprastiat ulei de lavanda pe holurile spitalului si s-a constatat ca puterea de concentrare a personalului a crescut si chiar capacitatea de a munci mai eficient si de a fi mai relaxati in munca a crescut cu cateva procente!
Valeriana, pe care o cunoastem din remediile pentru un somn linistitor, este, de asemenea, in doze bine stabilite, buna in remediile antistres.
Dr. Calin Girlea, medic specialist: Valeriana este o planta care ajuta in eliminarea sau reducerea insomniei, pentru ca o urmare a stresului este si insomnia, incapacitatea de a adormi sau, daca adormim, ne trezim si nu mai putem adormi la loc…
O alta planta in acelasi timp linistitoare, dar care ne ajuta si la o mai buna concentrare este Passiflora.
Dr. Calin Girlea, medic specialist: Passiflora ne ajuta foarte bine in situatiile acestea de examene. In cazul acestora, pe langa faptul ca e relaxanta, faciliteaza concentrarea. S-a constatat, in studiile facute, ca amplifica si inmulteste undele alfa de pe encefalograma, iar aceasta arata ca starea noastra de vigilenta e mai crescuta. Deci capacitatea noastra de invatare creste.
Iata si alte plante folosite in remediile antistres!
Dr. Calin Girlea, medic specialist: Se mai foloseste roinita, despre care se stie ca este o planta ce amplifica circulatia la nivel cerebral… si toate mecanismele cognitive sunt amplificate. Tot acest complex face ca noi sa putem face fata mai bine diverselor tipuri de stres. Pe langa acestea, sunatoarea, care este considerata cea mai buna planta antidespresiva. Dar noi vorbim despre controlul emotiilor aici, iar sunatoarea este o planta care ajuta la controlarea emotiilor in cazul stresului. Aceasta planta era folosita, in vremurile trecute, ca planta magica, avand rolul de a alunga spiritele rele. In realitate, ea este o planta care elimina tot ceea ce este stresant. Este o planta care are si alte efecte, pentru ca e buna si pentru ficat, pentru stomac, dar ea este foarte buna pentru stres, pentru eliminarea stresului…
Sa nu uitam ca starile de enervare si stresul cotidian pot sa conduca la o serie intreaga de afectiuni!
Dr. Calin Girlea, medic specialist: Multe crize de bila (sau poate ca toate!) sunt si o consecinta stresului, pentru ca de obicei emotiile se manifesta in zona aceasta a plexurilor nervoase din zona abdominala – plexul solar, plexul celic… Aici se aduna energiile negative, ca sa zicem asa, simtim gheara la acest nivel si sigur ca, daca s-a contractat zona aceasta, iar nervii nu mai functioneaza cum trebuie, exista repercusiuni si la nivelul bilei, al vezicii biliare, care se contracta, iar de aici pornesc, dupa aceea, durerile biliare, durerile de cap, greata, nu mai functioneaza sistemul digestiv… Iar repercusiunile sunt, dupa aceea, si asupra altor sisteme ale organismului.
Nu trebuie uitata nici importanta magneziului, care are un rol esential pentru sanatatea noastra si ne poate ajuta si la calmarea emotiilor, la eliminarea stresului.
Dr. Calin Girlea, medic specialist: Noi mai folosim in preparatele noastre magneziu. Magneziul este un mineral indispensabil in functionarea si controlul hormonilor stresului, hormonii suprarenalieni, iar lipsa magneziului duce la proasta functionare a acestor mecanisme de combatere a stresului. De exemplu, serotonina, care este un hormon ce da buna dispozitie, nu isi mai face rolul atat de bine in lipsa magneziului si, atunci, avem stari de oboseala, de lipsa de concentrare… Magneziul, deci, regleaza din acest punct de vedere, mai ales pe partea aceasta a reglarii hormonale endocrine. Si facem fata mult mai usor provocarilor care tin de stres, agresiunilor stresante.
Exista remedii care combina toate aceste ingrediente, dupa retete indelung studiate, si care ne pot ajuta sa ne regasim linistea de care avem atata nevoie!
Dr. Calin Girlea, medic specialist: Acest produs care ne ajuta in situatiile de stres si care contine Passiflora este foarte indicat si pentru cei care sunt in perioade de examene – studenti, elevi, care au de invatat foarte mult, pentru ca, pe langa faptul ca elimina stresul, ne relaxeaza muschii si suntem intr-o stare de bine, aceasta planta are si rolul (evidentiat prin studii clinice) de a da o stare de vigilenta. Adica nu ne adoarme, ci ne pastreaza simturile intr-o stare vigila si ne mareste capacitatea de a asimila, deci de a invata, fiind corelata si cu actiunea roinitei, care, de asemenea, amplifica procesele cognitive, creste irigarea creierului… Deci sunt mai multe efecte benefice pe o scara si cu mecanisme diferite.
Iata cum remediile naturale traditionale romanesti ne pot fi de ajutor pentru a ne regasi starea de bine si a avea linistea pe care ne-o dorim!
Cecilia Caragea: Pentru mai multe informatii, va asteptam pe diferentesiesente.ro si pe pagina noastra de facebook si va invitam cu drag sa urmariti si viitoarea editie a emisiunii noastre.
Emisiune sustinuta de Dacia Plant.